Pitamo Mehanicare ?

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
direstraits0078

#3826 Re: cilindar kvacila

Post by direstraits0078 »

muha_sa wrote:papak veze nije imo da je hidraulicno kvacilo :lol: auto mi stade a ne mogu da prešaltam :( sreca bilo neko proširenje--dignem haubu i ko blecak blehnem :-) naidje jedan ciko, pita me šta je bilo---velim da mi je pukla sajla kvacila :thumbup:
kaže cOjk--bježa ba--nema ovo auto sajlu vec ti ovako radi :) pumpaj papucicom i prešaltaj--kad hoceš da prešaltaš lagano rucicom--ako ne ide ti opet pumpaj i furaj :lol: :lol: tako i bi--mašala :)
Vidis, dobra te sreca srela, negdje si sadaku podijelio... :D Ima ljudi jos uvijek, valjda bude i u 2016? 8)
bitanga_sa_otesa
Grijem se na: drva
Vozim: pezejca
Horoskop: ne vjerujem

#3827 Re: cilindar kvacila

Post by bitanga_sa_otesa »

muha nemoj vise ic na more pa ti se nece to desavati :)
Danguba

#3828 Re: cilindar kvacila

Post by Danguba »

Bit ce cilindara samo neka je ziva glava, nego

Sretna vam Nova godina

:autic:
muha_sa

#3829 Re: cilindar kvacila

Post by muha_sa »

Image
nedims

#3830 Re: cilindar kvacila

Post by nedims »

muha_sa wrote:Image
Pridruzujem se...
Ublehas

#3831 Re: cilindar kvacila

Post by Ublehas »

lorente wrote:ej ljudi otisao mi je cilindar kvacila-procurio skroz i bilo je tesko mijenjati brzine,kvacilo nije lijepo odvajalo..danas sam zamjenio cilindar koji nije nimalo jeftin 120km, i sada mijenja brzine bez zapinjanja,medjutim kvacilo se ne vrati skroz,ostane centimetar mozda i vise,ne vrati se do kraja..majstor kada je stavio novi cilindar samo je pumpao rukom i nogom kvacilo...jel trebalo ozraciti ili..? jel to uzrok sto se sada ne vrati do kraja nego ostane centimetar? jel neko mijenjao?hvala
Hidraulicko kvacilo se neozracuje kao kocnica pumpanjem, postoji sprava tzv. bleeder koji to radi a posto ga vecina servisa nema onda se radi "slobodnim padom" ulja, bez (mnogo) pumpanja pedale, otvori se ventil za ozracivanje i pusti se da izadje zrak, naravno i manja kolicina ulja.
bitanga_sa_otesa
Grijem se na: drva
Vozim: pezejca
Horoskop: ne vjerujem

#3832 Re: cilindar kvacila

Post by bitanga_sa_otesa »

ozracio sam stotine kvacila i imam bleeder,ali s njim uspio jedno desetak.ostalo sve seljackom metodom noge i okastog kljuca.....
lorente

#3833 Re: cilindar kvacila

Post by lorente »

Ublehas wrote:
lorente wrote:ej ljudi otisao mi je cilindar kvacila-procurio skroz i bilo je tesko mijenjati brzine,kvacilo nije lijepo odvajalo..danas sam zamjenio cilindar koji nije nimalo jeftin 120km, i sada mijenja brzine bez zapinjanja,medjutim kvacilo se ne vrati skroz,ostane centimetar mozda i vise,ne vrati se do kraja..majstor kada je stavio novi cilindar samo je pumpao rukom i nogom kvacilo...jel trebalo ozraciti ili..? jel to uzrok sto se sada ne vrati do kraja nego ostane centimetar? jel neko mijenjao?hvala
Hidraulicko kvacilo se neozracuje kao kocnica pumpanjem, postoji sprava tzv. bleeder koji to radi a posto ga vecina servisa nema onda se radi "slobodnim padom" ulja, bez (mnogo) pumpanja pedale, otvori se ventil za ozracivanje i pusti se da izadje zrak, naravno i manja kolicina ulja.
djaba to sve, izgleda da uopste nije bilo do cilindra,danas su mi u drugom servisu odzracivali i rekli da nije do toga nego do nekakve viljuske kvacila...u ponedjeljak ce nabaviti tu viljusku 10-15km i zamjeniti...kazu mozemo do sutra odzracivati opet nece vracati do kraja,i stvarno kvacilo opet ostane 1-2cm ne vrati
direstraits0078

