Slažem se potpuno. Problem nastaje kad se tvrdi da su Bog ili religije savršeni a istorija i real life nam pokazuju da je upravo suprotno.sherbett wrote:
.... idolopoklonstvo je hereza. svaki ekstremizam je loš. i nema veze s vjerom u Boga. Nažalost, radi se o ljudima koji to preuzimaju iz pogrešnog shvaćanja religije. to ne može i ne mora nužno značiti da je religija loša. Ili da je Bog loš. Ljudi su tako interpretirali (svojevoljno) i odlučili djelovati loše(svojevoljno)
Zašto je potrebna religija?
- fatamorgana
#3851 Re: Zašto je potrebna religija?
- fatamorgana
#3852 Re: Zašto je potrebna religija?
Nije nimalo pak smiješno to što vi radite u Siriji, stoga i nemaš pravo kao član društveno opasnog pokreta da morališeš ateistima koji ne odsijecaju glave ljudima.Towelie wrote:ima brate sve u dnevnoj štampi, fino piše.
-
Lopov-eliminator
#3853 Re: Zašto je potrebna religija?
sherbett wrote: Rasprave po toj osnovi da jedni uvjeravaju kako Bog postoji, a drugi da ne postoji su besmislene. nemam ja dokaz da postoji, nema ni on da ne postoji. ali kad nemaju pojma pa idu pričati argumentima koji su naučene i priučene floskule, bez elementarnog znanja, to me nervira. i ne samo u temama o religiji.
To je ono što ja objašnjavam Chagalju ali tip nikako da skonta. Sve se svodi na vjerovanje.
btw Chagalj, odgovoriću i tebi na onaj post kad budem uhvatio vremena jer ima dosta za pisati.
- animals
#3854 Re: Zašto je potrebna religija?
Bilo je i slicni stvari, blago tebi..kroz stoljeca.[/quote]
animals, daj malo pojasni svoju tezu.[/quote]
Poenta je da Bog postoji..a hocu reci da Bog i religije nemaju nista zajednicko..
religije su samo ljudski hirovi i obicaji..
animals, daj malo pojasni svoju tezu.[/quote]
Poenta je da Bog postoji..a hocu reci da Bog i religije nemaju nista zajednicko..
religije su samo ljudski hirovi i obicaji..
- animals
#3855 Re: Zašto je potrebna religija?
Boze poceo sam da i nerviram..moracu da ubuduce budem pazljiviji...Towelie wrote:Ne dopusti da te iznerviraju ovakvim stvarima jer si relativno nova na pdf religija. Ima ovoga koliko hoces, nazalost.
-
RNG_25
#3856 Re: Zašto je potrebna religija?
Ponovo, znanje koje ne posjeduješ niti možeš da posjeduješ.fatamorgana wrote:Za likove kao ti ko izgleda da ko nije musliman odmah je ateista ....RNG_25 wrote:
Ili kad ateista počne sebi pripisivati znanje koje ne posjeduje. Niti može da posjeduje.![]()
A glede moje tvrdnje da si ateista - duboko se ispričavam (ozbiljno) ako to nije slučaj. Mislio sam da jesi - da se tako bar deklarišeš na forumu - na osnovu nekih tvojih postova (ne samo na ovoj temi), mada je jasno da to ne mora biti dokaz ičega. Praktično sam "zaključio" da jesi (a zaklučak ne mora biti validan), radije nego da si ti konkretno to rekao. Daleko od toga da bih rekao za tebe da si ateista ako se tako ti ne deklarišeš, mada je jasno da sam to već rekao, što je bila moja greška koju priznajem.
