USA - Izbori za predsjednika 2020
- madner
#3851 Re: USA - Izbori za predsjednika 2020
Kratkovidni samodopadajuci komentari koji svjedoce o naivnom pogledu na svijet uparenim sa manjkom logike i viskom propagande.
Svedska je imala, BiH je imala, USA je imala preko ljeta. Sto je pametan potez da se sistem ne preoptereti zimi. Zato sada EU ima eksploziju i ocekuje se novi lockdown.
Broj mrtvih ce na kraju price biti vrlo slican, a steta po ekonomiju znatno manja pod Trumpom.
No to ne pase u narativ gdje su drugi puno bolje sve handlali.
Svedska je imala, BiH je imala, USA je imala preko ljeta. Sto je pametan potez da se sistem ne preoptereti zimi. Zato sada EU ima eksploziju i ocekuje se novi lockdown.
Broj mrtvih ce na kraju price biti vrlo slican, a steta po ekonomiju znatno manja pod Trumpom.
- ljevoruki
- nosara
- nosara
- dale cooper
#3855 Re: USA - Izbori za predsjednika 2020
Lik tvituje o Bidenu u četiri ujutro. 
- ultima_palabra
#3856 Re: USA - Izbori za predsjednika 2020
Amerika nema nikakvu strategiju na nacionalnom nivou, nego kako koji guverner odluci. Ovaj glupan nije mogao ni Bijelu kucu kontrolisati, i od nje je klaster napravio.madner wrote: ↑19/10/2020 08:17 Kratkovidni samodopadajuci komentari koji svjedoce o naivnom pogledu na svijet uparenim sa manjkom logike i viskom propagande.
- jeza u ledja
#3857 Re: USA - Izbori za predsjednika 2020
Vec sam govorio i ranije. Ovo sto pises je toliko besmisleno da je u rangu trolanja.madner wrote: ↑19/10/2020 08:17 Kratkovidni samodopadajuci komentari koji svjedoce o naivnom pogledu na svijet uparenim sa manjkom logike i viskom propagande.
- GandalfSivi
#3858 Re: USA - Izbori za predsjednika 2020
Ovo Madnerovo ne znam ni kako prokomentarisati, kao eto preko ljeta je bio virus pa sada nece.
Nego da se vratimo na temu, onaj tuzni momenat kada Rudy Giuliani pokusava glumiti Roger Stonea, a ne zna. Znaci levat pokusa proturiti pricu da je dobio Hunterov laptop koji je ovaj ostavio na popravci u Delawareu, sve sa kompromitirajucim materijalom, a zaboravi provjeriti gdje je Hunter zivio u to vrijeme (ovaj zivio u Kaliforniji). Radpad sistema svega mi
Nego da se vratimo na temu, onaj tuzni momenat kada Rudy Giuliani pokusava glumiti Roger Stonea, a ne zna. Znaci levat pokusa proturiti pricu da je dobio Hunterov laptop koji je ovaj ostavio na popravci u Delawareu, sve sa kompromitirajucim materijalom, a zaboravi provjeriti gdje je Hunter zivio u to vrijeme (ovaj zivio u Kaliforniji). Radpad sistema svega mi
- Roccohljup
#3859 Re: USA - Izbori za predsjednika 2020
Nego ja poslah svoj glas prošle hefte putem ambasade
Vidjeh da je puna kutija bila koverti

- jeza u ledja
#3860 Re: USA - Izbori za predsjednika 2020
Ovo je vrijeme kad se razlika izmedju Clinton i Trumpa 2016-e pocela (ponovo suzavati). Posto ankete gledaju unazad, tj. daju sliku situacije unazad 4-5 dana, mi o tim promjenama saznamo sa zakasnjenjem. Otprilike kao maraton u kojem se razlika izmedju vodecih suzava, a da to vodeci u trci ne primjeti dok ovaj ne izleti ispred njega 100 metara prije cilja.
Ja sam pretpostavljao da ce se razlika poceti suzavati, samo je pitanje da li Trump moze probiti led i smanjiti razliku na ispod 5%, sto mu do sad nije polazilo za rukom. Bitno je samo da se maksimizira ucinak u datom trenutku, i poveca izlaznost.
