Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
harač

#3851 Re: Ateizam

Post by harač »

Smrcak15 wrote:on moze da opstoji sam u svojoj dimenziji bez igdje ikoga bez da ikome daje milost.
sam kazes da bog nije stvorio svijet bez ikakvog razloga, vec da ga je stvorio jer voli ukazivati milost. bez svijeta to ne bi mogao postici, jer ne moze iskazivati mislost sam prema sebi, vec samo prema necemu drugom. voljeti iskazivati ili davati milost je konativno stanje

p.s. i da "opstoji" to ne cini ni u kakvim dimenzijama
Smrcak15

#3852 Re: Ateizam

Post by Smrcak15 »

harač wrote:
Smrcak15 wrote:on moze da opstoji sam u svojoj dimenziji bez igdje ikoga bez da ikome daje milost.
sam kazes da bog nije stvorio svijet bez ikakvog razloga, vec da ga je stvorio jer voli ukazivati milost. bez svijeta to ne bi mogao postici, jer ne moze iskazivati mislost sam prema sebi, vec samo prema necemu drugom. voljeti iskazivati ili davati milost je konativno stanje

p.s. i da "opstoji" to ne cini ni u kakvim dimenzijama
sam kazes da bog nije stvorio svijet bez ikakvog razloga, vec da ga je stvorio jer voli ukazivati milost.
evo recimo ja volim fudbal, pa zato odlucim kupit loptu i igrati sa jaranima, ta moja ljubav prema fudbalu je odlucila da kupim loptu i igram fudbal, a mogu i bez toga, opstat cu pa cak ne dodirnuo loptu vise nikad.

tako isto i sa Bogom, on daje milost jer voli to, jer njegova milost prevladava njegovu srdzbu

Allah kaze za sebe:

"Da Allah kaznjava ljude prema onome sto zasluze, nista zivo na Zemljinoj povrsini ne bi ostavio, ali On ih ostavlja do roka odredjenog. I kad im rok dodje - pa Allah dobro zna robove Svoje." (Fatir, 45.ajet)
jer ne moze iskazivati mislost sam prema sebi, vec samo prema necemu drugom. voljeti iskazivati ili davati milost je konativno stanje
on je sam po sebi milostiv pa makar nikoga ne bilo niti pokazivao tu milost, ali njegova bozanska priroda je milostiva
harač

#3853 Re: Ateizam

Post by harač »

Smrcak15 wrote:
evo recimo ja volim fudbal, pa zato odlucim kupit loptu i igrati sa jaranima, ta moja ljubav prema fudbalu je odlucila da kupim loptu i igram fudbal, a mogu i bez toga, opstat cu pa cak ne dodirnuo loptu vise nikad.

tako isto i sa Bogom
analogija izmedju tebe i boga nije bas upotrebljiva, ali ne da mi se sad o tome
ne moze iskazivati mislost sam prema sebi
on je sam po sebi milostiv

vrsis ekvivokaciju...
Smrcak15

#3854 Re: Ateizam

Post by Smrcak15 »

harač wrote:
Smrcak15 wrote:

tako isto i sa Bogom
analogija izmedju tebe i boga nije bas upotrebljiva, ali ne da mi se sad o tome
ne moze iskazivati mislost sam prema sebi
on je sam po sebi milostiv

vrsis ekvivokaciju...
druze

Ako kazem da je Bog sam po sebi milostiv, milostive je prirode, pa makar sam bio i nikome ne pokazivao ali on zna to da je vise milostiviji nego sto je srditi. a ta se milost se manifestira na njegovim stvorenjima. Nepostojanje stvorenja neznaci da Bog nije milostiv, niposto nego samo se njegova milost ne manifestuje.
Dozer

#3855 Re: Ateizam

Post by Dozer »

Smrcak15 wrote:
Dozer wrote:I ni sekunde se, kada mu se objasne i razloze stvari o kojima pise, ne zapita - da li sam stvano napisao glupost? :D
ako ti u datom momentu nemozes dokuciti sta sam htio napisati nemoj da se zavaravas da mislis da je to glupost

ja ono sto pisem vjerujem u to, jer ima li smisla da ti pisem nesto u sto nevjerujem, ali kad vjerujem u to to naci da imam nesto od dokaza za to sto vjerujem, nije to tek tako samo slijepo vjerovanje.
Ono sto ti nikako ne mozes da shvatis jeste da tvoje, ili bilo cije vjerovanje u bilo sta sto nije nicim dokazano, pa tako i u boga, jeste samo zavaravanje samog sebe.
A kada ti se stvari o kojima pises i u koje vjerujes da su istina razloze na proste i logicne faktore, "pojasnjenja" i citati koje dajes se onda jedino mogu nazvati glupostima.
A sve jer su to sve totalno nelogicne, nedokazive i nepotvrdive stvari.
Smrcak15

