Dešavanja u Srbiji

Fudo387

#38476 Re: Dešavanja u Srbiji

Post by Fudo387 »

vivaldi wrote:
mislim da sanse za bilo kakav rat na podrucju bivse jugolasvije nisu nista vece od sansi za 3 svjetski rat iz milion razloga, ustvari ne mogu da se zamislim nijedan razlog zbog kojeg bi sada mogao izbiti rat
Ima ih bar pedeset, tih razloga za rat.
Ja cu ti navesti samo jedan, samo postojanje necega sto se zove republika srpska, nacin na koji funkcionise i cemu tezi.
vivaldi

#38477 Re: Dešavanja u Srbiji

Post by vivaldi »

Fudo387 wrote:Ima ih bar pedeset, tih razloga za rat.Ja cu ti navesti samo jedan, samo postojanje necega sto se zove republika srpska, nacin na koji funkcionise i cemu tezi.
zbog toga se nece pokrenuti rat
Fudo387

#38478 Re: Dešavanja u Srbiji

Post by Fudo387 »

vivaldi wrote:
Fudo387 wrote:Ima ih bar pedeset, tih razloga za rat.Ja cu ti navesti samo jedan, samo postojanje necega sto se zove republika srpska, nacin na koji funkcionise i cemu tezi.
zbog toga se nece pokrenuti rat
U koliziji je ne samo sa BiH, vec i sa zdravim razumom.
To je nista drugo do cisto nepatvoreno zlo, neko cega prije ili kasnije morati rjesavati.
vivaldi

#38479 Re: Dešavanja u Srbiji

Post by vivaldi »

Fudo387 wrote:U koliziji je ne samo sa BiH, vec i sa zdravim razumom.To je nista drugo do cisto nepatvoreno zlo, neko cega prije ili kasnije morati rjesavati.
ali to nije bitno jer na bilo koje politicko pitanje ces dobiti totalno druagcije odgovore u sarajevu, mostaru, banjaluci, a sarenilo se dodatno siri ako tu ukljucis zagreb, beograd, podgoricu, pristinu, skoplje...

ali rat nije cilj sam po sebi vec alat za ostvarivanje politickih/nacionalnih ciljeva. na ovom nasem prostoru ne postoji vise od 1 promila sanse da neko ratom moze ostvariti bilo kakav politicki cilj kakav god da mu je. jedino na sta bi mogao racunati onaj ko bi pokrenuo rat je strasan vlastiti gubitak. to je jedino sigurno
Fudo387

#38480 Re: Dešavanja u Srbiji

Post by Fudo387 »

vivaldi wrote:
Fudo387 wrote:U koliziji je ne samo sa BiH, vec i sa zdravim razumom.To je nista drugo do cisto nepatvoreno zlo, neko cega prije ili kasnije morati rjesavati.
ali to nije bitno jer na bilo koje politicko pitanje ces dobiti totalno druagcije odgovore u sarajevu, mostaru, banjaluci, a sarenilo se dodatno siri ako tu ukljucis zagreb, beograd, podgoricu, pristinu, skoplje...

ali rat nije cilj sam po sebi vec alat za ostvarivanje politickih/nacionalnih ciljeva. na ovom nasem prostoru ne postoji vise od 1 promila sanse da neko ratom moze ostvariti bilo kakav politicki cilj kakav god da mu je. jedino na sta bi mogao racunati onaj ko bi pokrenuo rat je strasan vlastiti gubitak. to je jedino sigurno
Naravno da postoji, dovoljan je snazan pokrovitelj i arivederci.
vivaldi

#38481 Re: Dešavanja u Srbiji

Post by vivaldi »

Fudo387 wrote:Naravno da postoji, dovoljan je snazan pokrovitelj i arivederci.
i to je vrlo upitno jer nece pokrovitelj ginuti, ali cak i da to zanemarimo, nijednom od tih velikih pokrovitelja nije u interesu rat na ovom prostoru, a pod velikim mislim na amere, ruse, zapadnu evropu i kinu jer su svi oni ovdje prilicno ulozili para i resursa, a iz tog rata kakav god bio i gdje god bio bi i taj pokrovitelj imao vise stete nego koristi, ko god da je on.

