Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Locked
Hafis

#38376 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Hafis »

seln wrote:
Hafis wrote:
Itakoto wrote:Samo Sarajevo ima i vise stanovnika nego citava Hercegovina. :D
A sam Bangladeš ima više stanovnika od Belgije, Nizozemske, Švicarske, Danske, italije i plus Portugal :D
Poredjenje je samo takvo... :wink:
kad ce hercegovacki giganti otvoriti fabrike tekstila u Sarajevu, pa da Sarajlije rade za euro dnevno?
A gdje ode ova priča...do tekstila.
Samo sam ukazao prosječnom nacionalisti koji na stvar gleda iz aspekta svoje avlije, da nije baš tako sve jednostavno i da se ne može se sve samo od riješiti u njegovu korist.
Vidiš koliko se mi mučimo za ovaj treći, a on bi unitarnu bošnjačku država, a da ne makne iz svog naselja. K'o veli: otpast će samo
Putinov_covijek

#38377 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Putinov_covijek »

XOX100 wrote:Zapadnohercegovacki kanton nije ni u prva 4 kantona po proizvodnji i GDP u Federaciji BiH.
Jedino ako zovete politicko preseravanje kao proizvod, onda sigurno proizvodite mnogo. :D
Najveci su producent crtanja granica nepostojece drzave na svijetu.

No Hafisaga,

U Hercegovini, sve investicije posleratne kada saberes manje su od investicije ove jedne arapske. Znaci sve skupa.

http://www.sarajevocitycenter.com/bs
seln

#38378 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by seln »

Hafis wrote:
seln wrote:
Hafis wrote: A sam Bangladeš ima više stanovnika od Belgije, Nizozemske, Švicarske, Danske, italije i plus Portugal :D
Poredjenje je samo takvo... :wink:
kad ce hercegovacki giganti otvoriti fabrike tekstila u Sarajevu, pa da Sarajlije rade za euro dnevno?
A gdje ode ova priča...do tekstila.
Samo sam ukazao prosječnom nacionalisti koji na stvar gleda iz aspekta svoje avlije, da nije baš tako sve jednostavno i da se ne može se sve samo od riješiti u njegovu korist.
Vidiš koliko se mi mučimo za ovaj treći, a on bi unitarnu bošnjačku država, a da ne makne iz svog naselja. K'o veli: otpast će samo
Ma nece samo, pomoci ce HDZ svojom vizionarskom politikom. :wink:
seln

#38379 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by seln »

Putinov_covijek wrote: No Hafisaga,

U Hercegovini, sve investicije posleratne kada saberes manje su od investicije ove jedne arapske. Znaci sve skupa.

Ma to nista ne znaci...investicije su u Hercegovini tradicionalno inoficijelne...onako, ispod zita, a grade se kule i gradovi.
Ostalo jos iz vremena sverca duhana :wink:
Hafis

#38380 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Hafis »

XOX100 wrote:Zapadnohercegovacki kanton nije ni u prva 4 kantona po proizvodnji i GDP u Federaciji BiH.
Jedino ako zovete politicko preseravanje kao proizvod, onda sigurno proizvodite mnogo. :D
Ma ja...statistika FZZ-a. Tješi se ''statističkim podatcima''.
Po toj logici, po tom ''statističkom GDP'', ovdje se ljudi ne bi razilazili od silnih prosvjeda i plenuma...da ne idemo dalje.
Ne brini se ti za GDP ovdje, nego pogledaj kako je raspoređen prosjek primanja. Nije ista kume dnevnica u Jablanici ili u ŠB. Ima tu nijansi...drastičnih, ne bi vjerovao.
seln

#38381 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by seln »

Hafis wrote:
Po toj logici, po tom ''statističkom GDP'', ovdje se ljudi ne bi razilazili od silnih prosvjeda i plenuma.
Ne brini se ti za GDP ovdje kako su raspoređen prosjek primanja. Nije ista kume dnevnica u Jablanici ili u ŠB. Ima tu nijansi...drastičnih, ne bi vjerovao.
Otkud Jablanica u ZHK? :wink:
Inace, ni kod nas sverc nije obuhvacen statistikom.
Danguba

