Biciklom kroz Sarajevo

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
SAID5

#3851 Re: Biciklom kroz Sarajevo

Post by SAID5 »

_Reds_ wrote:Moze gdje dalje, meni je za bicikla VB preblizu :D
onda do cuprije :D
maximilijana

#3852 Re: Biciklom kroz Sarajevo

Post by maximilijana »

krug do kozje..i sva sam od blata :D
al bilo je fino provozat se :thumbup: :thumbup: :thumbup:
Better Man

#3853 Re: Biciklom kroz Sarajevo

Post by Better Man »

babyline wrote:
Black swan wrote:necemo se ove godine navozati
zasto?
Vjerovatno misli zbog ove kiše koja često pada i svježeg vremena!
muz66

#3854 Re: Biciklom kroz Sarajevo

Post by muz66 »

jeste li danas bili na Kozijoj cupriji? Red Bull je snimao promotivni video, na most je postavljena rampa na kojoj je momak na BMX-u izvodio razne akrobacije.
DoradO

#3855 Re: Biciklom kroz Sarajevo

Post by DoradO »

Better Man wrote:
babyline wrote:
Black swan wrote:necemo se ove godine navozati
zasto?
Vjerovatno misli zbog ove kiše koja često pada i svježeg vremena!
heheh tako sam ja prosle godine u ovo vrijeme kupio motor i dva mjeseca ovako vrijeme bilo i ja ga prodam iz inata :D tad je nastupila ona susa nije kise palo 6 mjeseci... :razz: :lol:
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#3856 Re: Biciklom kroz Sarajevo

Post by Truba »

ja sam popizdio 2 dana 2008. kad sam kupio bajk jer je tad kiša bila :D
adnandus

#3857 Re: Biciklom kroz Sarajevo

Post by adnandus »

A može i ovako :lol: :lol: :lol:

Image

Uploaded with ImageShack.us

Image

Uploaded with ImageShack.us
4m3l

#3858 Re: Biciklom kroz Sarajevo

Post by 4m3l »

upis!
metlahead

#3859 Re: Biciklom kroz Sarajevo

Post by metlahead »

miki27A

#3860 Re: Biciklom kroz Sarajevo

Post by miki27A »

Savjet biciklistima na putu do Kozje cuprije:
ako planirate gledati kako penjaci penju na Darivi, moj prijateljski savjet bi bio da stanete, sidjete sa bicikla, pa gledate uvis. Danas je jedan kolega biciklista gledajuci kako curica penje doslovno sletio sa ceste (pored zida i drveta), ono covjek nestao sa vidika, mislila sam da je vrat slomio! Pa da ne bi ni mi koji smo vezani uzetom i ne mozemo odmah da pomognemo , a ni vi imali traume u fizickom a i psihickom smislu, ja bih lijepo molila ovo gore navedeno.
Biciklisti zelim brzo zarastanje visestrukih zguljotina, imao je puuuno srece ovaj put!
cappy_tempo

#3861 Re: Biciklom kroz Sarajevo

Post by cappy_tempo »

danas vozim pored trotoara na skenderiji kad se frajer iz auta dere sto vozim cestom,sto ne idem trotoarom jer on zamislite morao je pomaci volan 1cm,a kod careve dzamije frajer mi jebe od do jer vozim desnom stranom,a ima prostora pored mene da onaj ogromni kamion prodje ali dzaba seljak iz golfa 2 izbacio seljacku zalizanu glavu da mi psuje sto ja vozim cestom. ocigledno da seljadija jos nije navikla na biciklo ali sad kad bude 3KM gorivo onda ce hvaliti biciklo. gledam sad na red carpetu kroz zagreb bajkom i nasloni se na auto neko na semaforu kad mlada iz auta lafo prijeti i govori "hoces da ti izadje iz auta"... dobro je pa nemamo samo mi seljaka kojim TOCAK ne moze biti skuplji od 100KM
quarterback

