Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Locked
Banksy

#38476 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by Banksy »

Kikibombona wrote:Sabina briljira na Al Dzaziri :thumbup: :thumbup: :thumbup: :thumbup:

Edit

Sabina a ne Vedran, da neko ne pomisli...

Alma Kratina s druge strane otvara vrata za koaliciju sa SDA. Sve nesto uvijeno, nederoceno itd. Nacionalisti ne valjaju, ali...

Sabina direktna, bez zadrske. To je tako kad ne mudrujes kao hinjavi SDP i DF.
Baš me čudi...
bunk

#38477 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by bunk »

Ako itko profitira iz ovog to ce bit ns.
Iskreno ljudi se predstavise kao neki aman zaman faktor i svi koji nisu nikad culi za njih sad jesu.
paleoconservative

#38478 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by paleoconservative »

bunk wrote:Ako itko profitira iz ovog to ce bit ns.
Iskreno ljudi se predstavise kao neki aman zaman faktor i svi koji nisu nikad culi za njih sad jesu.
Mozda malo sanjarski i utopijski od mene, ali to nije nimalo mala stvar.

Dosta takozvanih "gradjanskih" opcija decenijama saradjuje sa etnonacionalnim strankama. Mozda upravo ova politicka atmosfera, ovako nabrijana kakva jeste, priblizi ideju NS javnosti i privuce beskompromisne reformske struje iz nekih drugih stranaka da se pridruze ili podrze NS projekat. Nimalo nisam fan SDPa, gledam ih kao autisticnog brata blizanca vladajucoj SDA, ali ako na kongresu izglasaju koaliciju sa SDA-SNSD-HDZ, ne bi mi bilo gadno vidjeti face poput Cengica & co kako mjenjaju dresove.

Liberali, konzervativci, empaticni centar-ljevicari, racionalni centar-desnicari, svi oni bez stele, svi oni koje je strah prevelike moci Drzave, poslodavci kapitalisti, borci...Svi oni mogu naci mjesta pod kisobranom NS-a. Vjerovatno se dosta clanova/simpatizera ne bih slozilo sa tom idejom "mucenja voda" sa svih strana, al meni nekako mirise na to. Utopijski, znam, al jbg
insomnia78

#38479 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by insomnia78 »

Dje ba Falatar? Od anonimnosti preko preCeničkog kandidata i nazad
meme_machine

#38480 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by meme_machine »

-Nasa Stranka ili ne da kandidate gdje HDZ i SNSD vladaju ili se ne potrude dovoljno

-HDZ i SNSD logicno pobijede

-Nasa Stranka izjavi da ne zeli sa nacionalistima

Pa sto ste uopce davali kandidate za Federalni i Drzavni nivo ako se niste svugdje potrudili da pobijedite, kakav se drugaciji rezultat mogao ocekivati.

Mozda je vrijeme da NS odbaci slogan "Ova zemlja moze bolje" i da ga preimenuju u "Ova tramvajska linija broj 3 moze bolje".
Novak20

#38481 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by Novak20 »

Verbalna i histerična paljba po Sabini Ćudić i NS radi iznošenja racionalnog stava koji odstupa od bošnjačke politike rahat patnje. Najglasniji su GS-DF topovi poput Suljagića i Jasmina Mujanovića, Vijesti. ba ali i SDA haubice poput turskog Faktora koji uredno prenosi cvrkutanja politički propalih i neostvarenih likova.

Suljagić Ćudićku proziva petom kolonom. Zašto ? Što je rekla istinu koja se ne sviđa onima koji su spremni do besvijesti sve blokirati i ucjenjivati nerealnim zahtjevima te držati BiH društvo u stalnoj napetosti.

NS je stvarno bolje da se bavi realnim stvarima poput pravne države, uređenja i unapređenja svakodnevnog života običnog čovjeka nego besmislenim blokadama implementacije izborne volje dva od tri BiH naroda. Ako NS neće sa B/H/S nacionalistima ne mora se praviti da oni ne postoje i da imaju uticaj na političke procese ili da su "moji nacionalisti" bolji od drugih nacionalista.

