Bosanska piramida Sunca

Kulturna dešavanja, predstave, izložbe, festivali, obrazovanje i budućnost mladih...

Moderator: Chloe

Locked
ludost

Post by ludost »

kriticarka_nikova wrote:Da li ovo cita Semir Osmanagic? :roll:
O DA. i to vrlo pazljivo. imaju komitet za pracenje sarajevo-x; podsekcija "kazivanje antipiramidasha". pitaj ludviga :lol:
Last edited by ludost on 14/04/2006 16:32, edited 1 time in total.
Piramidos

Post by Piramidos »

kriticarka_nikova wrote:Da li ovo cita Semir Osmanagic? :roll:
sa cito drzo ga u ruci jarane
novel

Post by novel »

haman, haman... par papuca 100 km... dedo ce postat visocki bill gates...
...de mi sad reci da li se Bill obogatio na "ublehama"???

Zato navijam za ovaj projekat....neka kopaju...daj boze da u iducih 20 ne odkopaju....treba so sporije kopati....cak zabraniti otkopavanje na neki period.......volio bih da hoce ovi iz RS reagovati da se odustavi otkopavanje :D :D da djed proda sto vise papuca :D
El-bosniaco

Post by El-bosniaco »

jooj ako pronadju piramidu, napicu se ko zemlja , al sok od naradze , ne alkhola , ne pijem alkhol :D

ima da izljubim sve oko sebe u radijusu su od pola kilometra :D

imam informaciju sto je nije potvredjeno da su se ukazale prve uglacane ploce.. vidicemo u skorije vrjieme

Ludvig , ako ima kameru bil mogo stricnut koju slike sa iskopavanja , josh pogotovo ako se ukaze nesto kao ploce i tako to 8)
Alfons Kauders

Post by Alfons Kauders »

ClonedAgain wrote:
Alfons Kauders wrote:
ClonedAgain wrote: BTW. ni ti mi nisi ništa puno bolji...
i ? :D
Ništa, ništa, samo naprijed...Sve im slobodno reci...
ok, dakle tebi ne valjaju ovi koji su ozbiljni, ne valjam ti ja sto ih prozivam, ne valjaju ti oni koji vjeruju, ni oni koji ne vjeruju... svi su poremecene sociopate, al' ti si kao bolji, mada i dalje citas ove nebuloze... ja ih citam jer su mi smijesne... a ti ? :D
ludvig

Post by ludvig »

El-bosniaco wrote:
Ludvig , ako ima kameru bil mogo stricnut koju slike sa iskopavanja , josh pogotovo ako se ukaze nesto kao ploce i tako to 8)
Ma ostavicemo to profesionalcima iz fondacije :D
ludost

Post by ludost »

El-bosniaco wrote:imam informaciju sto je nije potvredjeno da su se ukazale prve uglacane ploce.. vidicemo u skorije vrjieme
to je ona informacija koju su vec spremili za izjavu 'svjeckim medijima', ali jos nisu iskopali te ploce? :lol: :lol: :lol: :lol:

ajmeeeeeeeee :lol:
Alfons Kauders

Post by Alfons Kauders »

novel wrote:
haman, haman... par papuca 100 km... dedo ce postat visocki bill gates...
...de mi sad reci da li se Bill obogatio na "ublehama"???

Zato navijam za ovaj projekat....neka kopaju...daj boze da u iducih 20 ne odkopaju....treba so sporije kopati....cak zabraniti otkopavanje na neki period.......volio bih da hoce ovi iz RS reagovati da se odustavi otkopavanje :D :D da djed proda sto vise papuca :D
pa to je to, ako ne umijemo da radimo, umijemo da se bijemo... dosta smo se bili, ne ide, pa sad da pokusamo s levatlukom... :D
El-bosniaco

Post by El-bosniaco »

to je ona informacija koju su vec spremili za izjavu 'svjeckim medijima', ali jos nisu iskopali te ploce?

ajmeeeeeeeee
pa pashe ti taj nik, nije tebi lahko :D
nije ta info, nego moguce da su javili na radio q , sto nisam siguran josh :-?
Alfons Kauders

Post by Alfons Kauders »

ludvig wrote:
El-bosniaco wrote:
dakle nikome.... :lol:
ludost

Post by ludost »