-
Chagalj
#3857 Re: Zašto je potrebna religija?
pa da vjerovanje ali sa dokazima, jer mi podupiru vjerovanje.Lopov-eliminator wrote:sherbett wrote: Rasprave po toj osnovi da jedni uvjeravaju kako Bog postoji, a drugi da ne postoji su besmislene. nemam ja dokaz da postoji, nema ni on da ne postoji. ali kad nemaju pojma pa idu pričati argumentima koji su naučene i priučene floskule, bez elementarnog znanja, to me nervira. i ne samo u temama o religiji.![]()
To je ono što ja objašnjavam Chagalju ali tip nikako da skonta. Sve se svodi na vjerovanje.
btw Chagalj, odgovoriću i tebi na onaj post kad budem uhvatio vremena jer ima dosta za pisati.
Ako bi te pitao, dali vjerujes da kad bi naisao u sumi na robota uradjenog od drveta, i prirodnih materijala, dali bi vjerovao da je to priroda stvorila ili inteligentno bice? naravno inteligentno bice, eh kako onda nemozes povjerovati da je inteligentno bice stvorilo robote, motore i ostale masine u tvom tijelu na mikroskoali???
ja jednostavno nemogu povezati ovo sa evolucijom da je ovo evolucijski nastalo samo od sebe bez inteligentnog Dizajnera/Boga.
-
Bafakkar
#3858 Re: Zašto je potrebna religija?
Ma ne znam koliko je cinjenica da se u svih tih 13 islamskih zemalja donose takve presude. Saudija je najekstremniji slucaj, ali i u njoj zive 5% deklarisanih ateista (druga stvar sto se kralju cefne da mjenja zakone kako mu odgovara).sigh wrote:Razumijem tvoju poentu, ali cinjenica je da imamo 13 islamskih zemalja gdje se donose smrtne presude ateistima, znaci samo zbog skepticizma. Naravno mozes ti sad reci da to nije izvorni Islam, ali mene ne moze niko napraviti budalom pa reci da te presude nemaju nikakve veze sa Islamom. Hajmo realno, ta ubistva pronalaze utemeljenje u serijatu a sta je to drugo nego tumacenje Kurana. Da bi doslo do takve presude i pravila, mnogi Islamski ucenjaci se moraju sloziti o tome.Bafakkar wrote:sigh,
hajd malo realno. dovoljno znas o islamu kao religiji da znas nekoliko cinjenica.
- ubistvo covjeka bez krivice (pravna krivica nije biti nevjernik) je jednako kao ubistvo svih ljudi na svijetu;
- u vjerovanje (religiju) nema prisile (kako odsjecanje glava...);
- pravila koja vaze za muslimane ne vaze za nemuslimane;
pricamo o religiji ne o drzavnim rezimima. ni jedan drzavni rezim ne prestavlja islam kao religiju. ako zelis kritikovati, kritkuj nacela religije ne rezima.
Ja ne kazem da kod muslimana danas nema milion problema, ali valjda smo dovoljno pametni da ne banaliziramo sve u crno-bijelu sliku.Drugo, nisu u pitanju samo ubistva, u nekim zemljama atesiti bivaju uhapseni zbog raspirivanja navodne mrznje, blasfemije i slicno. U nekim islamskih zemljama uopste im se ne priznaje legalni status. To ima veze sa Islamom. Mozes ti meni reci da to nije Islam, kako onda da toliki broj ljudi pogresno shvati apsolutnu istinu. Kako toliki broj ucenjaka, koji znaju Kuran napamet naprave pogresna tumacenja. Pa neki hadisi, koji takodjer cine serijatsko pravo specificiraju smrtu kaznu za izlazak iz vjere. Jesam li u pravu ?
Treba dobro razlikovati politicku apostiju od pukog ubijanja zbog 'skepticizma'. Prvo u Kur'anu lijepo imas ajete koje govore da u vjeru nema prislie, onda ko hoce da vjeruje neka vjeruje, ko nece neka ne vjeruje. Hadis koji se vrlo cesto koristi u ovom smislu po misljenju vecine se odnosi na drzavnu prevaru - ujutru primi Islam, navecer napusti i oda sve strateske tajne.
JAVNO napustanje Islama je zabiljezeno za doba poslanika i poslanik NIKADA nije naredio da se i jedna izvrsi.