Ništa loše i nerealno Sabina nije rekla da bi je se proglasilo petom kolonom.
Ona, naime, misli da nema smisla trošiti energiju na pitanjima oko kojih ne postoji konsenzus te da bi svu energiju trebalo skoncentrirati na evropski put BiH oko kojeg postoji konsenzus.

Ćudićeva je izričito naglasila da je Naša stranka bezrezervno opredijeljena za NATO integracije, no smatra da se blokadom izbora mandatara ta bitka neće dobiti.
https://faktor.ba/vijest/brojne-reakcij ... to-u/20277
https://www.slobodna-bosna.ba/vijest/10 ... atara.html
https://vijesti.ba/clanak/436416/nasa-s ... o-puta-bih
The 51st State

#38482 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by The 51st State »

a hinjavce sinji, sto ne prenese negativne reakcije i ljudi bliskim njenom politickom svjetonazoru?
strasan autogol za nasu stranku, bolje da se nastavila baviti onim pitanjima koje bolje razumije.
Last edited by The 51st State on 23/01/2019 14:17, edited 1 time in total.
Capsicum

#38483 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by Capsicum »

Nek Sabina fino zamoli Dodika, to je bolji način :D
Novak20

#38484 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by Novak20 »

The 51st State wrote:a hinjavce sinji, sto ne prenese negativne reakcije i ljudi bliskim njenom politickom svjetonazoru?
:lol:

Ćuj "hinjavac". Jel' ti misliš da ja dežuram ovdje ? :D

Samo sam dao svoje mišljenje da Sabina nije konstatovala i rekla ništa loše da bi je se zajedno sa NS proglasilo petom kolonom.
The 51st State

#38485 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by The 51st State »

Novak20 wrote:
The 51st State wrote:a hinjavce sinji, sto ne prenese negativne reakcije i ljudi bliskim njenom politickom svjetonazoru?

Samo sam dao svoje mišljenje da Sabina nije konstatovala i rekla ništa loše da bi je se zajedno sa NS proglasilo petom kolonom.
naravno da je rekla lose, nato pitanje treba nametati pod broj jedan prije bilo kakve uspostave vlasti i to je minimum ispod kojeg se ne smije ici, eto pusticemo dodika da rovari 4 godine 'nako.
pa kad strani element pita dje je zapelo da se ne mora lutati pretjerano.
Kikibombona

#38486 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by Kikibombona »

The 51st State wrote:naravno da je rekla lose, nato pitanje treba nametati pod broj jedan prije bilo kakve uspostave vlasti i to je minimum ispod kojeg se ne smije ici, eto pusticemo dodika da rovari 4 godine 'nako.
A mislis da ce Srbi u BiH ikada prihvatiti ulazak BiH u NATO?

To je kao kada bi za formiranje vlasti postavio uslov ukidanje RS. Priznanje Kosova ili NATO su za BH Srbe realno crvena linija preko koje se ne prelazi.

Slazem se sa Sabinom da je bolje intentizvno raditi na putu ka EU, oko cega postoji konsezus. Na prici o NATO paktu ce se izgubiti vrijeme a Srbi 100% nece pristati.
Novak20

#38487 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by Novak20 »

The 51st State wrote:
Novak20 wrote:

naravno da je rekla lose, nato pitanje treba nametati pod broj jedan prije bilo kakve uspostave vlasti i to je minimum ispod kojeg se ne smije ici, eto pusticemo dodika da rovari 4 godine 'nako.
Ma možeš ti nametati šta hoćeš ali će srpska politika RS slijediti politiku Srbije što se tiče NATO. Bio tu Dodik na čelu ili ne, ništa se neće promijeniti u stavu RS prema NATO dok se to ne promijeni u Srbiji, a ne u BiH.
Hrvatska politika u BiH će također slijediti politiku RH koja je već u NATO. To je realnost odnosa BiH politika i NATO u naredne četiri godine.

Ako je sva bošnjačka politika rahat patnje u tome da se blokira implementacija izbornih rezultata na nivou države i F BiH ucjenom ovog tipa, pacijent sa dejtonskom košuljom će vrlo brzo pasti u komu.

