Freelancing....all about

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
Matris

#3826 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by Matris »

Hajvan wrote:Jedina komparativna prednost Bosne na poslovima koji se rade na daljinu u odnosu na druge je bilo ne ubiranje poreza na dohodak…
Sad i taj razlog ostanka i rada ovdje nestaje, barem za ljude koji imaju ove in-demand (set of) skills.
Ima Bosna prednosti za freelancere, evo recimo ako zaradjujes 2k EUR mjesecno. I dok platis porez ostane ti lijepa lova. Pogledas oko sebe i mislis kako ti dobro ide u zivotu.
Odi u Evropu i ima da te uhvati depresija kad shvatis kako malo zaradjujes :D
Velkoski
ModeratorNaBezCenzure
Vozim: Golf 7 GTI

#3827 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by Velkoski »

To da, ovdje se pomalo osjećaš k'o bog neuzubila :)
Hajvan

#3828 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by Hajvan »

Matris wrote:
Hajvan wrote:Jedina komparativna prednost Bosne na poslovima koji se rade na daljinu u odnosu na druge je bilo ne ubiranje poreza na dohodak…
Sad i taj razlog ostanka i rada ovdje nestaje, barem za ljude koji imaju ove in-demand (set of) skills.
Ima Bosna prednosti za freelancere, evo recimo ako zaradjujes 2k EUR mjesecno. I dok platis porez ostane ti lijepa lova. Pogledas oko sebe i mislis kako ti dobro ide u zivotu.
Pričaju dva crva, tata i sin. Pita sin, a jel tata stvarno postoje crvi koji žive u voću? - postoje sine
A jel istina da neki crvi žive u mesu? - istina je sine
A dobro tata, što onda mi živimo u kanalizaciji?
Zato jer je to naša domovina sine
gentoo
Grijem se na: MSZ-LN25 / MSZ-BT25

#3829 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by gentoo »

Ova tema ko i ona za carinu. Najglasniji oni koji su bili naumili kupiti mobitel od $150 i oni koji mjesecno, radeci neke gluposti zarade $150 :lol:
ado_sar

#3830 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by ado_sar »

Matris wrote:
U evropi osoba sa srednjom skolom koja slaze kutije u lidlu zaradjuje 2k EUR mjesecno.
un1ted
Location: Tema onih koji zaradjuju do 500KM viewtopic.php?f=77&t=82867&p=17676078#p17676

#3831 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by un1ted »

Aha, bruto.
Velkoski
ModeratorNaBezCenzure

#3832 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by Velkoski »

Pa zato stranci uglavnom ne freelancaju jer nemaju potrebe. Mislim na ove iz zapadnih država :mrgreen:
begsoon1510

#3833 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by begsoon1510 »

un1ted wrote:Aha, bruto.

Više ti zaradiš u Bosni serući po komentarima u korist vladajući u ovoj mafijaškoj državi
madner

#3834 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by madner »

Ko misli da je tih 2k bruto i ovdje isto, taj pojma nema o zivotu. Garant misli i da se gore ne placa porez. :D
ExNihilo

#3835 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by ExNihilo »

free_too wrote:
ExNihilo wrote:
free_too wrote:U nedostatku argumenata kaze covjek "Vrati Diplomu". I skim da ja pricam ? Pa nemas ti veze s stvarnim svijetom.

Tipican forumas s 10k postova, u sve se mjesa kao Vegeta, a pojma nema.
Nije nedostatak argumenta nego ne vidim svrhu da ti objašnjavam nešto što očito nisi uspio shvatiti za 5 godina visokoškolskog obrazovanja.
Ili zelis reci da se ne slazes sa mnom i da si upravu i da nema veze sto je moja argumentacija bolja? Ma daj, ti kao da si neki politicar, pa sve nesto neodredjeno.

Ti da se malo vise posvetio realnom stanju i sektoru, nego postvljao 10k postova na forumu, mozda bi vidio malo dalje od svog okvira.

