Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
mk ultra
Grijem se na: Ugalj
Vozim: Bahato
Horoskop: Maćak

#3851 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by mk ultra »

animals wrote:
kiki-miki wrote:Dok je selo bilo jako bila je i drzava jaka. :oops:
Ne moze poljeprivreda dignuti zemlju na visi nivo..
potrebna je jaka industrija..
a BIH, toga nema..
znaci proizvodnja, ono sto je nekada proizvodilo BNT, Vitezit, TAS i slicni..
sve to i danas radi, neke firme i većim kapacitetima poput firmi iz kruga pobjeda u goraždu, samo sa 3 puta manje radnika (sa značajno manje neradnika i sistemski dovedenih ljudi)

i razvija se sve to, polahko, ali se razvija
animals

#3852 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by animals »

Previse polako za 20 i kusur godina..
nema ni F od nekadasnji jaki firmi..
UNIS, Energoinvest i slicni..
ne moze trgovina odrzavati zemlju..
madner

#3853 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by madner »

Jos ovi sto ne mogu da odu pokusavaju jadnog Melburna da utisaju. :D

Pravda za Australiju.
Melbourne_Australia

#3854 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by Melbourne_Australia »

madner wrote:Jos ovi sto ne mogu da odu pokusavaju jadnog Melburna da utisaju. :D

Pravda za Australiju.
Ma vala i danas nisu nesto staze na Bjelasnici, evo me na rucku u prici , pogled na ljepoticu uz ponudu za kladari danas :D Merak, lijepa nasa BIH :izet:
madner

#3855 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by madner »

Melbourne_Australia wrote:
madner wrote:Jos ovi sto ne mogu da odu pokusavaju jadnog Melburna da utisaju. :D

Pravda za Australiju.
Ma vala i danas nisu nesto staze na Bjelasnici, evo me na rucku u prici , pogled na ljepoticu uz ponudu za kladari danas :D Merak, lijepa nasa BIH :izet:
Fali slika.

Nije nesto ovih dana sto jest jest. :D
Melbourne_Australia

#3856 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

madner wrote:
Melbourne_Australia wrote:

Pravda za Australiju.
Fali slika.

Nije nesto ovih dana sto jest jest. :D
:D :D :thumbup: :thumbup:
JThomas

#3857 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by JThomas »

e znate koju ste zaboravili? život je lijep ko ga zna živjeti.
1GB

#3858 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by 1GB »

Da ne rece nebih znao da je coek iz Melburna :oops:

Uostalom ta ce Melburn.. bolje u Rajvosa gdje je AQI indeks 500 i po noci nemos na cenifu jer neJma vode

Image
Last edited by 1GB on 21/01/2019 16:19, edited 1 time in total.
mirsek

#3859 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by mirsek »

JThomas wrote:e znate koju ste zaboravili? život je lijep ko ga zna živjeti.
:lol: :lol: :lol:
mirsek

#3860 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by mirsek »

1GB wrote:Da ne rece nebih znao da je coek iz Melburna :oops:
Neko zaradi pasos, neko ustedjevinu, neko peMziju, neko se uhljebi ili ga roditelji skuce i onda idemo ruke gore la vita e bella all around baznija.
1GB

#3861 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by 1GB »

mirsek wrote:
Neko zaradi pasos, neko ustedjevinu, neko peMziju, neko se uhljebi ili ga roditelji skuce i onda idemo ruke gore la vita e bella all around baznija.
Al klasika, ta ce Melburn, neJma raje, cevapa i futbala :izet:
mirsek

#3862 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by mirsek »

1GB wrote:
mirsek wrote:
Al klasika, ta ce Melburn, neJma raje, cevapa i futbala :izet:
Ma normala.
Mozes li mi ukratko reci jel se moze sap hana certifikat ganjati bez ikakvog drugog znanja u sap-u ?
cassius

