Mrsanje - nacini ?

Sve o zdravlju...

Moderator: anex

Post Reply
Bluemore

#3826 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by Bluemore »

neretvanac wrote:Vidim I dalje se pise svasta ovdje...

Gluten, hljeb, proteinska dijeta, kombinovanje namirnica, voda na prazan stomak... :zzzz:

Kalorijski deficit = mrsanje.
Kalorijski suficit = debljanje. As simple as that.
doktore znaci metabolizam kakav da je ne igra ulogu, simple as that? :-)

nadam se da barem nisi nutricionista
bull21

#3827 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by bull21 »

Po ko zna koji put, bitno je i šta jedete. Od čokolada i hamburgera se ne mrša pa vi svirajte pjevcu.
testni_akaunt

#3828 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by testni_akaunt »

Ja i dalje tvrdim da je mršavljenje prosta stvar.
Malo ili nikako brzih ugljikohidrata i fizička aktivnost.
sunceKOtepsija

#3829 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by sunceKOtepsija »

KatarinaKosaca wrote:Ostavih proteine dfinitivno, preporučene na ovoj temi. Otiđoh, kupih, napatih se i udebljah se još :D
Ujutro sam jela neku zob u nemasnom mlijeku i poslije podne te proteine, ništa više, napatila se kao konj, nisam kuhala da ne dođem u iskušenje , mužu naručivala iz nanine kuhinje, jučer stanem na vagu 5 kg dobila :-) :-)
Tako da prelazim na salate i povrće definitivno...
koje jutro si namazala? vako na prvi pogled mi izgleda da si mozda i juce namazala i isti dan stala na vagu a to mi je nemoguce kao i da si jutros namazala a onda se vratila kroz vrijeme u juce :-) i stala na vagu
bumerangss

#3830 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by bumerangss »

testni_akaunt wrote:Ja i dalje tvrdim da je mršavljenje prosta stvar.
Malo ili nikako brzih ugljikohidrata i fizička aktivnost.
:thumbup: i jak karakter! Donijeti cvrstu kdluku i biti ustrajan u tome!
KatarinaKosaca
Location: Izmedju kurvinih sinova i pokvarenih kurvinih sinova

#3831 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by KatarinaKosaca »

sunceKOtepsija wrote:
KatarinaKosaca wrote:Ostavih proteine dfinitivno, preporučene na ovoj temi. Otiđoh, kupih, napatih se i udebljah se još :D
Ujutro sam jela neku zob u nemasnom mlijeku i poslije podne te proteine, ništa više, napatila se kao konj, nisam kuhala da ne dođem u iskušenje , mužu naručivala iz nanine kuhinje, jučer stanem na vagu 5 kg dobila :-) :-)
koje jutro si namazala? vako na prvi pogled mi izgleda da si mozda i juce namazala i isti dan stala na vagu a to mi je nemoguce kao i da si jutros namazala a onda se vratila kroz vrijeme u juce :-) i stala na vagu
Vako na prvi pogled sa svojim primitivnim i glupim provokacijama od mene u skokovima :run:
telllindemann

#3832 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by telllindemann »

smanjiti obroke, umjesto pola hljeba pojedes trecinu ili manje
šetati, hodati sto vise, umjesto autom u prodavnicu tjerati se da hodas
navecer izbjegavati jesti

za 4 mjeseca sam na slican nacin skinuo nekih 15-ak kg a evo vec mejsec-dva bez problema drzim svoju kilažu... trcanje, zdrav zivot sad mi je svakodnevnica ali sam jako jako tesko krenuo.. mislim da sam godinu dana se natezao kreni stani... kada sma nakon mjesec i pol vidio rezultat nisam imao ni pomisli da prekinem... sve je u odluci da li zelis ili ne... kada odlucis da zelis, to ide vrlo jednostavno
A_A_AKCIJA

#3833 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by A_A_AKCIJA »

Da se javim sa updateom,

Nisam bio na dijeti između Bajrama, tako da sam u tom periodu vratio 2kg. Dakle, trenutnih -13kg. Od prije nekih 7 dana sam ponovo na modificiranom Dukanu, pa vam se javim :)
petunija

