poprilicno debeli zidovi i 10cm stiropora. osjeti se razlika sa termo fasadom i bezisx wrote:Vjerovatno jer imas dobru izolaciju, kod nas bez fasade pada brzo temperatura pa radi kotao nonstop.
Pelet u BiH - cijene i gdje
Moderator: anex
- Filter
#3826 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
- Filter
#3827 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
jel ti se cini prevelika ili premala potrosnja za 270m2?betametazon wrote:Ali ako ima toliko dobru izolaciju da se ne pali preko noci, da mu ne ishladi, kako je onda 3 vrece potrosio za dan..? Mislim ja imam izolaciju isto ali kotao se pali i po danu i po noci, termostat je u hodniku i on regulise...a cinjenica je da mi je radila bas konstantnije ovih dana, sto je ocekivano...
-
betametazon
#3828 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
Za 270 m2 premala, taj podatak nisam znao, upiredjujem sa svojom kvadraturom koja je vise nego duplo manja 
- golfiista
#3829 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
Kod mene je extra izolacija između 8 i 10 cm stripora,.nocna nastimana na 19, dnevna 23, 200 m2,. 35kw thermofux, fekry pelet, pec se ne pali po noci. 3 vrece dnevno,.do sada oko 2 do 2.5 max.
- Magarece_godine
#3830 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
Grijem omo 200 kvadrata na tri etaze. Pec Thermoflux 25 kw...izolacija 10 cm stiropora...ovih dana 3,5-4 vrece za 24 sata...u kuci hodam u majici kratkih rukava...nocna temp 20...Inace za ovu zimu potrosio sam do sada 4 tone i 15tak vreca....Mozda je nekom to puno, ali meni je super...
- Maraschino
#3831 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
Ne zaboravite, griju se samo gubici.
-
betametazon
#3832 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
To nije puno, to je realno za 200m2 i vanjske temp. -10.Magarece_godine wrote:Grijem omo 200 kvadrata na tri etaze. Pec Thermoflux 25 kw...izolacija 10 cm stiropora...ovih dana 3,5-4 vrece za 24 sata...u kuci hodam u majici kratkih rukava...nocna temp 20...Inace za ovu zimu potrosio sam do sada 4 tone i 15tak vreca....Mozda je nekom to puno, ali meni je super...
Kod mene je na dvije etaze oko 120m2 s tim da je jedna etaza potkrovlje i otvoreno stubiste pa bez problema odu dvije vrece jer pec pali i gasi termostat koji je u hodniku (konstantno podesen na oko 20 stepeni, dovoljno za hodanje u majici kratkih rukava). Na taj nacin potrosim oko 2 vrece ili nesto malo vise dnevno...(na minusima od 10 i vise definitvno preko, skoro i 3 vrece).
Na minimalnoj snazi 8kw koliko je sada podeseno, kad bi radila 24 sata bez prekidanja mislim da bi glat 4 vrece potrosila...
- shlauf
#3833 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
https://www.youtube.com/watch?v=Su9L_Ix ... e=youtu.be
Dva puta danas kotao čistio, generalka ali djaba kad je mokar pelet
-
betametazon
#3834 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
Au brate, sta to dimi toliko? Jbt sta mi lozimo i jos skupo placamo...drama...
- otacxxl
#3835 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
Jesi li siguran da ti je ulazni ventilator OK?shlauf wrote:https://www.youtube.com/watch?v=Su9L_Ix ... e=youtu.be
- otacxxl
#3836 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
Ja grijem kucu 10x10 sa 5cm izolacije i 10cm stiropora na zadnjoj ploci ispod krova. Zadnja tri mjeseca (dec, jan, feb) potrošnja je 51,52,52 vreća respektivno. Termostat je uvijek postavljen na 22.5, bez obzira na doba dana. Ovo mi se kroz sedam godian eksploatacije peci pokazalo kao optimalno riješenje. Inače peć je kovan 35KW.betametazon wrote:To nije puno, to je realno za 200m2 i vanjske temp. -10.Magarece_godine wrote:Grijem omo 200 kvadrata na tri etaze. Pec Thermoflux 25 kw...izolacija 10 cm stiropora...ovih dana 3,5-4 vrece za 24 sata...u kuci hodam u majici kratkih rukava...nocna temp 20...Inace za ovu zimu potrosio sam do sada 4 tone i 15tak vreca....Mozda je nekom to puno, ali meni je super...