S obzirom na prirodu glasanja ove godine, vrlo je tesko skontati kakav efekat, i kada, moze imati na glasace nesto dvije sedmice prije izbora, sedmicu prije izbora, mjesec prije izbora, itd. Priroda ovakvih vijesti kao ove s laptopom, je da stvore maksimamalan efekat u pravo vrijeme. I obicno se te vijesti izbacuju da imaju drip drip efekat, svaka kao bombasticnija od prethodne. Nije bitno da li su dubiozne, nije bitno da li su tacne, bitno je da se nesto prica.
Samo je pitanje kakav one imaju efekat na "neodlucene" glasace.
Za razliku od prije 4 godine, Biden cijelo vrijeme ima 50+% podrsku u anketama, tj. mnogo je manje neodlucenih.
U medjuvremenu, vec je preko 30 miliona ljudi glasalo (bar 20% od broja glasaca prije 4 godine). Ti glasaci su u mnogo vecem procentu Demokrate. Republikanci ce glasati uglavnom na sam dan izbora. Trumpu je bitno da maksimizira njihov izlazak bas taj dan.
Citam u Teksasu je vec glasalo 43% ljudi od broja glasaca prije 4 godine.
Na Floridi, vec 25%. Po svemu sudeci imacemo rekordan izlazak na izbore. Velika izlaznost obicno pomaze Demokratama.
Helem, u cetvrtak ima debata pa cemo vidjeti.
Ja sam pretpostavljao da ce se razlika poceti suzavati, samo je pitanje da li Trump moze probiti led i smanjiti razliku na ispod 5%, sto mu do sad nije polazilo za rukom. Bitno je samo da se maksimizira ucinak u datom trenutku, i poveca izlaznost.
S obzirom na prirodu glasanja ove godine, vrlo je tesko skontati kakav efekat, i kada, moze imati na glasace nesto dvije sedmice prije izbora, sedmicu prije izbora, mjesec prije izbora, itd. Priroda ovakvih vijesti kao ove s laptopom, je da stvore maksimamalan efekat u pravo vrijeme. I obicno se te vijesti izbacuju da imaju drip drip efekat, svaka kao bombasticnija od prethodne. Nije bitno da li su dubiozne, nije bitno da li su tacne, bitno je da se nesto prica.
Samo je pitanje kakav one imaju efekat na "neodlucene" glasace.
Za razliku od prije 4 godine, Biden cijelo vrijeme ima 50+% podrsku u anketama, tj. mnogo je manje neodlucenih.
U medjuvremenu, vec je preko 30 miliona ljudi glasalo (bar 20% od broja glasaca prije 4 godine). Ti glasaci su u mnogo vecem procentu Demokrate. Republikanci ce glasati uglavnom na sam dan izbora. Trumpu je bitno da maksimizira njihov izlazak bas taj dan.
Citam u Teksasu je vec glasalo 43% ljudi od broja glasaca prije 4 godine.
Helem, u cetvrtak ima debata pa cemo vidjeti.
- jeza u ledja
#3861 Re: USA - Izbori za predsjednika 2020
Samo ovo da dodam, obicno ne citam komentare ljudi na vijesti u medijima koje pratim. Posto sam sucker na ove ankete mozete pretpostaviti da puno citam o tome. Helem, iznenadjujuce veliki broj ljudi pise isto - "ne vjerujte anketama". Ono, sjetite se 2016-e, ne vjerujte anketama i ne prepustajte nista slucaju. To govore i iz Bidenove ankete stalno.
Zato, kad mescini Ja_Ja napise nesto u tom stilu, iako mozda (moozda) tehnicki nije u pravu, on ima dobar stav prema ovome. Ne prepustajte nista slucaju, nista jos nije poznato, i tako. Vjerovatno je njegov stav ispravniji nego moj, koji se previse pouzdaje u ankete. Al sta cu.
Zato, kad mescini Ja_Ja napise nesto u tom stilu, iako mozda (moozda) tehnicki nije u pravu, on ima dobar stav prema ovome. Ne prepustajte nista slucaju, nista jos nije poznato, i tako. Vjerovatno je njegov stav ispravniji nego moj, koji se previse pouzdaje u ankete. Al sta cu.