#3856 Re: Ateizam

Post by Smrcak15 »

Dozer wrote:
Smrcak15 wrote:
Dozer wrote:I ni sekunde se, kada mu se objasne i razloze stvari o kojima pise, ne zapita - da li sam stvano napisao glupost? :D
ako ti u datom momentu nemozes dokuciti sta sam htio napisati nemoj da se zavaravas da mislis da je to glupost

ja ono sto pisem vjerujem u to, jer ima li smisla da ti pisem nesto u sto nevjerujem, ali kad vjerujem u to to naci da imam nesto od dokaza za to sto vjerujem, nije to tek tako samo slijepo vjerovanje.
Ono sto ti nikako ne mozes da shvatis jeste da tvoje, ili bilo cije vjerovanje u bilo sta sto nije nicim dokazano, pa tako i u boga, jeste samo zavaravanje samog sebe.
A kada ti se stvari o kojima pises i u koje vjerujes da su istina razloze na proste i logicne faktore, "pojasnjenja" i citati koje dajes se onda jedino mogu nazvati glupostima.
A sve jer su to sve totalno nelogicne, nedokazive i nepotvrdive stvari.
da cujem argumente kako su gluposti? samoj nemoj ti Dozeru da nas predoziras sa glupim argumentima :thumbup: evo i jedna za Tebe :kiss:
r_faruk

#3857 Re: Ateizam

Post by r_faruk »

Smrcak15 wrote:
r_faruk wrote: koji ce qrac svemogucem bogu materijal za stvaranje zivota ti?
kao ti hoces da te stvori od vazduha, od nista i da budes nista??

pa valjda mora prvo stvoriti materijal i od toga materijala stvori Tebe. u cemu je problem junace, osim ako hoces da si neki nepostojeci duh koji je bez tijela samo svijest prisutna,
ako je "budi" i to bude, zasto onda ne bi mogao stvoriti iz vazduha (tacnije iz nicega), ili onda nije svemoguc.... zapetljao si se "junace".
pitas u cemu je problem, problem je u nelogicnosti i u tome da bog nije u stanju odjednom nesto stvoriti i ako je svemoguc!!! jel moguce da ovo tebi nije jasno?

da li bog moze stvoriti iz nista nesto?
r_faruk

#3858 Re: Ateizam

Post by r_faruk »

Dozer wrote:
r_faruk wrote:@dozer,

volim blizance i volio bih imati blizance, fakat mi je drago kad god vidim nekoga sa blizancima :bih:
Pravim ih ja jeftino :lol: :lol: :lol: :thumbup:
a ako ne budu blizanci vracas ljudima novac :) :thumbup:
zforumas

#3859 Re: Ateizam

Post by zforumas »

Smrcak15 wrote:
zforumas wrote:
Smrcak15 wrote: Abdullah b. Amr b. el-As, radijallahu anhu, kaže: “Čuo sam Resulullaha, sallallahu alejhi ve sellem, gdje govori: ‘Allah je zapisao sudbinu svih stvorenja pedeset hiljada godina prije stvaranja nebesa i Zemlje,....” (Muslim).
Smrle, je li "nebesa" podrazumijevaju svemir ili bas ovo nase nebo?
rijec Samaa na arapskom je i univerzum i nase zemaljsko nebo, jer covjek koji je gledao u nebesa u vremenu objave njega je ono sto je gore iznad Nebo podrucje oblaka i podrucja gdje su zvijezde, tako da nisu imali neke linije razgranicenja. Bog samo koristio rijec koju oni su poznavali i koristili.
Znas li ti da univerzum (nebesa) i Zemlja nisu nastali u isto vrijeme?
Dozer

#3860 Re: Ateizam

Post by Dozer »

Smrcak15 wrote: da cujem argumente kako su gluposti?
:roll:
Pokusacu ovako, ad-hoc, sta mi padne na pamet...