#3862 Re: Biciklom kroz Sarajevo

Post by quarterback »

u sarajevu vozaci nisu navikli na bicikliste na cesti tako da po gradu nije bas pametno kretati se tuda, radije se drzite trotoara (mada bi po zakonu trebali ici cestom) ako mozete

van grada je druga prica, ja nisam imao nikakva negativna iskustva (osim medjeda koji prodju na pola metra od mene sa 100 na sat) mada znam za stvari koje su se desavale ljudima koje znam iz vidjenja ili licno - guranje rukama sa ceste, izguravanje autom, deranje iz auta i slicno...

ja sam maltene stalno na biciklu po gradu i savjetujem ogroman oprez (OGROMAN!) kada silazite na cestu ili je presjecate (recimo na pjesackim prelazima)
quarterback

#3863 Re: Biciklom kroz Sarajevo

Post by quarterback »

mogao si juce sa nama bentbasu - hresu - borije - pale - sarajevo :D
_Reds_

#3864 Re: Biciklom kroz Sarajevo

Post by _Reds_ »

quarterback wrote:
mogao si juce sa nama bentbasu - hresu - borije - pale - sarajevo :D

Hajde zovite naredni put.
quarterback

#3865 Re: Biciklom kroz Sarajevo

Post by quarterback »

koji bajk vozis ?
quarterback

#3866 Re: Biciklom kroz Sarajevo

Post by quarterback »

Ovo je cini mi se negdje u klasi GT agresora ili outposta ...

Ja sam vozio GT Outpost 3/4 godine i cini mi se da ti je ovaj bajk dobar za pocetak, posluziti ce za voznje po gradu kao i po brdima okolo, naravno trebaces kupiti dodatne opreme ali to mozes postepeno kada vidis koliko si se pronasao u svemu tome.

Za mene ovo je zadovoljavajuci entry level za bajkanje pa ako ti se svidi kasnije mozes preci na nesto bolje.

Ipak, ja sam nakon GTa kupio Specialized i puno mi bolje lezi, ljepse se vozi, nekako je moj subjektivni osjecaj voznje puno bolji pa eto, razmisli.

I jos nesto, bajk je najbolje kupovati na kraju sezone jer su cijene najnize, ipak ovaj GT od 440 je iznenadjujuce jeftin ...
duspi

#3867 Re: Biciklom kroz Sarajevo

Post by duspi »

koje bi ture preporučili jednom entuzijsti početniku ? :)

tek učim voziti i ukupni staž na biciklu mi je 60 km iz tri ture prošle sedmice, pa me zanimaju neke relacije gdje bi se moglo nesmetano poraditi na usavršavanju :)

blage uzdbrdice su ok, kondicija nije problem (pedalalo se na breku bez problema), već mi je bitnije da je dobar asfalt, širok put, da nema puno auta ili pješaka itd...da ne dovodim ni sebe ni nekog drugog u opasnost dok se još malo ne uštelim :)
quarterback

#3868 Re: Biciklom kroz Sarajevo

Post by quarterback »

za takve voznje je sasvim ok, trebace ti par stvari kada se krenes voziti

- prednje i zadnje svjetlo (trebaju ti da drugi tebe vide vise nego da ti vidis druge)
- boca sa vodom i nosac za bocu

to je minimum minimuma, kasnije ako se prohtjevi povecaju trebace dosta toga ali o tom po tom...

Sto se tice sjedista adekvatno je ali ce ti trebati par dana navikavanja, ni jedna od tih relacija nije toliko dugacka da bi ti trebalo nesto bolje ...

sretno bajkeru :)
quarterback

#3869 Re: Biciklom kroz Sarajevo

Post by quarterback »

duspi wrote:koje bi ture preporučili jednom entuzijsti početniku ? :)

tek učim voziti i ukupni staž na biciklu mi je 60 km iz tri ture prošle sedmice, pa me zanimaju neke relacije gdje bi se moglo nesmetano poraditi na usavršavanju :)

blage uzdbrdice su ok, kondicija nije problem (pedalalo se na breku bez problema), već mi je bitnije da je dobar asfalt, širok put, da nema puno auta ili pješaka itd...da ne dovodim ni sebe ni nekog drugog u opasnost dok se još malo ne uštelim :)
podsjecas me na mene kada sam mislio da ako se popnem na breku nema planine na koju se ne mogu popeti :-D

Sarajevo bas nema lagane uzbrdice kakve bi ti bile idealne za pocetak, mozes se malo vjezbati od kozije cuprije pa potom putem pravo (pored kafane) gore do magistralne ceste za pale (za pocetak ne idi dalje od tog magistralnog puta - vrati se kuda si dosao) ili preko kozije cuprije pa desno do pruge, tu nemas saobracaja a imas uspone.