#3863 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by cassius »

znaci imamo Melbourne_australia , Radio Sarajevo i HAVANA koji su ZA ostanak u BiH ? od ta tri, jedan je u inostranstvu a druga dvojica su bila , ostvarila dobre biznise vani, pa se vratili u Sarajevo.
Toliko o tome.
1GB

#3864 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by 1GB »

mirsek wrote: Ma normala.
Mozes li mi ukratko reci jel se moze sap hana certifikat ganjati bez ikakvog drugog znanja u sap-u ?
pm
dječak sa šibicama

#3865 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by dječak sa šibicama »

Ko da neke ankete nesto govore, ko je za ko je protiv, cinjenica je da raja bjezi sa Balkana, masovno, kad Svabe za godinu omoguce jos laksi odlazak iz Bosne ce pobjeci jos hiljade ljudi...

Kome je dobro, on zagovara ostanak, takvih je mozda 5 ili 10%. Ostali gledaju kako da se uhvate noge.

I naravno, nije Bih od kozije cuprije do Elidze. U Sarajevu sve izgleda bolje nego sto stvarno jeste, a stvarnost je u provinciji manje vise uzasna.

Realnost je takva, a internet tema i ankete cisto naprdjivanje.
madner

#3866 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by madner »

Terabyte sa starim problemom sa Sarajevom. :D
1GB

#3867 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by 1GB »

madner wrote:Terabyte sa starim problemom sa Sarajevom. :D
Treba biti realan i emocije stavit po strani...
madner

#3868 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by madner »

Naravno, stvarno covjek ispadne smjesan kada se trudi dokazati nesto sto je samo njemu bitno. :D
Banksy

#3869 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by Banksy »

Sreću nužno ne donosi mjesto boravka, a bogme ni bankovni konto....čovjek može biti jednako sretan i u Minhenu i u Bugojnu. ;-)
1GB

#3870 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by 1GB »

A zasto ne istovremeno u Münchenu i Bugojnu? Sasvim normalno, svijet je odavno selo, sto Svabo zna rec...
JThomas

#3871 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by JThomas »

dječak sa šibicama wrote:Ko da neke ankete nesto govore, ko je za ko je protiv, cinjenica je da raja bjezi sa Balkana, masovno, kad Svabe za godinu omoguce jos laksi odlazak iz Bosne ce pobjeci jos hiljade ljudi...

Kome je dobro, on zagovara ostanak, takvih je mozda 5 ili 10%. Ostali gledaju kako da se uhvate noge.

I naravno, nije Bih od kozije cuprije do Elidze. U Sarajevu sve izgleda bolje nego sto stvarno jeste, a stvarnost je u provinciji manje vise uzasna.

Realnost je takva, a internet tema i ankete cisto naprdjivanje.
standard života u bosni relativno još uvijek vadi prilično široka dostupnost raznih vidova guzovače. to je najveći kreator lažno pozitivne slike. ali ta se dostupnost svakim danom sužava i sužavaće se dalje. ono što je prije 15 godina mogao obični radnik u javnom preduzeću, danas može izvršni direktor i to mora još nekoga pitati.
dječak sa šibicama

#3872 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by dječak sa šibicama »

Guzovaca svake vrste, sitne kradje na poslu, donacije dok ih je bilo, muljanje ovog i onog tipa, raznorazne kombinacije od danas do sutra, zatim donacije iz dijaspore od familije, citava drzava zivi nazor i "dok ide ide".

Jedna drzava opstaje u jasnom sistemu, ekonomskom, to su manje vise svi ucili ako su isli na neki fakultet, nema tu neke filozofije. Drzava u kojoj se kao stub opstanka pokusava postaviti trgovacki lobi, Dzambic i slicni njemu, bez stabilne proizvodnje i izvoza roba i usluga, koja zivotari od donacija izvana i okrece novac u krug unutar sebe i dobar dio njega izveze napolje zbog ogromnog disbalansa uvoza i izvoza, koja nema zastitu domaceg proizvodjaca a i proizvodjaci najcesce plesu u sivoj zoni... sve vise penzionera, sve manje radnika, svi gledaju da se uvale na neku invalidninu, prijevremenu penziju, ukratko, drzava koja dugorocno ide u bankrot.

