Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
Kako mi je drago vidjeti da je tema ovako ozivjela zadnjih dana, a istina mozda ove kise malo vise vuku citanju
Jedna vrijeme sam bila odustala postati sta citam, jer je djelovalo malo monoloski
Trenutno citam Bulgakova, Majstor i Margarita i Kradljivicu knjiga,Markus Zusak, potpuno razlicite naravno, ali obje definitivno vrijedne citanja, zanimljive i fantasticno napisane.
Spisak onih sto cekaju na citanje i sto smatram sebi za must read je sve veci svakog dana
Uhhhh pravo da ti kazem ne sjecam se sad bas tacno, al mislim da je bilo nekih 250-300KM za 13-14 knjiga
U kojem periodu se odrzava beogradski sajam, bas bih voljela posjetiti ga, inace su mi beogradske knjizare super, volim se zavuci u njih i listati,listati..
Naatasha wrote:završih Sjećanja jedne gejše. za 7 dana pročitala 80 stranica i onda za 3 dana 400. super je knjiga, baš je opisan život gejša od rane mladosti pa nadalje (puno možeš naučiti o njima kroz knjigu). samo mi se kraj ne sviđa
Ja sam jako dugo zeljela procitati je, ali kako sma film znala napamet, knjiga je cekala i cekala Na moru naletih na neko izdanje za 39 kn i kupim, a onda je procitala u jednom dahu, doslovno za jednu subotu, bila mi je tako divna za citati, samo je upijas
Naatasha wrote:završih Sjećanja jedne gejše. za 7 dana pročitala 80 stranica i onda za 3 dana 400. super je knjiga, baš je opisan život gejša od rane mladosti pa nadalje (puno možeš naučiti o njima kroz knjigu). samo mi se kraj ne sviđa
Ja sam jako dugo zeljela procitati je, ali kako sma film znala napamet, knjiga je cekala i cekala Na moru naletih na neko izdanje za 39 kn i kupim, a onda je procitala u jednom dahu, doslovno za jednu subotu, bila mi je tako divna za citati, samo je upijas
Kako je čitati knjigu nakon filma? Mogu li se dvije like u glavi odvojiti?
Uglavnom nakon knjige gledam film i uvijek imam zamjerke.
Saray_li wrote:
Kako je čitati knjigu nakon filma? Mogu li se dvije like u glavi odvojiti?
Uglavnom nakon knjige gledam film i uvijek imam zamjerke.
Mislila sam da ce mi smetati, ali zaista nije, naravno, tesko je izbjeci poistovjecivanje likova sa onim iz filma, ali to mi nije smetalo, jer su mi se tamo glumci svidjali i film opcenito, pa mi nije smetalo sto se um oslanjao na vec vidjeno
Uhhhh pravo da ti kazem ne sjecam se sad bas tacno, al mislim da je bilo nekih 250-300KM za 13-14 knjiga
U kojem periodu se odrzava beogradski sajam, bas bih voljela posjetiti ga, inace su mi beogradske knjizare super, volim se zavuci u njih i listati,listati..
Ove godine se sajam odrzava od 25. do 31. oktobra.
"Otac nema vremena za odmor jer radi prekovremeno da bi sinu mogao kupiti novi model tenisica,bez kojeg ce ga u skoli smatrati otpadnikom.Zena place u sebi jer sve njezine prijateljice nose odjecu poznatih marki kakvu ona sebi ne moze priustiti.Umjesto da uce o pravim vrijednostima vjere i nade,mladi sanjaju o tome kako ce postati poznati.Djevojke iz provincije gube svoj identitet,razmisljaju o oodlasku u velegrad i spremne su pristati na sve sto bi im moglo donijeti zeljeni komad nakita.Svijet koji bi se trebao kretati u smijeru pravde pocinje se vrtjeti oko materijalnih stvari koje za sest mjeseci nicemu ne vrijede pa ih treba ponovo obnoviti...."
Last edited by WipeOut on 16/09/2010 11:34, edited 3 times in total.
Mark Tven (1835-1910), američki književnik, jedan je od najistaknutijih svetskih humorista i pripovedača. Nenadmašan slikar američkog života, u Dnevniku Adama i Eve izabranim humoreskama i pričama pleni ne samo svojom duhovitošću već i čovekoljubljem i toplinom osećanja. Iako mu humor nije uvek veseo, ispod površine humorističkih priča nalazi se zbilja, težnja za jednakošću i društvenom pravdom, vera u ljudske vrednosti i osuda tiranije povlaštenih.
Trenutno citam knjigu sa naslovom "Dzamijska kuca",autor je Kader Abdolah.
