pa da se kvari svako malo ko i dizne njihove
nek se drze baznih stanica
Moderators: _BataZiv_0809, anex
To su ti veleprodajne cijene bez ostalih naknada dok ne dodje do potrošača.Litra benzina u rafineriji je 50(lupio ne znam bas kolika je ali tu negdje mozda je vecaZakalwe wrote: ↑01/10/2023 14:58Aha. Sto nisi napisao cijenu elektricne energije u Zimbabveu ili Japanu?
Evo ti prosjek za 1MWh u Skandinaviji zadnjih 30 dana:
https://www.nordpoolgroup.com/en/Market ... view=table
Juce, 0.8 EUR za 1MWhPrekjuce -0.2 EUR za MWh. 1MWh je 1000kWh.
Ma frajer se razbacuje megawattima k’o da je pravi aluminij u elektrolučnim pećimaBobi wrote: ↑01/10/2023 19:40To su ti veleprodajne cijene bez ostalih naknada dok ne dodje do potrošača.Litra benzina u rafineriji je 50(lupio ne znam bas kolika je ali tu negdje mozda je vecaZakalwe wrote: ↑01/10/2023 14:58
Aha. Sto nisi napisao cijenu elektricne energije u Zimbabveu ili Japanu?
) pf pa ga mi placamo 3 KM
.
Kriva je inverzija ali po istrazivanjima automobili ucestvuju u zagadjenju 30% u Sa.Naslovnica wrote: ↑01/10/2023 17:33Isto je tako i kada nije zima.
Grijanje nema veze sa zagađenjem, krivi su automobili.
![]()
A šta fali konverziji na LPG?100k wrote: ↑01/10/2023 20:51Kriva je inverzija ali po istrazivanjima automobili ucestvuju u zagadjenju 30% u Sa.Naslovnica wrote: ↑01/10/2023 17:33
Isto je tako i kada nije zima.
Grijanje nema veze sa zagađenjem, krivi su automobili.
![]()
Naravno, vise Mahir i Petica zagadjuju nego 100 auta ali mi nije jasno kako se ljudi klibere na pokusaje smanjenja zagadjenosti, kao da ih to licno ne pogadja.
Cesto se Sarajevo takmicilo sa Pekingom po zagadjenosti. Oni su uveli elektricne taksije, ali mi smo najpametniji pa cemo da im se smijemo u facu: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7828382/
Ali jasno je da je u pitanju bratska ljubav prema Tuzli i Kaknju, nece ljudi da povecaju potrosnju struje kako ne bi rasla zagadjenost u tim gradovima.
U svakom slucaju je ekologicnije od dizela. Veliki dio proizvodnje elektricne energije vani je sa plinskim elektranama, koje ravnaju ove "eko" izvore i pale se po potrebi.Naslovnica wrote: ↑01/10/2023 21:05
A šta fali konverziji na LPG?
Svakako manje zagađuje i od EV, ako se uzme u obzir kako se proizvode baterije. Na stranu to kojom se energijom pune.
Super, postoje statistike i istrazivanja, hoces se izvinuti ako pokazu da bezveze pricas?EFD22 wrote: ↑01/10/2023 23:49 Nit su sigurnija nit jeftinija za održavanje niti jeftinija za voziti niti manje zagađuju kad se sve uzme u obzir (i to ako izostavimo problematiku oko litija od rudarenja do odlaganja).
A dušu nikad neće imati. Nit će to zadrti fanovi EV ikad razumjeti.
Al’ kako kažeš, svakom svoje.
Pa ev clinic je najveci zagovornik ev-a, sta pricascanvra888 wrote: ↑02/10/2023 00:20 EV svakako da jesu jeftinija za održavanje, ako ništa zbog činjenice da imaju manje pokretnih dijelova. Da ne spominjemo x istraživanja i statistika na internetu o tome.
Prepadaljke i pljuvačine ev klinike i sličnih su druga priča i subjektivan stav da bi se uzeo kao validan argument.
Misliš zagovornik Tesle i pljuvač velike većine svega ostalog što dođe u serviskravamuzara wrote: ↑02/10/2023 00:26Pa ev clinic je najveci zagovornik ev-a, sta pricascanvra888 wrote: ↑02/10/2023 00:20 EV svakako da jesu jeftinija za održavanje, ako ništa zbog činjenice da imaju manje pokretnih dijelova. Da ne spominjemo x istraživanja i statistika na internetu o tome.
Prepadaljke i pljuvačine ev klinike i sličnih su druga priča i subjektivan stav da bi se uzeo kao validan argument.![]()
Eto hvalit ce onu leshinu Leaf ili mercedesove bljuvotine
Ma realno pljuju malo previše i što treba i što ne treba, ali u svakom slučaju ne mijenja činjenicu da su generalno EV jeftinija za održavanje.kravamuzara wrote: ↑02/10/2023 00:34Eto hvalit ce onu leshinu Leaf ili mercedesove bljuvotine
Tesla jest lesh auto ali ev pogon je najnapredniji.
Hvale i Zoe i jos neke modele, i generalno su za full prelaz na ev.
Ima jedna stvar, ta Tesla iz 2014 godine ima doživotno free punjenje na Tesla punjačimasime_cipol wrote: ↑02/10/2023 01:28 Cuj manje se kvare, Jel neki dan bilo na 1.8 milion km na Tesli zamijenio 7 motora i 6 baterija.
Mercedes E200 CDI sa taxija ce to preci bez da se otvori motor
Koliko je baterija za Teslu? 10k $. Pa puta 6.
Jeftinije, nema sta![]()
33Naslovnica wrote: ↑02/10/2023 09:52 Zaboravljamo koliko je izmjena ulja ma SUS motorima u intervalu od milion km
Nase trziste je "otvoreno". Nema jedne drzavne firme sa uhljebljenim SDA-zoharima koja prozvodi/prodaje struju i drzi mrezu.Bobi wrote: ↑01/10/2023 19:40To su ti veleprodajne cijene bez ostalih naknada dok ne dodje do potrošača.Litra benzina u rafineriji je 50(lupio ne znam bas kolika je ali tu negdje mozda je vecaZakalwe wrote: ↑01/10/2023 14:58
Aha. Sto nisi napisao cijenu elektricne energije u Zimbabveu ili Japanu?
) pf pa ga mi placamo 3 KM
.
Faktura za septembar jos nije stigla pa evo ti screenshot iz aplikacije. (u stvari nema uopste papirnog racuna "da uslikam", imam autoziro tako da firma sama podigne/naplati na kraju svakog mjeseca). Potrosio sam ukupno 753kWh, a prosjecna cijena mi je bila 39,8 öre/kWh (ja placam trzisnu cijenu po satu + 9öre kWh). Zaboravio sam da je SEK malo oslabila prema EUR...300 SEK je 25.8 EUR.