baxul wrote:
rekao sam neću ulaziti u način kako ali ti ljudi sada jako pristojno žive, obrazuju se i imaju teritorijalnu organizaciju u vidu kantona. u komunizmu im je dosta toga bilo spočitavano i meni je prirodan njihov strah od toga da neko vlada nad njima, ali smatram da imaju kantone koji imaju ogormone ovlasti u skolopu kojih mogu nastaviti njegovati svoju kulturnu posebnost i ekonomsku opstojnost.
Napokon, jedan od najzrelijih postova u ovom sivom moru izljeva patriJotskih strasti.
Veoma specifično područje, sa specifičnim ljudima koji su relativno dugo ''patili'' u onoj državi. Npr. većinu asfalta iz onog vremena sami su sagradili, jer ih je država bila potpuno zapustila...za razliku od državnim novcem asfaltiranih bespuća u zaleđu Nevesinja, Gacka i dr.
Jedini ex Yu političar kojeg i sada slave je Džemal Bijedić, koji je prvi na to jasno ukazao.
I onda je postojao jak otklon od bivše, kudikamo sređenije i jače države, u odnosu na ovaj cirkus koji danas imamo, a proizišao upravo iz tog maćehinskog odnosa prema njima. Zato su šezdesetih među prvima počeli puniti bauštele po Njemačkoj, i to ih je, ako ćemo iskreno i pomoglo. Naučilo ih je radu, strpljivosti ali im je dalo i kapital, koji znaju veoma efektno iskoristiti. Jednom riječju - znaju okrenuti paru i tu su bez premca.
I sada dođe neki ''informirani'' lik iz gornjih krajeva i gruha o budućoj bošnjačkoj federaciji, dominaciji, potčinjavanju, a sve to uz lagano srkanje kahve...i normalno sjedeći na sećiji...usput i malo demonstrirajući protiv svoje lokalne vlasti.
Ja opet kažem: ne ide to tako baš jednostavno.