IRAN

Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#38326 Re: IRAN

Post by Truba »

Mediji su jako oruzje a obican covjek ne moze nista
Vlasnici obaju partja kad zele nesto
To i dobiju
arman1
Grijem se na: ljubav bližnjih svoj
Vozim: šta klepim
Horoskop: BOG

#38327 Re: IRAN

Post by arman1 »

Us kvazi diplomate su izgleda došle samo da kažu da su pokušali. U toku dana Witkof je dva puta dodavao nove zahtjeve. Neki zahtjevi graniče s ludilom, u smislu da us uma pravo nenajavljene kontrole vojnih instalacija Irana.
shape of despair

#38328 Re: IRAN

Post by shape of despair »

Kao što se i moglo predpostaviti Trumpić je već počeo govoriti kako ih Iran zavlači pregovorima i time dobiva na vremenu (valjda da napravi AB). Neznam sad, valjda se može ta AB sklepat u par dana, al dobro. Žutokljunac je rekao da bi napad obavezno uključivao i napad na nuklearna postrojenja.
alijagoro

#38329 Re: IRAN

Post by alijagoro »

shape of despair wrote: 15/04/2025 15:17 Kao što se i moglo predpostaviti Trumpić je već počeo govoriti kako ih Iran zavlači pregovorima i time dobiva na vremenu (valjda da napravi AB). Neznam sad, valjda se može ta AB sklepat u par dana, al dobro. Žutokljunac je rekao da bi napad obavezno uključivao i napad na nuklearna postrojenja.
Svaki dan je kljucan :D tom Iranu,uvijek fali 6 dana :lol:
HarTar

#38330 Re: IRAN

Post by HarTar »

Iranski radar Matla Al Fajr-1 raspoređen je u vojnoj bazi Al Bahri u blizini Kartuma u Sudanu.

Satelitski snimci također prikazuju sisteme Fajr-1 postavljene duž obale Crvenog mora u blizini Port Sudana.

Radar ima domet od 300 km, visinu leta od 20 km i može pratiti 100 ciljeva odjednom.

arman1

#38331 Re: IRAN

Post by arman1 »

U noći sa 16. na 17. april u zračni prostor I.R. Iran su pokušale uči 2 neidentificirane letjelice. Nakon što su odbile komunikaciju i ignorisali upozorenja aktivirane su mjere odbrane te su letjelice napustile branjenu zonu. Prema niže-rangiranom oficiru iranskog PVO-a manevri su karakteristični za borbene letjelice novije generacije. Prilikom povlaćenja letjelice su izbacile tzv. chaff i flare laički varalice ili mamce.
S Iranske strane nije bilo djelovanja. Ovakvi incidenti dešavaju se u prosjeku svaka dva do tri dana.
Prema Iranski obavještajcima u incidentima učestvuju isključivo us i israelske letjelice. Prodora u dubinu Iranskog prostora nije bilo.

Vjerovatno opipavaju ima li rupa i odakle ih sve nišane.
AleksoMKD

#38332 Re: IRAN

Post by AleksoMKD »

arman1 wrote: 17/04/2025 15:00 U noći sa 16. na 17. april u zračni prostor I.R. Iran su pokušale uči 2 neidentificirane letjelice. Nakon što su odbile komunikaciju i ignorisali upozorenja aktivirane su mjere odbrane te su letjelice napustile branjenu zonu. Prema niže-rangiranom oficiru iranskog PVO-a manevri su karakteristični za borbene letjelice novije generacije. Prilikom povlaćenja letjelice su izbacile tzv. chaff i flare laički varalice ili mamce.
S Iranske strane nije bilo djelovanja. Ovakvi incidenti dešavaju se u prosjeku svaka dva do tri dana.
Prema Iranski obavještajcima u incidentima učestvuju isključivo us i israelske letjelice. Prodora u dubinu Iranskog prostora nije bilo.

Sa druge teme, navodno Trump sprecio Izraelski napad.

https://www.reuters.com/world/trump-wav ... 025-04-16/

WASHINGTON, April 16 (Reuters) - U.S. President Donald Trump blocked a planned Israeli strike on Iranian nuclear sites in favor of negotiating a deal with Iran to limit its nuclear program, the New York Times reported on Wednesday, citing administration officials and others.
Israel had developed plans to attack the sites in May, according to the newspaper, which added that the goal was to set back Iran's ability to develop a nuclear weapon by a year or more.
arman1

#38333 Re: IRAN

Post by arman1 »

AleksoMKD wrote: 17/04/2025 16:14
arman1 wrote: 17/04/2025 15:00 U noći sa 16. na 17. april u zračni prostor I.R. Iran su pokušale uči 2 neidentificirane letjelice. Nakon što su odbile komunikaciju i ignorisali upozorenja aktivirane su mjere odbrane te su letjelice napustile branjenu zonu. Prema niže-rangiranom oficiru iranskog PVO-a manevri su karakteristični za borbene letjelice novije generacije. Prilikom povlaćenja letjelice su izbacile tzv. chaff i flare laički varalice ili mamce.

