Dešavanja u Srbiji

Post Reply
KIA

#3851 Re: Desavanja u Srbiji

Post by KIA »

dallton wrote:
:lol: :lol: cekaj momak pa proces raspada srbije je tek poceo, moramo da posmatramo i da pomognemo, ne moze odlazak vojvodine i sandzaka proci bez naseg navijanja...a zaboravio sam ti spomenuti, ovaj nas "drugi dio" koji ti spominjes je jos uvijek u BiH i tu i ostaje, za razliku od kosova
Heh ,

razvlachish ovu temu , balavis , zvacesh ... bilo bi mi jasnije da ovde neki Srbin aktivno uchestvuje , pa se sa njim prepucavash , ali ovako ....

Jel imash pojma o cemu se radi u Vojvodjanskom problemu " vece autonomije " ? Jel imash pojma kakav je etnichki sastav stanovnishtva Vojvodine ? Jel imash pojma da oko su 70 % Vojvodjana etnichki Srbi ? Od koga ce Srbi u Vojvodini da se cepaju - od Srbije ? Teshko :-)

Dalje , kakvi su to problemi u Sandzaku ? Ja znam da Bosnjaci imaju problema jedni sa drugima , a isto tako znam i da su Bosnjaci vecina u svega 3-4 opstine :-) . Je li broj Bosnjaka dovoljan za nekakvo " cepanje " ? Teshko , ima ih svega oko 140 000 u celom srpskom delu Sandzaka , a u crnogorskom delu su etnicki Srbi vecina :-)

Ja se ipak nadam da se ti samo dobro zezas i da se ne nadas ozbiljno svemu sto pises :-)
dallton

#3852 Re: Desavanja u Srbiji

Post by dallton »

KIA wrote:
dallton wrote:
:lol: :lol: cekaj momak pa proces raspada srbije je tek poceo, moramo da posmatramo i da pomognemo, ne moze odlazak vojvodine i sandzaka proci bez naseg navijanja...a zaboravio sam ti spomenuti, ovaj nas "drugi dio" koji ti spominjes je jos uvijek u BiH i tu i ostaje, za razliku od kosova
Heh ,

razvlachish ovu temu , balavis , zvacesh ... bilo bi mi jasnije da ovde neki Srbin aktivno uchestvuje , pa se sa njim prepucavash , ali ovako ....

Jel imash pojma o cemu se radi u Vojvodjanskom problemu " vece autonomije " ? Jel imash pojma kakav je etnichki sastav stanovnishtva Vojvodine ? Jel imash pojma da oko su 70 % Vojvodjana etnichki Srbi ? Od koga ce Srbi u Vojvodini da se cepaju - od Srbije ? Teshko :-)

Dalje , kakvi su to problemi u Sandzaku ? Ja znam da Bosnjaci imaju problema jedni sa drugima , a isto tako znam i da su Bosnjaci vecina u svega 3-4 opstine :-) . Je li broj Bosnjaka dovoljan za nekakvo " cepanje " ? Teshko , ima ih svega oko 140 000 u celom srpskom delu Sandzaka , a u crnogorskom delu su etnicki Srbi vecina :-)

Ja se ipak nadam da se ti samo dobro zezas i da se ne nadas ozbiljno svemu sto pises :-)
drago dijete, ne govori se o "cepanju" nego o buducim autonomijama unutar srbije... sandzak ce ti biti autonoman koliko za narednih 4-5 godine, vojvodina vraca svoju autonomiju koju je imala ranije preko statuta, znaci sudsku, izvrsnu, i zakonodavnu vlast + predstavljanje u inostranstvu koju su jos malo izglasali (vojvodina jeste 70% etnicki srpska, sto cini izglasavanje statuta jos interesantnijim po sistemu bjezmo jedni od drugih)...u crnoj gori imas 40% crnogoraca koji tek s albancima i bosnjacima (25%) cine vecinu i zato su i uspjeli pobjeci od beograda...ovdje vise nisu u pitanju brojevi nego ko ce dalje da se odmakne od beograda, uz asistenciju medjunarodnog faktora koja ce se u sandzaku desiti onog momenta kad beograd pocne da se ponasa po starom, zato su stranci i doveli zukorlica...
behavac

#3853 Re: Desavanja u Srbiji

Post by behavac »

dallton wrote: drago dijete, ne govori se o "cepanju" nego o buducim autonomijama unutar srbije... sandzak ce ti biti autonoman koliko za narednih 4-5 godine, vojvodina vraca svoju autonomiju koju je imala ranije preko statuta, znaci sudsku, izvrsnu, i zakonodavnu vlast + predstavljanje u inostranstvu koju su jos malo izglasali (vojvodina jeste 70% etnicki srpska, sto cini izglasavanje statuta jos interesantnijim po sistemu bjezmo jedni od drugih)...u crnoj gori imas 40% crnogoraca koji tek s albancima i bosnjacima (25%) cine vecinu i zato su i uspjeli pobjeci od beograda...ovdje vise nisu u pitanju brojevi nego ko ce dalje da se odmakne od beograda, uz asistenciju medjunarodnog faktora koja ce se u sandzaku desiti onog momenta kad beograd pocne da se ponasa po starom, zato su stranci i doveli zukorlica...
Onda da ja tebi kazem draga bebo, prestani da znas vec sta...
Ti ovo govoris bice ko da je to neka apsolutna stvar kao gravitacija a u stvari nema veze sa razumom.
Kao prvo Raska oblast, ili ti Sandzak kako se jos naziva je tako reci regija u Srbiji koja ce to i ostati, isto kao i Macva, itd.
Cak i kad bi vecina gradjana zeljela neku autonomiju, a nevidim da posebno zele, to ne mogu dobiti bez da Beograd pristane na to.
Drugo Vojvodina ima svoju autonomija koja istorijski potice jos dok je bila dio Austrougarske kad su se Srbi izborili za srpsko vojvodstvo.
Njena autonomija upravo treba da se definise, imace izvrsnu vlast ali ne i odvojenu sudsku i zakonodavnu, a ako sto se tice predstavnistva na to ima pravo kao i svaka evropska regija. I sto se onda neki bune kad RS otvara svoja predstavnista...
Tako da status nije nikakvo bjezanje nego vracanje istorijske autonomije srpskom vojvodstvu...
Ali nema veze nastavi ti da sanjas to bjezanje, samo pazi da kad se probudis ne bude da je i Republika Srpska pobjegla... :D
dallton

#3854 Re: Desavanja u Srbiji

Post by dallton »

behavac wrote:
dallton wrote: drago dijete, ne govori se o "cepanju" nego o buducim autonomijama unutar srbije... sandzak ce ti biti autonoman koliko za narednih 4-5 godine, vojvodina vraca svoju autonomiju koju je imala ranije preko statuta, znaci sudsku, izvrsnu, i zakonodavnu vlast + predstavljanje u inostranstvu koju su jos malo izglasali (vojvodina jeste 70% etnicki srpska, sto cini izglasavanje statuta jos interesantnijim po sistemu bjezmo jedni od drugih)...u crnoj gori imas 40% crnogoraca koji tek s albancima i bosnjacima (25%) cine vecinu i zato su i uspjeli pobjeci od beograda...ovdje vise nisu u pitanju brojevi nego ko ce dalje da se odmakne od beograda, uz asistenciju medjunarodnog faktora koja ce se u sandzaku desiti onog momenta kad beograd pocne da se ponasa po starom, zato su stranci i doveli zukorlica...
Onda da ja tebi kazem draga bebo, prestani da znas vec sta...
Ti ovo govoris bice ko da je to neka apsolutna stvar kao gravitacija a u stvari nema veze sa razumom.
Kao prvo Raska oblast, ili ti Sandzak kako se jos naziva je tako reci regija u Srbiji koja ce to i ostati, isto kao i Macva, itd.
Cak i kad bi vecina gradjana zeljela neku autonomiju, a nevidim da posebno zele, to ne mogu dobiti bez da Beograd pristane na to.
Drugo Vojvodina ima svoju autonomija koja istorijski potice jos dok je bila dio Austrougarske kad su se Srbi izborili za srpsko vojvodstvo.
Njena autonomija upravo treba da se definise, imace izvrsnu vlast ali ne i odvojenu sudsku i zakonodavnu, a ako sto se tice predstavnistva na to ima pravo kao i svaka evropska regija. I sto se onda neki bune kad RS otvara svoja predstavnista...
Tako da status nije nikakvo bjezanje nego vracanje istorijske autonomije srpskom vojvodstvu...
Ali nema veze nastavi ti da sanjas to bjezanje, samo pazi da kad se probudis ne bude da je i Republika Srpska pobjegla... :D
hajd bas cemo vidjeti, ajd da se kladimo da ce EU traziti sandzak kao regiju, pa onda predstavnistva u briselu i tako to? otidji pogledaj izvjestaj i preglede state departmenta i eu institucija o stanju u srbiji, tamo je sandzak vec u tretmanu kao regija (interesantno, u svim zvanicnim dokumentima vani niko ga ne zove raska oblast)....za vojvodinu ista stvar - autonomija ce biti i sudska i zakonodavna i ostala...sorry, behavac, ali moje su informacije s izvora a ne napamet
za bjeg pc-a to vec znamo - ti znas kako bi taj bjeg izgledao...btw. pc se drzi u BiH bas da se granice srbije ne bi ponovo pomjerale, a u taj dio srbije eu i amerika hoce da ulozi novac i stvori od njega region da se ne bi situacija na balkanu dalje komplikovala
behavac

