BH vojna industrija i naoruzanje

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply

Vojna industrija BiH

Treba se razvijati prvenstveno radi ekonomskih razloga
399
31%
Treba se razvijati prvenstveno radi sigurnosnih razloga
782
60%
Ne treba da se razvija jer rat je zlo
77
6%
Nemam stav
11
1%
Briga me
39
3%

Total votes: 1308

Drvosjeca iz Dejcica

#3826 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by Drvosjeca iz Dejcica »

prog321 wrote:nemaju veze sa običnom radio frekvencijom.
radio valovi su previše slabi . Mislim, to je nešto sto se uči u osnovnoj i srednjoj školi.
da sam znao ispisat cete dvije stranice podebljao bih ono RADIO Frekvencije :-)
Ma bolan kakve obične i neobične? :roll: I GPS signal je frekvencija određenog spektra a ti si mene uvjeravao kako to nema veze frekvencijama. :roll: Ako ne vjeruješ vrati se nazad pa provjeri, eto sam te post iznad qutao pa provjeri šta si napisao.

Nego kako oni prebacuju sliku i zvuk sa predatora u Ameriku iz Avganistana? :mrgreen:

Cijela poenta mog pisanja nije da pametujem bilo kome već sam htio ukazati na to da su komercijalni dronovi neupotrebljivi u pravim ratovima jer te civilne frekvencije su lake za ometanje pa dron postane neupotrebljiv. Možda u lokalnim ratovima i ratovima narko kartela možeš uzeti recimo DJI Inspire2 dron koji ima impresivnu kameru pa koristii za osmatranje.
prog321

#3827 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by prog321 »

pa ako imas uredjaj za ometanje dronova isto tako ces ometat elektricne helikoptere.
prica ti je bezveze :-)
Drvosjeca iz Dejcica

#3828 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

prog321 wrote:pa ako imas uredjaj za ometanje dronova isto tako ces ometat elektricne helikoptere.
:lol: Šta ti je električni helikopter? :mrgreen:

Onaj uređaj za ometanje koji sam postavio na snimku sa YouTube ne može ometati vojne frekvence odnosno vojne i policijske dronove. Kontaš? Znaš li zašto, pomenuo sam to u prijašnjim postovima ako si pazio i čitao.
PM72

#3829 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by PM72 »

Drvosječo,

nemoj se takmičiti sa b.......
dobiju te na iskustvo.
jao_situacije

#3830 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by jao_situacije »

daj ba trolate temu

čuj ne može se blokirati nije frekvencija bla bla

svaka frekvencija se može ometati i blokirati manje ili više uspješno, šta će ti koji kurac dron ako nemaš c4i
pa nećeš po kartama ucrtavati ono što vidiš s drona ili implementiraš sve kao sistem, ili se ne igraš
dron može imati jedino upotrebu kao ofanzivno oružje u našem slučaju, da bi ga koristio za izviđanje i artiljeriju treba ti obučen kadar nije to igrica na kompjuteru
prog321

#3831 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by prog321 »

Drvosjeca iz Dejcica wrote:
prog321 wrote:pa ako imas uredjaj za ometanje dronova isto tako ces ometat elektricne helikoptere.

Onaj uređaj za ometanje koji sam postavio na snimku sa YouTube ne može ometati vojne frekvence odnosno vojne i policijske dronove. Kontaš? Znaš li zašto, pomenuo sam to u prijašnjim postovima ako si pazio i čitao.
jel se zajebavas ili si ozbiljan sa tim vojnim frekvencijama?
hoces reci da ne mozes ugraditi vojnu frekvenciju na obican dron ? wtf
imam osjecaj kao sa djecom da pricam.
i ovaj poltron PM ne prestaje ubacivati.
Hajd, ja sam zavrsio sa ovom temom.
imam pametnija posla.
vozdra.
:-)
belfy

#3832 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by belfy »

prog321 wrote:Belfy,
znaci, provedes čitav dan guglajuci i potvrdiš samo ono što sam ja rekao? :lol:

GPS se sastoji od mikro talasa , mikrovalnih frekvencija a u to ne spadaju one tvoje gluposti o UHF, VHF.
Ti talasi se koriste za vanjske i kućne tv antene.
Izjavio si nonsense i još se izblamirao.. :-)

ja sam tačno rekao da obični radio talasi ne mogu odraditi posao za GpS.
i sa ovim sam tu pricu zavrsio.
volio bih da me ne kvotas vise :-)
ovo vjezbas da budes bezobrazan? ja sam ti vec u prvom postu rekao da si u krivu. meni je to struka. znao sam da nemas pojma o cemu pricas. iznad sam ti postavio pojednostavljeno u par recenica da razumijes koliko si u krivu. nije mi jasno da uopste pokusavas gurati dalje gluposti. i UHF i VHF i GPS si mikrotalasi i istovremeno mikrovalne frekvencije. to sam ti naveo u odgovoru prije i ako to ne vidis citaj ponovo.
prog321 wrote:nemaju veze sa običnom radio frekvencijom.
radio valovi su previše slabi . Mislim, to je nešto sto se uči u osnovnoj i srednjoj školi.
da sam znao ispisat cete dvije stranice podebljao bih ono RADIO Frekvencije
ne postoje obicne i neobicne radio frekvencije. sve sto je u spektru od 3 kHz do 300 GHz je radio frekvencija (ili radio talas ako zelis). znaci svo zracenje u tom elektro-magnetnom spektru. kako sto si vidio u primjeru koji sam ti dao iznad - GPS je u spektru od par MHz. valjda ces se snaci barem u skaliranju kilo-Mega-Giga. prestani sa vjezbanjem gluposti, molim te. sam si rekao da zelis nesto da naucis. probaj se drzati svoje rijeci.
Drvosjeca iz Dejcica

#3833 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

prog321 wrote:
Drvosjeca iz Dejcica wrote:

jel se zajebavas ili si ozbiljan sa tim vojnim frekvencijama?
hoces reci da ne mozes ugraditi vojnu frekvenciju na obican dron ? wtf
imam osjecaj kao sa djecom da pricam.
i ovaj poltron PM ne prestaje ubacivati.
Hajd, ja sam zavrsio sa ovom temom.
imam pametnija posla.
vozdra.
:-)
Odustajem! :roll:
PM72

#3834 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by PM72 »

:lol:
ja ti fino kažem,dobiće te na iskustvo.Valja sad njemu proguglati sve ono što si mu zadao.

Šta kaže - poltron. :lol:
kockakockica

#3835 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by kockakockica »

Nermin Džindić o namjenskoj od 8:50 minute

https://www.youtube.com/watch?v=Lm84Mfikrmw

On govori o 10 razvojnih projekata!? :D

1. Samohodna haubica
2. ??
3. ??
4. ??
5. ??
6. ??
7. ??
8. ??
9. ??
10?? :run:
TheMule

#3836 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by TheMule »

Covjek je prico o radio valovima, to je jasno iz njegovog citata. Ohladite malo jer upali ste u toku price
heckler

#3837 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by heckler »

kockakockica wrote:Nermin Džindić o namjenskoj od 8:50 minute

1. Samohodna haubica
2. ??
3. ??
4. ??
5. ??
6. ??
7. ??
8. ??
9. ??
Dakle,

- 230 miliona promet u 2016
- 305 miliona planirani promet u 2017 po do sada potpisanim ugovorima
- Ugovori za 2017 i 2018 vec osigurani
- 10ak razvojnih projekata u toku.
- Prosjecni stepen dovrsenosti tih projekata oko 40%
- Planirani zavrsetak razvoja 2016, 2017, 2018.
- Ukoliko se privede kraju uspjesno moguce racunati i na uduplani promet.