- GandalfSivi
#3862 Re: USA - Izbori za predsjednika 2020
Problem sa anketama je sto pokazuju “za koga bi ste glasali”, a ne hocete li fakat pomaci guzicu i glasati. Mada ove godine ce se puno puno vise guzica pomaci...jeza u ledja wrote: ↑19/10/2020 15:57 Samo ovo da dodam, obicno ne citam komentare ljudi na vijesti u medijima koje pratim. Posto sam sucker na ove ankete mozete pretpostaviti da puno citam o tome. Helem, iznenadjujuce veliki broj ljudi pise isto - "ne vjerujte anketama". Ono, sjetite se 2016-e, ne vjerujte anketama i ne prepustajte nista slucaju. To govore i iz Bidenove ankete stalno.
Zato, kad mescini Ja_Ja napise nesto u tom stilu, iako mozda (moozda) tehnicki nije u pravu, on ima dobar stav prema ovome. Ne prepustajte nista slucaju, nista jos nije poznato, i tako. Vjerovatno je njegov stav ispravniji nego moj, koji se previse pouzdaje u ankete. Al sta cu.![]()
-
Osmi Socrates
#3863 Re: USA - Izbori za predsjednika 2020
Ozbiljna politika se ionako ne bavi anketama i predvidjanjem, barem ne tako simplistickim predvidjanjem.
- jeza u ledja
#3864 Re: USA - Izbori za predsjednika 2020
Jeste, zato politicke kampanje trose milione i milione na ankete.Osmi Socrates wrote: ↑19/10/2020 17:03 Ozbiljna politika se ionako ne bavi anketama i predvidjanjem, barem ne tako simplistickim predvidjanjem.
Jesi se samo registrovao da nam to javis?
- jeza u ledja
#3865 Re: USA - Izbori za predsjednika 2020
Pa, postave im oni pitanje da li cete glasati (ono "likely voters"), a ne samo "za koga bi ste glasali", ali, ankete samo pokazuju ono sto ljudi govore, nece pokazati ono sto ce uraditi.GandalfSivi wrote: ↑19/10/2020 16:56Problem sa anketama je sto pokazuju “za koga bi ste glasali”, a ne hocete li fakat pomaci guzicu i glasati. Mada ove godine ce se puno puno vise guzica pomaci...jeza u ledja wrote: ↑19/10/2020 15:57 Samo ovo da dodam, obicno ne citam komentare ljudi na vijesti u medijima koje pratim. Posto sam sucker na ove ankete mozete pretpostaviti da puno citam o tome. Helem, iznenadjujuce veliki broj ljudi pise isto - "ne vjerujte anketama". Ono, sjetite se 2016-e, ne vjerujte anketama i ne prepustajte nista slucaju. To govore i iz Bidenove ankete stalno.
Zato, kad mescini Ja_Ja napise nesto u tom stilu, iako mozda (moozda) tehnicki nije u pravu, on ima dobar stav prema ovome. Ne prepustajte nista slucaju, nista jos nije poznato, i tako. Vjerovatno je njegov stav ispravniji nego moj, koji se previse pouzdaje u ankete. Al sta cu.![]()
Al mislim jeste, sve je do izlaznosti. Clinton je izgubila izmedju ostalog jer je jedan mali dio glasaca ostao kuci ili glasao za treceg kandidata, a Trumpovi maksimalno pohrlili da glasaju.
Njemu je taktika da sa ovim rallies nahajca raju u zadnjim momentima.
No jasno, mnogo manje ljudi ce "riskirati" da ostane kuci. Nece se pouzdati u to sta im ankete kazu.
- ultima_palabra
#3866 Re: USA - Izbori za predsjednika 2020
Pa mogu ankete da podbace i u drugom smjeru... 2012. su podcijenile Obamu.
- jeza u ledja
#3867 Re: USA - Izbori za predsjednika 2020
Mogu. Sigurno.ultima_palabra wrote: ↑19/10/2020 17:25 Pa mogu ankete da podbace i u drugom smjeru... 2012. su podcijenile Obamu.
Sve je do te izlaznosti.
Nije ja mislim pitanje hoce li ankete grijesiti. Hoce. Samo je sad pitanje koliko ce to otici i na koju stranu i da li ce to prevagnuti ili ne.