Sa druge teme, navodno Trump sprecio Izraelski napad.

https://www.reuters.com/world/trump-wav ... 025-04-16/

WASHINGTON, April 16 (Reuters) - U.S. President Donald Trump blocked a planned Israeli strike on Iranian nuclear sites in favor of negotiating a deal with Iran to limit its nuclear program, the New York Times reported on Wednesday, citing administration officials and others.
Israel had developed plans to attack the sites in May, according to the newspaper, which added that the goal was to set back Iran's ability to develop a nuclear weapon by a year or more.
Mislim da je to sve balon dok ne budu sigurni u ishod.
ragib

#38334 Re: IRAN

Post by ragib »

//IRAN JE DRŽAVA KOJA JE NAJVIŠE POMOGLA BOSNI I HERCEGOVINI U VRIJEME NAMETNUTOG EMBARGA NA UVOZ ORUŽJA i MTS-A//

Rasim Delić komandant Armije RBiH i član ratne delegacije koja je posjetila Iran u avgustu 1995 godine,u svojoj knjizi istiće :

((((("Nakon što smo prošli uobičajenu kontrolu i klanjali akšam – namaz, ja sam imamu Hamneiju uručio umjetničku sliku s Begovom džamijom kao osnovnim motivom. Pogledavši sliku, imam Hamnei je rekao: “Bio sam u ovoj džamiji 1990. godine. Tada sam rekao da će bosanski muslimani doživjeti teško vrijeme, ali da će iz njega izaći jači i složniji.” Nakon kratkog komentara okrenuo se svojim saradnicima, rekavši im da ne smiju zaboraviti BiH i bosanske muslimane te da im moraju neprekidno pomagati. Nisam mogao ni pretpostaviti šta te riječi znače za prisutne – za njih je to bilo naređenje.")))))

Danijal Hadžović, Azra Radončić, Salko Juklo, Almedin Šišić, Denaida Bašić i Fondacija Cure su se protivili jer je gospođa Bisera Turković 6.12.2022. u posjetu primila iranskog ministra vanjskih poslova Hosseina Amir-Abdollahiana. Žao nam je djevojke koja je stradala u Iranu, ali to unutrašnje pojedinačno pitanje ne može biti razlog za prekid prijateljskih odnosa BiH i Irana. Nabrojane i slične njima, ne zanima što je Iran otvoreno kršio nametnuti embargo i slao nam vojnu pomoć tokom agresije, kada smo se borili za opstanak. Dok se, opravdavajući svoje protivljenje posjeti Iranca, navodno suosjećaju sa tragedijom jedne osobe, oni ne mare za desetine hiljada života Bošnjaka koji su spašeni iranskim naoružanjem. U odlomku autobiografske knjige generala, komandanta Armije RBiH, Rasima Delića „Lice i naličje rata“, on je naveo samo dio onoga šta je Iran uradio za naš opstanak a onda i oslobađanje okupiranih teritorija. Očigledno je Denaidin tekst i saopćenje Fondacije Cure u strateškoj funkciji kidanja prijateljstva dvije zemlje. Obavezno pročitajte ovaj dio knige uz jedan pasus uvoda nepoznatog autora. Pogledajte koliko su bili širokogrudni naši prijatelji, a koliko su sada protiv naših interesa Denaida Bašić i njene kolege.

„25. septembra 1991. godine Vijeće sigurnosti Ujedinjenih nacija uvodi embargo na uvoz naoružanja zemljama Jugoslavije, koja je bila u procesu raspada. Nekoliko mjeseci kasnije, započinje agresija na međunarodno priznatu Republiku Bosnu i Hercegovinu. Njezina oružana sila, Armija Republike Bosne i Hercegovine, uslijed tog embarga cijeli rat je bila inferiorna u odnosu na agresora u pogledu vojne opreme i ostalih materijalno tehničkih sredstava. Pod takvim okolnostima vlasti RBiH bile su primorane kršiti embargo i na sve moguće načine doći do neophodnih sredstava za odbranu. Pored rijetkih arapskih zemalja i Pakistana gotovo niko nije bio spreman podnijeti taj rizik i dostaviti naoružanje ARBiH. Iznimka je bio Iran koji je kontinuirano, kroz cijeli rat, ne tražeći ništa zauzvrat, opskrbljavao ARBiH vojnom opremom i neophodnim materijalno tehničkim sredstvima. Prema različitim izvorima udio doturenog iranskog naoružanja ARBiH iznosi od 70 pa sve do 90%. Danas se može ispričati mnogo priča i anegdota o iranskom doturu naoružanja ARBiH, a mi donosimo priču zabilježenu u knjizi “Lice i naličje rata” generala Rasima Delića.

