Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
zateznistub

#3852 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by zateznistub »

Latte wrote:Nema vise Juge tuge :lol:
Aha, upalili svijetlo...
Fudo387

#3853 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by Fudo387 »

nosara wrote:
Fudo387 wrote:
zateznistub wrote:Ovo ja sa dijasporom o Jugi?

O mea culpa... :-)
Pa nisam ja dijaspora od 1945. :lol:
Naravno kad ti je bilo dobro u Jugi... Zdusio si od ovog rahatluka danas... dofu...
Jbg nosara, zivot, odnese to covjeka tamo gdje mu ni dedin dedo nije bio.
:D

Nije to bilo ni toliko lose, srednje razvijena drzavica, od prvog do prvog, pomalo...najbolje da se kako mirnim putem transformisala u labavu
konfederaciju, nista rat, nista paljevina, a kasnije a ko se kome ide-sa srecom.
Medjutim, ne treba da ti ja govorim, stariji si :D , valjda je nakon svega svima jasno da je to bila sarena laza. Srpski i hrvatski sovinizam bi dohako
i puno zajebanijim igracima od jugoslavije, tako da, pisaj je, bilo pa proslo.
Gledaj kako ces taj bojler ustekat, sanjanje rahmetli drzave ti je nepotrebni luksuz. :D
AleksoMKD

#3854 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by AleksoMKD »

Fudo387 wrote: Srpski i hrvatski sovinizam bi dohako
i puno zajebanijim igracima od jugoslavije
E tu se slazemo 100%
LBVIEW

#3855 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by LBVIEW »

zateznistub wrote:
LBVIEW wrote: Mjesec dana na moru bio standard?Daj,nemoj bolan zahebavati,vecini je 10 dana u odmaralistu bila premija,a dobar dio je isto vidio samo na razglednici.Problem je sto ti pojedinacni slucaj uzimas kao mjerilo stvari,ako si ti isao ne znaci kako su svi,gore sam ti naveo sta je bilo prosjek.
Sto se tice Trsta,otkad je to sverc postao turizam?I tim se nije diciti,hebes ti sistem koji te prisiljava da prevalis skoro hiljadu km(ako si iz Sarajeva) zbog par kila kafe,farmerki i pakni za stojadina. A da je danas bolje nisam ni ustvrdio,samo ne kontam zasto imate potrrebu kad se god dovede u pitanje bajkovit prikaz ekonomske situacije u SFRJ porediti isti sa ovim danas. :-) Ako ovaj ne valja,a ne valja,ne znaci kako je onaj bio dobar.
Kojoj bolan razglednici? Pa nikog zivog iz moje generacije (sto familije, sto prijatelja, sto poznanika( ne znam a da nije isao na more ili da ga je gledao na razglednici.
I sta je pkazatelj ondasnjeg blagostanja?
Da, odlazak na more na duzi period jeste pokazatelj, odlazak u Trst jeste pokazatelj...zasto?

Pa zato sto se IMALO da se ode...

ja ti ponavljam, danas ne mogu ni do Zavidovica a tada sam serbes u Trst isao....sta to tebi govori kad se poredi onda i danas?
prog321 wrote:Naravno da je nas bolje.
Nije svakome naravno. Neki su pali.
Ali osnovne zivotne stvari su puno dostupnije.
Sta velis dostupnije? pobogu, gledam hocu li djetetu kupiti kilu voca ili ne jer se nema, kasne plate... a jeste dostupno nema sta...
I svi isli po mjesec dana na more? :wink: Moja iskustva su drugacija,ne znam nikog da je ljetovao mjesec dana na moru osim onih sto su radili preko studenskog servisa. :D I vecina nije dalje otisla od nekog radnickog odmaralista,nema potrebe lagati bar nam koji smo zivjeli u tom sistemu.
:D A u Trst si isao svercati a ne turisticki,ne kontam kako to uopce moze biti argument za bilo sta. I za kraj,ovo danas je dno dna,samo ne kontam tu potrebu da se,sve pokusavajuci dokazati kako je u onom sistemu bilo bolje,stvari idealiziraju.
LBVIEW

#3856 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by LBVIEW »

_BataZiv_0809 wrote:
LBVIEW wrote:
U pravu si sto se tice naslova teme,samo ne kontam zasto je potrebno idealizirati bivsi sistem da bi se kao dokazalo da je bolji od ovog danas. :-)
I to ljudima koji su zivjeli u onom sistemu prodavati ublehe o mjesec dana ljetovanja na Jadranu ili sedmodnevnim aranzmanima Spaniji ili Grcoj kao standardu.
Ne treba idealizirati, ali ne treba ni ici u drugu krajnost, kojoj su skloni narocito studenti 2. godine ekonomije i jedan dio pripadnika emigracije na temi ;-)

Summa summarum: Juga je zadnja uredjena drzava na ovom prostoru. Da je bila bez mana, nije. Imala ih je koliko hoces. Ali u poredjenju sa ovim sto zivimo danas, djeluje kao bez mana.

