Slike starog Sarajeva

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Better Man

#38451 Re: Slike starog Sarajeva

Post by Better Man »

srecko1111 wrote: 05/06/2026 14:42 Image
Image
Image
Image
Image
Image
Imam Libellusova izdanja Texa, pa ako je ko zainteresiran.
srecko1111

#38452 Re: Slike starog Sarajeva

Post by srecko1111 »

RJ57 wrote: 05/06/2026 14:03
srecko1111 wrote: 04/06/2026 23:46
bitanga_sa_otesa wrote: 04/06/2026 17:23

kvantaška i raketa su imali brojeve u ulici živka jošila ,samo su carinarnica i loko teretna bile u kruševačkoj :thumbup:
Moja sjećanja na Kruševačku ulicu dobacuju do kraja šesdesetih kad me otac prvi put vodio u kino Lokomotivu a poslije kad bi se sam ili s rajom iskradao do Arene ili da gledamo utakmice na onom igralištu s početka ulice Blagoja Parovića („Proleter“ ?????), do samoposluge kod socijalnog koja je za dječije oči bila ko današnji veći tržni centar, pa poslije do stadiona Grbavica .
Onaj slijepi kolosjek, koga spominješ, od strane Pofalića završavao je, odnosno počinjao ogromnim betonskim blokom iz kog su virile dvije velike čelične „ušice“ koje bi zaustavljale vagone. Bio je kumst popeti se na njega pa skočiti, a još veći pretrpiti batine od od majke dok bi nas prala od kolomasti kojom su te ušice bile podmazivane.
Zid sa lijeve strane vremenom, a prateći sudbinu Vase Miskina, se nakrivio i skoro pao. Na njegovom kraju uz još jedan bunker u obliku plasta sijena bio je neobičan objekt s malim prozorima u kome su boravili, dežurali vatrogasci. Preko puta, a prije izgradnje carine bila je niska, duga prizemna zgrada žuto-oker boje. Sjećam je se zato što je u njenom širokom dvorištu uvijek bilo puno djece, čini mi se Romske, koja su gađala grudvama ili komadima zemlje tako da smo taj prostor pretrčavali ne usuđujući se uzvratiti. Podrazumijevalo se da je to tuđi teritorij. Kruševačka nije bila duga, ne više od 500 metar i ulijevala se u Ul. Živka Jošila. Na tom mjestu, desno s blagim usponom pokockana cesta je vodila do Veletržnice (danas Merkator) a lijevo sve do ćirinog nadvožnjaka i još mao do V.Putnika. Tu je ona mala knjižara u koju sam prije par godina sam ušao i šokirao se da se ni malo nije izmijenila. Čak sam osjetio isti miris kao prije pedesetak godina.
Kruševačka ulica još mi je bila važna zato što mi u Pofalićima tih godina nismo imali trafiku koja bi držala stripove i kolorisane novine, već samo Oslobođenje, Svijet i Večernje tako da je najbliža napoželjnija trafika osim Nove i Stara stanice bila ona s desne strane početka ulice B.Parovića preko puta igrališta. Ona bi bljesnula popunjena čitavom stranom obješenim stripovima: Nikad robom , Crtanim romanima, Plavcem i Stripotekom.... a onda još malo dolazilo se do drugog dječijeg raja biblioteke Pionirski centar (nedavno je neko spominjao) ...
...rastuži spoznaja kako nas je malo koga ova sjećanja dotiču, malo je ostalo onih koji su dijeli ovo vrijeme, ... a fale, ako ništa drugo: da prodube ove tragove ili isprave rečeno ...
kino lokomotiva?
uff ..fakat nikad čuo, dedera daj par detalja
Kino Lokomotiva je bila između škole ŽIŠ-a i današnje hitne na mjestu one zgrade, sad već ne znam što je u njoj (sigurno neka banka???) a do rata RZ Energoinvest-armature i tu sam radio kao pripravnik. Kino je srušeno sredinom šesdesetih kad je napravljena Arena. Maglovito ga se sjećam i to samo zato jer sam u njemu prvi put dobio paketić i slikovnicu od Djeda-mraza
muha_sa

#38453 Re: Slike starog Sarajeva

Post by muha_sa »

Pun tavan ovih stvari--došla nova vremena i šta ceš s ovim vec na tavan :-)
Onda pospremi tavan i sve pobacaj--koje smo budale bili :-)

Image

Image

Image

Image

Image

O starim radio aparatima, gramofonima da ne govorim--sad me neka jeza spopadne kad skontam šta smo pobacali a sve ispravno :-)
bitanga_sa_otesa
Grijem se na: drva
Vozim: pezejca
Horoskop: ne vjerujem