"Razvojni projekat" je dosta sirok pojam. Moze to biti sve, od samohodne haubice, do novog upaljaca za granatu iliti Power Pack za tenk. Bez dodatnih informacija moze nam biti samo drago da se ipak neki razvoj desava jer bez toga nema nista.
krater

#3838 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by krater »

Unis Ginex Goražde povećao izvoz i u prošloj godini zaradio blizu 10 miliona KM

Kompanija Unis Ginex iz Goražda prošle godine ostvarila je poslovne prihode od 36,5 miliona KM, što je za oko 7,5 miliona KM više nego u 2015.

Firma je lani ostvarila čistu dobit, odnosno zaradu od 9,8 miliona KM, izvještava BiznisInfo na osnovu finansijskog izvještaja ove kompanije.

Ovo je pokazatelj rasta i razvoja namjenske, odnosno vojne industrije u BiH koja je u velikom usponu.

Ginex je prošle godine ostvario prihode od izvoza u iznosu od 29,3 miliona KM, a od prodaje na domaćem tržištu u iznosu od 6,8 miliona KM.

Upravo je snažan rast izvoza vodio ovako dobrom rezultatu.

Ginex proizvodi inicijalne kapisle za municiju različitih kalibara, detonatore i upaljače za ručne bombe i dimne kutije, razne elektro kapisle i pripale za raketne sisteme itd.

Zemlje u koje izvozi su: Srbija, Crna Gora, Slovenija, Hrvatska, Rumunija, Bugarska, Grčka, Slovačka, Mađarska, Njemačka, Španija, Švajcarska, Turska, Francuska, Malezija, Tajland, Filipini, Saudijska Arabija, UAE, SAD, Belgija, Holandija, Danska, Malta, Italija, Izrael, Egipat, Čile, Urugvaj, Južna Afrika i dr.

(Autor: BiznisInfo)

:bih: :bih: :bih:
kockakockica

#3839 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by kockakockica »

heckler wrote:
kockakockica wrote:Nermin Džindić o namjenskoj od 8:50 minute

1. Samohodna haubica
2. ??
3. ??
4. ??
5. ??
6. ??
7. ??
8. ??
9. ??
Dakle,

- 230 miliona promet u 2016
- 305 miliona planirani promet u 2017 po do sada potpisanim ugovorima
- Ugovori za 2017 i 2018 vec osigurani
- 10ak razvojnih projekata u toku.
- Prosjecni stepen dovrsenosti tih projekata oko 40%
- Planirani zavrsetak razvoja 2016, 2017, 2018.
- Ukoliko se privede kraju uspjesno moguce racunati i na uduplani promet.

"Razvojni projekat" je dosta sirok pojam. Moze to biti sve, od samohodne haubice, do novog upaljaca za granatu iliti Power Pack za tenk. Bez dodatnih informacija moze nam biti samo drago da se ipak neki razvoj desava jer bez toga nema nista.

Sjecam se da je Novalić prije jedne godine govorio o stavljanju u funkciju pogona baruta(Vitezit), a jednom je rekao da se podigao domet granate 155 mm na 42 km.
Nuken

#3840 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by Nuken »

Samopičeća haubica iz BNT-a

Pokretanje Vitezita i rad u većem obimu čime postajemo još više nezavisni od inostranih dobavljača

Razvoj granate 155m na domet od 42km

To je ono što mislim da se zna od tih projekata, mislim da je četvrti i razvoj te bh. puške a opet ostaje misterija šta je s preostalim projektima
155_mm

#3841 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by 155_mm »

http://www.nezavisne.com/novosti/bih/Vo ... ije/414699

sta li je pesnik 'teo da kaze i kome se obraca?

:?
r_faruk

#3842 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by r_faruk »

sta je "artificija"?
krater

#3843 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by krater »

Sead Džafić ekskluzivno za Faktor: Šta planiram uraditi sa Livnicom čelika Tuzla

Zemljište Livnice čelika, ukupne površine 33.751 metar kvadratni, nalazi se na veoma atraktivnoj lokaciji u Tuzli u ulici Bosne Srebrene.

