Pelješki most - ko koga zeza

Post Reply
Sanjarko

#3826 Re: Pelješki most - ko koga zeza

Post by Sanjarko »

animals wrote: Pa jeboga ti..
Hrvatska pokusava mostom spojiti prekinutu territoriju kod Peljesca..
BIH tvrdi da to ugrozava ulaz u teritorijalne vode BIH, ili luku, sta znam..
Pa koliko na toj ruti ima putnika godisnje itd. Gdje je tu ekonomska racunica. Zar nije jeftinije te putnike itd., prevoziti feribotima i sl., prevoznim sredstvima. Zar nije cilj ulazak i Bosne itd., u EU itd.

Razumljivo da postoji ekonomska racunica od strane onih koji se ugradzuju u gradnju ovog mosta i buduce marine kod tog mosta ali iz perspektive poreskih obaveznika EU i Hrvatske i Hrvata u Bosni tu racunice nikakve nema.

Na gubitku su svi navedeni.
General War

#3827 Re: Pelješki most - ko koga zeza

Post by General War »

animals wrote:
santo gral wrote:E jeb'te vi mene ako ja znam dje ovo sve vodi :?
Pa jeboga ti..
Hoceli ti ista lakse biti ako se po hiljaditi put kaze na ovoj temi da "granica" se ne zna...da ista shvatis?
Sanjarko

#3828 Re: Pelješki most - ko koga zeza

Post by Sanjarko »

santo gral wrote:E, ajmo polako. To objedinjavanje , sigurno je to samo u slucaju nedaj Boze. U slucaju (e to je vec tezi slucaj) mira , to objedinjavanje nema neku racunicu. Jel tako? E sad , u slucaju pizdarija, jel lakse branit most ili kopneni prolaz?

Ma ne u slucaju rata, dovoljno je u slucaju bure? Tuda kad duva jugo , bas duva.
Nema racunice kako god okrenes. Ima za one koji se ugradzuju naravno. Njima ne iz dzepa ali u dzep.

Dobijaju marinu, most, i milijardu eura za most i ko zna koliko za gradnju marine.
Sanjarko

#3829 Re: Pelješki most - ko koga zeza

Post by Sanjarko »

A moze marina na Peljescu i zaposljavanje tu u vecini slucajeva ce biti stranaca a ne gradnja luke u Neumu i zaposljavanje u vecini tu domicilnog stanovnistva tj., Neumljana. Ko sisa Neumljane.
General War

#3830 Re: Pelješki most - ko koga zeza

Post by General War »

Vizionar 1985 wrote:
animals wrote:
Pa ima logike..
Spaja se teritorija , da se ne mora prolaziti kroz BIH..
Najkraca ruta most. Ima logike. Ali nema logike da je u pitanju kradza. Ma dze bi krali. Nije logicno.
Najkraca ruta za gdje je preko mosta?
Tomi110

#3831 Re: Pelješki most - ko koga zeza

Post by Tomi110 »

santo gral wrote:E, ajmo polako. To objedinjavanje , sigurno je to samo u slucaju nedaj Boze. U slucaju (e to je vec tezi slucaj) mira , to objedinjavanje nema neku racunicu. Jel tako? E sad , u slucaju pizdarija, jel lakse branit most ili kopneni prolaz?

Ma ne u slucaju rata, dovoljno je u slucaju bure? Tuda kad duva jugo , bas duva.
Autoput kroz BiH ce ici ali najvjerovatnije kad BiH uđe u EU a kad ce uci pitajte onog međeda iz Laktaša . Pitate se zasto most a ne autoput kroz BiH.
Kao prvo Dubrovnik nece ovisiti o BiH i raspolozenju dnevno politicke situacije u BiH, drugo Hrvatska je dobila 85% vrijednosti mosta iz fondova EU-a za razvoj, da li bi ista dobio projekt autoputa kroz Bosnu cisto sumnjam posto Bosna nije u EU, a tolike pare nemaju ni Bosna a ni Hrvatska.
Sanjarko

#3832 Re: Pelješki most - ko koga zeza

Post by Sanjarko »

General War wrote:
Vizionar 1985 wrote:
animals wrote:
Pa ima logike..
Spaja se teritorija , da se ne mora prolaziti kroz BIH..
Najkraca ruta most. Ima logike. Ali nema logike da je u pitanju kradza. Ma dze bi krali. Nije logicno.
Najkraca ruta za gdje je preko mosta?
Ma ne to. Nego kako je most najkraca ruta, pa i put do tog mosta.
General War

