SDP
-
L u c i f e r
#38401 Re: SDP
Onako jeben igrač ko što je Tile bio rađa se samo jednom u sto godina...
- skupljac_zeljeza
#38403 Re: SDP
Svakako. Ako je poslao u zatvor Aliju i Čengića onda je i Kuduza. Nego, zašto socijaldemokrate toliko vole zlato?Lokman wrote:
Građanin svijeta i revolucionar. Pobjedio četnike i ustaše. Na dugogodišnju robiju poslao Aliju Izetbegovića i Hasana Čengića. To je profil čovjeka koji treba da stane na čelo socijalističke opcije u BiH.![]()
![]()
![]()
http://balkaninfo.org/napokon-otkrivena ... ovom-sefu/
- Skijaš
#38404 Re: SDP
Nije se od SDP-a očekivalo da uspiju, nego da pokušaju. Oni međutim nisu ni pokušali nego su promjenili kurs. To im se uzima za zlo. Zamisli da si ti neki stolar i pričaš mi kako ćeš završiti ulazna vrata od hrastovine u roku od mjesec dana. Ja svratim nakon mjesec dana i umjesto da vidim tvoj pokušaj vrata, ja vidim tepsije i tepsije baklave. Pa jeb'o ga led, jedno je pokušati i ne uspjeti, drugo je planski zajebati.sinuhe wrote:Prevelika ocekivanja su najveci problem u BiH.
- shibonja
#38405 Re: SDP
Gledam veceras Jasmin Imamovic na Face Tv kod Senada,haman se dobro otrgo od Lagumdzije,i pretenduje na mjesto predsjednika SDP,imali li on sanse,pokraj ovih podguznih muha,gore navedenih 
-
daddy-kool
#38406 Re: SDP
Zlaja ne bi bio Zlaja da ne pokuša odigrati svoj posljednji ples na ovom vanrednom kongresu. Pozivam ga da razmisli o sudu istorije i da nađe način da ujedini ljevicu.
- Skijaš
#38407 Re: SDP
Nije neka hrabrost danas se otrgnuti s Lagumdžijinog lanca. To se cijenilo prije godinu, dvije, pet.shibonja wrote:Gledam veceras Jasmin Imamovic na Face Tv kod Senada,haman se dobro otrgo od Lagumdzije,i pretenduje na mjesto predsjednika SDP,imali li on sanse,pokraj ovih podguznih muha,gore navedenih
- Skijaš
#38408 Re: SDP
Mislim da smo prerasli ili smo bar trebali prerasti uvjerenje kako je Lagumdžiji stalo do ljevice. Boliiiii njega neka stvar i za ljevicom i za desnicom.daddy-kool wrote:Zlaja ne bi bio Zlaja da ne pokuša odigrati svoj posljednji ples na ovom vanrednom kongresu. Pozivam ga da razmisli o sudu istorije i da nađe način da ujedini ljevicu.
- skupljac_zeljeza
#38409 Re: SDP
Kada je na listu poželjnih kandidata stavio Bogičevića (zna se da čovjek neće) i N.Nikšića (suvišan komentar) i kada je rekao da on ne želi biti predsjednik na određeno otprilike se da naslutiti da na redovnom Kongresu sebe vidi kao ozbiljnog kandidata u šta nije skroz siguran jer reče da je bio grub prema Lagumdžiji i da ne bi ponovio što mu neki dan rekao.shibonja wrote:Gledam veceras Jasmin Imamovic na Face Tv kod Senada,haman se dobro otrgo od Lagumdzije,i pretenduje na mjesto predsjednika SDP,imali li on sanse,pokraj ovih podguznih muha,gore navedenih
-
L u c i f e r
#38410 Re: SDP
Osim toga, kod nas realno nema ni lj od ljevice, boli njih q za radnike, pa pogledajte samo odnos sdp-a i sindikata...
http://www.klix.ba/vijesti/bih/kako-je- ... /140226107
-
daddy-kool
#38411 Re: SDP
Dugo te nije bilo Šeki.Skijaš wrote:Mislim da smo prerasli ili smo bar trebali prerasti uvjerenje kako je Lagumdžiji stalo do ljevice. Boliiiii njega neka stvar i za ljevicom i za desnicom.daddy-kool wrote:Zlaja ne bi bio Zlaja da ne pokuša odigrati svoj posljednji ples na ovom vanrednom kongresu. Pozivam ga da razmisli o sudu istorije i da nađe način da ujedini ljevicu.
