Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
Poenta je u tome sto ovaj isti papak vjerovatno 2/3 svog zivota provodi za volanog ovog auta u Minhenu i da se za svo to vrijeme nikad nije usudio pomisliti, a kamo li uraditi ovako nesto sve i da zna da ce mu ukrasti auto za 15 min, ali cim dodje u Bosnu pokaze svoj pravi seljacki gen (uz klasicnu dijasporsku paranoju da su svi ovdje varalice i da samo njih cekaju da im obiju i ukradu auto) i ostavi mecku na sred parkinga.
Nije stvar u tom da se nije usudio,nego ne smije jerbo svabo odmah dodje i zaljepi kaznu, sto u Bosni,nazalost, nije praksa. Kad bi ovdje uveli praksu da se svako ne propisno parkirano auto sankcionise borj papcina bi se znacajno redukovao.
E u tome se razlikuje civilizovan covjek od papka i primitivca. Civilizovan covjek ce postovati pravila i propise jer mu je takva svijest bez obzira na sankciju, dok ce papak postovati pravila sve dok mu prijeti sankcija, ali cim nema opasnosti od sankcije seljak i papak ce nastaviti s primitiviznom. Bas iz tog razloga ce Svabo parkirati svoj auto na propisno parking mjesto, ako je obiljezeno, i u sred Berlina, gdje mu prijetu masna kazna i u sred nekog sela u Bosni gdje mu ne prijeti niakva sankcija.
Ne navlace dijasporci, antagonizam na sebe zbog skupih automobila, trosenja para i zazubica domace neimastine, nego upravo zbog tog sitnodusnog dvolicnjastva po kojem su "gore" manji makova zrna bojeci se kazne, a kad dodju "doLe" divljaju k'o pusteni lanca. To tako lijepo i s postovanjem djeluje kad neko svoju (eks)domovinu ne definise nikako drugacije nego "tamo dolje". Da se isto ponasa i "gore" i "dolje" covjek bi rekao da je takav i da ne zna drugacije, ali eto kad se boji zna. Nazalost, pravilo je da su obicno ti sljucajevi oni koji su iz ruralnih krajeva otisli "gore" u civilizovane krajeve cija su pravila prihvatili zbog prijetnje sankcije, ali nikad nisu prihvatili bit i poentu urbanog zivota, tako da je se brzo rjesavaju kad dodju dolje na odmor, s tim da, naravno, povratak u ruralno ne dolazi u bozir, jer su ga prerasli.
goran16v wrote:
E u tome se razlikuje civilizovan covjek od papka i primitivca. Civilizovan covjek ce postovati pravila i propise jer mu je takva svijest bez obzira na sankciju, dok ce papak postovati pravila sve dok mu prijeti sankcija, ali cim nema opasnosti od sankcije seljak i papak ce nastaviti s primitiviznom. Bas iz tog razloga ce Svabo parkirati svoj auto na propisno parking mjesto, ako je obiljezeno, i u sred Berlina, gdje mu prijetu masna kazna i u sred nekog sela u Bosni gdje mu ne prijeti niakva sankcija.
Ne navlace dijasporci, antagonizam na sebe zbog skupih automobila, trosenja para i zazubica domace neimastine, nego upravo zbog tog sitnodusnog dvolicnjastva po kojem su "gore" manji makova zrna bojeci se kazne, a kad dodju "doLe" divljaju k'o pusteni lanca. To tako lijepo i s postovanjem djeluje kad neko svoju (eks)domovinu ne definise nikako drugacije nego "tamo dolje". Da se isto ponasa i "gore" i "dolje" covjek bi rekao da je takav i da ne zna drugacije, ali eto kad se boji zna. Nazalost, pravilo je da su obicno ti sljucajevi oni koji su iz ruralnih krajeva otisli "gore" u civilizovane krajeve cija su pravila prihvatili zbog prijetnje sankcije, ali nikad nisu prihvatili bit i poentu urbanog zivota, tako da je se brzo rjesavaju kad dodju dolje na odmor, s tim da, naravno, povratak u ruralno ne dolazi u bozir, jer su ga prerasli.
pa da postoje kako treba zakoni i kazne u ovoj drzavi nebi ni kod nas bilo ovoliko seljacina. Budimo realni, sve dok te neko ne opali po dzepu neces doci do pameti. Da ova nasa policija malo zaidje po ulicama i pocne pisati kazne ljudi bi s opametili.. mozda nebi iz prvog puta ali nakon 2-3 kazne doslo bi ti iz guzice u glavu... tako je i u njemackoj, ne moze se reci da su i njemci svi perfektni, ali razlika je sto kod njih postoji zakon... parkiraj gdje ne treba pa plati par stotina eura da podignes auto koje je pauk odvukao... nebi sigurno vise.. tako i kod nas...
