Republika Turska

MUNAFIK

#38351 Re: Republika Turska

Post by MUNAFIK »

sajber87 wrote: 07/06/2023 23:46
MUNAFIK wrote: 07/06/2023 23:34

Vidis kako su osmanlije uradile dobru stvar za nas i dali nas Austro-Ugarskoj.

A ne mozes ti tako djelit glasacko tijelo kao da su svi ostali protivnici erdogana... Ultranacionalisti su veci protivnici Kemala nego Erdogana tako da ti ta prica ne pije vode.
Kad pominjes austrougare i to da su bosnu osmanlije dale, do dana danasnjeg se nije puno promjenilo , borba je izmedju zapada i rusije , srbima se nije smio dozvoliti izlaz na mediteran jer bi to po automatizmu bilo kao da ga ima rusija. A ovo oko ultranacionalista bi i bilo razumljivo da te praksa nije demantovala i ti glasovi podjeljeni iako je kandidat nacionalista u drugom krugu dao podrsku erdoganu iako je protiv njega bio u prvom
Pa bio je on kandidat i protiv i Kemala ne samo protiv Erdogana... Nema ti logike prica.

Koji glasovi su kome otisli to neznas ni ti ni niko jer na 2 krug manja je izlaznost i erdogan i kemal dobili su + ispod milion gasova vise u odnosu na prvi krug.

Ali po odnosima na terenu i historiji i ideologiji ultranacionalisti su veci politicki protivnici CHPu i Kemalu nego Erdoganu tako da nemas nikakav argument da podrzi to tvoje pisanje.
sajber87

#38352 Re: Republika Turska

Post by sajber87 »

MUNAFIK wrote: 07/06/2023 23:59
sajber87 wrote: 07/06/2023 23:46

Kad pominjes austrougare i to da su bosnu osmanlije dale, do dana danasnjeg se nije puno promjenilo , borba je izmedju zapada i rusije , srbima se nije smio dozvoliti izlaz na mediteran jer bi to po automatizmu bilo kao da ga ima rusija. A ovo oko ultranacionalista bi i bilo razumljivo da te praksa nije demantovala i ti glasovi podjeljeni iako je kandidat nacionalista u drugom krugu dao podrsku erdoganu iako je protiv njega bio u prvom
Pa bio je on kandidat i protiv i Kemala ne samo protiv Erdogana... Nema ti logike prica.

Koji glasovi su kome otisli to neznas ni ti ni niko jer na 2 krug manja je izlaznost i erdogan i kemal dobili su + ispod milion gasova vise u odnosu na prvi krug.

Ali po odnosima na terenu i historiji i ideologiji ultranacionalisti su veci politicki protivnici CHPu i Kemalu nego Erdoganu tako da nemas nikakav argument da podrzi to tvoje pisanje.
Kao sto ne znam ja ne znas ni ti ko je kako glasao, ali si ipak tvrdio sa su glasali za erdogana, nagadjati mozemo do sutra ali cinjenice su one iz posta iznad gdje je protiv erdogana glasalo u prvom krugu 50.5 doduse na jednoj dominantnoj i dvije manje liste dok je u drugom bilo priblizno 52 48 u korist erdogana. Erdogan je nastupao iz pozicije predsjednika a ne bilo ko iz opozicije
MUNAFIK

#38353 Re: Republika Turska

Post by MUNAFIK »

sajber87 wrote: 08/06/2023 00:04
MUNAFIK wrote: 07/06/2023 23:59

Kao sto ne znam ja ne znas ni ti ko je kako glasao, ali si ipak tvrdio sa su glasali za erdogana, nagadjati mozemo do sutra ali cinjenice su one iz posta iznad gdje je protiv erdogana glasalo u prvom krugu 50.5 doduse na jednoj dominantnoj i dvije manje liste dok je u drugom bilo priblizno 52 48 u korist erdogana. Erdogan je nastupao iz pozicije predsjednika a ne bilo ko iz opozicije
Ja sam tvrdio da ce Erdogan bez problema uzeti u drugom krugu pored ostalog jer ultranacionalisti tesko da ikako mogu glasati za Kemala to je logicno i 'prirodno' kao sto bi na primjer bilo prirodno da glasaci INCEta glasaju za Kemala da je ostao u trci.
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#38354 Re: Republika Turska

Post by _BataZiv_0809 »

Turska ima skoro 85 miliona stanovnika, od toga nekih 64 miliona sa pravom glasa. U tom kontekstu pricati o 2.3 milona glasova viska kao o nekoj aman zaman razlici je skroz promaseno.