Kod mene je na dvije etaze oko 120m2 s tim da je jedna etaza potkrovlje i otvoreno stubiste pa bez problema odu dvije vrece jer pec pali i gasi termostat koji je u hodniku (konstantno podesen na oko 20 stepeni, dovoljno za hodanje u majici kratkih rukava). Na taj nacin potrosim oko 2 vrece ili nesto malo vise dnevno...(na minusima od 10 i vise definitvno preko, skoro i 3 vrece).
Na minimalnoj snazi 8kw koliko je sada podeseno, kad bi radila 24 sata bez prekidanja mislim da bi glat 4 vrece potrosila...
- shlauf
#3837 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
Sve je OK osim peleta koji je mokar i prasina. Osjeti se pod rukom. Očistio generalno peć i posušio kondez koji je bio u spremniku, ubacio stariji pelet koji je bio prije ove isporuke. Sad trošim staru zalihu a ovu tonu koja je zadnja isporučena čuvam odvojeno i ne koristim je.otacxxl wrote:Jesi li siguran da ti je ulazni ventilator OK?shlauf wrote:https://www.youtube.com/watch?v=Su9L_Ix ... e=youtu.be
Najebao sam ko žuti
-
saimidin
#3838 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
100 m2, 23 temp. dan-noc, 1,5 do 2,5 vreće dnevno zadnjih 15 dana

- Filter
#3839 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
shlauf wrote: Najebao sam ko žuti
jednom sam fasovao i ja, cini mi se od vladraga, pofino vlazan pelet
morao ga prosusivati, poredam uspravno 10ak vreca oko kotla, otvorim na vrhu vrecu i pustim 4-5 dana da se susi prije upotrebe
- Pitarrr82
#3840 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
Meni je ostalo jos nekih 60 vreca od 5t, poceli neka u septembru trositi...
oko 200m3 na 2 sprata, 10cm izolacija i nova stolarija, spremnik 200l, TF 35
- Maraschino
#3841 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
Nije to lose za tu kvadraturu.Pitarrr82 wrote:Meni je ostalo jos nekih 60 vreca od 5t, poceli neka u septembru trositi...
Kako i koliko ti pomaze taj spremnik?
Negdje sam procitao da spremnik moze ici do 10l/KW.
- Pitarrr82
#3842 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
Tek vidim da sam umjesto 200m2 stavio 200m3Maraschino wrote:Nije to lose za tu kvadraturu.Pitarrr82 wrote:Meni je ostalo jos nekih 60 vreca od 5t, poceli neka u septembru trositi...
Spremnik u smislu bojler od 200l, s kojim imam konstantno toplu vodu u kuhinjama i kupatilima.
Zaboravio sam dodati najmanja temp je bila kod ovih minusa skoro, ujutro 19c a najviša dnevna 24c.
-
mirzasut
#3843 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
Spremnik se preporučuje da bude oko 50l/KW, može i manje, može i više, ali veliko odstupanje nije preporučeno. Ja imam spremnik toplote 500 l na 14 KW snage peći... zadovoljan sam, pomaže da se peć pali i gasi manje puta na dan, doprinosi boljoj komociji centralnog grijanja, a o nekoj uštedi goriva kod peći za pelet... postoje, ali su minimalne.Maraschino wrote:Nije to lose za tu kvadraturu.Pitarrr82 wrote:Meni je ostalo jos nekih 60 vreca od 5t, poceli neka u septembru trositi...