I to je to.

Isto da se opisuje situacija kada covjek koji je imao solidno auto, ne neke aman zaman opreme i performansi, ali sasvim dovoljno za redovno koristenje, padne na neki krs koji mu je vise kod majstora i u defektu nego u voznom stanju. A onda ulete padobranci i pocnu pricati kako ni ono solidno ne valja, jer postoji Mercedes i BMW.

I koji mjere dostupnost robe njenim prisustvom u prodavnicama, a ne plateznom moci.
Nije valjda neprijateljskoj,druze Bato? :D
Summa summarum:nama sto smo zivjeli taj sistem,za razliku od nekih koji su tad bili mali pa se ne sjecaju :D,ne mogu
se prodavati price o mjesec dana na moru i navali jugoslovenskih turista na italijanske,grcke francuske i spanske plaze.
Nama koji smo cekali u redu za marendu u nekom radnickom odmaralistu na zadarskoj,sibenskoj,makarskoj rivijeri,
krali grozde i smokve od lokalnih i marisali se s njihovom djecom(tad jos uvijek nije bilo na nacionalnoj osnovi :D ), a neki im kupili i
cure(sta bi ti Bato dao da si tad mogao *icariti :D ) nisu sjecanja jos izblijedila toliko da bi povjerovali u kupovnu moc jugoslovenskog turiste.
Bilo je to dobro vrijeme... samo ne treba sad pretjerivati.
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#3857 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by _BataZiv_0809 »

LBVIEW wrote:
Nije valjda neprijateljskoj,druze Bato? :D
Summa summarum:nama sto smo zivjeli taj sistem,za razliku od nekih koji su tad bili mali pa se ne sjecaju :D,ne mogu
se prodavati price o mjesec dana na moru i navali jugoslovenskih turista na italijanske,grcke francuske i spanske plaze.
Nama koji smo cekali u redu za marendu u nekom radnickom odmaralistu na zadarskoj,sibenskoj,makarskoj rivijeri,
krali grozde i smokve od lokalnih i marisali se s njihovom djecom(tad jos uvijek nije bilo na nacionalnoj osnovi :D ), a neki im kupili i
cure(sta bi ti Bato dao da si tad mogao *icariti :D ) nisu sjecanja jos izblijedila toliko da bi povjerovali u kupovnu moc jugoslovenskog turiste.
Bilo je to dobro vrijeme... samo ne treba sad pretjerivati.
Ma gluho bilo neprijateljskom :)

U principu u Spaniji, Italiji, Grckoj, Portugalu, redovno ljetuju samo Svabe i Skandinavci. I ne sumnjam da je bilo raje koja je i onda mogla hodati po mondenskim ljetovalistima, kao sto je imas i danas. Dubai, Maldivi, sve to gone turisticke agencije danas i ide im :)

Svaki sistem ima privilegovanu klasu. Fazon je kako se ophodi prema neprilegovanoj. Kaze se sistem je pravedan onoliko koliko je pravedan prema onome koji je najmanje privilegovan.

Tad je ipak obicnom narodu more bilo dostupnije, doduse i ista drzava je bila i to svakako ima svoju tezinu, ali danas se za hrvatsko primorje uzima kredit da bi se ljetovalo :-)

A osim toga, nukleus ovog foruma i najaktivniji forumasi su iz Sarajeva, pa i to ima svoj danak na ovakvim temama.
breuer

#3858 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by breuer »