#3834 Re: cilindar kvacila

Mogucnosti za desavanje kvara su neiscrpne. Da sve bude ispravno, mogucnost je mnogo manja. :-D
Ublehas

#3835 Re: cilindar kvacila

Post by Ublehas »

lorente wrote:
Ublehas wrote:
djaba to sve, izgleda da uopste nije bilo do cilindra,danas su mi u drugom servisu odzracivali i rekli da nije do toga nego do nekakve viljuske kvacila...u ponedjeljak ce nabaviti tu viljusku 10-15km i zamjeniti...kazu mozemo do sutra odzracivati opet nece vracati do kraja,i stvarno kvacilo opet ostane 1-2cm ne vrati
Ta zamjena viljuske podrazumjeva skidanje mjenjaca sto je povelik posao, kako radom tako i cijenom, a kad to skinu to sve ocekuj jos kojesta od majstora da ce naci. Potrazi jos gdje neko misljenje i nezuri s tom viljuskom, bice to ok.
lorente

#3836 Re: cilindar kvacila

Post by lorente »

rekli su mi polovna viljuska 10-20km i da treba majstoru pola sata,da ga digne na dizalicu i zamjeni to...rekli su mi da sam djaba mijenjao cilindar koji je bio 125km plus ruke 20...tako da ne mogu proci gore od toga nema sanse :D
dgL_

#3837 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by dgL_ »

pitanje malo glupo pitanje ali me muci... imao sam starije auto i nakon sto dostigne temperaturu zaledjena hauba popusti i otopi led i snijeg sa nje... sad sam uzeo drugo auto i desava mi se da nakon dostizanja temperature 90 C hauba ostane upotpunosti zaledjena... auto puse vruce... sve je ok ali je kompletno zaledjeno... nece da otopi snijeg sa haube... kao da je motor hladan :S glupost al me zanima zasto se to desava? Hvala
amar1994

#3838 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by amar1994 »

dgL_ wrote:pitanje malo glupo pitanje ali me muci... imao sam starije auto i nakon sto dostigne temperaturu zaledjena hauba popusti i otopi led i snijeg sa nje... sad sam uzeo drugo auto i desava mi se da nakon dostizanja temperature 90 C hauba ostane upotpunosti zaledjena... auto puse vruce... sve je ok ali je kompletno zaledjeno... nece da otopi snijeg sa haube... kao da je motor hladan :S glupost al me zanima zasto se to desava? Hvala
Bolja kako zvucna tako i toplotna izolacija izdmedju motora i same haube,isto se i meni desava na trojci ;-) ,izolacija mi je na onoj plastici sto se skida,tako je ja mislim na vecini novijih auta :)
dgL_

#3839 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by dgL_ »

amar1994 wrote:
dgL_ wrote:pitanje malo glupo pitanje ali me muci... imao sam starije auto i nakon sto dostigne temperaturu zaledjena hauba popusti i otopi led i snijeg sa nje... sad sam uzeo drugo auto i desava mi se da nakon dostizanja temperature 90 C hauba ostane upotpunosti zaledjena... auto puse vruce... sve je ok ali je kompletno zaledjeno... nece da otopi snijeg sa haube... kao da je motor hladan :S glupost al me zanima zasto se to desava? Hvala
Bolja kako zvucna tako i toplotna izolacija izdmedju motora i same haube,isto se i meni desava na trojci ;-) ,izolacija mi je na onoj plastici sto se skida,tako je ja mislim na vecini novijih auta :)
pada jak snijeg i ja svakih kilometar izlazim da ocistim haubu? hmm.. stakla odlede brisaci sve ok al hauba...
dgL_

