Obama i SAD (2008-2016)

Post Reply
UnscarD
Location: Na granici koja polako nestaje, tamo izmedju atoma i bita.

#3851 Re: President Barack Hussein Obama!!!

Post by UnscarD »

HoustonPiramidiotIzPotaje wrote:
Apsolutno nije istina.

Dobices sasvim drugi rezultat ako u svoj omiljeni pretrazivac ukucas "Tiananmen" kad si u Kini nego kad si u Tenesiju. Ne mogu vjerovati da ova informacija jos nije doprla do Bosne. Vjerovatno zato sto u Americi ispiru mozgove ;)
Ponovo imas napad cinizma...brzo tabletica. Postoji nesto sto se zove proxy serveri (i jos nekoliko nacina za koje siguran sam da svaki Kineski tinejdzer zeljan masturbacije veoma lako provali) cime se veoma lako zaobilazi cenzura na internetu u bilo kojem obliku ali dobro ako ces se osjecati bolje, upisi Turska umjesto Kina ili Brazil...nemojte da ste formalisti toliki.
U pravu si. Izvinjenje, respekt. Bio sam stavio malog smajlija, ali nije ispao kako sam ocekivao.
Svejedno, moj *sarkazam* (a ne cinizam, trudim se sto mogu bolje da ne budem cinik) je mozda bio neumjestan, ali u Kini vrlo tesko (mozda nikako?) ne mozes zaobici internet cenzuru. Osim toga, ne vjerujem da su jedna milijarda i tristo miliona stanovnika u Kini bas svi hakeri, i ne vjerujem da samo hakeri imaju pravo na objektivne informacije.

Za Brazil ne znam.
OK nema problema...pitanje je bilo o pristupu informacijama na relaciji Bosna i Amerika i posto znam da je u Americi sloboda garantovana evo da potvrdim da je i odavde iz Bosne moguce doci na sve sto sam ukucavao u browser :)

Dakle nije problem u pristupu infromaciji nego u usmjeravanju onogo sto mozes da trazis. Kada znas samo za tacku A i tacku B onda jednostavno vecini ne pada na pamet da pogledaju da li negdje postoji i tacka C. To ne znaci i dalje da su Amerikanci glupi jer kada bi nas Bosance propustio kroz tu "masinu za usmjeravanje" mi vjerovatno ne bi znali pogledati ni A ni B a kamoli C :) Ovo je bila sala naravno...standardno na svoj racun kako samo mi znamo.
ljubav_aha

#3852 Re: President Barack Hussein Obama!!!

Post by ljubav_aha »

jefferson wrote: ja bi radije da se mi zapitamo kako smo mozda jedina zemlja na svijetu gdje nam Ministar Vanjskih poslova uzima drzavljanstvo druge drzave
odlicno pitanje maher :)
ljubav_aha

#3853 Re: President Barack Hussein Obama!!!

Post by ljubav_aha »

Nemoguća misijaObjavljeno: Sre, 12. 11. 2008. 12:00 OBAMA U BOSNI

Amerika je velika zemlja i glasala je za velikog čovjeka, a mi smo mali narodi i mrzimo sve što nije malo. Većinski bijela i kršćanska Amerika, koju je svako ovdašnje piskaralo prozvalo maltene fašističkom zemljom, pokazala se ponovno kao demokratska velesila – na sonu je imala jednog rasnog bijelca, kršćanina, ratnog veterana i jednog Afroamerikanca, čovjeka tamne puti, muslimanskog sina i opredijelila se za sposobnijeg, bez obzira na njegovo porijeklo, vjeru, bogatstvo i boju kože

Piše: Mile Stojić
Kad su me prošle srijede ujutro, uz jutarnju kafu, moje kćeri obavijestile da su cijelu noć na televiziji pratile američke predsjedničke izbore i ushićeno rekle da je apsolutni pobjednik Barack Obama, ja sam im odgovorio: moja djeco ja vam se u to ništa ne razumijem, jer ja već godinama pratim samo Dodika, Silajdžića i Čovića, Tihića, Lagumdžiju i Komšića. Kakav Barack i kakve trice, oni kroje moj život, oni su moja mjera, moja politika i moja sudbina. Pošto su bile vidno potištene mojim odgovorom, ja sam im otprilike rekao ovo.

Djeco moja, Barack Obama nikad u Bosni i Hercegovini ne bi mogao biti izabran za predsjednika, jer lako mu se tamo opredjeljivati kao Amerikanac. Da se ovdje deklarirao kao Bosanac, ispao bi još prije početka, jer mi takve ne možemo ni birati na čelo države. Kod nas predsjednik nikad ne može biti onaj tko se osjeća kao Bosanac, već to po izbornome zakonu mogu biti samo Srbin, Bošnjak ili Hrvat. Svi oni koji se osjećaju Bosancima i Hercegovcima ne mogu ni teorijski biti na čelu zemlje koja se zove Bosna i Hercegovina.

Drugo, Barack Obama je dijete iz mješovitog braka, a takva se djeca ovdje u Bosni, kako tvrde pisci i mudraci, smatraju isfrustriranima i nesposobnima za život. Rođen od majke koja je porijekom Škotlanđanka i oca koji je rođen u Keniji, Obama je djetinjstvo proveo u Indoneziji. Ovdje bi takvog čovjeka pojedini politički faktori tjerali da ide voditi politiku u Glasgow, Nairobi ili Džakartu, a ne da nama, poštenim i autentičnim rodoljubima, prodaje tamo nekakvu kozmopolitsku ublehu i demagogiju.

Treće, Barack ima i drugo ime, Hussein, a u bosanskohercegovačkom političkom miljeu to znači da bi ga pojedini nosioci politike smjesta optužili da je Turčin i da je kriv za stradanje Miloša ili Lazara, te da s njim, kao takvim, nama nema ni života ni suživota. Jer naš ponosni narod nikad ne zaboravlja svoje historijske neprijatelje, svejedno zvali se oni Hussein, Vatikan ili Kominterna.

Červrto, da je Barack, primjerice, premijer manjeg bosanskog entiteta, on nikad ne bi govorio da voli državu u kojoj vlada, niti da navija za njenu reprezentaciju – on bi svakih pet minuta izjavljivao da Sjedinjene Države smatra vještačkom tvorevinom Europske unije i da za njih može navijati samo kad igraju protiv Turske. Inače, u svakoj prilici on bi drukao za reprezentaciju susjednog Meksika i isticao da Meksiko voli više nego i sami Meksikanci. U glavni grad svoje države on bi izbjegavao i doći, tvrdeći da je Washington za njega Teheran.

Peto, da je Obama predstavnik manjeg federalnog američkog naroda, on bi tražio da se ukine CNN, a da se umjesto njega otvori kanal na čikaškom dijalektu, jer je država Ilinois na svoj izričaj vrlo ponosna, Čikažani su za svoj jezik prolijevali krv u herojskom sjevernjačko-južnjačkom ratu i neće njima nikakakva Christianne Amanpour određivati uređivačku politiku televizije, niti propisivati kojim će jezikom govoriti.

