KJKP TOPLANE Sarajevo

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
zubi

#3851 Re: KJKP TOPLANE Sarajevo

Post by zubi »

drug_profi wrote: 02/11/2025 11:53 Tako je lako rjesiti samo kad bi se htjelo.
Na kraju sezone sravnjujes troskove energenata spram ocekivanih i obracunatih.
Sve sto je preplaceno, odbija se od ljetnih racuna.
Jel isto ako bude ekstra hladna zima? Ono vise se potrosi od ocekivanog, svi se slazemo da platimo uvecan racun?

How yes no...
drug_profi

#3852 Re: KJKP TOPLANE Sarajevo

Post by drug_profi »

zubi wrote: 02/11/2025 19:52
Jel isto ako bude ekstra hladna zima? Ono vise se potrosi od ocekivanog, svi se slazemo da platimo uvecan racun?

How yes no...
Da, to se inace desava :-) :lol:
Plate samo povecavaju. Nikad u minus.
Izracunata je cijena grijanja spram klimatoloskog prosjeka.
Ako ljudi prihvate da se podvlaci linija u maju, onda moraju biti spremni i na plus i na minus ispod te linije.
Ali minusa nikad ne bi bilo. Pa ne poskupljuju oni grijanje svako malo bezveze. Cim vide da bi moglo biti manje profita, ide nova cijena.
zubi

#3853 Re: KJKP TOPLANE Sarajevo

Post by zubi »

drug_profi wrote: 02/11/2025 20:16

How yes no...
Ako ljudi prihvate da se podvlaci linija u maju, onda moraju biti spremni i na plus i na minus ispod te linije.
Ali minusa nikad ne bi bilo. Pa ne poskupljuju oni grijanje svako malo bezveze. Cim vide da bi moglo biti manje profita, ide nova cijena.
Znaci ne bi, pa da logicno.
drug_profi

#3854 Re: KJKP TOPLANE Sarajevo

Post by drug_profi »

zubi wrote: 02/11/2025 20:25 Znaci ne bi, pa da logicno.
Jel te neko pita hoces ili neces?
Dobijes racun. Plati ili nemoj.
Kad znas da je stvar korektno obracunata, onda ce se samo pojedinci antiprotivci buniti.
zubi

#3855 Re: KJKP TOPLANE Sarajevo

Post by zubi »

drug_profi wrote: 02/11/2025 20:27
zubi wrote: 02/11/2025 20:25 Znaci ne bi, pa da logicno.
Jel te neko pita hoces ili neces?
Dobijes racun. Plati ili nemoj.
Kad znas da je stvar korektno obracunata, onda ce se samo pojedinci antiprotivci buniti.
Vec si zaboravio sta si rekao

drug_profi wrote: 02/11/2025 11:53 Pa ne poskupljuju oni grijanje svako malo bezveze. Cim vide da bi moglo biti manje profita, ide nova cijena.
E tako bi ti bilo, digla bi se kuka i motika na samu sugestiju da se plati vise, bilo to opravdano ili ne, tako da nemojmo se zavaravati.
drug_profi

#3856 Re: KJKP TOPLANE Sarajevo

Post by drug_profi »

Ti nešto ne kontaš.
Nikad se do sad nije desilo da su bili u minusu. A cijnu nisu smanjivali osim ako ih politika ne natjera ono par puta.
Na kraju svake grijne sezone se moze lako utvrditi rashod i prihod.
Ako zele posteno, onda treba podvuci crtu.
Kao što treba, kad je energent skuplji, i prihvatiti vecu cijenu, tako kad ima viska uplate treba ih racunati kao preplatu.
nepass1

#3857 Re: KJKP TOPLANE Sarajevo

Post by nepass1 »

drug_profi wrote: 02/11/2025 20:16

How yes no...
Buraz u de placa struju i jos nesta pausalno. Prijavis koliko mislis da trebas placati. Na kraju podvuku liniju i struju su mu sad vratili 320e a ovo drugo mora doplatiti 650e
Eh sad kaze zadnje dvije g ovo drugo su mu isto nesta bruku love vracali. Kaze taman oni uplate i ja reg auto i izadje registracija "gratis"
Kaze sad njima 650 i reg je li 600 nmg se sjetiti. Uglavnom pomaga :lol:
made_in_sarajevo

#3858 Re: KJKP TOPLANE Sarajevo

Post by made_in_sarajevo »

Jel na dobrinji vec sauna sa grijanjem ili su kod sviju onako mlaki radijatori?
HelaS

#3859 Re: KJKP TOPLANE Sarajevo

Post by HelaS »

