Zemljotres maloprije..

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
hrasno38
Vozim: Renault Laguna
Horoskop: Riba

#3826 Re: Zemljotres maloprije..

Post by hrasno38 »

Montana wrote:35km od epicentra..ako sam dobro skužio

https://www.volcanodiscovery.com/earthquakes/today.html
http://www.emsc-csem.org/Earthquake/ear ... ?id=520962

Sarajevo je 39 km od epicentra
shalla

#3827 Re: Zemljotres maloprije..

Post by shalla »

Kod mene u mahali neko glupo pašče ne prestaje lajati...

Napis'o ja, preko Tapatalka
Daryl Dixon

#3828 Re: Zemljotres maloprije..

Post by Daryl Dixon »

radiša wrote:
Capajebo wrote:
radiša wrote:Do pola dva jos jedan jaci,vezite gache.
dje to nadje
dojava.
brate stavio sam sve pare na to, ne bude li znam gdje cu te naci :lol:
radiša

#3829 Re: Zemljotres maloprije..

Post by radiša »

:lol:
hrasno38

#3830 Re: Zemljotres maloprije..

Post by hrasno38 »

shalla wrote:Kod mene u mahali neko glupo pašče ne prestaje lajati...

Ja se sjecam zemljotresa u Crnoj Gori 1979 godine koji je i u Sarajevu bi strasan ali ono bas strasan. Sjecam se da sam drmnuo sa kreveta jer sam tada zivio visoko u neboderu i da je sve poispadalo iz regala. Ali isto tako se sjecam prije toga da me je probudio strasan lavez pasa. Ja mislim da su lajali svi psi grada Sarajeva mada ih tada nije bilo ni blizu koliko ih je danas. I naucno je dokazano da zivotinje predosjecaju zemljotrese.
Daryl Dixon

#3831 Re: Zemljotres maloprije..

Post by Daryl Dixon »

ma to udaljenost od raje sto je komentarisala.. 35, 38, 44km
de balzac

#3832 Re: Zemljotres maloprije..

Post by de balzac »

odvratan osjećaj :shock: i haj sad spavaj majčinsine! ko je rekao do pola dva još jedan? :shock:
Montana

#3833 Re: Zemljotres maloprije..

Post by Montana »

hrasno38 wrote:

http://www.emsc-csem.org/Earthquake/ear ... ?id=520962

Sarajevo je 39 km od epicentra
Daryl Dixon wrote:
ma to udaljenost od raje sto je komentarisala.. 35, 38, 44km
skužio sad,ja gledo,dole,po postovima..
Last edited by Montana on 30/07/2016 01:26, edited 2 times in total.
radiša

#3834 Re: Zemljotres maloprije..

Post by radiša »

de balzac wrote:odvratan osjećaj :shock: i haj sad spavaj majčinsine! ko je rekao do pola dva još jedan? :shock:
neko se zajebaje :lol:
shalla

#3835 Re: RE: Re: Zemljotres maloprije..

Post by shalla »

hrasno38 wrote:
shalla wrote:Kod mene u mahali neko glupo pašče ne prestaje lajati...

Ja se sjecam zemljotresa u Crnoj Gori 1979 godine koji je i u Sarajevu bi strasan ali ono bas strasan. Sjecam se da sam drmnuo sa kreveta jer sam tada zivio visoko u neboderu i da je sve poispadalo iz regala. Ali isto tako se sjecam prije toga da me je probudio strasan lavez pasa. Ja mislim da su lajali svi psi grada Sarajeva mada ih tada nije bilo ni blizu koliko ih je danas. I naucno je dokazano da zivotinje predosjecaju zemljotrese.
To Hrasno utješi me, pogotovo kad sam "home alone" [emoji17]
P.s. moram reći da ovo isto pašče laje svaku noć, nekad više nekad manje a evo i prestao je prije par minuta pa sad il će uskoro gruhnuti pa se smirio il neće ni gruhnuti pa se zato smirio [emoji3]

de balzac

#3836 Re: Zemljotres maloprije..

Post by de balzac »

radiša wrote:
de balzac wrote:odvratan osjećaj :shock: i haj sad spavaj majčinsine! ko je rekao do pola dva još jedan? :shock:
neko se zajebaje :lol:
jebote tebi do smijeha, ja se sasro :oops: samo osluškujem, doduše ni psi se ne čuju, pa se malo tješim
radiša

#3837 Re: Zemljotres maloprije..

