Islam - pitanja i odgovori

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
Zejnep

#3826 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by Zejnep »

Towelie wrote:
Zejnep wrote:Tema je šprdnja. I gore od šprdnje. I treba je zamandaliti.
Zasto je sprdnja? Ovo je ipak forum, a ne zvanicna stranica Rijaseta pa da ti neko izdaje fetve. Ovde nesto pitas ili odgovoris ako te zanima, kako si i sama videla moze o Islamu, a moze i o cemu ti je cejf. :-D Ako nista, uvek mozes kazati da je svako zivotno pitanje, malo ili veliko, islamsko.
Ne treba meni niko ovdje fetve izdavati ali ako je, kako sam kažeš, ovo forum, onda i ja imam pravo reći svoje mišljenje a ono je i dalje isto: tema je na početku dobro zamišljenja ali je u neka doba stvarno postala šprdnja.
Irsar

#3827 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by Irsar »

Towelie wrote:Pa vidi, ako zelimo bit sto je moguce blize objektivnosti, bilo bi nefer ne spomenuti i neke pozitivne aspekte Islama. Ima tu ajeta i hadisa koji promovisu pravdu, socijalna davanja, iskrenost, postenje..I to je druga strana novcica zvanog Islam. Ono sto se jos tu moze kazati da sve te stvari covek ima i bez religije, kao i da one postoje i u drugim religijama pa Islam neka ekskluzivno pravo na njih.
Kao što sve loše stvari koje su navodno sastavni dio Islama također postoje i bez religije, ako ćemo biti apsolutno objektivni.
Towelie

#3828 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by Towelie »

Irsar wrote:
Towelie wrote:Pa vidi, ako zelimo bit sto je moguce blize objektivnosti, bilo bi nefer ne spomenuti i neke pozitivne aspekte Islama. Ima tu ajeta i hadisa koji promovisu pravdu, socijalna davanja, iskrenost, postenje..I to je druga strana novcica zvanog Islam. Ono sto se jos tu moze kazati da sve te stvari covek ima i bez religije, kao i da one postoje i u drugim religijama pa Islam neka ekskluzivno pravo na njih.
Kao što sve loše stvari koje su navodno sastavni dio Islama također postoje i bez religije, ako ćemo biti apsolutno objektivni.
Postoje, slazem se. Ropstvo postoji i mimo Islama. Ali je prica bila o Islamu i njegovim aspketima, ako cemo biti apsolutno precizni, posto objektivni svakako ne mozemo bit. :-D
Zejnep

#3829 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by Zejnep »

Šta tebe Peškiru istjera iz vjere? :eh:
Towelie

#3830 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by Towelie »

Zejnep wrote:Šta tebe Peškiru istjera iz vjere? :eh:
Ima vise faktora. Uglavnom se svodi na to da sam iskreno trazio istinu.
славянин

#3831 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by славянин »

Towelie wrote:
Zejnep wrote:Šta tebe Peškiru istjera iz vjere? :eh:
Ima vise faktora. Uglavnom se svodi na to da sam iskreno trazio istinu.
Khm ja bih intervenisao ovde Quran (4:89) - "They wish that you reject Faith, as they have rejected (Faith), and thus that you all become equal (like one another). So take not Auliya' (protectors or friends) from them, till they emigrate in the Way of Allah (to Muhammad). But if they turn back (from Islam), take (hold) of them and kill them wherever you find them, and take neither Auliya' (protectors or friends) nor helpers from them."

Sada pitanje ? kako se saziva serijatski sud - kome se zaliti - ovde u BiH ima li tih institucija , jer ovaj tovelie ja bih da ga prijavim :D Ili na licu mjesta moze li tako - sacekati ga iza haustora sa bejzbolkom :lol:
Moze li se tako dobiti ona vip ili sta karta za djenet :? :D
Idemedosumom

#3832 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by Idemedosumom »

A što se 4:90 tiče, svi ste nekako: Image
tlr

#3833 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by tlr »

Tek skontah da je temu otvorio Towelie :?: :?: :?:

Ja mislim da je došlo vrijeme da @Towelie i zatvori ovu temu.
Ovo je fakat neobično svjedočanstvo o Towelijevom "spiritualnom" putovanju odn. pronalaženju samog sebe. Đe god da je sad i đe god da će biti sutra.