Drugo mjesto gdje mozes ici (medjutim tu ces malo morati paziri na aute) je desno od pionirske dolnine na Nahorevo. Kada krenes prema pionirskoj i dodjes do okretaljke za trolu ides desno, tu imas laganu uzbrdicu. Uskoro ces doci do bolnice jagomir gdje pocinje veci uspon na kraju kojega je cesma. Polozaj cesmi je inace od najvece vaznosti kada bajkas ljeti... Nakon cesme imas laganu uzbrdicu prema Nahorevu, ta uzbrdica ti je fina za treniranje. Na kraju tog dijela je okretaljka za kombi te granap u kojem mozes popiti dobru nes kafu (aparat), povratak u Sarajevo putem kojim si dosao ili lijevo pored granapa uzbrdo (spustices se pored golf terena na porodiliste)...

Ekipa koja vozi malo ozbiljnije radnim danima trenira putem
bentbasa - zmajevac - barice - cavljak

ili

ohr - tranzit- vraca - prvi sumar (trebevic)

to su kratke (do 30 km) ali intenzivne ture gdje se moze nabijati kondicija za voznju uzbrdo

(ps drugarski - breka nije nikakva referenca, tek si poceo da se penjes, ne srljaj - prosle godine smo u augustu na +35 sreli dvije djevojke sa biciklima iz Robota i 2 flasice vode kako su krenule na Skakavac. To bas nije pametno :D ) :mrgreen:
Last edited by quarterback on 30/04/2012 13:19, edited 3 times in total.
quarterback

#3870 Re: Biciklom kroz Sarajevo

Post by quarterback »

ziviJo i pazi se auta :)
duspi

#3871 Re: Biciklom kroz Sarajevo

Post by duspi »

quarterback wrote:
...
hvala za savjete :)

ne mislim pedalati do mora ili se takmičarski baviti, već čisto opuštena vožnja po gradu (bajk kao prevozno sredstvo) s ponekim izletom do stojčevca ili trebevića

definitivno se nisam namjeravao precjenjivati i zalijetati, breka mi je bitna radi povratka kući, ne kao neka wow referenca :D
quarterback

#3872 Re: Biciklom kroz Sarajevo

Post by quarterback »

:)

kad smo vec kod breke moram ti priznati da sam i ja tu (te na vracama) trenirao za prvi uspon na bjelasnicu :D

sve najbolje drug !
cappy_tempo

#3873 Re: Biciklom kroz Sarajevo

Post by cappy_tempo »

ma udaris na zmajevac lagano,nema puno auta i gore ko covjek sjednes i odmaras dok dusu ne vratis,a onda se otisnes pa gdje stanes :mrgreen: . imas varijantu pored hotela saraj do zute tabije ili preko vratnika eto i tu ti je brdo malo. i ovo sto ti je quarterback vec rekao iznad kozije pa uz brdo.

ludi kad sjednes vidi jel ti guzici udobno :mrgreen: ali sad kad su suncani dani zbavite kakve suncane cvike da vam oci ne ispadnu od skiljenja i koliko ce vam znati sljastati u ocima. naravno ko izadje malo iz grada tipa zmajevac stavite kacigu na glavu. brdo je brdo,a ko zna hocete li proklizati,izletiti vam ko ili slicno. :mrgreen:
quarterback

#3874 Re: Biciklom kroz Sarajevo

Post by quarterback »

da da kaciga obavezna ako nista ono na spustu (mada i po gradu bude dosta padova)...
dadoka84

#3875 Re: Biciklom kroz Sarajevo

Post by dadoka84 »

Ja furam niz igman ratnim putem kad mi izleti golf 2 :D
Srecom na vrijeme smo obojica zakocili inace bi ekspresno sletio u hrasnicu ;D
Kaciga uvijek, i po gradu.
Post Reply