Opet pozivam na zrelost i ozbiljnost. Tim ljudima (koji poznaju Islam) nije cilj ni Islam, niti muslimani. Pa u daleko najvecem
broju slucajeva takvi su i ubijajali (ubijaju) druge muslimane (prije nego ateiste). Stvar je jednostava. Zelja za moci. Islamske zemlje su nazalost dugo vremena bile kolonije i normlano da su zaostale u razvoju. Kada su se konacno rjesile kolonizma, dobili su monarhije i najgore drzavne rezime. Religija je koristena kao kontrola masa. I sada ne moze se ni ocekivati da prosjecni needukovani arap ima visoko sofisticirano misljenje - jer prvo ne zna bolje, drugo navikao da se nista ne pita..
Sta fali muslimanima u turskoj ili recimo indoneziji (veci br muslimana nego u saudiji) ili ovdje nama u bosni. Sta fali jednom prosjecnom bosanskom muslimanu?
-
nemezis
#3859 Re: Zašto je potrebna religija?
Prosječnom bosanskom muslimanu fali:Bafakkar wrote:Sta fali jednom prosjecnom bosanskom muslimanu?
Ateiste smatra nečovjekom, izrodom i slično a istovremeno jedva čeka da prodje ramazan da moze popit koju jer je dugo bilo čekati mjesec dana.
Svaki vjerski propis koji se ne slaže sa tradicijom a nije znao za njega smatra napadom na pravi islam (kojem ga je učio njegov otac i djed, čest argument).
Poistovjećuje Bošnjake i muslimane.
Svinjetinu ne jede ali alkohol pije iako je zabrana alkohola strožija od zabrane svinjetine.
Daje novac za izgradnju džamije a istovremeno ne plaća doprinose radnicima ili ih prijavi na minimalac (ovo za vlasnike firmi).
Ovog gazdu iznad smatra dobrim muslimanom (izuzev ovih radnika) .
Da se razumijemo, za ovo gore ima izuzetaka ali tražio si za prosječnog.
-
Bafakkar
#3860 Re: Zašto je potrebna religija?
Mislio sam u odnosu na ateista, prema tome samo mi je ova prva tacka relevantna - medjutim slazem se sa dosta toga dalje napisanog.nemezis wrote:Prosječnom bosanskom muslimanu fali:Bafakkar wrote:Sta fali jednom prosjecnom bosanskom muslimanu?
Ateiste smatra nečovjekom, izrodom i slično a istovremeno jedva čeka da prodje ramazan da moze popit koju jer je dugo bilo čekati mjesec dana.
Svaki vjerski propis koji se ne slaže sa tradicijom a nije znao za njega smatra napadom na pravi islam (kojem ga je učio njegov otac i djed, čest argument).
Poistovjećuje Bošnjake i muslimane.
Svinjetinu ne jede ali alkohol pije iako je zabrana alkohola strožija od zabrane svinjetine.
Daje novac za izgradnju džamije a istovremeno ne plaća doprinose radnicima ili ih prijavi na minimalac (ovo za vlasnike firmi).
Ne bih se slozio da ateiste smatra 'necovjekom/izrodom'. Evo recimo ovdje na ovom forumu ima sigurno 30-40 forumasa muslimana. Da li mislis da bi u anketi 'Sta mislite o ateistima?' vecina rekla "Necovjek". Ja stvarno ne mislim da bi vise od 2 od 40 to reklo. Vise bi atiesta za muslimane reklo da su "primitivni, prljavi teororisti"
- dustaban
#3861 Re: Zašto je potrebna religija?
Interesantno pitanjeBafakkar wrote:Sta fali jednom prosjecnom bosanskom muslimanu?
Po meni mu fali hrabrosti da odbrani svoj autenticni bosanski islam! Nakon bosnjacko-oslobodilackog rata doslo je do nekakve euforije pod parolom "dosad smo bili onemoguceni". I sta smo dobili? Cisti metez. Danasnji bosanski muslimani su zbunjeni i razapeti izmedju onoga kako su ih odgajali i onoga sto im se sad agresivno namece. Govorim dakle cisto o religiji.