Tako sam 1. jula 1995. godine na sastanku sa iranskom delegacijom koju je predvodio general Ismail saznao da su vijesti o ratu u BiH udarne u Iranu te da je iranski narod veoma naklonjen Bošnjacima; kako Iranci smatraju svojom obavezom da pomognu Bošnjacima; da će Iran lobirati i kod drugih islamskih zemalja da pomognu pravednu borbu ARBiH te kako mi moramo biti optimisti u svom opredjeljenju i borbi. Slično mi je rekao i nakon sedam dana na ponovnom sastanku nakon što je obišao slobodne teritorije i neke od jedinica ARBiH. Bio je impresioniran organizovanošću ARBiH naglašavajući da će Iran maksimalno podržati našu borbu konkretnom vojnom pomoći u naoružanju, municiji i opremi, ali i repromaterijalom za namjensku industriju čijim je mogućnostima bio impresioniran. Također, tražio je da im što prije dostavimo spisak neophodnog naoružanja i opreme razvrstane po prioritetima kako bi oni mogli organizovati doturanje.

Tih dana je upriličen i veoma značajan susret sa novom iranskom delegacijom. Na sastanku u Mostaru 31. jula 1995. godine u sastavu bosanskohercegovačke delegacije koju je predvodio Alija Izetbegović pored mene su bili i Muhamed Šaćirbegović, Bakir Alispahić, Kasim Trnka, Safet Oručević i Edhem Bičakčić. Iransku delegaciju je predvodio ministar vanjskih poslova Velajati, a u delegaciji su bili ambasador Irana u RBiH Taherijan, general Vahidi i Hamid, kao i dužnosnici Ministarstva vanjskih poslova i drugih ministarstava dr. Vahid, dr. Hansai, dr. Sandžan, dr Saidi i dr. U svom izlaganju Izetbegović je naglasio neophodnost bliže saradnje sa Iranom kako bi se izbjegla tragedija poput one u Srebrenici, da ja nastavim razgovor sa generalom Vahidijem, da je iranska diplomatska inicijativa u svijetu, naročito u Rusiji i Kini, doprinjela poboljšanju odnosa međunarodne zajednice prema borbi RBiH protiv agresije, da Iran pokuša ojačati front islamskih zemalja u podršci borbi RBiH protiv agresije te da u taj front uključi Siriju, Jordan, Maroko, Alžir, Indoneziju i druge zemlje te da će delegacija BiH uskoro posjetiti Iran.

Ministar Velajati se zahvalio Izetbegoviću na sastanku, naglasivši, između ostalog, da će Iran i dalje svestrano podržavati i pomagati BiH, da će Iran i dalje kontaktirati sa Hrvatskom čija je saradnja u pružanju vojne pomoći RBiH nezaobilazna, da se nastavljaju letovi iranskih aviona sa naoružanjem za RBiH, ali i da je ispolovio i brod sa 3 000 tona naoružanja koji je zaustavljen u Turskoj. Velajati je posebno naglasio neophodnost održavanja sastanka koji se između njega, Šaćirbegovića i Ganića trebao održat toga dana u Splitu. On se upitao: kako osigurati rekonstrukciju RBiH u budućnosti; hoće li Hrvatska biti protiv dolaska mirovnih snaga iz islamskih zemalja; ima li Hrvatska privredne interese za saradnju sa islamskim zemljama, na što je Iran iskazao punu spremnost; koliko se i kako može uticati na korekciju nekih političkih stavova Hrvatske prema RBiH; da li je potrebno, u interesu BiH, uključiti Hrvatsku i u vojnu saradnju te zaključio da imam Hamnei i premijer Rafsandžani i dalje insistiraju na punoj i nesebičnoj pomoći RBiH.

Izetbegović se zahvalio Iranu na pomoći, istakavši kako je za RBiH veoma važno da nije sama u natčovječanskoj borbi protiv srpskog agresora te da Iran prednjači u podršci našoj zemlji. Velajati je još jednom istakao da sav iranski narod suosjeća sa patnjom Bošnjaka i RBiH te da bi skoro svaki Iranac želio i lično pomoći RBiH, što daje legitimitet i opredjeljenje iranskim vlastima u vojnoj, političkoj i humanitarnoj pomoći našoj zemlji.