#3840 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by dgL_ »

btw. jel moguce da se to desava zbog plasticnog poklopca motora koji zadrzava toplotu? Da li je to normalno neko od iskusnijih ?
direstraits0078

#3841 Re: Pitamo Mehanicare ?

dgL_ wrote:btw. jel moguce da se to desava zbog plasticnog poklopca motora koji zadrzava toplotu? Da li je to normalno neko od iskusnijih ?
Koje vozilo je u pitanju? Koji motor?
530i

#3842 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by 530i »

Neće biti radi plastike preko motora, nego prije do zaštite ispod haube. To obično imaju dizeli, možda je neko i kod tebe stavio (ako sam upratio benzinac je u pitanju).
dgL_

#3843 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by dgL_ »

direstraits0078 wrote:
dgL_ wrote:btw. jel moguce da se to desava zbog plasticnog poklopca motora koji zadrzava toplotu? Da li je to normalno neko od iskusnijih ?
ibiza 1.4 16v facelift
NediM17

#3844 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by NediM17 »

Leon16v wrote:Ima li neki nacin da se testira kvacilo tj. lamela, cuo sam nesto pod rucnom, ubacim u veci 4 ili 5 brzinu i pustim kvacilo, ako se ugasi auto ok je, tako nekako? Koliko je to uopste sigurno :lol:
Vozi cetvrtom recimo, pritisni kvacilo i pun gas skupa, i onda naglo spusti nogu s kvacila, nogu s gasa ne dizi. Ako auto trzne i obrtaji se naglo spuste lamela ti je dobra.
undefined007

#3845 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by undefined007 »

Ima li ko kakav dobar akumulator preporucit? Ovaj trenutni evo taman istekle 2 godine garancije i riknuo, a dok sam imao Black horse 5 godina je trajao ... Ima li kakva radnja u Sa sa novim akumulatorima ali da valjaju nije bitna cijena. 75Ah može i 60
sve na kvadrat

#3846 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by sve na kvadrat »

undefined007 wrote:Ima li ko kakav dobar akumulator preporucit? Ovaj trenutni evo taman istekle 2 godine garancije i riknuo, a dok sam imao Black horse 5 godina je trajao ... Ima li kakva radnja u Sa sa novim akumulatorima ali da valjaju nije bitna cijena. 75Ah može i 60
Ja sam uzeo Bosch prije dva mjeseca haman, pali ko mina, 74Ah..,Bosch, Varta, nećeš pogriješiti.
undefined007

#3847 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by undefined007 »

sve na kvadrat wrote:
undefined007 wrote:Ima li ko kakav dobar akumulator preporucit? Ovaj trenutni evo taman istekle 2 godine garancije i riknuo, a dok sam imao Black horse 5 godina je trajao ... Ima li kakva radnja u Sa sa novim akumulatorima ali da valjaju nije bitna cijena. 75Ah može i 60
Ja sam uzeo Bosch prije dva mjeseca haman, pali ko mina, 74Ah..,Bosch, Varta, nećeš pogriješiti.

gdje sta? cijena? moze i na pm
sve na kvadrat

#3848 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by sve na kvadrat »

undefined007 wrote:
sve na kvadrat wrote:

gdje sta? cijena? moze i na pm
Poslao sam ti na pm...
amar1994

#3849 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by amar1994 »

530i wrote:Neće biti radi plastike preko motora, nego prije do zaštite ispod haube. To obično imaju dizeli, možda je neko i kod tebe stavio (ako sam upratio benzinac je u pitanju).
Na to sam i mislio,kod mene tacno gdje su turbina i izduvne grane pojacana toplotna izolacija azbestom ili je neki drugi materijal,uglavnom ima
Image
Kako na ovoj plastici tako i na haubi :)
direstraits0078

#3850 Re: Pitamo Mehanicare ?

dgL_ wrote:
direstraits0078 wrote:
ibiza 1.4 16v facelift
Imas li sve plastike ispod blatobrana i ispod motora? Ako fali zastite ispod i oko motora, u kombinaciji sa ovim zastitnim na haubi, onda imas taj efekat.
Post Reply