Ako hoće da o tome pričamo, more i to. Do njega je.
Last edited by tlr on 16/01/2018 00:49, edited 1 time in total.
Towelie

#3834 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by Towelie »

TLR wrote:Tek skontah da je temu otvorio Towelie :?: :?: :?:

Ja mislim da je došlo vrijeme da @Towelie i zatvori ovu temu. Ovo je fakat svjedočanstvo o Towelijevom "spiritualnom" putovanju odn. pronalaženju samog sebe. Đe god da je sad i đe god da će biti sutra.

Ma jok, ne zelim to. Cak je previse bilo price o meni na poslednje 2-3 strane. Tema moze ostati jer je "prakticnog" karaktera i moze nekom nesto koristiti da pita i dobije odgovor. A mogu je i zamandalit moderatori, to svakako oni odlucuju. :)
TLR, mogao bi im i ti davat odgovore cak. :wink:
славянин

#3835 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by славянин »

Idemedosumom wrote:A što se 4:90 tiče, svi ste nekako: Image
Oprosti znaci ne treba ubijati one sto napuste Islam...

3 – What is the ruling on the apostate?

If a Muslim apostatizes and meets the conditions of apostasy – i.e., he is of sound mind, an adult and does that of his own free will – then his blood may be shed with impunity. He is to be executed by the Muslim ruler or by his deputy – such as the qaadi or judge, and he is not to not be washed (after death, in preparation for burial), the funeral prayer is not to be offered for him and he is not to be buried with the Muslims.

The evidence that the apostate is to be executed is the words of the Prophet (peace and blessings of Allaah be upon him): “Whoever changes his religion, execute him.” (Narrated by al-Bukhaari, 2794). What is meant by religion here is Islam (i.e., whoever changes from Islam to another religion).

The Prophet (peace and blessings of Allaah be upon him) said: “It is not permissible to shed the blood of a Muslim who bears witness that there is no god except Allaah and that I am His Messenger, except in one of three cases: a soul for a soul (i.e., in the case of murder); a married man who commits adultery; and one who leaves his religion and splits form the jamaa’ah (main group of Muslims).” (Narrated by al-Bukhaari, 6878; Muslim, 1676)
tlr

#3836 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by tlr »

Towelie wrote: TLR, mogao bi im i ti davat odgovore cak. :wink:
Ne pušim ja to, sve i da pušim ... okle meni, u biti nikome ... pravo da serendam i popujem smije li se čestitat komšiji rođendan djetetu ili praznik po njegovom običaju, smijel se :izet: bez "papira", šta sa djecom u relaciji bez papira...

Svako mozak ima, pa nek u sebi i o sebi prokonta i sa sobom devera i odluči gdje će...

Tebi sretno gdje god da si pošao. Treba putovati...
Idemedosumom

#3837 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by Idemedosumom »

@славянин
A šta ako se ja ne slažem s Sheikh Muhammed Salih Al-Munajjid-om?
славянин

#3838 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by славянин »

Idemedosumom wrote:@славянин
A šta ako se ja ne slažem s Sheikh Muhammed Salih Al-Munajjid-om?
Pa imas gore ajet u Kuranu u kojem je fino navedeno,pored toga imas hadise od Bukharija i Muslima (valjda dvojice najpriznatijih jeli ? ).Sada ako se ti ne slazes sa time.. to dovodi u pitanje jesi li Musliman ? smijes li se ne slagati sa Kuranom i hadisima :?
Idemedosumom

#3839 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by Idemedosumom »

Ajet izvađen van konteksta. Može se biti musliman i bez Buharije :)
harač

#3840 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by harač »

Ovo je fakat neobično svjedočanstvo o Towelijevom "spiritualnom" putovanju odn. pronalaženju samog sebe. Đe god da je sad i đe god da će biti sutra.

nek', nek', ne diraj, dugo se nije vidjela takva fascinacija :D amaterski nefsanaliticar citavu studiju izbacio prije par stranica :lol:
arzuhal