ZL je egomanijak i svakako da ne polažem nade u njegov idealizam. Računam da će mu stati do suda istorije o njegovoj ličnosti i ulozi grobara SDP.
- drug_profi
#38412 Re: SDP
Pregonis.samkim wrote:Ocekivati u ovakvoj BiH i u ovakvoj Europi gdje divlja globalni korporatizam, radnicku partiju, radne akcije, savez omladine i pionira, beskrajno naivno.L u c i f e r wrote:Osim toga, kod nas realno nema ni lj od ljevice, boli njih q za radnike, pa pogledajte samo odnos sdp-a i sindikata...![]()
Kakvi danas sindikati, sindikati su propali kao Grcka. Dodje sindikat u vodstvo firme i kaze, ako ne povisite place za 100% mi cemo stupiti u generalni strajk. Poslodavac kaze OK i premjesti firmu u Rumuniju, plati radnike manje nego u BiH i rijesio problem. A sta ce onda sindikat? To ti je danas sindikat, nista.
Sindikat je sad najpotrebniji ljudima, ali ne direktorov sindikat ili montiran galamdzija koji veze nema sa pravom i zakonima.
Sindikat sa pravnikom na celu, ili makar pametnom osobom koja je kadra da procita i shvati zakon. Tu stranke ljevice treba da se pokazu i pomognu sindikatima kad je slucaj borbe za prava.
Kod nas jos niko nije trazio povisicu kad zna da je ne moze dobiti jer se lose posluje. Kod nas se traze, uvezivanja staza, zastita na radu, zdravstvena zastita, isplata redovne plate, postivanje ugovora... ne traze se cuda, samo ono sto pripada ljudima a ne dobijaju jer se poslodavcu jebe za zakone ili misli da svoje dubioze moze preko radnika prebijati.
Niko nece seliti proizvodnju u rumuniju zato sto zahtjevas da radnik ima 18 dana godisnjeg, placene doprinose i platu u roku 30 dana, ali neko treba pomoci tim sindikatima sa pregovaracima i pravnicima.
Iskustvo koje ja imam, pokazuje da konstruktivan sindikat poslodavca prisili na neke odluke i bez strajka, na kraju poslodavac bude zahvalan sto je problem rjesen prije nego je eskalirao.
-
L u c i f e r
#38413 Re: SDP
Niko to ne očekuje.samkim wrote:Ocekivati u ovakvoj BiH i u ovakvoj Europi gdje divlja globalni korporatizam, radnicku partiju, radne akcije, savez omladine i pionira, beskrajno naivno.L u c i f e r wrote:Osim toga, kod nas realno nema ni lj od ljevice, boli njih q za radnike, pa pogledajte samo odnos sdp-a i sindikata...![]()
Kakvi danas sindikati, sindikati su propali kao Grcka. Dodje sindikat u vodstvo firme i kaze, ako ne povisite place za 100% mi cemo stupiti u generalni strajk. Poslodavac kaze OK i premjesti firmu u Rumuniju, plati radnike manje nego u BiH i rijesio problem. A sta ce onda sindikat? To ti je danas sindikat, nista.
Ali bi bilo očekivano barem minimum borbe za radnička prava.
Ovo kod nas je socijalistički neokapitalizam: socijalizam za budžetlije, a neokapitalizam za ostale...
-
L u c i f e r
#38414 Re: SDP
Ne možemo se mi porediti sa evropom u pogledu radničkih prava.
Ni blizu.
Tamo ljudi ne mogu raditi 7 dana non stop za 4 stoje.
Također, tamo su aktivne radničke organizacije, sindikati i ljevica.
Pogledati samo učestalost štrajkova u npr u francuskoj radi postizanja povišica ili održanja beneficija.
Kod nas je to misaona imenica.
Ni blizu.
Tamo ljudi ne mogu raditi 7 dana non stop za 4 stoje.
Također, tamo su aktivne radničke organizacije, sindikati i ljevica.