isto kao sto na glavnoj ulici postoje kamere za brzinu pa svi sada (bar 90% raje se cuva odredjene brzine) jer zna da moze dobiti po usima 40tak KM .. tako se moze i rijesiti problem vezano za parking... vrlo lahko... nazalos ima tu 50% krivice s strane gradjana i 50% s strane vlasti... a tu je vlast i policija da kazne seljobere koji se parkiraju gdje nebi trebali...
vukojebina wrote:kralju moj, ti ili neces i li ne mozes da shvatis?? ne odobravam ja kretensko, krkansko parkiranje, cak naprotiv, osudjujem! i osudjujem ujedno i papansko karakterisanje svih dijasporaca na osnovu jednog koji nepravilno parkira!!
svoj sam primjer naveo,jer da si recimo u tom trenutku ti naisao sa svojim aparaticem, ili onaj better man i jos par strucnjaka, odma bi potrcali da objave na sa-x, vidi nase krkanske dijaspore, pustena s lanca..a takvih je primjera bilo hiljadu do sad, pogotovu na ovoj temi...
ne kazem ja da je u dijaspori sve becka skola, naravno da ima krkana, seljaka, papaka, itd..naravno da ima i onih koji kad dodju dole divljaju ulicama..naravno, to je omladina koja je ista svugdje u svijetu, pa cak i u Bosni, samo je razlika sto vecina te omladine u Bosni NEMA sa cime da divlja... (da nebi ispalo da nekog ponizavam, ali relano koliko danas omladine, recimo sa 18, 19, 20 godina ima SVOJE auto)...
od 10000 dijasporaca koji dodju ljeti dole na odmor, sigurno ce se naci 1000 papaka koji se nepravilno parkirat...a sta je sa onih ostalih sto uredno parkiraju i sto mogu bit za primjer??
a od 10000 onih koji zive dole, daj boze da ima i 1000 koji ce parkirat po ps-u...
Ne mogu, ja sam glup. Tj, ili ja ili ti, jedan jeste.
Hajd malo pregledaj fino sta sam napisao ranije i jesam li ja kome parao auto ili slikao. Samo komentarisem.
quasar wrote:
Dakle vrlo si olak na karakterisanju ljudi na osnovu svoje iluzije. Valjda je tako tamo odakle si. Primjer koji si naveo je rijedak, i neces mi reci da se dijasporcima stalno zene poradjaju i kad su parkirani 10 kilometara od bolnice.
Papak je onaj koji ZNA kako se treba ponasati ali NECE, jer mu se JE*E za ostale i njihove potrebe. To se u dobroj mjeri odnosi na dijasporu, kojoj izgleda pripadas ili si pripadao i pravdas ovakva ponasanja. Naravno da nije sva dijaspora ista, jer ima ih mnogo koji su donijeli bolje manire od onih koji sa kojim su odavde otisli.
Ali vidi ovo, mozda je upravo auto koje je blokirano tim dijasporskim mercedesom zatrebalo vlasniku da odvede svoju zenu u bolnicu te noci ili hitnoj pomoci da pridje ulazu u kome covjek umire.
Zahvaljujuci tome sto postoji dovoljan broj onih koji mogu opravdati takva ponasanja u saobracaju, to postaje normalno u ovoj zemlji pa se ne cudim DOMACIM papcima (koji i pored toga ostaju papci) sto se ponasaju tako jer mozda i nisu svjesni da je to lose, sto zorno pokazujes i ti.
poznanik wrote:Umjesto pukog i skoro beskorisnog postavljanja fotografija nepropisno parkiranih motornih vozila u Sarajevu, preusmjerimo naše aktivnosti i svaki ovakav snimak pošaljimo e-poštom na adresu nadležnih institucija i pojedinaca u vlasti Kantona Sarajevo, sa zahtjevom, inicijativom, da se, kroz jedan od kantonalnih zakona, ponovo propiše zabrana parkiranja i odrede kaznene mjere za prekršioce.
Da li će to biti kroz Zakon o javnom redu i miru, kroz Zakon o komunalnoj čistoći, ili bilo koji kantonalni zakon, nama građanima je svejedno, bitno je da postoji propis o parkiranju!
Tekst inicijative mogao bi izgledati ovako:
Zahtijevam propis o parkiranju motornih vozila u Kantonu Sarajevo sa kaznenim odredbama!
Znam da je u zakonu napravljena neka rupa zbog koje se ne moze napisati kazna za parkiranje, ali me zanima na sta se to tacno odnosi, jeli na mjesta gdje stoji znak, trotoar?
Ako me neko recimo zagradi ili zauzme dva mjesta, mogu li zvati policiju i mogu li oni ista po tom pitanju uraditi?
Dopizdilo mi je vise bezobrazno parkiranje na parkingu ispred moje zgrade i imam namjeru da zovem policiju iduci put, ali me zanima hoce li biti sta od toga odnosno mogu li uopste napisati kaznu za to?