#3841 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by arzuhal »

harač wrote:

nek', nek', ne diraj, dugo se nije vidjela takva fascinacija :D amaterski nefsanaliticar citavu studiju izbacio prije par stranica :lol:
Fascinacija? Mislim da svom ili tuđem kufru pridaješ preveliku važnost. Ja sam samo iznosio činjenice za koje ne treba nikakva analiza i studija (pitao čovjek), onako se i desilo, to je bio njegov put. Zato nemoj da te pogađa to usputno spominjanje činjenica (o njima se, kažu, ne raspravlja) pa da se braniš bezveznim cinizmom, potpuno nezrelo ponašanje nedostojno tako pametnog momka... :mrgreen:

Jedina stvar koja meni može biti i jeste zanimljiva (ne i fascinantna) u svemu tome je to što ja osobno nekako vjerujem, doživljavam i smatram da čovjek (možda ja griješim u svemu tome, možda jeste do mene i mog pogrešnog postavljanja stvari koje vrijede samo za mene) kada otkrije neki svoj put, otkrije neku istinu, okrene se istinski nečemu kao vrijednosti a nešto odbaci i okrene leđa tome - onda se on (potpuno) predaje tome, okupiran je time, zauzet. Kao kada zavoli neku, nema on kada više bavit se drugim, pričati kakve su ovakve ili onakve, šta ga briga, svoj život živi...

Možda zato što i sudim po sebi: otkako sam musliman uopće ne osjećam potrebu da negiram ni nečiji ateizam ni nečiju vjeru, da se smijem tome i izrugujem, proglašavam glupim, besmislenim, itd. Nastojim da što više mogu saznam o islamu, da primijenim koliko mogu, pri tome nikoga ne sileći ni na šta niti silujući nekoga pričom o vjeri, nikad. Uglavnom sam u defanzivi i samo reagujem na napade istom mjerom, kada to hoću. Nemam kada se baviti baš svakom budalaštinom pa ignorišem. Uglavnom, za svako svoje djelovanje imam neki kur'anski princip. A sve greške i grijehe pripisujem sebi.

Pa mi bude interesantno pitanje šta to čovjeka tjera - osim vlastiti ego i neka njegova vlastita potreba koja je, opet, izraz neke slabosti - da, iako pronađe neki svoj put za koji smatra da je istina (koliko se već moće išta smatrati istinom iz ljudskog ugla) a okrene leđa nečemu za što misli da je prerastao, on se i dalje bavi time što je odbacio, ali na jedna infantilan, nezreo način...Taj cinizam, to potcjenjivanje može biti, onako narodski rečeno, samo izraz neke nesigurnosti u svoju odluku i izbor pa se time treba pojačati ili je ipak stvar nekakve obične zlobnosti, neodgojenosti i nezrelosti...U svakom slučaju nije toliko bitno da bi se bavili s time posebno, ali eto da se objansim šta meni može biti interesantno...

Ono imaš jednu curu, pa je ostaviš, nađeš drugu, ali i dalje ti je glavna stavr da pričaš kako je ona prva bila glupa, žnaru, mutava, nikaka... :-) :mrgreen:
Smrcak15

#3842 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by Smrcak15 »

arzuhal wrote:
Pa mi bude interesantno pitanje šta to čovjeka tjera - osim vlastiti ego i neka njegova vlastita potreba koja je, opet, izraz neke slabosti - da, iako pronađe neki svoj put za koji smatra da je istina (koliko se već moće išta smatrati istinom iz ljudskog ugla) a okrene leđa nečemu za što misli da je prerastao, on se i dalje bavi time što je odbacio, ali na jedna infantilan, nezreo način...Taj cinizam, to potcjenjivanje može biti, onako narodski rečeno, samo izraz neke nesigurnosti u svoju odluku i izbor pa se time treba pojačati ili je ipak stvar nekakve obične zlobnosti, neodgojenosti i nezrelosti...U svakom slučaju nije toliko bitno da bi se bavili s time posebno, ali eto da se objansim šta meni može biti interesantno...