Političarima (nekim) to možda i jeste cilj ali meni nije. Jbg.
The 51st State

#38488 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by The 51st State »

Kikibombona wrote:
The 51st State wrote:naravno da je rekla lose, nato pitanje treba nametati pod broj jedan prije bilo kakve uspostave vlasti i to je minimum ispod kojeg se ne smije ici, eto pusticemo dodika da rovari 4 godine 'nako.
A mislis da ce Srbi u BiH ikada prihvatiti ulazak BiH u NATO?

To je kao kada bi za formiranje vlasti postavio uslov ukidanje RS. Priznanje Kosova ili NATO su za BH Srbe realno crvena linija preko koje se ne prelazi.

Slazem se sa Sabinom da je bolje intentizvno raditi na putu ka EU, oko cega postoji konsezus. Na prici o NATO paktu ce se izgubiti vrijeme a Srbi 100% nece pristati.
mora ih se "stisnuti", jebe mi se za njihovu crvenu liniju, uostalom ima potpisan dokument od strane srpskih predstavnika.
kad srbi i hrvati blokiraju drzavu za sta im se cefne, neka vide da blokade imaju dva kraja, nato pitanje je zicer koji se ne smije fulati koji moze biti kao okidac za neke ozbiljnije reforme, dakle do kraja krizu potencirati ili tehnicki mandat do narednih izbora.
Adriatic

#38489 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by Adriatic »

E moja Sabina :-)
nemampojma0

#38490 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by nemampojma0 »

Cudi me da NS nece u moderni, zapadnjacki vojni savez, a i sami na zapadu sluzili vojsku tokom agresije na BiH :D
Kikibombona

#38491 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by Kikibombona »

The 51st State wrote:mora ih se "stisnuti", jebe mi se za njihovu crvenu liniju, uostalom ima potpisan dokument od strane srpskih predstavnika.
kad srbi i hrvati blokiraju drzavu za sta im se cefne, neka vide da blokade imaju dva kraja, nato pitanje je zicer koji se ne smije fulati koji moze biti kao okidac za neke ozbiljnije reforme, dakle do kraja krizu potencirati ili tehnicki mandat do narednih izbora.
Ja jednako tako smatram da je ulazak u NATO bolja stvar za BiH nego ulazak u EU.

Medjutim, do toga nece doci. Taj ultimatum je jednako supalj kao ultimatum o trecem entitetu. To je insistiranje na nemogucem i tu je Sabina u pravu. Svaki srpski politicar u BiH koji bi potpisao ulazak u NATO bi izvrsio politicko samoubistvo.

I zapamti, od ovog pitanje ce prva odustati patriotska SDA. Zapamti. Odustat ce od ovog pitanja zarad vlasti. A tada o tome nece pisati Saff, Stav i Faktor, niti ce sline poput Suljagica. :idea:

Meni ulijeva nadu skoro formiranje evropske vojske. Za Srbiju ce biti lakse uci u taj savez. A to bi moglo dovesti so potpune relaksacije na Balkanu. Nadam se da ce Njemacka i Francuska istrajati u ovome.
The 51st State

#38492 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by The 51st State »

Kikibombona wrote:
The 51st State wrote:mora ih se "stisnuti", jebe mi se za njihovu crvenu liniju, uostalom ima potpisan dokument od strane srpskih predstavnika.
Ja jednako tako smatram da je ulazak u NATO bolja stvar za BiH nego ulazak u EU.

Medjutim, do toga nece doci. Taj ultimatum je jednako supalj kao ultimatum o trecem entitetu. To je insistiranje na nemogucem i tu je Sabina u pravu. Svaki srpski politicar u BiH koji bi potpisao ulazak u NATO bi izvrsio politicko samoubistvo.