Pogledati samo učestalost štrajkova u npr u francuskoj radi postizanja povišica ili održanja beneficija.
Kod nas je to misaona imenica.
-
L u c i f e r
#38415 Re: SDP
Jeben Tunjo...Lagumdžijin cirkus
Objavljeno: 01. 11. 2014 - 23:33 Novosti » Teme A A A Times Arial
Lagumdžijin cirkus
Foto: Avaz (Akademik Muhamed Filipović)
Veliki francuski filozof Henri Bergson postao je poznat po svojoj filozofiji života, ali je, osim po tezi o životnom elanu kao bitku koji pokreće svijet, bio poznat i po teoriji smiješnog u kojoj je neodoljivi nagon čovjeka na smijeh objašnjavao sukobom fizičkih zakona i ljudskog ponašanja. Naime, on je smatrao da u jezgru smiješne situacije leži sudar čovjeka i njegovog ponašanja sa zakonima fizike, statike ili kinematike, a taj sudar proizvodi efekt smiješnog.
Smiješne situacije
Ljudi se smiju kada neko padne, kada zapne za nešto, kada mu nešto padne na glavu, kada izgubi oslonac u kretanju ili kad pukne uže o kojem visi i slično. Ako bismo ovaj zakon smiješnog primijenili na grupna ponašanja, kao što je npr. ponašanje ljudi kada izgube neki društveni oslonac, ili kada im iz ruku imakne neki izvor sredstava na koji su navikli, ili izvor društvene moći, mogli bismo reći da i tada nastaje jedna smiješna situacija.
Naime, tada ona nema mehanički karakter, ali ima iste posljedice, jer i takav pad proizvodi smiješne posljedice. Ljudi u takvim situacijama se smiješno ponašaju, a smiješne situacije nastaju zbog toga što dotadašnje osiono i grubo ponašanje najednom zamjenjuje izgubljenost, zbunjenost i postupanje koje nije logično.
Da je to tako, može nam jasno posvjedočiti cirkus koji su nam posljednjih dana priredili Zlatko Lagumdžija i grupa njegovih saradnika, a što je bilo vidljivo ne samo u izjavama koje su pljuštale nego i po cirkuskom ponašanju koje je prenosila televizija. Suočeni s grubom istinom o sebi, oni gube ravnotežu i ponašaju se kao seoske mlade koje, ne daj Bože, nisu ni čule ni vidjele neke stvari. Od arogancije u ponašanju kojom su se odlikovali prije pada s vlasti, oni su se najednom počeli ponašati kao muhe bez glave, udaraju tamo i ovamo, daju i povlače ostavke, sami sebe kandidiraju i odustaju, ne znaju šta da čine i kako da se ponašaju, gube sigurnost i način ponašanja koje su do tada prakticirali.
Može biti da se i ne radi o glumačkoj sposobnosti, već o tome da su svi oni upravo takvi kakve ih mi sada jasno vidimo, tj. smiješne političke figure kojima nije ništa drugo preostalo osim da glume gluhe, slijepe i nijeme igrače
Oni ne znaju šta treba činiti, mada je sasvim jasno i mada sva javnost i očekuje da učine ono jedino što u političkom životu moraju učiniti ljudi koji su doživjeli takav politički, moralni i izborni fijasko kakav su doživjeli oni i njihova stranka, a to je da od vodeće stranke i kreatora politike postanu stražnja stranka, tj. da su jedva preživjeli izbore, kao da se ne radi o nekoj stranci nego ad hoc skupljenoj grupi građana.
Kada se dobije tako jasan znak o pogrešnoj politici, tada je moguće jedino da se odmah, bez kongresa i bez ikakvog besmislenog oklijevanja i uvažavanja obećanja lidera kako će on sam napustiti vodeće mjesto, mada je s njega po svim političkim zakonima tresnuo ko tikva na ledinu, podnesu neopozive i neodložive ostavke, kako svi oni koji su bili na čelu stranke tako i oni koji su u njeno ime vodili važne državne poslove i institucije.