član/članak 73.
Vozač ne smije da zaustavi ili parkira vozilo naročito:
1) na obilježenom pješačkom prelazu/prijelazu i na razdaljini/razmaku manjoj od pet metara od tog prelaza/prijelaza, kao i na prelazu/prijelazu biciklističke staze preko kolovoza/kolnika;
2) na prelazu/prijelazu puta/ceste preko željezničke ili tramvajske pruge u istom nivou;
3) na željezničkim ili tramvajskim prugama ili u blizini tih pruga ako se time sprječava ili ometa saobraćaj/promet vozila koja se kreću po šinama/tračnicama;
4) na raskrsnici/raskrižju i na razdaljini/razmaku manjoj od pet metara od najbliže ivice/ruba poprečnog kolovoza/kolnika;
5) u tunelima, na mostovima, u podvožnjacima i na nadvožnjacima, kao i na dijelovima puta/ceste ispod mostova i nadvožnjaka i na razdaljini/razmaku manjoj od 15 m od tih objekata;
6) na dijelu puta/ceste u blizini vrha prijevoja i u krivini/zavoju gdje je preglednost puta/ceste nedovoljna i gdje se obilaženje vozila ne bi moglo obaviti bez opasnosti;
7) na dijelu puta/ceste na kojem bi širina slobodnog prolaza od zaustavljenog ili parkiranog vozila do neisprekidane uzdužne linije/crte na kolovozu/kolniku, ili do suprotne ivice/ruba kolovoza/kolnika, ili do neke prepreke/zapreke na putu/cesti bila manja od tri metra;
8.) na mjestu na kojem bi vozilo zaklanjalo postavljeni saobraćajni/prometni znak ili uređaj za davanje svjetlosnih saobraćajnih/prometnih znakova;
9) na biciklističkoj stazi, odnosno traci/traku;
10) na dijelu kolovoza/kolnika koji je kao stajalište za vozila javnog saobraćaja/prometa obilježen saobraćajnim/prometnim znakom i oznakama na kolovozu/kolniku;
11) na svim uređenim zelenim površinama, parkovima i sl.;
12) na mjestu koje je označeno kao parking-prostor za lica s invaliditetom ako vozilo nije obilježeno znakom iz člana 29. st. (2) i (3) ovog zakona; Kaznene odredbe: član/članak 238.
Novčanom kaznom u iznosu od 40,00 kaznit će se za prekršaj:
• vozač koji zaustavi ili parkira svoje vozilo suprotno odredbama člana/članka 73.
Ako je prekršajem izazvana ili prouzrokovana saobraćajna/prometna nezgoda, počinioc/počinitelj će biti kažnjen novčanom kaznom u iznosu od 50,00 KM do 200,00 KM, a ako je počinioc/počinitelj prekršaja vozač motornog vozila-odredit će mu se jedan kazneni bod.
Za prekršaj kojim je izazvana saobraćajna/prometna nezgoda, vozaču motornog vozila može se izreći i zabrana upravljanja motornim vozilom u trajanju do dva mjeseca. član/članak 74.
Osim u slučajevima iz člana/članka 73. ovog zakona, vozač ne smije parkirati vozilo naročito na:
1) dijelu puta/ceste ispred prelaza/prijelaza puta/ceste preko željezničke ili tramvajske pruge u istom nivou, i to na razdaljini/razmaku manjoj od 15 m od tih prelaza/prijelaza;
2) razdaljini/razmaku manjoj od 15 m ispred i iza znaka kojim je obilježeno stajalište za vozila javnog saobraćaja/prometa;
3) prolazima i ulazima škola, ustanova, preduzeća/poduzeća, stambenih zgrada i drugih objekata i iznad priključka na vodovodnu mrežu i ulaza u kanalizacijsku ili drugu mrežu komunalnih organizacija;
4) mjestu na kome bi parkirano vozilo onemogućilo pristup drugom vozilu radi parkiranja ili izlazak nekom već parkiranom vozilu;
5) trotoaru/nogostupu, odnosno na pješačkoj stazi, ako to nije izričito regulisano/regulirano saobraćajnim/prometnim znakom, a ako je parkiranje dozvoljeno/dopušteno, mora se ostaviti najmanje 1,6 m širine na površini za kretanje pješaka, s tim što ta površina ne može biti uz ivicu/rub kolovoza/kolnika.
"6) na kolovozu/kolniku sa dvije saobraćajne/prometne trake/traka gdje se saobraćaj/promet odvija u oba smjera. Kaznene odredbe: član/članak 238.
Novčanom kaznom u iznosu od 40,00 KM kaznit će se za prekršaj:
• vozač koji zaustavi ili parkira svoje vozilo suprotno odredbama člana/članka 74.