Post by radiša »

hajmo,sad
sad :lol:
Daryl Dixon

#3838 Re: Zemljotres maloprije..

Post by Daryl Dixon »

samo je-beno je bilo prije par godina u zenici kad je udario zemljotres, one fasadne cigle sa zgrada poispadale ljudi izasli na ulice, nisu se smjeli vratiti u stanove, jutro dočekali napolju ... Bože sačuvaj :|
de balzac

#3839 Re: Zemljotres maloprije..

Post by de balzac »

prošla opasnost, 1:31 :sax:
cyprus

#3840 Re: Zemljotres maloprije..

Post by cyprus »

Sjedim sa hanumom na kauču... Ona osjetila zemljotres, ja ništa :shock: Još me napala da je pravim ludom :mrgreen:
de balzac

#3841 Re: Zemljotres maloprije..

Post by de balzac »

cyprus wrote:Sjedim sa hanumom na kauču... Ona osjetila zamljotres, ja ništa :shock: Još me napala da je pravim ludom :mrgreen:
kod mene kauč proplesao bukvalno, istovremeno neko pucketanje, više drobljenje poda :shock: fakat grozan osjećaj.
hrasno38

#3842 Re: Zemljotres maloprije..

Post by hrasno38 »

de balzac

#3843 Re: Zemljotres maloprije..

Post by de balzac »

sad bih išao kod komšije na vrata da osluhnem laje li mu kera :oops:
Oligarh

#3844 Re: Zemljotres maloprije..

Post by Oligarh »

Pa naravno da životinje osjete prije ljudi zbog jačih čula. To nije ništa neobično.
Kod zemljotresa kroz zemlju putuju prvo brži P waves (Primary waves). Oni se prvi zabilježe na seizmografima, ali i kod životinja. Ljudi ih ne osjete jer su to longitudinalni valovi i putuju svi u istom pravcu i samim tim ne izazivaju velika pomjeranja. P valovi putuju ogromnom brzinom i prema njima se određuje jačina zemljotresa na seizmografima udaljenim od hipocentra. Oni putuju, kod jačih potresa i cijelom planetom.

Oni što ljudi osjete i što trese su S waves (S valovi). Za razliku od P valova, ovi su dosta sporiji, ali i intenzivnije izazivaju pomjeranja čvrstog tla. Oni su poprečni valovi što znači vibracije su pod pravim kutom u odnosu na smjer kretanja.

S valovi putuju samo kroz čvrsto tlo, dok ih tekučine blokiraju, za razliku od P valova koji putuju kroz oboje.
jao_situacije

#3845 Re: Zemljotres maloprije..

Post by jao_situacije »

Oligarh wrote:
Pa naravno da životinje osjete prije ljudi zbog jačih čula. To nije ništa neobično.
Kod zemljotresa kroz zemlju putuju prvo brži P waves (Primary waves). Oni se prvi zabilježe na seizmografima, ali i kod životinja. Ljudi ih ne osjete jer su to longitudinalni valovi i putuju svi u istom pravcu i samim tim ne izazivaju velika pomjeranja. P valovi putuju ogromnom brzinom i prema njima se određuje jačina zemljotresa na seizmografima udaljenim od hipocentra. Oni putuju, kod jačih potresa i cijelom planetom.

Oni što ljudi osjete i što trese su S waves (S valovi). Za razliku od P valova, ovi su dosta sporiji, ali i intenzivnije izazivaju pomjeranja čvrstog tla. Oni su poprečni valovi što znači vibracije su pod pravim kutom u odnosu na smjer kretanja.

S valovi putuju samo kroz čvrsto tlo, dok ih tekučine blokiraju, za razliku od P valova koji putuju kroz oboje.
kako misliš tekućine blokiraju
de balzac

#3846 Re: Zemljotres maloprije..

Post by de balzac »

Oligarh wrote:

sve sam ja ovo pročitao, haj ti meni sad reci hoće l' ga biti noćas još :oops: pa da idem spavati :D
Oligarh

#3847 Re: Zemljotres maloprije..

