Zaista ova pitanja o čovjeku i majmunu su dosadna. I glupo je uopće postaviti takvo pitanje ako se imalo sjećaš gradiva iz osnovne škole o evoluciji ( mislim ono da je za ev. potrebno jako puno vremena). I slažem se da ovaj colector nije zaslužio ban.
Nemam više energije da pišem na ovoj stranici. Samo ću reći da ja u svim raspravama koje sam do sada vodio i pitanjima koja sam postavljao nisam koristio kreacionističku interpretaciju doslovno. Uvijek sam nastojao da postvim neko nezavisno pitanje, koje može, a i ne mora da ima podlogu ovim mišljenjima. I što sam više istraživao, vidim da su kreacionisti poraženi, kakvim - takvim dokazima, barem u nekim poljima koja se teču TE. Prvenstveno mislim da kreacioniste iz Amerike. I vjerujem da je jako glupa pretpostavka da je zemlja stara 6k godina.
Glede onoga što sam do sada pisao:
jOFLA wrote:Nauka se ne bavi odgovorima na pitanja "zašto", već se bavi odgovorima na pitanja "kako". Odgovorima na pitanja "zašto" bave se religija, filozofija...
Shodno ovome, nauka nije u stanju da odgovori na mnogo važnije pitanje od toga kako se razvijao život, jer ne zna suštinu života, odnosno život može da bude nepredvidiv i da sa ponaša drugačije od onoga što mi znamo o njemu.
Isto tako, ovo saznanje je dovoljno da se uvjerimo da nauka ne može odgovoriti na najvažnija pitanja koja muče sve ljude.
Dalje, sve više i više se dokazuje da je cijeli život jedan koherentnan. Znači, sve je povezano u jedan nevjerovatni sistem. I da, život apsolutno ne slijedi ljudsku logiku. Shodno tome, zar se nije mogla napraviti greška u startu kod pretpostavke da je sav život krenuo od jedne ćelije, RNK, proteina ili nečeg drugog. Jako malo fosila postoji iz ranog perioda života, prije nego su organizmi "evoluirali" do čvrstog tkiva koje je potrebno za fosilizaciju.
Evolucionisti kada odgovaraju na dokaz da život nije mogao nastati slučajno, izražeo u vjerovatnoći, kažu da niko ne zna kako je život nastao, tako da nije moguće izračunati i vjerovatnoću. Da li je ovaj odgovor zadovoljavajuću, ostavit ću po strani, ali na osnovu njega može se isto tako reći da nije sigurno da je život nastao iz jedne ćelije.
Zašto nije moguće da je život u svemiru, ili na zemlji jedna konstanta, koja se pojavljuje slično kao korov u vrtu. Zar život nije moga da bukne slično kao big bang? Jedna ćelija pa dalje je samo ljudska logika.
Pogotova što neka savremena naučna saznanja upućuju na mogućnost ovakvog zaključka.
Ima još mnogo problema koji se mogu pojaviti, ako znamo da život djeluje nezavisno od logike, kao:
To što su geni kod različitih organizama slični nije dokaz za ev. jer su građeni od istog materijala.
Zašto preovladava 5 "prstiju" kod sisara, a možda i ptica i riba, kada su evoluirali. Kako ni jedan nema manje ili više od ovog broja. Meni lično je ovih 5 jako interesantno ( ali to nema nikakve veze sa ev.). Da li su promjene koje se su očigledne zaista dokaz ev.
Ne mogu dalje, a neću postavljati pitanja tipa: ako je Heikel ili kako već napravio pogrešne slike zametaka, zašto se te njegove slike i dalje koriste i sl., jer su vam već poznata, iako nisam našao odgovor na njih.
statix wrote:To ne znaci da naucnici ne postavljaju ta pitanja sebi, pa tako imamo monoteiste, agnostike, ateiste, deiste, panteiste, budiste itd.,ali ne mjesaju svjetonazor sa naucnim radom.
Tačno. Znači shvatio si šta hoću da kažem. Moram ovdje prvo malo off topic vezano za ovo, budući da smo već pričali o tome.
Gdje misliš da će moći biti ostvariv početak tvoje tvrdnje da će zaključak o Prvom Uzroku biti prevaziđen. Jer što nauka ide više u dubinu, sve više potvrđuje ovu činjenicu (mislim na ove "strune", prvi život, njegova organizacija i to). Zar i dalje nije jedino logičko objašnjenje isto kao i prije x hiljada godina. Jeste. Samo što je ideologija učinila svoje.
1. Ova tvrdnja se pogrešno vezuje za raligiju, a ne logiku, a religija je, opet, okarakterisana kao dogma. Dok je nauka sve i sve. A obzirom da nauka ne podržava dogmatične stavove, najvažnije njeno nastojanje je da pobije religijske stavove, zato što su jako utjecajni, ili barem da odvoji ljude od iste.
Kada u tome uspije onda kaže:
2. Nauku ne intersuje da postoji Bog i ne traži dokaze u Njegovo postojanje. Taman i da sve upućuje na neminovnost ovog zaključka, opet se kaže: ma to će vrlo brzo (uskoro) biti otkriveno i dokazano.
Na ovaj način se ljudi potpuno odvoje od religije, postaju zbunjeni i ne postavljaju više logična pitanja, nego vjeruju da je nauka apsolutan dokaz za sve.
Tako da se sa sigurnošću može reći da se nauka koristi u promociji ateizma, teorijom postupnosti.
GAU8 wrote:Mene zanima da li @Murat negira gravitaciju.
Gravitacija se može fizički dokazati, kao i mnogi drugi fizički zakoni, a ne teorije. Ako je ev. i gravitacija isto, onda sory.