-
betametazon
#3844 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
Meni ovih dana trosi 2 vrece dnevno a vanjske temp nisu preniske niti je povrsina koju grijem prevelika (120m2), niti je pec velika (25kw) niti je unutrasnja temp visoka (oko 20c a i ta temp nije konstantna jer se pec pali i gasi)...uporedio sam sa novembrom, tad sam vodio neku evidenciju i tada mi je sa skoro istim faktorima (vanjska temp, unutrasnja temp i ostalo) kao i sad trosio nesto vise od jedne vrece dnevno...ne znam sta se desilo ali nisam zadovoljan potrosnjom sada...otacxxl wrote:Ja grijem kucu 10x10 sa 5cm izolacije i 10cm stiropora na zadnjoj ploci ispod krova. Zadnja tri mjeseca (dec, jan, feb) potrošnja je 51,52,52 vreća respektivno. Termostat je uvijek postavljen na 22.5, bez obzira na doba dana. Ovo mi se kroz sedam godian eksploatacije peci pokazalo kao optimalno riješenje. Inače peć je kovan 35KW.betametazon wrote:
To nije puno, to je realno za 200m2 i vanjske temp. -10.
- Maraschino
#3845 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
Je li isti pelet?betametazon wrote:Meni ovih dana trosi 2 vrece dnevno a vanjske temp nisu preniske niti je povrsina koju grijem prevelika (120m2), niti je pec velika (25kw) niti je unutrasnja temp visoka (oko 20c a i ta temp nije konstantna jer se pec pali i gasi)...uporedio sam sa novembrom, tad sam vodio neku evidenciju i tada mi je sa skoro istim faktorima (vanjska temp, unutrasnja temp i ostalo) kao i sad trosio nesto vise od jedne vrece dnevno...ne znam sta se desilo ali nisam zadovoljan potrosnjom sada...otacxxl wrote:Ja grijem kucu 10x10 sa 5cm izolacije i 10cm stiropora na zadnjoj ploci ispod krova. Zadnja tri mjeseca (dec, jan, feb) potrošnja je 51,52,52 vreća respektivno. Termostat je uvijek postavljen na 22.5, bez obzira na doba dana. Ovo mi se kroz sedam godian eksploatacije peci pokazalo kao optimalno riješenje. Inače peć je kovan 35KW.betametazon wrote:
To nije puno, to je realno za 200m2 i vanjske temp. -10.
Izvini drug ali ko je tebi mogao predloziti za 120m² pec od 25KW?
Nesto tu nije u redu.
- rovac13
#3846 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
Sto se tice usporedbe potrosnje u novembru i sad............ovdje kod mene svi vise trosimo sad na grijanje nego u novembru,bez obzira na sta se grijali.betametazon wrote:
Meni ovih dana trosi 2 vrece dnevno a vanjske temp nisu preniske niti je povrsina koju grijem prevelika (120m2), niti je pec velika (25kw) niti je unutrasnja temp visoka (oko 20c a i ta temp nije konstantna jer se pec pali i gasi)...uporedio sam sa novembrom, tad sam vodio neku evidenciju i tada mi je sa skoro istim faktorima (vanjska temp, unutrasnja temp i ostalo) kao i sad trosio nesto vise od jedne vrece dnevno...ne znam sta se desilo ali nisam zadovoljan potrosnjom sada...
U novembru je grijanje tek krenulo.
Neposredno prije toga smo imali jesen,vani toplo,zidovi napunjeni toplotom koja je besplatna,i kad grijanje krene dozira po malo.
A ako gledas trenutno situaciju,vani je zima,neposredno prije ovog smo imali -16*C vani,snijeg jos nije ni otisao,sa svih strana smo okovani hladnocom,pa iznutra moramo malo jace grijat.
Ovo je situacija gdje ja zivim i meni izgleda sasvim normalno da je sad potrosnja veca nego u novembru.
