Sirija

Locked
Fantassin

#38326 Re: Sirija

Post by Fantassin »

Ima... logika :D
Izrael da salje oficire za vezu (ne znas vidim uopce zasto se isti koriste) kada moze dati kodiran satelitski telefon kome oce od pubunjenika i zvati ako oce da priupita jel bila dobra jutarnja kafa bez rizika da budu otkriveni.

Ali ajd vjerovatnije je da su pobunjenici skovali zavjeru i njih 100 000 suti o tome kako saradjuju sa Izraelom i pri tome pljuju dje stignu po istom i optuzuju Assada da radi sa istim...
Al ajde neka :D
husein_kapetan

#38327 Re: Sirija

Post by husein_kapetan »

Maystor wrote:Kapetane, Iran stoji iza posljednjih genijalnih operacija. Meni nije jasno šta namjeravaju, ali u Kuneitru su poslali stotine vojnika. Mislim da to ima više veze sa slanjem poruke Izraelu, nego sa samim Asadom.
Možda.. ali veoma teško dokazivo.. Ja opet mislim da, na vrhu ove četiri godine ipak su određeni rodovi SAA naučili dobrano raditi svoj posao ( npr. Inteligence, Air Force) i rabiti dostupne tehnologije onako kako se danas upotrebljavaju od većine dobro pripremljenih vojski.. jednostavno prirodna evolucija i nadgradnja postrojbi u uslovima kontinuiranih sukoba..i ne dešava se samo na ovom djelu ratišta..
Co0l

#38328 Re: Sirija

Post by Co0l »

Toliko su dobro naucili radit svoj posao da im u petoj godini rata prokopaju tunel ispod sjedista u najvecem sirijskom gradu i dignu ih u zrak.

Ma sta bugarski oficiri,i oni su za njih Sun Cu.
Fantassin

#38329 Re: Sirija

Post by Fantassin »

Co0l wrote:Toliko su dobro naucili radit svoj posao da im u petoj godini rata prokopaju tunel ispod sjedista u najvecem sirijskom gradu i dignu ih u zrak.

SAA je bila tesko uzdrmana na pocetku defekcijom,opcom katastrofom i napadima iznutra... najgori moguci scenario u vojsci.Slicno se dogodilo sa mocnom JNA koja se raspala skoro odma iako nije bila pogodjena na cijelom teritoriju kao sto je to slucaj sa SAA. Upravo jak kadar i malo srece je spasilo SAA od propasti.
Danas kad su linije definisane SAA lagano ali sigurno napreduje na skoro svim frontovima.Politika donekle diktira koliko se pritisce i gdje na pobunjenike zbog kompleksne svjetske diplomatije i igara na tom polju.
Ipak je ogroman uspjeh SAA oficora sto su sacuvali vojsku i gro njene sposobnosti na raspolaganju drzavi.

Pobunjenicke trupe imaju takodje dosta velik broj oficira dezertera iz SAA.Naoruzani su od zapada oruzijama koja su optimalna za borbu... recimo atgm ovima koji su sposobni da uniste bilo koji tenk u SAA arsenalu,komunikacijskom opremom superijornijom od SAA,snajperima zadnjih generacija,municije im ne manjka..
Tu su i fanatici iz ISISa koji pogazise pola Iraka dok ih ne zaustavise a u Siriji ne mogu da maknu na skoro opkoljeni Deir zor..
Nebi ja podcjenjivao bas Sirijske oficire.. al ajd ti si ocito strucnjak i vrsni poznavalac vojske.
husein_kapetan

#38330 Re: Sirija

Post by husein_kapetan »

Fantassin wrote:Ima... logika :D
Izrael da salje oficire za vezu (ne znas vidim uopce zasto se isti koriste) kada moze dati kodiran satelitski telefon kome oce od pubunjenika i zvati ako oce da priupita jel bila dobra jutarnja kafa bez rizika da budu otkriveni.