#3855 Re: Desavanja u Srbiji

Post by behavac »

dallton wrote: hajd bas cemo vidjeti, ajd da se kladimo da ce EU traziti sandzak kao regiju, pa onda predstavnistva u briselu i tako to? otidji pogledaj izvjestaj i preglede state departmenta i eu institucija o stanju u srbiji, tamo je sandzak vec u tretmanu kao regija (interesantno, u svim zvanicnim dokumentima vani niko ga ne zove raska oblast)....za vojvodinu ista stvar - autonomija ce biti i sudska i zakonodavna i ostala...sorry, behavac, ali moje su informacije s izvora a ne napamet
za bjeg pc-a to vec znamo - ti znas kako bi taj bjeg izgledao...btw. pc se drzi u BiH bas da se granice srbije ne bi ponovo pomjerale, a u taj dio srbije eu i amerika hoce da ulozi novac i stvori od njega region da se ne bi situacija na balkanu dalje komplikovala
Moze EU traziti i ukidanje RS, sto ne znaci da ce dobiti, a ocigledno je da ni nece traziti...isto ko sto i moze traziti da nebo postane zuto...
A do sad nisam vidio nikakve najave da ce EU insistirati na autonomiji regije Sandzak ako je ti vec tako zelis zvati.
Sandzak moze dobiti neku regionalnu autonomiju ako Srbija odluci izvrsiti decentralizaciju na nekoliko regija, ali to je nesto o cemu ce Beograd apsolutno odlucivati...a za sad takvih najava nema...prije da ce decentralizacija ogledati u povecanju autonomije opstina.
Sto s tice Vojvodine statut je vec napisan i prema njemu postoji samo odvojena izvrsna vlast...ja ne znam koji su tvoji izvori ali nisu tacni...
A do promjene ovog statuta da jos poveca autonomija sigurno nece doci.
A ja i nisam za bjeg RS-a, nego da svi nego da Srbija, Hrvatska, i BIH sa RS-om i FBIH-om(gdje ce se smanjiti broj kantona) udju u EU i da te probleme rjesimo za stalno.
KIA

#3856 Re: Desavanja u Srbiji

Post by KIA »

dallton wrote:
drago dijete, ne govori se o "cepanju" nego o buducim autonomijama unutar srbije... sandzak ce ti biti autonoman koliko za narednih 4-5 godine, vojvodina vraca svoju autonomiju koju je imala ranije preko statuta, znaci sudsku, izvrsnu, i zakonodavnu vlast + predstavljanje u inostranstvu koju su jos malo izglasali (vojvodina jeste 70% etnicki srpska, sto cini izglasavanje statuta jos interesantnijim po sistemu bjezmo jedni od drugih)...u crnoj gori imas 40% crnogoraca koji tek s albancima i bosnjacima (25%) cine vecinu i zato su i uspjeli pobjeci od beograda...ovdje vise nisu u pitanju brojevi nego ko ce dalje da se odmakne od beograda, uz asistenciju medjunarodnog faktora koja ce se u sandzaku desiti onog momenta kad beograd pocne da se ponasa po starom, zato su stranci i doveli zukorlica...
Ovde se radi o decentralizaciji koju Srbija mora sprovesti po ugledu na sve drzave u EU . Vojvodina samim tim mora dobiti neka ovlascenja koja je imala i u SFRJ , naravno ne sva ... Ako pogledas rezultate izbora u samoj Vojvodini , videces da tvrdi " autonomasi " dobijaju svi zajedno oko 20% glasova . Sa druge strane , pokojni radikali su sami ubrali oko 30% glasova u Vojvodini ... Radikali se zalazu za potpuno ukidanje svih autonomnih atributa Vojvodini , za njih je to severna Srbija . Eto kolike su Vojvodjanima bliske ideje u koje ti verujes ...

Sandzak iliti Raska ... koliko sam ja upucena sukobi postoje , ali unutar islamske zajednice ... Autonomija ? Sta cemo sa opstinama u kojima su Srbi vecina ? Hoce li autonomiju dobiti samo one 3-4 opstine u kojima su Bosnjaci vecina ili ceo Sandzak ? Obrni - okreni , i tu ce konce vuci Beograd ... ;-)
karanana

#3857 Re: Desavanja u Srbiji

Post by karanana »

izvinite sto ulijecem bezveze, ali samo da upitam, gdje nam je forumashica pesak?
znam da je bila banovana na sedmicu-dvije ali to bi trebalo da je proslo. jeli se to vise ne javlja na ovaj forum? a ok je bila sto se tice ove teme a i nekih drugih.
darkpitar

#3858 Re: Desavanja u Srbiji

Post by darkpitar »

:thumbup: :thumbup: :thumbup: :thumbup: :thumbup: KOSOVO REPUBLIC :thumbup: :thumbup: :thumbup: :thumbup:
vee-jay

#3859 Re: Desavanja u Srbiji

Post by vee-jay »

karanana wrote:izvinite sto ulijecem bezveze, ali samo da upitam, gdje nam je forumashica pesak?
znam da je bila banovana na sedmicu-dvije ali to bi trebalo da je proslo. jeli se to vise ne javlja na ovaj forum? a ok je bila sto se tice ove teme a i nekih drugih.
nema nam @pesak. nije se vratila iz bana :(
dallton

#3860 Re: Desavanja u Srbiji

Post by dallton »

KIA wrote:
dallton wrote:
Ovde se radi o decentralizaciji koju Srbija mora sprovesti po ugledu na sve drzave u EU . Vojvodina samim tim mora dobiti neka ovlascenja koja je imala i u SFRJ , naravno ne sva ... Ako pogledas rezultate izbora u samoj Vojvodini , videces da tvrdi " autonomasi " dobijaju svi zajedno oko 20% glasova . Sa druge strane , pokojni radikali su sami ubrali oko 30% glasova u Vojvodini ... Radikali se zalazu za potpuno ukidanje svih autonomnih atributa Vojvodini , za njih je to severna Srbija . Eto kolike su Vojvodjanima bliske ideje u koje ti verujes ...

Sandzak iliti Raska ... koliko sam ja upucena sukobi postoje , ali unutar islamske zajednice ... Autonomija ? Sta cemo sa opstinama u kojima su Srbi vecina ? Hoce li autonomiju dobiti samo one 3-4 opstine u kojima su Bosnjaci vecina ili ceo Sandzak ? Obrni - okreni , i tu ce konce vuci Beograd ... ;-)
beograd ce vuci konce negdje dolje do ogranicenja prema tutinu, a poslije toga :roll: a sandzak je cijela regija bez obzira na to ko ima vecinu u svim opstinama ( a na cijelom prostoru sandzaka vecina su bosnjaci)....a sad mi pojasni svojim procentima kako je ovo u donjem tekstu proslo ako sve to ima tako malu podrsku...isto tako vidi se da ti je znanje nesto manje, jer vojvodina trazi autonomiju koju je imala po ustavu 1974, gdje su imali pravo i na sudsku i zakonodavnu i izvrsnu vlast i predstavljanje u inostranstvu putem tadasnje federacije, znaci sve sto oni traze je u skladu sa zakonom, jer je vojvodina kao i kosovo bilo federalna jedinica u sfrj
Politika | 15.10.2008
Odlazi i Vojvodina? :shock:
http://www.dw-world.de/dw/article/0,214 ... 39,00.html

Skupština Vojvodine usvojila je u utorak navečer (14.10.2008.) Prijedlog Statuta ove pokrajine. Kritičari u njemu vide prvi korak ka otcjepljenju ove pokrajine od Srbije.