Ako je prekršajem izazvana ili prouzrokovana saobraćajna/prometna nezgoda, počinioc/počinitelj će biti kažnjen novčanom kaznom u iznosu od 50,00 KM do 200,00 KM, a ako je počinioc/počinitelj prekršaja vozač motornog vozila-odredit će mu se jedan kazneni bod.
Za prekršaj kojim je izazvana saobraćajna/prometna nezgoda, vozaču motornog vozila može se izreći i zabrana upravljanja motornim vozilom u trajanju do dva mjeseca. član/članak 75.
(1) Nadležno/ovlašteno službeno lice/osoba odredit će da se vozilo premjesti na drugo mjesto ako je zaustavljeno ili parkirano na mjestima iz čl. 73. I 74. ovog Zakona, vozilo parkirano u pješačkoj zoni, kao i vozilo parkirano na mjestu rezerviranom/rezervisanom za vozila lica/osoba s invaliditetom.
(2) Nadležno/ovlašteno službeno lice/osoba odredit će da se vozilo premjesti na drugo mjesto i u svim drugim slučajevima kada je zaustavljeno ili parkirano na mjestu na kojem ugrožava bezbjednost/sigurnost prometa, ili ometa normalno odvijanje saobraćaja/prometa. član/članak 76.
(1) Premještanje vozila iz člana/članka 75. ovog zakona obavlja nadležno/ovlašteno ministarstvo unutrašnjih/unutarnjih poslova.
(2) Izuzetno od stava/stavka (1) ovog člana/članka, uz prethodnu suglasnost/suglasnost nadležnog/ovlaštenog ministarstva unutrašnjih/unutarnjih poslova, premještanje vozila obavljaju organizacija, pravno ili fizičko lice/osoba koje ovlasti nadležno/ovlašteno ministarstvo unutrašnjih poslova.
(3) Troškove premještanja vozila u slučajevima iz člana/članka 75. ovog Zakona snosi vlasnik ili vozač vozila.
(4) Radi osiguranja plaćanja troškova premještanja vozila, od vlasnika vozila koji nije državljanin Bosne i Hercegovine, pravno ili fizičko lice/osoba koje je premjestilo vozilo može zatražiti garanciju/jamstvo, a ako vlasnik neće ili ne može položiti garanciju/jamstvo, može zadržati vozilo.
(5) Premještanje vozila na drugo mjesto uređuje se propisima entiteta, kantona i Brčko Distrikta Bosne i Hercegovine.
Kako se vidi, ipak ima mnogo osnova za kaznjavanje nepropisno parkiranih, ali rupe koje postoje sluze vise policiji kao opravdanje da ne radi nego sto im stvarno veze ruke.
(2) Nadležno/ovlašteno službeno lice/osoba odredit će da se vozilo premjesti na drugo mjesto i u svim drugim slučajevima kada je zaustavljeno ili parkirano na mjestu na kojem ugrožava bezbjednost/sigurnost prometa, ili ometa normalno odvijanje saobraćaja/prometa.
Kako se vidi, ipak ima mnogo osnova za kaznjavanje nepropisno parkiranih, ali rupe koje postoje sluze vise policiji kao opravdanje da ne radi nego sto im stvarno veze ruke.
Cini mi se da bih se eventualno na ovaj clan mogao pozvati kada me neko zagradi jer je to ometanje normalnog odvijanja saobracaja. Sto se tice zauzimanja dva mjesta, izgleda da za to nema nista...
Samo da pohvalim policiju (ako je to moguće ), neki dan na Otoci su zaredali pisanje kazni na jedno 10 automobila...
Radi se o ulici sa desne strane i gdje nije dozvoljeno parkiranje, imaju znakovi zabrane...
johntra wrote:Samo da pohvalim policiju (ako je to moguće ), neki dan na Otoci su zaredali pisanje kazni na jedno 10 automobila...
Radi se o ulici sa desne strane i gdje nije dozvoljeno parkiranje, imaju znakovi zabrane...
ne volim blatit policiju, al kompletan sistem im ne valja...neki dan na vojnickom /saraj polju stoje i pisu kazne ko izadje iz zabrane (teheranski trg)...a ko stoji parkiran u zabrani njemu nista, stvarno nidje veze!
sto oni vise rade, to je nama veci haos...valjda je to greska u kodu, sistemu ili sta vec
(2) Nadležno/ovlašteno službeno lice/osoba odredit će da se vozilo premjesti na drugo mjesto i u svim drugim slučajevima kada je zaustavljeno ili parkirano na mjestu na kojem ugrožava bezbjednost/sigurnost prometa, ili ometa normalno odvijanje saobraćaja/prometa.