LBVIEW wrote:Otkud sad nana,"brate pravoslavni"? :D
Nego,da ne seruckate bez potrebe,nije tajna kako i kuda se,u najvecem broju slucajeva,putovalo-u Italiju po kafu i farmerke ili
sindikalna odmaralista na Jadranu.Malo kasnije Turska i sverc zlata i koze,a pred rat Madarska i Austrija i sverc cokolade,vajkrema i banana. :D
Koga vi ovdje zajebavate,hajd' Bata i nekako,on je bio maksum u to doba :D ,ali vi ostali. :-) E sad sto,pojedini jesu mogli i do Spanije ili Italije ne znaci da je to bila masovna pojava,vecina je jela marendu u nekom radnickom odmaralistu firmi gdje su im roditelji bili zaposleni.
Da se razumijemo,i danas vecina slicno ljetuje,ovi sto navode,sta ja znam,Egipat,Tursku,Spaniju i sl isto generaliziraju.
Glupost je za ovo gore izrečeno mala riječ. Neki bi to pravilnije nazvali - malodušnost :D Upoređivati "crveni pasoš" sa ovim biometrijskim "na jedvite jade se može u šengen" je zaista za humorističkih serijala. Mislim, poredimo državu koja je organizovala olimpijske igre sa ovom kojoj ne daju ni da organizuje karting utrke je stvarno :-) Nekad smo po arapskom svijetu bili glavne lole, a sad nam je doseg masiranje guzova bogatim šeicima. Olimpijske igre druže! Znaš li ti štO je to? To ti je nešto mnogo ozbiljno, skoro u rangu sa spektaklom "Mošus pejgamberov" :D

p.s. ja nisam pravoslavac
Fudo387

#3859 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by Fudo387 »

breuer wrote:Olimpijske igre druže! Znaš li ti štO je to?
Znam, mi bili klinci i nosili pare u skolu za donacije. :lol:
Imam i danas negdje onu plakatu, hvala mu sto se sjetio i za olimpijadu donirao. :D
LBVIEW

#3860 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by LBVIEW »

breuer wrote:
LBVIEW wrote:Otkud sad nana,"brate pravoslavni"? :D
Nego,da ne seruckate bez potrebe,nije tajna kako i kuda se,u najvecem broju slucajeva,putovalo-u Italiju po kafu i farmerke ili
sindikalna odmaralista na Jadranu.Malo kasnije Turska i sverc zlata i koze,a pred rat Madarska i Austrija i sverc cokolade,vajkrema i banana. :D
Koga vi ovdje zajebavate,hajd' Bata i nekako,on je bio maksum u to doba :D ,ali vi ostali. :-) E sad sto,pojedini jesu mogli i do Spanije ili Italije ne znaci da je to bila masovna pojava,vecina je jela marendu u nekom radnickom odmaralistu firmi gdje su im roditelji bili zaposleni.
Da se razumijemo,i danas vecina slicno ljetuje,ovi sto navode,sta ja znam,Egipat,Tursku,Spaniju i sl isto generaliziraju.
Glupost je za ovo gore izrečeno mala riječ. Neki bi to pravilnije nazvali - malodušnost :D Upoređivati "crveni pasoš" sa ovim biometrijskim "na jedvite jade se može u šengen" je zaista za humorističkih serijala. Mislim, poredimo državu koja je organizovala olimpijske igre sa ovom kojoj ne daju ni da organizuje karting utrke je stvarno :-) Nekad smo po arapskom svijetu bili glavne lole, a sad nam je doseg masiranje guzova bogatim šeicima. Olimpijske igre druže! Znaš li ti štO je to? To ti je nešto mnogo ozbiljno, skoro u rangu sa spektaklom "Mošus pejgamberov" :D

p.s. ja nisam pravoslavac
Bosanski pravoslavac,ovaj Srbin :D pa ateista,mnogo smesno.
Dalje,ko je spominjao crveni pasos uopce,ti si naveo kako je tvoja nana spartala po zapadu, a ja samo ustanovio kako
je to bila privilegija pojedinaca.S pasosom si teoretski mogao svugdje a u praksi do Trsta po kafu i farmerke ili na privremeni rad u Svabiju :D ,
kakvi jugoslovenski turisti kakvi bakraci.Sto se tice Olimpijade svaka cast,samo nikad nisam ni dovodio u pitanje pozitivne stvari u bivsem sistemu.
U arapskom svijetu smo bili privilegirani (citaj TIto-Naser-Nehru), a ni Dzemal nije bez razloga isao tamo.Iz tog razloga su jugoslovenske firme i dobijale poslove.Bilo takvo vrijeme,geopoliticki odnosi,danas sa drugim "igracima" prakticno nemoguce.
breuer

#3861 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by breuer »

Fudo387 wrote:
Imam i danas negdje onu plakatu, hvala mu sto se sjetio i za olimpijadu donirao. :D
A što sad ne doniramo malo! Ja bih rad bio baš dobar iznos donirati za takav jedan spektakal. Već zamišljam barda politike i međunarodnih odnosa Denisa Zvizdića kako ponosan i preplanuo pokušava da se sakrije među stolove da ga kojim slučajem ne dopadne govor pred zvanicama takvog ranga. O organizaciji i omaškama iste ne bih ni govorio, bog zna na šta bi to ličilo. Naravno, ne bi nam bilo ni odobreno, u samom startu :D

A one proglašene za najbolje organizovane do tada! I kabul ti para, vidiš da se isplatilo.

