free_too wrote:ExNihilo wrote:free_too wrote:U nedostatku argumenata kaze covjek "Vrati Diplomu". I skim da ja pricam ? Pa nemas ti veze s stvarnim svijetom.
Tipican forumas s 10k postova, u sve se mjesa kao Vegeta, a pojma nema.
Nije nedostatak argumenta nego ne vidim svrhu da ti objašnjavam nešto što očito nisi uspio shvatiti za 5 godina visokoškolskog obrazovanja.
Ili zelis reci da se ne slazes sa mnom i da si upravu i da nema veze sto je moja argumentacija bolja? Ma daj, ti kao da si neki politicar, pa sve nesto neodredjeno.
Ti da se malo vise posvetio realnom stanju i sektoru, nego postvljao 10k postova na forumu, mozda bi vidio malo dalje od svog okvira.
Ovo sto ja kazem sve stoji i 100% je tacno, sad sto ti kao neki ITovac ili masinac, koji veze nema o ekonomiji , zelis objasniti covjeku koji je Magistar ekonomije s izvanrednim ocjenama, ne pije to vode. Idi skupljaj na drugim temama bodove, vidimo sto su Nsoftovci rekli za tebe, dobro se sjecam tog posta

Ne mogu uopće da pojmim da odrasla, zrela i zdrava osoba, a naročito akademski građanin, na anonimnom forumu ubjeđuje druge anonimuse kako je u školi imao "izvanredne ocjene" i time nastoji dati kredibilitet svom mišljenju. Nekako sam već navikao na potezanje diplome kao naročitog oblika apela na autoritet, to nam je već standardni dio papanskog folklora, ali guranje prosjeka ocjena u priču je sasvim novi nivo infantilnosti zbog koga ispred tebe osjećam neopisiv transfer blama što uopće odgovaram na ovo.
Mislim, mogao bih sada pisati kako mi struka nije ni IT ni mašinstvo već upravo ekonomija, kako imam više akademsko zvanje od tebe, diplomu sa prestižnijeg univerziteta, više akademskih radova, više akademskih priznanja, i tako dalje. Ne bi mi problem bio ni da, ako si baš raspoložen da mjerimo čiji je kurac veći, sve to ovdje javno usporedimo. Ali je takva komunikacija, pored toga što predstavlja logičku pogrešku, jer ni diploma ni prosjek ocjena ne garantuju da je osoba u pravu, prije svega refleksija primitivnog mentaliteta. Mentaliteta koji drži da je boga uhvatio za bradu time što je završio fakultet.
Ako ti fakultet nije pomogao da malo bolje razumiješ svijet oko sebe - ti nemaš diplomu već toalet papir. Ja sam te zamolio da svoju diplomu vratiš, ne zbog toga što si me ubio argumentima, kako ti to slavodobitno tumačiš, već zato što mi smeta atrofija našeg obrazovnog sistema koji titule daje ljudima poput tebe čime se devalvira naša struka i zapušava tržište rada.
Neće mi biti mrsko da ti taksativno pojasnim zašto, a ostalima se unaprijed izvinjavam na offtopicu.
free_too wrote:
Sve bi to imalo smisla u normalnim zemljama, ali u BiH gdje se sredstva trose na gluposti, "utaja" kako je ti nazivas, zapravo ima veci pozitivnij efekat na ekonomiju nego placanje istog. Zasto? Pa nisu ljudi pare stavili na stedni racun, pare su potrosene u realnom sektoru. Kupovala se hrana, trosilo se na gorivo, ma potrosnja opcenito.
Da utaja poreza nosi više koristi po ekonomiju od plaćanja istog, kako ti veliš, sve ekonomije ovog svijeta bi maksimizirale svoju korist ukidanjem poreza. To, naravno, nije slučaj, čime je tvoja hipoteza već oborena.
Štaviše, prvi stručni predmet s kojim se prosječan student ekonomije sretne tokom svojih studija, dakle Economics 101, ili ti ga Uvod u ekonomiju po naški, istog sa konceptom Lafferove krivulje koja, pojednostavljeno rečeno, kaže da povećanje poreza donosi korist ekonomiji kao cjelini preko povećanja poreskih prihoda, i to do određene tačke kada daljnje povećanje postaje kontraproduktivno.
Sve relevantne studije, a neće mi biti mrsko linkati ih ako bude potrebno, nalaze snažnu korelaciju između jačine institucija, pri čemu su poreski autoriteti među značajnijim institucijama, sa razvojem samog društva. Sve relevantne studije, također, pronalaze pozitivnu korelaciju između visine poreskih prihoda i ekonomskog razvoja. Ne misliš valjda, magistre, da je slučajno to što najrazvijenije nacije (GDP per capita) redovno imaju najviše poreske stope?
Tvoja hipoteza da novci zarađeni u sivoj ekonomiji završavaju, obavezno, kao potrošnja - ne stoji. Polaziš od pretpostavke da u sivoj ekonomiji radi mahom fukara koja se tako prehranjuje. Dok ima i takvih, dobar dio novca zarađenog u sivoj ekonomiji završava ispod dušeka. Pa na ovoj temi su se javljali ljudi koji zarađuju stotine hiljada maraka, da ne idemo dalje.
Taj novac, oporezovan od strane države, a potom investiran u kapitalne projekte, angažirat će firme, firme će zaposliti nove radnike, a radnici će trošiti. Ekonomisti se mahom slažu da je koncentrični net efekat koji poreski finansirani javni radovi imaju na povećanje agregatne potražnje veći od marginalne potrošnje neoporezovanih pojedinaca u sivoj ekonomiji.
Nadalje, taj novac, oporezovan od strane države, bit će usmjeren, između ostalog, u socijalne programe, koji podržavaju najugroženije kategorije stanovništva, koje će zaista do zadnje marke trošiti novac, stimulirajući ekonomiju, za razliku od dijela pojedinaca u sivoj ekonomiji koji će ga trpati u čarape.
Trpati u čarape jer ne mogu u banke, nemaju dokaz o porijeklu novca, čime umanjuju kreditni potencijal banaka, čime se, opet, smanjuju plasmani u privredu, a manje plasmana u privredu znači i manje radnih mjesta, pa posljedično i manju potrošnju.
Taj novac, oporezovan od strane države, bit će usmjeren, između ostalog, u zdravstveni sektor, koji predstavlja najvećeg potrošača u svakoj ekonomiji, pa je snažan zdravstveni sektor jednak zamahu potražnje/potrošnje.
To što Bosna i Hercegovina nema fiskalnu disciplinu da svoje poreske prihode alocira optimalno, ne znači da je rješenje u prestanku plaćanja poreza. Ne, za Bosnu i Hercegovinu još uvijek važe iste zakonitosti kao i za ostale ekonomije na ovoj planeti. Za Bosnu i Hercegovinu još uvijek, kako sam gore naveo, važi da se visina poreskih prihoda kreće u istom pravcu kao i razvoj društva. Rješenje je, zapravo, da građani počnu tražiti fiskalnu disciplinu i odgovorno trošnje novca koji se slijeva u kasu.
A da ćemo kao društvo procvjetati kada ukinemo poreze - još uvijek će tvrditi jedino ekonomske analfabete. Makar imale diplomu.