Alfons Kauders wrote:
ludvig wrote:
El-bosniaco wrote:
dakle nikome.... :lol:
ne, ne, nego richardu royceu! :D
novel

Post by novel »

dosta smo se bili, ne ide, pa sad da pokusamo s levatlukom
kud SVI tu i mali Mujo....... :D :D
ClonedAgain

Post by ClonedAgain »

Alfons Kauders wrote:
ClonedAgain wrote:
Alfons Kauders wrote: i ? :D
Ništa, ništa, samo naprijed...Sve im slobodno reci...
ok, dakle tebi ne valjaju ovi koji su ozbiljni, ne valjam ti ja sto ih prozivam, ne valjaju ti oni koji vjeruju, ni oni koji ne vjeruju... svi su poremecene sociopate, al' ti si kao bolji, mada i dalje citas ove nebuloze... ja ih citam jer su mi smijesne... a ti ? :D
Ma bezveze, onako, čitao knjigu, slušao muziku, nema ništa na telki, pa rekoh da vidim šta ima na ovim forumima...

Prvi put sam provjerio thread (ne čitav, naravno)...

Nisam rekao da su svi poremećeni, ima par OK komentara, ali ti su ljudi uglavnom neutralni...

Ja mislim da obje krajnosti ovdje u ovoj "diskusiji" izgledaju nakaradno...

I daleko od toga da se imam namjeru uključiti, već sam se pokajao što sam išta rekao...
Alfons Kauders

Post by Alfons Kauders »

ClonedAgain wrote:
Alfons Kauders wrote:
ClonedAgain wrote: Ništa, ništa, samo naprijed...Sve im slobodno reci...
Ma bezveze, onako, čitao knjigu, slušao muziku, nema ništa na telki, pa rekoh da vidim šta ima na ovim forumima...

Prvi put sam provjerio thread (ne čitav, naravno)...

Nisam rekao da su svi poremećeni, ima par OK komentara, ali ti su ljudi uglavnom neutralni...

Ja mislim da obje krajnosti ovdje u ovoj "diskusiji" izgledaju nakaradno...

I daleko od toga da se imam namjeru uključiti, već sam se pokajao što sam išta rekao...
ok, tv ne gledam, citam novine, skidam neku muziku i citam najgluplju temu na forumu... ok... i sociopata sam... hvala... :D :D
ludvig

Post by ludvig »

lampard

Post by lampard »

evo smo sad bili na vjestima na rtl2 ko malo su zainteresovani a ko vise skepticni,sta li ce od toga biti
kekec

Post by kekec »

ludvig wrote:http://www.visoko.co.ba/?go=foto
Uzivajte 8)
Za bolje uzivanje, postavite jos i

Image
leek

Post by leek »

ova slika ti je iz gorazda jaro ;)
kekec

Post by kekec »

leek wrote:ova slika ti je iz gorazda jaro ;)
Ne tvrdim suprotno.
Poenta je u objektu na slici,
centralnom na svakom vasaru. :D
El-bosniaco

Post by El-bosniaco »

kekec

Post by kekec »

Objektivno informisanje je put ka istini.
A zasto ovo izbjegavas:

Copy/Paste: Bosanska piramida sunca – u potrazi za još jednom ublehom
Je l' to nama Keops fali?!

Nakon što je Semir Osmanagić, biznismen iz Teksasa, bosanski Indiana Jones i arheološki amater, "otkrio" Bosansku piramidu sunca, najavljujući spektakularni početak njenog otkopavanja za 14. april ove godine, ugledni londonski časopis The Art Newspaper objavio je tekst u kojem popularnog Sema nazivaju kriptoarheologom, koji svojim istraživanjima samo može uništiti postojeće historijske ostatke na Visočici. A piramide su samo - ubleha, u čiju su odbranu stale patriote po službenoj dužnosti: Zlatko Hurtić, Hasan Čengić i Semiha Borovac