Porediti Jugu, i njenim raspadom nastale crkotine, je nemoguće! Shvatite to već jednom.
Fudo387

#3862 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by Fudo387 »

breuer wrote:
Fudo387 wrote:
A što sad ne doniramo malo! Ja bih rad bio baš dobar iznos donirati za takav jedan spektakal. Već zamišljam barda politike i međunarodnih odnosa Denisa Zvizdića kako ponosan i preplanuo pokušava da se sakrije među stolove da ga kojim slučajem ne dopadne govor pred zvanicama takvog ranga. O organizaciji i omaškama iste ne bih ni govorio, bog zna na šta bi to ličilo. Naravno, ne bi nam bilo ni odobreno, u samom startu :D

A one proglašene za najbolje organizovane do tada! I kabul ti para, vidiš da se isplatilo.

Porediti Jugu, i njenim raspadom nastale crkotine, je nemoguće! Shvatite to već jednom.
Covjece...ozbiljna civilizacija ne organizuje olimpijadu tako sto sakuplja donacije od svojih gradjana za taj luksuz.
Banksy

#3863 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by Banksy »

breuer wrote:
Već zamišljam barda politike i međunarodnih odnosa Denisa Zvizdića kako ponosan i preplanuo pokušava da se sakrije među stolove da ga kojim slučajem ne dopadne govor pred zvanicama takvog ranga.
Vala, kad je mogao Uglješa, mogao bi i (odvratni) Zvizdić ... :D
Banksy

#3864 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by Banksy »

Fudo387 wrote:
Covjece...ozbiljna civilizacija ne organizuje olimpijadu tako sto sakuplja donacije od svojih gradjana za taj luksuz.
Dok ozbiljna civilizacija donacije hapa ...
Fudo387

#3865 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by Fudo387 »

Banksy wrote:
Fudo387 wrote:
Ne, ozbiljnoj civilizaciji ne trebaju donacije da funkcionise.
Banksy

#3866 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by Banksy »

Fudo387 wrote:
Banksy wrote:
Fudo387 wrote:
Ne, ozbiljnoj civilizaciji ne trebaju donacije da funkcionise.
Trebale su, samo su završile na Poljinama ...
Fudo387

#3867 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by Fudo387 »

Banksy wrote:Trebale su, samo su završile na Poljinama ...
Stvarno?
Je li Zetra na Poljinama?
Mozda zgrada Oslobodjenja?
Ili, Skupstina?

itd itd...
madner

#3868 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by madner »

Tako je, porez je neozbiljan izum. :D
Fudo387

#3869 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by Fudo387 »

madner wrote:Tako je, porez je neozbiljan izum. :D
To ste renovirali od poreza. :D
madner

#3870 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by madner »

Neozbiljno totalno.

Zamisli motivisati stanovnistvo da uradi nesto za dobrobit zajednice, pa koji idiot se toga sjetio. :D
Fudo387

#3871 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by Fudo387 »

madner wrote:Neozbiljno totalno.

Zamisli motivisati stanovnistvo da uradi nesto za dobrobit zajednice, pa koji idiot se toga sjetio. :D
Pojma nemam, valjda isti onaj koji se prihvatio posla bez da je prvo izracunao koliko mu para treba za tu zajebanciju.
nosara

#3872 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by nosara »

Fudo387 wrote:
Stvarno?
Ili, Skupstina?

itd itd...
Umij se, to nije gradjeno od donacija...

Cuj, oslobodjenje...!? :lol:
nosara

#3873 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by nosara »

Fudo387 wrote:
madner wrote:Neozbiljno totalno.

Pojma nemam, valjda isti onaj koji se prihvatio posla bez da je prvo izracunao koliko mu para treba za tu zajebanciju.
Pa tako je i bilo... Naj olimpijada po svemu do tad...
Fudo387

#3874 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by Fudo387 »

nosara wrote:
Fudo387 wrote:
Stvarno?
Ili, Skupstina?

itd itd...
Umij se, to nije gradjeno od donacija...

Cuj, oslobodjenje...!? :lol:

Pa dobro, je l' ovo jos uvijek stoji ovako?

Image
madner

#3875 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by madner »

Ili je uracunao od pocetka :D

To je jedan vid progresivnog oporezivanja, gdje imas izbor. USA ima slicne mehanizme, gdje ti daje mogucnost da sam odlucis o djelu svog poreza. Znam nije neka civilizacija za Fudu, no sta se moze. :D
Post Reply