I sve vise je prisutna nostalgija za vremenima kad je vjera bila, navodno, potisnuta iz javnog zivota i kad je bila stvar kucne intime. JER VJERA JESTE INTIMA... sa Bogom!
Danas, kad je religija osvojila svaki kutak javnog prostora imate taj nekakav varljiv osjecaj da se razvija i siri a zapravo... a zapravo smo mi ateisti, kunem vam se bogom, blizi doticnom od ovih fanatika tipa Chagalj & Co!
Bosanski musliman je u navali religije izgubio vjeru!
Last edited by dustaban on 07/10/2014 09:43, edited 2 times in total.
- Dozer
#3862 Re: Zašto je potrebna religija?
Drugim rijecima, vjera je ovdje, u BiH, postali toliko karikaturalna stvar da je vjerovatno bolje da uopste i ne postoji u nekom organizovanom smislu, nego da lici na ovo na sta lici.
I ovo ne vazi samo za islam, nego za sve religije.
-
Bafakkar
#3863 Re: Zašto je potrebna religija?
Ne slazem se. Mozda tebi to izgleda tako izvana gledano, ali itekako puno znaci rad IZ u pojedinim segmentima (onim koji su bitni za svakodnevni zivot vjernika). Rad svih dzamija, organizovani iftari, predavanja, nocne molitve, sve je to veliki plus za zivot jednog vjernika..Dozer wrote:Drugim rijecima, vjera je ovdje, u BiH, postali toliko karikaturalna stvar da je vjerovatno bolje da uopste i ne postoji u nekom organizovanom smislu, nego da lici na ovo na sta lici.
Svakako da postoje i mnoge lose stvari koje treba iz temelja mjenjati, ali ja mislim da je sa dolaskom novog reisa i to krenulo nabolje.
Takodjer ne slazem se za konstatacijom da su bosanski muslimani izgubili vjeru radi religije. Ipak statisticki gledano dosta vise ljudi danas zivi vise u skladu za vjerskim nacelima nego prije rata. (vjernik koji pije i klanja je bolji koji pije i ne klanja, iako pijenje je veliko NO u Islamu).
Vjerska intima da, ali vjera koja ce se svesti na kulturnu bastinu ne. Ako u sarajevu zivi 200 000 vjernika, treba biti dovoljan broj dzamija da petkom primi te vjernike.
-
Chagalj
#3864 Re: Zašto je potrebna religija?
dustaban wrote:a zapravo smo mi ateisti, kunem vam se bogom, blizi doticnom od ovih fanatika tipa Chagalj & Co!
da Bog da ga svi bili fanatici ko ja. fanatik sto vjerujem u Boga i sto sam i diskusijama i pokusavam da to dokazem kroz argumente i dokaze, kako religijske tako i nereligijske dokaze.
- dustaban
#3865 Re: Zašto je potrebna religija?
U Boga vjeruje samo onaj ko nije rob religije !Chagalj wrote:dustaban wrote:a zapravo smo mi ateisti, kunem vam se bogom, blizi doticnom od ovih fanatika tipa Chagalj & Co!![]()
![]()
![]()
da Bog da ga svi bili fanatici ko ja. fanatik sto vjerujem u Boga i sto sam i diskusijama i pokusavam da to dokazem kroz argumente i dokaze, kako religijske tako i nereligijske dokaze.
- sigh
#3866 Re: Zašto je potrebna religija?