Ja sam naglasio probleme i potrebe ARBiH u naoružanju i vojnoj opremi jer je slijedio moj sastanak sa generalom Vahidijem. Sastali smo se 1. avgusta prije podne. Na sastanku u Kaknju upoznao sam generala Vahidija sa stanjem na ratištu i tražio od njega: da se izvrši isporuka MTS-a po već dostavljenoj listi na kojoj su bili: PAT-ovi i municija za PAT, lanseri i projektili za bestrzajni top SPG – 9, topovi 130 mm i municija, raketni projektili 107 mm, prijenosni PVO sistemi; da se pripremi tovar za brod kako je to ranije dogovoreno sa iranskim sagovornicima; da se poveća dotur artiljerijskih i tenkovskih projektila neophodnih za ofanzivna djelovanja ARBiH; da se pokuša doturiti određen broj motornih vozila specijalne namjene (terenska, sanitetska, vozila veze i sl.)

Vahidi je naglasio, izmeđi ostalog, da je u Iranu već spremna veća količina naoružanja za ARBiH, da će Iran nastaviti sa upućivanjem 4 aviona vojne pomoći sedmično, da će biti upućeni i bestrzajni topovi 106 mm. Pored svega pozvao je bosanskohercegovačku delegaciju da posjeti Iran, što je prihvaćeno.

Naravno da sam pristao i posjeta je uslijedila od 29. do 31. avgusta 1995. godine. Na put u Iran su, pored mene, krenuli i Mustafa Hajrulahović, Vahid Karavelić, Erol Džebo, Rašid Zorlak, Bakir Izetbegović, a u Iranu nam se pridružio Hasan Čengić. Do Splita smo išli kolima, a od Splita do Zagreba avionom. Od Zagreba do Pule putovali smo vozilima iranske ambasade, a odatle avionom za Teheran. U Iranu smo doživjeli srdačan doček na najvišem nivou.

Tokom boravka u toj gostoljubivoj i prijateljskoj zemlji sreli smo se sa svim političkim i vojnim prvacima, počevši od premijera Rafsandžanija i minstra vanjskih poslova Velajatija do komandanata vojnih snaga Irana, ministra odbrane i čelnih funkcionera njihove namjenske industrije. Posebno je bio impresivan naš susret s vjerskim vođom Irana Alijem Hamneijem. S njim se, inače, rijetko susreću strane delegacije. Nas je pozvao da s njim i njegovim saradnicima klanjamo akšam – namaz, što je bila velika čast, koju su rijetko doživljavali ministri u vladi, naučnici i javni radnici u Iranu. Nakon što smo prošli uobičajenu kontrolu i klanjali akšam – namaz, ja sam imamu Hamneiju uručio umjetničku sliku s Begovom džamijom kao osnovnim motivom. Pogledavši sliku, imam Hamnei je rekao: “Bio sam u ovoj džamiji 1990. godine. Tada sam rekao da će bosanski muslimani doživjeti teško vrijeme, ali da će iz njega izaći jači i složniji.” Nakon kratkog komentara okrenuo se svojim saradnicima, rekavši im da ne smiju zaboraviti BiH i bosanske muslimane te da im moraju neprekidno pomagati. Nisam mogao ni pretpostaviti šta te riječi znače za prisutne – za njih je to bilo naređenje.

Tokom boravka u Iranu obišli smo više tvornica namjenske proizvodnje a na svakom mjestu smo osjećali dobrodošlicu i iskreno interesovanje da se što više pomogne našoj zemlji. Dogovorili smo nastavak pomoći Irana ARBiH te modelitet zajedničkog nastupa na konferenciji islamskih zemalja u Kuala Lumpuru sa ciljem što većeg stepena mobilizacije islamskih zemalja za pomoć ARBiH. Imali smo priliku obići i zatvoreni dio aerodroma u Teheranu na kome su bili stacionirani naoružanje, oprema i municija namijenjena našoj armiji. Bilo nam je srce puno jer smo znali da nećemo više ostati bez municije imajući u vidu da smo sa Hrvatskom, odnosno Hrvatskom vojskom u vojnom savezu.