#3834 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by petunija »

telllindemann wrote:smanjiti obroke, umjesto pola hljeba pojedes trecinu ili manje
šetati, hodati sto vise, umjesto autom u prodavnicu tjerati se da hodas
navecer izbjegavati jesti

za 4 mjeseca sam na slican nacin skinuo nekih 15-ak kg a evo vec mejsec-dva bez problema drzim svoju kilažu... trcanje, zdrav zivot sad mi je svakodnevnica ali sam jako jako tesko krenuo.. mislim da sam godinu dana se natezao kreni stani... kada sma nakon mjesec i pol vidio rezultat nisam imao ni pomisli da prekinem... sve je u odluci da li zelis ili ne... kada odlucis da zelis, to ide vrlo jednostavno
:thumbup:
KatarinaKosaca

#3835 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by KatarinaKosaca »

Već nekih mjesec ili nešto više sam samo na salatama i povrću, povrće samo sa malo maslinovog ulja začinjeno i smršala sam 7kg. Doduše, valjda spomenuti da sam imala i neki jak stres koji mi nije dao jesti 4 dana ništa bukvalno. E, sad se moram boriti protiv yo yo efekta ili kako već rekoše da se zove, jer sa jako gladna i sve bih potamanila. Moram tu krizu izdržati i onda opet još 10kg moram skinuti. Samo da mi Bog da snage.. iskupšenja na svakom koraku :D
Nisrin

#3836 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by Nisrin »

.
Last edited by Nisrin on 19/07/2016 23:50, edited 1 time in total.
quarterback

#3837 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by quarterback »

KatarinaKosaca wrote:Već nekih mjesec ili nešto više sam samo na salatama i povrću, povrće samo sa malo maslinovog ulja začinjeno i smršala sam 7kg. Doduše, valjda spomenuti da sam imala i neki jak stres koji mi nije dao jesti 4 dana ništa bukvalno. E, sad se moram boriti protiv yo yo efekta ili kako već rekoše da se zove, jer sa jako gladna i sve bih potamanila. Moram tu krizu izdržati i onda opet još 10kg moram skinuti. Samo da mi Bog da snage.. iskupšenja na svakom koraku :D
da si dodala meso u tu prehranu imala bi isti efekat a manje bi bila zeljna svega
ćiribiribela

#3838 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by ćiribiribela »

To je mucenje, ne kontam zasto to sebi radite.
zilla_

#3839 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by zilla_ »

Ja sam ponovo na ketogenoj i za 15 dana otišlo oko 6 kila. Posle 3-4 dana nestaje umor, glad i želja za hranom. Energije imam na pretek, nisam gladan a jedem na silu čisto da bi unio potreban broj kalorija da nisam u prevelikom deficitu. :mrgreen:

Inače, dnevno unosim oko 1500 kcal od toga: oko 70% kcal mi je iz masti (maslinovo, bučino, kokosovo i laneno ulje te iz bademi, lješnjaci, sjemenke suncokreta i indijski orah), oko 30% od mesa (pileći batak bez kosti, pileći file, goveđi ramstek, krmenadla, riba, jaja itd) i oko 10% i manje iz UH (lisnato povrće, paprike, gljive itd).

Po meni je ovo najbolja dijeta ako se čovjek želi najbrže moguće riješiti sala a da pri tome zadrži mišićnu masu :thumbup:
quarterback

#3840 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by quarterback »

zilla_ wrote:Ja sam ponovo na ketogenoj i za 15 dana otišlo oko 6 kila. Posle 3-4 dana nestaje umor, glad i želja za hranom. Energije imam na pretek, nisam gladan a jedem na silu čisto da bi unio potreban broj kalorija da nisam u prevelikom deficitu. :mrgreen:

Inače, dnevno unosim oko 1500 kcal od toga: oko 70% kcal mi je iz masti (maslinovo, bučino, kokosovo i laneno ulje te iz bademi, lješnjaci, sjemenke suncokreta i indijski orah), oko 30% od mesa (pileći batak bez kosti, pileći file, goveđi ramstek, krmenadla, riba, jaja itd) i oko 10% i manje iz UH (lisnato povrće, paprike, gljive itd).

