Renault Megane all about
Moderators: _BataZiv_0809, anex
-
direstraits0078
#3826 Re: Renault Megane all about
Bobine se mijenjaju u paru, 1-4 i 2-3, sto ce reci da nije bitno odakle brojis, od zamajca ili od zupcastog, kad ti rikne 2 ili 3 mijenjas obje u sredini, kad rikne jedan ili 4 mijenjas obje na krajevima. A inace se broji da je cilindar broj 1 onaj prvi do zamajca.
-
dgL_
#3827 Re: Renault Megane all about
Jedina sagem je bila ta koja je crkla... Ostale su valeo i ja sam sad kupio valeo... Stim sto su dvije braon kapice a dvije zelene kapice... Zamjenio sam samo bobinu koja je crkla... Ili nije crkla ali je radila smanjenim kapacitetom... Sto znaci da su ostale mijenjanje sto potvrdjuju racuni iz servisne... Mozda je i ova mjenjana ali je ponovo stavljena smecarska... Valjda sada bude ok...direstraits0078 wrote:Bobine se mijenjaju u paru, 1-4 i 2-3, sto ce reci da nije bitno odakle brojis, od zamajca ili od zupcastog, kad ti rikne 2 ili 3 mijenjas obje u sredini, kad rikne jedan ili 4 mijenjas obje na krajevima. A inace se broji da je cilindar broj 1 onaj prvi do zamajca.
-
direstraits0078
#3828 Re: Renault Megane all about
Valeo je ok. Sad ocekuj uskoro da ces mijenjati i tu drugu u sredini. 
-
senci-071
#3829 Re: Renault Megane all about
Moze pomoc...
Megan dizel 1,5 2004 dizel,karavan...pale mi se lampice ABS i kao ono proklizavanje...Mijenjao sam krajnice prednje i zadnji lezaj,bili mi bas otisli,ali i dalje se lampice pale...
Megan dizel 1,5 2004 dizel,karavan...pale mi se lampice ABS i kao ono proklizavanje...Mijenjao sam krajnice prednje i zadnji lezaj,bili mi bas otisli,ali i dalje se lampice pale...
-
dgL_
#3830 Re: Renault Megane all about
Sta kobkretno za nas laike znaci da je letva dobila lufta na desnom tocku, ali je kao mehanicka pa je nije problem zamjeniti? Kako je mehanicka ako imam servo? Cak mislim da je i elektricna pumpa... ?direstraits0078 wrote:Valeo je ok. Sad ocekuj uskoro da ces mijenjati i tu drugu u sredini.
-
direstraits0078
#3831 Re: Renault Megane all about
Evo ovdje prikazano sta znaci kad letva prne u shishu:dgL_ wrote:
Sta kobkretno za nas laike znaci da je letva dobila lufta na desnom tocku, ali je kao mehanicka pa je nije problem zamjeniti? Kako je mehanicka ako imam servo? Cak mislim da je i elektricna pumpa... ?direstraits0078 wrote:Valeo je ok. Sad ocekuj uskoro da ces mijenjati i tu drugu u sredini.
Letva kao letva moze biti pogonjena elektricnim uredjajem, ili hidraulicnim uredjajem. Taj hidraulicni uredjaj pogon moze dobijati opet preko elektricne ili pumpe pogonjene remenom s remenice motora. Kod tvog Megana je pogonjena elektricnim motorom montiranim na stubu volana. Sto ce reci da nemas hidraulicnu pumpu koja upumpava hidraulicno ulje u kuciste letve i tako pomaze i olaksava pokretanje letve kod upravljanja. Tako da ti se to ni ne moze pokvariti.
Kvar letve moze biti banalan, u smislu troska dijelova, ako se radi o plasticnoj piksni unutar kucista letve. Ako se radi o drugom kvaru, zamjena ili reparacija metalnih unutarnjih dijelova letve ili nabavka nove kosta finih novaca. Cak i zamjena piksni kosta dosta, jer trebas razmontirati letvu, a to nije posao od 5 minuta. Uglavnom, tu ima dosta potrosnih dijelova, ali su svi na mjestima gdje uzmu dosta vremena za zamjenu. A vrijeme je novac...