Nastavak farse
Ono što se kao logičan politički i moralni čin očekuje od tih ljudi oni izbjegavaju na svaki način da učine i prenošenjem težine odlučivanja na Predsjedništvo i kongres stranke ustvari nastoje sebe apsolvirati od svake odgovornosti, a jasno je da je ovdje u pitanju direktna i lična odgovornost Lagumdžije i grupe njegovih najbližih saradnika. Ljudi koji tako reagiraju na krah stranačke politike time stvaraju klasičnu situaciju sukoba zakona normalne i odgovorne politike i ljudskog ponašanja, a iz toga onda logično i nužno proizlazi komedija koju nam evo danima prikazuju Lagumdžija i njegovi glavni puleni.
Ako nedavno održani opći izbori nisu ispunili očekivanja naroda, tada se može, za utjehu i narodno veselje, reći da su izbori donijeli jednu novu estradnu pojavu za uveseljavanje narodnih masa, tj. jedan autentični politički cirkus koji se može nazvati Lagumdžija i njegova stranka. Naime, jasno je da je njegovo manipuliranje i s Čovićem i s Dodikom dovelo do toga da sudbina Bosne i Hercegovine postane danas još neizvjesnija nego što je bila prije dvadeset godina.
novogodisnji-prijem-sdpa-27-is
Igrana je pantomima po scenariju Zlatka Lagumdžije i njegovih igrača (Foto: I.Šebalj)
Taj cirkus koji svoje predstave održava javno, prenosi putem televizijskih ekrana, saopćenja i na sjednicama, konferencijama za štampu, sastancima Predsjedništva stranke, a uskoro će i na glavnoj premijeri, tj. kongresu SDP-a, za koji se ne zna da li je izvanredni ili redovni, ali se sigurno zna da će biti nenadmašna komedija u kojoj će igrati glavne zvijezde ove komedije koja traje već dvanaest godina, a koja se u nas naziva socijaldemokratska stranka, njena politika i njeni protagonisti na čelu sa Zlatkom Lagumdžijom.
Oni ne znaju šta treba činiti, mada je sasvim jasno i mada sva javnost i očekuje da učine ono jedino što u političkom životu moraju učiniti ljudi koji su doživjeli takav politički, moralni i izborni fijasko
Tako će publika imati priliku da gleda, kako se to govorilo na nekadašnjim vašarima, razne intelektualne i moralne akrobatike, plesne igre, piruete i skokove Lagumdžije i njegovih glavnih pulena kao što su Lipovača i drugi, koji se već kandidiraju za nastavak farse koja ima i svoje bosansko ime, a ono glasi isto to samo malo drukčije, a sve se svodi na pokušaje da se apsolutne i neoborive istine prikažu ili kao rezultati slučajnih okolnosti ili podmetanja neprijatelja, da se nepoštovanje najelementarnijih moralnih i političkih načela javnog djelovanja, kao što su neizbježnost ostavki nakon moralnog, političkog i izbornog kraha, nakon opće osude načina vođenja politike i odnosa prema obavezama koje proističu iz dobivenog povjerenja i onih koje su normalne i neizbježive kada se radi o iznevjerenom povjerenju i pokušaju da se opet ponovo javnost žedna prevede preko vode.
Mora se priznati jedna stvar, a to je da su i Lagumdžija i njegovi najbliži saradnici i autori sramne historije njihovog vladanja u ime socijaldemokratije pokazali zavidnu glumačku sposobnost. Može biti da se i ne radi o glumačkoj sposobnosti već o tome da su svi oni upravo takvi kakve ih mi sada jasno vidimo, tj. smiješne političke figure kojima nije ništa drugo preostalo osim da glume gluhe, slijepe i nijeme igrače u jednoj pantomimi koja se nazivala politička igra po scenariju Zlatka Lagumdžije i njegovih igrača.
Autor: Akademik Muhamed Filipović
- plain vanilla
- Location: Jer ti si jedini način da pokrijem golotinju ove detinje duše...
#38416 Re: SDP
Zlajinim stazama revolucijeCrvene_brigade wrote:Hamdija Lipovaca je po svim raspolozivim dokazima zreo za tvorza i(li) dobre ludare. Jedino osoba sa takvim predispozicajama moze davati ovakve besprizorne izjave.