Šesto i opet, prvo, Barack je Amerikanac, a Amerika je za mnoge ovdašnje mudrace din-dušmanska država, država koja iz dna duše mrzi sve što je islamsko. Bez obzira što je ta ista Amerika digla svoje avione da bombardira Karadžićeve vojne bastione oko Sarajeva, što je uništila kasnije Miloševićeve ratničke utvrde po Srbiji, što je Clinton s hanumom tijekom i nakon rata bio više puta u Sarajevu nego u rodnom Arkanzasu, znamo mi šta oni misle. Osim toga, dok smo mi imali vjekovnu i idiličnu toleranciju, Ameri su vršili genocid nad Indijancima, a dok smo mi pili autentičnu bosansku šljivovicu, oni su lokali nekakvu vatrenu vodicu, plagiranu i neautentičnu škotsku brlju.

Na ovo su moja djeca prasnula u smijeh, a ja sam se onda naglo uozbiljio, rekavši: Djeco moja, Amerika je velika zemlja i glasala je za velikog čovjeka, a mi smo mali narodi i mrzimo sve što nije malo. Većinski bijela i kršćanska Amerika, koju je svako ovdašnje piskaralo prozvalo maltene fašističkom zemljom, pokazala se ponovno kao demokratska velesila – na sonu je imala jednog rasnog bijelca, kršćanina, ratnog veterana i jednog Afroamerikanca, čovjeka tamne puti, muslimanskog sina i opredijelila se za sposobnijeg, bez obzira na njegovo porijeklo, vjeru, bogatstvo i boju kože. Možete li zamisliti, na primjer, da Srbi za svog predsjednika izaberu Albanca, a Hrvati Srbina? Naravno da ne možete. Jer, kod nas se ljudi istog jezika, iste kulture, iste rase i istog roda već godinama natječu jedino u mržnji, mizeriji i primitivizmu, u raspirivanju najnižih strasti, gurajući ovu našu malu i lijepu zemlju sve više u javašluk, kesenofobiju, kriminal i beznađe. Eto zašto u nas Barack Obama nije moguć, eto zašto se vaš tata puno ne razumije u svjetsku politiku.

Mislim da su me moja djeca shvatila.

e-novine
jeza u ledja

#3854 Re: President Barack Hussein Obama!!!

Post by jeza u ledja »

UnscarD wrote: Da se vratim na pitanje. Sto se tice pristupa informacijama, u ovoj eri interneta tesko je napraviti razliku izmedju mene, tinejdzera iz Kine ili rednecka iz Tenesija. Svi imamo istu mogucnost pristupa. Ali kada znas samo za A i B stajalista (iz gornjeg primjera) onda samo nekima pada na pamet da potraze i C i D i E i F i da na osnovu svega toga sloze sliku stvarnosti.
Ono sto ti ne shvatas je da C, D, E i F i ostatak abecede 'prsti' na tebe kao stanovnika SAD sa svih strana. Postoji hiljade i hiljade ljudi koji cekaju priliku da kazu svoje 'slovo' koje ce biti drukcije, da sagledaju svaki problem iz svakog ugla, sazvacu, prezvacu i ugnjave potencijalnog gledaca/slusaca/citaca. To je novac covjece. Sve je novac. Primjer iz Nikaragve, jako ti je lijepo objasnio jefferson, da posmatras jedan dogadjaj iz proslosti kroz prizmu danasnjih shvatanja. To isto vazi i za Hiroshimu, a pogotovo za Lusitaniju. Stvari koje su opravdavane nekad, nisu opravdane danas. Primjera za takvo nesto imas napretek. Danas, desi se 9/11, sutradan se pojave kojekakvi teoreticari koji povezuju napad sa svim zivim, od Osame do vanzemaljaca. Nijedna novinska agencija ne zeli ponavljati jednu te istu stvar kao i sve ostale. U pitanju je ekskluzivitet, rejting, novci. Ne treba ti puno da objavis vijest i preneses je milionima ljudi. Pa eto ti youtube, myspace, blogovi, forumi, dovoljna je jedna osoba da prenosi vijesti. Prosjecan Amerikanac danas ja mislim vise vremena provede surfajuci na netu nego gledajuci tv. Svugdje gdje krenes na netu su nekakve vijesti, reklame, izvjestaji. Toga je mnogo, mnogo vise nego u BiH ili bilo gdje drugo. Naravno, ti iz Bosne ako hoces nesto da saznas (i ako znas strani jezik!!) mozes. Ali ko to iz Bosne redovno otvara lupam stranicu CNN, tamo vidi link za clanak iz Newsweek, pa tamo dalje vidi link za nesto deseto, itd? Pa ja citam 'vijesti iz svijeta' na sa-x, pogledam koji put nas dnevnik. Apsolutno svaka informacija iz dogadjanja iz svijeta koja se objavi u bosanskim medijima je zastarjela, stura i povrsna. Objave par udarnih recenica u vezi nekoga ili necega i to je to. Pa prosjecan Bosanac je taj koji procita A, eventualno B, a za C, D, E, F nikad nije cuo.
I nije to samo Bosanac, niko van Amerike ne moze znati bolje sta se desava u Americi od samih Amerikanaca. Isto vazi i za Bosnu i Bosance.

Evo npr. pitanje Izraela. Ja mislim da jedan prosjecan Bosanac (ili sto da ne, Evropljanin) konta - u Americi su svima isprani mozgovi i sve ijedan daje apsolutnu podrsku Jevrejima da rade sta hoce, prosjecan Amer nema pojma sta Izrael stvarno radi. Eh, to je daleko od istine - ja cu ti reci da prosjecnog Amera boli kurac za Bliskim Istokom i da mu je preko glave price o podrsci Izraelu. Znas ti koliko je ljudi pizdilo kad je Obama otisao AIPACu da im se ulizuje zimus? Nisu to iznimke, to je prosjecan 'lijevo' orjentiran Amerikanac.

Mislim, tvoje vidjenje Amerike je izuzetno povrsno, i jednostavno ne poznajes americko drustvo ni prilike dovoljno.

Koje li ironije, ova americka vrhunska propagandna masinerija u sprezi sa americkom vojskom je iznjedrila Internet, otvorila ga za javnost, dopustila protok informacija do tada nepoznat covjecanstvu, i danas preko njega razgovaramo o tome kako je Amerika zrtva propagandne masinerije. :lol:
Fakat je smijesno.
jefferson

#3855 Re: President Barack Hussein Obama!!!