Lucian Harris

Bizarne tvrdnje Semira "Sema" Osmanagića, teksaškog biznismena koji vjeruje da je otkrio četiri piramide pored Visokog u Bosni, izazivaju ozbiljnu zabrinutost među bosanskim arheolozima i stručnjacima, dok petogodišnji program iskopavanja, najavljen za početak ovog mjeseca, dobija na popularnosti. Dobrovoljci su pozvani da pomognu u iskopavanjima brda visokog oko 650 metara. Ono se nalazi u jednom od arheološki najbogatijih područja u regiji, a na njegovom vrhu leže zaštićeni ostaci srednjovjekovne bosanske prijestolnice Visokog.
Kriptoarheolog iz Teksasa
Mogućnost da steknu svoju vlastitu dolinu kraljeva zaokupila je maštu mnogih Bosanaca željnih načina kojim bi potaknuli uništenu ekonomiju i podigli nacionalni ponos zemlje izmučene sukobima. Protivnici projekta užasnuti su, pak, izgledima nepovratne štete na području koje smatraju dovoljno važnim turističkim odredištem i bez piramide, a koje treba još arheološki istražiti. Enver Imamović sa Sarajevskog univerziteta, i bivši direktor Zemaljskog muzeja u Sarajevu, kaže da će iskopavanja "nepovratno uništiti nacionalno blago", dok je drugi bosanski arheolog za The Art Newspaper kazao kako je to jednako "dopuštanju grupi amatera da kopaju oko Stonehengea".

Osmanagić, 45-godišnjak, koji živi u Houstonu (Teksas), bosanski je poduzetnik sklon kriptoarheologiji u stilu Indiane Jonesa, a proteklih 15 godina proveo je obilazeći svjetske piramide. Visočko brdo mu je u aprilu 2005. godine pokazao direktor lokalnog muzeja, a on je tad dobio dozvolu da izvede manje iskopavanje na tom mjestu. Geološki i toplotni testovi, kao i otkriće kamenih ploča te rupa u zemlji koje liče na tunele, naveli su Sema Osmanagića da proglasi brdo piramidom i djelom ljudskih ruku. Njezinu gradnju pripisao je ilirskom narodu koji je nastanjivao to područje prije Slavena, a njezinu starost procijenio na 12.000 godina prije nove ere i tako Bosnu učinio mjestom najranije evropske civilizacije.

Tom prilikom, profesor Imamović novinarima je rekao da ljudski kosturi pronađeni s kamenim pločama ukazuju na srednjovjekovnu nekropolu. On kaže: "U vrijeme kada Osmanagić tvrdi da su nastajale piramide, tada su ljudi još živjeli u pećinama."

Osmanagić je odbio ovakva oprečna mišljenja, pripremajući objavljivanje otkrića u raznobojnim slikama, i preimenujući to područje u bosansku Dolinu piramida, te četiri brda u piramide Sunca, Mjeseca, Zemlje i Zmaja. Za upravljanje projektom utemeljio je Fondaciju "Arheološki park: Bosanska piramida Sunca", organizaciju koja je u januaru najavila petogodišnji plan rada na lokalitetu, uključujući iskopavanja, "rekonstrukciju" i paralelno postavljanje objekata za pristup turista.

Istraživači Čengić i Hurtić Osmanagić je za The Art Newspaper izjavio da će očekivani budžet za prvu godinu iznositi oko 300.000 eura (358.000 dolara). Brzo su se okupili poslovni sponzori, a pripremljen je i niz promotivnih događaja za početak iskopavanja 14. aprila, uključujući koncerte popularnih rok-grupa i seriju umjetničkih instalacija s temom piramide.

U međuvremenu, kategoričke tvrdnje Semira Osmanagića o postojanju piramida, koje je izgradila neka drevna balkanska civilizacija, probudilo je nacionalističke strasti koje kod kritičara ovih tvrdnji izazivaju bojazan da će biti označeni kao nepatrioti. Autori online peticije "Zaustavimo Osmanagića sada!" predstavljaju se kao "grupa nezavisnih intelektualaca". Oni tvrde da Osmanagićeva fondacija, registrirana kao nevladina organizacija, ima bliske veze s muslimanskom strankom SDA i ističu da je Zlatko Hurtić, ekonomski savjetnik bosanskohercegovačkog premijera Adnana Terzića, ujedno i savjetnik ove fondacije. Oni također tvrde da projekt ima podršku Hasana Čengića, političara SDA, jednog od najmoćnijih ljudi u Bosni, a koji je bio povezan s trgovinom oružjem.

