INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
ElRe

#3851 Re: Poskupljenja

Post by ElRe »

Image

2000/01
ElRe

#3852 Re: Poskupljenja

Post by ElRe »

Forumerrer wrote: 16/04/2022 21:58 Sve se nema para, a ljudi kupuju ko ludi. Danas usao i izasao iz BCC, nikad vecu guzvu nisam vidio. Na svim kasama po 5-6 ljudi ceka u redu, nemas slobodnih korpi.
Naravno. 50% Sarajlija vrhunski živi, 30% je srednja klasa, 10% se nekako snalazi, a 10% je elita.

Pogledajte samo vozni park u Sarajevu, a i generalno BiH. Pogledajte telefone koje raja nosi, puni Metro, Spazio, Vatra, Manolo, Coffe Station... Astra puna Boss i Hugo garderobe, XYZ, CK... sve to ide kao ludo. Danas srednjoškolci nose CK, EA7, Diesel, voze se taksijem i srednjoškolci i studenti.
Bingo Miljacka, SCC, pa sada i Alta i BBI uvijek prepuni.
Restorani za iftare prepuni, Korpa i Glovo se ubiše od posla.
Lokalni mesar samo govori Elhamdulilah kako ide posao.
ElRe

#3853 Re: Poskupljenja

Post by ElRe »

shape of despair wrote: 16/04/2022 23:16 problem je sto nam je domet jedan scc, a da nekog pitas hocel na more ove godine i gdje, bilo bi mozda do Neuma.
Info iz Fibule. Aranžmani nisu kao rekordne 2021.ali su iznad svih očekivanja. Egipat, Tunis, Turska.
spinel_

#3854 Re: Poskupljenja

Post by spinel_ »

ElRe wrote: 17/04/2022 11:05
Forumerrer wrote: 16/04/2022 21:58 Sve se nema para, a ljudi kupuju ko ludi. Danas usao i izasao iz BCC, nikad vecu guzvu nisam vidio. Na svim kasama po 5-6 ljudi ceka u redu, nemas slobodnih korpi.
Naravno. 50% Sarajlija vrhunski živi, 30% je srednja klasa, 10% se nekako snalazi, a 10% je elita.

Pogledajte samo vozni park u Sarajevu, a i generalno BiH. Pogledajte telefone koje raja nosi, puni Metro, Spazio, Vatra, Manolo, Coffe Station... Astra puna Boss i Hugo garderobe, XYZ, CK... sve to ide kao ludo. Danas srednjoškolci nose CK, EA7, Diesel, voze se taksijem i srednjoškolci i studenti.
Sve se slazem. Ovdje mozes dici gorivo na 5, ulje na 10, brasno na 100 i opet bi se kupovalo kao i prije. Nista nije toliko skupo koliko se ima para.
Ovih 10% sto se nekako snalazi smo mi vecina na forumu tacnije ovoj temi. Ostale to nista ne dotice.
akcija007

#3855 Re: Poskupljenja

Post by akcija007 »

Sada iz supermarketa. Haosss sve skupo. 50 KM sam potrosio.
Piletina pile 1.kg od Perutnine Ptuj i Ovako su po.8 KM /kg a Vindija Calibro je 6,5 KM/kg
Juftke za pite i baklave su 3,5 KM osim Mercator robme marke (jami proizbodi za mercator ) je 1,95 KM
Klas hurmasica komad je.0,95 KM
Violeta maramice 2,25 KM
laik1981

#3856 Re: Poskupljenja

Post by laik1981 »

To je jedna velika iluzija.. Sarajevo je najmnogoljudniji grad u BiH.. U Sarajevo dolazi i dosta ljudi sa strane u shoping.. Ima i turista, kao i konstantno ljudi iz dijaspore.. Udarne trgovine rade dobro, ali ovi procenti koje si postavio nisu ni blizu tacni..
ElRe

#3857 Re: Poskupljenja

Post by ElRe »