mi nismo nikakvo bitno geostratesko mjesto, nemamo nikakvih bitnih resursa, a bilo kakav rat ne bi bio lokalnig karaktera vec bi uvukao jos par okolnih zemalja. u istom trenutku bi krahirale sve okolne ekonomije, a stete bi trpile i masu stranih kompnaija koje su ulagale desetine milijarde u ovdasnje ekonomije, prestale bi sve otplate dugova, stvorile bi se masu novih problema i u nato i eu, talas izbjeglica...a na kraju balade opet bi trebale desetine milijardi humanitarne pomoci i to da se vratimo da nizu tacku od koje smo posli u rat. i na kraju bi samo imo jos vecu mrznju nego sada. to je jednostavno ogorman rizik, koji nikome nije u interesu
Fudo387

#38482 Re: Dešavanja u Srbiji

Post by Fudo387 »

vivaldi wrote:
i to je vrlo upitno jer nece pokrovitelj ginuti, ali cak i da to zanemarimo, nijednom od tih velikih pokrovitelja nije u interesu rat na ovom prostoru, a pod velikim mislim na amere, ruse, zapadnu evropu i kinu jer su svi oni ovdje prilicno ulozili para i resursa, a iz tog rata kakav god bio i gdje god bio bi i taj pokrovitelj imao vise stete nego koristi, ko god da je on.

mi nismo nikakvo bitno geostratesko mjesto, nemamo nikakvih bitnih resursa, a bilo kakav rat ne bi bio lokalnig karaktera vec bi uvukao jos par okolnih zemalja. u istom trenutku bi krahirale sve okolne ekonomije, a stete bi trpile i masu stranih kompnaija koje su ulagale desetine milijarde u ovdasnje ekonomije, prestale bi sve otplate dugova, stvorile bi se masu novih problema i u nato i eu, talas izbjeglica...a na kraju balade opet bi trebale desetine milijardi humanitarne pomoci i to da se vratimo da nizu tacku od koje smo posli u rat. i na kraju bi samo imo jos vecu mrznju nego sada. to je jednostavno ogorman rizik, koji nikome nije u interesu
Pa, nikom nije bio u interesu ni rat 90tih, ako gledas parametre koje si naveo.
Hemel

#38483 Re: Dešavanja u Srbiji

Post by Hemel »

vivaldi wrote:

ti racionalno razmisljas za razliku od onih preko drine.

kome je stalo do mira nije ga tesko prepoznati u toj namjeri a ne pricati o miru a raditi sve cime bi ga narusio.
vivaldi

#38484 Re: Dešavanja u Srbiji

Post by vivaldi »

Fudo387 wrote:Pa, nikom nije bio u interesu ni rat 90tih, ako gledas parametre koje si naveo.
jugolavija je 90-ih bio neizbjezan ekonomski krah sto je jedan od bitnijih faktora (rat je taj krah ucinio samo jos gorim)
sve sto je unisteno i paljeno tada je bilo iskljucivo nase, ali sada je malo toga vise nase jer su stranci pokupovali vecinu
svijet je tek nakon rata skrhao ovdje desetine milijardi pomoci za obnovu, a sada bi to sve propalo, a oni bi naon rata opet morali sve to isto
kada se juga raspadala, u isto vrijeme se raspadao cijeli svjetski poredak jer je raspad sssr i simoblicno rusenje berlinskog zida najznaciji globalni politicki dogadjaj od II svjtkog rata pa do danas
danasnja lokalne elita je extremno bogata za razliku od ondasnje
danas su nekadasnje republike jugolasvije postale clanice eu i nato
danas nijednoj zemlji ne prijeti ekonomski krah i svakoj bi rat vise odnio nego donio koliko god da je tesko
danas vise nismo fizicki izmjesani vec fizicki razvrstani i sto je jos vaznije to je ovjerneo kod "un notara" u new yorku

i na kraju krajeva danas nas je daleko manje, a rat je svima jos uvijek svjeze iskustvo
vivaldi