I zapamti, od ovog pitanje ce prva odustati patriotska SDA. Zapamti. Odustat ce od ovog pitanja zarad vlasti. A tada o tome nece pisati Saff, Stav i Faktor, niti ce sline poput Suljagica. :idea:

Meni ulijeva nadu skoro formiranje evropske vojske. Za Srbiju ce biti lakse uci u taj savez. A to bi moglo dovesti so potpune relaksacije na Balkanu. Nadam se da ce Njemacka i Francuska istrajati u ovome.
bez zatezanja nece doci ni do relaksacije, prosto se mora najterati strani faktor da ozbiljnije pristupi ovom jadu od drzave, a boljeg pitanja od nato-a nema za tako nesto.
a u jednoj stvari si u pravu, vrlo vjerovatno sda ce na kraju samo odustati kad ispegla postizbornu matematiku, sto samo po sebi ne apstrahuje glupost stava cudicke.
drug_profi

#38493 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by drug_profi »

Sasvim dobro Dodika NATO-om moze ucjenjivati i sam Dzaferovic sa Komsicem. nema nikakve potrebe za nekom grande koalicijom. Nije to potezanje konopa.
Znaci ovi ce ucjenjivati, ovaj nece popustati, ali ce zato negdje drugo da uzvrati itd.
Sta u tome ima koristi za narod? Hoce li manje ljudi otici, hoce li se vise radnih mjesta otvoriti, hoce li se vise djece roditi?
Jasno da nece.
Zato neko mora da se zabavi i obecanjima iz predizborne. Ne znam jel plan 10 uospte vise ziv kod SDP-a, i koliko je sprovodiv samo na nizim nivoima, ali valjda se i ukantonu moze uciniti nesto sto je bitnije ljudima od NATO i EU.
Konkretno moj veliki problem je zdravstvena zastita i nezaposlenost jer u porodici imam dvoje radnosposobnih, odskolovanih, nezaposlenih ljudi i kcerku sa hronicnom srcanom bolesti.
Meni su to zivotna pitanja, a da prostis jebe mi se za nato i eu.
Adriatic

#38494 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by Adriatic »

Odavno je poznato da SDA želi podjelu.
Samo što to još ne smije javno reći, i treba im saučesnik na trećoj strani da to s njima obavi.
Vidimo da kandidata ne manjka. :izet:
kluz franjo

#38495 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by kluz franjo »

Dežurni megafoni po običaju lažu.
U navedenoj emisiji Sabina Ćudić (min. 22:45 - 22:50)
Apsolutno, stopostotno je Naša stranka za evro-atlantske integracije. To je neupitno.
http://balkans.aljazeera.net/video/kont ... a-bh-bloka

Ali evo. Sve i da nije laž.
Onda je dobro što su patriotske snage ipak pobjedile na izborima i imaju većinu u državnom parlamentu i bez "petokolonaške" NS. Tako da je NS sasvim nebitna u ovoj priči.

Ili je možda prava poruka ipak sljedeća: "Ko sa SNSD/HDZ i SDA ne uđe u koaliciju, taj je peta kolona".
malakh
Location: šeher rajvosa - http://aqicn.org/city/bosnia-herzegovin ... s-embassy/
Grijem se na: ćumur
Vozim: opel vektru

#38496 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by malakh »

iako sam dao glas našoj stranci, nikada nisam simpatizirao političko djelovanje sabine ćudić.

dugo sam razmišljao šta ona ustvari želi, a onda sam došao do zaključka da je ona sama po sebi kontraš i da se upravo trudi da samo tako djeluje.

to je normalno psihofizičko ljudsko stanje, samo što sada stranka koju ona predstavlja i lider te iste stranke ispadaju smiješni. prvo izlaze u javnost da podržavaju komšića u uslovljavanju dodika, a onda ona sinoć javno kaže da se nato ne bi trebao podržavati, samo to sve fino, stručno i politički upakuje u dvije tri rečenice.

već sam rekao da naša stranka griješi kada u javnost izlaze sa previše isključivim stavovima, a druga velika greška je naslaganje mišljenja i izjava njihovog najužeg rukovodstva.
Hakiz

#38497 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by Hakiz »

kluz franjo wrote:Dežurni megafoni po običaju lažu.
U navedenoj emisiji Sabina Ćudić (min. 22:45 - 22:50)
Apsolutno, stopostotno je Naša stranka za evro-atlantske integracije. To je neupitno.
http://balkans.aljazeera.net/video/kont ... a-bh-bloka

Ali evo. Sve i da nije laž.
Onda je dobro što su patriotske snage ipak pobjedile na izborima i imaju većinu u državnom parlamentu i bez "petokolonaške" NS. Tako da je NS sasvim nebitna u ovoj priči.