-
Osmi Socrates
#3868 Re: USA - Izbori za predsjednika 2020
Pa dobro trose, i sta. Mozda sam se neprecizno izrazio.jeza u ledja wrote: ↑19/10/2020 17:17Jeste, zato politicke kampanje trose milione i milione na ankete.Osmi Socrates wrote: ↑19/10/2020 17:03 Ozbiljna politika se ionako ne bavi anketama i predvidjanjem, barem ne tako simplistickim predvidjanjem.![]()
Jesi se samo registrovao da nam to javis?![]()
Ozbiljna politicka analiza (ili komentarisanje) prije ovih izbora ne bi trebala da se bavi time.
Ozbiljnije je postaviti pitanje, recimo, da li Biden, ako i dobije izbore, moze i u kolikoj mjeri popraviti stetu koju je Trumpov mandat ostavio, i u Americi i globalno.
Ionako, sudeci po svemu, sljedeci predsjednik ce biti Speaker of the House. Rezultati ovih izbora ce najvjerovatnije ici na sud, i male su sanse da se to rijesi prije dvadesetog januara.
- jeza u ledja
#3869 Re: USA - Izbori za predsjednika 2020
Komentarisanje tome ko ima vise sanse da izbore dobije je sasvim normalno i uobicajeno - pred izbore.
Neki bi rekli da je neozbiljno pricati o tome sta dalje prije nego sto uopste dobijes iste.
Doticali smo se mi svih tih raznih tema. Logicno je da sto su blize izbori to ce se vise ljudi fokusirati na kratkorocne stvari, ne na big picture.
Neki bi rekli da je neozbiljno pricati o tome sta dalje prije nego sto uopste dobijes iste.
Doticali smo se mi svih tih raznih tema. Logicno je da sto su blize izbori to ce se vise ljudi fokusirati na kratkorocne stvari, ne na big picture.
-
Osmi Socrates
#3870 Re: USA - Izbori za predsjednika 2020
Ako najvjerovatnije slijedi da ce sud odlucivati o tome ko ce biti predsjednik, onda je sve ovo navijanje za ovog ili onog vise natjecanje u popularnosti nego natjecanje u politickim idejama.
Presudnija je, dakle, borba za mjesta u Vrhovnom Sudu, nego ista drugo. I to vjerovatno nece biti slucaj samo sa ovim izborima, nego i sljedecih par predsjednickih izbora. Ako uopste izdrzi americki ustavni poredak ovo pucanje po savovima.
Obje stranke su vec duze vrijeme u velikim problemima, i Trump je to vjesto iskoristio. Mada sam poprilicno siguran da ce kad tad odgovarati za izdaju pred sudom, on je promjenio pravila igre.
Trumpizam je pobjedio, a kakve ce posljedice to imati po Ameriku i svijet ostaje da se vidi. Kad god se urusava jedan svjetski poredak, i stvara se novi, neko gubi a neko dobija. Problem je sto, kako se stice utisak, svi misle da ce dobiti. Po pravilu, u takvoj situaciji, slijedi opsti picvajz.
Nazalost, ne vidim da i pet SuperBidena to mogu promjeniti.
Presudnija je, dakle, borba za mjesta u Vrhovnom Sudu, nego ista drugo. I to vjerovatno nece biti slucaj samo sa ovim izborima, nego i sljedecih par predsjednickih izbora. Ako uopste izdrzi americki ustavni poredak ovo pucanje po savovima.
Obje stranke su vec duze vrijeme u velikim problemima, i Trump je to vjesto iskoristio. Mada sam poprilicno siguran da ce kad tad odgovarati za izdaju pred sudom, on je promjenio pravila igre.
Trumpizam je pobjedio, a kakve ce posljedice to imati po Ameriku i svijet ostaje da se vidi. Kad god se urusava jedan svjetski poredak, i stvara se novi, neko gubi a neko dobija. Problem je sto, kako se stice utisak, svi misle da ce dobiti. Po pravilu, u takvoj situaciji, slijedi opsti picvajz.
Nazalost, ne vidim da i pet SuperBidena to mogu promjeniti.
- jeza u ledja
#3871 Re: USA - Izbori za predsjednika 2020
A cek, ti to kao mislis da ce o ishodu ovih izbora odluciti Vrhovni sud, i da ce ta odluka biti iz politickog ubjedjenja sudija, a ne na osnovu fakata? De mi reci jesam li razumio dobro?