Tvrdnja: Muhammed je bio nepismen, a istovremeno vrlo uspjesan i cijenjen trgovac.
Cinjenice: U to vrijeme, prije 1500 g., skoro jedini pismeni ljudi su bili upravo trgovci.
Logika: To, da je bio nepismen, zapravo se nikako ne moze znati ni dokazati sa sigurnoscu, jer su to samo tvrdnje koje su se onda prenosile od usta do usta, i s koljena na koljeno, a danas se samo citaju.
Zakljucak o tvrdnji: Glupost.

Tvrdnja: Bog je svemocan i sveznajuci, i za sve moze samo reci "budi", i to bude, ali je ipak svoju "objavu" Muhammedu "spustao" (zasto bas "spustao"?) 23 godine, a svemir je "napravio" za 6 dana.
Cinjenice: Ovo su samo predanja zasnovana na pricama starim oko 1500+ godina.
Logika: Ako je svemir, ovoliki koliki jeste i ovakav kakav jeste, stvorio za 6 dana, zasto je onda tom svemocnom i svemogucem bogu trebalo 23 godine da Muhammedu citira jednu knjigu?

Tvrdnja: Poslanici se ne raspadaju kada umru i ostaju netaknuti, tj. izgledaju kao zivi.
Cinjenice: Niko se ne usudjuje otvoriti Muhammedov grob da bi se to zaista utvrdilo.
Logika: Jer je grob gde jeste, u klimi kakva jeste, i za koju je poznato da moze mumificirati tijelo prirodnim putem. Ali, mumificirano tijelo nije "neraspadnuto tijelo", a jos manje netaknuto.

Tvrdnja: Bog je ljude stvorio da bi ih testirao.
Cinjenica: Jos jedna od prica na osnovu kojih se ljude pokusava drzati u nekim ciljanim okovima i tjerati ih da zive po nekim odredjenim pravilima, najcesce besmislenim.
Logika: Ovo samo ukazuje na potrebu neke manjine ljudi da upravlja vecinom, iz cega ce onda crpiti moc, a s njom i raznovrsnu materijalnu korist, za koju znamo da je ljudska potreba od nastanka ljudskog roda.

Tvrdnja: Adam (Adem) i Eva (Hava) su bili prvi ljudi na zemlji, pri cemu je Eva (Hava) nastala od Adama (Adema).
Cinjenice: Za ovu tvrdnju ne postoji ni jedan jedini naucni dokaz, za razliku od masovnih dokaza ljudske evolucije kroz razne Homo vrste nasih predaka, geneticke dokaze, itd.
Nasa DNK je u nekom omjeru slicna sa skoro kompletnom florom i faunom na planeti, sto je direktan dokaz naseg evolutivnog puta kroz milione godina, kao i jednog, svima zajednickog ancestora, a koji sigurno nije bio Adam/Adem (mozda i jeste, kao u slucaju "Prometeja", ali to onda nije ni priblizno bogu danasnjih religija). Vjerske knjige o ovome ne kazu nista.
Logika: Adam/Adem i Eva/Hava su izmisljeni likovi vjerskih bajki, a koji su nastali s ciljem onovremenskog davanja odgovora na vjecito pitanje naseg, ljudskog, postanka.
Zakljucak na tvrdnju: Glupost.

Itd.itd.itd.
Dakle, Smrle, postoji toliko argumenata koji nepobitno ukazuju da su religije krcate glupostima i da bog, onakav kakvim ga religije prikazuju, sa svim mogucim nagradama, kaznama i prijetnjama koje upucuje ljudima, jednostavno - ne postoji.
Last edited by Dozer on 13/04/2017 10:34, edited 3 times in total.
Dozer

#3861 Re: Ateizam

Post by Dozer »

r_faruk wrote:
Dozer wrote:
r_faruk wrote:@dozer,

volim blizance i volio bih imati blizance, fakat mi je drago kad god vidim nekoga sa blizancima :bih:
Pravim ih ja jeftino :lol: :lol: :lol: :thumbup:
a ako ne budu blizanci vracas ljudima novac :) :thumbup:
Ma, ne naplacujem ja to u kesu ba. Natura je dovoljna :D
r_faruk

#3862 Re: Ateizam

Post by r_faruk »

vidim neko spomenu novcic i vjerovatnocu.....

bilo pitanje na ispitu...

ako si bacio novcic stotinu puta, i 70 puta bilo pismo, a 30 puta glava.
kolika je vjerovatnoca da ce 101 put biti pismo?