- Gojeni H
#38417 Re: SDP
I gotivio Dobricu Cosica.Lokman wrote:
Građanin svijeta i revolucionar. Pobjedio četnike i ustaše. Na dugogodišnju robiju poslao Aliju Izetbegovića i Hasana Čengića. To je profil čovjeka koji treba da stane na čelo socijalističke opcije u BiH.![]()
![]()
![]()
- zunazu
#38418 Re: SDP
niko nije kriv SDP-u zbog gubitka. trebali su napraviti kampanju ko SDA i potrošiti pola milijarde KM. j3bo narod i uštede. oni nama ubacivali šaku jada u poštanske sandučiće i niko ih nije ozbiljno shvatio.

- dustaban
#38419 Re: SDP
Ne mogu vjerovati da postoje jos uvijek ovakve naivcine. Pa sta je, jadan ne bio, bilo ono visestruko otvaranje tunela i donica autoputa nego kampanja mnogo skuplja od te SDA-ove?!zunazu wrote:niko nije kriv SDP-u zbog gubitka. trebali su napraviti kampanju ko SDA i potrošiti pola milijarde KM. j3bo narod i uštede. oni nama ubacivali šaku jada u poštanske sandučiće i niko ih nije ozbiljno shvatio.
- zunazu
#38420 Re: SDP
može li se voziti tom sda-ovom kampanjom, danas i za 100 godina?dustaban wrote:Ne mogu vjerovati da postoje jos uvijek ovakve naivcine. Pa sta je, jadan ne bio, bilo ono visestruko otvaranje tunela i donica autoputa nego kampanja mnogo skuplja od te SDA-ove?!
ko je ono naivčina?
-
Naslovnica
#38421 Re: SDP
Gdje najednom nestadoše one silne reklame od SDP-a, pardon od Autocesta i Elektroprivrede?!
- zunazu
#38422 Re: SDP
jel vi stvarno ne shvatate ili niste u stanju shvatiti?
ja ću podržati svakoga ko mi se reklamira na gotovim projektima. autoput i energetski projekti - svaka čast. dabogda mi se neko prodavao tako što reklamira novoizgrađenu fabriku u kojoj će raditi pet ili deset hiljada ljudi. ja ću odmah za njega glasati.
a vi poredite to sa sda-om koja je potrošila silne pare na kampanju reklamirajući njihove gadne face.
pa vi onda stvarno i ne zaslužujete bolje od sda, ako smatrate da je to isto.
ja ću podržati svakoga ko mi se reklamira na gotovim projektima. autoput i energetski projekti - svaka čast. dabogda mi se neko prodavao tako što reklamira novoizgrađenu fabriku u kojoj će raditi pet ili deset hiljada ljudi. ja ću odmah za njega glasati.
a vi poredite to sa sda-om koja je potrošila silne pare na kampanju reklamirajući njihove gadne face.
pa vi onda stvarno i ne zaslužujete bolje od sda, ako smatrate da je to isto.
- dustaban
#38423 Re: SDP
Haj dobro, SDA imala skuplju kampanju. Je li stvarno mislis da je u tome tajna njihove pobjede i SDP-ovog poraza ?!?!
- sigh
#38424 Re: SDP
Ma ne trudi se uopste, to su uglavnom ignorantni ljudi. To su ti ljudi koji smatraju da je bitnije gdje Helez provodi vrijeme mimo radnog mjesta umjesto da uoce sta je uradio sa laznim borcima. Dobro si i provalio taj pogubni nacin razmisljanja na primjeru autoputa 
- sigh
#38425 Re: SDP
Naravno da je sdp imao greski tokom vremena provedenog na vlasti, ali je meni licno bilo bitno sto su pokusali pokrenuti proces promjene. To se vidjelo upravo na autoputu, laznim borcima, zakonu o nelegano stecenoj imovini itd. Svakako da je moglo bolje, ali kako ne zivimo u idealnom svijetu u idealnoj drzavi, bitan je proces koji se pokrenuo. Da li ce se nastaviti i ubrzati taj proces ? Ne vjerujem s obzirom na izborne pobjednike, sdp i mozda df su trebali bolje proci ali eto narod birao. Ja mislim da smo bacili 4 godine u procesu jacanja BiH.