-
dgL_
#3832 Re: Renault Megane all about
Aha, shvatio sam hvala na detaljnom objasnjenju... Kod mene nema bas ovakav zvuk prilikom svakog motanja u jednu pa u drugu stranu... Ali se zna javiti vrlo slicno ovome... Opet ponekad... Samo kod okretanja volana u mjestu, ali isto tako lupa na rupama... Jer imam lupanje na desnom tocku a ustanovljeno je da nema nigdje drugo lufta... Lijevi tocak nema lufta prilikom cimanja... A desni kad je danas majstor uhvatio za krajnicu i zaljuljao kaze osjeti se luft od letve... Krajnica nema lufta... Imas li beko misljenje o navedenom? Hvala puno druze na odgovorima.direstraits0078 wrote:Evo ovdje prikazano sta znaci kad letva prne u shishu:dgL_ wrote:
Letva kao letva moze biti pogonjena elektricnim uredjajem, ili hidraulicnim uredjajem. Taj hidraulicni uredjaj pogon moze dobijati opet preko elektricne ili pumpe pogonjene remenom s remenice motora. Kod tvog Megana je pogonjena elektricnim motorom montiranim na stubu volana. Sto ce reci da nemas hidraulicnu pumpu koja upumpava hidraulicno ulje u kuciste letve i tako pomaze i olaksava pokretanje letve kod upravljanja. Tako da ti se to ni ne moze pokvariti.![]()
Kvar letve moze biti banalan, u smislu troska dijelova, ako se radi o plasticnoj piksni unutar kucista letve. Ako se radi o drugom kvaru, zamjena ili reparacija metalnih unutarnjih dijelova letve ili nabavka nove kosta finih novaca. Cak i zamjena piksni kosta dosta, jer trebas razmontirati letvu, a to nije posao od 5 minuta. Uglavnom, tu ima dosta potrosnih dijelova, ali su svi na mjestima gdje uzmu dosta vremena za zamjenu. A vrijeme je novac...
-
direstraits0078
#3833 Re: Renault Megane all about
Sjedeci udobno zavaljen u fotelji, misljenja sam da bi trebao poslusati majstora. 
-
Leon16v
- Vozim: Staro željezo
#3834 Re: Renault Megane all about
Pa sta je sa ovim meganima
Kod prijatelja lupa na rupama nesto, kako je promjenio stabilizatore kolko tolko se utišalo, al sutra cemo provjerit letvu da li se cuje prilikom vintanja volana
Kod prijatelja lupa na rupama nesto, kako je promjenio stabilizatore kolko tolko se utišalo, al sutra cemo provjerit letvu da li se cuje prilikom vintanja volana
-
dgL_
#3835 Re: Renault Megane all about
Znaci zamjena letve volana... Kaze da nova nije vise od 150 KM... Nisam provjeravao... Hvala jos jednom, vidjecemo sta kako...direstraits0078 wrote:Sjedeci udobno zavaljen u fotelji, misljenja sam da bi trebao poslusati majstora.
- bitanga_sa_otesa
- Grijem se na: drva
- Vozim: pezejca
- Horoskop: ne vjerujem
#3836 Re: Renault Megane all about
tjesi se..dgL_ wrote:. Kaze da nova nije vise od 150 KM...
-
dgL_
#3837 Re: Renault Megane all about
Sutra cu da zovem da vidim... Reko mi je da nije veliki luft i da nije nikakva hica da se to sutra odma mora ali eto kao da imam u vidu... Znas kako mi je rekao "mehanicka je, nebi trebala bit vise od 150 KM"...bitanga_sa_otesa wrote:tjesi se..dgL_ wrote:. Kaze da nova nije vise od 150 KM...
- bitanga_sa_otesa
#3838 Re: Renault Megane all about
mozda ti je luft u sponi,ona je 25 maraka ..
