Snajperisti u Sarajevu..

Post Reply
Ramzess Veliki

#3826 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by Ramzess Veliki »

Image
Ammaar

#3827 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by Ammaar »

jalijas74 wrote:
Ovdje je rijec o tome da sam mozda sjedio u ovom kaficu i da mi je Zoka pravio ekspreso da sam to znao otisao bih u Tom i Konzumu kupio Nes-kafu u konzervi i cekao bus na ulici :) ili sjeo u neki drugi kafic imao bi izbor
Pa opce poznata stvar je da snaj[eristi prave najbolju fuka, znam x primjera i to sto su brutalniji bili bolja kafa haha. Ako je bio u VRS to ne znaci da je odma ubijao civile. Ukoliko je rokao civile to on sam zna i on sa tim lijeze u postelju svaku noc. Samo cu vam jedno reci nebi mu bio u kozi ukoliko je to radio,ne samo njemu nego bilo kome posto znam koje su to muke. Licno znam covjeka koji ima malo krvavije ruke da samo znate kako lijepo spava. Bez xenexa nemoze da zivi.
Dozer

#3828 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by Dozer »

Zavisi na koji nacin "malo krvavije ruke"... ;)
Razlike su drastice izmedju ispaliti minobacaku u gomilu (pri cemu i ne vidis tu gomilu), oplesti ga metkom sa 200-500-1000m (pri cemu u ratnim uslovima najcesce nemas pojma da li si uopste pogodio, a kamoli ubio ili samo ranio), sprasiti mu metak u celo s pola metra, i izrezbariti nozem drzeci ga za glavu ;)
Co0l

#3829 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by Co0l »

Nijet je najvazniji 8) :D
Izlija

#3831 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by Izlija »

Ratna strategija snajperista koji su pucali iz pravca Grbavice preko filozofskog fakulteta i zgrade skupštine je bila : rani jednog pa probaj ubiti dvojcu prilikom izvlačenja, bez obzira ko su žrtve, civili ili vojna lica. Svjedok sam mnogih pogibija tom taktikom kada su mi drugovi ginuli ili pri pokušaju izvlačenja ili kao primarna žrtva koja je bila mučena višestrukim hitcima po ekstremitetima.

Lovci širom svijeta su krenuli unazad koji korak ( sada koriste kompozitne lukove za lov ) i gledaju da pruže životinji veću šansu a ono što su radili nama snajperisti u ratu se može porediti sa mučenjem u logoru i za mene su te indvidue čak i gore od mučitelja iz Manjače.
Dozer

#3832 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by Dozer »

Zapravo, i generalno, to je uobicajena taktika svih svjetskih snajpera koji za cilj imaju unistavanje neprijateljske zive sile. E sad...to sto su ovi hajvani ovdje tako djelovali po civilima, drugi je par rukava...
Izlija

#3833 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by Izlija »

Jedan metak-jedna glava bi moralo biti pravilo obučenih snajperista koji poštuju konvencije i zakone, kako vojnih tako i policijskih službi. Mrcvarenje protivnika se uči u drugim školama.
Dozer

#3834 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by Dozer »

Pogresno. Moras razdvojiti protivnike (vojnik/civil), kao i primarni zadatak u datim okolnostima ;)
Naravno, civili ne spadaju ni u jedan.
arman1
Grijem se na: ljubav bližnjih svoj
Vozim: šta klepim
Horoskop: BOG

#3835 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by arman1 »

Jedan u jednu ruku, drugi u drugu mogu (desna ruka, lijeva noga) i imaš čovjeka koji stenje i vrišti. Ovo se uči u NATO školama, a najbolje vidiš kako to rade izraelski snajperisti.
Izlija

#3836 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by Izlija »

@ Dozer
pošto znam da si kompetentan sagovornik možeš li mi objasniti, uzećemo za primjer sop za snajperistu na fiksnoj liniji razgraničenja ( ne za desant ili black op), gdje piše da je dozvoljeno višestruko ranjavanje protivnika na samrti ili mučenje na daljinu.
Dozer