3-4 studenta su dali tacan odgovor!!!

nema veze sa ateizmom, ali mi je zanimljivo pitanje ciji odgovor pokazuje da li smo ograniceni ili ne kada je u pitanju razmisljanje...
Dozer

#3863 Re: Ateizam

Post by Dozer »

Koji je bio odgovor? 50:50 ili 70:30? :D
Smrcak15

#3864 Re: Ateizam

Post by Smrcak15 »

r_faruk wrote:
Smrcak15 wrote:
r_faruk wrote: koji ce qrac svemogucem bogu materijal za stvaranje zivota ti?
kao ti hoces da te stvori od vazduha, od nista i da budes nista??

pa valjda mora prvo stvoriti materijal i od toga materijala stvori Tebe. u cemu je problem junace, osim ako hoces da si neki nepostojeci duh koji je bez tijela samo svijest prisutna,
ako je "budi" i to bude, zasto onda ne bi mogao stvoriti iz vazduha (tacnije iz nicega), ili onda nije svemoguc.... zapetljao si se "junace".
pitas u cemu je problem, problem je u nelogicnosti i u tome da bog nije u stanju odjednom nesto stvoriti i ako je svemoguc!!! jel moguce da ovo tebi nije jasno?

da li bog moze stvoriti iz nista nesto?
da
zasto onda ne bi mogao stvoriti iz vazduha (tacnije iz nicega), ili onda nije svemoguc
u stanju je junace u stanju, da te odjednom stvori iz nista
Smrcak15

#3865 Re: Ateizam

Post by Smrcak15 »

zforumas wrote: Znas li ti da univerzum (nebesa) i Zemlja nisu nastali u isto vrijeme?
da upravo tako nisu stvoreni ovakvi kakvi su sad

nego za vrijeme Big banga stvoreni su atomi od koji je kasnije zemlja se napravila, je isto kao kad bi ti ja rekao , druze znas l iti da si bio u ocevim jajima, a ti ovako :-) kontas, na kojim si ti bobama junace daj i meni koju....cuj ja u jajima Ovako velik 1m 80cm od krvi i mesa, kako cu biti u jajima???

a ja ti fino kazem, pogresno razmisljas, nisi bio takav nego si bio spermija tako isto zemlja je u fazi big banga bila rasprseni atomi kako si se ti poslije razvijao tako isto zemlja se nakon milijarde Godina razvila sakupljanjem materije kroz gravitaciju sve vise i vise i onda postala zemlja.
zforumas

#3866 Re: Ateizam

Post by zforumas »

Smrcak15 wrote:
zforumas wrote: Znas li ti da univerzum (nebesa) i Zemlja nisu nastali u isto vrijeme?

nego za vrijeme Big banga stvoreni su atomi od koji je kasnije zemlja se napravila, je isto kao kad bi ti ja rekao , druze znas l iti da si bio u ocevim jajima, a ti ovako :-) kontas, na kojim si ti bobama junace daj i meni koju....cuj ja u jajima Ovako velik 1m 80cm od krvi i mesa, kako cu biti u jajima???

a ja ti fino kazem, pogresno razmisljas, nisi bio takav nego si bio spermija tako isto zemlja je u fazi big banga bila rasprseni atomi kako si se ti poslije razvijao tako isto zemlja se nakon milijarde Godina razvila sakupljanjem materije kroz gravitaciju sve vise i vise i onda postala zemlja.
Smrle kontam ja da sam bio u ocevim jajima, ali isto tako sam ja rodjen nesto kasnije nego moj otac. Tvojom logikom ti bi onda trebao govoriti da si nastao kad i Adem.
Je li tvoj auto nastao u rudniku ili u tvornici automobila?
Smrcak15

#3867 Re: Ateizam

Post by Smrcak15 »

Dozer wrote:
Smrcak15 wrote: da cujem argumente kako su gluposti?
:roll:
Pokusacu ovako, ad-hoc, sta mi padne na pamet...

Tvrdnja: Muhammed je bio nepismen, a istovremeno vrlo uspjesan i cijenjen trgovac.
Cinjenice: U to vrijeme, prije 1500 g., skoro jedini pismeni ljudi su bili upravo trgovci.
Logika: To, da je bio nepismen, zapravo se nikako ne moze znati ni dokazati sa sigurnoscu, jer su to samo tvrdnje koje su se onda prenosile od usta do usta, i s koljena na koljeno, a danas se samo citaju.

