Seyfo wrote:Meni uopšte Melbourne Australia nije zvučao podcjenjivački u svom narativu ??? Ili nisam tako shvatio.
Meni on baš zvuči kao oni što se vrate iz Amerike recimo, a Australija je , u odnosu na BiH, isto ako Amerika. Živi (valjda) na visokoj nozi u Sarajevu i nigdje mu nije bolje, što nama koji živimo ovdje zvuči nevjerovatno.
Svi koji tako slično govore su vjerovatno iskusili kako je vani, pa im je priča slična. A naš SOpna_Tz očito nije bio vani, doduše njemu ni odlazak,ni bilo šta drugo, neće pomoći.
Veliki broj ljudi kod nas, ne voli i ne zeli da cuje da ima isto tako dosta ljudi, koji dobro i kvalitetno zive. A nisu u politici i nisu lopovi. Ljudi vole da cuju da se patis, da nemas za kifle,jedva cekas da pobjegnes iz BIH itd itd...I najaci su mi ljudi , koji nisu prnuli dalje od Pazarica a pametuju ljudima kakav je zivot vani ili u ovom slucaju meni, koji je 18 godina zivio u Australiji i 2 godine u Svedskoj...I odgovorno tvrdim, da nigdje na svijetu nije dobro kao u BIH za naseg covjek, ako je sredio svoj zivot, prvenstveno mislim na financije., Evo ja sam 3 nedelje malo bio u Melbourne i bilo mi je super, ali sam jedva cekao kad cu nazad kuci u Sarajevo. Kao prvo, toliko je skupo da kad bi zivio zivot kao u Sarajevu, bankrotirao bi nakon 20 dana

Da bi se sreo sa dragim ljudima, morali smo se unaprijed dogovarati danima., nema spontanosti.Nisam imao haman raje da idemo na Aus open tenis, sreca imam par prijatelja koji se sredili svoj zivot , da imaju slobode. Ljudi nemaju fakat vremena poslije posla da se vide..Ja imam stan u centru grada dole , a vecina nasih ljudi zive po 60 ili 70 km od grada...I ono sto je meni najtuznije dole, izadjemo i vidimo se i skontas da mi vise nemamo o cemu pricati ..Toliko su oni mentalno zaostali i izasli iz fazona.Pocinju nasi ljudi da ubacuju eng rijeci u nas jezik.. Svaka druga im je "fucken" i "busy". Prica im se uglavnom svodi na skupocu i o poslu...Humor na nivou djece...Jednostavno su zatupili, evropske sportove ne prate zbog vremenske razlike...Samo se prica o poslu, kako je skupo i obavezama sa djecom....Uglavnom su obuceni puno losije od nasih ljudi, e jedino sto oni imaju dole vise je: veci kreditni limiti na karticama, kuce koje su u milionskim kreditima( nema dole naseg covjeka da nema svoju kucu).... I evo dosao sam kuci juce u Sarajevo, veceras termin fudbala u srijedu termin basketa i poslije sa rajom na pice...Dole bi to bila misaona imenica..Oni kad se sastanu, to je uz 3 kile mesa na rostilju u dvoristu kuce i onda se pada u depru za Bosnom uz alkohol i muziku nasu. Vani ne izlaze tako, jer je stvarno abnormalno skupo...A ja ustao, i odo baciti par zica na Bjelasnicu i nazad kuci, volim sto je sve blizu, dole na cesti svaki dan guzve, 2 sata si zaglavljen u guzvi na cestama...Prodje zivot samo radeci i vozeci se kuci...Lijepo moje Sarajevo

ps... Jedna jako vazna stvar...Ali da se ne uvrede ljudi

Nije navikao na isti zivot covjek iz Sarajeva i covjek recimo iz Kladnja, jednostavno to su dva mentaliteta..Ljudi iz manjih gradova ili sa sela se brze adoptiraju vani i njima je extra...Recimo znam iz iskustva da u Melbourne je najteze Sarajlijama, oni nekako najvise pate i zato ih se jako puno vratilo ciku iz Australije....Rijetko ces cuti covjeka sa sela i da spominje BIH za povratak..Oni samo mastaju o odmoru u Bosni i kako ce uzivati...I ja to razumijem skroz, sta ce neko iz Rogatice da se vraca ...I zato je beze da se prepiremo ovdje...