Ovo sto ja kazem sve stoji i 100% je tacno, sad sto ti kao neki ITovac ili masinac, koji veze nema o ekonomiji , zelis objasniti covjeku koji je Magistar ekonomije s izvanrednim ocjenama, ne pije to vode. Idi skupljaj na drugim temama bodove, vidimo sto su Nsoftovci rekli za tebe, dobro se sjecam tog posta :)
Ne mogu uopće da pojmim da odrasla, zrela i zdrava osoba, a naročito akademski građanin, na anonimnom forumu ubjeđuje druge anonimuse kako je u školi imao "izvanredne ocjene" i time nastoji dati kredibilitet svom mišljenju. Nekako sam već navikao na potezanje diplome kao naročitog oblika apela na autoritet, to nam je već standardni dio papanskog folklora, ali guranje prosjeka ocjena u priču je sasvim novi nivo infantilnosti zbog koga ispred tebe osjećam neopisiv transfer blama što uopće odgovaram na ovo.

Mislim, mogao bih sada pisati kako mi struka nije ni IT ni mašinstvo već upravo ekonomija, kako imam više akademsko zvanje od tebe, diplomu sa prestižnijeg univerziteta, više akademskih radova, više akademskih priznanja, i tako dalje. Ne bi mi problem bio ni da, ako si baš raspoložen da mjerimo čiji je kurac veći, sve to ovdje javno usporedimo. Ali je takva komunikacija, pored toga što predstavlja logičku pogrešku, jer ni diploma ni prosjek ocjena ne garantuju da je osoba u pravu, prije svega refleksija primitivnog mentaliteta. Mentaliteta koji drži da je boga uhvatio za bradu time što je završio fakultet.

Ako ti fakultet nije pomogao da malo bolje razumiješ svijet oko sebe - ti nemaš diplomu već toalet papir. Ja sam te zamolio da svoju diplomu vratiš, ne zbog toga što si me ubio argumentima, kako ti to slavodobitno tumačiš, već zato što mi smeta atrofija našeg obrazovnog sistema koji titule daje ljudima poput tebe čime se devalvira naša struka i zapušava tržište rada.

Neće mi biti mrsko da ti taksativno pojasnim zašto, a ostalima se unaprijed izvinjavam na offtopicu.
free_too wrote: Sve bi to imalo smisla u normalnim zemljama, ali u BiH gdje se sredstva trose na gluposti, "utaja" kako je ti nazivas, zapravo ima veci pozitivnij efekat na ekonomiju nego placanje istog. Zasto? Pa nisu ljudi pare stavili na stedni racun, pare su potrosene u realnom sektoru. Kupovala se hrana, trosilo se na gorivo, ma potrosnja opcenito.
Da utaja poreza nosi više koristi po ekonomiju od plaćanja istog, kako ti veliš, sve ekonomije ovog svijeta bi maksimizirale svoju korist ukidanjem poreza. To, naravno, nije slučaj, čime je tvoja hipoteza već oborena.

Štaviše, prvi stručni predmet s kojim se prosječan student ekonomije sretne tokom svojih studija, dakle Economics 101, ili ti ga Uvod u ekonomiju po naški, istog sa konceptom Lafferove krivulje koja, pojednostavljeno rečeno, kaže da povećanje poreza donosi korist ekonomiji kao cjelini preko povećanja poreskih prihoda, i to do određene tačke kada daljnje povećanje postaje kontraproduktivno.

Sve relevantne studije, a neće mi biti mrsko linkati ih ako bude potrebno, nalaze snažnu korelaciju između jačine institucija, pri čemu su poreski autoriteti među značajnijim institucijama, sa razvojem samog društva. Sve relevantne studije, također, pronalaze pozitivnu korelaciju između visine poreskih prihoda i ekonomskog razvoja. Ne misliš valjda, magistre, da je slučajno to što najrazvijenije nacije (GDP per capita) redovno imaju najviše poreske stope?

Tvoja hipoteza da novci zarađeni u sivoj ekonomiji završavaju, obavezno, kao potrošnja - ne stoji. Polaziš od pretpostavke da u sivoj ekonomiji radi mahom fukara koja se tako prehranjuje. Dok ima i takvih, dobar dio novca zarađenog u sivoj ekonomiji završava ispod dušeka. Pa na ovoj temi su se javljali ljudi koji zarađuju stotine hiljada maraka, da ne idemo dalje.