Tvrdnja: Bog je svemocan i sveznajuci, i za sve moze samo reci "budi", i to bude, ali je ipak svoju "objavu" Muhammedu "spustao" (zasto bas "spustao"?) 23 godine, a svemir je "napravio" za 6 dana.
Logika: Ako je svemir, ovoliki koliki jeste i ovakav kakav jeste, stvorio za 6 dana, zasto je onda tom svemocnom i svemogucem bogu trebalo 23 godine da Muhammedu citira jednu knjigu?

Tvrdnja: Poslanici se ne raspadaju kada umru i ostaju netaknuti, tj. izgledaju kao zivi.
Cinjenice: Niko se ne usudjuje otvoriti Muhammedov grob da bi se to zaista utvrdilo.
Logika: Jer je grob gde jeste, u klimi kakva jeste, i za koju je poznato da moze mumificirati tijelo prirodnim putem. Ali, mumificirano tijelo nije "neraspadnuto tijelo", a jos manje netaknuto.

Cinjenica: Jos jedna od prica na osnovu kojih se ljude pokusava drzati u nekim ciljanim okovima i tjerati ih da zive po nekim odredjenim pravilima, najcesce besmislenim.
Logika: Ovo samo ukazuje na potrebu neke manjine ljudi da upravlja vecinom, iz cega ce onda crpiti moc, a s njom i raznovrsnu materijalnu korist, za koju znamo da je ljudska potreba od nastanka ljudskog roda.

Tvrdnja: Adam (Adem) i Eva (Hava) su bili prvi ljudi na zemlji, pri cemu je Eva (Hava) nastala od Adama (Adema).
Cinjenice: Za ovu tvrdnju ne postoji ni jedan jedini naucni dokaz, za razliku od masovnih dokaza ljudske evolucije kroz razne Homo vrste nasih predaka, geneticke dokaze, itd.
Nasa DNK je u nekom omjeru slicna sa skoro kompletnom florom i faunom na planeti, sto je direktan dokaz naseg evolutivnog puta kroz milione godina, kao i jednog, svima zajednickog ancestora, a koji sigurno nije bio Adam/Adem (mozda i jeste, kao u slucaju "Prometeja", ali to onda nije ni priblizno bogu danasnjih religija). Vjerske knjige o ovome ne kazu nista.
Logika: Adam/Adem i Eva/Hava su izmisljeni likovi vjerskih bajki, a koji su nastali s ciljem onovremenskog davanja odgovora na vjecito pitanje naseg, ljudskog, postanka.

Itd.itd.itd.
Dakle, Smrle, postoji toliko argumenata koji nepobitno ukazuju da su religije krcate glupostima i da bog, onakav kakvim ga religije prikazuju, sa svim mogucim nagradama, kaznama i prijetnjama koje upucuje ljudima, jednostavno - ne postoji.
nije tacno

sta mislis Ovako, Muhammed ponesen materijal zacine i ostale materijale pa kad dodje na stand, drugi mu placaju u naturi, zamjena robe oni brasno, povrce, on njima zacine, ili ja tebi zacine ti meni zlatnike, sreberenjake toliko i toliko komada, deset saka zacina ti meni das jedan zlatnik , naprimjer u tom fazonu.

Ja apsolutno nema potrebe da znam ista pisati ovdje, jer nije ovo moderna trgovina nego trgovina iz 7 stoljeca.

nije to logika, nego nelogika teska, jer neprijatelji muhammeda nikad nisu optuzivali da on pise Kuran svojom rukom jer su znali da nezna to.

zasto je imao pisare koji su mu zapisivali, objavu, ugovore, pisma itd
objavu je postepeno spustao da bi razumjeli u kojem kontekstu je koji ajet spusten da bi se pravilno moglo razumjeti, kad bi odjednom spusteno nebi niko znao kojim povodom zbog cega, kako tumaciti, pa cak ni muhammed nebi znao.

evo ti Allah odgovara iz Kur'ana:

32. Oni koji ne vjeruju govore: “Trebalo je da mu Kur’an bude objavljen čitav, i to odjednom!” A tako se objavljuje da bismo njime srce tvoje učvrstili, i mi ga sve ajet po ajet objavljujemo.
Dozer

#3868 Re: Ateizam

Post by Dozer »

Smrcak15 wrote: Tvrdnja: u stanju je junace u stanju, da te odjednom stvori iz nista
Cinjenica: Ne postoji dokaz za ovo, da nesto moze nastati iz nicega. Ovo je samo vjerovanje, bez ikakve realne podloge u bilo cemu.
Logika: Ako moze to tako, zasto onda to nikada niko nije vidio, identicno kao ni dzennet, dzehennem, hurije, itd....?
Last edited by Dozer on 13/04/2017 11:08, edited 1 time in total.
Dozer