Ono imaš jednu curu, pa je ostaviš, nađeš drugu, ali i dalje ti je glavna stavr da pričaš kako je ona prva bila glupa, žnaru, mutava, nikaka... :-) :mrgreen:
da, ja mislim da takve osobe pokusavaju da napadaju taj prijasnji put jer su ga napustile, i trazenjem argumenta protiv prijasnjeg puta pokusavaju opravdati svoje sadasnje stanje, jer ako vise argumenata ima protiv prijasnjeg puta kojem je hodio pa ga ostavio to ce se bolje osjecati i mislit ce da je ispravnu odluku uradio, pa zato se osobe koje napuste islam bave i dalje isalmom obezvrjedjujuci ga, i na taj nacin opravdavaju svoje sadasnje stanje, kako su tek sad na ispravnom putu a prije to je bila zabluda.

pa se extra pogodjeni nadju kad im se argumentovano pokaze da su sad u zabludi a bili prije na pravom putu, to izaziva neku vrstu bijesa u njima samima, niko ziv ne voli napustiti istinu i pravi put i krenuti putem zablude.
harač

#3843 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by harač »

arzuhal wrote:
harač wrote:

Fascinacija? Mislim da svom ili tuđem kufru pridaješ preveliku važnost. Ja sam samo iznosio činjenice za koje ne treba nikakva analiza i studija (pitao čovjek), onako se i desilo, to je bio njegov put. Zato nemoj da te pogađa to usputno spominjanje činjenica (o njima se, kažu, ne raspravlja) pa da se braniš bezveznim cinizmom, potpuno nezrelo ponašanje nedostojno tako pametnog momka... :mrgreen:

Jedina stvar koja meni može biti i jeste zanimljiva (ne i fascinantna) u svemu tome je to što ja osobno nekako vjerujem, doživljavam i smatram da čovjek (možda ja griješim u svemu tome, možda jeste do mene i mog pogrešnog postavljanja stvari koje vrijede samo za mene) kada otkrije neki svoj put, otkrije neku istinu, okrene se istinski nečemu kao vrijednosti a nešto odbaci i okrene leđa tome - onda se on (potpuno) predaje tome, okupiran je time, zauzet. Kao kada zavoli neku, nema on kada više bavit se drugim, pričati kakve su ovakve ili onakve, šta ga briga, svoj život živi...

Možda zato što i sudim po sebi: otkako sam musliman uopće ne osjećam potrebu da negiram ni nečiji ateizam ni nečiju vjeru, da se smijem tome i izrugujem, proglašavam glupim, besmislenim, itd. Nastojim da što više mogu saznam o islamu, da primijenim koliko mogu, pri tome nikoga ne sileći ni na šta niti silujući nekoga pričom o vjeri, nikad. Uglavnom sam u defanzivi i samo reagujem na napade istom mjerom, kada to hoću. Nemam kada se baviti baš svakom budalaštinom pa ignorišem. Uglavnom, za svako svoje djelovanje imam neki kur'anski princip. A sve greške i grijehe pripisujem sebi.

malo retroaktivne reinterpretacije nije na odmet, haman. necu pogrijesiti - a ne da mi se kopati, da budem iskren - da je tu bilo i neke amaterske etiologije, analize formativnog uticaja okoline, sve onako pomalo cinicno, iz ugla nekoga potpuno uvjerenog u sigurnost svog svjetonazora, da svaki drugi izbor mora biti unizen nekim objasnjenjem u tragediji ili sapunici.

cime ce se covjek baviti - u kontekstu ovog foruma, gdje se vodi komunikacija na ove konkretne teme - ako ne onim sto mu je poznato. jergovic svojevremeno napisa da je selimovic bio "muslimanski ateista", kao sto je i on sam katolicki, a ne nevjernik u odnosu na sanumana boga majmuna. to sto takva rasprava cesto prelazi u cinizam stvar je licnog (ne)ukusa, ali da ti prepoznajes krivce samo u ateistima (koji se time, navodno, frojdovski bave svojim demonima), a ne i u braci koja nisu imuna na takve ekscese retorike, dovoljno valjda govori o tebi.