I onda neko prica price kao moj jaran privatnik moj drugi jaran isto privatnik svima dobro. Jeste da je drzava od tri jarana.
animals

#3873 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by animals »

Banksy wrote:
Sreću nužno ne donosi mjesto boravka, a bogme ni bankovni konto....čovjek može biti jednako sretan i u Minhenu i u Bugojnu. ;-)
Da, ako ne tezi materijalnom, vec samo duhovnom :D
Melbourne_Australia

#3874 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Uostalom ta ce Melburn.. bolje u Rajvosa gdje je AQI indeks 500 i po noci nemos na cenifu jer neJma vode

Image
A sta vrijedi ova slika velikoj vecini nasih ljudi dole?...90% nasih ljudi nisu 5 puta u gradu bili..Izgube se kad dodju u grad...Pitaj gdje je South Yarra u Melbourne, e tu i danas imam sta, tu sam zivio 17 godina,....Pusti price index itd itd....U restoran odu jednom u 3 mjeseca ili nikad u godini....U kino ne odu ni jednom godisnje, jer ti treba 100 dolara za 3 karte i kokice i sokove i naravno za parking....A da ne pricam da 90 %njih neki dobar bar ne vide nikad...Jer da obrnes 3 rune dole treba ti 150 dolara...Bosnjo bi zenu da mu jebes za tih 150 dolara..Kontas li ti to??? Ja kad bi zivio dole kao ovdje , trebalo bi mi barem 15 milja mjesecno dolara, a to dole mozes samo sanjati...Ne zivi onaj koji ima , nego ko je naucio....Nije poenta zivota vani da rintas i da stekas, vec da putujes i uzivas svaki dan u zivotu...Znas li ti kad sam ja sad bio dole, da sam ja u velikoj vecini dole placao vecere i provode, jer dole ljudi nasi tesko se fataju za dzep, njima je glupost jesti vani kad mozes kuci jesti...Dole 3 kebaba i 3 soka 70 dolara, a ovdje kod pirpe se ubijes za cvaju..Zato nasi iz dijaspore kad doeju u BIH, samo jedu po restoranima i piju po kafanama,,,Oni to mogu samo sanjati u zemljama odakle dolaze..I ja budala pricam ljudima koji rade za 500 maraka, jer takvima je i milja eura puno kad odes vani...A biti , to je ciganska plata ma gdje god bio vani...U mom drustvu ima nas barem 15 mudonja, niko ne radi za menje od milju i pol maraka....A niko nije u politici ili na budzetu, znaci nije svako kokuz i ne muci se svako u zivotu...I zasto bi neko sa 4 milje u kuci i stanom svojim isao vani :lol: Moras biti na heroinu zestokom :lol: Vani ides kad ces pare mlatiti, doktori i it sektor ili kad si kokuz...Ovo vazi za veliku vecinu...Kani se suplje, nema vode, bezbjednost (ta mi je najaca) a u Melbourne kad padne mrak , u velikoj vecini grada ne smijes hodati sam...Ljudima uveliko dok spavaju po noci hladno (Somalici) provaljuju u kuce,na cesti ti otimaju auta, heroin se korisiti na svakom cosku..Ne bi volio da mi dijete raste dole ni za sta ....Jer ce mu djetinstvo biti u dvoristu kuce i pored compjutera...Eto ja znam barem 20 familija iz Australije koji su se vratili zbog djece , jer dole nisu htijeli da im odrastaju...Oni budale koji su zivjeli dole i imali sve a ti pametan koji nije prnuo dalje od Tarcina..
Last edited by Melbourne_Australia on 21/01/2019 17:59, edited 1 time in total.
sinuhe

#3875 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by sinuhe »

Dobro si izdrzao 18 godina u Australiji i dvije rekreativnog fudbala u Svedskoj.
Post Reply