#3869 Re: Ateizam

Post by Dozer »

Smrcak15 wrote: Tvrdnja: Nije to logika, nego nelogika teska, jer neprijatelji Muhammeda nikad nisu optuzivali da on pise Kur'an svojom rukom jer su znali da nezna to.
zasto je imao pisare koji su mu zapisivali, objavu, ugovore, pisma itd
Cinjenica: Sve su ovo pretpostavke, a nista se sa sigurnoscu ne zna.
Logika: Pisari, kao pismeniji i inteligentniji od njega, manipulisali su Muhammedom. Takodjer, zar svemocni bog nije mogao zastiti Muhammeda u smislu da on nema neprijatelja, tj. da njegove neprijatelje sibne u dzehennem? Ili je i Muha bio na testu, da bog vidi hoce li uspjeti pisarima citirati sve sto mu ovaj "spusta"...?
Zakljucak na tvrdnju: Gluposti.
Tvrdnja: objavu je postepeno spustao da bi razumjeli u kojem kontekstu je koji ajet spusten da bi se pravilno moglo razumjeti, kad bi odjednom spusteno nebi niko znao kojim povodom zbog cega, kako tumaciti, pa cak ni muhammed nebi znao.
Cinjenica: Vidimo kako se sve pravilno razumjelo... Toliko da se i danas tumaci.
Logika: 23 godine im je trabalo kako bi pohvatali sve sto su do tada znali, i kako bi to mogli ukompnovati u knjigu tako da kod ljudi ostane sto manje sumnji. Time se poztizala veca kontrola.
Zakljucak na tvrdnju: Nelogicna besmislica.
Smrcak15

#3870 Re: Ateizam

Post by Smrcak15 »

Dozer wrote:

Itd.itd.itd.

Znate li da su pet puta pokušali ukrasti tijelo Poslanika Muhammeda alejhi selam?

Kroz historiju islama, historičari su u svojim knjigama zabilježili pet pokušaja krađe Časnog tijela Poslanika, sallallahu alejhi ve selem. Ovom prilikom, spomenut ćemo ih ukratko. Prvi pokušaj Ovaj događaj se desio petog stoljeća po Hidžri, za vrijeme vladavine fatimijskog (šitskog) vladara Hakima bi Emrillaha el-Ubejdija koji je vladao Egiptom.

Kroz historiju islama, historičari su u svojim knjigama zabilježili pet pokušaja krađe Časnog tijela Poslanika, sallallahu alejhi ve selem. Ovom prilikom, spomenut ćemo ih ukratko.

Prvi pokušaj

Ovaj događaj se desio petog stoljeća po Hidžri, za vrijeme vladavine fatimijskog (šitskog) vladara Hakima bi Emrillaha el-Ubejdija koji je vladao Egiptom. Jedan od njegovih bliskih saradnika mu je dao savjet da iz Medine donesu tijelo Poslanika, s.a.v.s., u Egipat kako bi ljude odvratili od Medine. Kad je se vojska približila Medini, Allah je poslao tako jak vjetar da je se sva Medina tresla od njegove jačine, nakon čega su otpadnici odustali. (Es-Semhudi, Vafau-l-vafa)

Drugi pokušaj

I ovaj događaj se desio za vrijeme vladavine istog vladara. On je poslao manju grupicu ljudi koji su se naselili blizu Poslanikove, s.a.v.s., džamije (Harema). Imali su zadatak da iz svoje kuće prokopaju tunel preko kojeg će doći ispod Časnog mezara Poslanika, savs. Onda su ljudi jedno jutro čuli glasnika koji h doziva riječima:“ O ljudi, hoće da Vam Poslanika otkopaju“! Pa su ih ljudi pronašli a zatim i ubili. Zanimljivo je spomenuti da je 408 god. po Hidžri ovaj fatimijski – šitski vladar Hakim sebe proglasio božanstvom.