Bosanski mediji i vlasti bili su napadno nekritični, ograničavajući se tek na korist koju bi piramide mogle donijeti. Bosanska federalna novinska agencija objavila je 11. marta pismo podrške koje je projektu uputila gradonačelnica Sarajeva, Semiha Borovac, naglašavajući da će otkriće donijeti novac i radna mjesta u Bosnu, te pozivajući građane Bosne da "ni na koji način ne otežavaju rad istraživača pred kojima je hrabar, ali i ozbiljan zadatak".

Protivnici kažu da je takvo slijepo zavaravanje simptom poslijeratne Bosne. "Kriv je naš sistem, naše institucije koje ne rade ništa", kaže profesor Imamović. "Tužno je da jedan zanesenjak dođe na teren i vrši opsežna istraživanja, bez ikakave stručne kontrole. To bi bilo kao kada bih ja kao arheolog otišao u bolnicu i vršio operacije."

(Tekst je izašao u The Art Newspaperu br. 168, za april 2006. godine. Objavljujemo ga uz suglasnost redakcije. The Art Newspaper, londonski mjesečni magazin za umjetnost i kulturu, jedan je od najznačajnijih i najutjecajnijih svjetskih časopisa takve vrste. Zaštita kulturne baštine diljem svijeta jedan je od temeljnih fokusa ovih novina, koje su među prvima objavljivale informacije o kulturocidu na Balkanu tokom 1990-ih godina.)
:D
El-bosniaco

Post by El-bosniaco »

kekec

ono sto si cini mi se ti reko u vezi tunela, da su mozda tuneli napravljeni da se ima gdje sakriti u slucajuneki veci problema ok to

ali ovaj tekst, to je takvo palamudjenje da pomislim da ste ga vi napisali i poslali tom casopisu

istraživanjima samo može uništiti postojeće historijske ostatke na Visočici
.

pa bolan ti i ptice na grani znaju da prije nego sto je osmanagich objavio ista u vezi piramida ,da niko skoro nije vodio racuna o tom gradu visoki, svega nesto 50 kvadratnih metara zasticeno, dok su ljudi kopali i vadili i lomili kamene ploce , niko se nije obaziro na to, koje licemjere

te je taj isti osmanagich naredio da se zabrani graditi ista na tom podrucuju sto je parlament usvojio

Tom prilikom, profesor Imamović novinarima je rekao da ljudski kosturi pronađeni s kamenim pločama ukazuju na srednjovjekovnu nekropolu. On kaže: "U vrijeme kada Osmanagić tvrdi da su nastajale piramide, tada su ljudi još živjeli u pećinama

boze pomozi, cccc

cuj imamovic zna bas sa 100% da su ziveli u pecinama cccc
međuvremenu, kategoričke tvrdnje Semira Osmanagića o postojanju piramida, koje je izgradila neka drevna balkanska civilizacija, probudilo je nacionalističke strasti koje kod kritičara ovih tvrdnji izazivaju bojazan da će biti označeni kao nepatrioti. Autori online peticije "Zaustavimo Osmanagića sada!" predstavljaju se kao "grupa nezavisnih intelektualaca". Oni tvrde da Osmanagićeva fondacija, registrirana kao nevladina organizacija, ima bliske veze s muslimanskom strankom SDA i ističu da je Zlatko Hurtić, ekonomski savjetnik bosanskohercegovačkog premijera Adnana Terzića, ujedno i savjetnik ove fondacije. Oni također tvrde da projekt ima podršku Hasana Čengića, političara SDA, jednog od najmoćnijih ljudi u Bosni, a koji je bio povezan s trgovinom oružjem.
ovo je preslo sve granice, samo neke konspiracije , nest o nesto cccc

Kao sto kaze geloginja nukich, ako nije piramida daj dokaz nije zbog toga i toga

ja josh nisam vidio dokaza protiv :-? sve upucuje da je piramida
ILIR_

Post by ILIR_ »

ILIR_

Post by ILIR_ »

ILIR_

Post by ILIR_ »

Locked