Image

Zemljište Livnice čelika, ukupne površine 33.751 metar kvadratni, nalazi se na veoma atraktivnoj lokaciji u Tuzli u ulici Bosne Srebrene.

Tuzla i sada čekam da dobijem odluku Općinskog suda u Tuzli da bih uplatio novac", potvrdio je ekskluzivno za Faktor Sead Džafić, načelnik Kalesije i vlasnik firme UNIS TOK.

Džafić je otkrio i šta planira da uradi sa fabrikom koja je svojevremeno bila jedna od vodećih u bivšoj Jugoslaviji kada je u pitanju metalurgija.

- Livnicu sam kupio da nastavim proizvodnju. Ja se ne bavim građevinarstvom, ne pravim zgrade, tako da želim biti jasan. Ja proizvodim i to ću nastaviti. Svi bivši radnici Livnice koji su sposobni za rad i žele da rade, dobit će posao - rekao je Džafić.

Inače, zemljište Livnice čelika, ukupne površine 33.751 metar kvadratni, nalazi se na veoma atraktivnoj lokaciji u Tuzli u ulici Bosne Srebrene. Na toj lokaciji nalaze se i proizvodno-poslovni objekti, mašine, oprema, postrojenja i inventar, kao i zemljište van kruga tvornice, tačnije industrijski kolosijek površine oko 543 metra kvadratna. Sve se nalazi prekoputa tuzlanskog naselja Irac, na lokaciji između Međugradske autobuske stanice i tržnog centra "Omega" u Tuzli.

- Nakon što uplatim novac, ući ćemo u fabriku i vidjeti čime tačno raspolažemo. Tada ćemo znati koliko još treba novca uložiti, da li je potreban remont, šta imamo od mašina i šta nedostaje - pojasnio je Džafić.

Inače, Džafić je vlasnik fabrike UNIS TOK koja proizvodi otkivke i odbojno-vlačne naprave, a ima oko 350 zaposlenih. Ova fabrika vodeća je u jugoistočnoj Evropi u svojoj branši, a između ostalog, proizvode ležajeve za kamione i autobuse i sarađuju sa njemačkim Mercedesom.

- Ono čime se ja bavim u proizvodnji najsrodnija je djelatnost Livnici čelika Tuzla. Imamo kontakte u toj oblasti, sarađujemo sa vodećim svjetskim proizvođačima i neće nam biti problem osigurati tržište - poručio je Džafić.

http://www.unistok.ba

http://www.zeljezarailijas.com

CIMOS Zenica

Image

Image

Image

Image

kockakockica

#3844 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by kockakockica »

Džamp Corporation Sarajevo is a supplier of defense products, specialized in ammunition, ammunition components, explosives, and weapons.

http://www.jump-bih.com/#!/page_about

http://www.ba-metalexport.ba/bs_BA/o-nama/

krater

#3845 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by krater »

Rudnik mangana - Buzim

Image
Godišnje proizvedu 40.000 tona mangana,

Prvi izvoz rude napravili smo 2013. godine za Slovačku, bio je to prvi izvoz nakon punih 23 godine od kada je rudnik zbog rata bio zatvoren, a nakon toga sljedili su izvozi za Kinu i Italiju.”

Trenutno radimo na jednom sasvim novom proizvodu kojeg smo mi sami pokrenuli. Radi se o briketu mangana koji je dobar za iskorištavanje sitne mase rude i koristi se za čelične legure“
http://www.krupljani.ba/usk/rudnik-mang ... -zene.html

https://bs.m.wikipedia.org/wiki/Mangan

Nuken

#3846 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by Nuken »

kockakockica wrote:Džamp Corporation Sarajevo is a supplier of defense products, specialized in ammunition, ammunition components, explosives, and weapons.

http://www.jump-bih.com/#!/page_about

http://www.ba-metalexport.ba/bs_BA/o-nama/

Očigledno se radi o firmama koje objedinjuju čitavu vojnu industriju kako bi se lakše ugovarali poslovi i prodavalo. Po meni dobra stvar što se tiče marketinga i prodaje.
krater

#3847 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by krater »

krater wrote:Rudnik mangana - Buzim

Image
Godišnje proizvedu 40.000 tona mangana,

Prvi izvoz rude napravili smo 2013. godine za Slovačku, bio je to prvi izvoz nakon punih 23 godine od kada je rudnik zbog rata bio zatvoren, a nakon toga sljedili su izvozi za Kinu i Italiju.”