#3833 Re: Pelješki most - ko koga zeza

Post by General War »

Tomi110 wrote:

Autoput kroz BiH ce ici ali najvjerovatnije kad BiH uđe u EU a kad ce uci pitajte onog međeda iz Laktaša . Pitate se zasto most a ne autoput kroz BiH.
Kao prvo Dubrovnik nece ovisiti o BiH i raspolozenju dnevno politicke situacije u BiH, drugo Hrvatska je dobila 85% vrijednosti mosta iz fondova EU-a za razvoj, da li bi ista dobio projekt autoputa kroz Bosnu cisto sumnjam posto Bosna nije u EU, a tolike pare nemaju ni Bosna a ni Hrvatska.
Pusti ba tu pricu, je li hrvatska ratifikovala dogovor tudzman-izetbegovic?
animals

#3834 Re: Pelješki most - ko koga zeza

Post by animals »

General War wrote:
animals wrote:
Pa jeboga ti..
Hoceli ti ista lakse biti ako se po hiljaditi put kaze na ovoj temi da "granica" se ne zna...da ista shvatis?
kako se ne zna granica..
i nece se praviti na teritoriji BIH..
General War

#3835 Re: Pelješki most - ko koga zeza

Post by General War »

animals wrote:

kako se ne zna granica..
A ha, Hrvatska moze sastavljati teritorije, a Bosna ne moze izlaziti neometano na otvoreno more preko istog tog mjesta :-)
Bas posteno :thumbup:
Nece ni BiH prelaziti kroz teritoriju Hrvatske
animals

#3836 Re: Pelješki most - ko koga zeza

Post by animals »

General War wrote:
animals wrote:

kako se ne zna granica..
A ha, Hrvatska moze sastavljati teritorije, a Bosna ne moze izlaziti neometano na otvoreno more preko istog tog mjesta :-)
Cime ce izlaziti zivota ti ..
plivajuci slobodnim stilom.
ili camcima..nemaju ni to..
a da, nece moci veliki cruzeri u Neum, ko dosad..
General War

#3837 Re: Pelješki most - ko koga zeza

Post by General War »

animals wrote:
General War wrote:
animals wrote:

kako se ne zna granica..
A sta, preko tog mosta ce se odvijati nevjerovatan saobracaj preko cijele godine? :-)
Kakav ti je to bezveze argument?
Sanjarko

#3838 Re: Pelješki most - ko koga zeza

Post by Sanjarko »

Ocekujem priliv stranaca. Marina ce trebati radnika. Filipinci mozda. Bit ce i za Hrvata posla u toj marini. Ali slabo naspram luke u Neumu. Tu bi bilo posla cijelu godinu. :-D
Sanjarko

#3839 Re: Pelješki most - ko koga zeza

Post by Sanjarko »

animals wrote:
Ima raznih luka po tipovima itd. Ima rad o tome jednog Indijca ali ni on nije sve nabrojao.
General War

#3840 Re: Pelješki most - ko koga zeza

Post by General War »

Vizionar 1985 wrote:Ocekujem priliv stranaca. Marina ce trebati radnika. Filipinci mozda. Bit ce i za Hrvata posla u toj marini. Ali slabo naspram luke u Neumu. Tu bi bilo posla cijelu godinu. :-D
Jasta ces :lol: ...sto se tice BiH ovo je problem:
"Može li Hrvatska utjecati na to koji će brodovi uplovljavati u Malostonski zaljev, bez obzira na gradnju mosta, s obzirom na štetu koju bi mogli napraviti u slučaju havarije i u hrvatskom moru.

'Pristupajući području pod suverenošću BiH kroz more pod suverenošću Hrvatske, svi brodovi moraju voditi računa o međunarodnim pravilima o zaštiti morskog okoliša. Nije riječ (samo) o veličini broda, nego je možda važnija vrsta tereta koja može ugroziti morski okoliš', zaključila je Seršić.
animals

#3841 Re: Pelješki most - ko koga zeza

Post by animals »

General War wrote:A sta, preko tog mosta ce se odvijati nevjerovatan saobracaj preko cijele godine? :-)
Pa sta ti predlazes..
kako do Dubrovnika, a da ne moras preko Bosanskog teritorija i bez putovnica..
General War