Post by jefferson »

jeza u ledja wrote:
UnscarD wrote: Da se vratim na pitanje. Sto se tice pristupa informacijama, u ovoj eri interneta tesko je napraviti razliku izmedju mene, tinejdzera iz Kine ili rednecka iz Tenesija. Svi imamo istu mogucnost pristupa. Ali kada znas samo za A i B stajalista (iz gornjeg primjera) onda samo nekima pada na pamet da potraze i C i D i E i F i da na osnovu svega toga sloze sliku stvarnosti.
Ono sto ti ne shvatas je da C, D, E i F i ostatak abecede 'prsti' na tebe kao stanovnika SAD sa svih strana. Postoji hiljade i hiljade ljudi koji cekaju priliku da kazu svoje 'slovo' koje ce biti drukcije, da sagledaju svaki problem iz svakog ugla, sazvacu, prezvacu i ugnjave potencijalnog gledaca/slusaca/citaca. To je novac covjece. Sve je novac. Primjer iz Nikaragve, jako ti je lijepo objasnio jefferson, da posmatras jedan dogadjaj iz proslosti kroz prizmu danasnjih shvatanja. To isto vazi i za Hiroshimu, a pogotovo za Lusitaniju. Stvari koje su opravdavane nekad, nisu opravdane danas. Primjera za takvo nesto imas napretek. Danas, desi se 9/11, sutradan se pojave kojekakvi teoreticari koji povezuju napad sa svim zivim, od Osame do vanzemaljaca. Nijedna novinska agencija ne zeli ponavljati jednu te istu stvar kao i sve ostale. U pitanju je ekskluzivitet, rejting, novci. Ne treba ti puno da objavis vijest i preneses je milionima ljudi. Pa eto ti youtube, myspace, blogovi, forumi, dovoljna je jedna osoba da prenosi vijesti. Prosjecan Amerikanac danas ja mislim vise vremena provede surfajuci na netu nego gledajuci tv. Svugdje gdje krenes na netu su nekakve vijesti, reklame, izvjestaji. Toga je mnogo, mnogo vise nego u BiH ili bilo gdje drugo. Naravno, ti iz Bosne ako hoces nesto da saznas (i ako znas strani jezik!!) mozes. Ali ko to iz Bosne redovno otvara lupam stranicu CNN, tamo vidi link za clanak iz Newsweek, pa tamo dalje vidi link za nesto deseto, itd? Pa ja citam 'vijesti iz svijeta' na sa-x, pogledam koji put nas dnevnik. Apsolutno svaka informacija iz dogadjanja iz svijeta koja se objavi u bosanskim medijima je zastarjela, stura i povrsna. Objave par udarnih recenica u vezi nekoga ili necega i to je to. Pa prosjecan Bosanac je taj koji procita A, eventualno B, a za C, D, E, F nikad nije cuo.
I nije to samo Bosanac, niko van Amerike ne moze znati bolje sta se desava u Americi od samih Amerikanaca. Isto vazi i za Bosnu i Bosance.

Evo npr. pitanje Izraela. Ja mislim da jedan prosjecan Bosanac (ili sto da ne, Evropljanin) konta - u Americi su svima isprani mozgovi i sve ijedan daje apsolutnu podrsku Jevrejima da rade sta hoce, prosjecan Amer nema pojma sta Izrael stvarno radi. Eh, to je daleko od istine - ja cu ti reci da prosjecnog Amera boli kurac za Bliskim Istokom i da mu je preko glave price o podrsci Izraelu. Znas ti koliko je ljudi pizdilo kad je Obama otisao AIPACu da im se ulizuje zimus? Nisu to iznimke, to je prosjecan 'lijevo' orjentiran Amerikanac.

Mislim, tvoje vidjenje Amerike je izuzetno povrsno, i jednostavno ne poznajes americko drustvo ni prilike dovoljno.

Koje li ironije, ova americka vrhunska propagandna masinerija u sprezi sa americkom vojskom je iznjedrila Internet, otvorila ga za javnost, dopustila protok informacija do tada nepoznat covjecanstvu, i danas preko njega razgovaramo o tome kako je Amerika zrtva propagandne masinerije. :lol:
Fakat je smijesno.

I ne smao to, nego ako je u pitanju nacionalna sigurnost i dan danas amerikanci mogu da prakticno zaustave protok i razmjenu informacija preko interneta!
kijameta

#3856 Re: President Barack Hussein Obama!!!

Post by kijameta »

jefferson wrote:
UnscarD wrote:
jeza u ledja wrote: I jos, kazes kako su Amerikanci izlozeni 'najvecoj propagandnoj masineriji ikada kreiranoj'. Da li to znaci recimo da jedan prosjecan Amerikanac ima manji pristup pravim informacijama nego evo recimo ti?
Da bi bolje shvatio moj odgovor, dozvoli da ti navedem jedan slobodno preprican dio jedne knjige :

Totalitarni sistemi vlasti kao sto je bio SSSR nisu imali problema sa javnim mjenjem jer se ono nista nije ni pitalo. Drzava odluci da radi jedno i to se radi. Malog covjeka niko nista ne pita. Moze samo da ode u gulag ako misli ili ne daj Boze uradi drugacije. Nasuprot njima, Amerika kao demokratska drzava nema taj lukzus odnosno ne moze vlada da radi bas ono sto hoce ako nema podrsku naroda. Obzirom da je to postajalo problem, nego pametan je rekao " zasto da mi kaznjavamo ljude kada urade nesto lose....kako bi bilo divno kada oni nikada nebi ni pomislili da urade nesto lose". U tu svrhu je kreirana izuzetno jaga sprega izmedju medija i drzave. Navodio sam ranije kada sam pisao o krizi u Nikaragvi do kojeg stepena ide jednoumlje u americkim pisanim medijima. Dakle niti jedan od 300 casopisa i novina u slucaju Nikaragve nije postavio pitanje o tome da li SAD treba da intervenise povodom medjunarodno korektno ocjenjenih demokratskih izbora u jednoj suverenoj zemlji. Ne svih 300 i nesto casopisa je vodilo istu polemiku...vojna (direktna) ili ekonomska (indirektna) intervencija. Zar to nije usmjeravanje javnog mjenja ? Imamo opciju a i opciju b ali su obje sustinski iste. Zna se sta je uredjivacka politika i niti jedan novinar ukoliko zeli da napravi karijeru ne moze pisati mimo uredjivacke politike kuce u kojoj radi.
Mnogi na ovakve izjave vole da potegnu watergate i iskoriste ga kao dokaz da je americka stampa i glas javnosti toliko jak, da je u stanju da skine predsjednika sa vlasti ali watergate takodjer ima svoje objasnjenje koje se lijepo uklapa u sve ostalo.