I BLuka ima Tropic Mall ili kako se već zove, pa još najmanje jedan manji, Cazin ima svoj, Gradiška svoj, Tuzla 1 ili 2 malla, Mostar 2 malla... Znači nije da svi dolaze u Sa.
Ti koji dodju u Sa da kupuju i jedu su u velikoj manjini.
Ali hvala Bogu da mi u Sarajevu i BiH super živimo generalno i da možemo štošta sebi da priuštimo.
El_comadante

#3858 Re: Poskupljenja

Post by El_comadante »

Nema ni belamionix u Sarajevu.
vjeshalica

#3859 Re: Poskupljenja

Post by vjeshalica »

Sad iz Mercatora Lozionicka

Image

Image

Image

Image
vjeshalica

#3860 Re: Poskupljenja

Post by vjeshalica »

Image

Image

Image

Image
Ozimician

#3861 Re: Poskupljenja

Post by Ozimician »

dječak sa šibicama wrote: 16/04/2022 23:08 Pa jel istina da je po holandijama i belgijama ulje sada 7 eura?
Ne znam za te zemlje, znam da je jučer u Münchenu u Kauflandu jedino ''normalno'' ulje bilo neko Švedsko od repice, 1l = 7,5€
Suncokretovog nije bilo nikako.
Ovo što gledate po webshopovima - su cijene prije nestašice (i trenutno ne možete ta ulja nabaviti jer ih nema), inače je u Njemačkoj nestašica ulja već mjesec i po, tek prošle sedmice je lagano počelo stizati i Suncokretovo se kreće oko 5€ u marketima. (ako ga nađete)
MarshalDodik

#3862 Re: Poskupljenja

Post by MarshalDodik »

laik1981 wrote: 17/04/2022 11:32

To je jedna velika iluzija.. Sarajevo je najmnogoljudniji grad u BiH.. U Sarajevo dolazi i dosta ljudi sa strane u shoping.. Ima i turista, kao i konstantno ljudi iz dijaspore.. Udarne trgovine rade dobro, ali ovi procenti koje si postavio nisu ni blizu tacni..
Nije iluzija i u manjim gradovima i opcinama je ista situacija.
Parkinzi puni pred trznim centrima, a nerijetko i pred restoranima.
last mohicans

#3863 Re: Poskupljenja

Post by last mohicans »

Ne shvatam vas, narod mora jesti. To je obični privid. Popiti kafu,kolač,mozda jednom, dva puta iftariti vani. Velik je grad i kretanja stanovnistva su najveca. Koliko u tim masovnim guzvama ima penzionera,običnih radnika, studenata iz drugih sredina koji ovdje zive,placaju rente,troskove zivota,koliko ima nezaposlenih itd? Odem i ja isto tako, ja sa veoma dobrom platom za nečije uslove, supruga sa jos boljom, ali tu je i kredit,pa bome gledam cijene i ne rasipam se.. Jos nesto, ramazan je i drugi praznici su ublizu, pa je potrosnja hrane dosta veća.. Mislim da ce iza Bajrama mnogima maj biti kao što je januar inače,najduzi mjesec.
MarshalDodik

#3864 Re: Poskupljenja

Post by MarshalDodik »

Kuka onaj ko je navikao i vecinom ko ima dovoljno.

Ima narod para, kako ne znam.
laik1981

#3865 Re: Poskupljenja

Post by laik1981 »

MarshalDodik wrote: 17/04/2022 12:05
laik1981 wrote: 17/04/2022 11:32
I pun parking pred trznim centrima je pokazatelj da 50% stanovnistva zivi vrhunski? Potpuno pogresno.. Mozda 10% stanovnistva zivi vrhunski, 20% zivi normalno, trecina na granici siromastva, a trecina siromasni.. Dvije prosjecne plate nisu ni blizu osnovne potrosacke korpe, a vecina u ovoj drzavi bi se udarali nogom u guzicu da zive od dvije prosjecne plate.. Druga stvar je sto se mi na zor protezemo vise od mogucnosti, pa se zaduzujemo za sve zivo, od kupovine telefona, godisnjih, kupovine odjece, auta itd.. Jos malo cemo i brasno poceti na kredit kupovati.. Mi smo u svim parametrima medju najsiromasnijim drzavama u evropi..
vjeshalica