Post by Oligarh »

jao_situacije wrote:
Oligarh wrote:

kako misliš tekućine blokiraju
Voda i stijene imaju različitu smicajnu snagu tj kompoziciju. (Smicanje, smik, posmik ili odrez je opterećenje čvrstoga tijela silama koje djeluju u ravnini nekoga presjeka tijela, a nastoje izazvati paralelno klizanje jednoga dijela presjeka (tankoga sloja) u odnosu na drugi.)

Snaga smicanja je jedna od sila koja drži stijenu zajedno, i spriječava je da se raaspada od pada. Tekućine nemaju isti smicanj: to je razlog zašto, ako uzmeš čašu vode i odjednom ukloniš staklo, voda neće zadržati taj oblik i samo će se raspasti.
BHF_Manijak

#3848 Re: Zemljotres maloprije..

Post by BHF_Manijak »

Nije vala neki bio kakvih zna biti. Osjetilo se tek toliko da znas da je zemljotres. :mrgreen:
Prosle ili pretprosle godine, ne sjecam se sad, je daleko gori bio. :mrgreen:
Oligarh

#3849 Re: Zemljotres maloprije..

Post by Oligarh »

de balzac wrote:
Oligarh wrote:

sve sam ja ovo pročitao, haj ti meni sad reci hoće l' ga biti noćas još :oops: pa da idem spavati :D
Draž zemljotresa je što ga nikad ne možeš predvidjeti. :D
Ali neće ga biti najvjerovatnije jer ovaj rasjed kod Hrenovice gdje se ovaj desio je poznat po ovakvim četvorkama, kao i svaki ostali rasjed u jugoistočnoj-istočnoj i centralnoj Bosni. Ako se i desi neki novi u narednih 24-48h bio bio istog ili manjeg inteziteta. Mali su ovo rasjedi (bar ovi koji su nam poznati - hvala NATO paktu na njihovoj expertizi i studiji seizmike BiH urađenoj prije 10tak godina), tek nekih do 20 km dužine. Ali Treskavica je već nešto drugo, kao i sve od Prenja prema moru, te pojas oko Banja Luke (zbog nekih ludih rasjeda, vjerovatno zbog prelaza debilje u Mohorovičićevom diskontinuitetu - MOHO sloj)

I znaš šta te može još tješiti: Kod nas nema tih foreshock zemljotresa, to je odlika onih najvećih "megathrust" zemljotresa M7.5+. Mi nemamo niti tih džinovski kontintalnih rasjeda kao Anadolija, Iran, Himalaje, a posebno ne podvlčačenja ploča jenda pod drugu "subdukcije" kao Pacifički vatreni prsten i Indonezija. Kod nas (na Treski) kada se desi M6+ u najgorem slučaju, desiti će se odjednom, bez najave. Zato ovo je sve manje-više normalno.
de balzac

#3850 Re: Zemljotres maloprije..

Post by de balzac »

Oligarh wrote: Draž zemljotresa je što ga nikad ne možeš predvidjeti. :D
Ali neće ga biti najvjerovatnije jer ovaj rasjed kod Hrenovice gdje se ovaj desio je poznat po ovakvim četvorkama, kao i svaki ostali rasjed u jugoistočnoj-istočnoj i centralnoj Bosni. Ako se i desi neki novi u narednih 24-48h bio bio istog ili manjeg inteziteta. Mali su ovo rasjedi (bar ovi koji su nam poznati - hvala NATO paktu na njihovoj expertizi i studiji seizmike BiH urađenoj prije 10tak godina), tek nekih do 20 km dužine. Ali Treskavica je već nešto drugo, kao i sve od Prenja prema moru, te pojas oko Banja Luke (zbog nekih ludih rasjeda, vjerovatno zbog prelaza debilje u Mohorovičićevom diskontinuitetu - MOHO sloj)

I znaš šta te može još tješiti: Kod nas nema tih foreshock zemljotresa, to je odlika onih najvećih "megathrust" zemljotresa M7.5+. Kod nas (na Treski) kada se desi M6+ u najgorem slučaju, desiti će se odjednom, bez najave. Zato ovo je sve manje-više normalno.
koja draž zemljotresa, bokte :roll: ja ne bih volio ni ovo "banalno" potresanje još jednom doživjeti :oops:

šalu na stranu, hvala ti, mene ovo tvoje objašnjenje smirilo, vidi se da si od struke :)

buenas noches!
Post Reply