Ili je možda prava poruka ipak sljedeća: "Ko sa SNSD/HDZ i SDA ne uđe u koaliciju, taj je peta kolona".
Iskreno rečeno, ja postajem sve veći euroskeptik.

Bio sam eurofil nadajući se da će ulazak u EU promijeniti nešto, da će stvari postati bolje i poštenije.

Ali, kada vidim države u EU, Hrvatsku, Mađarsku, Rumuniju, pa Grčku itd, pitam se kakava korist od te EU? Korupcija i ostale gadosti kao i inače.

Tako da mi zagovaranje euroatlanskih integracija nije plus. Nije ni minus, naravno, ali nije neki plus.
drug_profi

#38498 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by drug_profi »

Ne donosi EU sama po sebi nista osim sto postajes sirovinska baza i izvor resursa za razvijene i to pod njihovim uslovima.
Mozda malo poraste standard i to je to.

Da bi dotle dosao moras prvo urediti drzavu, a kad je vec uredis, onda je bolje da se dobro zamislis jel ti treba ta EU?
I ja sam u principu ZA, ali nije to bas diznilend.

A za NATO sam 101%, samo taj voz je prosao prije 6-7 godina.
Sad nek ameri gledaju ruse iza ledja. Zakerali su na sitnicama, nisu pustali MAP. Eto sad sta smo svi dobili.
Challenger_
Location: 永恆 - bez podrumskih entiteta i taketo-maketo koalicije

#38499 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by Challenger_ »

Adriatic wrote:Odavno je poznato da SDA želi podjelu.
Upravo na tome je radio stranački aktivista i telal Iznoguda iz Ankare Adnan Rondić, ali mu briljatna Sabina Čudić nije dozvolila da šibicari.

_______

Napisao sam na ovoj temi da sam na federalnom nivou glasao za Sabinu i ne žalim ni najmanje. Naprotiv!
Roccohljup

#38500 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by Roccohljup »

Ova SB baš postaje kao Avaza.....u službi "partije" :(
SAVEZ DODIKA, ČOVIĆA I NAŠE STRANKE: Da li će put BiH u NATO postati žrtva skupštinskih uhljeba s poteza Baščaršija - Dolac Malta?
Ključno pitanje koje se u konačnici postavlja je da li će Bh. blok i općenito probosanska scena sebi na kraju dozvoliti da zbog političkog diletantizma, kratkovidnosti, mogućih skrivenih interesa i nespremnosti na odgovornost jedne političke stranke postanu žrtve političke filozofije koja egzistira na potezu Metropolis – Delikatesna radnja?
Mini market
Prije 47 min Prije 10 min
0

Foto: Screenshot

Foto: Screenshot

Piše: Danijal HADŽOVIĆ

Nakon neočekivano dobrog izbornog rezultata zbog kojeg su preko noći, nakon duboke margine, postali bitan politički faktor, dobivši čak i premijera Vlade Kantona Sarajevo, Naša stranka se s naglo povećanom odgovornošć izgleda i ne snalazi baš najbolje. Da bi stvari mogle poći po zlu, nagovijestili su još u predizbornoj kampanji, kada su kao kandidata za člana Predsjedništva iz reda hrvatskog naroda isturili karikaturalnog dijasporca Borišu Falatara koji, osim što je u borbi protiv Čovića trebao da oduzme važne glasove Željki Komšiću, je također davao i izjave ugodne Čovićevom uhu i preko noći postao omiljen lik njegovih huškačkih medija i javnih djelatnika. Poslije izbora Naša stranka je nastavila da nas časti nebuloznim političkim potezima i gafovima.
Posljednji u nizu sinoć je načinila potpredsjednica, a zapravo glavna zvijezda ove stranke Sabina Ćudić. Gostujući na Al Jazeeri, Ćudić je direktno poručila da vrijeme i političku energiju ne treba trošiti na borbu za članstvo u NATO savezu, jer za to nema konsenzusa:
„E, sada imaju dvije strategije. Jedna je gdje ćete insistirati na onome oko čega ne postoji konsenzus ili ćete uložiti sve napore da napredujete u onom segmentu u kojem se svi građani BiH slažu, a oko malo stvari se svi građani BiH slažu. Jedna rijetka stvar je EU. Hoćemo li uložiti napore tu ili ćemo svoj politički kapital trošiti tamo gdje nema konsenzusa, to je pitanje“, izjavila je Ćudić.