#38454 Re: Slike starog Sarajeva

Post by bitanga_sa_otesa »

muha_sa wrote: 05/06/2026 10:17

Filatelija je bogatstvo--mogli su unuci lovu uzet--al si sve pobacala :-) :lol:
nece to niko moj muha,imam ja 6-7 albuma postanskih markica i album veliki sa znackama :skoljka:
muha_sa

#38455 Re: Slike starog Sarajeva

Post by muha_sa »

bitanga_sa_otesa wrote: 05/06/2026 16:08
muha_sa wrote: 05/06/2026 10:17

Filatelija je bogatstvo--mogli su unuci lovu uzet--al si sve pobacala :-) :lol:
nece to niko moj muha,imam ja 6-7 albuma postanskih markica i album veliki sa znackama :skoljka:
Znam da sam dobre pare davAo za markice :-)
bitanga_sa_otesa

#38456 Re: Slike starog Sarajeva

muha_sa wrote: 05/06/2026 16:10
Znam da sam dobre pare davAo za markice :-)
davao je i moj dedo,to je ostalo od njega :lol:
ja sam svoje stripove (povecu kolicinu politikinih zabavnika,stripoteka,alan forda i druzinu od vjesala) poklonio nekim djecacima u ratu sto su skupljali stripove u blagoja parovica,mislim cak da su i otvorili neku kao stripoteku tamo preko puta kafane plima :D
PixelDrifter

#38457 Re: Slike starog Sarajeva

Post by PixelDrifter »

Rip Kirby, Flash Gordon - Alex Raymond
Daleka Planeta (Trigan Empire) i Karl Viking - Don Lawrence
Pa, crtani romani, taman htio da napisem Ray Carson i serif bez znacke, Biblioteka Lale, prvi objavljivali Osvetnike (The Avengers) i Daredevil (Nebojsa). Vjerovatno imas i Klasike u Stripu (Vremeplov, Rat Svijetova, Gvozdena Maska, itd.) Tangi i Laverdir, crteze radio Uderzo prije Asterixa.
Srecko1111, sjajna kolekcija, zlata vrijedna!
PixelDrifter

#38458 Re: Slike starog Sarajeva

Post by PixelDrifter »

srecko1111 wrote: 05/06/2026 15:13

Kino Lokomotiva je bila između škole ŽIŠ-a i današnje hitne na mjestu one zgrade, sad već ne znam što je u njoj (sigurno neka banka???) a do rata RZ Energoinvest-armature i tu sam radio kao pripravnik. Kino je srušeno sredinom šesdesetih kad je napravljena Arena. Maglovito ga se sjećam i to samo zato jer sam u njemu prvi put dobio paketić i slikovnicu od Djeda-mraza
Nikada cuo za kino Lokomotiva...naucio jos nesto danas.
bitanga_sa_otesa

#38459 Re: Slike starog Sarajeva

PixelDrifter wrote: 05/06/2026 16:20
Nikada cuo za kino Lokomotiva...naucio jos nesto danas.
ja sam cuo od starijih ,ali nisam znao gdje je bilo :thumbup:
dragonz

#38460 Re: Slike starog Sarajeva

Post by dragonz »

srecko1111 wrote: 05/06/2026 14:51 Image
Image
Image
Image

Image
Image
Šta moje nik u testament za ove stripove jer ovo se ne može parama platiti.
RJ57

#38461 Re: Slike starog Sarajeva

Post by RJ57 »

nisam siguran ali meni se čini da je većina ovih tvrdokoričnih izdanja poslijeratna

kolekcija je strava, tu nema dileme
muha_sa

#38462 Re: Slike starog Sarajeva

Post by muha_sa »

Image
muha_sa

#38463 Re: Slike starog Sarajeva

Post by muha_sa »

Image
muha_sa

#38464 Re: Slike starog Sarajeva

Post by muha_sa »

semirsar

#38465 Re: Slike starog Sarajeva

Post by semirsar »