Treći pokušaj

Ovaj pokušaj (desio se 557 god., po Hidžri) je bio planiran od strane nekih krščanskih kraljeva a akciju krađe tijela trebali su izvršiti dvojica Marokanaca za koje se kažu da su bili kršćani također.. Ali je i ovaj put Allah, s.w.t. sačuvao Časno tijelo Svoga Poslanika, savs. Naime pravedni muslimanski vladar, Nuruddin Zinki vidio je u snu Poslanika, s.a.v.s., kako mu pokazuje na dvojicu ljudi i govori:“Spasi me od ove dvojice, spasi me od njih…! Nuruddin se probudio iz sna zbunjen. Sazvao je hitan sastanak sa svojim kadijama koji su mu rekli da treba hitno da ide prema Medini. Odmah se uputio ka Medini noseći narodu razne poklone. Kad je stigao počeo je dijeliti siromasima poklone (sadaka). Dok je dijelio nije vidio onu dvojicu na koje mu je pokazao Poslanik, s.a.v.s., u snu. Pošto je završio, upita prisutne:“Jel’ ima još neko da mu dam sadaku?“ Narod odgovori da nema.

On ih zamoli da još razmisle ako ima neko pa da ga on pomogne. Neko od prisutnih reče:“Imaju dvojica Marokonaca, ali oni nisu baš za sadake, došli su ovdje da borave do hadža, bogati su i oni sami dijele sadaku. Veoma s pobožni, stalno su u Poslanikovoj džamiji na namazu i stalno obilaze medinsko mezarje, El-Beqija.” Nuruddin je tada naredio da ih dovedu. Kad su ih doveli, bila su to dva ista čovjeka koje mu je Poslanik, s.a.v.s., pokazao u snu. Uhapsili su ih, otišli do njihove kuće u kojoj su našli podzemni tunel kojeg su kopali sa ciljem da dođu do Poslanikovog, savs mezara. Njih dvojicu su priznali da su ih poslali neki krščanski kraljevi a nakon priznanja muslimani su ih ubili. Nakon ovoga, Nuruddin Zinki je naredio da se oko mezara iskopa duboki kanal u koji će se onda izliti topljeno olovo, kako bi se spriječilo sličan pokušaj.(Es-Semhudi, Vafau-l-vafa)

Četvrti pokušaj

Tada je skupina krščana napala i opljačkala karavane hadžija a nakon toga su javno pozivali da se iskopa mezar Poslanika, s.a.v.s., i izvadi njegovo Časno tijelo. Krenule su bile krščanske morske flote kako bi napali Medinu, ali su ih presrele muslimanske pomorske snage iz Kaira i Aleksandrije, porazili ih te porobili.

Peti pokušaj

Ustvari je bio više pokušaj da se otkopa mezar dvojice ashaba i halifa, Ebu Bekra i Omera, r.a. Događa se desio polovinom 7. hidžretskog stoljeća. Ali pošto su oni ukopani pored Poslanika, s.a.v.s.,, ovo je ujedno i napad na mezar Poslanika, s.a.v.s,. Spominje se da je 40 ljudi noću došlo sa nijjetom da iskopaju tijela Ebu Bekra i Omera, r.a., pa kad su počeli da kopaju, zemlja se otvorila te ih progutala. Ovaj peti pokušaj, zabilježio je Imam Taberi u svom djelu ” Er-Rijad en-Nadire”

eh bas si nas predozirao glupostima moj Dozeru , cega sam se pribojavao upravo se to i desilo

hadis poslanika kakvu su glupost mlatnuo jer su poslaniku nudili moc da bude kralj u gradu, najljepse zene u gradu i zlata i srebra samo da se ostavi islama, on odbio. ako je islam stvoren da se crpi moc idealna prilika bila da preuzme moc nad stanovnistvom. ali nije, sto nije druze???
Smrcak15

#3871 Re: Ateizam

Post by Smrcak15 »

Dozer wrote: Tvrdnja: Adam (Adem) i Eva (Hava) su bili prvi ljudi na zemlji, pri cemu je Eva (Hava) nastala od Adama (Adema).

Itd.itd.itd.
kako nema druze kako nema, ima nesto slicno a to je kloniranje

recimo kad kloniraju kravu ili bika, uzmu komad od uha i na osnovu toga kloniraju zivotinje

ako je covjek sposoban da napravi drugu zivotinju od nekog organa druge zivotinje zasto bi to svemogucem Bogu bilo tesko napraviti Zenu od rebra Adema?

znaci slican princip, uzimanje jednog dijela tijela da bi se stvorilo drugo stvorenje i kod ljudi i kod Boga.

gluposti su za Tebe jer nepoznajes stvari onakve kakve Jesu pa ti se sve cini glupim.
Dozer

#3872 Re: Ateizam

Post by Dozer »