Cini mi se da bih se eventualno na ovaj clan mogao pozvati kada me neko zagradi jer je to ometanje normalnog odvijanja saobracaja. Sto se tice zauzimanja dva mjesta, izgleda da za to nema nista...
johntra wrote:Samo da pohvalim policiju (ako je to moguće ), neki dan na Otoci su zaredali pisanje kazni na jedno 10 automobila...
ne volim blatit policiju, al kompletan sistem im ne valja...neki dan na vojnickom /saraj polju stoje i pisu kazne ko izadje iz zabrane (teheranski trg)...a ko stoji parkiran u zabrani njemu nista, stvarno nidje veze!
sto oni vise rade, to je nama veci haos...valjda je to greska u kodu, sistemu ili sta vec
I meni su tako jednom na Stupu počeli pisati kaznu. Ušao sam u zabranu. Ok, nema frke... fino izađem iz auta i slikam svoje auto, patrolu, i ostala auta parkirana u zabrani, na pješačkom prelazu i sl. Pitam me policajac (a nisu ni izašli iz auta, toliko im je lijeno bilo) šta to radiš, kažem ja ti radi svoj posao ja ću svoj. Onda sam nazvao policiju na Ilidži i fino ispričao šta je bilo. Nije mi kazna nikad došla.
Da se razumijemo, ušao sam u zabranu, uhvatili su me na djelu i platiću kaznu, al nemoj mi vrijeđati inteligenciju tako što mene pišeš a svuda okolo haos sa parkiranjem.
nije ovde poenta platit il ne platit, vec zavest red! a ovako se to ne radi SIGURNO!
oni kao odrade svoj dio, naplate 10-20 kazni a ja i dalje ne mogu do haustora od auta, RAD zimi ne moze ocistit mahalu od auta, djeca se ne mogu igrat a Glupi opstinari onda trose MOJE pare od MOJIH doprinosa i svake 2 godine pred izbore prave one glupave kockice, koje ti isti automobili opet razvale...i sve u krug!
razumijem da policajac ne zna, al neki njegov shef bi trebao da mu kaze kako ce odradit posao i na koji nacin,a da poprave stanje!
recimo konkretno ovde treba samo jednom sedmicno (ko loto, slucajni raspored) poslat patrolu i svima koji su unutra, nakacit 40km al poenta je to radit konstantno...pa bi vidiJo reda..ha ja. i nemoj da mi neko prica "obijaju se tamo auta"... obijaju ih svudje
baja wrote:nije ovde poenta platit il ne platit, vec zavest red! a ovako se to ne radi SIGURNO!
oni kao odrade svoj dio, naplate 10-20 kazni a ja i dalje ne mogu do haustora od auta, RAD zimi ne moze ocistit mahalu od auta, djeca se ne mogu igrat a Glupi opstinari onda trose MOJE pare od MOJIH doprinosa i svake 2 godine pred izbore prave one glupave kockice, koje ti isti automobili opet razvale...i sve u krug!
razumijem da policajac ne zna, al neki njegov shef bi trebao da mu kaze kako ce odradit posao i na koji nacin,a da poprave stanje!
recimo konkretno ovde treba samo jednom sedmicno (ko loto, slucajni raspored) poslat patrolu i svima koji su unutra, nakacit 40km al poenta je to radit konstantno...pa bi vidiJo reda..ha ja. i nemoj da mi neko prica "obijaju se tamo auta"... obijaju ih svudje
moj jarane, treba svako veče zalaziti i svako veče kazne pisati, pa kad skontaju da su za mjesec dana dobili 2-3 hiljade kazni za parkiranje, qurac će opet parkirati na pješačku stazu il u park.
baja wrote:nije ovde poenta platit il ne platit, vec zavest red! a ovako se to ne radi SIGURNO!
moj jarane, treba svako veče zalaziti i svako veče kazne pisati, pa kad skontaju da su za mjesec dana dobili 2-3 hiljade kazni za parkiranje, qurac će opet parkirati na pješačku stazu il u park.
o tom ti pricam
a da ti ne kazem da dio ulice Senada Mandica Dende (Vojnicko kod konzuma i pekar epalma) su raja skontala da im je predaleko ici okolo, nego preko trave pored trafike Vojnicko idu direkt na semafor..a sve gospoda
Ljudi ovo se ne moz enikakvom slikom docharat
AmADin_gospo wrote:moj jarane, treba svako veče zalaziti i svako veče kazne pisati, pa kad skontaju da su za mjesec dana dobili 2-3 hiljade kazni za parkiranje, qurac će opet parkirati na pješačku stazu il u park.
s ovim se slazem u potpusnosti.
policija bi trebala svaku noc (njihova nocna patrola) da zadje u bilo koji dio grada i samo pise kazne. garantujem da bi se za jednu noc skupilo bar 2.000 KM kazni po opstini i to ako bi preskocio neko naselje pa njih opletio slijedecu noc.
dobrinja je zlatna koka, pogotovo dobrinja 1, 2 i 5. o alipasinom i ilidzi da ne govorim, to znate i sami.