#38485 Re: Dešavanja u Srbiji

Post by vivaldi »

Hemel wrote:ti racionalno razmisljas za razliku od onih preko drine. kome je stalo do mira nije ga tesko prepoznati u toj namjeri a ne pricati o miru a raditi sve cime bi ga narusio.
svi su oni racionalni danas iako je nepobitna cinjenica da ratne retorike ima u izobilju, a za to postoje 2 razloga:

prvi je sto je rat najefikasnije i najjeftinije sredstvo za homogenzaciju glasaca ili javnoosti (u zavisnosti od potreba)

drugi razlog ja zovem fenomenom "kosarkaskog trenera", jer oni od prve do zadnje minute skacu i urlaju pored terena i tako vrse pritisak na sudije.

tom ratnom retorikom se pokusava ili skrenut paznja mejunarodne zajednice, ili je se dramatizacijom zeli privolit na svoju stranu ili ih na neki treci nacin usmjerit u svoju korist u cilju rjesavanja nekog od niza otvorenih problema medju zemljama/narodima.

ako sutra prekosutra vucic i taci dogovore tu nekakvu korekciju granica i ako to uspiju progurati vlastitom narodu, iste sekunde bi prestale te ratne price i huskanja kroz rezumske medije jer bi tada to ne smao izgubilo svrhu vec postalo kontraproduktivno
Hemel

#38486 Re: Dešavanja u Srbiji

Post by Hemel »

Ulozio sam ''velike'' pare u BiH i ne zelim nikakav sukob ali nikome ne vjerujem. Puno je ludjaka oko nas.

Nekada smo i mi pricali ''dosli su plavi sljemovi, nema ba rata, nosac aviona u mediteranu'', ''eno zasjeda VS, parlament EZa, svi osudjuju a nas sve manje.

...od tada i u jogurt pusem.
vivaldi

#38487 Re: Dešavanja u Srbiji

Post by vivaldi »

Hemel wrote:od tada i u jogurt pusem.
naravno da razumijem, ali to jos bolje znaju oni koji igraju na tu kartu
¤ jelena ¤

#38488 Re: Dešavanja u Srbiji

Post by ¤ jelena ¤ »

LBVIEW wrote:
¤ jelena ¤ wrote:Dijaspora Srbije neko ko je rođen u BiH, cijeli svoj život živi u BiH, djed, pradjed i ostala ekipa predaka mu iz Bosne, a etnički pripada narodu koji ovu zemlju po ustavu konstituiše kao i bošnjački i hrvatski narod. :D :-)
U sustini jesu, pravno jos ne, a buducnosti vrlo vjerovatno kao i Hrvati u BiH. :D
I samo nemoj o pravdi, pravu, moralu i sl. - na to je trebalo misliti kad se komsijama organiziralo besplatno "ljetovanje" 90-tih. :oops:
:lol:

Brao, Kasparov, baš mi je to bio sljedeći naum - da nekom ko ovako razmišlja pričam o podvučenim vrijednostima. :lol:

Haj....ljetovanja ti u domovini....bjež mi s očiju.

Za ne povjerovat šta čitam... :sax: blago zemlji s ovakvim patriJotama. :bih:
seln

#38489 Re: Dešavanja u Srbiji

Post by seln »

¤ jelena ¤ wrote:

Pa, ako nista drugo, ovi patriJoti ne idu u susjednu zemlju na vikend klanje i silovanje.
seln

#38490 Re: Dešavanja u Srbiji

Post by seln »

Sta reci osim - bre!

BEOGRAD - Ministar unutrašnjih poslova Srbije Nebojša Stefanović izjavio je da svaka priča o zahtjevu za prijem samoproglašene države Kosovo u Interpol predstavlja politizaciju ove profesionalne policijske organizacije.

Eventualni prijem predstavljao bi grubo kršenje međunarodnog prava i Rezolucije 1244 Savjeta bezbjednosti UN, rekao je Stefanović za "Kurir".