Da se ne radi tek o nesmotrenom lupetanju Ćudićke, nego očito zvaničnoj stranačkoj politici, pokazuju i izjave Boriše Falatara koji je tokom predizborne kampanje najavljivao kako će njemu kao potencijalnom članu Predsjedništva prioritet biti EU oko koje postoji konsenzus, ali ne i NATO.

Ova izjava Sabine Ćudić skandalozna je i beskrajno glupa iz nekoliko razloga. Zašto je za BiH ulazak u NATO prioritet svih prioriteta ne treba posebno objašnjavati. Članstvo u NATO savezu BiH garantuje sigurne i trajne granice, snažno je štiti od mogućnosti bilo kakvih novih sukoba te istovremeno slabi utjecaj Rusije na našu zemlju koji se preko Milorada Dodika i RS-a posljednih godina širi poput epidemije. Prošli mjesec BiH je dobila zeleno svjetlo od NATO saveza za aktivaciju MAP-a. Dolazi to u trenutku velikih pobjeda Dodikovog SNSD-a i Čovićevog HDZ-a na izborima koji su u otvorenom rušilačkom savezu prema BiH. Dolazi to i u trenutku kada srpskom, dakle Dodikovom kadru, treba pripasti mjesto predsjedavajućeg Vijeća ministara i kada se Dodiku nervozno žuri da uđe u državnu vlast i izbaci iz nje ministarske kadrove SDS-a i PDP-a. Drugim riječima, dolazi to u trenutku kada probosanske stranke imaju historijsku priliku da formiranje novog sastava Vijeća ministara uslove krucijalnim pitanjem za našu zemlju, članstvom u NATO-u, kroz postavljanje ultimatuma Dodiku – ili aktivacija MAP i put u NATO ili nema formiranja novog saziva Vijeća ministara. Nećeš u vlast baz NATO-a. I tačka!

No, takvu historijsku priliku i poziciju Ćudić bi u svojoj političkoj logici i pameti da baci u vodu, jer „nema konsenzusa“. S kim? S Miloradom Dodikom?
I tu dolazimo do druge krupne političke gluposti u rezonu Ćudić i Naše stranke. Naime, postoji mnogo stvari oko kojih u BiH nema konsenzusa, posebno s Dodikom. Nema konsenzusa oko toga je li u Srebrenici bio genocid, nema konsezusa oko toga jesu li Karadžić i Mladić ratni zločinci, na kraju krajeva, nema konsenzusa čak ni oko toga je li BiH uopšte treba biti država. Milorad Dodik recimo otvoreno izjavljuje da ne treba. Da li ovo znači da trebamo pristati na kompromis pa prihvatiti da nije bilo genocida, da Karadžić i Mladić nisu zločinci, pa i da BiH ne treba ni postojati kao država, jer oko toga nema konsenzusa? Slijedeći logiku i političku misao Sabine Ćudić, smisao politike ovdje bi očito trebao biti pustiti Dodika i Čovića da nam izdiktiraju svoje uslove i kažu šta sve ne žele, a mi da to pognute glave prihvatimo, odustanemo od svih svojih političkih ciljeva jer za njih „nema konsenzusa“ i sudbinu Bosne i Hercegovine i ključna pitanja prepustimo sljedbenicima politika Karadžića i Bobana, pa se na miru posvetimo porodiljama, živim ogradama i javnim prevozom do Širokače.
No motivi Naše stranke i Sabine Ćudić posve su jasni ako pogledamo njihov politički background. Naša stranka je iznimno mala stranka. Skoncentrisana je uglavnom na četiri sarajevske gradske općine. Članstvo joj je iznimno malo (prema dostupnim informacijama, čini ga manje od 100 ljudi). Stručnih kadrova tu hronično nedostaje. Pokazuje to i činjenica da je Edin Forto bio najkvalitetnije kadrovsko rješenje za mjesto premijera, osoba koja uz platu uzima paušal i pritom laže, ali nije u stanju ozbiljno ni slagati. Lideri te stranke, poput Kojovića i Ćudić mimo politike uglavnom ne rade ništa. Mimo državnog budžeta, Ćudić uglavnom nije ni imala karijeru. Tek ameirčki studij i vjerovatno poneki savjet od oca, kadra KOS-a. Kao izvrsna debatantica koja je zanat ispekla u debatnim klubovima na američkim univerzitetima, ljepuškasta i urbana, nije joj teško bilo privući pažnju u sivilu, primitivizmu i ružnoči bh. političke scene.
Svoje istinske političke motive Ćudić je pokazala i 2014. kada je tik pred izbore, od Bošnjakinje postala Bosanka. Šta je bio stvarni motiv promjene etničke pripadnosti netom pred izbore vidjelo se ubrzo kada je Sabina Ćudić kandidovana da kao pripadnica Ostalih uđe u Dom naroda. Duplo poslaničko mjesto, dupla primanja, no intervenisao je CIK čija pravila ne dopuštaju uhljebljenje na osnovu etničke pripadnosti koja se preko noći mijenja. Više sreće s ulaskom u Dom naroda je imao Peđa Kojović .On se naime na vrijeme izjasnio kao Srbin. Njegovi poznanici tvrde da je ta nacionalna svijest se kod njega iznenada probudila u trenutku kad se počeo baviti politikom i kad su ga upućeni savjetovali da se kao Srbin iz Sarajeva lakše dolazi do pozicije. Nije Kojović htio rizikovati ni na posljednim izborima, pa se u utrci za državni parlament pored regularne, stavio i na prvom mjesto kompenzacijske liste.