Većina amandmana opozicije i stručne javnosti, koja je stigla na ovaj prijedlog je odbačena. “Nije problem Srbije u tome što ima jednu Vojvodinu, problem je što ih nema više. Novi Statut Vojvodine nije epohalan i nije istorijski. On nam samo garantuje prava koja smo odavno zaslužili. Ali, građani ovaj statut vide kao jutro posle teške noći. Dobro jutro, Vojvodino!”, izjavio je predsjednik Izvršnog vijeća Vojvodine Bojan Pajtić, obrazlažući Prijedlog statuta koji su poslanici Skupštine Vojvodine usvojili.

Vratiti sve što je Milošević uzeo

Ištvan Pastor, lider Saveza vojvođanskih Mađara, izjavio je da Statut nosi veoma značajne novine koje znače unapređenje ustavne i zakonodavne regulative u Srbiji.

Branislav Bogaroški iz Lige socijaldemokrata Vojvodine, rekao je da je konačno došlo vrijeme da se Vojvodini vrati njena imovina, koju joj je oduzeo Miloševićev režim:“Kao imovina treba da se vrati i ono čime je Vojvodina ranije upravljala. Da podsjetim, to su: željeznice, putna privreda, Elektrovojvodina, Naftagas...Jer, Vojvodina je već do sada pokazala da može da upravlja ovim resursima, na zadovoljstvo svojih građana.”

Otvorena vrata Republici Vojvodini?

Na Prijedlog Statuta stigli su mnogobrojni amandmani opozicije i stručne javnosti, ali je velika većina odbačena. Tokom dana, poslanici su odbacili prijedloge amandmana Demokratske stranke Srbije, Srpske radikalne stranke i Srpske napredne stranke. Opozicioni radikali i narodnjaci tvrdili su da je taj dokument "jezgro" za stvaranje "države u državi" i da u njemu ima "separatističkih tendencija".

Borko Ilić iz Demokratske stranke Srbije smatra da je predloženi tekst Statuta loš i da otvara mogućnosti za stvaranje Republike Vojvodine.

Radikal Milorad Mirčić slaže se sa njim i ističe da je cilj u stvari separatistička politika, čiji je nosilac Demokratska stranka. Ta separatistička politika treba da se ostvari tako što će se pripremiti svi preduslovi za odvajanje dijela teritorije Srbije, u ovom slučaju dijela teritorije koji se zove Vojvodina.
ovakav prijedlog nije prosao, jer skupstina srbije nece dati da se vrati autonomija koja je neustavno oduzeta u istom paketu s kosovom, ali ce se to korak po korak desiti, u medjuvremenu spc i ostali mogu da pocnu da vriste
KIA

#3861 Re: Desavanja u Srbiji

Post by KIA »

dallton wrote:
KIA wrote:
dallton wrote:

beograd ce vuci konce negdje dolje do ogranicenja prema tutinu, a poslije toga :roll: a sandzak je cijela regija bez obzira na to ko ima vecinu u svim opstinama ( a na cijelom prostoru sandzaka vecina su bosnjaci)....a sad mi pojasni svojim procentima kako je ako sve to ima tako malo podrsku kako je ovo proslo
Politika | 15.10.2008
Odlazi i Vojvodina? :shock:
http://www.dw-world.de/dw/article/0,214 ... 39,00.html

Skupština Vojvodine usvojila je u utorak navečer (14.10.2008.) Prijedlog Statuta ove pokrajine. Kritičari u njemu vide prvi korak ka otcjepljenju ove pokrajine od Srbije.

Većina amandmana opozicije i stručne javnosti, koja je stigla na ovaj prijedlog je odbačena. “Nije problem Srbije u tome što ima jednu Vojvodinu, problem je što ih nema više. Novi Statut Vojvodine nije epohalan i nije istorijski. On nam samo garantuje prava koja smo odavno zaslužili. Ali, građani ovaj statut vide kao jutro posle teške noći. Dobro jutro, Vojvodino!”, izjavio je predsjednik Izvršnog vijeća Vojvodine Bojan Pajtić, obrazlažući Prijedlog statuta koji su poslanici Skupštine Vojvodine usvojili.

Vratiti sve što je Milošević uzeo

Ištvan Pastor, lider Saveza vojvođanskih Mađara, izjavio je da Statut nosi veoma značajne novine koje znače unapređenje ustavne i zakonodavne regulative u Srbiji.

Branislav Bogaroški iz Lige socijaldemokrata Vojvodine, rekao je da je konačno došlo vrijeme da se Vojvodini vrati njena imovina, koju joj je oduzeo Miloševićev režim:“Kao imovina treba da se vrati i ono čime je Vojvodina ranije upravljala. Da podsjetim, to su: željeznice, putna privreda, Elektrovojvodina, Naftagas...Jer, Vojvodina je već do sada pokazala da može da upravlja ovim resursima, na zadovoljstvo svojih građana.”

Otvorena vrata Republici Vojvodini?

Na Prijedlog Statuta stigli su mnogobrojni amandmani opozicije i stručne javnosti, ali je velika većina odbačena. Tokom dana, poslanici su odbacili prijedloge amandmana Demokratske stranke Srbije, Srpske radikalne stranke i Srpske napredne stranke. Opozicioni radikali i narodnjaci tvrdili su da je taj dokument "jezgro" za stvaranje "države u državi" i da u njemu ima "separatističkih tendencija".

Borko Ilić iz Demokratske stranke Srbije smatra da je predloženi tekst Statuta loš i da otvara mogućnosti za stvaranje Republike Vojvodine.

Radikal Milorad Mirčić slaže se sa njim i ističe da je cilj u stvari separatistička politika, čiji je nosilac Demokratska stranka. Ta separatistička politika treba da se ostvari tako što će se pripremiti svi preduslovi za odvajanje dijela teritorije Srbije, u ovom slučaju dijela teritorije koji se zove Vojvodina.
ovakav prijedlog nije prosao, jer skupstina srbije nece dati da se vrati autonomija koja je neustavno oduzeta u istom paketu s kosovom, ali ce se to korak po korak desiti, u medjuvremenu spc i ostali mogu da pocnu da vriste

1. U vezi Sandzaka nemam vise vremena da raspravljam . Kad bude na snazi bilo kakva ideja o nekakvoj autonomiji Sandzaka , mi cemo pricati o tome ... Dotle , lepo se samozadovoljavaj :wink:

2. Procitaj ponovo text i informishi se . Bojan Pajtic je Tadicev igrach , a Tadic ima vecinu glasaca u Vojvodini . Najokoreliji autonomas , Nenad Canak , je na prethodnim izborima postao Tadic's bitch , posto je uvideo da nema leba od Cede Jovanovica i LDP . Drugim recima , Vojvodina ce dobiti onoliko koliko Tadicevi poslanici odluce da treba da dobije , a to nece biti nikako sva ovlascenja koja je Vojvodini Tito dao ( prica dosta uproscena , ali u sustini - to je to ) . Isti taj Tadic svaki dan ponavlja da je Kosovo sastavni deo Srbije , a spoljnu politiku mu vodi njegov jastreb Vuk Jeremic :-D

A oni koji dizu prasinu oko nekakve " republike ili drzave u drzavi " su isti oni chiji sef u Hagu svoju odbranu zasniva na masonsko-judejsko-pingvinskoj zaveri na celu sa Jovanom Pavlom II .... Toliko o tome ... Radikali su uvek u svemu videli svetsku urotu i imali bombasticne izjave ...
vaca

#3862 Re: Desavanja u Srbiji

Post by vaca »

Bas me zanima zasto si tako zlurad @Dallton, kada je Srbija u pitanju. Moze mi biti jasno da postoji revolt pa hajde, cak i netrpeljivost u odnosu na istu zbog znanih nam razloga. Ali zar nije naivno sa tvoje strane imati mokre snove o raspadu Srbije, kada (evo vec potvrdjeno iskustvom) svako desavanje tamo se obije Bosni o ledja. Ja se iskreno nadam da se tvoje zelje nece ostvariti. jer ako krene Srbija dalje da se raspada....nigdje kraja....
behavac

#3863 Re: Desavanja u Srbiji

Post by behavac »

vaca wrote:Bas me zanima zasto si tako zlurad @Dallton, kada je Srbija u pitanju.
Vidite da momak ima profesionalnu deformaciju po tom pitanju...pa budite malo blazi prema njema...jos je osjetljiv...
A ko bi nas malo zasmijavao da nema njega...