Trenutno radimo na jednom sasvim novom proizvodu kojeg smo mi sami pokrenuli. Radi se o briketu mangana koji je dobar za iskorištavanje sitne mase rude i koristi se za čelične legure“
http://www.krupljani.ba/usk/rudnik-mang ... -zene.html

https://bs.m.wikipedia.org/wiki/Mangan

Steelmin is a producer of strategic alloys used in the metals and chemical industries. Production is based in central Bosnia and Herzegovina with a capacity of 60,000 tonnes per annum of high quality silicon metal and ferrosilicon.

Silicon and ferroalloys are classified by the EU as strategic raw materials due to their use in the aerospace, automotive, electronics and renewable energy sectors.
http://www.steelmin.com/

Image

Image

Image

Image

Image

Image
kockakockica

#3848 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by kockakockica »

Nabavljene granate za prvu bh. haubicu, kreće testiranje

Image

Prije nekoliko dana nabavljena je municija za prvu samohodnu haubicu proizvednu u BiH i sada je sve spremno za njeno testiranje.

Podsjetimo, riječ je o prvom modernom artiljerijskom oružju proizvedenom poslije rata u našoj zemlji – samohodnoj haubici kalibra 155 milimetara.

Pedesetak punjenja za granate kalibra 155 milimetara stiglo je iz češke firme „Eksplozija“.

– Granate smo uvezli iz Češke i sada planiramo prva testna ispaljivanja na našem poligonu na kojem testiramo minobacače, kazao je za Avaz Adis Ikanović, direktor Tvornice mašina i hidraulike, koja djeluje u sklopu novotravničkog “Bratstva”.

On koji dodaje da je haubica spremna a da ostaje tek nekoliko manjih zvahvata na poligonu. Prvi hici bit će ispaljeni na poligonu u Novom Travniku, gdje se testiraju minobacači.

Iako je postojala inicijativa da granate proizvedu bh. firme namjenske industrije, u ovom trenutku to nije bilo moguće realizirati.

Bilo je govora o proizvodnji granata, ali smo procijenili da je bolje da za potrebe prvog testiranja punjenja uvezemo, rekao je Ikanović.

Riječ je o oružju velikog dometa koje je skoro u potpunosti bh. proizvod, osim kamiona i računarske opreme za navođenje.

Nakon probnih testiranja, za sada nije jasno gdje će biti obavljena glavnina daljnjeg testiranja haubice. Jedini pogodan teren u BiH je vojni poligon u Glamoču. Druga opcija je transport haubice i testiranje u inozemstvu, piše Avaz.

Haubica iz Novog Travnika koštat će oko milion maraka, 20 posto jeftinije od konkurencije. Haubica bi trebala biti lakša i mobilnija nego druge u istoj klasi.
155_mm

#3849 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by 155_mm »

Iako je postojala inicijativa da granate proizvedu bh. firme namjenske industrije, u ovom trenutku to nije bilo moguće realizirati.
ovo je pomalo zabrinjavajuce. mislim na ovo da trenutno nije moguce realizovati proizvodnju 50 tak granata za BNT ovu haubicu. :shock: :?
archi_a

#3850 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by archi_a »

Laički zaključujem da su, obzirom da im trebaju testne granate, za manji domet, išli na sigurno i nabavili ih u fabrici koja tu liniju već proizvodi. Neka me neko ispravi ili dopuni ako griješim.
Post Reply