Taj novac, oporezovan od strane države, a potom investiran u kapitalne projekte, angažirat će firme, firme će zaposliti nove radnike, a radnici će trošiti. Ekonomisti se mahom slažu da je koncentrični net efekat koji poreski finansirani javni radovi imaju na povećanje agregatne potražnje veći od marginalne potrošnje neoporezovanih pojedinaca u sivoj ekonomiji.

Nadalje, taj novac, oporezovan od strane države, bit će usmjeren, između ostalog, u socijalne programe, koji podržavaju najugroženije kategorije stanovništva, koje će zaista do zadnje marke trošiti novac, stimulirajući ekonomiju, za razliku od dijela pojedinaca u sivoj ekonomiji koji će ga trpati u čarape.

Trpati u čarape jer ne mogu u banke, nemaju dokaz o porijeklu novca, čime umanjuju kreditni potencijal banaka, čime se, opet, smanjuju plasmani u privredu, a manje plasmana u privredu znači i manje radnih mjesta, pa posljedično i manju potrošnju.

Taj novac, oporezovan od strane države, bit će usmjeren, između ostalog, u zdravstveni sektor, koji predstavlja najvećeg potrošača u svakoj ekonomiji, pa je snažan zdravstveni sektor jednak zamahu potražnje/potrošnje.

To što Bosna i Hercegovina nema fiskalnu disciplinu da svoje poreske prihode alocira optimalno, ne znači da je rješenje u prestanku plaćanja poreza. Ne, za Bosnu i Hercegovinu još uvijek važe iste zakonitosti kao i za ostale ekonomije na ovoj planeti. Za Bosnu i Hercegovinu još uvijek, kako sam gore naveo, važi da se visina poreskih prihoda kreće u istom pravcu kao i razvoj društva. Rješenje je, zapravo, da građani počnu tražiti fiskalnu disciplinu i odgovorno trošnje novca koji se slijeva u kasu.

A da ćemo kao društvo procvjetati kada ukinemo poreze - još uvijek će tvrditi jedino ekonomske analfabete. Makar imale diplomu.
Matris

#3836 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by Matris »

exnihilo, akademski ti si u pravu. U praksi nece taj ubrani porez popraviti situaciju u BiH.
Eh da je te srece pa je dovoljno povecati porez na 30% pa da bude standard kao u Njemackoj za 5 godina.
free_too

#3837 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by free_too »

Bla bla bla, je li ti trebao cijeli dan da smisli odgovor tako opsezan, koji na kraju nije nista ni rekao konkretno. Mozda ti je cak onaj odgovor bio u smislu "vrati diplomu" bio bolji, tu si bar pametnije djelovao. A mozda si u politici , pa prodajes maglu svaki dan, pa si navikao da ti ovo prolazi. Pricas da je BiH Svicarska, pa novac od poreza zavrsi na prave stvari. Daj molim te, otvori malo oci i kani se foruma, idi u realan svijet, tamo se stvari desavaju a ne ovdje.

Naveo sam ti jasno da u nasem slucaju odnosno u nasoj drzavi, novac koji su freelanceri zaradili, trosi u realnom sektoru i da je to bolje nego da ide poreskim uhljebama da bi se finansirali necije uhljebske plate, auta i kojekavki prohtjevi, bolje receno izborna kampanja. Nisam naveo da je to opste pravilo u svijetu i da je to bolje, ali haj ti tumacis kako tebi pase, da bi imao "jak" argument.