U svakom slucaju KIA je sve rekla i apsolutno se slazem...
BaileyS

#3864 Re: Desavanja u Srbiji

Post by BaileyS »

vee-jay wrote:Fakat ne kontam zasto se Bosnjaci - evo 14 godina nakon rata i skoro 20 godina nakon proglasenja samostalnosti (maltane pa polovina koliko je Juga zivjela) - jos uvijek podredjuju VelikoSrpskoj politici?!?!?!?!?!?!!?!?

Kako mozete pisati ovakve izjave?!?!
BaileyS wrote:Mozda je vrijeme da Bosnjaci sjedu za sto sa Dodikom,....
Dragi @BaileyS - danas nema ni JNA ni Jugoslavije ni Milosevica a SANU se pretvorilo u drustvo srpskih senilnih bijednika. Danas postoji samo drzava Bosna i Hercegovina u kojoj je najveci problem jedan krkan, jedna gluperda, jedan medjed, jedno govno od covjeka (nakon rukovanja sa njim bi bio primoran ili da si odsjecem ruku ili da je stavim u dozivotnu karantinu) koje bi sutra, ako dobije priliku, tamo nastavilo gdje je Karadzic stao. Jedna hinja koja je zasluzila da joj se opale tri samarcine.... pa tek onda da se sjeda za sto.
Dragi @vee-jay a i @dalton, nisi to skontao ono o cemu ja govorim. U BiH nema rjesenja koje odgovara svima jer su nam stavovi i interesi dijametralno suprostavljeni. Jedno je sigurno, Dejton se mijenja i u tom mijenjanju najmanje jedan ce najebati a kako stvari sada stoje ceh zasigurno placaju Bosnjaci.

Hrvatske stranke su jos od prvog pomena ustavnih promjena (prije ca 2 godine) zastupale stav da ne moze biti dva entiteta, ili se ukidaju postojeci ili se stvara jos jedan s tim da su cijelo vrijeme naginjale ovoj drugoj opciji svjesne da je pozicija Srba u BiH trenutno najjaca. Sastali su se sa Dodikom u Banjaluci i od tad je pocela prica o trecem entitetu (malo Karadjordjevo).

Eh sad Bosnjacima ostaje da i dalje budu nijemi posmatraci, vode defanzivnu politiku i popuse jos jedno Karadjordjevo ili da i oni probaju skontati koji je minimum njihovih interesa i na koji nacin ce ih najlakse ostvariti. Moje misljenje je ukoliko je nemoguce ukinuti postojece ni pod koju cijenu ne treba dozvoliti da se stvara jos jedan entitet (bar ne na teritorijama koje su i bosnjacki zivotni prostor, kao sto rekoh za Siroki i zapadno od njega zaboli me neka stvar). Treba skontati na koji nacin razbiti koncepciju onih koji zastupaju troentitetsku BiH.

Kako sada stvari stoje Bosnjaci pricaju o golubu na grani (RS, Dodik) a polako i sigurno im migolji i onaj vrabac iz ruke (Federacija). Zivi bili pa vidjeli a sva ova halabuka nece ni za milimetar pomijeriti pozicija RS-a u BiH, samo ce dovesti do toga da dobijemo jos i Herceg-Bosnu i to u granicama koje nemaju veze sa pamecu. Volio bih da sam u krivu ali nikakve su sanse da jesam. Na kraju krajeva onaj ko ne nauci nista iz proslosti (citaj Karadjordjevo) nije ni zasluzio bolju sudbinu.

Jos bih samo dodao da PODJEDNAKO ne vjerujem politici jednih ili dugih (ja ne vidim razliku izmedju Manjace i Heliodroma mada se u dobrog broja Bosnjaka izmedju toga pravi velika razlika...pogledaj odnos spram reprezentacije Srbije i Hrvatske npr) i u svemu ovome bih gledao samo svoj interes i kako ga ostvariti.
dallton

#3865 Re: Desavanja u Srbiji

Post by dallton »

vidi sto su se braca upalila, "te mokri snovi" te ovo te ono ....cini mi se da sam ovu cjelu pricu vec slusao jednom ....

nego evo jedan isjecak iz politicke analize iz amerike iz 1991
In addition to the above mentioned sources, we should look for reasons behind the US and NATO policy also in the explanations given by James Schlesinger, former Secretary of Defense, to the Wall Street Journal in an interview given in 1990. For Schlesinger, «As regards the vital interests of the United States, Saudi Arabia falls into the same category as Great Britain and Germany».(33) Saudi Arabia, as a founding member and the main source of financing of the Organization of Islamic Conferences (OIC), which covers all Islamic states, has openly used this organization for declaring its position in favor of Albanian secessionist intentions. In a meeting between Schlesinger and the representatives of the OIC that took place on February 1-5, 1990 the following decisions were adopted:

1) that Bosnia and Herzegovina be recognized as an independent state within the borders established by AVNOJ [Anti Fascist Council of National Liberation which was active towards the end of and immediately after WWII];

2) that K&M Albanians be assisted in establishing an independent political community;

3) that political autonomy of Ras(Sandzak) be recognized;

4) that Macedonia be restructured in such a way as to establish shared sovreignty between Muslims and Macedonians.(34)
e ovo je iz 1990, 1,2 i 4 su zavrseni ...nego da dzaba ne ulazimo u rasprave dalje, ajd da pustimo vrijeme da tece
dallton

#3866 Re: Desavanja u Srbiji

Post by dallton »

BaileyS wrote:
vee-jay wrote:Fakat ne kontam zasto se Bosnjaci - evo 14 godina nakon rata i skoro 20 godina nakon proglasenja samostalnosti (maltane pa polovina koliko je Juga zivjela) - jos uvijek podredjuju VelikoSrpskoj politici?!?!?!?!?!?!!?!?

Kako mozete pisati ovakve izjave?!?!
BaileyS wrote:Mozda je vrijeme da Bosnjaci sjedu za sto sa Dodikom,....
Dragi @BaileyS - danas nema ni JNA ni Jugoslavije ni Milosevica a SANU se pretvorilo u drustvo srpskih senilnih bijednika. Danas postoji samo drzava Bosna i Hercegovina u kojoj je najveci problem jedan krkan, jedna gluperda, jedan medjed, jedno govno od covjeka (nakon rukovanja sa njim bi bio primoran ili da si odsjecem ruku ili da je stavim u dozivotnu karantinu) koje bi sutra, ako dobije priliku, tamo nastavilo gdje je Karadzic stao. Jedna hinja koja je zasluzila da joj se opale tri samarcine.... pa tek onda da se sjeda za sto.
Dragi @vee-jay a i @dalton, nisi to skontao ono o cemu ja govorim. U BiH nema rjesenja koje odgovara svima jer su nam stavovi i interesi dijametralno suprostavljeni. Jedno je sigurno, Dejton se mijenja i u tom mijenjanju najmanje jedan ce najebati a kako stvari sada stoje ceh zasigurno placaju Bosnjaci.

Hrvatske stranke su jos od prvog pomena ustavnih promjena (prije ca 2 godine) zastupale stav da ne moze biti dva entiteta, ili se ukidaju postojeci ili se stvara jos jedan s tim da su cijelo vrijeme naginjale ovoj drugoj opciji svjesne da je pozicija Srba u BiH trenutno najjaca. Sastali su se sa Dodikom u Banjaluci i od tad je pocela prica o trecem entitetu (malo Karadjordjevo).