#38382 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Danguba »

dok cova proviri iz misije rupe eto nama hafiza na rumfo... :D
Putinov_covijek

#38383 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Hafis wrote:
Po toj logici, po tom ''statističkom GDP'', ovdje se ljudi ne bi razilazili od silnih prosvjeda i plenuma.
Ne brini se ti za GDP ovdje kako su raspoređen prosjek primanja. Nije ista kume dnevnica u Jablanici ili u ŠB. Ima tu nijansi...drastičnih, ne bi vjerovao.
Nijansa drasticnih...

Mala svica. FZS opet lazira znaci podatke. Pih....
XOX100

#38384 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by XOX100 »

Hafis wrote:
Po toj logici, po tom ''statističkom GDP'', ovdje se ljudi ne bi razilazili od silnih prosvjeda i plenuma...da ne idemo dalje.
.

PC ima puno manji GDP od ostatka BiH, pa niko ne protestuje tamo, i nema plenuma.
Nacionalisti nikad ne protestuju. Uzivaju u svom mizerluku.
baxul

#38385 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by baxul »

da je zapadna hercegovina sama sebi izgradila perspektivu. jeste. (neću ulaziti kako i na koji način) bili su zanemareni od onog sistema izborili su se za mjesto u ovom sistemu. to što sad budalasaju i traže više od onoga što je realno moguće i time utiču na pogoršanje situacije je drugi par opanaka.
Hafis

#38386 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Hafis »

Putinov_covijek wrote:

No Hafisaga,

Auu kume. Tek sad ovo vidjeh.
Znaš šta, kad pročitam oružije ili čovijek odmah mi dođe na oči odgovarajući lik. Vjeruj mi - ništa lijepog.
Ovako ćemo, pošto si simpatičan u određenoj mjeri: Zamoli administraciju da ti to nekako ispravi. Dotle si na ignor, ozbiljno. Smijaće mi se ljudi kad vide s kim ''raspravljam''.
seln

#38387 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by seln »

Hafis wrote:
Putinov_covijek wrote:

No Hafisaga,

Znaš šta, kad pročitam oružije ili čovijek odmah mi dođe na oči odgovarajući lik. Vjeruj mi - ništa lijepog.
Ovako ćemo, pošto si simpatičan u određenoj mjeri: Zamoli administraciju da ti to nekako ispravi. Dotle si na ignor, ozbiljno. Smijaće mi se ljudi kad vide s kim ''raspravljam''.
Kad te argumentima pritisnu uz zid...pozovi se na pravopis. :wink:
XOX100

#38388 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by XOX100 »

baxul wrote:da je zapadna hercegovina sama sebi izgradila perspektivu. jeste. (neću ulaziti kako i na koji način) bili su zanemareni od onog sistema izborili su se za mjesto u ovom sistemu. to što sad budalasaju i traže više od onoga što je realno moguće i time utiču na pogoršanje situacije je drugi par opanaka.
Ta perpektiva se zvala -Tudzman.
Dijelio je shakom i kapom.
Ali NJofra je odavno mrtav, a ovi nasi Hercegovci jos nisu krenuli naprijed. Svake godine imaju manji GDP i manju proizvodnju od ostatka BiH.
baxul

#38389 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by baxul »

XOX100 wrote:
baxul wrote:da je zapadna hercegovina sama sebi izgradila perspektivu. jeste. (neću ulaziti kako i na koji način) bili su zanemareni od onog sistema izborili su se za mjesto u ovom sistemu. to što sad budalasaju i traže više od onoga što je realno moguće i time utiču na pogoršanje situacije je drugi par opanaka.
Ta perpektiva se zvala -Tudzman.
Dijelio je shakom i kapom.
Ali NJofra je odavno mrtav, a ovi nasi Hercegovci jos nisu krenuli naprijed. Svake godine imaju manji GDP i manju proizvodnju od ostatka BiH.
rekao sam neću ulaziti u način kako ali ti ljudi sada jako pristojno žive, obrazuju se i imaju teritorijalnu organizaciju u vidu kantona. u komunizmu im je dosta toga bilo spočitavano i meni je prirodan njihov strah od toga da neko vlada nad njima, ali smatram da imaju kantone koji imaju ogormone ovlasti u skolopu kojih mogu nastaviti njegovati svoju kulturnu posebnost i ekonomsku opstojnost.
Putinov_covijek