i ako bi tu lovu usmjerili u socijalne programe svi penzioneri bi se dzaba vozili a narodna kuhinja bi imala love da nahrani jos onoliko ljudi a ne bi uopste zavisila od budzeta kantona. jos ako bi se od ove love napravilo neko djecije igraliste...............
najbolji su mi oni koji parkiraju cesto na jeno mjesto pa misle a je to "njegovo" parkirno mjesto. i kada neko drugi tu parkira onda ili ogrebe tudji auto ili parkira tako da ga blokira.
sinoc gledam jednog momka na dobrinji 3 kako izvlaci svoj c1 iz mjesta na kojem ga je blokirao neki stari tip pola. momak se izvukao bez ogrebotina nakon nekih 10 minuta ali sta bi lola u polu uradio da je parkiran neki cherokee ili teranno 2 ili mercedes?
sada znam, ko me blokira samo zovnem muriju i kazem "ometa nesmetano odvijanje saobracaja i blokirao me, ne mogu izaci" pa neka se on sa njima objasnjava.
a ako me ogrebe ili osteti auto, e to vec povlaci odgovarajucu reakciju sa moje strane
AmADin_gospo wrote:moj jarane, treba svako veče zalaziti i svako veče kazne pisati, pa kad skontaju da su za mjesec dana dobili 2-3 hiljade kazni za parkiranje, qurac će opet parkirati na pješačku stazu il u park.
s ovim se slazem u potpusnosti.
policija bi trebala svaku noc (njihova nocna patrola) da zadje u bilo koji dio grada i samo pise kazne. garantujem da bi se za jednu noc skupilo bar 2.000 KM kazni po opstini i to ako bi preskocio neko naselje pa njih opletio slijedecu noc.
dobrinja je zlatna koka, pogotovo dobrinja 1, 2 i 5. o alipasinom i ilidzi da ne govorim, to znate i sami.
i ako bi tu lovu usmjerili u socijalne programe svi penzioneri bi se dzaba vozili a narodna kuhinja bi imala love da nahrani jos onoliko ljudi a ne bi uopste zavisila od budzeta kantona. jos ako bi se od ove love napravilo neko djecije igraliste...............
Vi rizikujete pobunu na aktualnu vlast
Ideja je perfektna i posebno bi je trebalo provoditi u mjestima gdje postoje parkinzi na kojima zjape prazna mjesta ali je loli bolje parkirati pred ulaz.
Međutim postoje i lokacije koje nemaju parkinge u blizini pa je dosta ljudi "prisiljeno" parkirati kako već parkira taj problem je riješiv izgradnjom novih parking mjesta za koja opet iskreno u nekim naseljima nema mjesta tako da se vrtimo u krug.
O'zone wrote:
Vi rizikujete pobunu na aktualnu vlast
Ideja je perfektna i posebno bi je trebalo provoditi u mjestima gdje postoje parkinzi na kojima zjape prazna mjesta ali je loli bolje parkirati pred ulaz.
Međutim postoje i lokacije koje nemaju parkinge u blizini pa je dosta ljudi "prisiljeno" parkirati kako već parkira taj problem je riješiv izgradnjom novih parking mjesta za koja opet iskreno u nekim naseljima nema mjesta tako da se vrtimo u krug.
za pocetak neka pocnu kaznjavati heroje koji parkiraju na ulazima u haustore. bar za to nema opravdanja. opet kazem, otidjite na dobrinju i svaku noc ce se naci bar 50 auta tako parkiranih. a to je 2.000 KM po noci samo za one parkirane na ulazima u haustore. pa x 30 dana je 60.000 KM mjesecno ili 720.000 KM godisnje samo za dobrinju - samo jedno naselje. sada sracunaj koliko naselja ima u sarajevu i koja lova lezi u kaznama, covjece.
trebali bi osnovati firmu koja bi pisala kazne uz odobrenje policije i fotkanje svakog auta za koji je napisana kazna (kao dokaz). a zarada bi bila 15% od napisanih kazni (ne naplacenih, napisanih). zaposlis par grmalja koji bi se mogli iznjeti sa kabadahijama i samo pisi, misko.
Na Dobrinji 5 nema parking mjesta, pogotovo sada kad su izgradili one zgrade za mlade i stavili rampe i poceli naplacivati parking. Sta ce mladi dignu kredu zaduze se do guse i jos da placaju parking... Valjda je normalno da se uz zgrade obezbijede i parking mjesta, a ako hoce da naplacuju nek prave garaze. Ali novi kapitalisti ce naplatiti sve.. Isto kao i Tibra, napravi 100000 stanova i 10 parking mjesta...
Sad nema dovoljno mjesta jer su izgradnjama zgrada u NG prenapucili postojece parkinge, koji su svakako projektovani za mnogo manji broj automobila nego stambenih jedinica (plus sto su ti birvaktile automobili bili mnogo manjih gabarita).