Eh sad Bosnjacima ostaje da i dalje budu nijemi posmatraci, vode defanzivnu politiku i popuse jos jedno Karadjordjevo ili da i oni probaju skontati koji je minimum njihovih interesa i na koji nacin ce ih najlakse ostvariti. Moje misljenje je ukoliko je nemoguce ukinuti postojece ni pod koju cijenu ne treba dozvoliti da se stvara jos jedan entitet (bar ne na teritorijama koje su i bosnjacki zivotni prostor, kao sto rekoh za Siroki i zapadno od njega zaboli me neka stvar). Treba skontati na koji nacin razbiti koncepciju onih koji zastupaju troentitetsku BiH.

Kako sada stvari stoje Bosnjaci pricaju o golubu na grani (RS, Dodik) a polako i sigurno im migolji i onaj vrabac iz ruke (Federacija). Zivi bili pa vidjeli a sva ova halabuka nece ni za milimetar pomijeriti pozicija RS-a u BiH, samo ce dovesti do toga da dobijemo jos i Herceg-Bosnu i to u granicama koje nemaju veze sa pamecu. Volio bih da sam u krivu ali nikakve su sanse da jesam. Na kraju krajeva onaj ko ne nauci nista iz proslosti (citaj Karadjordjevo) nije ni zasluzio bolju sudbinu.

Jos bih samo dodao da PODJEDNAKO ne vjerujem politici jednih ili dugih (ja ne vidim razliku izmedju Manjace i Heliodroma mada se u dobrog broja Bosnjaka izmedju toga pravi velika razlika...pogledaj odnos spram reprezentacije Srbije i Hrvatske npr) i u svemu ovome bih gledao samo svoj interes i kako ga ostvariti.
@baileys, sve je to super, nego da te nesto pitam... vrijeme tudjmanove politike je proslo, hrvatska se toga odrekla i ne zeli da se vraca na taj put - ono sto hdz i dodo rade su sad potpuno nasi unutrasnji problemi, nije ovo vise 1992, kao sto ti je @vee-jay rekao, nema ni jna ni ovoga ni onoga...s cisto pragmaticne tacke gledista (a ja sve tako gledam, bez obzira sto se nekom tako ne cini), gledaj sitaciju ovako : 1. danasnji hdz sa svim svojim planovima herceg bosne nema vise utjecaj u zagrebu kakav je imao, radi promjene orijentacije hrvatske politike i zavrsetka rata. koliko je hrvatskoj stalo da hrvati imaju ravnopravnost u BiH toliko im je stalo da ta ravnopravnost bude na cjeloj teritoriji iz malom djelom moralnih a najvise iz pragmatickih razloga: hrvatskoj se ne isplati da na velikom djelu svoje granice ima neku slobodno letecu federalnu jedinicu cisto srpsku gdje ni hrvati ni bosnjaci ne bi imali utjecaja na odluke u smislu granica, vojske i opste sigurnosti, jer zna da bi se odluke u slucaju problema donosile iz centra koji im bas i nije previse naklonjen - tj. beograd. 2011 hrvatska definitivno ulijece u EU sto ce reci da ce u narednom valu prosirenja u dalekoj buducnosti (za nekih 10-11 godina) hrvatska djelom diktirati uslove za dalje prosirenje ....
2.s druge strane imas srbiju koja jos uvijek trazi sebe i svoj put, ima dosta svojih problema i ostatke nacionalistickog vodjstva koji su jos uvijek jaki, populaciju koja je (sad vec nesto manjim djelom) prilicno nacionalisticki nastrojena i radi proslosti skepticna spram ostatka svijeta a EU i SAD pogotovo; nakon odlaska crne gore i pogotovo kosova srbijanska elita uzurbano destabilizira BiH ( a i kosovo i manjim djelom crnu goru) da bi pokusala da ucari bilo sta iz cjele dugogodisnje sarade u nadi da ce tako popraviti svoju pregovaracku poziciju spram ostatka svijeta ; dalje, srbija rasprodaje resurse (pogotovo energetske) rusima u vrijeme ekonomske krize u zamjenu za nepouzdanu politicku podrsku koja svakako ne moze puno donijeti cime od sebe odbija EU a pogotovo antagonizira SAD ; i na kraju srbija nece uci u EU prije 2016-19 i to pod uslovom da tada EU jos i bude imala apetit za prosirenje...
izmedju pravljenja deal-a s jednom od ove dvije strane, sta bi ti odabrao?

a ovo sve ostalo sto si napisao se u potpunosti slazem, stvar je u tome sto ce na kraju stvari unutar BiH mjenjati oni koji su to i napravili
BaileyS

#3867 Re: Desavanja u Srbiji

Post by BaileyS »

Sve to stoji, izmedju danasnje politike Hrvatske i Srbije ne moze se staviti znak jednakosti ali u isto vrijeme politika srpskih i hrvatskih stranaka u BiH se ni po cemu ne razlikuje, ciljevi su im potpuno isti.

Deal bih pravio sa bilo kim ako je to u mom interesu. Trenutno se HDZ odlucio za politiku tri entiteta i za to su nasli razumijevanje u Banjaluci. Time su nase pozicije debelo oslabljene. Ucinio bih sve da se to promijeni i posluzio bih se istom logikom kojom se vodio Covic. On je shvatio da dogovor sa Srbima ide njemu u korist a nas dovodi pred svrsen cin.

Ukoliko ta troentitetska politika prodje ( a hoce jer su nakon Banjaluke naisli na razumijevanje i u Sarajevu... citaj SDA) gledao bih na svakin nacin da im poremetim planove a najbolja prilika za to je Mostar. Ja licno vise volim a mislim da je i u interesu Mostaraca, da Mostar bude distriht poput Brckog nego da ga proglase nekakvim stolnim gradom Hrvata u BiH i dijelom treceg entiteta.
dallton

#3868 Re: Desavanja u Srbiji

Post by dallton »

BaileyS wrote:Sve to stoji, izmedju danasnje politike Hrvatske i Srbije ne moze se staviti znak jednakosti ali u isto vrijeme politika srpskih i hrvatskih stranaka u BiH se ni po cemu ne razlikuje, ciljevi su im potpuno isti.

Deal bih pravio sa bilo kim ako je to u mom interesu. Trenutno se HDZ odlucio za politiku tri entiteta i za to su nasli razumijevanje u Banjaluci. Time su nase pozicije debelo oslabljene. Ucinio bih sve da se to promijeni i posluzio bih se istom logikom kojom se vodio Covic. On je shvatio da dogovor sa Srbima ide njemu u korist a nas dovodi pred svrsen cin.

Ukoliko ta troentitetska politika prodje ( a hoce jer su nakon Banjaluke naisli na razumijevanje i u Sarajevu... citaj SDA) gledao bih na svakin nacin da im poremetim planove a najbolja prilika za to je Mostar. Ja licno vise volim a mislim da je i u interesu Mostaraca, da Mostar bude distriht poput Brckog nego da ga proglase nekakvim stolnim gradom Hrvata u BiH i dijelom treceg entiteta.
ja mislim da od cijele politike na tri entiteta nema nista, ali ama bas nista...dosad sve sto ce proci od pruda je na kraju ono sto godi amerikancima tj. brcko ...a za hdz opet ti kazem moraju dobiti siru podrsku od bosnjaka, sve da se sda i slozi (sto je takodje upitno) dzaba im, treba im jos najmanje sdp + jos neko, sbih je naravno protiv....i ovo mi nije jasno kod tebe: kazes da dogovor hdz i dode dovodi bosnjake pred svrsen cin - kako to, kad mogu komotno odbiti i zadrzati status quo?
BaileyS

#3869 Re: Desavanja u Srbiji

Post by BaileyS »

dallton wrote:
ja mislim da od cijele politike na tri entiteta nema nista, ali ama bas nista...dosad sve sto ce proci od pruda je na kraju ono sto godi amerikancima tj. brcko ...a za hdz opet ti kazem moraju dobiti siru podrsku od bosnjaka, sve da se sda i slozi (sto je takodje upitno) dzaba im, treba im jos najmanje sdp + jos neko, sbih je naravno protiv....i ovo mi nije jasno kod tebe: kazes da dogovor hdz i dode dovodi bosnjake pred svrsen cin - kako to, kad mogu komotno odbiti i zadrzati status quo?
Dovodi pred svrsen cin jer smo mi cijelo vrijeme presutno podrzavali pricu HDZ-a da tri ne mogu u dva, da se treba osnovati jos jedan entitet ili ukinuti postojeca dva naivno vjerujuci da ta prica navodi vodu na nas mlin. Ta prica je postala sasvim legitimna i prihvacena i od krugova u MZ-u.

