Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
Putinov_covijek wrote:
Ti zivis u Iluziji da su Capljina ili Livno, Medjugorje neka smetnja za Bosnjacku Federaciju. Oni to realno nisu. Isto tako ni Sandzak nije neka smetnja Srbijanskoj nacionalnoj drzavi. Niti je 10% Turaka u Bugarskoj neka smetnja Bugarskoj nacionalnoj drzavi. Ti ljudi u tim vukojebinama Hercegovackim ce i dalje zivijeti tu gdje zive, uredno placati porez na dobit ITD.
Bosnjacka dominacija nije nista negativno. To je realnost a ne neko ropstvo u kojem Bosnjaci dolaze u te gradove da ih nasele; porobe ili da uniste "hercegovacke gigante".
Ne sumnjam u to da je hercegovina primarno onaseljena Hrvatima i da oni tamo imaju najvece firme. Ali hercegovina je jako mala teritorija sa jako niskom gustocom naseljenosti. Nikakva smetnja nije Hercegovina za Bosnjake.
o kakvoj dominaciji ti laprdas? na koji nacin?
pratis li ti statisticke pokazatelje o natalitetu, migracijama...?
haj malo to proanaliziraj pa se javi za dalju diskusiju. ok?
Putinov_covijek wrote:
Ti zivis u Iluziji da su Capljina ili Livno, Medjugorje neka smetnja za Bosnjacku Federaciju. Oni to realno nisu. Isto tako ni Sandzak nije neka smetnja Srbijanskoj nacionalnoj drzavi. Niti je 10% Turaka u Bugarskoj neka smetnja Bugarskoj nacionalnoj drzavi. Ti ljudi u tim vukojebinama Hercegovackim ce i dalje zivijeti tu gdje zive, uredno placati porez na dobit ITD.
Bosnjacka dominacija nije nista negativno. To je realnost a ne neko ropstvo u kojem Bosnjaci dolaze u te gradove da ih nasele; porobe ili da uniste "hercegovacke gigante".
Ne sumnjam u to da je hercegovina primarno onaseljena Hrvatima i da oni tamo imaju najvece firme. Ali hercegovina je jako mala teritorija sa jako niskom gustocom naseljenosti. Nikakva smetnja nije Hercegovina za Bosnjake.
Znači, ipak će biti treći
Uvijek sam ja govorio da se s nacionalistima mnogo lakše dogovoriti, nego s onim lafo multietnićarima koji bi cijelu ruku.
Tako je kume, ne smeta. Drž te se vi Kalesije i Olova a mi ćemo Čapljine i Neuma....a i Popova Polja
seln wrote:
Neise, uglavnom nisu više: od EU su na 15 minuta vožnje, a samo jedna općina ima više teniskih terena nego TK, SK, USK, GK, SBK, i ZK zajedno.
To navodim kao primjer zaljubljenosti u sport, i nema veze s mentalitetotom niti urbaniziranošću.
Kolko ja znam jedino u Sarajevu se odrzavaju veliki medjunarodni tenisni turniri. Dakle cak ni po tome niste prvi... O majko mila....
Tebi bi čovjek lakše utjerao dole, nego u glavu
Ja sam rekao ima VIŠE teniskih terena.....a on meni o turnirima. Na onom jedinom
Bolan, ima ih više u Međugorju nego u TK i KS zajedno....dosta ti je kad babe igraju tenis u pauzi između dvije mise...a u vas je to gore ohoho...samo za rijetku elitu.
Hafis wrote:
Ja sam rekao ima VIŠE teniskih terena.....a on meni o turnirima. Na onom jedinom
Bolan, ima ih više u Međugorju nego u TK i KS zajedno....dosta ti je kad babe igraju tenis u pauzi između dvije mise...a u vas je to gore ohoho...samo za rijetku elitu.
Pa kakve koristi od teniskih terena kada nikada niti jedan veliki turnir niste organizirali. Nemate ih ni vise.
A pored teniskih terena nemate ni terene za klizanje, skijanje, konjske trke itd. Nisu samo valjda teniski tereni bitni?
channel10 wrote:
Naravno da je privremeno. Ovdje zivi dvije milje onih sto ih u najmanju ruku ne volite. Nikad se ne zna kad bi im moglo pasti na pamet da se malo protegnu i razmile. Tako da itekako stoji ona, ko ce te uopste pitati da nesto das . A vi kuhajte i dalje. Ovo ti nije neka prijetnja, ali u ovoj drzavi su jos uvijek otvorene sve mogucnosti.