To je manje nego sto Antalija ima stanovnika.

Sa druge strane, visoka izlaznost i praznik demokratije, nema dalje. Narod je izabrao sta zeli, to je i dalje Erdogan i to treba postovati.
ElRe

#38355 Re: Republika Turska

Post by ElRe »

Visoka izlaznost je samo pokazatelj duboke podijeljenosti društva.
Generalno mislim da treba napraviti sistem ponderisanja glasova, da se glasovi iz ruralnih sredina manje boduju od urbanih, ili podijeliti glasače po školskoj spremi, visini primanja...nije demokratski, ali ni suha demokratija nije dobra.
Glas nekog covjeka sa sela kome je bitno asfaltiranje 1 km i na osnovu čega on daje glas ne može biti isti kao glas inžinjera, doktora, covjeka koji je u toku sa AI, kriptovalutama, covjeka koji hoće uređen javni prevoz...

Ili, sada u Turskoj, ljudi npr iz Trakije su dali glas AKP jer im je obecana nova kuca. Od te nove kuće ljudi u Izmiru, Bodrumu, Eskisehiru, Bursi, Istanbulu nemaju apsolutno nikakve koristi, a takav sistem glasanja nameće pobjednika izbora.
skafiskafsnjak

#38356 Re: Republika Turska

Post by skafiskafsnjak »

ElRe wrote: 08/06/2023 06:04 Visoka izlaznost je samo pokazatelj duboke podijeljenosti društva.
Generalno mislim da treba napraviti sistem ponderisanja glasova, da se glasovi iz ruralnih sredina manje boduju od urbanih, ili podijeliti glasače po školskoj spremi, visini primanja...nije demokratski, ali ni suha demokratija nije dobra.
Glas nekog covjeka sa sela kome je bitno asfaltiranje 1 km i na osnovu čega on daje glas ne može biti isti kao glas inžinjera, doktora, covjeka koji je u toku sa AI, kriptovalutama, covjeka koji hoće uređen javni prevoz...

Ili, sada u Turskoj, ljudi npr iz Trakije su dali glas AKP jer im je obecana nova kuca. Od te nove kuće ljudi u Izmiru, Bodrumu, Eskisehiru, Bursi, Istanbulu nemaju apsolutno nikakve koristi, a takav sistem glasanja nameće pobjednika izbora.
Hahahaha tako u nas glas Hrvata vrijedi 4x vise od bosnjackog :bih:

Ne mogu da vjerujem da neko neshto ovako napise :run:
ElRe

#38357 Re: Republika Turska

Post by ElRe »

skafiskafsnjak wrote: 08/06/2023 09:31 Ne mogu da vjerujem da neko neshto ovako napise
Kako bi ti vrednovao glas doktora iz Izmira i beskućnika iz Karsa?
2604570

#38358 Re: Republika Turska

Post by 2604570 »

ElRe wrote: 08/06/2023 12:45
skafiskafsnjak wrote: 08/06/2023 09:31 Ne mogu da vjerujem da neko neshto ovako napise
Demokratija hu ha...
FGR raja se slomi pljujuci Erdogana kao nedemokratu, diktatora, a onda bi demokratske izbore ovako modifikovali...

Glas dr. Dabica Radovana treba da bude vrijedniji 100 puta nego Cede Domuza :run:
skafiskafsnjak

#38359 Re: Republika Turska

Post by skafiskafsnjak »

Covjece svi smo ljudi.... to je u neku ruku i rasisticki cak.
Boze sacuvaj ....