Znaci ne samo da ne znas procitati post, nisi ni upoznat s realnim stanjem u drustvu i ekonomiji, a vazda hoces nesto da pametujes. Kani se ekonomije, nije to za tebe, to mozes prodavati nekoj djeci koja misli da ako covjek napise puno, da je pametan. Rjesenje je da se sistem prilagodi stvarnom stanju, a ne sanjati o poreznoj politci Svicarske u Bosni i Herzegovini s ovakvim narodom i ovakvim mentalitetom.
free_too

#3838 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by free_too »

Matris wrote:exnihilo, akademski ti si u pravu. U praksi nece taj ubrani porez popraviti situaciju u BiH.
Eh da je te srece pa je dovoljno povecati porez na 30% pa da bude standard kao u Njemackoj za 5 godina.
On to ne konta ili jednostavno ignorira. On misli ako se ubere 3 miliona poreza, da ce se to za nesto korisno potrosit. Potrosit ce se za kupovinu voznog parka koji je vec narucen.

A vamo si mogao 3 miliona upumpati u realni sektor lokalnih zajednica.

I sta je korisnije, 3 miliona u auta ili 3 miliona u realni sektor?
Velkoski
ModeratorNaBezCenzure

#3839 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by Velkoski »

Ma jedini problem je što mi živimo u distopiji i apsolutno nema izlaza iz toga, živi bili pa vidjeli :mrgreen:
ExNihilo

#3840 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by ExNihilo »

Matris wrote:exnihilo, akademski ti si u pravu. U praksi nece taj ubrani porez popraviti situaciju u BiH.
Kao što jasno rekoh, kada je riječ o BiH, nije problem u porezu, već fiskalnoj nedisciplini pri trošenju poreskih prihoda. Samim tim, rješenje nije ukinuti/utajiti porez već insistirati da odgovornom trošenju naših novaca. Ali kod nas su poreska utaja i fiskalna nedisciplina lice i naličje istog mentaliteta.

Je li nam loše zato što potkradamo državu ili potkradamo državu jer nam je loše? Šta je starije - kokoš ili jaje? Nijedno, već smo kolektivno govna. Jednako onaj na vlasti što je žvaljava usta nakačio na budžetsku sisu kao i onaj što misli da ne treba ništa platiti bogu ocu.
free_too wrote:Bla bla bla, je li ti trebao cijeli dan da smisli odgovor tako opsezan, koji na kraju nije nista ni rekao konkretno. Mozda ti je cak onaj odgovor bio u smislu "vrati diplomu" bio bolji, tu si bar pametnije djelovao. A mozda si u politici , pa prodajes maglu svaki dan, pa si navikao da ti ovo prolazi. Pricas da je BiH Svicarska, pa novac od poreza zavrsi na prave stvari. Daj molim te, otvori malo oci i kani se foruma, idi u realan svijet, tamo se stvari desavaju a ne ovdje.

Naveo sam ti jasno da u nasem slucaju odnosno u nasoj drzavi, novac koji su freelanceri zaradili, trosi u realnom sektoru i da je to bolje nego da ide poreskim uhljebama da bi se finansirali necije uhljebske plate, auta i kojekavki prohtjevi, bolje receno izborna kampanja. Nisam naveo da je to opste pravilo u svijetu i da je to bolje, ali haj ti tumacis kako tebi pase, da bi imao "jak" argument.

Znaci ne samo da ne znas procitati post, nisi ni upoznat s realnim stanjem u drustvu i ekonomiji, a vazda hoces nesto da pametujes. Kani se ekonomije, nije to za tebe, to mozes prodavati nekoj djeci koja misli da ako covjek napise puno, da je pametan. Rjesenje je da se sistem prilagodi stvarnom stanju, a ne sanjati o poreznoj politci Svicarske u Bosni i Herzegovini s ovakvim narodom i ovakvim mentalitetom.
Čuj, neki od nas moraju zapravo raditi i plaćati poreze da bi ti mogao freeloadati. Tako da sam siguran kako mi nećeš uzeti za zlo što si 3-4h pričekao na odgovor.