Ali ajd vjerovatnije je da su pobunjenici skovali zavjeru i njih 100 000 suti o tome kako saradjuju sa Izraelom i pri tome pljuju dje stignu po istom i optuzuju Assada da radi sa istim...
Al ajde neka :D
Kad smo već kod logike, ona vojna mi je dobrano prirodna..
Postoji mnogo razloga zbog kojih je prisustvo tkz. oficira za vezu neophodno u ovim uslovima.. ako želiš mogu ti pojasniti.. kakav crni telefon..
I.. nikada se u ljeb koji jedeš ne pljuje jer ga sledeći dan nemaš.. od kada postoji izrael, i u daleko osjetljivijim situacijama iako je svima evidentno bilo njihovo djelovanje, vazda su se vodili politikom "niti potvrđujemo niti negiramo".. zašto bi sada svojim pijunima dozvolili nekakve hvalospjeve na sva usta ili eksponirali sebe i svoje na njima neprirodan način.. Dobro znana činjenica je da žele ostvariti dodatni "sigurnosni" pojas oko golana i dodatno osigurati ovaj dio anektirane teritorije.. ali to nikada potvrditi neće..ovi su samo instrument unutar "nestabilne sirije" a kada ostvare svoje ciljeve veoma lahko će se ovih otarasiti.. Nebrini.. iako ovi "pobunjenici" majstorski promoviraju vlastiti uradak, ipak dobro znaju gdje im je u ovom "odnosu" granica koju ni u snu ne smiju preći.. i mislim da odgovornim je lijepo "ilustiran" protivargument u slučaju samovolje..
husein_kapetan

#38331 Re: Sirija

Post by husein_kapetan »

Co0l wrote:Toliko su dobro naucili radit svoj posao da im u petoj godini rata prokopaju tunel ispod sjedista u najvecem sirijskom gradu i dignu ih u zrak.

Jesi li nekad pokušao krticu istjerati iz njene mreže tunela.. teško je to..
Ovaj metod borbe je nepredvidiv i iziskuje ekstemne mjere zaštite.. koje SAA dokazano ne želi upotrijebiti..
Usput ovaj objekat je meta napada najmanje 10 puta tokom rata, tako da i ovaj zadnji napad ima samo simboličnu vrijednost, budući da su sve vitalne fukcije i ljudstvo ovog temeljnog roda SAA poodavno izještene iz zone sukoba.. ovaj simbolični napad ne reflektuje minimalno spremnost ili nespremnost SAA..
Co0l

#38332 Re: Sirija

Post by Co0l »

Fantassin wrote:

SAA je bila tesko uzdrmana na pocetku defekcijom,opcom katastrofom i napadima iznutra... najgori moguci scenario u vojsci.Slicno se dogodilo sa mocnom JNA koja se raspala skoro odma iako nije bila pogodjena na cijelom teritoriju kao sto je to slucaj sa SAA. Upravo jak kadar i malo srece je spasilo SAA od propasti.
Danas kad su linije definisane SAA lagano ali sigurno napreduje na skoro svim frontovima.Politika donekle diktira koliko se pritisce i gdje na pobunjenike zbog kompleksne svjetske diplomatije i igara na tom polju.
Ipak je ogroman uspjeh SAA oficora sto su sacuvali vojsku i gro njene sposobnosti na raspolaganju drzavi.

Pobunjenicke trupe imaju takodje dosta velik broj oficira dezertera iz SAA.Naoruzani su od zapada oruzijama koja su optimalna za borbu... recimo atgm ovima koji su sposobni da uniste bilo koji tenk u SAA arsenalu,komunikacijskom opremom superijornijom od SAA,snajperima zadnjih generacija,municije im ne manjka..
Tu su i fanatici iz ISISa koji pogazise pola Iraka dok ih ne zaustavise a u Siriji ne mogu da maknu na skoro opkoljeni Deir zor..
Nebi ja podcjenjivao bas Sirijske oficire.. al ajd ti si ocito strucnjak i vrsni poznavalac vojske.
I u petoj godini rata im tenkovi stoje ko glineni golubovi na sred livade,kao da mole da ih skinu protivoklopom.Ne trebas biti strucnjak pa da znas da je to teski amaterizam.
Btw. kad vec za svaki uspjeh pobunjenika dajete kredit vanjskom faktoru,isto se moze reci i za uspjehe Asadove vojske.
Co0l

#38333 Re: Sirija

Post by Co0l »

husein_kapetan wrote:

