ultima_palabra wrote:Meni se od početka nije sviđao Aco sa svojom anarho-košarkom. Na ovom prvenstvu je i on mogao vidjeti da na ovom nivou odbrana dobija utakmice.
Ali eto, ako je naučio na greškama neka ostane, pogotovo zato što ćemo sa našim finansijama teško naći boljega... ne bi bilo loše i da imamo malo kontinuiteta.
Ovo je sustina svega. Da je Aco igrao prve utakmice, kao ove protiv Litvanije i Makedonije, Latviju bi dobili sigurno, a mozda i Srbiju. Jednostavno, ne moze ekipa sa kratkom klupom i jednim pravim suterom (koji je jos van forme) igrati run and gun kosarku. Rijetke i mogu. O tome sam ja i pisao bas na ovoj temi. Taj je poraz najvise Acin, jednostavno nije dobro postavio a ni vodio utakmicu. Latvija nas je razbila najjednostavnijim pick and rollom na svijetu.
Karakteristicno za nas sport, vazda kasno skontamo, pa se onda nafuramo i dobijamo dobre ekipe, pa se vadimo protiv duplo jacih i tu nam malo fali.
Dobro iz svega ovoga je nacin na koji je kosarkaski savez poslozio sve, od kadeta do seniora, plus je tu i Aco uz nadzor velikana Mirka Novosela. Bilo bi dobro da ostane jos barem jedan ciklus. Zavisi kako odigraju predstojece sezone, ali mladi igraci poput recimo Nurkica, vec imaju mjesta u ekipi. Na primjer da je Nurkic bio da razbija pick and roll Latvie iz reketa, dobili bi smo ih, jer momak ima strasan tajming za blokade i skokove. Doduse, mogao je Aco isto to probat sa Sinanovicem, ali boze moj, sta je tu je.
Sve u svemu, neke su se kockice poslozile i moze se svasta naucit iz ovog prvenstva, tako da imamo sansu za svijetlu reprezentativnu buducnost, pogotovo kad se u obzir uzmu igraci iz mladjih selekcija.