Da se vratim na pitanje. Sto se tice pristupa informacijama, u ovoj eri interneta tesko je napraviti razliku izmedju mene, tinejdzera iz Kine ili rednecka iz Tenesija. Svi imamo istu mogucnost pristupa. Ali kada znas samo za A i B stajalista (iz gornjeg primjera) onda samo nekima pada na pamet da potraze i C i D i E i F i da na osnovu svega toga sloze sliku stvarnosti.
Problem u tvom postu je sto gledas na Nikaragvu iz danasnje perspektive. Nikaragva u to doba, kao recimo i Iran 1953, je nesto sto moras gledati u kontekstu hladnog rata i interesnih sfera. Amerika nikad nije htjela niti je trebala dopustiti upad komunizma ili rezima koji naginju SSSR-u u Juznu i Centralnu ameriku. Nacin na koji su to amerikanci radili je upitan naravno (Gvatemala, Cile, Nikaragva, kuba) medjutim, posmatraj to prvo kroz hladni rat i americki nacionalni interes.
Sve su novine se slagale da treba da se oslabe rezimi koji naginju SSSR-u, ali se mnoge nisu slagale na nacin na koji se to radi. kao sto u onom filmu "Charlie Wilson War" na kraju kazu "we spent 1 billion and defeated SSSR and then we fucked up the end game," niko nije potezao pitanje da li treba tajno pomagati Afganistan tako sto su zajedno radili Izrael, Egipat, Pakistan i S.Arabija, nego kako to odraditi. Problem americki upravo i jeste u tome sto javnost nije strpljiva, niti je u prirodi javnog mijenja da bude strpljivo. Danas mozda ne bi imali ovo sto imamo da je amerika odlucila da investira milijarde u infrastrukturu Afganistana 1989 godine, ali SSSR je pobjedjen, i javnost nakon sto je postalo jasno da je amerika tu igrala kljucnu ulogu nije htjela da podrzi nesto sto nema veze vise sa nacionalnom sigurnoscu amerike.
npr. SSSR je mogao ostati 10g u Afganistanu jer niko nije mogao postaviti pitanje sto je to tako. SAD nemoze 10g gubiti rat u iraku a da neko ne plati politicki ceh kao sto se desilo republikancima sada.
Kao sto je to jeza rekao, prosjecni amerikanac je vise obavjesten od prosjecnog bosanca. Pitanje je sta prosjecnog bosanca interesuje/do kojih informacija moze doci, a sta prosjecnog amerikanca. Niko ne filuje amerikance necim jer u americi se moze gledati i BBC, DW, Al Jazeera itd, u BiH prosjecan gradjanin nemoze to da plati, plus neznanje engleskog ga ogranicava. Onda, u BiH imamo samo nekoliko dnevnih novina, od kojih samo dvije igraju neku vaznost, od toga je jedna pod strogim uticajem kriminalnog miljea dok druga zivotari jer se ne koristi prizemnim metodama pozivanja stada u tor.
I onda dodjem do apsurdne situacije u kojoj je bosansko drustvo po kojem se uvijek kuje neka zavjera protiv nas i po kojoj za sve nedacu su krivi neki drugi, ako nisu srbija i hrvatska onda je medjunarodna zajednica. neprestane teorije zavjera se onda prenose i na ovakve teme oko amerike, jer fala bogu, najjaca zemlja na svijetu ima itekako puno materijala za raznorazne kombinacije teorija zavjere.
medjutim, ovdje se konstantno postavlja pitanje sta to amerikanci trebaju uraditi da bi svijet bio bolji! Niko ne postavlja pitanje sto to Rusi ne urade ili kinezi? Zato sto to od njih niko ni ne ocekuje, ali se ocekuje od amerike jer tamo negdje u podsvjesti se svi sjecamo sta su za nas uradili ili kada je neka katastrofa u svijetu kako oni prvi obicno posalju pomoc pa cak i vojsku. Kada je Tsunami pogodio Indoneziju vise americkih brodova je bilo parkirano tokom akcije pomoci tu nego pred New Orleansom nakon uragana Katrina.
Medjutim, kada krecemo u diskusije trebamo krenuti od cinjenice da svaka zemlja vodi vanjsku politiku u svom interesu. Medjunarodni odnosi su extramno anarhican teatar gdje vlada teorija "samopomoci" i gdje svaka zemlja radi u svom interesu. I dan danas u pola afrike imamo ulice Josipa Broza tita. Tito je bio "legenda" u Africi, a na Jugoslaviju se gledalo kao na vodju "ostalih." Medjutim, ta ista Jugoslavija je dilala oruzje kome god je stigla (od cega su dobra dio uzeli i gradjani BiH) pod izgovorom mira i "nesvrstanosti." Jugoslovenske firme su gradile po iraku i Africi, ne zato sto nas vole nego zato sto smo znali i sto je nasa diplomatija znala da se izbori zato, ali niko ne postavlja pitanje kako smo se izborili zato. Prodavali smo oruzje i iracanima i irancima kada su vodili rat, a bili smo medju prvima koji su vazili o miru i potrebi prestanka sukoba.
Kada je Budimir Loncar isao da "smiri" Sadama da ne napadne Kuvajt, nakon njega otisao je u kuvajt i prodao im 175 tenkova M84 i jos neke sice.
Znaci, svaka zemlja prvo sebe gleda i gleda da zadovolji potrebe svojih gradjana. Metode i nacini su u vecini slucajeva upitni, ali, ja bi radije da se mi zapitamo kako smo mozda jedina zemlja na svijetu gdje nam Ministar Vanjskih poslova uzima drzavljanstvo druge drzave, a ne da vazimo o tome kako su bankari se urotili jos prije Linkolna a poslije Kenedija da naprave danasnju krizu ili izazovu ratove.
Vidim ja da si ti davno otisao iz Bosne,CNN,BBC,Al jazeera i ostale zacudo mozemo pratiti u Bosni i imamo cak dovoljno sredstava za to,jer to zadovoljstvo kosta oko 7 dollara mjesecno a i engleski nam nije bas kao nekad. Novina u svakoj jacoj trafici imas na desetine raznih vrsta iz 10-ak zemalja.Pa po tebi je ovdje isto Kongo.
Ali ljudi se ionako ne ravnaju po informacijama nego po predrasudama.Predrasude su skup misljenja stecenih do 20-25 godine i tako funkcionisu svi ljudi,evoluciona osobina,sta li. Tako da ljudi iz USA imaju svoje predrasude,ljudi iz Kine svoje a predrasude su u maloj zemlji kao sto je Bosna,obiljezenoj vjekovnim ratovima i beskrajno dubokom mrznjom,sama sustina nasih zivota i naseg nacina zivota i nema te informacije koja ce to promijeniti.
jefferson

#3857 Re: President Barack Hussein Obama!!!