Niko ne misli da ce Biden, ili bilo ko drugi rijesiti probleme u kojima je Amerika, niti misle da ce "Trumpizam" nestati. Problem ne nastaje sa tim, vec upravo sa mislju da se nista ne moze promjeniti i da sve ide u kurac. To je trenutak kada nastaje problem.
Slanje Trumpa u penziju je jedan korak u mogucem rjesavanju tog problema i zato su svi fokusirani na to.
Inace, znacajan faktor u "svemu ovom" je uvijek bilo navijanje u popularnosti, a ne natjecanje u politickim idejama. Ovo ne vazi samo sad, ali u slucaju Trumpa je to jako bitan faktor. Sto se tice politickih ideja, vecina glasaca ih ni ne razumije, niti razumije njihove posljedice, niti razumije nacin na koje se one mogu sprovesti u djelo. Sve i da razumiju, to ne znaci da su u pravu kada misle da ce im se zelje ostvariti postizanjem tih politickih ciljeva. Trenutno se sve svelo na najmanji zajednicki sadrzalac, na najnizi nivo. A znamo ko nas je tu doveo.
O svjetskim porecima vjerovatno je relevantnije na nekoj drugoj temi.
Niko ne misli da ce Biden, ili bilo ko drugi rijesiti probleme u kojima je Amerika, niti misle da ce "Trumpizam" nestati. Problem ne nastaje sa tim, vec upravo sa mislju da se nista ne moze promjeniti i da sve ide u kurac. To je trenutak kada nastaje problem.
Slanje Trumpa u penziju je jedan korak u mogucem rjesavanju tog problema i zato su svi fokusirani na to.
Inace, znacajan faktor u "svemu ovom" je uvijek bilo navijanje u popularnosti, a ne natjecanje u politickim idejama. Ovo ne vazi samo sad, ali u slucaju Trumpa je to jako bitan faktor. Sto se tice politickih ideja, vecina glasaca ih ni ne razumije, niti razumije njihove posljedice, niti razumije nacin na koje se one mogu sprovesti u djelo. Sve i da razumiju, to ne znaci da su u pravu kada misle da ce im se zelje ostvariti postizanjem tih politickih ciljeva. Trenutno se sve svelo na najmanji zajednicki sadrzalac, na najnizi nivo. A znamo ko nas je tu doveo.
O svjetskim porecima vjerovatno je relevantnije na nekoj drugoj temi.
-
northwestern
#3872 Re: USA - Izbori za predsjednika 2020
Zasto bi sud odlucivao?
Glasanje postom postoji skoro pa oduvijek..
Nema tog Trumpa koji ce sprijeciti Bidena da postane predsjednik ako izlaznost bude na nivou.
Rasturice ga Biden.
Nema tog Trumpa koji ce sprijeciti Bidena da postane predsjednik ako izlaznost bude na nivou.
Rasturice ga Biden.
-
Osmi Socrates
#3873 Re: USA - Izbori za predsjednika 2020
Na svakom nivou vlasti u Americi, ukljucujuci sudsku, apsolutno sve se radi iz politickog ubjedjenja vec duze vremena.
Borba za sudove, ukljucujuci Vrhovni Sud, je "krvavija" nego politicka.
Borba za sudove, ukljucujuci Vrhovni Sud, je "krvavija" nego politicka.
-
Osmi Socrates
#3874 Re: USA - Izbori za predsjednika 2020
Pa Trump ce ici na sud, bez obzira kakav poraz dozivi. Sad, moguce je teoretski da Vrhovni Sud kaze da nemaju osnove da preuzmu slucaj, ali je za to mala mogucnost, jer republikanske sudije imaju 6:3 prednost.northwestern wrote: ↑19/10/2020 19:17 Zasto bi sud odlucivao?
Rasturice ga Biden.
- Ja_Ja
#3875 Re: USA - Izbori za predsjednika 2020
Oficijelni stav Bidenove kampanje je takav da se manje vise ne zele koncentrisati na ankete vec da konstantno lupaju po ljudima da to ne gledaju vec doniraju novac i mobilisu ljudi. Impresivno je (clan sam vise tih groupa pa pratim) vidjeti s koliko zara ti ljudi rade. Bukvalno covjek ima osjecaj da su to uzeli kao pitanje zivota ili smrti (ne ulazim u ispravnost).