-
peletiisamopelet
#3847 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
Trenutna potrosnja 2 vrece na dan, 220m2 dobro izolovanog prostora. Temp 25-26°C. Bez sobnog termostata.Kotao thermoflux 25kw(Snaga 2 konstantno) podesen na 65°C. Izolacija 12cm stiropor, pvc stolarija top, tavan 20cm vuna + 5cm stiropor. Pelet eurostil Doboj(Hifa). Inace super, ali zadnja paletu koju sam naceo losa(dosta sljake)
-
betametazon
#3848 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
Pelet je isti...a sto pitas za pec, mislis da je slaba ili jaka? Ja mislim da je dimenzionisana ok za ovu kvadraturu. To je naravno max snaga kotla a ja je drzim recimo na oko 22kw uglavnom mada ta maksimalna snaga igra ulogu kod kompenziranja gubitka toplote kad se podje izmjenjivat topla sa hladnom vodom. Cim temp podje rasti snaga opada do minimalnih 8 kw i na tom rezimu drzi dok mu termostat ne da nalog da se ugasi...Maraschino wrote:Je li isti pelet?betametazon wrote:Meni ovih dana trosi 2 vrece dnevno a vanjske temp nisu preniske niti je povrsina koju grijem prevelika (120m2), niti je pec velika (25kw) niti je unutrasnja temp visoka (oko 20c a i ta temp nije konstantna jer se pec pali i gasi)...uporedio sam sa novembrom, tad sam vodio neku evidenciju i tada mi je sa skoro istim faktorima (vanjska temp, unutrasnja temp i ostalo) kao i sad trosio nesto vise od jedne vrece dnevno...ne znam sta se desilo ali nisam zadovoljan potrosnjom sada...otacxxl wrote:
Ja grijem kucu 10x10 sa 5cm izolacije i 10cm stiropora na zadnjoj ploci ispod krova. Zadnja tri mjeseca (dec, jan, feb) potrošnja je 51,52,52 vreća respektivno. Termostat je uvijek postavljen na 22.5, bez obzira na doba dana. Ovo mi se kroz sedam godian eksploatacije peci pokazalo kao optimalno riješenje. Inače peć je kovan 35KW.
Nesto tu nije u redu.
- Maraschino
#3849 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
Mislim da je malo predimenzionisan.betametazon wrote:Pelet je isti...a sto pitas za pec, mislis da je slaba ili jaka? Ja mislim da je dimenzionisana ok za ovu kvadraturu. To je naravno max snaga kotla a ja je drzim recimo na oko 22kw uglavnom mada ta maksimalna snaga igra ulogu kod kompenziranja gubitka toplote kad se podje izmjenjivat topla sa hladnom vodom. Cim temp podje rasti snaga opada do minimalnih 8 kw i na tom rezimu drzi dok mu termostat ne da nalog da se ugasi...Maraschino wrote:Je li isti pelet?betametazon wrote:
Meni ovih dana trosi 2 vrece dnevno a vanjske temp nisu preniske niti je povrsina koju grijem prevelika (120m2), niti je pec velika (25kw) niti je unutrasnja temp visoka (oko 20c a i ta temp nije konstantna jer se pec pali i gasi)...uporedio sam sa novembrom, tad sam vodio neku evidenciju i tada mi je sa skoro istim faktorima (vanjska temp, unutrasnja temp i ostalo) kao i sad trosio nesto vise od jedne vrece dnevno...ne znam sta se desilo ali nisam zadovoljan potrosnjom sada...
Nesto tu nije u redu.
Najlaksa racunica je da za tem.18*C trebas 70W/m³ a za 20*C trebas 77W/m³.
Onako u grubo izadje 21KW a kada bi se islo od prostorije do prostorije doslo bi se i ispod 20KW.
120m²x2,50hx 70w=21kw
Za svaka 2*C povecanja temperature ide se sa 10% povecanje snage.
Skoro sve prostorije trebale bi se drugacije zagrijavati(dn.boravak, kuhinja, sp.sobe, kupatilo...) pa se taj koeficient mijenja.
Nije problem veci kotao osim sto ga skuplje platimo nego je veci problem sto u vecem kotlu moramo zagrijavati vise tekucine pa stime je jako bitno i radijatore optimalizirati.
Na sve se oduzima ili dodaje 10% na izolaciju i osuncanost objekta.
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#3850 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
kakav ba pelet ima ova baba sin joj namjestio pelet i zdušio u njemačku
a ja joj svakih 15-ak dana 15-ak vreća na treći kat
**** vas pelet
a ja joj svakih 15-ak dana 15-ak vreća na treći kat
**** vas pelet