Svijet bez religija

Rasprave o vjerskim temama.
Locked

Kako bi svijet bio bolje mjesto?

Da nema nikako religija (Agnosticizam, Apateizam, Ateizam, ... )
117
65%
Da ima samo jedna religija
22
12%
Da su svi Deisti
12
7%
Svijet je dobar kakav jeste
30
17%

Total votes: 181

mango bob

#3826 Re: Svijet bez religija

Post by mango bob »

Hakiz wrote:
Malo je čudno da je svemogući bog dozvolio đavolu da mu se miješa u posao.
Svašta je čudno, i grmljavina je čudna, i nebo i svemir. Niko ne bi volio da đavol postoli. Ali štaš sad. Biče i to riješeno, ima određen dan za to :metla:
Smrcak15

#3827 Re: RE: Re: Svijet bez religija

Post by Smrcak15 »

Hakiz wrote: Dakle, ipak je moguće da nešto postoji bez uzroka. A tvrdiš da sve ima uzrok. Opet kontradikcija.
Sve osim Boga
HardcoreMX

#3828 Re: RE: Re: Svijet bez religija

Post by HardcoreMX »

Smrcak15 wrote:
Hakiz wrote: Dakle, ipak je moguće da nešto postoji bez uzroka. A tvrdiš da sve ima uzrok. Opet kontradikcija.
Sve osim Boga
A Bog, koji nije uzrokovan a ipak postoji, je nužno biće; Biće koje -ne može ne postojati-. A ako nema uzroka,onda je zato i Vječan – postoji oduvijek i zauvijek.
MyTao

#3829 Re: Svijet bez religija

Post by MyTao »

:lol:

Znaci problem oko boga i toga da ga je neko morao stvoriti (ako vec tvrdimo da sve sto postoji mora biti stvoreno) vjernici rijese tako sto tvrde da on nebi bio bog da ga je neko stvorio :-) :-) :-)

Well no shit Sherlock??? Pitanje je postavljeno bas zbog toga... to sto ga ponovis ne znaci da si ga odgovorio :lol:

btw... naucnici su pronasli jednocelijski organizam koji je pola ziv, pola mrtav od kojeg je mozda nastao sav zivot... mozda nekad dodje do otkrica da je taj organizam nastao od neceg mrtvog... sto znaci zivot je mogao nastati iz nicega :)... naravno ovo je jos samo hipoteza ali polahko :)
https://www.newscientist.com/article/20 ... alf-alive/
edindinn

#3830 Re: RE: Re: Svijet bez religija

Post by edindinn »

Hakiz wrote:
Dakle, ipak je moguće da nešto postoji bez uzroka. A tvrdiš da sve ima uzrok. Opet kontradikcija.

..... sta je uzrok kontradikcije :)
edindinn

#3831 Re: Svijet bez religija

Post by edindinn »

MyTao wrote: :lol:

Znaci problem oko boga i toga da ga je neko morao stvoriti (ako vec tvrdimo da sve sto postoji mora biti stvoreno) vjernici rijese tako sto tvrde da on nebi bio bog da ga je neko stvorio :-) :-) :-)

Well no shit Sherlock??? Pitanje je postavljeno bas zbog toga... to sto ga ponovis ne znaci da si ga odgovorio :lol:

btw... naucnici su pronasli jednocelijski organizam koji je pola ziv, pola mrtav od kojeg je mozda nastao sav zivot... mozda nekad dodje do otkrica da je taj organizam nastao od neceg mrtvog... sto znaci zivot je mogao nastati iz nicega :)... naravno ovo je jos samo hipoteza ali polahko :)

..... je li nesto mrtvo ili nije :)

.....je li nesto zivo ili nije :)

.... je li nesto nista ili nije :)

.... je li nista nesto ili nije :)
HAVANA

#3832 Re: Svijet bez religija

Post by HAVANA »

skupljac_zeljeza wrote:
HAVANA wrote:Eki stvorio me samo da mu se klanjam. :lol: Nesta se zajebo u toj 56...Ledja me nesta ufatila. :roll:Obozavam recimo mamu,porodicu,zenu,djecu,gitaru,pivu,krempite, buraniju...Ganje znamne.

Ma ti nisi to dobro pročitao. Odnosi se na ljude. :mrgreen: :skoljka:
666
MyTao

#3833 Re: Svijet bez religija

Post by MyTao »

edindinn wrote:
MyTao wrote: :lol:

..... je li nesto mrtvo ili nije :)

.....je li nesto zivo ili nije :)

.... je li nesto nista ili nije :)

.... je li nista nesto ili nije :)
Nesto je i zivo i mrtvo... kao sto vidis iz prilozenog linka... ali ne znam koliko se razumijes u biologiju da to svatis.
edindinn

#3834 Re: Svijet bez religija

Post by edindinn »

MyTao wrote: Nesto je i zivo i mrtvo... kao sto vidis iz prilozenog linka... ali ne znam koliko se razumijes u biologiju da to svatis.

..... ne postoji nista mrtvo,

sve je zivo...... :)
MyTao

#3835 Re: Svijet bez religija

Post by MyTao »

edindinn wrote:
MyTao wrote: Nesto je i zivo i mrtvo... kao sto vidis iz prilozenog linka... ali ne znam koliko se razumijes u biologiju da to svatis.

..... ne postoji nista mrtvo,

sve je zivo...... :)
postoji.
edindinn

#3836 Re: Svijet bez religija

Post by edindinn »

MyTao wrote:
postoji.

..... sta postoji? :)
MyTao

#3837 Re: Svijet bez religija

Post by MyTao »

edindinn wrote:
MyTao wrote:
postoji.