Post by jefferson »

Za Kijametu:

Da davno, prije tri godine. I posto poprilicno cesto boravim dole imam itekako uvida u to sta prosjecni bosanaca cita. Ja vrlo dobro znam sta mozes kupiti na Alipasinom, ili u Titovoj i sta citas, ali isto tako znam sta mozes kupiti u Olovu ili u Zavidovicima.
Mislim da se razumijemo sta hocu reci. Stvar je u tome danas zanemarljivo mali broj amerikanaca ili nekih drugih drzavljana u razvijenom svijetu nema priliku da dobije trenutno informacije, dok to bas ne bi rekao za Bosance i Hercegovce. Drugo, i ljudi koji imaju pristupa informacijama se opet oslanjaju na americke i zapadnoevropske izvore informacija a ne na domace, jer i ti domaci kada objave vijest objave je zato sto su je dobili putem onih prvih od kojih si vec saznao!
UnscarD

#3858 Re: President Barack Hussein Obama!!!

Post by UnscarD »

Sto se tice Nikaragve i izvjestavanja, razumijem i slazem se da to treba posmatrati u kontekstu vremena ali ipak zar nije upravo razlog za prvobitni strah od komunizma (ili brigu za slobodu i prava covijeka-kako god) i SSSR-a izmedju ostalog upravo sloboda stampe. U SSSR-u je jasno da je jednoumlje u tom periodu ali SSSR nikada nije ni tvrdio da ima slobodu stampe niti je to neko ocekivao. Sa druge strane SAD su se u tom periodu busale u prsa sa slobodom stampe a ustvari se radilo o jednakom jednoumlju samo jos gorem jer je zavijeno u odoru slobode stampe. Zar nije potpuna ironija boriti se protiv komunizma cija je jedna karakteristika (u tadasnjem SSSR-u) kontrolisani mediji a primjenjivati isto to u svojoj kuci?

Prokomentarisat cu duze vase postove i mislim da u njima ima nekoliko valjanih argumenata ali bih volio da cujem vase misljenje o ponasanju Americkih medija u jeku Bushove War on Teror kampanje.
Ja mislim da je u jednom periodu strah i panika kreirana svjesno od strane medija a dosta primjera kreiranja te panike imate u Farenhaitu 911 koji ste predpostavljam gledali (ili mozda niste ? ).
Napadi antraxom nakon 911 su uspanicili citavu naciju a hemiskom analizom virusa je ustanovljeno da potice tacno iz odredjene Americke vojne baze.

Pa pogledajte Kolumbiju. Ogromne pare poreskih obaveznika se trose na tzv. War on drugs a ne preispituje se korijen problema. Zasto uopste Kolumbiski farmeri uzgajaju koku? Zato sto uzgajanjem krompira ne mogu da prezive jer su Americke vlasti natjerale Kolumbisku vladu da potpise sporazum o trgovini koji Americkim korporacijamam omogucava da prodaju Krompir u Kolumbiji po cijenama i uslovima sa kojima Kolumbiski seljak ne moze da se takmici. Natjerali su ga da ne moze da prehrani porodicu i logicno da je poceo da sadi nesto od cega ce imati kakvu takvu korist.
Isto je i sa Islamofobijom. Ogromne pare se trose na rat protiv terorizma (kakav naziv- objasnit cu to malo kasnije) umjesto da se otklone uzroci te netrpeljivosti odnosno podrska Izraelu kao jedan od glavnih razloga. U kojoj mjeri je Americka politika podlozna utjecaju uskih skupina ljudi, sam si napisao Jeferson kako je amerikancima dosta vise Izraelskog pitanja....super dosta im je, pa zasto to onda traje vec 50 godina i kreiralo je novi problem na relacijij Ektrmeni Islam - Amerika. Zasto ne promjene to kada je na sceni demokratija? Ne mogu. A podsjeti me sta od te podrske Izraelu tacno ima prosjecan Amerikanac?
Americi je neophodan stalni neprijatelj. Amerika mora ratovati jer samo tako funkcionise. Mora postojati prijetnja. Ako nisu nacisti onda su Rusi ali svi ti neprijatelji su vezani za teritoriju. Bilo bi bas zgodno kada bi imali neprijatelja koji nema granicu, nema teritoriju, moze napasti uvijek i nenadano....a malo su nam se Amerikaci umorili od stalnih prijetnja koje su udaljene 1000-de kilometara od SAD-a pa bi bilo dobro da taj neprijatelj malo udari direktno po nama...ali kakav bi to trebao biti neprijatelj ...jao znam...pa to ce biti teroristi koji su podjeljeni u celije ....mozemo mi malo da im pomognemo ako zapnu u organizaciji ili sredstvima...pa zasto nam sluzi ta CIA...
I tako se rodio najnoviji Americi neprijatelj...Al-Qaida.

Ono sto vi u Americi imate je fenomenalno kreiran privid slobode govora, privid slobode stampe i sto je najtuznije privid prava gradjana. Nemojte odmah da planete na ove recnice, to je samo moje misljenje.
Kao sto sam ranije rekao, veoma puno vasih sugradjana je u sve vecoj mjeri svjesno ovoga i zato imamo sve vise alternativnih sadrzaja distribuiranih putem interneta a kreiranih upravo od strane Amerikanaca.

Sto se tice komparacije na relaciji Bosna i Amerika, vjeruj mi da zaista ne mislim da je farmer iz Kentakija koji sadi krompir i racuna kako ga je KFC i ove godine zajebao, ista vise informisan o ovome od jednog naseg poljoprivrednika iz recimo neke srednje Bosne. Obojica muku muce da prezive i nemaju bas vremena kao mi da palamudimo ovoliko.

Vratiti cu se na vase postove detaljnije.
UnscarD

#3859 Re: President Barack Hussein Obama!!!

Post by UnscarD »

jeza u ledja wrote:
Ono sto ti ne shvatas je da C, D, E i F i ostatak abecede 'prsti' na tebe kao stanovnika SAD sa svih strana. Postoji hiljade i hiljade ljudi koji cekaju priliku da kazu svoje 'slovo' koje ce biti drukcije, da sagledaju svaki problem iz svakog ugla, sazvacu, prezvacu i ugnjave potencijalnog gledaca/slusaca/citaca. To je novac covjece. Sve je novac. Primjer iz Nikaragve, jako ti je lijepo objasnio jefferson, da posmatras jedan dogadjaj iz proslosti kroz prizmu danasnjih shvatanja. To isto vazi i za Hiroshimu, a pogotovo za Lusitaniju. Stvari koje su opravdavane nekad, nisu opravdane danas.
Pitanja morala nemaju ogranicenu vremensku upotrebu niti potpadaju pod bilo kavu prizmu. Ona su nepromjenjiva i vjecna. Zlocin protiv civilnog stanovnistva ne zastarjeva (Nagasaki), zlocin protiv svog stanovnistva (Lusitanija) takodjer. Po medjunarodnom zakonu zabranjeno je mjesati se u unutrasnje stvari suverene zemlje i Nikaragva je Ameriku tuzila i dobila tuzbu ali je Amerika odbila priznati jurisdikciju medjunarodnog suda za pravdu kojem naravno priznaje jurisdikciju kada to Americi odgovora. Dupli standardi kao primjer demokratije i drustva kojem treba teziti.
Sa ovakvim stavom, Amerika je na medjunarodnu policiku scenu, uvela zakone dzungle odnosno jaceg.
Odlican primjer kako obican gradjanin nema mogucnost da promjeni politiku Amerike koja stiti u ovome slucaju interese Jevrejskog lobija vec 50 godina. Sta ima Amerikanac od podrske Izraelu. Nista kao sto i sam kazes osim frustracije sto se nista ne mjenja.
Sigurno da ti koji zivis u Americi poznajes Ameriku bolje i bilo bi smjesno tvrditi drugacije. Ipak, razliku u mojoj i tvojoj percepciji je u tome sto ti stvari posmatras iznutra a ja izvana. Normalno da imamo razlicitu percepciju.