Mi nismo nikad smjeli dozvoliti da se to spominje. Ako je Dejton sveto slovo i ako medjunarodna zajednica prisiljava nas da prihvatimo rezultate rata onda smo se mi na vrijeme trebali ograditi od mijenjanja Dejtona na nasu stetu, tj. od price da dva ne idu u tri. Idu i te kako jer i to je rezultat nekakvog rata i zrtava, kao sto je i postojanje RS-a.
dallton

#3870 Re: Desavanja u Srbiji

Post by dallton »

BaileyS wrote:
dallton wrote:
Dovodi pred svrsen cin jer smo mi cijelo vrijeme presutno podrzavali pricu HDZ-a da tri ne mogu u dva, da se treba osnovati jos jedan entitet ili ukinuti postojeca dva naivno vjerujuci da ta prica navodi vodu na nas mlin. Ta prica je postala sasvim legitimna i prihvacena i od krugova u MZ-u.

Mi nismo nikad smjeli dozvoliti da se to spominje. Ako je Dejton sveto slovo i ako medjunarodna zajednica prisiljava nas da prihvatimo rezultate rata onda smo se mi na vrijeme trebali ograditi od mijenjanja Dejtona na nasu stetu, tj. od price da dva ne idu u tri. Idu i te kako jer i to je rezultat nekakvog rata i zrtava, kao sto je i postojanje RS-a.
pa znas kako dejton je napravljen tako da niko ne moze lako nista promjeniti, osim onoga ko ga je napravio, to ti je ono otcjepljenje/ukidanje/treci entitet
pici
Grijem se na: Ženske gHuzove
Vozim: Trajvan
Horoskop: Djevac

#3871 Re: Desavanja u Srbiji

Post by pici »

pa vojvodina+kosmet=srbija :shock: :? zasto se opovrgava ulazak dramaticnog stanja za vojvodinu a onda se stavlja u istu ravnu sa kosovom ???? @KIA ljubafi budi dobrica(ne onaj sanuovac :mrgreen: )pa pojasni cika piciju to :mrgreen:

Tradicionalni pretprolećni susreti Pizdarija 2009
Objavljeno: Sre, 18. 02. 2009. 13:37
MARŠ NA NOVI SAD

Image
Mladež na poslovima iniciranja nereda i haosa početkom proleća: Novi Sad 17. februara 2009.

Tradicionalni pretprolećni susreti Pizdarija 2009
Objavljeno: Sre, 18. 02. 2009. 13:37
MARŠ NA NOVI SAD
Marš na Novi Sad
Mladež na poslovima iniciranja nereda i haosa početkom proleća: Novi Sad 17. februara 2009.
PHOTO: BETA/DRAGAN GOJIĆ

Kako se pevalo 1999. godine na novosadskim trgovima, a kako se to čini 10 godina kasnije? Postoji li paralela između glavnog grada Italije iz oktobra 1922. godine i srpske Atine danas? Kako su nevladine organizacije Obraz, Nacionalni stroj i pokret 1389/14/88 izrazile svoje neslaganje sa aktuelnom društvenom situacijom i spoljnopolitičkim kursom Savezne republike Jugoslavije, pardon Srbije? O svemu tome i mnogo čemu drugom - od ratnog dopisnika e-Novina
Piše: Petar Atanacković

Zašto je 17. februara 2009. godine, ničim izazvana i nepravedno nametnuta zločinačka kiša tri puta počinjala i prestajala svoj uobičajeni rad nad širim centrom Novog Sada? Da li je slučajno to što je pre podne bilo vedro, a onda odjednom, mučki i iz prikrajka, opiči pljusak, i to baš negde oko 12:44 (kakve li simbolike!) časova po centralnoevropskom vremenu? Da li je to samo slučajnost, ili pak nečija (znamo čija!) zlikovačka namera što se ratni dopisnik e-Novina zatekao na brisanom prostoru između kordona policije i horde neonacista, u obući sa rupama, pa je šljapkao celim putem do svog stana? Mislim da to nikada nećemo ustanoviti... Kao što se neće ustanoviti ni to šta su, koju pičku materinu, hteli veseli omladinci obrijanih glava, obučeni u crno, okupljeni u gomili tog novosadskog varljivog zimskog dana... Samo još jedna u nizu slučajnosti, prosto su se zvezde tako namestile, ušao je ovan u kuću vodolije i eto pizdarije...

Kraj zime i početak proleća tradicionalno predstavljaju najplodniji period u godini za pokretanje sranja velikih razmera – setite se samo druge polovine februara prošle godine ili 24. marta 1999. ili možda 12. marta 2003. ili... A srpska omladina, taj verni čuvar nacionalnog duha – duha nežnosti, tolerancije prema različitosti i prijateljstva među narodima, sve u skladu sa poznatom parolom „brat je mio koje vere bio” – odlučila je da održava ovu vrednu srpsku tradiciju, pa se sa tim ciljem i skupila na ulicama srpske Atine. Međutim, da naše društvo nepopravljivo tone u glib zapadnjačke kulture konzumerizma videlo se i ovom prilikom – mladih nasmejanih lica u crnim uniformama bilo je neuobičajeno malo, negde između 200 i 400, iako je očekivano bar 15 tisuća veseljaka. Mada, ima nekih nacionalno svesnih tzv. izvora, koji stvarno i barataju ciframa od 2-3 hiljade ludaka na ulicama drugog po veličini grada u Srbiji. Nešto se dogodilo, pa je ove godine – da upotrebim jedno prigodno agrikulturno, vojvođansko (a vojvođansko je, jel' da, uvek bilo, ostalo i biće srpsko), poređenje – rod ozbiljno podbacio. Ali i ovih 200, 300, 500 komada dostojno je branilo srpsku tradiciju iniciranja nereda i haosa početkom proleća, iako nešto ranije nego obično tj. pre nego što se sastaju hajduci. A ostali, neopravdano odsutni – neka im je na čast! Očito ih je obuzeo duh zapadnjačke truleži, pa su im od nacionalne dužnosti draži neka coca-cola, TV program, shopping na sniženju, školovanje ili nešto slično!

Iako strašno malobrojni, naročito u odnosu na snage tzv. reda i poretka, srpski mladići i poneka kosovka devojka dostojno su reprezentovali ono najbolje u srpskom narodu! Kao i prilikom svake nacionalne manifestacije sledio je splet narodnih pesama (ubij, zakolji, da Šiptar ne postoji, Ovo je Srbija) i igara (ko ne skače, taj je Šiptar). Kada se kulturno-umetnički program tradicionalnih pretprolećnih susreta „Pizdarija 2009” završio, sledili su prigodni izlivi ljubavi prema izabranim predstavnicima naroda i društveno-političkim radnicima (Pajtiću ustašo, Čanka pod nož, Ratko Mladić itd). Potom se krenulo u dostojanstvenu protestnu šetnju, koja se okončala sokolskim sletom ispred Sportsko-poslovnog centra Vojvodina, za ovu priliku svečano preimenovanog u Sportsko-poslovni centar Srbsko Vojvodstvo (bez Tamiškog Banata, ali biće, biće). Istini za volju, šetnja nije bila toliko dostojanstvena kao ona prošlogodišnja u Beogradu – tijekom mimohoda uhapšeno je samo četiri demonstranta zbog nekih beznačajnih prekršaja (prelazak ulice van obeleženog pešačkog prelaza, izazivanje verske, rasne i nacionalne mržnje i tome slično). Slabo, majku mu, komentarisali su slučajni prolaznici: ništa nisu zapalili, ni bolnicu ni školu, nit' je iko silovan ili pretučen na smrt... Jednom rečju ništa.