Jesi li nekad pokušao krticu istjerati iz njene mreže tunela.. teško je to..
Ovaj metod borbe je nepredvidiv i iziskuje ekstemne mjere zaštite.. koje SAA dokazano ne želi upotrijebiti..
Usput ovaj objekat je meta napada najmanje 10 puta tokom rata, tako da i ovaj zadnji napad ima samo simboličnu vrijednost, budući da su sve vitalne fukcije i ljudstvo ovog temeljnog roda SAA poodavno izještene iz zone sukoba.. ovaj simbolični napad ne reflektuje minimalno spremnost ili nespremnost SAA..
Poginulo ih je i u tom napadu na desetine ali to je svakako samo dobar pokazatelj njihove nesposobnosti.Sjediste obavjestajne sluzbe vazduhoplovstva su iznenadili nakon pune 4 godine rata necim sto su do sada vec puno puta uradili.Kakva ironija.
I onda kazes da su nesto naucili.
arman1
Grijem se na: ljubav bližnjih svoj
Vozim: šta klepim
Horoskop: BOG

#38334 Re: Sirija

Post by arman1 »

Image
zrakomlat

#38335 Re: Sirija

Post by zrakomlat »

Co0l wrote:Realno,i bugarski oficiri bi ovim sirijskim mogli pametovat sudeci po do sada pokazanoj vjestini ratovanja.
.......
:mrgreen:
DuckZz

#38336 Re: Sirija

Post by DuckZz »

Pripadnik Sirijske vojske dezertirao i prešao na stranu pobunjenika u Daari. Prema njegovim rijecima
"Bilo mi je iskreno svejedno u kojim redovima ću biti, nije me briga za Asada, ali iskreno više nisam mogao tamo ostati jer iz dana u dan sve više stranih osoba gledam porijeklom iz Irana "
https://www.youtube.com/watch?v=Ym4Wxup-1ec
Image
lokalni_razdjevicar

#38337 Re: Sirija

Post by lokalni_razdjevicar »

zrakomlat wrote:evo i džazira piše o napadu, nakve vakumske bombe.
http://balkans.aljazeera.net/vijesti/si ... na-naselje
dzezira-katarski medij čija vlada finansira ISil...cccc
husein_kapetan

#38338 Re: Sirija

Post by husein_kapetan »

Image
Ovi na primjer.. ipak danas važe za jedne od najspremnijih na BI
Last edited by husein_kapetan on 15/03/2015 23:46, edited 1 time in total.
insomnia78

#38339 Re: Sirija

Post by insomnia78 »

DuckZz wrote:Pripadnik Sirijske vojske dezertirao i prešao na stranu pobunjenika u Daari. Prema njegovim rijecima
"Bilo mi je iskreno svejedno u kojim redovima ću biti, nije me briga za Asada, ali iskreno više nisam mogao tamo ostati jer iz dana u dan sve više stranih osoba gledam porijeklom iz Irana "
Image
Sad je svoj na svome
Tu su, srecom sve domaći
Sto ne bude covjek pa kaze da ne zeli gledati mrske sije
zrakomlat

#38340 Re: Sirija

Post by zrakomlat »

DuckZz wrote:Pripadnik Sirijske vojske dezertirao i prešao na stranu pobunjenika u Daari. Prema njegovim rijecima
:lol:
Koji kralj. Samo nek se puca :D
Klavikula

#38341 Re: Sirija

Post by Klavikula »

husein_kapetan wrote:
Klavikula wrote:Neki sirijski, ruski i libanonski izvori prenose informaciju da je u napadu SyAF-a, na osnovu obavjestajnih podataka (navodno sirijske obavjestajne sluzbe) ubijen veliki broj, navodno preko 100, boraca Nusre, na Golanu. da li ima istine u ovome, ne znam. cifra je jako velika. stavio sam posto se ovo pocelo vrtiti i po malo ozbiljnijim medijima od prosirijskih fb stranica.