konacno, i najbitnije u citavoj ovoj bespotrebnoj prici, karakterisanje drugacijeg (istina, manje egalitarnog) tumacenja istog izvora, narocito kada je ono ortodoksno u velikom dijelu islamskog svijeta, kao ocite lazi i mrznje, zrelo je takodjer za nekog ozbiljnog preispitivanja :D
arzuhal

#3844 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by arzuhal »

Smrcak15 wrote:
arzuhal wrote:

da, ja mislim da takve osobe pokusavaju da napadaju taj prijasnji put jer su ga napustile, i trazenjem argumenta protiv prijasnjeg puta pokusavaju opravdati svoje sadasnje stanje, jer ako vise argumenata ima protiv prijasnjeg puta kojem je hodio pa ga ostavio to ce se bolje osjecati i mislit ce da je ispravnu odluku uradio, pa zato se osobe koje napuste islam bave i dalje isalmom obezvrjedjujuci ga, i na taj nacin opravdavaju svoje sadasnje stanje, kako su tek sad na ispravnom putu a prije to je bila zabluda.

pa se extra pogodjeni nadju kad im se argumentovano pokaze da su sad u zabludi a bili prije na pravom putu, to izaziva neku vrstu bijesa u njima samima, niko ziv ne voli napustiti istinu i pravi put i krenuti putem zablude.
Možemo mi pričati o tome i bez naših vrijednosnih sudova o tome šta je istina, šta je zabluda, šta je pravi put. Ono što je za tebe ispravan put za drugog nije i kraj priče. Ali odnos spram nečeg je druga stvar.
arzuhal

#3845 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by arzuhal »

harač wrote:
malo retroaktivne reinterpretacije nije na odmet, haman. necu pogrijesiti - a ne da mi se kopati, da budem iskren - da je tu bilo i neke amaterske etiologije, analize formativnog uticaja okoline, sve onako pomalo cinicno, iz ugla nekoga potpuno uvjerenog u sigurnost svog svjetonazora, da svaki drugi izbor mora biti unizen nekim objasnjenjem u tragediji ili sapunici.

cime ce se covjek baviti - u kontekstu ovog foruma, gdje se vodi komunikacija na ove konkretne teme - ako ne onim sto mu je poznato. jergovic svojevremeno napisa da je selimovic bio "muslimanski ateista", kao sto je i on sam katolicki, a ne nevjernik u odnosu na sanumana boga majmuna. to sto takva rasprava cesto prelazi u cinizam stvar je licnog (ne)ukusa, ali da ti prepoznajes krivce samo u ateistima (koji se time, navodno, frojdovski bave svojim demonima), a ne i u braci koja nisu imuna na takve ekscese retorike, dovoljno valjda govori o tebi.

konacno, i najbitnije u citavoj ovoj bespotrebnoj prici, karakterisanje drugacijeg (istina, manje egalitarnog) tumacenja istog izvora, narocito kada je ono ortodoksno u velikom dijelu islamskog svijeta, kao ocite lazi i mrznje, zrelo je takodjer za nekog ozbiljnog preispitivanja :D
Negdje devedesetih će se iskovati sintagma među bh. muslimanima koja je trebala da ukratko objasni ili barem naišareti na jedan novi fenomen vezan za islam i muslimane u BiH a uzrokovan ponajviše političkim pretumbacijama kod nas i promjenama nekih vrijednosnih paradigmi u tom dobu (a vrijedi i danas i uvijek): upala imana (iman = vjerovanje). Naprosto, ima ljudi koji odjednom počnu da snažno vjeruju, odnosno neke ljude (obično mlade, tinejdžere) nekako naglo zahvati nekakav nestvarni zanos i beskalorični entuzijazam i preko noći postaju predani muslimani (i to sve oni zaista iskreno doživljavaju i dramatično proživljavaju, to nije foliranje), sve dnevne namaze obavljaju u džamiji, klanjaju noćni namaz pred zoru, samo nešto uče i zikre, čitaju povazdan islamsku literaturu, imaju potrebu da drugima skreću pažnju, hodaju kao po oblacima presrećni, dirnuti i zgranuti...