Po meni je ovo najbolja dijeta ako se čovjek želi najbrže moguće riješiti sala a da pri tome zadrži mišićnu masu :thumbup:
meni je taj tip ishrane dao sjajne rezultate prije 2/3 godine, go for it ! :thumbup:
A_A_AKCIJA

#3841 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by A_A_AKCIJA »

Žitarice su ti pokvarile plan. Nisi ušla u ketozu, pa ti je ostala glad, jer tijelo nije krenulo da topi masnoću i stvara ketone.

Druga greška, nemoj da izbjegavaš masne stvari. Na proteinskoj dijeti je ok da jedeš punomasno mlijeko i meso. Kada sam čitao o Dukan dijeti, koja je ketonska, osnovna primjedba nutricionista je izbacivanje masnoće.

Dakle, jedi meso, sireve svih vrsta, zeleno povrće, gljive, mlijeko i jogurte, a zaboravi svu hranu bogatu šećerom i ugljikohidratima.

Nadam se da se razumijemo, kada govorimo o proteinima, govorimo o hrani koja je bogata proteinima (meso, riba, sirevi...), a ne o prahu koji koriste bilderi :-D

Doduše, ni ti proteini nisu loši. Ja ih koristim kao zamjenu za slatkiše. Kada poželim slatko, razmutim mjericu proteina sa okusom čokolade, bude mi super zamjena.
KatarinaKosaca

#3842 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by KatarinaKosaca »

quarterback wrote:
KatarinaKosaca wrote:Već nekih mjesec ili nešto više sam samo na salatama i povrću, povrće samo sa malo maslinovog ulja začinjeno i smršala sam 7kg. Doduše, valjda spomenuti da sam imala i neki jak stres koji mi nije dao jesti 4 dana ništa bukvalno. E, sad se moram boriti protiv yo yo efekta ili kako već rekoše da se zove, jer sa jako gladna i sve bih potamanila. Moram tu krizu izdržati i onda opet još 10kg moram skinuti. Samo da mi Bog da snage.. iskupšenja na svakom koraku :D
da si dodala meso u tu prehranu imala bi isti efekat a manje bi bila zeljna svega
NIsam neki ljubitelj mesa, to je problem. Moje meso su dva ćevapa :D Ne volim. Ubaciću ribu
ćiribiribela wrote:To je mucenje, ne kontam zasto to sebi radite.
Radim to mučenje sebi jer neću da obolim od koljena radi težine, neću da mi strada srce i da mlada umrem. Samo zato ;-) Ako se čovjek prepusti užitcima hrane, a pri tom ima genetsku predispoziciju sklonosti debljanju, jako lako nabije toliko viška da je kasnije nemoguće skinuti, a bolešćine dolaze..
mousstapha

#3843 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by mousstapha »

A_A_AKCIJA wrote:
Dakle, jedi meso, sireve svih vrsta, zeleno povrće, gljive, mlijeko i jogurte, a zaboravi svu hranu bogatu šećerom i ugljikohidratima.
Tesko je zaboraviti ugljikohidrate iz mlijecnih proizvoda, jer se u njima nalazi laktoza, mlijecni secer, aplus jogurti cesto imaju dodatni secer kako bi dobili sto bolji okus.
MOSALJOZE

#3844 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by MOSALJOZE »

Jedes ono sto priroda daje,izbjegavas vecinu stvari koje je napravio covjek.
bull21

#3845 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by bull21 »

MOSALJOZE wrote:Jedes ono sto priroda daje,izbjegavas vecinu stvari koje je napravio covjek.
Upravo. Najbolja dijeta na svijetu! :thumbup:
Nemojte brojati kalorije, izbjegavati masti i uh i tako to - to su gluposti. Jedite u mjeri, jedite prirodno i svježe. :-D
A_A_AKCIJA

#3846 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by A_A_AKCIJA »

mousstapha wrote:
A_A_AKCIJA wrote:
Tesko je zaboraviti ugljikohidrate iz mlijecnih proizvoda, jer se u njima nalazi laktoza, mlijecni secer, aplus jogurti cesto imaju dodatni secer kako bi dobili sto bolji okus.
Laktoza se nalazi samo u običnom mlijeku. Kada fermentira, a svi jogurti i zreli (žuti) sirevi su fermentirani proizvodi, prelazi u alkohol i nema je više. Zato se i savjetuju svi fermentirani mliječni proizvodi: jogurti i zreli sirevi.