U Ministarstva komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo kažu da je Direktivom EU 2018/2001 i važećim domaćim zakonskim propisima definirano da korisnik ne može jednostrano otkazati korištenje komunalne usluge ako za to ne postoje odgovarajuće tehničke mogućnosti.https://www.klix.ba/biznis/privreda/sar ... /251205169
Prvo moje pitanje je zašto je grijanje stambenih prostorija i drugih iz javnih kotlovnica komunalna usluga? Komunalna usluga mogla je biti u prethodnom, socijalističkom sistemu u kojem je infrastruktura bila društvena - vlasnnisštvo građana. Danas je ta infrastruktura državna, nije vlasništvo građana, i građani plaćaju za uslugu grijanja.
Drugo: Direktiva (EU) 2018/2001 Europskog parlamenta i Vijeća od 11. decembra 2018. godine odnosi se na promociju upotrebe energije iz obnovljivih izvora i nigdje ne piše o jednostranom otkazivanju korištenje komunalne usluge. Ministar Pandurević tačno vrijeđa inteligenciju građana Sarajeva i ponižava ih pišući ovakve besmislice. Ministar jednostavno javno laže, a zabrinjava i novinar koji je slijepo prenio u javnost ovakvu neistinu :(

https://eur-lex.europa.eu/eli/dir/2018/ ... &locale=hr
k4mi

#3860 Re: KJKP TOPLANE Sarajevo

Post by k4mi »

HelaS wrote: 05/12/2025 17:20
U Ministarstva komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo kažu da je Direktivom EU 2018/2001 i važećim domaćim zakonskim propisima definirano da korisnik ne može jednostrano otkazati korištenje komunalne usluge ako za to ne postoje odgovarajuće tehničke mogućnosti.https://www.klix.ba/biznis/privreda/sar ... /251205169
Prvo moje pitanje je zašto je grijanje stambenih prostorija i drugih iz javnih kotlovnica komunalna usluga? Komunalna usluga mogla je biti u prethodnom, socijalističkom sistemu u kojem je infrastruktura bila društvena - vlasnnisštvo građana. Danas je ta infrastruktura državna, nije vlasništvo građana, i građani plaćaju za uslugu grijanja.
Drugo: Direktiva (EU) 2018/2001 Europskog parlamenta i Vijeća od 11. decembra 2018. godine odnosi se na promociju upotrebe energije iz obnovljivih izvora i nigdje ne piše o jednostranom otkazivanju korištenje komunalne usluge. Ministar Pandurević tačno vrijeđa inteligenciju građana Sarajeva i ponižava ih pišući ovakve besmislice. Ministar jednostavno javno laže, a zabrinjava i novinar koji je slijepo prenio u javnost ovakvu neistinu :(

bas da pogledam, kad ono na tvom linku nije zadnja verzija te direktive.
Odmah na pocetku pisalo: Na snazi: Ovaj je akt izmijenjen. Trenutačni pročišćeni tekst: 16/07/2024
https://eur-lex.europa.eu/legal-content ... 1-20240716

potrazim malo kad u clanu 24 (centralno grijanje i hladjenje)

2. Države članice utvrđuju potrebne mjere i uvjete kako bi korisnicima sustava centraliziranoga grijanja ili hlađenja koji nisu sustavi učinkovitog centraliziranog grijanja i hlađenja, ili to nisu do 31. prosinca 2025. na temelju plana koje je odobrilo nadležno tijelo, omogućili da se isključe iz tog sustava putem raskida ili izmjene ugovora radi samostalne proizvodnje grijanja ili hlađenja iz obnovljivih izvora energije.

Ako je raskid ugovora povezan s fizičkim isključenjem, takav raskid može se uvjetovati plaćanjem naknade za trošak koji je izravno nastao zbog fizičkog isključenja i za neamortizirani dio sredstava potrebnih za proizvodnju topline i hladnoće za tog korisnika.
3. Države članice mogu ograničiti pravo isključivanja iz sustava raskidom ili izmjenom ugovora u skladu sa stavkom 2. za korisnike koji mogu dokazati da planirano alternativno rješenje za opskrbu grijanjem ili hlađenjem rezultira znatno boljom energetskom učinkovitošću. Ocjena energetske učinkovitosti alternativnog rješenja za opskrbu može se temeljiti na energetskom certifikatu.