Nego, šta bi s onim insistiranjem na argumentima? Da li sam u politici ili ne, koliko postova imam, i slične ad hominem konstrukcije ne čine napisano ni manje ni više tačnim. Tako da ću te zamoliti, makroekonomski analitičaru, da se držiš argumenata i "ispljuskaš me", kako ranije reče. Tebi to ne bi trebalo biti teško. Ipak si imao sjajne ocjene!
hekaton

#3841 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by hekaton »

Administratori da ova dva odgovora uvrste u top postove foruma.
begsoon1510

#3842 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by begsoon1510 »

free_too wrote:Bla bla bla, je li ti trebao cijeli dan da smisli odgovor tako opsezan, koji na kraju nije nista ni rekao konkretno. Mozda ti je cak onaj odgovor bio u smislu "vrati diplomu" bio bolji, tu si bar pametnije djelovao. A mozda si u politici , pa prodajes maglu svaki dan, pa si navikao da ti ovo prolazi. Pricas da je BiH Svicarska, pa novac od poreza zavrsi na prave stvari. Daj molim te, otvori malo oci i kani se foruma, idi u realan svijet, tamo se stvari desavaju a ne ovdje.
Ma jeftini sarajlica, unamljen i plaćen da blati sve što je protiv kriminalnog miljea na vlasti isto kao i ovaj sa dodikovom glavom.

Pa evo, de mi molim te reci ko bi normalan djaba pisao i imao preko 10,000 postova na usranom forumu? A od tih 10.000 postova 6.000 su ovako opširni, presipanje iz šupljeg u prazno, da bi se otišlo sa stvarnog problema
hekaton

#3843 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by hekaton »

begsoon1510 wrote:
Ma jeftini sarajlica, unamljen i plaćen da blati sve što je protiv kriminalnog miljea na vlasti isto kao i ovaj sa dodikovom glavom.

Pa evo, de mi molim te reci ko bi normalan djaba pisao i imao preko 10,000 postova na usranom forumu? A od tih 10.000 postova 6.000 su ovako opširni, presipanje iz šupljeg u prazno, da bi se otišlo sa stvarnog problema
Jesi li ozbiljan :?
free_too

#3844 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by free_too »

ExNihilo wrote:
Kao što jasno rekoh, kada je riječ o BiH, nije problem u porezu, već fiskalnoj nedisciplini pri trošenju poreskih prihoda. Samim tim, rješenje nije ukinuti/utajiti porez već insistirati da odgovornom trošenju naših novaca. Ali kod nas su poreska utaja i fiskalna nedisciplina lice i naličje istog mentaliteta.

Je li nam loše zato što potkradamo državu ili potkradamo državu jer nam je loše? Šta je starije - kokoš ili jaje? Nijedno, već smo kolektivno govna. Jednako onaj na vlasti što je žvaljava usta nakačio na budžetsku sisu kao i onaj što misli da ne treba ništa platiti bogu ocu.

Čuj, neki od nas moraju zapravo raditi i plaćati poreze da bi ti mogao freeloadati. Tako da sam siguran kako mi nećeš uzeti za zlo što si 3-4h pričekao na odgovor.

Nego, šta bi s onim insistiranjem na argumentima? Da li sam u politici ili ne, koliko postova imam, i slične ad hominem konstrukcije ne čine napisano ni manje ni više tačnim. Tako da ću te zamoliti, makroekonomski analitičaru, da se držiš argumenata i "ispljuskaš me", kako ranije reče. Tebi to ne bi trebalo biti teško. Ipak si imao sjajne ocjene!
Jeste jeste, covjek koji ima 10k postova spominje nesto tipa treba radit,ima nesto pametnije i te fore.

Kakvi argumenti, ti pricas o nekom globalu, o poreskoj politici svicarske i drugih razvijenih zemalja, poredis tu situaciju s Bosnom i ides u neki global.Pa to je vani svake pameti, nema s tobom se sta raspravljati, samo gubitak vremena. Zapravo nisi dao odgovor na ono sto sam te i pitao i sto sam konstantovao, a to da je pametnije potrosit 3 miliona u realni sektor nego u uhljebski dzep. I nemoj nas ostale vuci u ta "kolektivna govna"; ako ti smatras da to jesi onda drzi to za sebe. Lako je na forumu pricati o nekom moralu i pravnoj drzavi i nekom populizmu.

