Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
animals wrote:
Pa jeboga ti..
Hrvatska pokusava mostom spojiti prekinutu territoriju kod Peljesca..
BIH tvrdi da to ugrozava ulaz u teritorijalne vode BIH, ili luku, sta znam..
Pa koliko na toj ruti ima putnika godisnje itd. Gdje je tu ekonomska racunica. Zar nije jeftinije te putnike itd., prevoziti feribotima i sl., prevoznim sredstvima. Zar nije cilj ulazak i Bosne itd., u EU itd.
Razumljivo da postoji ekonomska racunica od strane onih koji se ugradzuju u gradnju ovog mosta i buduce marine kod tog mosta ali iz perspektive poreskih obaveznika EU i Hrvatske i Hrvata u Bosni tu racunice nikakve nema.
santo gral wrote:E jeb'te vi mene ako ja znam dje ovo sve vodi
Pa jeboga ti..
Hoceli ti ista lakse biti ako se po hiljaditi put kaze na ovoj temi da "granica" se ne zna...da ista shvatis?
santo gral wrote:E, ajmo polako. To objedinjavanje , sigurno je to samo u slucaju nedaj Boze. U slucaju (e to je vec tezi slucaj) mira , to objedinjavanje nema neku racunicu. Jel tako? E sad , u slucaju pizdarija, jel lakse branit most ili kopneni prolaz?
Ma ne u slucaju rata, dovoljno je u slucaju bure? Tuda kad duva jugo , bas duva.
Nema racunice kako god okrenes. Ima za one koji se ugradzuju naravno. Njima ne iz dzepa ali u dzep.
Dobijaju marinu, most, i milijardu eura za most i ko zna koliko za gradnju marine.
A moze marina na Peljescu i zaposljavanje tu u vecini slucajeva ce biti stranaca a ne gradnja luke u Neumu i zaposljavanje u vecini tu domicilnog stanovnistva tj., Neumljana. Ko sisa Neumljane.
santo gral wrote:E, ajmo polako. To objedinjavanje , sigurno je to samo u slucaju nedaj Boze. U slucaju (e to je vec tezi slucaj) mira , to objedinjavanje nema neku racunicu. Jel tako? E sad , u slucaju pizdarija, jel lakse branit most ili kopneni prolaz?
Ma ne u slucaju rata, dovoljno je u slucaju bure? Tuda kad duva jugo , bas duva.
Autoput kroz BiH ce ici ali najvjerovatnije kad BiH uđe u EU a kad ce uci pitajte onog međeda iz Laktaša . Pitate se zasto most a ne autoput kroz BiH.
Kao prvo Dubrovnik nece ovisiti o BiH i raspolozenju dnevno politicke situacije u BiH, drugo Hrvatska je dobila 85% vrijednosti mosta iz fondova EU-a za razvoj, da li bi ista dobio projekt autoputa kroz Bosnu cisto sumnjam posto Bosna nije u EU, a tolike pare nemaju ni Bosna a ni Hrvatska.
Autoput kroz BiH ce ici ali najvjerovatnije kad BiH uđe u EU a kad ce uci pitajte onog međeda iz Laktaša . Pitate se zasto most a ne autoput kroz BiH.
Kao prvo Dubrovnik nece ovisiti o BiH i raspolozenju dnevno politicke situacije u BiH, drugo Hrvatska je dobila 85% vrijednosti mosta iz fondova EU-a za razvoj, da li bi ista dobio projekt autoputa kroz Bosnu cisto sumnjam posto Bosna nije u EU, a tolike pare nemaju ni Bosna a ni Hrvatska.
Pusti ba tu pricu, je li hrvatska ratifikovala dogovor tudzman-izetbegovic?
Pa jeboga ti..
Hoceli ti ista lakse biti ako se po hiljaditi put kaze na ovoj temi da "granica" se ne zna...da ista shvatis?
kako se ne zna granica..
i nece se praviti na teritoriji BIH..
kako se ne zna granica..
i nece se praviti na teritoriji BIH..
A ha, Hrvatska moze sastavljati teritorije, a Bosna ne moze izlaziti neometano na otvoreno more preko istog tog mjesta
Bas posteno
Nece ni BiH prelaziti kroz teritoriju Hrvatske
Ocekujem priliv stranaca. Marina ce trebati radnika. Filipinci mozda. Bit ce i za Hrvata posla u toj marini. Ali slabo naspram luke u Neumu. Tu bi bilo posla cijelu godinu.