Smrle.... Ovo je bilo moje:
Na sta si ti nabacao gomilu nekakvih prica o pokusajima kradje njegovog tijela, sto ja nisam uopste spominjao. Poenta je u tome da muslimani dokazu da je ono iz Kur'ana o raspadanju poslanika nakon smrti - istina. Kontas?
eh bas si nas predozirao glupostima moj Dozeru , cega sam se pribojavao upravo se to i desilo

hadis poslanika kakvu su glupost mlatnuo jer su poslaniku nudili moc da bude kralj u gradu, najljepse zene u gradu i zlata i srebra samo da se ostavi islama, on odbio. ako je islam stvoren da se crpi moc idealna prilika bila da preuzme moc nad stanovnistvom. ali nije, sto nije druze???
Zato sto je bio nepismen, a nije, ocito, ni zelio nauciti pisati, sto nam govori neke druge stvari o njemu. Pored toga, oko sebe je imao gomilu pismenih, samim tim i namazanijih za to vrijeme, pa se postavlja logicno pitanje - da li su oni imali kakve privilegije na osnovu Muhe, kojeg su predstavljali kako jesu?
Kako su oni zivjeli? Da li su oni bili cijenjeni? Ili se za njih nije ni znalo? Zapitaj se malo, majka mu stara...

Evo ti primjer iz sadasnjosti: Npr., zgrade Bosmala. 80 miliona skrseno u to, ona 2 brata "menadzera" iznikose bas po tvom principu "ni iz cega", a onda i nestadose bez traga i glasa.
Da li su oni bili samo maska za pozadinske finansijere koji su preko njih dvojice oprali neke pokradene pare? Eto, cisto logicki pokusaj nesto shvatiti...
Posto nisam siguran da ces uopste shvatiti sta ti poksuavam reci, evo direktno - da li je Muhammed mozda bio paravan pametnijim ljudima oko njega?
Last edited by Dozer on 13/04/2017 11:33, edited 2 times in total.
Dozer

#3873 Re: Ateizam

Post by Dozer »

Smrcak15 wrote: kako nema druze kako nema, ima nesto slicno a to je kloniranje

recimo kad kloniraju kravu ili bika, uzmu komad od uha i na osnovu toga kloniraju zivotinje

ako je covjek sposoban da napravi drugu zivotinju od nekog organa druge zivotinje zasto bi to svemogucem Bogu bilo tesko napraviti Zenu od rebra Adema?

znaci slican princip, uzimanje jednog dijela tijela da bi se stvorilo drugo stvorenje i kod ljudi i kod Boga.

gluposti su za Tebe jer nepoznajes stvari onakve kakve Jesu pa ti se sve cini glupim.
1. Zasto bi svemocni bog stvarao Havu od - Adema?!
2. Zasto je nije stvorio na isti nacin kao i njega - ni iz cega, umjesto sto se bavio genetickim inzinjeringom i kloniranjem?

Koja je logika u ovim bajkovitim nebulozama?

P.S. Kloniranjem se stvara identicnost, a ne razlicitost. Cisto da znas. Ili, drugim rijecima - bog je od Adema mogao na taj nacin napraviti samo jos jednog - Adema :lol:
Hm... mozda gay populacija potice odatle, ha?! :D
Last edited by Dozer on 13/04/2017 11:32, edited 2 times in total.
Smrcak15

#3874 Re: Ateizam

Post by Smrcak15 »

zforumas wrote:
Smrcak15 wrote:

Smrle kontam ja da sam bio u ocevim jajima, ali isto tako sam ja rodjen nesto kasnije nego moj otac. Tvojom logikom ti bi onda trebao govoriti da si nastao kad i Adem.
Je li tvoj auto nastao u rudniku ili u tvornici automobila?

atomi za buducu zemlju su stvoreni sa big bangom, dok spermic koji predstavljao mene nije za vrijeme adema, ali je moja dusa prisutna i prije stvaranja adema kao i sve nase duse su bile prisutne u praiskonu.
Dozer

#3875 Re: Ateizam

Post by Dozer »

Obozavam ove besmislene i nedefinisane izraze poput "praiskon", "oduvijek", "nistavilo" i sl., koji, kao, znace nesto mocno, a u sustini ne znace nista... :D

Usput, Smrle... gdje se u Kur'anu spominje BigBang...?
Last edited by Dozer on 13/04/2017 11:33, edited 1 time in total.
Post Reply