Takva naselja (Otoka, ČVila...) koja realno nemaju dovoljno prostora i kad se svi parkiraju pod konac, treba preskociti neko vrijeme dok se ne popuni kasa od ostalih. Sa tim parama platiti onda iscrtavanje parking mjesta u pomenutim naseljima i onda svuda lijepo, ko nije u kockici, deri... od toga praviti parkinge u etazama, tu naplacivati mjesecni najam mjesta....zaposliti 3-4 radnika da to ciste, cuvaju...
Moglo bi se ako se tome pridje studiozno i planski, po fazama. Nek se ne vade na manjkav zakon. U postojećem zakonu ima sasvim dovoljno osnova da se kaznjavaju prekrsioci. Da je manjkav, lako bi ga dopunili. Dalje, brigu o parkiranim automobilima bi mogli preuzeti komunalni redari, uniformisani, koji bi obilazili i lijepili kazne, zvali pauk, itd. Svaki od prekrsaja slikali, da nema jesam-nisam.
član/članak 73.
Vozač ne smije da zaustavi ili parkira vozilo naročito:
1) na obilježenom pješačkom prelazu/prijelazu i na razdaljini/razmaku manjoj od pet metara od tog prelaza/prijelaza, kao i na prelazu/prijelazu biciklističke staze preko kolovoza/kolnika;
2) na prelazu/prijelazu puta/ceste preko željezničke ili tramvajske pruge u istom nivou;
3) na željezničkim ili tramvajskim prugama ili u blizini tih pruga ako se time sprječava ili ometa saobraćaj/promet vozila koja se kreću po šinama/tračnicama;
4) na raskrsnici/raskrižju i na razdaljini/razmaku manjoj od pet metara od najbliže ivice/ruba poprečnog kolovoza/kolnika;
5) u tunelima, na mostovima, u podvožnjacima i na nadvožnjacima, kao i na dijelovima puta/ceste ispod mostova i nadvožnjaka i na razdaljini/razmaku manjoj od 15 m od tih objekata;
6) na dijelu puta/ceste u blizini vrha prijevoja i u krivini/zavoju gdje je preglednost puta/ceste nedovoljna i gdje se obilaženje vozila ne bi moglo obaviti bez opasnosti;
7) na dijelu puta/ceste na kojem bi širina slobodnog prolaza od zaustavljenog ili parkiranog vozila do neisprekidane uzdužne linije/crte na kolovozu/kolniku, ili do suprotne ivice/ruba kolovoza/kolnika, ili do neke prepreke/zapreke na putu/cesti bila manja od tri metra;
8.) na mjestu na kojem bi vozilo zaklanjalo postavljeni saobraćajni/prometni znak ili uređaj za davanje svjetlosnih saobraćajnih/prometnih znakova;
9) na biciklističkoj stazi, odnosno traci/traku;
10) na dijelu kolovoza/kolnika koji je kao stajalište za vozila javnog saobraćaja/prometa obilježen saobraćajnim/prometnim znakom i oznakama na kolovozu/kolniku;
11) na svim uređenim zelenim površinama, parkovima i sl.;
12) na mjestu koje je označeno kao parking-prostor za lica s invaliditetom ako vozilo nije obilježeno znakom iz člana 29. st. (2) i (3) ovog zakona; Kaznene odredbe: član/članak 238.
Novčanom kaznom u iznosu od 40,00 kaznit će se za prekršaj:
• vozač koji zaustavi ili parkira svoje vozilo suprotno odredbama člana/članka 73.
Za prekršaj kojim je izazvana saobraćajna/prometna nezgoda, vozaču motornog vozila može se izreći i zabrana upravljanja motornim vozilom u trajanju do dva mjeseca. član/članak 74.
Osim u slučajevima iz člana/članka 73. ovog zakona, vozač ne smije parkirati vozilo naročito na:
1) dijelu puta/ceste ispred prelaza/prijelaza puta/ceste preko željezničke ili tramvajske pruge u istom nivou, i to na razdaljini/razmaku manjoj od 15 m od tih prelaza/prijelaza;
2) razdaljini/razmaku manjoj od 15 m ispred i iza znaka kojim je obilježeno stajalište za vozila javnog saobraćaja/prometa;
3) prolazima i ulazima škola, ustanova, preduzeća/poduzeća, stambenih zgrada i drugih objekata i iznad priključka na vodovodnu mrežu i ulaza u kanalizacijsku ili drugu mrežu komunalnih organizacija;
4) mjestu na kome bi parkirano vozilo onemogućilo pristup drugom vozilu radi parkiranja ili izlazak nekom već parkiranom vozilu;
5) trotoaru/nogostupu, odnosno na pješačkoj stazi, ako to nije izričito regulisano/regulirano saobraćajnim/prometnim znakom, a ako je parkiranje dozvoljeno/dopušteno, mora se ostaviti najmanje 1,6 m širine na površini za kretanje pješaka, s tim što ta površina ne može biti uz ivicu/rub kolovoza/kolnika.