Takođe, naveo je on, to bi bio presedan koji je u suprotnosti s pravilima Interpola, koja striktno i nedvosmisleno predviđaju da samo države članice UN i posmatrači u UN mogu biti članice Interpola.

Eventualna odluka Generalne skupštine o prijemu tzv. države Kosovo predstavljala bi isključivo političku odluku, koja nije bazirana na međunarodnom pravu, a posljedice bi bile štetne ne samo po Srbiju, već i za sve druge članice Intepola, kazao je Stefanović.
LBVIEW

#38492 Re: Dešavanja u Srbiji

Post by LBVIEW »

¤ jelena ¤ wrote:
LBVIEW wrote:
¤ jelena ¤ wrote:Dijaspora Srbije neko ko je rođen u BiH, cijeli svoj život živi u BiH, djed, pradjed i ostala ekipa predaka mu iz Bosne, a etnički pripada narodu koji ovu zemlju po ustavu konstituiše kao i bošnjački i hrvatski narod. :D :-)
U sustini jesu, pravno jos ne, a buducnosti vrlo vjerovatno kao i Hrvati u BiH. :D
I samo nemoj o pravdi, pravu, moralu i sl. - na to je trebalo misliti kad se komsijama organiziralo besplatno "ljetovanje" 90-tih. :oops:

Brao, Kasparov, baš mi je to bio sljedeći naum - da nekom ko ovako razmišlja pričam o podvučenim vrijednostima. :lol:

Ja to vise ironicno, jer, znas, ostalo je dokumentirano - forum, na zalost, sve pamti i nikom ne prasta - ko je branio onog glumca sto mu djeneral bijese eroj. A ako nisam bio dovoljno jasan, sorry - drugi put cu pokusati malo sporije. :wink:
Sto se ovog prozivanja za "patrijotizam" tice, aludirajuci na neku nepismenost, sta drugo of S-H dijaspore ocekivati do nadmenosti bez pokrica. :D
jazzer

#38493 Re: Dešavanja u Srbiji

Post by jazzer »

Smrt je majstor iz Srbije.
kakavdanakneiskustvu

#38494 Re: Dešavanja u Srbiji

Post by kakavdanakneiskustvu »

jazzer wrote:
Smrt je majstor iz Srbije.

:thumbup: vesovic
daddy-kool

#38495 Re: Dešavanja u Srbiji

Post by daddy-kool »

vivaldi wrote:
ali rat nije cilj sam po sebi vec alat za ostvarivanje politickih/nacionalnih ciljeva.
Ovaj Clausewitzev aforizam je ko nas okrenut na glavu, rat i postizanje ratnih ciljeva se nastavilo kroz politiku, "politika je rat drugim sredstvima".
Da nemamo protektorat i strane okupatore na tlu BiH, već sutra bi letile granate.
zavrzlama

#38496 Re: Dešavanja u Srbiji

Post by zavrzlama »

jugolavija je 90-ih bio neizbjezan ekonomski krah sto je jedan od bitnijih faktora (rat je taj krah ucinio samo jos gorim)
sve sto je unisteno i paljeno tada je bilo iskljucivo nase, ali sada je malo toga vise nase jer su stranci pokupovali vecinu
svijet je tek nakon rata skrhao ovdje desetine milijardi pomoci za obnovu, a sada bi to sve propalo, a oni bi naon rata opet morali sve to isto
kada se juga raspadala, u isto vrijeme se raspadao cijeli svjetski poredak jer je raspad sssr i simoblicno rusenje berlinskog zida najznaciji globalni politicki dogadjaj od II svjtkog rata pa do danas
danasnja lokalne elita je extremno bogata za razliku od ondasnje
danas su nekadasnje republike jugolasvije postale clanice eu i nato
danas nijednoj zemlji ne prijeti ekonomski krah i svakoj bi rat vise odnio nego donio koliko god da je tesko
danas vise nismo fizicki izmjesani vec fizicki razvrstani i sto je jos vaznije to je ovjerneo kod "un notara" u new yorku

i na kraju krajeva danas nas je daleko manje, a rat je svima jos uvijek svjeze iskustvo
tvoj post bi imao smisla@vivaldi da u manjem entitetu imas makar i jedenu jebenu stranku u kojoj su srbi da podrzava BIH..rat ce opet izazvat velikosrpska politika u BIH jer manji entitet ne ide uz normalnu BIH jer u normalnoj BIH taj entitet nema uloge...put kojim ide manji entitet je put konfrontacije sa BIH i izcekivanje povoljnog geopolitickog momenta u svijetu da se krene prakticki u secesiju=rat...