#38390 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Hafis wrote:
Putinov_covijek wrote:

No Hafisaga,

A sto si naporan. SCC veci od svih investicija u hercegovini. I opet bi da se folirate.
Styling

#38391 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Styling »

Skijaš wrote:
Mister Yes wrote: Nemam puno vremena da čitam stare postove ali po ovome što je gore napisala Styling preferira reorganizaciju BIH u tri potpuno prirodne multietničke regije.
Njena parola je "hajde da se odvojimo", ne priča ona o multietničkim regijama nego o novom nasilju. I šta je prirodno u povezivanju Podrinja sa Travnikom ili Drvara sa Trebinjem ? Čitaš li ti to što hvališ ?
Naravno da pricam o multietnickim teritorijama. Sve uz Drinu sto bi pripalo Republici Bosni je trenutno naseljeno vecinskim Srpskim stanvnistvom a Srednja Sosna ima preko 100.000 Hrvata.
Ja samo govorim da treba biti praktican i pragmatican i svima olaksati zivot.
Hafis

#38392 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Hafis »

seln wrote:
Kad te argumentima pritisnu uz zid...pozovi se na pravopis. :wink:
A jebat ga. Kada već ne možeš čovijeka procijeniti vizuelno, onda više pozornosti daješ na njegov stil, ali i kvalitetu pisanja. Da ne rasipam talent na ljude koji to možda i ne zaslužuju. Treba ipak biti racionalan.
I normalno, preko sitnih pravopisnih grešaka svi prelazimo, to je normalno, ali one dvije su po nekim mojim parametrima kardinalne, i govore mi jako mnogo...jednostano ne mogu preći preko njih.
Inače forum je i edukacijski medij, i većina ljudi se opismeni na njima. Poglavito ono ć i č... i posebno vezano za ovaj slučaj - pravilna uporaba ijekavice.
Styling

#38393 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Styling »

Hafis wrote:
Putinov_covijek wrote:
Mislim da oni to znaju manje vise. Samo se Hrvati nemogu bas sa tim pomiriti. Vide kako im tlo klizi ispod nogu. Bosnjaci jos uvijek nisu usli u demografski minus a Hrvati su u tom minusu vec vise od deceniju. Srbi ostvaruju minus od -46.000 (RS i Srbija). Hratska je u minusu za -20.000 godisnje. Uz to se Hrvati sele masovno vani; cijela podrucija su se pretvorila u postinje kao sto su okolina Duvna, Livna, Glamoca, Kupresa, zapadne Hercegovine. Dakle oni vide da vrijeme za njih istice; nemaju jakog saveznika koji bi im pomogao, nemaju perspektive da se njihova geopoliticka situacija poboljsa.

Probali su naci neki panicni izlaz u PreCednikovom zagrljaju ali to naravno nije uspijelo jer Precednik u FBIH nema nikakvog uticaja. Samo su jos gore napravili i jos bolje ujedinili Bosnjake protiv Hrvata.

Interesantno ce biti svakako pratiti njihovu politiku. Ta politika se uglavnom svodi na "dernjanje""; nesto slicno poput one Srpske nakon sto su heroji isporuceni i nakon sto su Srbi medijski unisteni od strane zapadnih medija. Gurali neku svoju istinu ali niko ih nije cuo.Islamska deklaracija, ustase, Alija blablabla...

Tako i Hrvati danas. Ostalo im je da se igraju sa bojicama i da crtaju entitete a mi da uz kafu to gledamo i da se slatko smijemo.