Dakle direktiva omogucava da se propisu uslovi i u odredjenim uslovima ogranici pravo za iskljucivanje iz sistema a onda nas pravilnik / zakon definise dalje.
HelaS

#3861 Re: KJKP TOPLANE Sarajevo

Post by HelaS »

k4mi wrote: 06/12/2025 07:27
HelaS wrote: 05/12/2025 17:20

bas da pogledam, kad ono na tvom linku nije zadnja verzija te direktive.
Odmah na pocetku pisalo: Na snazi: Ovaj je akt izmijenjen. Trenutačni pročišćeni tekst: 16/07/2024
https://eur-lex.europa.eu/legal-content ... 1-20240716

potrazim malo kad u clanu 24 (centralno grijanje i hladjenje)

2. Države članice utvrđuju potrebne mjere i uvjete kako bi korisnicima sustava centraliziranoga grijanja ili hlađenja koji nisu sustavi učinkovitog centraliziranog grijanja i hlađenja, ili to nisu do 31. prosinca 2025. na temelju plana koje je odobrilo nadležno tijelo, omogućili da se isključe iz tog sustava putem raskida ili izmjene ugovora radi samostalne proizvodnje grijanja ili hlađenja iz obnovljivih izvora energije.

Ako je raskid ugovora povezan s fizičkim isključenjem, takav raskid može se uvjetovati plaćanjem naknade za trošak koji je izravno nastao zbog fizičkog isključenja i za neamortizirani dio sredstava potrebnih za proizvodnju topline i hladnoće za tog korisnika.
3. Države članice mogu ograničiti pravo isključivanja iz sustava raskidom ili izmjenom ugovora u skladu sa stavkom 2. za korisnike koji mogu dokazati da planirano alternativno rješenje za opskrbu grijanjem ili hlađenjem rezultira znatno boljom energetskom učinkovitošću. Ocjena energetske učinkovitosti alternativnog rješenja za opskrbu može se temeljiti na energetskom certifikatu.

Dakle direktiva omogucava da se propisu uslovi i u odredjenim uslovima ogranici pravo za iskljucivanje iz sistema a onda nas pravilnik / zakon definise dalje.
:thumbup: Da li je neko imao sudsku raspravu u BiH o pravu na prekid javnog grijanja, nakon izmjena ove E Direktive, šta kaže Sud?
zilla_

#3862 Re: KJKP TOPLANE Sarajevo

Post by zilla_ »

Pozdrav, da li je neko skoro mijenjeo ventile na radijatorima, toplane sarajevo, jednocijevni sistem. Zanima me cijena zamjene ventila. Dobio sam ponudu za zamjenu ventila ali mi djeluje nerealno visoka cijena po ventilu (640 KM za 4 ventila ventili i ruke) pa cisto da provjerim kako se krecu cijene zamjene. Imam ventil u haostoru tako da se voda ispusta samo za moj stan. Lp
muha_sa

#3863 Re: KJKP TOPLANE Sarajevo

Post by muha_sa »

zilla_ wrote: 08/01/2026 17:38 Pozdrav, da li je neko skoro mijenjeo ventile na radijatorima, toplane sarajevo, jednocijevni sistem. Zanima me cijena zamjene ventila. Dobio sam ponudu za zamjenu ventila ali mi djeluje nerealno visoka cijena po ventilu (640 KM za 4 ventila ventili i ruke) pa cisto da provjerim kako se krecu cijene zamjene. Imam ventil u haostoru tako da se voda ispusta samo za moj stan. Lp
Poslah ti pp :D
drug_profi

#3864 Re: KJKP TOPLANE Sarajevo

Post by drug_profi »

Ispustanje vode samo ti je 150 maraka ja mislim. Ventil da valja nije ispod 50.
Capajebo

#3865 Re: KJKP TOPLANE Sarajevo

Post by Capajebo »

drug_profi wrote: 08/01/2026 18:30 Ispustanje vode samo ti je 150 maraka ja mislim. Ventil da valja nije ispod 50.
Posto je jednocjevni sistem, budala je ako prijavi Toplanama. Zatvori fino u haustoru i ispusti sam sebi u stanu :D
drug_profi

#3866 Re: KJKP TOPLANE Sarajevo

Post by drug_profi »

Capajebo wrote: 08/01/2026 19:19
drug_profi wrote: 08/01/2026 18:30 Ispustanje vode samo ti je 150 maraka ja mislim. Ventil da valja nije ispod 50.
Posto je jednocjevni sistem, budala je ako prijavi Toplanama. Zatvori fino u haustoru i ispusti sam sebi u stanu :D
Ako mu radi neka firma to će mu naplatiti svejedno. Hoće li ili neće prijaviti toplanama, to je druga stvar.
HelaS