-
dgL_
#3839 Re: Renault Megane all about
Da je bogdo... To bi bio bingobitanga_sa_otesa wrote:mozda ti je luft u sponi,ona je 25 maraka ..
Nisam puno zapitkivao... Sve pregledao kaze nema lufta nigdje sta ti lupa kako, objasnim... Ponekad malo u volanu i lupa malo preko rupa u desnom tocku... Uze zaljulja krajnicu lijecog tocka sve 5... Nema milimetar nigdje, uze zaljulja desnu krajnixukaze ima lufta, ali nije od krajnice vec od letve volana... Gdje se nalazi spona ? Jel ona u unutrasnjem dijelu od krajnice prema letvi ili?
- bitanga_sa_otesa
-
dgL_
#3841 Re: Renault Megane all about
E pa to je onda moguce... Da je luft na mjestu gdje spona lijeze u letvu... Podici opet pa malo bolje pogledat. Hvalabitanga_sa_otesa wrote:
-
made_in_sarajevo
#3842 Re: Renault Megane all about
zna li neko kako mogu najbolje rijesiti glupi kanalni odvod vode koji ide oko akumulatora i glavnih osiguraca? vec sam ljetos imao belaj sa tim osiguracima od vode to jest vlage zahrdjali pa belaj sa strujom imao. majstor napravio sve,vratio, kao nekim voskom zalio sve to ali jebiga sad zima,kise,snijeg, ja otvorim haubu vazda mokro oko akumulatora. pa kontam da ga nekako zastitim najlonom i osigurace ili kako vec.
renault megane I 1998 je u pitanju
renault megane I 1998 je u pitanju
- johntra
#3843 Re: Renault Megane all about
Ljetos su meni riknule dvije bobine, haman...ustvari, ne znam jesu li uopšte riknule, jer je auto normalno na leru radilo, ali je gubilo snagu...
ja kontao do goriva, na kraj pameti bobine, a sad ću reći i zašto...po pehu, to mi se desilo u Tuzli...odemo do nekog majstora od ženunog rođaka na dijagnostiku, i on ima Megana 1,6, prikopčamo na dijagnostiku, kaže problem sa paljenjem, senzor bregaste...haj super, kontam, taman ovaj ima istog Megana daj da probamo prije kupovine...stavimo, kad prc...opet isto, opet istu grešku prijavljuje...haj da probamo sa onim VVT solenoidom, da se on nije nešto zeznuo...isto skinemo sa drugog auta, isto opet prc...probali bobine, sve OK, dijagnostika ništa ne prikazuje od njih...kaže on na kraju, možda je varijabilan remenica...
kako ja nisam imao vremena da gledamo sad, jer sam morao natrag za SA, zahvalim se ljudima i krenem tako...uglavnom, to je bilo jedno od najsporijih putovanja SA-TZ, nisam prešao 70 na sat...nisam nigdje smio preći više od 2.500 obrtaja, jer sve iznad trese se auto...šleperi me prestizali..
ostavim auto kod svog majstora, dva dana sve gledao, rastavljao, dijganostika dva komada različita, ništa nije mogao skontati...opet ručno provjerene bobine, opet isto, kao da su sve u redu...haj, kontamo remenica, ali ode moj majstor do Edvina još da zadnju riječ presudi...
i on kaže odmah da je remenica, ako je sve drugo u redu, nema šta drugo biti...kad kaže, haj da probaju zamijeniti bobine...kad gle čuda, auto proradi...
na kraju, riknula haman jedna, valjda zbog tog pravila zamijenimo dvije...Valeo isto dva komada...ali kaže da je varijabilna svakako pred crkavanje, jer joj je vijek trajanja 60 milja, a moj ima 63 na satu sada...kao eto, sad nemam punu snagu motora, mada ja ne osjetim neki nedostatak veći, te je neću mijenjati dok ne počne zveketati non-stop...