Čućeći normalno :D

Ko o čemu, bosanac o sjedenju i kahvenisanju.
Ne može se kume tako bošnjačka država dobiti sjedeći na minderu ćekajući. Lažu te.
Trebaš doći i nastaniti se u zapadnom Mostaru, Čitluku, Posušju, Čapljini, Tomislavgradu, Neumu...kupiti imovinu, umnožiti se, nametnuti svoju filozofiju, pobijediti ih u svakom pogledu, a posebno u financijskom...a ti bi srko kahvu u svojoj avliji i lijepio :thumbup: istomišljenicima i ćekao da te pozovu za agu. Jadan onaj Bakir s takvom pastvom.
Zbog srkanja kafe i puzanja po minderima i filozofije "sve izvan moje avlije me ne zanima" danas i jesmo dosli u poziciju da imamo ovakvo stanje.
Styling

#38394 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Styling »

Hafis wrote:
Putinov_covijek wrote: Ti zivis u Iluziji da su Capljina ili Livno, Medjugorje neka smetnja za Bosnjacku Federaciju. Oni to realno nisu. Isto tako ni Sandzak nije neka smetnja Srbijanskoj nacionalnoj drzavi. Niti je 10% Turaka u Bugarskoj neka smetnja Bugarskoj nacionalnoj drzavi. Ti ljudi u tim vukojebinama Hercegovackim ce i dalje zivijeti tu gdje zive, uredno placati porez na dobit ITD.

Bosnjacka dominacija nije nista negativno. To je realnost a ne neko ropstvo u kojem Bosnjaci dolaze u te gradove da ih nasele; porobe ili da uniste "hercegovacke gigante".

Ne sumnjam u to da je hercegovina primarno onaseljena Hrvatima i da oni tamo imaju najvece firme. Ali hercegovina je jako mala teritorija sa jako niskom gustocom naseljenosti. Nikakva smetnja nije Hercegovina za Bosnjake.
Znači, ipak će biti treći :D
Uvijek sam ja govorio da se s nacionalistima mnogo lakše dogovoriti, nego s onim lafo multietnićarima koji bi cijelu ruku.
Tako je kume, ne smeta. Drž te se vi Kalesije i Olova a mi ćemo Čapljine i Neuma....a i Popova Polja :D
Ne znam samo kako bi opstali ti hercegovacki giganti prilikom podjele. Sve je zasnovano na trgovini i zatvaranje trzista u Republici Bosni koje vas sada drzi bi bio ozbiljan gubitak za vas. Mislis li da bi se nastavila saradnja u trgovini kao i do sada. Morali biste placati carinu na uvoz vase (preprodate) robe u Republiku Bosnu. Nema olaksica.

A, sto se tice Neuma. Bosnjaci se ni danas dole ne osjecaju kao u svojoj zemlji. Zato se dogovore specijalni aranzmani sa Turskom pa ce bosnjaci imati priliku da ljetuju pod veoma povoljnim uslovima u Antaliji.
Last edited by Styling on 05/03/2014 16:57, edited 1 time in total.
Hafis

#38395 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Hafis »

baxul wrote: rekao sam neću ulaziti u način kako ali ti ljudi sada jako pristojno žive, obrazuju se i imaju teritorijalnu organizaciju u vidu kantona. u komunizmu im je dosta toga bilo spočitavano i meni je prirodan njihov strah od toga da neko vlada nad njima, ali smatram da imaju kantone koji imaju ogormone ovlasti u skolopu kojih mogu nastaviti njegovati svoju kulturnu posebnost i ekonomsku opstojnost.
Napokon, jedan od najzrelijih postova u ovom sivom moru izljeva patriJotskih strasti.
Veoma specifično područje, sa specifičnim ljudima koji su relativno dugo ''patili'' u onoj državi. Npr. većinu asfalta iz onog vremena sami su sagradili, jer ih je država bila potpuno zapustila...za razliku od državnim novcem asfaltiranih bespuća u zaleđu Nevesinja, Gacka i dr.
Jedini ex Yu političar kojeg i sada slave je Džemal Bijedić, koji je prvi na to jasno ukazao.
I onda je postojao jak otklon od bivše, kudikamo sređenije i jače države, u odnosu na ovaj cirkus koji danas imamo, a proizišao upravo iz tog maćehinskog odnosa prema njima. Zato su šezdesetih među prvima počeli puniti bauštele po Njemačkoj, i to ih je, ako ćemo iskreno i pomoglo. Naučilo ih je radu, strpljivosti ali im je dalo i kapital, koji znaju veoma efektno iskoristiti. Jednom riječju - znaju okrenuti paru i tu su bez premca.
I sada dođe neki ''informirani'' lik iz gornjih krajeva i gruha o budućoj bošnjačkoj federaciji, dominaciji, potčinjavanju, a sve to uz lagano srkanje kahve...i normalno sjedeći na sećiji...usput i malo demonstrirajući protiv svoje lokalne vlasti.
Ja opet kažem: ne ide to tako baš jednostavno.
Styling