Na dan odlaska iz Teherana čekalo nas je veliko iznenađenje. Na aerodromu je bilo mnogo novinara i više TV kamera. Pitali smo se koga to čekaju. Čekali su nas. Naime, nakon sastanka sa Hamneijem i njegove preporuke da se i dalje pomaže RBiH, saznali smo, premijer Rafsandžanije je održao vanrednu sjednicu iranske vlade. Na toj sjednici je donesena odluka da se RBiH, odnosno ARBiH ponudi ugovor o opremanju naoružanjem i opremom u vrijednosti od 150 miliona dolara. Iran je u ugovoru predviđao potpuno opremanje tri divizije ARBiH (oko 40 000 vojnika). Bili smo prijatno iznenađeni. Ugovor je bio pripremljen na perzijskom i bosanskom jeziku a potpisali smo ga general Rezai i ja. Bio je to najznačajniji ugovor, ne samo vojni, koji je potpisan u ime RBiH tokom rata. Nažalost, taj ugovor je samo dijelom realizovan, jer je nakon mjesec i po dana došlo do potpisivanja prekida sukoba u RbiH“.
Peacean

#38335 Re: IRAN

Post by Peacean »

arman1

#38336 Re: IRAN

Post by arman1 »

Ko se o mlijeko opeče i u jogurt puše. Iranci se spremaju na udare u jeku dobrih informacija s pregovora.
Novi_Nick

#38338 Re: IRAN

Post by Novi_Nick »

arman1 wrote: 21/04/2025 11:55 Ko se o mlijeko opeče i u jogurt puše. Iranci se spremaju na udare u jeku dobrih informacija s pregovora.
Nebi me cudilo da su Cionisti vec odavno infiltrirali izraelske spijune u Iranskoj vojci i politici, kao sto su to uradili u Egiptu i sada u Hamasu i Gazi. Ako bi se desilo tako nesto Iran bi izgubio rat vec u startu.
arman1

#38339 Re: IRAN

Post by arman1 »

Novi_Nick wrote: 22/04/2025 23:31
arman1 wrote: 21/04/2025 11:55 Ko se o mlijeko opeče i u jogurt puše. Iranci se spremaju na udare u jeku dobrih informacija s pregovora.
Nebi me cudilo da su Cionisti vec odavno infiltrirali izraelske spijune u Iranskoj vojci i politici, kao sto su to uradili u Egiptu i sada u Hamasu i Gazi. Ako bi se desilo tako nesto Iran bi izgubio rat vec u startu.
To svi rade. I Iranci imaju svoje špijune kod cionista.
GandalfSivi

#38340 Re: IRAN

Post by GandalfSivi »

Novi_Nick wrote: 22/04/2025 23:31
Halo ba, direktor kontraobavjestajne sluzbe (lik koji je bukvalno bio zaduzen za pronalazenje izraelskih spijuna), bio izraelski spijun. Nema dalje :lol: :lol: :lol:
Peacean

#38341 Re: IRAN

Post by Peacean »

Snažna eksplozija potresla je luku na jugu Irana u subotu, povrijedivši najmanje 115 osoba, izvijestila je državna televizija
https://www.klix.ba/vijesti/svijet/snaz ... /250426057
TAFKAP

#38342 Re: IRAN

Post by TAFKAP »

shape of despair

#38343 Re: IRAN

TAFKAP wrote: 26/04/2025 19:22

ne vidi se ovo
shape of despair

#38344 Re: IRAN

prosirilo se ovo pravo,nemogu ugasiti
TAFKAP

#38345 Re: IRAN

Post by TAFKAP »

shape of despair wrote: 26/04/2025 20:15
TAFKAP wrote: 26/04/2025 19:22

ne vidi se ovo
shape of despair

#38346 Re: IRAN

Prijavio sam se na telegram. Ovo sad gori nekontrolisano
Peacean

#38347 Re: IRAN

Post by Peacean »

Zna li se šta to gori?
shape of despair

#38348 Re: IRAN

Image
BiBi911

#38349 Re: IRAN

Post by BiBi911 »

Peacean wrote: 26/04/2025 21:35 Zna li se šta to gori?
Prevozili su raketno gorivo a u u blizini jos bilo umjetno gnojivo skladisteno(ko u Bejrutu) bez ikavih sigurnosnih elemanata.

Raketno gorivo osjetljivo na ba sve nek se je nesto malo mrdnulo
Peacean

#38350 Re: IRAN

Post by Peacean »

Vlasti su objavile da je najmanje 25 osoba poginulo, a 800 ih je povrijeđeno u velikoj eksploziji u jednoj od ključnih iranskih luka. Eksplozija se dogodila u luci Shahid Rajaee, najvećoj iranskoj komercijalnoj luci, blizu južnog grada Bandar Abbasa, u subotu ujutro. Prema izvještajima državnih medija, šest osoba se još vodi kao nestalo
https://n1info.ba/svijet/najmanje-25-mr ... h-u-iranu/
Post Reply