#3867 Re: KJKP TOPLANE Sarajevo

Post by HelaS »

drug_profi wrote: 08/01/2026 19:21
Ako mu radi neka firma to će mu naplatiti svejedno. Hoće li ili neće prijaviti toplanama, to je druga stvar.
Zašto mora prijaviti Toplanama izmjenu ventila i ispuštanje vode iz sistema, zbog njihovog nadzora ili iz nekog drugog razloga? Ako ne prijavi, ako samostalno ispusti vodu i zamijeni ventil, kakva bi šteta mogla nastati?
drug_profi

#3868 Re: KJKP TOPLANE Sarajevo

Post by drug_profi »

HelaS wrote: 08/01/2026 19:28
Zašto mora prijaviti Toplanama izmjenu ventila i ispuštanje vode iz sistema, zbog njihovog nadzora ili iz nekog drugog razloga? Ako ne prijavi, ako samostalno ispusti vodu i zamijeni ventil, kakva bi šteta mogla nastati?
Pa da može sam zamijeniti ventil, ne bi tražio ponude. A firma koja mu to radi mora imati certifikat i odobrenje od Toplana. I ta će firma ili OD uracunati ispustanje vode. U ovom slucaju tople vode. Sto je skuplje.
HelaS

#3869 Re: KJKP TOPLANE Sarajevo

Post by HelaS »

drug_profi wrote: 08/01/2026 19:43
HelaS wrote: 08/01/2026 19:28

Pa da može sam zamijeniti ventil, ne bi tražio ponude. A firma koja mu to radi mora imati certifikat i odobrenje od Toplana. I ta će firma ili OD uracunati ispustanje vode. U ovom slucaju tople vode. Sto je skuplje.
Da. pa "jeftinije" mu je ići u taj postupak legalnim putem. Kad se dese posljedice onda će se za glavu hvatati :-)
drug_profi

#3870 Re: KJKP TOPLANE Sarajevo

Post by drug_profi »

Prije svega, DA, zabranjeno je neovlasteno servisiranje tih instalacija.
zilla_

#3871 Re: KJKP TOPLANE Sarajevo

Post by zilla_ »

Da razjasnim, ponudu sam dobio od majstora privatnika a ne firme. Zato mi i jeste bilo cudno odkud ovolika cijena obzirom da 1 herz ventil za jednocjevni sistem kosta ne vise od 50 KM. Nerealno je da su ruke majstora sa dodatnim materijalom 440 KM. Toplane da angazujem regularnim putem ne bi toliko bilo.

A vezano za jednocjevni sistem, fino stoji da su upravitelj i toplane odgovorni do ventila u haostoru. Ako nije njihova nadleznost dalje od ventila zasto bi ja njima onda bilo sta prijavljivao?

Kod dvocijevnog sistema ok, mora se zatvoriti citava zgrada i s tim se ne bi zezao. U tom slucaju svakako upravitelj je odgovoran i za ventile odn njihovu zamjenu.
drug_profi

#3872 Re: KJKP TOPLANE Sarajevo

Post by drug_profi »

zilla_ wrote: 08/01/2026 22:19 Da razjasnim, ponudu sam dobio od majstora privatnika a ne firme. Zato mi i jeste bilo cudno odkud ovolika cijena obzirom da 1 herz ventil za jednocjevni sistem kosta ne vise od 50 KM. Nerealno je da su ruke majstora sa dodatnim materijalom 440 KM. Toplane da angazujem regularnim putem ne bi toliko bilo.

A vezano za jednocjevni sistem, fino stoji da su upravitelj i toplane odgovorni do ventila u haostoru. Ako nije njihova nadleznost dalje od ventila zasto bi ja njima onda bilo sta prijavljivao?

Kod dvocijevnog sistema ok, mora se zatvoriti citava zgrada i s tim se ne bi zezao. U tom slucaju svakako upravitelj je odgovoran i za ventile odn njihovu zamjenu.
Jel ti muha dao drugi kontakt? Zatrazi drugu ponudu.
zilla_

#3873 Re: KJKP TOPLANE Sarajevo

Post by zilla_ »

Dobio kontakt, zvao covjeka, sutra dolazi da pogleda i da dogovorimo posao 🙂
drug_profi

#3874 Re: KJKP TOPLANE Sarajevo

Post by drug_profi »

Eto, pa ćeš vidjeti gdje je realnost.
vjeshalica

#3875 Re: KJKP TOPLANE Sarajevo

Post by vjeshalica »

How yes no...
Oni isto griju bilo -20 ili 0 stepeni. Za to -20 je izracunao da ce cijena biti npr 200KM jer nije tolika budala da to ne uradi. Ali to ne znaci da cijena nuzno ide navise.
Ako je bilo mjesec dana 0 stepeni ili oko, onda ce cijena biti mozda 150KM, ali ne znaci da ce nuzno za -20 postati naglo 500KM.
Post Reply