#3842 Re: Pelješki most - ko koga zeza

Post by General War »

animals wrote:
General War wrote:A sta, preko tog mosta ce se odvijati nevjerovatan saobracaj preko cijele godine? :-)
Pa sta ti predlazes..
Predlazem da se radi normalno: Definisi granice, kad se definisu granice onda idu ugovori koji obavezuju jedne i druge...hiljadu puta je receno ovdje, most nije problem;
Niko u BiH ne osporava potrebu povezivanja južne Dalmacije sa sjevernim dijelom Hrvatske, ali stručnjaci tvrde da taj problem treba riješiti ne ugrožavajući pravo BiH na nesmetan pristup otvorenom moru.
Sanjarko

#3843 Re: Pelješki most - ko koga zeza

Post by Sanjarko »

animals wrote: Pa sta ti predlazes..
Feriboti itd. Predlagan cak i zatvoren put preko Neuma.

https://www.marineinsight.com/ports/wha ... -of-ports/
http://www.jiem.org/index.php/jiem/article/view/770/523

Luke po tipu itd.
Sanjarko

#3844 Re: Pelješki most - ko koga zeza

Post by Sanjarko »

Hajd ba. Ide most, ide marina, ici ce mozda i Filipinci itd. Pare u dzep itd. Ekonomska racunica. :-D
Sanjarko

#3845 Re: Pelješki most - ko koga zeza

Post by Sanjarko »

Znajuci nas, sto duze to bolje. :-D
Tomi110

#3846 Re: Pelješki most - ko koga zeza

Post by Tomi110 »

General War wrote:
Tomi110 wrote:

Pusti ba tu pricu, je li hrvatska ratifikovala dogovor tudzman-izetbegovic?
Koliko ja znam a neznam u stvari sam siguran da nisam, salu na stranu mislim da nije ratifikovan sporazum.
Tomi110

#3847 Re: Pelješki most - ko koga zeza

Post by Tomi110 »

santo gral wrote:Negdje procitah da je odrzavanje mosta po m2 šest puta skuplje od kopnenog puta....
Ali ok, ima se para nek se pravi. Meni ni u dzep ni iz dzepa. Mada, iskreno ne vidim ni toliki problem sto govori Bosanska strana. I siguran sam kad se racun napravi i linija podvuce na kraju i Neum (Bosna) imati i te kako koristi od mosta.
Jos jedno pitanje i necu vise. Kad je predvidjen kraj radova?
Kazu 2022 i vjerujem da ce to Kinezi zavrsiti i prije jer ce im ovaj most biti referenca za buduce poslove u EU, problem ce biti pristupne ceste posto ima na 38 kilometara ceste dosta nadvoznjaka i jedan tunel od 2.5 km. To ce najvjerovatnije mrljati nase gradevinske firme
Tomi110

#3848 Re: Pelješki most - ko koga zeza

Post by Tomi110 »

General War wrote:
animals wrote:
Pa jeboga ti..
U pravu si granica se ne zna ali 99.99% ce biti onako kako je na karti koju sam postao nacrtano, ekvidistanciona linija ce ti biti granica i to je jedino posteno rjesnje razgranicenja i za Hrvatsku i za BiH.Granica podjednako udaljena i od BiH kopna i Hrvatskog kopna i nema ljutnje, tako je trebalo biti i sa Savudrijskom valom izmedu Slovenije i Hrvatske ali su Slovenci uhvaceni kako petljaju sa clanovima komisije koja je odlucila da 2/3 vale ide Slovencima a 1/3 nama po kojoj su to logici i pomorskom pravu to donijeli nemam pojma ali znam da radi deala Slovenaca i Arbitrazne komisije Hrvatska nije pristala na odluku Arbitrazne komisije.
Tempo
ZeModerator

#3849 Re: Pelješki most - ko koga zeza

Post by Tempo »

Vizionar 1985 wrote:
animals wrote: Pa jeboga ti..
Pa koliko na toj ruti ima putnika godisnje itd. Gdje je tu ekonomska racunica. Zar nije jeftinije te putnike itd., prevoziti feribotima i sl., prevoznim sredstvima. Zar nije cilj ulazak i Bosne itd., u EU itd.

Razumljivo da postoji ekonomska racunica od strane onih koji se ugradzuju u gradnju ovog mosta i buduce marine kod tog mosta ali iz perspektive poreskih obaveznika EU i Hrvatske i Hrvata u Bosni tu racunice nikakve nema.

Na gubitku su svi navedeni.
dobro je ba expert. odmori malo.
Point.

#3850 Re: Pelješki most - ko koga zeza

Post by Point. »

animals wrote:
Pa sta ti predlazes..
Pokloniti Dubrovnik BiH i riješen problem. :)
Post Reply