Fali svasta nesto. Ali eto opet bi usli u neke diskusije koje se vezu za politiku i mentalitet Znam da tebi to nije interesantno, buduci da ces reci da Kuran nema veze s tim. Ne znam, ja imam veliko postovanje prema vjernicima koji uvazavaju univerzalna ljudska prava. Meni su muslimani generalno hipokrate sto se tice njih kao ljudi. To vidjam svakodnevno kod nas u Bosni. Evo ti primjer. Kod nas su organizovani demonstracije podrske za Palestinu kada je napadnut od Izraela. Gdje su bili protesti kada je Isil klao strance, jezide, krscane pa eto i vlastite sunite kad ne bi igrali po njihovim pravilima. Pa fkt neki dan ubise lika koji je bio humanitarac i pomagao djeci, jel to ikom zasmetalo u nasoj muslimanskoj zajednici. Nije. Fazon je sto ce muslimani izmisliti bilo kakvu zavjeru protiv njih, samo da ne bi priznali da imaju loseg u svojim redovima. Primjera je milion. Dozivio sam i kod sebe. Kada bi se povjerio nekom prijatelju vjerniku da sam ateista, on bi meni arogantno pricao kako je to uredu, medjutim on zna bolje i kao znati cu i ja jednog dana kad shvatim drugu polovinu istine. Kao ono ja sam ono skontao do "nema drugog boga". Isto da je to realna cinjenica da bog postoji i da ja nesto masimBafakkar wrote:
Ma ne znam koliko je cinjenica da se u svih tih 13 islamskih zemalja donose takve presude. Saudija je najekstremniji slucaj, ali i u njoj zive 5% deklarisanih ateista (druga stvar sto se kralju cefne da mjenja zakone kako mu odgovara).
Treba dobro razlikovati politicku apostiju od pukog ubijanja zbog 'skepticizma'. Prvo u Kur'anu lijepo imas ajete koje govore da u vjeru nema prislie, onda ko hoce da vjeruje neka vjeruje, ko nece neka ne vjeruje. Hadis koji se vrlo cesto koristi u ovom smislu po misljenju vecine se odnosi na drzavnu prevaru - ujutru primi Islam, navecer napusti i oda sve strateske tajne.
JAVNO napustanje Islama je zabiljezeno za doba poslanika i poslanik NIKADA nije naredio da se i jedna izvrsi.
Opet pozivam na zrelost i ozbiljnost. Tim ljudima (koji poznaju Islam) nije cilj ni Islam, niti muslimani. Pa u daleko najvecem
broju slucajeva takvi su i ubijajali (ubijaju) druge muslimane (prije nego ateiste). Stvar je jednostava. Zelja za moci. Islamske zemlje su nazalost dugo vremena bile kolonije i normlano da su zaostale u razvoju. Kada su se konacno rjesile kolonizma, dobili su monarhije i najgore drzavne rezime. Religija je koristena kao kontrola masa. I sada ne moze se ni ocekivati da prosjecni needukovani arap ima visoko sofisticirano misljenje - jer prvo ne zna bolje, drugo navikao da se nista ne pita..
Sta fali muslimanima u turskoj ili recimo indoneziji (veci br muslimana nego u saudiji) ili ovdje nama u bosni. Sta fali jednom prosjecnom bosanskom muslimanu?
- Dozer
#3867 Re: Zašto je potrebna religija?
Mali problem je sto u Sarajevu ne da nema 200.000 vjernika koji posjecuju dzamije, nego je veliko pitanje da li ih sve zajedno ima i 10% od ove cifre...Bafakkar wrote:Ne slazem se. Mozda tebi to izgleda tako izvana gledano, ali itekako puno znaci rad IZ u pojedinim segmentima (onim koji su bitni za svakodnevni zivot vjernika). Rad svih dzamija, organizovani iftari, predavanja, nocne molitve, sve je to veliki plus za zivot jednog vjernika..Dozer wrote:Drugim rijecima, vjera je ovdje, u BiH, postali toliko karikaturalna stvar da je vjerovatno bolje da uopste i ne postoji u nekom organizovanom smislu, nego da lici na ovo na sta lici.
Svakako da postoje i mnoge lose stvari koje treba iz temelja mjenjati, ali ja mislim da je sa dolaskom novog reisa i to krenulo nabolje.