Pa ipak, dok po ostalim gradovima Srbije nije bilo ni manjih paljevina verskih objekata, čak ni manjih uništavanja ambasada, omladina Srpske Atine ustala je složno i jasno iznela svoje neslaganje sa voljom svetskih moćnika! I zato možemo biti ponosni na srpske omladince! Idući stopama svojih hrabrih predaka iz Orjune, Srnao i drugih fašističkih organizacija iz vremena Kraljevine SHS, nacionalna mladež Novog Sada uspešno je održala tradiciju pravljenja sranja u vreme kada rastu visibabe i tope se prvi snegovi, a ptice selice se pripremaju za svoj dug povratak kući, u majku Srbiju... Zaista, divno je bilo tog 17. februara biti građanin Novog Sada i Otadžbine Srbije! Hvala ti omladino! Ponosni smo na tebe! Jer zemlja koja ima ovakvu omladinu, ne mora da brine za svoju budućnost!

Tradicija zla se nastavlja
Objavljeno: Sre, 18. 02. 2009. 14:20
BELI OBRAZ I NACIONALNI ORLOVI

Image
Obezbeđenje: Demonstranti čuvaju policiju

Otkud Obraz, Nacionalni stroj i kojekakvi „srBski”, nadasve „otačastveni” a naročito „patriJotski” pokreti za oslobođenje Srba od Srba baš u Novom Sadu, “srpskoj Atini”? Pitanje je to koje je pre svega retoričkog karaktera. A gde je prirodnije da obitavaju takvi plaćenici sem u onom delu Republike Srbije koji, po njima, nije još dovoljno „osrbljen”?
Piše: Dinko Gruhonjić

Ovo što se godinama unazad, a naročito nakon slavne pobede nad NATO-om 1999. godine, gotovo redovno dešava baš u Novom Sadu, očekivano je baš kao što je očekivano da će posle nedelje doći ponedeljak. Umniji ljudi su na to upozoravali na vreme: gubitak Kosova izazvaće „prirodnu” reakciju nacionalista, koji će još čvršće prigrliti Vojvodinu e da bi „dokazali” da je ona „naša”.

Vojvodina je tokom 20. veka pretrpela tektonske demografske promene, pa se etnička struktura stanovništva od vremena posle Prvog svetskog rata do danas drastično promenila. Od nekadašnjeg dugovekovnog srazmera, koji bi se mogao svesti na formulu „trećina Srba, trećina Nemaca, trećina Mađara”, prema poslednjem popisu stanovništva, Srba je danas više od 65 odsto, Mađara nešto više od 14 odsto, a Nemaca u promilima - manje od 5.000. Ne ulazeći sada u uzroke ovih demografskih eksplozija, jer bi nam za to trebao čitav jedan naučni rad, valja podsetiti da je i u protekloj deceniji na području „severne srpske pokrajine” bilo i etničkih čišćenja i zastrašivanja za koja, za sada - i to dosta trapavo - odgovara jedino vojvoda Šešelj, pa je čak i on na korak od puštanja na privremeni raspust.

Težnja srpskih nacionalističkih krugova da „markiraju teritoriju” kao odvajkada srpsku tada se najdrastičnije pokazala u Sremu, kroz etničko čišćenje Hrvata, i u delovima Bačke, gde je takođe provođena kampanja zastrašivanja, koju su mahom predvodili upravo Šešeljevi radikali i još kojekakve takozvane „paravojne formacije”, a u stvari grupacije pod čvrstom kontrolom Miloševićevog DB-a.

Posle petooktobarskog „daha slobode” i gubitka iluzija koje je donelo ubistvo Zorana Đinđića, stvari su se pod sigurnom rukom Koštunice dr Vojislava počele vraćati „na pravo mesto”. Drugim rečima, umesto „tigrova”, „belih orlova” i slične egzotične faune, na scenu su stupili „obrazi”, „strojevi” i slične mašine za proizvodnju mržnje. U čemu je osnovna razlika između ovih grupacija? One prve, animalnih naziva, bile su namenjene za eksport na komšijsko tržište, gde su, uz licencu države Srbije, na miru seirili, ubijali a naročito pljačkali sve - od štekera preko zlatnih lančića sa vratova, do nafte. U međuvremenu, ponestalo je komšija, a ponestalo je i zuba toj nezasitoj zlikovačkoj aždaji, pa je preostalo još samo da se usmere na „radove po kući”. Drugim rečima, oni postoje kako bi se, po potrebi - a naročito po naređenju - obračunali sa „unutrašnjim neprijateljem”. A ima li teritorije bogatije „protivnicima srBstva” od ove naše Vojvodine? Milina jedna, zagrabiš, mlataraš kako hoćeš, pa dohvatiš - volj ti Mađara, volj ti protestanta, volj ti Sabahudina, a naročito volj ti Albanca ili Roma. A tek su posebna poslastica - neposlušni Srbi, kojekakvi Čanci, Pajtići i njima slične „odrođene vrste”.

I danas, kao i onomad, početkom devedesetih godina prošlog veka, princip je isti: nije tu reč o skupini „mladih entuzijasta” koji su „nacionalno osvešćeni” pa iz svoga džepa i iz viška slobodnog vremena pevaju „Nož, žica, Srebrenica”, kliču Mladiću, „kolju Šiptare”, salutiraju sa „sig heil!”. Ne, tu je reč o vođama klerofašističkih, neonacističkih i inih šovinističko-rasističkih bandi koji su, brate mili, na redovnoj plati. Uostalom, nije li upravo Koštunica dr Vojislav još 1996. godine pisao za časopis „Obraz” iz kojeg će kasnije, vođen mudrom rukom podmlatka DSS, izrasti isti ovaj pokret „Obraz”, koji će svoj prvi zapaženiji nastup imati baš na otvaranju izložbe ratnih fotografija Rona Haviva „Krv i med”, pogađate - u Novom Sadu?

Nije li javna tajna da su se mladi neonacisti iz Nacionalnog stroja, nakon upada na onu antifašističku tribinu na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu, nakon što im je postalo gusto, za savet obratili upravo jednom ovdašnjem univerzitetskom DSS profesoru, koji im je zabrinuto uzvratio: „Nadam se da policiji niste pominjali moje ime?!” Nije li isto tako javna tajna da pojedine duhovne nevladine organizacije sa masovnim brojem pristalica ustupaju neke svoje prostorije u Novom Sadu ovim „ekstremistima”? Nije li opštepoznato da je ovaj „firer” iz novosadske avlije, iako pod teretom raznih krivičnih prijava i presuda, ipak uspeo da pre nekoliko meseci pronađe sebi rezervni junački položaj u Veroni, u Italiji? Heh, da li je čekao u redu za šengensku vizu sa onim silnim studentima? Da li ju je dobio na nekoliko meseci ili na nekoliko godina, po povlašćenim uslovima, kao, recimo, „novinar”?

A kakve veze sa tim imaju oni srednjoškolci, od kojih bar polovina, za razliku od „firera”, nikada u životu ni do Beograda nije stigla, među kojima je najviše maloletnika, koji su juče ponovo urlali novosadskim ulicama, nesretni što im je ovaj put policija preprečila put do romskog naselja Veliki Rit? Nemaju nikakve veze. Oni su klinci koji su odrasli u vremenu zla, koji su trovani mržnjom počev od kuće, preko škole pa sve do medija. Kada sam bio njihovih godina, meni su idoli bili recimo Džoni Štulić i pokojni Lenon. Njima su idoli Ratko Mladić i Radovan Karadžić. I u toj jednoj rečenici, jednom poređenju, sadržana je sva nesreća i sav užas te dece, koji prirodno traže junake svoga doba, a fašistička kamarila im potura mućkove u vidu prononsiranih ratnih zločinaca i autora prvog genocida na tlu Evrope nakon Drugog svetskog rata.