takodjer, ubijen je i neki Assadov rodjak. komandant neki bio, pojma nemam.
Ovo je već 4-5 put u zadnjjih 10 dana da ovako uspiješno kapitaliziraju besprijekorne obavještajne podatke, rekao bih, sumirajući ovo već izvjesno pravilo, sa recentnom radikanom promjenom strategije, generalno.. mislim da pripremaju teren za odlučnije poteze kako na vojnom tako i na političkom planu..
Zaboravih.. izgleda da su na ovom postrojavanju nusrića prisustvovali 3 jordanska i 1 izraelski oficir za vezu, koji podjeliše ovu neočekivanu sudbinu sa nusrićima..
na osnovu informacija o onome sto se desava na terenu i oko njega, sve sam vise misljenja da se polako al sigurno sprema konacni okrsaj koji bi mogao voditi ili politickom rjesenju ili vojnom porazu pobunjenika. mozda i nisam upravu, vrijeme ce potvrditi ili demantovati me, ali dosta faktora, izmedju ostalog i ove besprijekorne akcije sirijske avijacije ukazuju na to.

vidjecemo...
Klavikula

#38342 Re: Sirija

Post by Klavikula »

zrakomlat wrote:
:lol:
Koji kralj. Samo nek se puca :D
samo nek je veselo :lol: :lol:
bingov buraz

#38343 Re: Sirija

Post by bingov buraz »

Motivacija na nivou,nije ni cudo sto se po mjesec dana "bore" za jedan omanji sljivik :mrgreen:
Herr Flick

#38344 Re: Sirija

Post by Herr Flick »

Image
Osipanje vojnika iz SAA,odnosno dezertiranje je totalno zanemarivo,mozda 1-2%.Prosle sedmice je 60 i kusur pobunjenika preslo na stranu SAA u Damasku,nisam vidio da si nesto o tome pisao :-) :-)
Herr Flick

#38345 Re: Sirija

Post by Herr Flick »

Klavikula wrote:Neki sirijski, ruski i libanonski izvori prenose informaciju da je u napadu SyAF-a, na osnovu obavjestajnih podataka (navodno sirijske obavjestajne sluzbe) ubijen veliki broj, navodno preko 100, boraca Nusre, na Golanu. da li ima istine u ovome, ne znam. cifra je jako velika. stavio sam posto se ovo pocelo vrtiti i po malo ozbiljnijim medijima od prosirijskih fb stranica.

takodjer, ubijen je i neki Assadov rodjak. komandant neki bio, pojma nemam.
http://www.advance.hr/vijesti/militanti ... al-assada/
Maystor

#38346 Re: Sirija

Post by Maystor »

JohnnyS wrote:Saxxx zasigurno preuveličava cifre, nema sumnje u to. Ali svi ti napadi o kojima on piše su se zasigurno dogodili i tu umiru civili, možda ne u tolikom broju koji on nabirika, ali u nekom dijelu zasigurno da. Meni ne bi bilo nimalo smiješno da netko napiše "Pala bomba na Markale, 5 000 poginulih, od toga 4 000 djece, 2 000 staraca i 7 000 trudnica" u cilju ismijavanja nečije propagande, jer su neki ljudi na tim Markalama stvarno poginuli. Doduše, nemamo svi isti smisao za humor.
Moram se osvrnuti na ovaj post. Odvratno je koliko smajlija i likovanja vrvi ovom tragičnom temom. Bez obzira ko koga "podržava", nevini ljudi ginu i ja ne vidim nijedan razlog da se likuje nad tom činjenicom. Koliko god da mi je drago što nisam u taboru sa bradatim spodobama, toliko me škaklji pomisao da bi me se moglo na bilo kakav način poistovjetiti sa gore opisanim bolesnicima.
dječak sa šibicama

#38347 Re: Sirija

Post by dječak sa šibicama »

Herr Flick wrote:
Image
Osipanje vojnika iz SAA,odnosno dezertiranje je totalno zanemarivo,mozda 1-2%.Prosle sedmice je 60 i kusur pobunjenika preslo na stranu SAA u Damasku,nisam vidio da si nesto o tome pisao :-) :-)
Da su sa sobom ponijeli TOW, bilo bi slika.
sumirprimus

#38348 Re: Sirija

Post by sumirprimus »

ekavski e ijekavski je..
uspjeh,uspješan... :D
naĆi nema dalje dragi brate kale...
svjedok_007

#38349 Re: Sirija

Post by svjedok_007 »

hape

#38350 Re: Sirija

Post by hape »