Meni kad treba taxi nikad ne idem na standove, stanem pored ceste i zaustavim prvog koji naidje. Gledam jedino da nije sa-taxi.
Prije par godina ja i par kolega bili poslovno u Tunisu u glavnom gradu. Nocili u hotelu i ujutro u oko 5:30h sa recepcije pozvase taxi da nas odbaci do aerodroma. Pitam ja lika sto radi u hotelu koliko otprilike kosta vozna do aerodroma i kaze oko 5 dinara otprilike kao i nasih 5 KM i sjedosmo mi u taxi i krenemo, a lik nije upalio taximetar. Rekoh ja njemu nisi upalio taximetar, a on ce, ma nije problem uospte, vi stranci ste nasi prijatelji, ne sekirajte se, dobro kazem ja voznja je oko 5 dinara kad se on izbezumi, sta 5 dinara, voznja kosta 20, vama cu dati za 15, rekoh dobro, kad stignemo na aeredrom pozvat cu policiju i reci da nisi upalio taximetar, kaze on pozovi slobodno i ljut nesto, poce bijesno voziti i nesto brbljati na tunizanskom dijalektu. Stigosmo mi, polako izlazimo, kad pored nas nailazi policajac i ja naglas POLIS POLIS

a taxista ce meni necu pare samo idite, idite, idite, ovi moji sa mnom dadose mu 10 dinara i ode lik...
Nije stvar u parama zaista, ali pravi nas budalama, da je upalio taximetar i bio ljubazan ostavili bismo mu duplo na kafu. Cigani, svi su oni isti.