I onda zaista nema potrebe da se postavlja pitanje zašto su fašisti i nacisti najaktivniji u Vojvodini. Uz proklamovanu politiku vojvođanske administracije, koja kao papagaj dobronamerno ponavlja da se zalaže za multietničnost, multikulturalnost, multikonfesionalnost, multijezičnost..., političarima i ljudima koji odlučuju o sudbini Srbije a naročito Vojvodine, promiče jedan „sitan detalj”: Vojvodina jeste (još uvek) multietnička ali Vojvodina je sve manje i manje interetnička. Ovde ljudi sve manje žive jedni sa drugima, a sve više jedni pored drugih. U pojedinim sredinama ovde se već zapatio fenomen „prištinskog korzoa”, gde mladi različitih nacionalnosti šetaju suprotnim stranama ulice i posećuju različite kafiće.

Image
Za krst časni: Kukasti potpis Obraza

Vojvodina naprosto nije mogla ostati imuna na krvavi raspad Jugoslavije po etničkom principu. Njen greh je, međutim, što je u njoj uspelo da opstane dovoljno manjina i dovoljno „rasrbljenih Srba” da to deluje krajnje iritirajuće na kleronacionalističke krugove, koji su se, u potrazi za novim identitetom i markiranjem teritorije, recimo odrekli čak i kulturnog blaga kao što je pravoslavni barok, u kojem je bila sazidana većina vojvođanskih pravoslavnih crkava. Nove crkve grade se u vizantijsko-raškom stilu, a i one stare, kada se restauriraju, poprimaju obrise tog stila, nesumnjivo kulturno-istorijski jednako vrednog ali atipičnog za ove severne predele.

A Obrazi, Strojevi i njima slične mašine za fabrikovanje mržnje nastavljaju nesmetano da rade na regrutaciji novih nesrećnih i obezglavljenih mladih fašista, kojima nude jakne na kojima velikim slovima piše „SrbIN” u zamenu za rokenrol, slobodu i moć mišljenja sopstvenom glavom. I ma koliko se „zvaničnici” trudili da nas ubede da je reč o „minornim grupicama”, ne treba im verovati. Zlo se vratilo kući i ono čeka svoj momenat, ono čeka da dobri ljudi zaćute. Ako ga, ne daj bože, dočeka, ono će ga - nemojte u to uopšte da sumnjate - iskoristiti na sebi svojstven zverski način. A dok god država dozvoljava takvima da vršljaju, iako ih je baš ta država okarakterisala kao fašiste i naciste, to će značiti da oni imaju podršku i dalje prejakih nacionalsocijalističkih akademsko-crkveno-političko-tajkunskih krugova zla. Koji nam, sami od sebe i dobrovoljno, nikada neće sjahati s grbače. A sada se svojim čeljustima i obrazima keze na Vojvodinu.

I molio bih vas da diskutujete o desavanjima u Srbiji a ne o BiH,Hrvatskoj il sta ti ja znam kojoj drugoj zemljici,imate dovoljno tema o BiH i ostalo pa tamo naprdjujte o Dejtonima i ostalom.
KIA

#3872 Re: Desavanja u Srbiji

Post by KIA »

pici wrote:pa vojvodina+kosmet=srbija :shock: :? zasto se opovrgava ulazak dramaticnog stanja za vojvodinu a onda se stavlja u istu ravnu sa kosovom ???? @KIA ljubafi budi dobrica(ne onaj sanuovac :mrgreen: )pa pojasni cika piciju to :mrgreen:

Pa , evo cika Pici ,

verovatno aludiraju na dve autonomne pokrajine u okviru Srbije , ali su prevideli da je Srba na Kosovu bilo svega 10 % ...

A i ti si nashao cije slike da stavljas na forum , kao da se radi o relevantnom dogadjaju . :cry:

Jel znas ti da se te organizacije svake godine okupljaju u Beogradu i Novom Sadu da proslave Himlerov rodjendan ?
pici
Grijem se na: Ženske gHuzove
Vozim: Trajvan
Horoskop: Djevac

#3873 Re: Desavanja u Srbiji

Post by pici »

KIA wrote:
pici wrote:pa vojvodina+kosmet=srbija :shock: :? zasto se opovrgava ulazak dramaticnog stanja za vojvodinu a onda se stavlja u istu ravnu sa kosovom ???? @KIA ljubafi budi dobrica(ne onaj sanuovac :mrgreen: )pa pojasni cika piciju to :mrgreen:

Pa , evo cika Pici ,

verovatno aludiraju na dve autonomne pokrajine u okviru Srbije , ali su prevideli da je Srba na Kosovu bilo svega 10 % ...

A i ti si nashao cije slike da stavljas na forum , kao da se radi o relevantnom dogadjaju . :cry:

Jel znas ti da se te organizacije svake godine okupljaju u Beogradu i Novom Sadu da proslave Himlerov rodjendan ?
E to nisam imo pojma,al ako je to tako zašto se dopušta nešto tako ??????? Ne znam kako bi reagovali u Sarajevu na okupljanje neonacista,ne kažem da ih nema,čak sam neke i lično poznavao al neko okupljanje il protesti ????? To koliko je meni poznato nije bilo.E sada zašto sam našao te slike da stavim iz prostog razloga što mi bodu oči a to je.......da neonacisti-fašisti i "patriJote"u demostracijama KiM i Vojvodinu imaju iste parole pa i slogane.Ispravi me ako griješim.
KIA

#3874 Re: Desavanja u Srbiji

Post by KIA »

pici wrote:
E to nisam imo pojma,al ako je to tako zašto se dopušta nešto tako ??????? Ne znam kako bi reagovali u Sarajevu na okupljanje neonacista,ne kažem da ih nema,čak sam neke i lično poznavao al neko okupljanje il protesti ????? To koliko je meni poznato nije bilo.E sada zašto sam našao te slike da stavim iz prostog razloga što mi bodu oči a to je.......da neonacisti-fašisti i "patriJote"u demostracijama KiM i Vojvodinu imaju iste parole pa i slogane.Ispravi me ako griješim.
Da , okupi se svake godine njih 30-tak , preko puta njih se okupi 30-tak antifashista , izmedju njih 30-tak policajaca . Onda neonacisti krenu da vredjaju antifashiste i da ih gadjaju kamenjem . Onda policija pohapsi sve neonaciste . I tako u krug ...

Ali , da li je tih 60-tak ljudi VEST ? Da li to ide na naslovnu stranu ? Na prosechnoj kucnoj zurci u dvomilionskom Beogradu bude vishe od tih 60-tak ljudi ... Sta pokusavas dokazati tim slikama ?

Evo , sad cu da izadjem na ulicu sa transparentom " Indija je Srbija " . U autobusu cu pokupiti jos 10 istomisljenika . Ako bude srece , slikace me neko , postaviti na internet i napisati prigodan text .

Pa ti onda uzmi , okachi te slike ovde na forum , kao shlagvort za komentare o " stanju srpskog drushtva " ...

Mislim , kakve veze ima sa zivotom shto je neki lik napisao neshto na parce papira i sa time izasao na miting za bilo kakvu raspravu ??? :?
Abacija

#3875 Re: Desavanja u Srbiji

Post by Abacija »

KIA wrote:
pici wrote:
Da , okupi se svake godine njih 30-tak , preko puta njih se okupi 30-tak antifashista , izmedju njih 30-tak policajaca . Onda neonacisti krenu da vredjaju antifashiste i da ih gadjaju kamenjem . Onda policija pohapsi sve neonaciste . I tako u krug ...

Ali , da li je tih 60-tak ljudi VEST ? Da li to ide na naslovnu stranu ? Na prosechnoj kucnoj zurci u dvomilionskom Beogradu bude vishe od tih 60-tak ljudi ... Sta pokusavas dokazati tim slikama ?

Evo , sad cu da izadjem na ulicu sa transparentom " Indija je Srbija " . U autobusu cu pokupiti jos 10 istomisljenika . Ako bude srece , slikace me neko , postaviti na internet i napisati prigodan text .

1. Pa ti onda uzmi , okachi te slike ovde na forum , kao shlagvort za komentare o " stanju srpskog drushtva " ...

2. Mislim , kakve veze ima sa zivotom shto je neki lik napisao neshto na parce papira i sa time izasao na miting za bilo kakvu raspravu ??? :?
1. Ovdje se radi o statistici, tj. koji je to postotak stanovnistva koji podrzava fasizam da bi mogli da generalisemo sa frazama poput "stanje srpskog duha".

2. Jako naivno razmisljanje. :roll: :sad:
Post Reply