Spoiler
Show
bitanga_sa_otesa wrote: 04/06/2026 17:23

kvantaška i raketa su imali brojeve u ulici živka jošila ,samo su carinarnica i loko teretna bile u kruševačkoj :thumbup:
Moja sjećanja na Kruševačku ulicu dobacuju do kraja šesdesetih kad me otac prvi put vodio u kino Lokomotivu a poslije kad bi se sam ili s rajom iskradao do Arene ili da gledamo utakmice na onom igralištu s početka ulice Blagoja Parovića („Proleter“ ?????), do samoposluge kod socijalnog koja je za dječije oči bila ko današnji veći tržni centar, pa poslije do stadiona Grbavica .
Onaj slijepi kolosjek, koga spominješ, od strane Pofalića završavao je, odnosno počinjao ogromnim betonskim blokom iz kog su virile dvije velike čelične „ušice“ koje bi zaustavljale vagone. Bio je kumst popeti se na njega pa skočiti, a još veći pretrpiti batine od od majke dok bi nas prala od kolomasti kojom su te ušice bile podmazivane.
Zid sa lijeve strane vremenom, a prateći sudbinu Vase Miskina, se nakrivio i skoro pao. Na njegovom kraju uz još jedan bunker u obliku plasta sijena bio je neobičan objekt s malim prozorima u kome su boravili, dežurali vatrogasci. Preko puta, a prije izgradnje carine bila je niska, duga prizemna zgrada žuto-oker boje. Sjećam je se zato što je u njenom širokom dvorištu uvijek bilo puno djece, čini mi se Romske, koja su gađala grudvama ili komadima zemlje tako da smo taj prostor pretrčavali ne usuđujući se uzvratiti. Podrazumijevalo se da je to tuđi teritorij. Kruševačka nije bila duga, ne više od 500 metar i ulijevala se u Ul. Živka Jošila. Na tom mjestu, desno s blagim usponom pokockana cesta je vodila do Veletržnice (danas Merkator) a lijevo sve do ćirinog nadvožnjaka i još mao do V.Putnika. Tu je ona mala knjižara u koju sam prije par godina sam ušao i šokirao se da se ni malo nije izmijenila. Čak sam osjetio isti miris kao prije pedesetak godina.
Kruševačka ulica još mi je bila važna zato što mi u Pofalićima tih godina nismo imali trafiku koja bi držala stripove i kolorisane novine, već samo Oslobođenje, Svijet i Večernje tako da je najbliža napoželjnija trafika osim Nove i Stara stanice bila ona s desne strane početka ulice B.Parovića preko puta igrališta. Ona bi bljesnula popunjena čitavom stranom obješenim stripovima: Nikad robom , Crtanim romanima, Plavcem i Stripotekom.... a onda još malo dolazilo se do drugog dječijeg raja biblioteke Pionirski centar (nedavno je neko spominjao) ...
...rastuži spoznaja kako nas je malo koga ova sjećanja dotiču, malo je ostalo onih koji su dijeli ovo vrijeme, ... a fale, ako ništa drugo: da prodube ove tragove ili isprave rečeno ...
kino lokomotiva?
Image

http://www.yugopapir.com/2014/04/mirko- ... -svog.html
semirsar

#38466 Re: Slike starog Sarajeva

Post by semirsar »

srecko1111 wrote: 05/06/2026 15:13
Spoiler
Show

kino lokomotiva?
sruseno sredinom sezdesetih, zato ga se i ne sjecam, jos nisam iz avlije samostalno izlazio :mrgreen:
PixelDrifter

#38467 Re: Slike starog Sarajeva

Post by PixelDrifter »

Nema više ni igranki, ni kina, ni sentiša. To pripada našoj mladosti.
PixelDrifter

#38468 Re: Slike starog Sarajeva

Post by PixelDrifter »

RJ57 wrote: 05/06/2026 20:56 nisam siguran ali meni se čini da je većina ovih tvrdokoričnih izdanja poslijeratna

kolekcija je strava, tu nema dileme
Ovi ukoričeni su poslijeratni sigurno. Nisam ništa slično vidio prije rata.
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#38469 Re: Slike starog Sarajeva

Post by Chmoljo »

Ja se sjecam da sam citao Princa Valijanta, ali nisu bile tvrde korice.

Mislim da je bio rat...
zikamu

#38470 Re: Slike starog Sarajeva

Post by zikamu »

muha_sa wrote: 05/06/2026 22:22
Cista desetka! 🧡
4:30 😂👍
Fali jos samo onaj sa saFunom za "ulje, mast, katran, kolomast" 😂
Joooj, kako me baci unazad...
bitanga_sa_otesa

#38472 Re: Slike starog Sarajeva

okasnio si
snijeg_led

#38474 Re: Slike starog Sarajeva

Post by snijeg_led »

srecko1111 wrote: 05/06/2026 10:59
snijeg_led wrote: 05/06/2026 10:07 Sto ce ti to, baci u smece. Meni kad bi skupljao ove stripove, letio bi preko vrata nogom u gujicu :D
Dobri moj „snijeg-led“, otopi malo, ...što bi bacali, samo će nestati, neka nas hrčaka što skupljamo i vučemo uspomene kroz stripove, markice, sličice .... . Zar i naša razmjena sjećanja nije isto, ne bacajmo je.
:kiss:
Danas sam obnovila moju kolekciju sladoleda :D
srecko1111

#38475 Re: Slike starog Sarajeva

Post by srecko1111 »

Image
Image
Image
Post Reply