Budžetski karijeristi iz Naše stranke su tako svoje lagodne skupštinske pozicije godinama koristili za urbano zgražanje nad primitivizmom, javašlukom i neradom nacionalnih stranakama, borbu za porodilje, socijalno ugrožene, cuke, mace, zelenilo, žive ograde i uglavnom izbjegavanje svih ozbiljnijh političkih pitanja... Problem je nastao kada se, uslijed samouništavanja većih stranaka ljevice DF-a i SDP-a i nedostatka bilo kakvih medijskih napada, pri čemu im nije bilo teško ostaviti utisak moralno čiste nekompromitovane fine gradske raje, jer nikad ni za šta nisu morali ni preuzeti odgovornost, Našoj stranci prelio dobar dio glasova s ljevice i učinio ih bitnijom strankom nego što oni, očito, mogu podnijeti.

Tu je već nastala neugodnost oko preuzimanja odgovornosti, koju Naša stranka i dalje uporno pokušava zaobići, od spremnosti da poziciju premijera u KS prepuste Dini Konakoviću (što su na kraju spriječili SDP i DF), preko ucjenjivanja Bh. bloka jednostranim istupom da NS neće ulaziti u vlast ni na federalnom ni na državnom nivou u trenucima dok Dodik i Čović haraju zemljom, do bezumnog i diletantskog sabotiranja NATO puta Bosne i Hercegovine.

Iako je bjelodano jasno da bi između plate od 5.000 KM i nikakve odgovornosti i plate od 5.000 KM i preuzimanja odgovornosti Sabina Ćudić i veći dio članstva NS uvijek izabrao ovo prvo, broj glasova na posljednjim izborima NS je doveo do pozicije da po prirodi stvari moraju preuzeti odgovornost. A samim tim počeli su praviti ozbiljnu štetu služeći kao, svjesno ili nesvjesno, pomoć ni servis političkih ciljeva Dragana Čovića i Milorada Dodika unutar probosanske pozicije. Ključno pitanje koje se u konačnici postavlja je da li će Bh. blok i općenito probosanska scena sebi na kraju dozvoliti da zbog političkog diletantizma, kratkovidnosti, mogućih skrivenih interesa i nespremnosti na odgovornost jedne političke stranke postanu žrtve političke filozofije koja egzistira na potezu Metropolis – Delikatesna radnja?
Locked