#3866 Re: Poskupljenja

Post by vjeshalica »

mnogo ljudi prima resto od neke plate na ruke tj nacrno dakle, prisutna je siva ekonomija na sve strane

da se zivi dobro,samo jedan mali procenat zivi ili s ebavi usputnim kriminalom ostalo je gola bijeda samo sto imas ljudi koji to nicim ne pokazuju,a na kraju krajeva nisu ni duzni pokazivati kad izadju vani iz kuce jesu li bijeda ili nisu
sarajevo-x.com

#3867 Re: Poskupljenja

Post by sarajevo-x.com »

Kako se sad ovo dobro potrefilo trgovcima, stize dijaspora za uskrsnje praznike pa bajram, guzve na granicama, stizu ojri 8)
vjeshalica

#3868 Re: Poskupljenja

Post by vjeshalica »

uvijek su dizali cijene kad su svetkovine kojekakve
bude orah oko 9KM, pred bajram nabiju na 14,15 i tako stalno
nema naseg balijskog svijeta nigdje na kugli zemaljskoj ko ovdje
MarshalDodik

#3869 Re: Poskupljenja

Post by MarshalDodik »

laik1981 wrote: 17/04/2022 12:35
MarshalDodik wrote: 17/04/2022 12:05

I pun parking pred trznim centrima je pokazatelj da 50% stanovnistva zivi vrhunski? Potpuno pogresno.. Mozda 10% stanovnistva zivi vrhunski, 20% zivi normalno, trecina na granici siromastva, a trecina siromasni.. Dvije prosjecne plate nisu ni blizu osnovne potrosacke korpe, a vecina u ovoj drzavi bi se udarali nogom u guzicu da zive od dvije prosjecne plate.. Druga stvar je sto se mi na zor protezemo vise od mogucnosti, pa se zaduzujemo za sve zivo, od kupovine telefona, godisnjih, kupovine odjece, auta itd.. Jos malo cemo i brasno poceti na kredit kupovati.. Mi smo u svim parametrima medju najsiromasnijim drzavama u evropi..
Potrosacka korpa i evropski parametri su najvece ilizuje koje ne piju vode kod naseg naroda.
Opet kuka onaj ko zivi od 1400 + km-ova, a ne onaj sto zivi zvanicno od 380 km.
Ko zna mozda ovaj drugi ne zna zakukati.

PS Kad sam prvi post citirao u kojem je forumas iznosio procente vrhunskog zivota nisam se slozio sa tim dijelom. Mali broj ljudi zivi vrhunskim, ali isto tako ne zivi se ni blizu lose.
laik1981

#3870 Re: Poskupljenja

Post by laik1981 »

Ne zivi se lose samo samo ako ne znas za bolje.. Taj nas "ne los" zivot je ispod svakog evropskog standarda.. Sad mogu otici i kupiti telefon od dvije milje na karticu i placati ga dvije godine.. Da li je to dokaz da zivim dobro? Prije da je dokaz da sam teska budala..
tandmand

#3871 Re: Poskupljenja

Post by tandmand »

laik1981 wrote: 17/04/2022 12:47 Ne zivi se lose samo samo ako ne znas za bolje.. Taj nas "ne los" zivot je ispod svakog evropskog standarda.. Sad mogu otici i kupiti telefon od dvije milje na karticu i placati ga dvije godine.. Da li je to dokaz da zivim dobro? Prije da je dokaz da sam teska budala..
Ih, šta sam vidio tih sa skupim mobitelima a kad trebaju nazvati, nemaju "na računu".
laik1981

#3872 Re: Poskupljenja

Post by laik1981 »

tandmand wrote: 17/04/2022 12:50
laik1981 wrote: 17/04/2022 12:47 Ne zivi se lose samo samo ako ne znas za bolje.. Taj nas "ne los" zivot je ispod svakog evropskog standarda.. Sad mogu otici i kupiti telefon od dvije milje na karticu i placati ga dvije godine.. Da li je to dokaz da zivim dobro? Prije da je dokaz da sam teska budala..
Ih, šta sam vidio tih sa skupim mobitelima a kad trebaju nazvati, nemaju "na računu".
Ili vozi polovnjaka od 30k maraka, nosi cvike od 500, a sipa za cenera i gleda ko ce mu kafu platiti.. O toj iluziji ja govorim..
MarshalDodik