Čak i u neobranom mlijeku, procenat laktoze rijetko prelazi 5%. Čaša mlijeka neće narušiti ketozu. Kod sireva je taj procenat manji od 1%.

Voćni jogurt je samo naziv za nešto što skoro da i nema veze sa prirodnim jogurtom. Najgori su oni sa 0.1 mliječne masti jer su toliko neukusni, pa ih moraju nakrkati vještačkim aromama i šećerom da bi bili jestivi.
mousstapha

#3847 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by mousstapha »

Valjda znas sta pricas. Generalno upoznat sam sa ketozom, ali nikad nisam bio spreman da idem do kraja sa tim. Zato kazem, treba biti oprezan sa ugljikohidratima.

Od jogurta najvise volim kefir, a vocni jogurti se svakako nisu ni u putu sreli sa jogurtom. :D
ćiribiribela

#3848 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by ćiribiribela »

@katarina, pa ima I drugih nacina za smrsati a ne izgladnjivati se, ne moras odmah "tim tonom", nisam mislila nista lose. I ja sam se borila sa kilama, I tek kad sam pocela redovno I zdravo jestI I pomalo trenirati rijesila sam problem, doduse malo I pretjerala ( 165-52 ). Nikad nisam bila gladna, imala sam I imam izlete u slatko I masno (npr pojesti pizzu I kutiju keksa za jedan obrok) ali ne debljam se vise. Ako hoces javi mi se na pp pa cu ti poslati neke linkove.
KatarinaKosaca

#3849 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by KatarinaKosaca »

ćiribiribela wrote:@katarina, pa ima I drugih nacina za smrsati a ne izgladnjivati se, ne moras odmah "tim tonom", nisam mislila nista lose. I ja sam se borila sa kilama, I tek kad sam pocela redovno I zdravo jestI I pomalo trenirati rijesila sam problem, doduse malo I pretjerala ( 165-52 ). Nikad nisam bila gladna, imala sam I imam izlete u slatko I masno (npr pojesti pizzu I kutiju keksa za jedan obrok) ali ne debljam se vise. Ako hoces javi mi se na pp pa cu ti poslati neke linkove.
Ma, nisam uopće "tim tonom", izvinjavam se ako je tako zvučalo. Jednostavno, bojim se bolešćure , a one se lijepe na gojaznost. U godinama sam kad mi se jebe za estetiku, kome se sviđam, sviđam, ali radi se o tome da trebam još djetetu i da se bojim bolesti.
Ja imam u kući mediteransku ishranu, nemam ni jagnjetinu ni svinjetinu ni masno ni slasno, ali me slatko košta kila. I neka luda potreba za slatkim.. evo sad je krenulo hvala Bogu, mislim da ću uspjeti još skinuti 10, a onda će biti najteže to održavati da se ne udebljam. Tad hoću tražiti savjet. :thumbup:
quarterback

#3850 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by quarterback »

KatarinaKosaca wrote:
Ma, nisam uopće "tim tonom", izvinjavam se ako je tako zvučalo. Jednostavno, bojim se bolešćure , a one se lijepe na gojaznost. U godinama sam kad mi se jebe za estetiku, kome se sviđam, sviđam, ali radi se o tome da trebam još djetetu i da se bojim bolesti.
Ja imam u kući mediteransku ishranu, nemam ni jagnjetinu ni svinjetinu ni masno ni slasno, ali me slatko košta kila. I neka luda potreba za slatkim.. evo sad je krenulo hvala Bogu, mislim da ću uspjeti još skinuti 10, a onda će biti najteže to održavati da se ne udebljam. Tad hoću tražiti savjet. :thumbup:
fyi gonartroza koju si spomenula najcesce zavisi od genetike
Post Reply