Takodjer ne slazem se za konstatacijom da su bosanski muslimani izgubili vjeru radi religije. Ipak statisticki gledano dosta vise ljudi danas zivi vise u skladu za vjerskim nacelima nego prije rata. (vjernik koji pije i klanja je bolji koji pije i ne klanja, iako pijenje je veliko NO u Islamu).
Vjerska intima da, ali vjera koja ce se svesti na kulturnu bastinu ne. Ako u sarajevu zivi 200 000 vjernika, treba biti dovoljan broj dzamija da petkom primi te vjernike.
Dovoljno je obici dzamije petkom pa da se utvrdi da je ovo istina. Tu je, i u najvecim dzamijama tipa Fahdove ili one pored bazena, maksimalni broj ljudi 300, a u manjim je plafon 100. Prosjek je onda 200 po dzamiji (a manji je), i ako imamo 100 dzamija to je onda - 20.000 ljudi, a ne 200.000.
A od ove cifre, 20.000, bar 30% su tu ne radi sebe, nego radi nekoga, bilo radi nekog interesa, bilo da ih se samo vidi... Nazalost, ali je tako.
- AleksoMKD
#3868 Re: Zašto je potrebna religija?
Ovo je pre prosecan Balkanski vjernik, bez razlike koje religije. Sa time sto drugi tamane svinjetinu i alkohol bez problema.nemezis wrote: Prosječnom bosanskom muslimanu fali:
Ili mrzi pedere ali taslaci svalerke
-
hladan.preminger
#3869 Re: Zašto je potrebna religija?
Chagalj wrote:
ja jednostavno nemogu povezati ovo sa evolucijom da je ovo evolucijski nastalo samo od sebe bez inteligentnog Dizajnera/Boga.
To sto si ti ispodprosjecno inteligentan i općenito neobrazovan nije argument u korist bilo čega osim kontra-argument tebi samom.
Kreazionizam ili ID nije niti ce ikad biti naucna terija. To je konsenzus naucne zajenice u svijetu. Tu je tvoje "misljenje" formirano na osnovu youtube klipova nebitno.
-
Bafakkar
#3870 Re: Zašto je potrebna religija?
Ovo jednostavno nije istina. Bas treba otici petkom na dzumu da vidis koliki je problem prostor za vecinu dzamija.Dozer wrote: Mali problem je sto u Sarajevu ne da nema 200.000 vjernika koji posjecuju dzamije, nego je veliko pitanje da li ih sve zajedno ima i 10% od ove cifre...
Dovoljno je obici dzamije petkom pa da se utvrdi da je ovo istina. Tu je, i u najvecim dzamijama tipa Fahdove ili one pored bazena, maksimalni broj ljudi 300, a u manjim je plafon 100. Prosjek je onda 200 po dzamiji (a manji je), i ako imamo 100 dzamija to je onda - 20.000 ljudi, a ne 200.000.
A od ove cifre, 20.000, bar 30% su tu ne radi sebe, nego radi nekoga, bilo radi nekog interesa, bilo da ih se samo vidi... Nazalost, ali je tako.
Ja licno imam problem petkom kada idem na dzumu ako ne dodjem makar 10 minuta prije. Sve dzamije u centru su prepune. Pogledaj alipasinu dzamiju, svaki petak pun harem + uvijek makar jedan-dva safa budu na ulici. Pogledaj cobaniju, ista stvar. Begova harem pun, vecina ljudi mora ici u medresu da klanja. Careva isti slucaj. Jordanska...
Ne znam za fahdovu, jer iskreno tamo na dzumi nikad do sada nisam bio, ali ove centralne dzamije se prepune. Cak i manje dzamije (tipa carsijska, cobanija, bijela..) sve prepuno, najcesce se na ledjima cini sedzda.
Tako ne slazem se da ljudi u tolikom broju idu na dzumu "radi nekog drugom". Mislim da si ovdje malo off, jer nemas bas dobru info. Ja govorim iz vlastitog iskustva.