#3873 Re: Poskupljenja

Post by MarshalDodik »

Ali vi spominjete prilično luksuzne stvari koje su pokazatelj budalijestine. (A bogami dok se moze tolerirati budalijestina...)
Ja kad spominjem pune hipermarkete, restorane i trzne pri tome ne mislim da je guzva na odjelima mobitela i satova a u restoranima potražnja za kavijarom.
Vec je guzva na onim artiklima sto se oduvijek kupovala i dok su bila jeftinija.
Sad je mnogo vise trznih centara nego prije 15 godina koji posluju vjerovatno i bolje nego tadašnjih par.
Prije 15 godina jedna porodica je imala jedno auto a nebitno koliko je u kuci bilo vozačkih dozvola, a danas??

Nema nikakvog pokazatelja da se lose zivi osim medijske navikane potrosacke korpe, raznih euro statistika i par intervjua mahom penzionera za dnevnik nova bh kada ih pita o poskupljenjima.
Ozimician

#3874 Re: Poskupljenja

Post by Ozimician »

Pa tačno je da se živi bolje nego ikad, 2019. god. je bila vrhunac, u 2020. god su ljudi dosta para i uštedjeli. Tako da se sad poskupljenja lakše amortizuju. Kao što neko reče - danas srednjoškolci nose CK, EA7, idu taxijem u školu i na fax, svako u kući ko ima vozačku - ima i auto. Ja kad sam 2015. god. kupio prvo auto, na Breki i Bjelavama sam imao parkinga koliko hoću, bilo kad. Već 2018. god. sam primjetio da je u večernjim satima teško naći parking mjesto, a danas je nemoguće ako nemaš svoje privatno mjesto ili garažu.

U 22h navečer, radnim danom, od čaršije do Ilidže si mogao glat uhvatiti zeleni val kako želiš, probajte sada to učiniti, jednostavno je gužva i u ta doba. Objektivno se živi bolje, prosječna plata nigdje, a pogotovo u BiH, nije mjera za standard. Pogotovo što je kod nas dobar dio radnika prijavljen na minimalac a ostatak ide u koverti (jer država ubija porezima i doprinosima) + ostali prihodi, rentanje, side-job, itd. To ne ulazi u statistiku.

Tačno je i da ogromna većina ljudi živi na granici svojih mogućnosti, da se stalno zadužuje za održavanje visokog životnog stila, međutim sama sposobnost tih ljudi da se zaduže jeste napredak, jer prije nekoliko godina nisu mogli, nisu bili kreditno sposobni.

+ Računajte da je broj Zaposlenih u FBIH na historijskom maksimumu + u proteklih 6-7 god najmanje 400 000 ljudi je postalo Dijaspora + stara ratna dijaspora + njihova djeca. Svi oni sad dolaze u BiH i pumpaju potrošnju, broj kafića, restorana i tržnih centara je nikad veći i svi rade odlično. Dakle mogli bi reći da u odnosu na prije 10 god. imamo najmanje pola miliona ljudi više koji primaju plate i troše (dobar dio) u BiH. Se je to boost za ekonomiju i potrošnju. Kad Chipas nudi platu konobaru 1500KM (plata u razini doktora u nekim kantonima i iznad plate doktora u RS) - vidimo dokle je došlo. Prije 10 god. si imao dijasporu koja je dolazila isključivo ljeti i jedan mali broj oko Nove godine, danas 9 mjeseci godišnje imaš dijasporu tu. itd.
xoklix

#3875 Re: Poskupljenja

Post by xoklix »

Baš htjedoh spomenuti tan oglas za konobara u Chipasu.
Milja i po plata... Brzo dodjosmo od konobarskih 6-7 stoja do milje i po.
Post Reply