#38396 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Styling »

Mister Yes wrote:
Skijaš wrote: Njena parola je "hajde da se odvojimo", ne priča ona o multietničkim regijama nego o novom nasilju. I šta je prirodno u povezivanju Podrinja sa Travnikom ili Drvara sa Trebinjem ? Čitaš li ti to što hvališ ?
Izgleda da ti ne čitaš dobro šta je napisala. Drvar je vezala sa Banja Lukom kao i ostatak krajine. Podrinje i Travnik naravno da su u istoj regiji jer sve je to Bosna. Čak ona srednjovjekovna Bosna.

Nego pusti sad nju, i reci da li si ti za to da budu 3 regije po čisto geografskom principu. Regija Bosna, Regija Krajina i Regija Hercegovina?

Regija Krajina:

Image

Regija Hercegovina:

Image

Ostatak regija Bosna

Ti si upratio moju ideju. Pametnu insanu ne moras puno pricati. Dovoljan je i isharet.
Styling

#38397 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Styling »

Kanton 10 - Livno je konstantno u minusu, nemaju priliva u budzet, kod njih je fiskalni racun misaona imenica ali onda se prihodi iz Sarajevskog kantona rasporedjuju i na Livno da ne bi totalno propali. A, cemu to? Odvojimo se i te pare trosimo na pametnije stvari, a njih neka guraju njihovi "hercegovacki giganti".
Hafis

#38398 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Hafis »

"Styling"]
Ne znam samo kako bi opstali ti hercegovacki giganti prilikom podjele. Sve je zasnovano na trgovini i zatvaranje trzista u Republici Bosni koje vas sada drzi bi bio ozbiljan gubitak za vas. Mislis li da bi se nastavila saradnja u trgovini kao i do sada. Morali biste placati carinu na uvoz vase (preprodate) robe u Republiku Bosnu. Nema olaksica.
Ma preživjela bi ta šaka naroda što ono kažu od prodaje kadulje i lipe. Nije to previše ljudi, i ne žive u neboderima kao u golubarnicima i čekaju prvi umjesecu.
A, sto se tice Neuma. Bosnjaci se ni danas dole ne osjecaju kao u svojoj zemlji. Zato se dogovore specijalni aranzmani sa Turskom pa ce bosnjaci imati priliku da ljetuju pod veoma povoljnim uslovima u Antaliji.
To nešto poput njemačkih i engleskih turista. Super znači: Turska ljeti a Austrija zimi. Ne znam što to već nisu masovnije uveli :-)
Styling

#38399 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Styling »

Hafis wrote:
"Styling"]
Ma preživjela bi ta šaka naroda što ono kažu od prodaje kadulje i lipe. Nije to previše ljudi, i ne žive u neboderima kao u golubarnicima i čekaju prvi umjesecu.
To nešto poput njemačkih i engleskih turista. Super znači: Turska ljeti a Austrija zimi. Ne znam što to već nisu masovnije uveli :-)
Bice, inshallah, kad ne budemo vas gurali iz federalnog budzeta nego pare usmjeravali u socijalne programe, zaposljavanje i ekonomiju.
Hafis

#38400 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Hafis »

Styling wrote: Bice, inshallah, kad ne budemo vas gurali iz federalnog budzeta nego pare usmjeravali u socijalne programe, zaposljavanje i ekonomiju.
Iz tvojih usta u božje uši :)
Locked