Ne svidja se ni meni da mi na neki nacin sudbinu kroji neko koji nije makao iz svog sela .... ali ima pravo glasa kao i ja i to je to.
konoplja

#38360 Re: Republika Turska

Post by konoplja »

Pa brate moj... Sta okolisas. Budi kul i budi kao ja. Reci da nisi za demokraciju, nego bi aristokraciju, plutokraciju, oligarhiju, technokraciju ili sta li vec. :D
skafiskafsnjak

#38361 Re: Republika Turska

Post by skafiskafsnjak »

Ono sto bih ja uveo, iako je i to malo diskriminacija .... ali da glasaju samo oni sto imaju stalni boravak u toj zemlji. Znaci, dijaspora da ne moze glasati. Zasto da neko odlucuje o tvom zivotu, a uopste ne zivi tu.
ElRe

#38362 Re: Republika Turska

Post by ElRe »

https://www.bloomberg.com/news/articles ... #xj4y7vzkg

Nešto slično kao Lazar Krstić u nekoj od SNS vlada ili kao onaj Hrvat što nije znao maternji jezik. Puno fensi priče, obećanja, teoretisanja a rezultata neće biti i nakon 3 mjeseca će dati ostavku.

Banke čiji je bila CEO je bankrotirala.
MUNAFIK

#38363 Re: Republika Turska

Post by MUNAFIK »

2604570 wrote: 08/06/2023 13:26

Demokratija hu ha...
FGR raja se slomi pljujuci Erdogana kao nedemokratu, diktatora, a onda bi demokratske izbore ovako modifikovali...

Glas dr. Dabica Radovana treba da bude vrijedniji 100 puta nego Cede Domuza :run:

To ti je 'logika' FGRovaca... I ovih samoprozvanih liberala i laznih boraca za slobodu...

Vrlo lahko bi se oni presaltali u cuvare konc logora samo da se ukaze prilika jer hej sta ima meni on SELJAK glasat, trosit budzet, zrak, zemljiste... Sve bi oni to onako slobdarski po svojim 'demokratskim' metodama rijesili.
Sanjarko

#38364 Re: Republika Turska

Post by Sanjarko »

Dotični forumaš je bio glavni forumaš na onoj temi i podforumu, pandemijskom sr*nju.

Vi ko da niste upratili s kim pričate.
HarTar

#38365 Re: Republika Turska

Post by HarTar »

Sanjarko wrote: 10/06/2023 05:04 Dotični forumaš je bio glavni forumaš na onoj temi i podforumu, pandemijskom sr*nju.

Misliš na ovog Elre-a? On se dokopao Dojča i odmah pokupio svu pamet svijeta. Imam ja i u familiji takvih. Postali odmah islamofobi i anti imigrantski raspoloženi, a ne zanju rečenice sastaviti kako treba, a hoće da su veće Švabe od Švabe :-) :lol: Tako sam se jednom jedva suzdržao da jednog ne polomim u njegovoj vlastitoj kući, ali sam samo izašao i prekinuo svaki kontakt sa njim (radi islamofobije)....
ElRe

#38366 Re: Republika Turska

Post by ElRe »

Ja samo radim u njemačkoj firmi koja ima pogone i u Poljskoj, Srbiji, Turskoj i ured u Sarajevu. Nisam islamofob, musliman sam, Bošnjak, ali cijenim i njemačku privredu, njemačke proizvode.

Ne sećam se da sam pisao o pandemiji.
Bloo
Globalna šefica

#38367 Re: Republika Turska

Post by Bloo »

HarTar wrote: 10/06/2023 12:46
Sanjarko wrote: 10/06/2023 05:04 Dotični forumaš je bio glavni forumaš na onoj temi i podforumu, pandemijskom sr*nju.

Misliš na ovog Elre-a? On se dokopao Dojča i odmah pokupio svu pamet svijeta. Imam ja i u familiji takvih. Postali odmah islamofobi i anti imigrantski raspoloženi, a ne zanju rečenice sastaviti kako treba, a hoće da su veće Švabe od Švabe :-) :lol: Tako sam se jednom jedva suzdržao da jednog ne polomim u njegovoj vlastitoj kući, ali sam samo izašao i prekinuo svaki kontakt sa njim (radi islamofobije)....
Kako se manifestovala ta njegova islamofobija?