-
Chagalj
#3871 Re: Zašto je potrebna religija?
de nam onda ti objasni kako je evolucija stvorila robote, motore, i kopiatorske masine u covjeku?hladan.preminger wrote:Chagalj wrote:
To sto si ti ispodprosjecno inteligentan i općenito neobrazovan nije argument u korist bilo čega osim kontra-argument tebi samom.
Kreazionizam ili ID nije niti ce ikad biti naucna terija. To je konsenzus naucne zajenice u svijetu. Tu je tvoje "misljenje" formirano na osnovu youtube klipova nebitno.
-
Bafakkar
#3872 Re: Zašto je potrebna religija?
sigh wrote:
Fali svasta nesto. Ali eto opet bi usli u neke diskusije koje se vezu za politiku i mentalitet Znam da tebi to nije interesantno, buduci da ces reci da Kuran nema veze s tim. Ne znam, ja imam veliko postovanje prema vjernicima koji uvazavaju univerzalna ljudska prava. Meni su muslimani generalno hipokrate sto se tice njih kao ljudi. To vidjam svakodnevno kod nas u Bosni. Evo ti primjer. Kod nas su organizovani demonstracije podrske za Palestinu kada je napadnut od Izraela. Gdje su bili protesti kada je Isil klao strance, jezide, krscane pa eto i vlastite sunite kad ne bi igrali po njihovim pravilima. Pa fkt neki dan ubise lika koji je bio humanitarac i pomagao djeci, jel to ikom zasmetalo u nasoj muslimanskoj zajednici. Nije. Fazon je sto ce muslimani izmisliti bilo kakvu zavjeru protiv njih, samo da ne bi priznali da imaju loseg u svojim redovima. Primjera je milion. Dozivio sam i kod sebe. Kada bi se povjerio nekom prijatelju vjerniku da sam ateista, on bi meni arogantno pricao kako je to uredu, medjutim on zna bolje i kao znati cu i ja jednog dana kad shvatim drugu polovinu istine. Kao ono ja sam ono skontao do "nema drugog boga". Isto da je to realna cinjenica da bog postoji i da ja nesto masimMozda to nekom nije big deal, ali meni jeste. Cinjenica je da mi u BiH imamo jako malo javno deklarisanih ateista iako je sami postotak ateista u drustvu dosta veliki. Negdje sam citao neke procjene da medju Bosnjacima ima 10 % ateista. Od cega se to kriju ? Znamo i ja i ti dobro zbog cega. Evo recimo napravimo pretpostavku da se javno deklarisani ateista prijavi kao kandidat za neku politicku funkciju koja pripada Bosnjacima. I da je najsposobniji lik na svijetu, znamo sta bi bilo od te kandidature. Veliko nista, jer mu muslimani nebi vjerovali.
Opet mislim da nisi upravu kada kazes da vecina bosanskih muslimana ne osudjuje ISIS. Pa ISIS je do sada najvise muslimana pobio. Protiv ISIS se cijeli svijet bori ili pokusava boriti. Na strani palastine jedno vrijeme nije bio niko, a svaki dan je bilo 100+ zrtava, vecinom civila. Normalno da boli i da ce prosjecan bosanac prije izaci da protestuje protiv toga nego protiv ISIS-a protiv kojeg svako normalan po 'default-u' protestuje.
Za ostatak, mislim da si imao jako lose licno iskustvo, ali ne i da je to pravilo. Bas mnogo, pogotovo danas, ima ljudi koji na sav glas promoviraju svoj ateizam. Pogledaj malo po fb i tako... obicno je to u stilu kako su narodne mase zaglupljene, kako su vjerski poglavari lopovi itd..
Za izbore se donekle slazem, ali i to zavisi koliko je kandidat otvoren u svojim ne ateistickim, nego anti-teistickim stavovima.
-
hladan.preminger
#3873 Re: Zašto je potrebna religija?