"6) na kolovozu/kolniku sa dvije saobraćajne/prometne trake/traka gdje se saobraćaj/promet odvija u oba smjera. Kaznene odredbe: član/članak 238.
Novčanom kaznom u iznosu od 40,00 KM kaznit će se za prekršaj:
• vozač koji zaustavi ili parkira svoje vozilo suprotno odredbama člana/članka 74.
Za prekršaj kojim je izazvana saobraćajna/prometna nezgoda, vozaču motornog vozila može se izreći i zabrana upravljanja motornim vozilom u trajanju do dva mjeseca. član/članak 75.
(1) Nadležno/ovlašteno službeno lice/osoba odredit će da se vozilo premjesti na drugo mjesto ako je zaustavljeno ili parkirano na mjestima iz čl. 73. I 74. ovog Zakona, vozilo parkirano u pješačkoj zoni, kao i vozilo parkirano na mjestu rezerviranom/rezervisanom za vozila lica/osoba s invaliditetom.
(2) Nadležno/ovlašteno službeno lice/osoba odredit će da se vozilo premjesti na drugo mjesto i u svim drugim slučajevima kada je zaustavljeno ili parkirano na mjestu na kojem ugrožava bezbjednost/sigurnost prometa, ili ometa normalno odvijanje saobraćaja/prometa. član/članak 76.
(1) Premještanje vozila iz člana/članka 75. ovog zakona obavlja nadležno/ovlašteno ministarstvo unutrašnjih/unutarnjih poslova.
(2) Izuzetno od stava/stavka (1) ovog člana/članka, uz prethodnu suglasnost/suglasnost nadležnog/ovlaštenog ministarstva unutrašnjih/unutarnjih poslova, premještanje vozila obavljaju organizacija, pravno ili fizičko lice/osoba koje ovlasti nadležno/ovlašteno ministarstvo unutrašnjih poslova.
(3) Troškove premještanja vozila u slučajevima iz člana/članka 75. ovog Zakona snosi vlasnik ili vozač vozila.
(4) Radi osiguranja plaćanja troškova premještanja vozila, od vlasnika vozila koji nije državljanin Bosne i Hercegovine, pravno ili fizičko lice/osoba koje je premjestilo vozilo može zatražiti garanciju/jamstvo, a ako vlasnik neće ili ne može položiti garanciju/jamstvo, može zadržati vozilo.
(5) Premještanje vozila na drugo mjesto uređuje se propisima entiteta, kantona i Brčko Distrikta Bosne i Hercegovine.
Milion puta sam ponovio pa evo opet cu Namjerno ili ne od strane odgovornih za donosenje zakona KAZNENA ODREDBA je izbrisana tako da cl.73. i cl. 74. mozes macku o rep okaciti.Murija kaznjava samo po cl. 130. st 4. (zabrana zaustavljanja i parkiranja) a od nedavno posto NE MOGU kaznjavati po cl.73 i 74. kaznjavaju po cl.36. st.1.
Samo treba malo procitati
14) vozač koji zaustavi ili parkira svoje vozilo protivno odredbama čl. 73. i 74.;
Član 82.
U članu 238. stav (1) iza tačke 7) dodaje se nova tačka 7a) koja glasi:
"7a) vozač koji se vozilom na putu u naselju krede brzinom koja je 10-20 km/h veda od dozvoljene, odnosno vozač koji se vozilom na putu van naselja krede brzinom koja je od 20-30 km/h veda od dozvoljene (član 44. i član 46. st. (1) i (2));".
Iza tačke 10) dodaje se nova tačka 10a) koja glasi:
"10a) vozač koji obavlja preticanje i obilaženje suprotno odredbama člana 58. ovog zakona;".
U tački 13) iza riječi: "člana 70." dodaju se riječi: "st. (1) i (3)". Tačka 14) briše se.
U tački 24) iza riječi "vožnje" dodaju se riječi: "a u periodu od prvog sumraka do potpunog svanuda, kao i danju u slučaju smanjene vidljivosti, i svjetloodbojni prsluk".
U tački 25) iza riječi: "na putu" dodaju se riječi: "ili lice koje ne ispunjava uvjete za upravljanje zaprežnim vozilom, ili lice koje se na nepropisan način prevozi vozilom".
Tačka 27) briše se.
Iza tačke 35) dodaje se nova tačka 35a) koja glasi:
"35a) Vozači vozila i lica koja postupaju suprotno odredbama čl. 129a. i 129b. ovog zakona;".
U tački 37) riječi: "stav (9)" zamjenjuju se riječima: "stav (10)".