Btw EIRe nije u Njemackoj.
skafiskafsnjak

#38368 Re: Republika Turska

Post by skafiskafsnjak »

Bloo wrote: 10/06/2023 13:15

Pa ev napisao je iznad da radi u Njemackoj.
Ma mislim da je sve pocelo tako sto je odgovorio da bi glasovi gradjanina nekog trebali vise vrijediti od glasa covjeka sa sela.
Bloo
Globalna šefica

#38369 Re: Republika Turska

Post by Bloo »

skafiskafsnjak wrote: 10/06/2023 13:21

Ma mislim da je sve pocelo tako sto je odgovorio da bi glasovi gradjanina nekog trebali vise vrijediti od glasa covjeka sa sela.
Ja samo radim u njemačkoj firmi koja ima pogone i u Poljskoj, Srbiji, Turskoj i ured u Sarajevu.
Bloo
Globalna šefica

#38370 Re: Republika Turska

Post by Bloo »

Želiš li da tebe neko kvalificira na osnovu toga na kojim temama pišeš, kako pišeš, o čemu pišeš?
Mislim da bi tu izvukao deblji kraj.
skafiskafsnjak

#38371 Re: Republika Turska

Post by skafiskafsnjak »

Bloo wrote: 10/06/2023 13:28
skafiskafsnjak wrote: 10/06/2023 13:21

Ja samo radim u njemačkoj firmi koja ima pogone i u Poljskoj, Srbiji, Turskoj i ured u Sarajevu.
A u njemackoj firmi, maj bed :D
GandalfSivi

#38372 Re: Republika Turska

Post by GandalfSivi »

Bloo wrote: 10/06/2023 13:37

Želiš li da tebe neko kvalificira na osnovu toga na kojim temama pišeš, kako pišeš, o čemu pišeš?
Mislim da bi tu izvukao deblji kraj.
Mogu li ja, mogu li? :D
HarTar

#38373 Re: Republika Turska

Post by HarTar »

Tek otišlo u Austriju i već goviri da sve migrante iz Affanistana, Čečenije i arapskih zemalja treba protjerati, a ono pored posla radi na crno i vara državu Austriju, uzima dječije doplatke i koristi sve pogodnosti austrijske socijalne zaštite, a druge bi protjeralo. Ja ga samo pitao, ko je napao Afganistan i Irak, ono se počelo derati na mene. Ma mrš, kontam u sebi i samo izađem.
Bloo
Globalna šefica

#38374 Re: Republika Turska

Post by Bloo »

HarTar wrote: 10/06/2023 14:19 Tek otišlo u Austriju i već goviri da sve migrante iz Affanistana, Čečenije i arapskih zemalja treba protjerati, a ono pored posla radi na crno i vara državu Austriju, uzima dječije doplatke i koristi sve pogodnosti austrijske socijalne zaštite, a druge bi protjeralo. Ja ga samo pitao, ko je napao Afganistan i Irak, ono se počelo derati na mene. Ma mrš, kontam u sebi i samo izađem.
Pa prije da je rasista a ne islamofob. I šupak i govno od čovjeka...
Ako ne kaže da ih treba protjerati jer su muslimani, već jer ne žele da se integrišu, da li je to zbog religije ili nečega drugog?
Uostalom, pogledajmo kako mi integrišemo naše migrante. :D Držimo ih u kampovima.
Afganistan? Britanci, Rusi, građanski ratovi, SAD...
To što neko ne želi da kaže gore navedeno ga ne čini islamofobom.
Uostalom kritika talibanskog režima u Afganistanu, ne čini nekoga islamofobom. Zar ne?
Bloo
Globalna šefica

#38375 Re: Republika Turska

Post by Bloo »

GandalfSivi wrote: 10/06/2023 14:14 Mogu li ja, mogu li?
:|
Ne budi Zlica od Opaka.
Post Reply