Chagalj wrote:de nam onda ti objasni kako je evolucija stvorila robote, motore, i kopiatorske masine u covjeku?hladan.preminger wrote:Chagalj wrote:
Knjigu u šake pa uči. Nije forum mjesto za sticanje znanja kao ni youtube.
Nakon što prvo steknes potrebno znanje, tek onda ukoliko smatras da neke naucne spoznaje nisu tacne imas mogucnost da uradis ponudis svoje vlastito objasnjenje. To svoje objašnjenje moras da podvrgnes provjeri, experimentalnom ispitivanju itd. Kada sve to uspjesno prođeš mozes reci da si osporio današnju naučnu spoznaju. BTW tada ces psotati i drugi bosanac dobitnik nobelove nagrade iz oblasti prirodnih nauka.
PS. To nisu nikakvi roboti niti motori. Tako ih zovu samo puke neznalice.
- Dozer
#3874 Re: Zašto je potrebna religija?
Nisam ja ni rekao da dzamije nisu pune, nego sam rekao o kojem broju ljudi se radi.Bafakkar wrote:Ovo jednostavno nije istina. Bas treba otici petkom na dzumu da vidis koliki je problem prostor za vecinu dzamija.Dozer wrote: Mali problem je sto u Sarajevu ne da nema 200.000 vjernika koji posjecuju dzamije, nego je veliko pitanje da li ih sve zajedno ima i 10% od ove cifre...
Ja licno imam problem petkom kada idem na dzumu ako ne dodjem makar 10 minuta prije. Sve dzamije u centru su prepune. Pogledaj alipasinu dzamiju, svaki petak pun harem + uvijek makar jedan-dva safa budu na ulici. Pogledaj cobaniju, ista stvar. Begova harem pun, vecina ljudi mora ici u medresu da klanja. Careva isti slucaj. Jordanska...
Ne znam za fahdovu, jer iskreno tamo na dzumi nikad do sada nisam bio, ali ove centralne dzamije se prepune. Cak i manje dzamije (tipa carsijska, cobanija, bijela..) sve prepuno, najcesce se na ledjima cini sedzda.
Tako ne slazem se da ljudi u tolikom broju idu na dzumu "radi nekog drugom". Mislim da si ovdje malo off, jer nemas bas dobru info. Ja govorim iz vlastitog iskustva.
Kad odes u petak tamo, prebroji ljude. Kapacitet dzamija je relativno mali, pa ces vjerovatno skontati da tu nema vise od 200-injak ljudi. Begova, Alipasina i slicne koje imaju dvoriste mogu primiti mozda 350-400, ali sve one manje ne mogu ni 200.
Jeste sve puno, ali nisu to ni priblizne cifre onoj koju si naveo, od 200.000.
Evo, pored mene upravo sjedi pravi vjernik-vakatlija (i crce od sege na ovo "vakatlija") koji je na svakoj dzumi, cita ovo i - slaze se sa mnom. A ode i u Begovu, i Alipasinu, i Fahdovu.
-
Bafakkar
#3875 Re: Zašto je potrebna religija?
aham, nismo se razumjeli.
naravno da nije 200000 ljudi koji idu petkom na dzumu. ja sam ovdje racunao i zene i sve ostalo. Argument je vise bio u smislu da su dzamije u sarajevu 'iskoristene'. Ne znam za stvarni broj, samo znam da je kapacitet dzamije itekako koristen. Tvoj argument bi onda bio vise da je potrebno jos vise dzamija, jer su ove male
a recimo to nije bio slucaj prije rata da su dzamije pune..
naravno da nije 200000 ljudi koji idu petkom na dzumu. ja sam ovdje racunao i zene i sve ostalo. Argument je vise bio u smislu da su dzamije u sarajevu 'iskoristene'. Ne znam za stvarni broj, samo znam da je kapacitet dzamije itekako koristen. Tvoj argument bi onda bio vise da je potrebno jos vise dzamija, jer su ove male
a recimo to nije bio slucaj prije rata da su dzamije pune..