Sa ovakvim stavovima koje imate, moje misljenje da ste izlozeni toj propagadnoj masini se samo pojacava. To + prirodna tendencija da se identifikujete sa svojom novom drzavom, da postane sto vise Amerikanci mislim da su u dobroj mjeri oblikovali vas stav.
Ipak ovo su samo moje pretpostavke i u to ne mogu biti siguran.
UnscarD

#3860 Re: President Barack Hussein Obama!!!

Post by UnscarD »

Sve ove primjere koje sam naveo, mnoga krsenja medjunarodnog prava, mjesanje u unutrasnje stvari drugih zemalja i nebrojeni drugi primjeri bacaju ljagu na Americku politiku, koju sprovodi vlada koju opet bira Americki narod. Ako to nije manipulacija i usmjeravanje javnog mjenja, ja ne znam sta je. Lakse mi je ipak da to prihvatim nego da prihvatim cinjenicu da su svi Amerikanci zli i glupi. A jedno od to dvoje je na dijelu.

Svoju kuluminaciju je imala za vrijeme vladavine Busovih koji vladaju 20 godina (16 godina u direktnim mandatima, 4 godine Bush stariji bio podpredsjednik a prije toga direktor CIA-e tako da je vladavina duza) sto je samo po sebi kontradiktorno poimanju demokratije. Kako je moguce da jedan predsjednik kao sto je Bush bude 2 puta izabran nakon pokradenih prvih izbora i nakon katastrofalnog prvog mandata ? Jednostavno, stavimo u pogon nasu propagandnu masineriju. Prikazite naseg predsjednika kao ratnog komadanta, odlucnog da zgromi sve neprijatelje koristeci retoriku na politickoj scveni zadnji put koristenu pri polasku krstasa u treci krstaski pohod u srednjem vijeku. Neka nas CNN bombarduje sa snimcima rusenja tornjeva u kombinaciji sa americkom zastavom koja se ponosno vijori, dodat cemo izmisljenu opasnost od Irackog nikada pronadjenog oruzja za masovno unistenje, povezat cemo Al-Qaidu sa Iraqom (kako neko satiricno primjeti jedina veza je slovo Q u nazivu) i napumapati strah u srca amerikanaca....tada ce se okrenuti nasem ratnom vodji da ih zastiti, vodji koji je tako odlucno udario Talibane, Iraq a da je bilo malo vise vremena i Iran i Siriju....sreca je da nema sina inace eto i njega za koju godinu da nastavi tatinu, dedinu i pradedinu tradiciju. Mada nije iskljuceno da gurnu cerku.

Ma divna jedna zemlja...njeni tvorci se u grobu prevrcu.
Šeha

#3861 Re: President Barack Hussein Obama!!!

Post by Šeha »

Stariji Bus je bio pretsjednik 4 godine. Nije izabran drugi put, izgubio je od Klintona. Znaci Busevi kombinirano 12 godina :(
UnscarD

#3862 Re: President Barack Hussein Obama!!!

Post by UnscarD »

Do mene ...tacno ali je bio prije toga pod predsednik Reganu i bio je direktor CIE u sedamdesetim...znaci stalno u vrhu americke politike.
Ne mjenja previse sustinu.
Risto Kuglarić

#3863 Re: President Barack Hussein Obama!!!

Post by Risto Kuglarić »

UnscarD wrote:...

Svoju kuluminaciju je imala za vrijeme vladavine Busovih koji vladaju 20 godina (16 godina u direktnim mandatima, 4 godine Bush stariji bio podpredsjednik a prije toga direktor CIA-e tako da je vladavina duza) sto je samo po sebi kontradiktorno poimanju demokratije. Kako je moguce da jedan predsjednik kao sto je Bush bude 2 puta izabran nakon pokradenih prvih izbora i nakon katastrofalnog prvog mandata ? ....
samo vizavi krađe izbora, nije da pravdam bilo koga, ali je u kontra-američkim krugovima toliko uvriježeno mišljenje da su izbori 2000. pokradeni, da većina to uzima zdravo za gotovo bez ikakve provjere. Kasnijim brojanjem glasova, vršenim u svrhu utvrđivanja pouzdanosti sistema prebrojavanja glasova, utvrđeno je da bi, da je ponovno prebrojavanje na floridi izvršeno metodologijom koju je zahtijevao Gore, pobijedio Bush i obrnuto.
UnscarD

#3864 Re: President Barack Hussein Obama!!!

Post by UnscarD »

Pogledaj Recount, novi film sa Kevinom Spacey-ijem...americki naravno :)

Ok slazem se da postoji kontraverza oko toga ali ima nekoliko stvari koje pri ponovnom brojanju nisu uzimale u obzir kao sto je :
dijlomicno probusena kartica koja pokazuje za koga je glasac trebao glasati ali nije probusena do kraja pa nije racunata
20000 glasaca specificnih afroamerickih imena koji su tradicionalni glasaci demokrata je bilo izbrisano iz sistema.
Bushu su na re countu priznati glasovi Americkih vojnika iz inostanstva bez da se moze provjeriti da li su glasali nakon objavljenih rezultata, i bez svjedoka.
Re count nije uradjen u 80% izbornih jedinica nego su samo ponovo sabirani podaci koji su iscitani sa masina.

ITD...ne uzmima zdravo za gotovo ali kontraverza postoji. Zatim Vrhovni Sud je presudio da je postojao problem sa brojanjem ali je u medjuvrmenu istekao rok za ponovno borojanje (proces je zbog sudjenje i zaustavljen) i ovakava presuda se odnosila samo na ovaj slucaj bez mogucnosti da se primjeni ikada vise na ostale slucajeve sto je presedan u Americkom pravosudnom sistemu.
Risto Kuglarić

#3865 Re: President Barack Hussein Obama!!!

Post by Risto Kuglarić »

UnscarD wrote:Pogledaj Recount, novi film sa Kevinom Spacey-ijem...americki naravno :)
...
:D pogledaću film, al ovo me malo podsjeća na ono iz south parka kad Eric kaže Kylu, da si pažljivije gledao Pasiju Mela Gibsona, znao bi da su jevreji ubili našeg Gospodina Isusa Hrista, i time na sebe navukli vječno prokletstvo.
jefferson

#3866 Re: President Barack Hussein Obama!!!