Vidili smo mi ko si ti kad ti je Nsoft odgovarao, tip covjeka koji je jak na jeziku preko tasture a kad treba nesto mrdnuti i dici glas, onda se poklopi i suti. Tako i za ovo sve sto pricas, ovdje je lose, mi smo "kolektivna govna", a prvi ne radis nista da se situacija promjeni. Znac dvolicna osoba totalno.
freelancerBIH

#3845 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by freelancerBIH »

...
Last edited by freelancerBIH on 25/09/2021 22:41, edited 1 time in total.
nekome

#3846 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by nekome »

Koliko sam ja upratio, ExNihilo je odselio iz BiH?
ExNihilo

#3847 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by ExNihilo »

free_too wrote:
Vidili smo mi ko si ti kad ti je Nsoft odgovarao, tip covjeka koji je jak na jeziku preko tasture a kad treba nesto mrdnuti i dici glas, onda se poklopi i suti. Tako i za ovo sve sto pricas, ovdje je lose, mi smo "kolektivna govna", a prvi ne radis nista da se situacija promjeni. Znac dvolicna osoba totalno.
NSoftu sam, baš i kao tebi, taksativno odgovorio na sve što su pisali, te uz prilaganje dokumentacije, raskrinkao njihove laži. Linkam ti direktno originalni post, ali isti možeš pročitati i na hall of fame foruma. :D To što nisi upratio moj odgovor ne daje ti za pravo da pričaš nebuloze.

Koliko se sjećam, a provjerio sam, ti si bio među glasnijima koji su tada pljuvali po NSoftu i podržavali mene. Tako da ovo tvoje sadašnje pisanje sugerira dvije moguće opcije. Prva, da si bipolarna ličnost. I druga, nešto vjerovatnija, da udaraš ispod pojasa jer se nokautiran koprcaš po zemlji. :D
ExNihilo

#3848 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by ExNihilo »

nekome wrote:Koliko sam ja upratio, ExNihilo je odselio iz BiH?
Nihilo plaća poreze u Bosni i Hercegovini!
freelancerBIH

#3849 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by freelancerBIH »

...
Last edited by freelancerBIH on 25/09/2021 22:41, edited 1 time in total.
Velkoski
ModeratorNaBezCenzure

#3850 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by Velkoski »

Čit'o sam tu temu danas, privatnici k'o i svaki drugi, samo što se radi i za bruku manje para. Država BiH nudi tri opcije, da radiš za ove nsoftlije čiji gazda konta da je neki polubog i da si ti njegov rob, druga je da ližeš kitu nekom prosječnom SDA/SBB/SDP/NS poltronu kako bi preko njega došao do neke sigurice za šalterom/ili ako si uspješno polizao sve do neke kancelarije, a posljednja opcija je da freelancAš ili eventualno ideš prati guzove u Njemačkoj. Mislim da je jasno zašto se većina odlučuje za treću opciju, pogotovo u manjim sredinama gdje imaš manje šanse da dobro ližeš jaja jer je red već jako dug. To je naš sistem, takav je, uvijek će biti, sve dok neko ne podivlja.

Eh sada, sve ovo što si napisao apsolutno stoji, tačno je, ali je neizvodivo ovdje zbog ovog začaranog kruga gore. Mi nikada nećemo biti Britanija gdje je ljudima čast što plaćaju porez jer imaju višestruke koristi od njega (jedino im smetaju rojalisti, ali to je drugi par opanaka). Da li to znači da ovdje ne treba plaćati porez? Ne znači, ali uvijek postoji ono ali. Meni je žao dati pare ovim poltronima odozgo jer ni pare od PDV-a/akciza koje su norma za sve ne koriste za bilo šta korisno, u principu ne znamo ni gdje su. Borba za to da znamo gdje su bi imala svrhu kada bi u njoj učestvovalo 300k ljudi, ali mi nismo od tog posla.

Rješenje? Nema ga, na kraju će biti ili plati sve što treba ili ide negdje drugo ako misliš da je bolje. Već rekoh, bio sam u onim FB grupama, "lideri" su praktično kopije političara s glupom retorikom i ništa od toga. :D
Post Reply