Na neki način si u pravu ,za 200- 300 godina države,nacije kao ni religije kakve ih sad poznajemo više neće postojati no međutim ali za našeg vakta ,ovo kako je sad trajno je i samo će se postojeća podjela učvšćivati u smislu podebljavanja granica RS i ostatka BiH jer to je prosto prirodna reakcija na ekspanzionističke namjere koje pokazuje Sarajevo tj.velikobošnjačka politika .Ja nisam za to da se između RS i ostatka BiH stvaraju barijere za protok ljudi,roba,informacija... Interes nam je i jednima i drugima saradnja i ekonomski napredak i integracija u EU odnosno evropeiziranje ovog prostora.
Nije niko od vas da se stvaraju barijere, ali tako je samo dok pricate. Radite nesto sasvim drugo, tako da ako iko stvara barijere u ovoj drzavi ste vi. Sto se tice ekspanzije iz Sarajeva, ona uopste nije potrebna. Pogledaj koliko Bosnjaci imaju zemlje u manjem entitetu, koliko ih zivi tu u velikim zajednicama tako da ekspanzija iz Sarajeva kako je ti nazivas nije uopste potrebna. Ljudi se vracaju na svoje, pa koliko toliko. Tako da to sto ti i slicni tebi pricaju, ne pije vode. Situacija je sasvim drugacija, realno govoreci.
Skijaš wrote:
Njena parola je "hajde da se odvojimo", ne priča ona o multietničkim regijama nego o novom nasilju. I šta je prirodno u povezivanju Podrinja sa Travnikom ili Drvara sa Trebinjem ? Čitaš li ti to što hvališ ?
Izgleda da ti ne čitaš dobro šta je napisala. Drvar je vezala sa Banja Lukom kao i ostatak krajine. Podrinje i Travnik naravno da su u istoj regiji jer sve je to Bosna. Čak ona srednjovjekovna Bosna.
Nego pusti sad nju, i reci da li si ti za to da budu 3 regije po čisto geografskom principu. Regija Bosna, Regija Krajina i Regija Hercegovina?
Hafis wrote:
Pa kakve koristi od teniskih terena kada nikada niti jedan veliki turnir niste organizirali. Nemate ih ni vise.
O majko moja šta ću s njim
To ti je kad se fokus kronično stavlja na Aluminij i natalitet.
Pa znaš li ti da se od 2000. godine u Mostaru održava međunarodni teniski turnir za juniore i juniorke do 18 godina po kalendaru International Tennis Federation - Mostar Open 18&Unde. Pa gdje ti se održava tradicionalni turnir veterana u tenisu?
Mogu ti postaviti imena talentirane djece koja su osvajala prvenstva u ovoj državi.
Hafis wrote:
O majko moja šta ću s njim
To ti je kad se fokus kronično stavlja na Aluminij i natalitet.
Pa znaš li ti da se od 2000. godine u Mostaru održava međunarodni teniski turnir za juniore i juniorke do 18 godina po kalendaru International Tennis Federation - Mostar Open 18&Unde. Pa gdje ti se održava tradicionalni turnir veterana u tenisu?
Mogu ti postaviti imena talentirane djece koja su osvajala prvenstva u ovoj državi.
Uglavnom slika sve kaže:
Teniske terene u hercegovini grade papci koji su se nacopali previse novca, pa lijece komplekse. Prave i bazene, iako ih hejbet ne zna plivati.
seln wrote:
Teniske terene u hercegovini grade papci koji su se nacopali previse novca, pa lijece komplekse. Prave i bazene, iako ih hejbet ne zna plivati.
Ne kaže džaba stara tibetanska izreka: tko ima masla i muda maže s njim.
Inače da sumiramo ovaj otrovni zaključak gore: A u Bosni teniske terene gradi prava merhametli čaršijska raja koja su teškom mukom došla do novca i jedini cilj im je da omladinu sklone s ulice.
seln wrote:
Inače da sumiramo ovaj otrovni zaključak gore: A u Bosni teniske terene gradi prava merhametli čaršijska raja koja su teškom mukom došla do novca i jedini cilj im je da omladinu sklone s ulice.