Post by jefferson »

UnscarD wrote:Sto se tice Nikaragve i izvjestavanja, razumijem i slazem se da to treba posmatrati u kontekstu vremena ali ipak zar nije upravo razlog za prvobitni strah od komunizma (ili brigu za slobodu i prava covijeka-kako god) i SSSR-a izmedju ostalog upravo sloboda stampe. U SSSR-u je jasno da je jednoumlje u tom periodu ali SSSR nikada nije ni tvrdio da ima slobodu stampe niti je to neko ocekivao. Sa druge strane SAD su se u tom periodu busale u prsa sa slobodom stampe a ustvari se radilo o jednakom jednoumlju samo jos gorem jer je zavijeno u odoru slobode stampe. Zar nije potpuna ironija boriti se protiv komunizma cija je jedna karakteristika (u tadasnjem SSSR-u) kontrolisani mediji a primjenjivati isto to u svojoj kuci?

Prokomentarisat cu duze vase postove i mislim da u njima ima nekoliko valjanih argumenata ali bih volio da cujem vase misljenje o ponasanju Americkih medija u jeku Bushove War on Teror kampanje.
Ja mislim da je u jednom periodu strah i panika kreirana svjesno od strane medija a dosta primjera kreiranja te panike imate u Farenhaitu 911 koji ste predpostavljam gledali (ili mozda niste ? ).
Napadi antraxom nakon 911 su uspanicili citavu naciju a hemiskom analizom virusa je ustanovljeno da potice tacno iz odredjene Americke vojne baze.

Pa pogledajte Kolumbiju. Ogromne pare poreskih obaveznika se trose na tzv. War on drugs a ne preispituje se korijen problema. Zasto uopste Kolumbiski farmeri uzgajaju koku? Zato sto uzgajanjem krompira ne mogu da prezive jer su Americke vlasti natjerale Kolumbisku vladu da potpise sporazum o trgovini koji Americkim korporacijamam omogucava da prodaju Krompir u Kolumbiji po cijenama i uslovima sa kojima Kolumbiski seljak ne moze da se takmici. Natjerali su ga da ne moze da prehrani porodicu i logicno da je poceo da sadi nesto od cega ce imati kakvu takvu korist.
Isto je i sa Islamofobijom. Ogromne pare se trose na rat protiv terorizma (kakav naziv- objasnit cu to malo kasnije) umjesto da se otklone uzroci te netrpeljivosti odnosno podrska Izraelu kao jedan od glavnih razloga. U kojoj mjeri je Americka politika podlozna utjecaju uskih skupina ljudi, sam si napisao Jeferson kako je amerikancima dosta vise Izraelskog pitanja....super dosta im je, pa zasto to onda traje vec 50 godina i kreiralo je novi problem na relacijij Ektrmeni Islam - Amerika. Zasto ne promjene to kada je na sceni demokratija? Ne mogu. A podsjeti me sta od te podrske Izraelu tacno ima prosjecan Amerikanac?
Americi je neophodan stalni neprijatelj. Amerika mora ratovati jer samo tako funkcionise. Mora postojati prijetnja. Ako nisu nacisti onda su Rusi ali svi ti neprijatelji su vezani za teritoriju. Bilo bi bas zgodno kada bi imali neprijatelja koji nema granicu, nema teritoriju, moze napasti uvijek i nenadano....a malo su nam se Amerikaci umorili od stalnih prijetnja koje su udaljene 1000-de kilometara od SAD-a pa bi bilo dobro da taj neprijatelj malo udari direktno po nama...ali kakav bi to trebao biti neprijatelj ...jao znam...pa to ce biti teroristi koji su podjeljeni u celije ....mozemo mi malo da im pomognemo ako zapnu u organizaciji ili sredstvima...pa zasto nam sluzi ta CIA...
I tako se rodio najnoviji Americi neprijatelj...Al-Qaida.

Ono sto vi u Americi imate je fenomenalno kreiran privid slobode govora, privid slobode stampe i sto je najtuznije privid prava gradjana. Nemojte odmah da planete na ove recnice, to je samo moje misljenje.
Kao sto sam ranije rekao, veoma puno vasih sugradjana je u sve vecoj mjeri svjesno ovoga i zato imamo sve vise alternativnih sadrzaja distribuiranih putem interneta a kreiranih upravo od strane Amerikanaca.

Sto se tice komparacije na relaciji Bosna i Amerika, vjeruj mi da zaista ne mislim da je farmer iz Kentakija koji sadi krompir i racuna kako ga je KFC i ove godine zajebao, ista vise informisan o ovome od jednog naseg poljoprivrednika iz recimo neke srednje Bosne. Obojica muku muce da prezive i nemaju bas vremena kao mi da palamudimo ovoliko.

Vratiti cu se na vase postove detaljnije.
Kontrolirani mediji???? E svasta, mislim da je svaka diskusija trosenje vremena!
UnscarD

#3867 Re: President Barack Hussein Obama!!!

Post by UnscarD »

Ako je cilj bio da povjerujem da je Amerika bastion slobode, demokratije i pravde...apsolutno se slazem gubljenje vremena.
Za takvo nesto morao bih izvrsiti lobotomiju mozga. Ili mozda preseliti na par godina u Ameriku.

Ako je cilj bio da povjerujem da je Barack Obama lider koji ce donjeti velike promjene na bolje...zelim da vjerujem ali ostajem skeptik do prvih konkretnih poteza.

U svakom slucaju bilo mi je drago razmijeniti stavove i misljenja. Bilo je tu ipak i pametnih stvari koje sam cuo od vas.
jefferson

#3868 Re: President Barack Hussein Obama!!!

Post by jefferson »