Mozes ti do mile volje navoditi ekonomske,demografske i sve druge trazloge da rata u buducnosti nece biti,to ne pije vode kod velikosrpske ideologije...pogledaj samo medijski prostor u srbiji,pa javno se poziva na rusenje BIH,bosnjaci se satanizuju,u manjem entitetu se entitet naziva drzavom ili republikom,generacije srba u BIH su odgojene na mrznji prema BIH...tvrditi da rata nece biti u buducnosti moze samo onaj koji zeli BIH i probosanskim sngama isti sudbinu kao i 92-e...a tvrditi da rata nece biti je COOL,demokratski i pacificki jer zasto tvrditi da ce ga biti pa biti proglasen za ekstrema i nacionalistu 8)
jazzer

#38497 Re: Dešavanja u Srbiji

Post by jazzer »

Je l' moguce da nam je ovako nesto promaklo :lol: :lol: .

Nije zajebancija, mrtav hladan je ispalio ovo. Po mom sudu, jaca izjava od one
gdje iznosi podatak o broju mrtvih peraca prozora u Americi :) .
"Istraživanja su pokazala da je u višespratnicama manje dece, pa će se zbog toga graditi četvorospratnice, izuzev Beograda i Novog Sada, u kojima će biti i petospratnica. Želimo što više dece i uopšte me ne interesuje šta će ko da komentariše, jer je moj posao kao predsednika da upozorim da ćemo ostati bez dece", izjavio je Aleksandar Vučić..
¤ jelena ¤

#38498 Re: Dešavanja u Srbiji

Post by ¤ jelena ¤ »

LBVIEW wrote:
¤ jelena ¤ wrote:
LBVIEW wrote: U sustini jesu, pravno jos ne, a buducnosti vrlo vjerovatno kao i Hrvati u BiH. :D

Ja to vise ironicno, jer, znas, ostalo je dokumentirano - forum, na zalost, sve pamti i nikom ne prasta - ko je branio onog glumca sto mu djeneral bijese eroj. A ako nisam bio dovoljno jasan, sorry - drugi put cu pokusati malo sporije. :wink:
Sto se ovog prozivanja za "patrijotizam" tice, aludirajuci na neku nepismenost, sta drugo of S-H dijaspore ocekivati do nadmenosti bez pokrica. :D
Čemu ove patetične ispale o nekakvom praštanju nekom ko mirno stoji iza svega na forumu napisanog i nikakav oprost ne traži. :-)

Nebojša Glogovac i umro, evo, još malo pa će godina dana, a ti još uvijek, bezuspješno, procesiraš u svojoj glavi podatke sa teme o njemu, kao članu žirija i nepoželjnom gostu grada Sarajeva. Pa, nije valjda da možeš i sporije? :cry:

Haj, apdejtuj se ti polako, imaš mnogo posla :( a ja odoh - ne bih dalje da te ometam.

Bože... :run:
¤ jelena ¤

#38499 Re: Dešavanja u Srbiji

Post by ¤ jelena ¤ »

seln wrote:
¤ jelena ¤ wrote:

Pa, ako nista drugo, ovi patriJoti ne idu u susjednu zemlju na vikend klanje i silovanje.
A ko to danas ide u susjednu zemlju na vikend klanje i silovanje?
insomnia78

#38500 Re: Dešavanja u Srbiji

Post by insomnia78 »

Danas vjwrovatno niko ali se zna ko je iso jucer i prekjucer. Ko bi doso sutra
Post Reply