Radnja se dogadja u Iranu u novije vreme, radi se zapravo o autobiografiji piscevoj,iako
to nije striktno receno.
Kao najfinija tapiserija Kader Abdolah vesto tka pricu o dva sveta ciji je sukob neizbezan.
Vec osamstotina godina,iz generacije u generaciju,porodica Age Dzana zauzima najvaznije
mesto u gradu.Sve to vreme je obezbedjivala duhovnog vodju dzamije. Imam je znacajan covek, ali
isto tako i Aga Dzan,veletrgovac tepisima koji stoji na celu gradskog bazara. Ovaj pravican trgovac
zivi prema pravilima Korana i koristi se svojom moci na dobrobit ljudi oko sebe.
Kada nastupi radikalni pokret pod rukovodstvom ajatolaha i dok Homeini u Parizu priprema prevrat,iransko
se drustvo nalazi pod velikim pritiskom. Prijatelji postaju neprijatelji.Ljubav se pretvara u mrznju.
Hmmm...jeste, mnogo mi je bolja od prethodne koju sam procitao, ali...ne mogu da se otmem ustisku da MJ pise nekako "po komandi", da ispuni normu u broju napisanih knjiga. Bas mi izgleda da nema nikakvog koncepta i nikakve vizije šta zeli da napiše i kako treba da izgleda knjiga, nego sjedne i onako...stiklaj nove recenice sa onim sto ti prvo padne na pamet, pa kako bude...ili je to, ili sam ja malo potezak citatelj
A od tebe Vele ocekujem preporuku za slijedecu...ali ne vise od MJ
Odlično za laika, prikaz razvitka kinematografije, američke, evropske, australijske; od 1945 pa do oko 1995; svi pravci, režiseri i njihovi filmovi (prikaz filma od jedne rečenice do čitave stranice, ovisno o kvalitetu filma).
I dio govori o počecima pa tamo negdje do 1945...a III, pretpostavljam, govori o azijskoj i južnoameričkoj kinematografiji i ovoj ostaloj iz dvice nakon 1995-te.
Goran Samardzic ''Sumski duh'', knjiga je nkead bila dosta hvaljena, cini mi se i nagradjivana kad je izasla, ja sma sinoc procitala 60 stranica (sto je trecina_) i mislim da cu je vratiti neprocitanu i uzeti nesto na sto mi nece biti zao potrositi onih vrijednih sat vremena pred spavanje. Ne znam, ima on zanimljivih recenica, cinizma, price, ali nekako mi se ne svidja, jel neko drugi ga dozivo drukcije, da mi da motiv da pregulim i naredne dviej trecine??
Nadinka wrote:Goran Samardzic ''Sumski duh'', knjiga je nkead bila dosta hvaljena, cini mi se i nagradjivana kad je izasla, ja sma sinoc procitala 60 stranica (sto je trecina_) i mislim da cu je vratiti neprocitanu i uzeti nesto na sto mi nece biti zao potrositi onih vrijednih sat vremena pred spavanje. Ne znam, ima on zanimljivih recenica, cinizma, price, ali nekako mi se ne svidja, jel neko drugi ga dozivo drukcije, da mi da motiv da pregulim i naredne dviej trecine??
Slažem se, ista stvar kod mene. Knjiga lani ostavljena nakon 40tak stranica.
Ne nosi me, ono kontam šta imam trošiti vrijeme na ovo kad me ne dira sekunde jedne, a i (na)čitalo se knjiga na taj fazon prije, pa mi ovo uličarenje nije ništa novo...
Ja sam dosta slabo citala nasu knjizevnost do ove godine, kad sam uzela malo te aktuelne pisce ili naslove da procitam. Oni jednostavno imaju tu vrijednost da covjek prepoznaje price i situacije, da im se moze nasmijati sladje ili tugovati teze, ali ova knjiga mi je tako morbidna, vulgarna, pri cemu naravno govorim licni dozivljaj, a ne dajem sebi za pravo da je ocjenjujem u knjizevnom smislu. Ne volim odustati od knjige, i mozda to bude jedini razlog da je zavrsim, mislim, tema opsesivne ljubavi koja je agresivna sama prema sebi je ok, ali ovdje ona dozivljava ljudsko dno cini mi se (pretpostavljam da je to piscu i bio cilj).
, tek uzela, bas me zanimaju njegove biografije, koliko vidim dosta su hvaljene, radije bih da sma odmah nasla Zudnja za zivotom (o Van Goghu), ali ona je slijedeca, ako mi se ova svidi