Pa mozda bi bilo dobro da dodjes u Ameriku malo! Obicno kada na primjer hoces doktorirati na nekom priznatom univerzitetu oni ti plate ili dobijes neku skolarinu da odes u zemlju koju proucavas ili da mozes isfinansirati ono na osnovu cega pravis disertaciju.
I ti sad dodjes i kazes kako Amerika nije zemlja slobodoumlja i kako Obama nece stvari promjeniti na bolje!
OK! prvo VELIKA vecina ljudi iz demokratskih zemlja se bas ne bi slozilo s tobom jer jedan Englez i Francuz nece nikada zaboraviti dan D, niti jedan Njemac hladni rat i zracni most za Berlin, i tako X primjera.
Niti ce mnogi pisci i naucnici koji su zasticeni od strane americkih sluzbi koje su finansirane od strane americkih poreskih obveznika zaboraviti sta i za sta stoji amerika.
To sto je amerika pravila, pravi i pravit ce greske i poteze koji se nece svijetu svidjeti je nacin na koji funkcionise svijet. Amerika i Obama ce raditi prvo u interesu prosjecnog AMERIKANCA iz Kansasa a ne prosjecnog BOSANCA iz Sarajeva ili Bosanskog petrovca. Znaci, kada gledas medjunarodnu politiku SAD prvo moras uzeti u obzir da to sto oni rade rade prvenstveno u interesu SVOJIH gradjana a ne u tvom, mom, ili interesu nekoga iz Saudijske Arabije, Iraka ili Rusije.
I de ti meni objasni sto to mi ispisasmo 153 strane o zemlji koja stoji za sve osim za demokratiju i slobodoumlje? Sto onda ne ispisasmo 155 strana o slobodarskoj Kini, Rusiji, Vijetnamu, Iranu itd, itd. Gdje su te zemlje kada Tsunami pogodi neku zemlju, ili kada treba pisce, rezisere, naucnike zastititi od raznih progona, fetvi i ostalih slobodarskih poteza raznih slobodarskih predsjednika, ajatolaha i slicnih slobodnoumnih ljudi koji nam uljepsavaju svakodnevnicu?
jeza u ledja

#3869 Re: President Barack Hussein Obama!!!

Post by jeza u ledja »

UnscarD wrote: Ono sto vi u Americi imate je fenomenalno kreiran privid slobode govora, privid slobode stampe i sto je najtuznije privid prava gradjana. Nemojte odmah da planete na ove recnice, to je samo moje misljenje.
Ja pak smatram da je najveci problem sa tolikom slobodom govora sto neki ljudi nisu u stanju filtrirati veliki broj informacija u kratko vrijeme i iz njih izvuci objektivan zakljucak, sto opet neke od njih dovodi do nekog pocetnog stadija paranoje.
Imas sve sto ti treba da skontas neke stvari, vise nego sto je bilo ko imao prije, i ti mislis da je to problem?

SSSR nema nikakve slobode, ali pobogu 'oni se i ne hvale da ih imaju', ali zato Amerika se nesto ko folira, al eto vidi koliko oni imaju problema. Na kraju ispade - Amerika i SSSR su u stvari isti kurac. :shock: To prakticno Unscar govori.

Ono sto je u svemu ovome najbitnije, a sto se presucuje - sto i sam Unscar negdje u podsvijesti zna da nije u pravu.
Lincoln-Burrows

#3870 Re: President Barack Hussein Obama!!!

Post by Lincoln-Burrows »

UnscarD wrote: Ako je cilj bio da povjerujem da je Barack Obama lider koji ce donjeti velike promjene na bolje...zelim da vjerujem ali ostajem skeptik do prvih konkretnih poteza.

U svakom slucaju bilo mi je drago razmijeniti stavove i misljenja. Bilo je tu ipak i pametnih stvari koje sam cuo od vas.
Ne vjerujem da se sa jednim mandatom može promijeniti ovaj kapitalistički model koji je sada na snazi u SAD-u.
Obama je obećao demokratizaciju i samim tim će nastojati osvijestiti problem koji postoji, on bi trebao biti
prekretnica. SAD bi ako krene novim kursom trebala zapasti u financijsku krizu većih razmjera čisto zbog promjene modela,
što nikako nije dobro za Obaminu vladavinu, zbog toga će vjerojatno on posezati za mjerama slično kao njegovi
prethodnici i na taj način pokazati da nastavlja višu politiku koju vodi SAD.
Crni predsjednik je znak dobre volje prema uništavanju rasizma, ali teško da može utjecati na ekonomiju.
jeza u ledja

#3871 Re: President Barack Hussein Obama!!!

Post by jeza u ledja »

Da, u svakom slucaju ovdje ekonomska kriza tek nadolazi. Eto nas mozda uskoro kod vas. :D
jefferson

#3872 Re: President Barack Hussein Obama!!!

Post by jefferson »

Lincoln-Burrows wrote:
UnscarD wrote: Ako je cilj bio da povjerujem da je Barack Obama lider koji ce donjeti velike promjene na bolje...zelim da vjerujem ali ostajem skeptik do prvih konkretnih poteza.

Ne vjerujem da se sa jednim mandatom može promijeniti ovaj kapitalistički model koji je sada na snazi u SAD-u.
Obama je obećao demokratizaciju i samim tim će nastojati osvijestiti problem koji postoji, on bi trebao biti
prekretnica. SAD bi ako krene novim kursom trebala zapasti u financijsku krizu većih razmjera čisto zbog promjene modela,
što nikako nije dobro za Obaminu vladavinu, zbog toga će vjerojatno on posezati za mjerama slično kao njegovi
prethodnici i na taj način pokazati da nastavlja višu politiku koju vodi SAD.
Crni predsjednik je znak dobre volje prema uništavanju rasizma, ali teško da može utjecati na ekonomiju.
WTF :? :? :?
Lincoln-Burrows

#3873 Re: President Barack Hussein Obama!!!

jefferson wrote: WTF :? :? :?
Ne vidim što je nejasno,
Obama je ušao u škare između primjene sile kojom Amerika
podržava industriju i bez koje ne umije,
i demokratizacije odnosa koju je obećao.
jefferson

#3874 Re: President Barack Hussein Obama!!!

Post by jefferson »

Lincoln-Burrows wrote:
jefferson wrote: WTF :? :? :?
Ne vidim što je nejasno,
Obama je ušao u škare između primjene sile kojom Amerika
podržava industriju i bez koje ne umije,
i demokratizacije odnosa koju je obećao.
Cek de pojasni? Kakva demokratizacija odnosa? Koja to industrijska zemlja umije bez INDUSTRIJE? Nerazumijem uopce sta hoces reci!
Lincoln-Burrows

#3875 Re: President Barack Hussein Obama!!!

jefferson wrote: Cek de pojasni? Kakva demokratizacija odnosa? Koja to industrijska zemlja umije bez INDUSTRIJE? Nerazumijem uopce sta hoces reci!
Evo ukratko,
Modeli kapitalizma su različiti, a ovaj SAD kapitalizam je najliberalniji, znači okrutni obračuni na tržištu, sve je dopušteno.
Taj model u SAD je zasnovan na življenju na dug t.j. potrošnji unaprijed, i sada je takvom načinu života uskraćen novac, jer
industrija to ne prati adekvatno. Obama obećava demokratizaciju odnosa, znači obećava povlačenje SAD trupa iz Iraka što
automatski znači i nenapadanje na Iran, a znamo da te zemlje su važan faktor za industriju SAD-a (nafta). Ostale resurse
značajnije drže konkurenti SAD-a, Rusija i Kina pa i Venezuela. U slučaju stvaranja sigurnog pritoka sirovina SAD bi morao
primjeniti silu (NATO) da zadrži svu postojeću industriju, a to bi bilo prvo razočarenje u Obaminu vladavinu.

Nisam mogao kraće, ali se nadam da sam bio jasan.
Post Reply