Dok malo ne opametne pa poredaju stvari kako treba. Ili dok ne napuste i vjeru zajedno s napuštanjem tog i takvog stanja.

Mnogo kasnije ću shvatiti da postoji nešto slično ili isto i na drugoj strani, neka vrsta upale ateizma, s popratnim efektom priličnim toj vrsti svjetonazora...
harač

#3846 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by harač »

upala ilhada, good one :lol:
Nurudin
Location: "Zli, dobri, blagi, surovi, nepokretni, olujni, otvoreni, skriveni, sve su to oni i sve između toga.

#3847 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by Nurudin »

Čitam jednu knjigu od Eriha Froma, "Psihoanaliza i religija" , gdje on dijeli religije ili pravce unutar religija samih na dvije vrste

-autoritarnu religiju , u kojoj je dominantna emocija tuga i krivica

-humanističku , u kojoj je dominatna emocija radost

Islam je dominantno autoritarna religija, naročito kod nas . Pogledajte 99 % ilahija su tužne i pune krivnje , oprosti ja Rabb
i sve u tom stilu. Bajram , najveći praznik , kod nas glavna

Bajram dođe mirišu avlije,
Behar pada s grane šeftelije.
Ptica, insan, svako se raduje,
a ja nemam s kim da bajramujem.

Koga jutros dočekat veselo,
uz ruku mu pritisnuti čelo,
pusta kuća, srce se stužilo,
opustilo što se zelenilio.

Nije da se nema velikana tipa Rumi , koji imaju i životne radosti i filozofije humanosti i ljubavi . Ali neee , gdje če to teolozi uzeti
u islam. Njima treba ovo mazohističko nabijanje krivnje, kmečanje i strah .
Nurudin
Location: "Zli, dobri, blagi, surovi, nepokretni, olujni, otvoreni, skriveni, sve su to oni i sve između toga.

#3848 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by Nurudin »

arzuhal wrote:
harač wrote:

Negdje devedesetih će se iskovati sintagma među bh. muslimanima koja je trebala da ukratko objasni ili barem naišareti na jedan novi fenomen vezan za islam i muslimane u BiH a uzrokovan ponajviše političkim pretumbacijama kod nas i promjenama nekih vrijednosnih paradigmi u tom dobu (a vrijedi i danas i uvijek): upala imana (iman = vjerovanje). Naprosto, ima ljudi koji odjednom počnu da snažno vjeruju, odnosno neke ljude (obično mlade, tinejdžere) nekako naglo zahvati nekakav nestvarni zanos i beskalorični entuzijazam i preko noći postaju predani muslimani (i to sve oni zaista iskreno doživljavaju i dramatično proživljavaju, to nije foliranje), sve dnevne namaze obavljaju u džamiji, klanjaju noćni namaz pred zoru, samo nešto uče i zikre, čitaju povazdan islamsku literaturu, imaju potrebu da drugima skreću pažnju, hodaju kao po oblacima presrećni, dirnuti i zgranuti...

Dok malo ne opametne pa poredaju stvari kako treba. Ili dok ne napuste i vjeru zajedno s napuštanjem tog i takvog stanja.

Mnogo kasnije ću shvatiti da postoji nešto slično ili isto i na drugoj strani, neka vrsta upale ateizma, s popratnim efektom priličnim toj vrsti svjetonazora...
Pa idealizam , šta je tu čudno, naročito kod mladih ljudi. Onda se vremenom otrijezne kad vide da su sve umislili.
Sama religija se služi tim idealizmom i naivom, kad se tako prezentuje mladim ljudima , a mladi odrastu i vide da to nije baš sve tako.
arzuhal

#3849 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by arzuhal »

Nema Nurudine teologa u islamu, to je u hrišćanstvu možda.
Nurudin

#3850 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by Nurudin »

arzuhal wrote:Nema Nurudine teologa u islamu, to je u hrišćanstvu možda.
pa šta je "učenjak" ako nije teolog...samo što kod nas oni izučavaju samo i isključivo vlastitu religiju
Post Reply