#3837 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by Dozer »

Nigdje, naravno.
To je izivljavanje, jasno.
Ali, ranjavanje protivnickog vojnika s ciljem privlacenja drugih neprijateljskih vojnika je sasvim legitimna snajperska taktika.
Takodjer, i ovo sto Arman kaze moze biti jedan dio tzv. psiholoskog efekta na neprijateljsku zivu silu, tj. vojnike, u cilju demoralisanja, dizanja straha i panike.
Izlija

#3838 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by Izlija »

Ubjeđen sam da raja uveliko brka pojmove ratnog dejstvovanja i dejstvovanje jedinica za taktičke manevre. Preskupo je za snajperistu da opuca 2 metka osim ukoliko mu nije cilj ranjavanje u svrhu zarobljavanja radi pribavljanja vrijednih podataka ili slično.
pirpa

#3839 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by pirpa »

..............
Dozer

#3840 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by Dozer »

Izlija wrote:Ubjeđen sam da raja uveliko brka pojmove ratnog dejstvovanja i dejstvovanje jedinica za taktičke manevre. Preskupo je za snajperistu da opuca 2 metka osim ukoliko mu nije cilj ranjavanje u svrhu zarobljavanja radi pribavljanja vrijednih podataka ili slično.
Ako pricamo o ratnim uslovima kakvi su bili kod nas, ili su sada u Siriji recimo, tada se snajpersko djelovanje moze ogledati u raznim nacinima, a najrjedje je klasicno takticko djelovanje po principu 1/1 i u cilju eliminisanja komandog ili drugog bitnog neprijateljskog kadra.
Izlija

#3841 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by Izlija »

Možda je i do mene, danas je svako moderno naoružanje opremljeno optičkim nišanom kao dodatnom opremom i preformulisala se upotreba klasično obučenih snajperista obučenih za gađanje + 1/2 M.
arman1
Grijem se na: ljubav bližnjih svoj
Vozim: šta klepim
Horoskop: BOG

#3842 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by arman1 »

Izlija wrote:Možda je i do mene, danas je svako moderno naoružanje opremljeno optičkim nišanom kao dodatnom opremom i preformulisala se upotreba klasično obučenih snajperista obučenih za gađanje + 1/2 M.
Svrha snajperiste je uklanjanje bitnih meta i izazivanje psihološkog pritiska. Zamisli da si na prvoj liniji, a 300 - 500 m iza roknu kuhara dok priprema grah.
Nema graha- zagorio
Neće ga ni biti-nema ko skuhati ili niko ne smije
kontaš mora da sam sljedeći, mene na ovoj razdaljini može i žmireći

šala mala
Izlija

#3843 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by Izlija »

Nemam šta zamišljati kad pokušavam da potisnem neke stvari ali hajde da ne idealiziramo neke stvari, snajperisti koji su ubijali nedužne su zločinci bez obzira na zastavu iza koje stoje samo što to u ratnom stanju dobija dodatnu težinu. Veliki broj snajperista koji su časno obavljali svoju dužnost imaju traumatskih problema, nije isto pucati na poligonima 6 mjeseci u sve vrste meta sa spoterom i poručnicima za vratom kao i kad se nađeš u ratom zahvaćenom području i imaš živog insana pred sobom. Snajperisti koji su pucali po gradu su zadnji metak u okviru čuvali za ubitsvo a sve ostalo su koristili za mučenje nevinih i nedužnih. Oni po gradu nisu pucali po vojnom osoblju, uniformisanim licima već po ženama, djeci, starim ljudima i ja im nikad halalit neću.
Dozer

#3844 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by Dozer »

Bilo je "pacijenata" i s nase strane... nazalost. Ni blizu kao s njihove, jasno, ali desavale su se gluposti poput ono dvoje djece, ne sjecam se vise ni koje godine, sto ih onaj s Bristola ukinu.
Navodno je njemu granata par dana ranije ubila dijete ili djecu, bar je takva prica bila, pa je malo puk'o i tako se osvetio...
PM72