bit je da nekad i dijagnostika problem i da nije sve do proizvođača auta...ali eto, ko ne zna da svi noviji benzinci imaju problema sa bobinama, benzinca nikada ne bi trebao kupiti...
ja kontao do goriva, na kraj pameti bobine, a sad ću reći i zašto...po pehu, to mi se desilo u Tuzli...odemo do nekog majstora od ženunog rođaka na dijagnostiku, i on ima Megana 1,6, prikopčamo na dijagnostiku, kaže problem sa paljenjem, senzor bregaste...haj super, kontam, taman ovaj ima istog Megana daj da probamo prije kupovine...stavimo, kad prc...opet isto, opet istu grešku prijavljuje...haj da probamo sa onim VVT solenoidom, da se on nije nešto zeznuo...isto skinemo sa drugog auta, isto opet prc...probali bobine, sve OK, dijagnostika ništa ne prikazuje od njih...kaže on na kraju, možda je varijabilan remenica...
kako ja nisam imao vremena da gledamo sad, jer sam morao natrag za SA, zahvalim se ljudima i krenem tako...uglavnom, to je bilo jedno od najsporijih putovanja SA-TZ, nisam prešao 70 na sat...nisam nigdje smio preći više od 2.500 obrtaja, jer sve iznad trese se auto...šleperi me prestizali..
ostavim auto kod svog majstora, dva dana sve gledao, rastavljao, dijganostika dva komada različita, ništa nije mogao skontati...opet ručno provjerene bobine, opet isto, kao da su sve u redu...haj, kontamo remenica, ali ode moj majstor do Edvina još da zadnju riječ presudi...
i on kaže odmah da je remenica, ako je sve drugo u redu, nema šta drugo biti...kad kaže, haj da probaju zamijeniti bobine...kad gle čuda, auto proradi...
na kraju, riknula haman jedna, valjda zbog tog pravila zamijenimo dvije...Valeo isto dva komada...ali kaže da je varijabilna svakako pred crkavanje, jer joj je vijek trajanja 60 milja, a moj ima 63 na satu sada...kao eto, sad nemam punu snagu motora, mada ja ne osjetim neki nedostatak veći, te je neću mijenjati dok ne počne zveketati non-stop...
bit je da nekad i dijagnostika problem i da nije sve do proizvođača auta...ali eto, ko ne zna da svi noviji benzinci imaju problema sa bobinama, benzinca nikada ne bi trebao kupiti...
-
direstraits0078
#3844 Re: Renault Megane all about
Nemaju svi benzinci problem sa bobinama, tj. nemaju svi izražen problem.
- johntra
#3845 Re: Renault Megane all about
Na mojoj prijašnjoj Laguni 1,8, mijenjane bile dvije, evo sad i na Meganu...
FIAT-ov 1,6 ima iste probleme...više sad crkavaju ove pojedinačne po cilindrima, nego prijašnje...ja ih sad smatram potrošnim materijalom, kao svjećice, tako da me i ne bi čudilo da je i to jedna čarlama proizvođača, da se više profitira...
FIAT-ov 1,6 ima iste probleme...više sad crkavaju ove pojedinačne po cilindrima, nego prijašnje...ja ih sad smatram potrošnim materijalom, kao svjećice, tako da me i ne bi čudilo da je i to jedna čarlama proizvođača, da se više profitira...
-
direstraits0078
#3846 Re: Renault Megane all about
Ne ugrađuje svaki proizvođač istu marku, nije kod svih proizvođača problem jednako izražen, bez obzira što je princip isti.
-
Throttle
#3847 Re: Renault Megane all about
Zato Opel stavi DIS modul, sve u jednom modulu pa te glava zaboli kad crkne il jedna pocne zezat

- konektovan
- Vozim: Francusku kantu
#3849 Re: Renault Megane all about
E vala, i ti renoli znaju biti govna samo taka. 
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#3850 Re: Renault Megane all about
šta vozaju renolovi inženjeri 
bezbeli samo u garantnom roku auta
i to BMW
bezbeli samo u garantnom roku auta
i to BMW