Nadjebavanje mi stvarno nije potrebno. Cinjenica je: u BiH postoji izvjesna teniska "tradicija" u Tuzli, Sarajevu i djelomicno Banja Luci....
sve ostalo su uglavnom skorojevici, koji ne znaju sta ce s parama. Grade se teniski tereni,a zatvaraju ambulante. Ma, bombona...
seln wrote:
Nadjebavanje mi stvarno nije potrebno. Cinjenica je: u BiH postoji izvjesna teniska "tradicija" u Tuzli, Sarajevu i djelomicno Banja Luci....
sve ostalo su uglavnom skorojevici, koji ne znaju sta ce s parama. Grade se teniski tereni,a zatvaraju ambulante. Ma, bombona...
i meni također ne pada na pamet nadjebavanje.
Tenis je imao svoje korijene u Mostaru još iz sedamdesetih godina. Postojao je i teniski klub student.
''Dolaskom demokracije i padom mrskog komunizma'' tenis na ovim prostorima doživljava procvat i za proteklih 15 godina rada Teniskog kluba Mostar stekao je popriličan broj zaljubljenika ali i aktivnih natjecatelja. Njegovi igrači su nositelji brojnih medalja, i u BiH ali i vani (izguglaj malo). i što je bitno: veoma, veoma multietnična ekipa (da unaprijed isključim otrovne strteliuce i s te strane)
Znači nisu baš ''sve ostalo skorojevići i ne ruše baš ambulante''. malo uvažavanja ne bi bilo na odmnet.
Hafis wrote:
Tenis je imao svoje korijene u Mostaru još iz sedamdesetih godina. Postojao je i teniski klub student.
''Dolaskom demokracije i padom mrskog komunizma'' tenis na ovim prostorima doživljava procvat i za proteklih 15 godina rada Teniskog kluba Mostar stekao je popriličan broj zaljubljenika ali i aktivnih natjecatelja. Njegovi igrači su nositelji brojnih medalja, i u BiH ali i vani (izguglaj malo). i što je bitno: veoma, veoma multietnična ekipa (da unaprijed isključim otrovne strteliuce i s te strane)
Znači nisu baš ''sve ostalo skorojevići i ne ruše baš ambulante''. malo uvažavanja ne bi bilo na odmnet.
Jah...hajde, ako ti kazes.
Evo, uvazavam vas. Je li ti sad lakse?
Hafis wrote:
Pa skorojevići jesu, ali u tome nema ništa loše. Snobizam je sociološki gledano pozitivna stvar i vodi napretku, bez obzira na motive. Što bi se reklo onako narodski, ti možeš kupiti knjige Meše Selimovića zbog poveza i slaganja sa bojom regala, ali kako god, stvorio si mogućnost da ti dijete (ako već nećeš ti) i pročita te knjige.
A otkud uopšte ova priča ovdje ? Nije mi se dalo listati zadnjih par stranica
Hafis wrote:
Jah...hajde, ako ti kazes.
Evo, uvazavam vas. Je li ti sad lakse?
Nijwe uopće sad bitno. Pa ionako bi vas Teniski klub Mostar razvalio u međusobnom susretu....samo što nam talente pokupiše u Hrvatsku...isto kao i košarkaše.
Hafis wrote:
Pa skorojevići jesu, ali u tome nema ništa loše. Snobizam je sociološki gledano pozitivna stvar i vodi napretku, bez obzira na motive. Što bi se reklo onako narodski, ti možeš kupiti knjige Meše Selimovića zbog poveza i slaganja sa bojom regala, ali kako god, stvorio si mogućnost da ti dijete (ako već nećeš ti) i pročita te knjige.
Hafis wrote:
Ma, prica je krenula o ekonomskoj moci hercegovine, koja se mjeri brojem teniskih terena. Jebote, pa tip je u mojoj selendri sagradio teniski teren, sve ogradjen...svicarski gastarbajter, vise novca nego ukusa i mjere...i? Je li moja selendra zbog toga manje selendra?
Samo Sarajevo ima vise teniskih klubova nego citava Hercegovina.
Zapadnohercegovacki kanton nije ni u prva 4 kantona po proizvodnji i GDP u Federaciji BiH.
Jedino ako zovete politicko preseravanje kao proizvod, onda sigurno proizvodite mnogo.