#3845 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by PM72 »

Dozer wrote:Bilo je "pacijenata" i s nase strane... nazalost. Ni blizu kao s njihove, jasno, ali desavale su se gluposti poput ono dvoje djece, ne sjecam se vise ni koje godine, sto ih onaj s Bristola ukinu.
Navodno je njemu granata par dana ranije ubila dijete ili djecu, bar je takva prica bila, pa je malo puk'o i tako se osvetio...
Pričali su da ih je pobio sa Trga...Pliskić ili Ploskić,koliko me sjećanje služi.
PM72

#3846 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by PM72 »

arman1 wrote:
Izlija wrote:Možda je i do mene, danas je svako moderno naoružanje opremljeno optičkim nišanom kao dodatnom opremom i preformulisala se upotreba klasično obučenih snajperista obučenih za gađanje + 1/2 M.
Svrha snajperiste je uklanjanje bitnih meta i izazivanje psihološkog pritiska. Zamisli da si na prvoj liniji, a 300 - 500 m iza roknu kuhara dok priprema grah.
Nema graha- zagorio
Neće ga ni biti-nema ko skuhati ili niko ne smije
kontaš mora da sam sljedeći, mene na ovoj razdaljini može i žmireći

šala mala
Nije ovo bio vestern film da kuhari na otvorenom prave grah zaklonjeni iza kočija...ovdje si kuhara mogao koknut jedino ako izviri iz tranšeje kad ide kući ili se vraća. ;-)
Šala na šalu
Izlija

#3847 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by Izlija »

Iako je bilo svakakvih ljudi na obje strane, pa još kad se na to doda da je u ratu bilo svakom omogućeno da "opali koju" iz bilo kojeg naoružanja, ali Dozeru opisao si dešavanje iz filma "Mirotvorac" sa Klunijem i Nikol K. :run:
PM72

#3848 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by PM72 »

Izlija wrote:Iako je bilo svakakvih ljudi na obje strane, pa još kad se na to doda da je u ratu bilo svakom omogućeno da "opali koju" iz bilo kojeg naoružanja, ali Dozeru opisao si dešavanje iz filma "Mirotvorac" sa Klunijem i Nikol K. :run:
Meni ne dadoše da opalim rafal iz PAM-a sa zadnjeg sprata kuće u Dobrinjskoj...vele,navućiću mobu na leđa...yebo ih PAM,nikad im halalit' neću. :D
Dozer

#3849 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by Dozer »

Izlija wrote:Iako je bilo svakakvih ljudi na obje strane, pa još kad se na to doda da je u ratu bilo svakom omogućeno da "opali koju" iz bilo kojeg naoružanja, ali Dozeru opisao si dešavanje iz filma "Mirotvorac" sa Klunijem i Nikol K. :run:
Nisam te skontao...
Ovo ti se desilo. PM je u pravu, tako nekako se zvao, a 100% je bilo s Bristola. Mislim i da mu je bilo sudjeno radi toga, ali ne znam da li je bio i osudjen.
Ako se to naslo u tom filmu (ne sjecam se da sam gledao, iako mi je naziv poznat...), onda je zato sto se desilo, a ne obratno.
exliberal-ex

#3850 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by exliberal-ex »

Dozer wrote:
Nisam te skontao...
Ovo ti se desilo. PM je u pravu, tako nekako se zvao, a 100% je bilo s Bristola. Mislim i da mu je bilo sudjeno radi toga, ali ne znam da li je bio i osudjen.
Ako se to naslo u tom filmu (ne sjecam se da sam gledao, iako mi je naziv poznat...), onda je zato sto se desilo, a ne obratno.
dozeru

tip ih roknuo sa trga, znas kad su ubijeni da su srbi osuli po trgu ne po bristolu
kasnije se pricalo da je narkoman da je puko, lafo zaglavio zatvora...koliko znam nije nista odlezao mimo toga
Post Reply