Vizionar 1985 wrote:Ocekujem priliv stranaca. Marina ce trebati radnika. Filipinci mozda. Bit ce i za Hrvata posla u toj marini. Ali slabo naspram luke u Neumu. Tu bi bilo posla cijelu godinu.
Jasta ces ...sto se tice BiH ovo je problem:
"Može li Hrvatska utjecati na to koji će brodovi uplovljavati u Malostonski zaljev, bez obzira na gradnju mosta, s obzirom na štetu koju bi mogli napraviti u slučaju havarije i u hrvatskom moru.
'Pristupajući području pod suverenošću BiH kroz more pod suverenošću Hrvatske, svi brodovi moraju voditi računa o međunarodnim pravilima o zaštiti morskog okoliša. Nije riječ (samo) o veličini broda, nego je možda važnija vrsta tereta koja može ugroziti morski okoliš', zaključila je Seršić.
General War wrote:A sta, preko tog mosta ce se odvijati nevjerovatan saobracaj preko cijele godine?
Kakav ti je to bezveze argument?
Pa sta ti predlazes..
kako do Dubrovnika, a da ne moras preko Bosanskog teritorija i bez putovnica..
Predlazem da se radi normalno: Definisi granice, kad se definisu granice onda idu ugovori koji obavezuju jedne i druge...hiljadu puta je receno ovdje, most nije problem;
Niko u BiH ne osporava potrebu povezivanja južne Dalmacije sa sjevernim dijelom Hrvatske, ali stručnjaci tvrde da taj problem treba riješiti ne ugrožavajući pravo BiH na nesmetan pristup otvorenom moru.
Pusti ba tu pricu, je li hrvatska ratifikovala dogovor tudzman-izetbegovic?
Koliko ja znam a neznam u stvari sam siguran da nisam, salu na stranu mislim da nije ratifikovan sporazum.
santo gral wrote:Negdje procitah da je odrzavanje mosta po m2 šest puta skuplje od kopnenog puta....
Ali ok, ima se para nek se pravi. Meni ni u dzep ni iz dzepa. Mada, iskreno ne vidim ni toliki problem sto govori Bosanska strana. I siguran sam kad se racun napravi i linija podvuce na kraju i Neum (Bosna) imati i te kako koristi od mosta.
Jos jedno pitanje i necu vise. Kad je predvidjen kraj radova?
Kazu 2022 i vjerujem da ce to Kinezi zavrsiti i prije jer ce im ovaj most biti referenca za buduce poslove u EU, problem ce biti pristupne ceste posto ima na 38 kilometara ceste dosta nadvoznjaka i jedan tunel od 2.5 km. To ce najvjerovatnije mrljati nase gradevinske firme
Pa jeboga ti..
U pravu si granica se ne zna ali 99.99% ce biti onako kako je na karti koju sam postao nacrtano, ekvidistanciona linija ce ti biti granica i to je jedino posteno rjesnje razgranicenja i za Hrvatsku i za BiH.Granica podjednako udaljena i od BiH kopna i Hrvatskog kopna i nema ljutnje, tako je trebalo biti i sa Savudrijskom valom izmedu Slovenije i Hrvatske ali su Slovenci uhvaceni kako petljaju sa clanovima komisije koja je odlucila da 2/3 vale ide Slovencima a 1/3 nama po kojoj su to logici i pomorskom pravu to donijeli nemam pojma ali znam da radi deala Slovenaca i Arbitrazne komisije Hrvatska nije pristala na odluku Arbitrazne komisije.
animals wrote:
Pa jeboga ti..
Pa koliko na toj ruti ima putnika godisnje itd. Gdje je tu ekonomska racunica. Zar nije jeftinije te putnike itd., prevoziti feribotima i sl., prevoznim sredstvima. Zar nije cilj ulazak i Bosne itd., u EU itd.
Razumljivo da postoji ekonomska racunica od strane onih koji se ugradzuju u gradnju ovog mosta i buduce marine kod tog mosta ali iz perspektive poreskih obaveznika EU i Hrvatske i Hrvata u Bosni tu racunice nikakve nema.