Sve osim boga...
edindinn

#3838 Re: Svijet bez religija

Post by edindinn »

MyTao wrote:
edindinn wrote:
MyTao wrote:
postoji.

Sve osim boga...

...... ako ne postoji kako onda znas za Njega pa si jos i izgovorio za Njega? :)
MyTao

#3839 Re: Svijet bez religija

Post by MyTao »

edindinn wrote:

...... ako ne postoji kako onda znas za Njega pa si jos i izgovorio za Njega? :)
Zato sto jedan troll tvrdi da postoji iako nema dokaza ;-)
edindinn

#3840 Re: Svijet bez religija

Post by edindinn »

MyTao wrote:
edindinn wrote:

ti si sam dokaz Njega :)

a On je dokaz tebe :)
RNG_25

#3841 Re: Svijet bez religija

Post by RNG_25 »

MyTao wrote:Znaci problem oko boga i toga da ga je neko morao stvoriti (ako vec tvrdimo da sve sto postoji mora biti stvoreno) vjernici rijese tako sto tvrde da on nebi bio bog da ga je neko stvorio :-) :-) :-)
Osim što ovo niko ne tvrdi.
MyTao

#3842 Re: Svijet bez religija

Post by MyTao »

edindinn wrote:
MyTao wrote:
edindinn wrote:

ti si sam dokaz Njega :)

a On je dokaz tebe :)
Mene je stvorio Zeus... ne znam o cemu ti pricas. Ja sam dokaz da Zeus postoji. Allaha je izmislio Posajdon kao salu, ali se arapi opasno primili I tako...
Hakiz

#3843 Re: Svijet bez religija

Post by Hakiz »

edindinn wrote:

Kada mi koji tvrdimo da boga nema spominjemo ga, to je u funkciji pokazivanja nelogičnosti vjerske dogme. Dakle, uzmemo neku vjersku dogmu sa pretpostavkom postojanja boga i onda u toj dogmi nađemo nelogičnosti i ostale graškea, kojima pokazujemo da boga nema. To jeste koristimo religiju kao dokaz za njenu besmislenost i nepostojanje boga.

Zato ga spominjemo. OK?

Kako znamo za njega ako ne postoji? Pa ne postoje ni vanzemaljci, ali to nas ne sprečava da o njima pravimo filmove, pišemo knjige itd. Mašta može svašta.
MyTao

#3844 Re: Svijet bez religija

Post by MyTao »

RNG_25 wrote:
MyTao wrote:Znaci problem oko boga i toga da ga je neko morao stvoriti (ako vec tvrdimo da sve sto postoji mora biti stvoreno) vjernici rijese tako sto tvrde da on nebi bio bog da ga je neko stvorio :-) :-) :-)
bas niko?

jesi li siguran?
Hakiz

#3845 Re: Svijet bez religija

Post by Hakiz »

RNG_25 wrote:
Ako je bog tvorac svega, onda tvrdi. Šta više, ako je tvorac svega, onda je on sam svoj tvorac. Dakle i bog je stvoren, i njega je neko morao stvoriti.

A to dalje znači slijedeće: Ako je bog stvorio sve šta postoji, pa je time stvorio i sam sebe (jer je stvorio sve), a bog ne može biti stvoren (jer ako je stvoren nije bog), to znači da bog sam sebe poništava. A ako je sam sebe poništio, onda ga i nema.
Last edited by Hakiz on 10/08/2016 17:14, edited 1 time in total.
MyTao

#3846 Re: Svijet bez religija

Post by MyTao »

Hakiz wrote:
edindinn wrote:

Kada mi koji tvrdimo da boga nema spominjemo ga, to je u funkciji pokazivanja nelogičnosti vjerske dogme. Dakle, uzmemo neku vjersku dogmu sa pretpostavkom postojanja boga i onda u toj dogmi nađemo nelogičnosti i ostale graškea, kojima pokazujemo da boga nema. To jeste koristimo religiju kao dokaz za njenu besmislenost i nepostojanje boga.

Zato ga spominjemo. OK?

Kako znamo za njega ako ne postoji? Pa ne postoje ni vanzemaljci, ali to nas ne sprečava da o njima pravimo filmove, pišemo knjige itd. Mašta može svašta.
Ne mozes sa trolom tako, on voli "...." onda jednu suplju frazu, upitnik I smajli... drugacije ne zna funkcionisati :) Sada si napisao previse stvari I zbunio si ga, nece se javiti do sutra...
edindinn

#3847 Re: Svijet bez religija

Post by edindinn »

MyTao wrote:
Mene je stvorio Zeus... ne znam o cemu ti pricas. Ja sam dokaz da Zeus postoji. Allaha je izmislio Posajdon kao salu, ali se arapi opasno primili I tako...

..... sto ne upitas tvog zeusa ko te je stvorio? :)
Dope_Man

#3848 Re: Svijet bez religija

Post by Dope_Man »

RNG_25 wrote:
SVAKI vjernik upravo to tvrdi. Glavna postavka im je ''sve ima pocetak i kraj, sve je neko morao stvoriti'' i onda odgovor sta je stvoritelj svega ''bog'' koji ima pravo da bjezi od svih poznatih pravila fizike, dok iso ne dozvoljavaju nicemu drugom.
Hakiz

#3849 Re: Svijet bez religija

Post by Hakiz »

.
MyTao

#3850 Re: Svijet bez religija

Post by MyTao »

edindinn wrote:
MyTao wrote:

..... sto ne upitas tvog zeusa ko te je stvorio? :)
Pa Zeus me stvorio zar nisi procitao sta sam ti rekao? Zeus je sveznajuci, i stariji je od allaha kojeg je izmislio njegov brat Posajdon kao salu... ali to mogu razumiti samo oni cija srca Zeus nije zamracio... ti ne.
Locked