E, jebo ga ti, ja samo potvrdio da se dorbo sjećam situacije, a pitao sam da li pravilo pasivnog ofsajda ovdje primjenjuje, a ono kaže da igrač koji je bio u pasivnom ofsajdu i nije u tom trenutku utjecao na igru, ima pravo da se uključi kasnije u igru.........dakle, je li vodje to važi, ili je ovo nešto drugo, odnosno klasični ofsajd505sCrtom wrote:prosudi sam.palermo wrote:A recite mi, onaj Ibrin gol, što je bio kao iz ofsajda, zar nema ono pravilo, da ako je igrač u pasivnom ofsajdu, ima pravo da se kasnije aktivira ......znam da je Mate Beusan o tome trubio dosta puta.....ovo je više pitanje, ne znam je li se to primjenjuje u ovom slučaju, čini mi se da Ibro kad je opucao na gol nije bio u ofsajdu
Champions League 2012-13
Moderators: Charuga, Tomahawk11
-
palermo
#3826 Re: Champions League 2012-13
- p206
#3827 Re: Champions League 2012-13
Pa kad je igrač u pasivnom ofsajdu znači da se može uključiti nakon nekoliko sekundi, a ne odmah ko Ibra. Koliko sekundi, zavisi od situacije i procjene sudije.
-
palermo
#3828 Re: Champions League 2012-13
Znači, ovo je u domeni slobodne procjene sudije ?p206 wrote:Pa kad je igrač u pasivnom ofsajdu znači da se može uključiti nakon nekoliko sekundi, a ne odmah ko Ibra. Koliko sekundi, zavisi od situacije i procjene sudije.
- p206
#3829 Re: Champions League 2012-13
Nije.palermo wrote:Znači, ovo je u domeni slobodne procjene sudije ?p206 wrote:Pa kad je igrač u pasivnom ofsajdu znači da se može uključiti nakon nekoliko sekundi, a ne odmah ko Ibra. Koliko sekundi, zavisi od situacije i procjene sudije.
Sam naziv ti kaže, kad je neko u pasivnom ofsajdu, znači da je u ofsajdu i da mora biti pasivan, da ne utiče na igru i dešavanja na terenu. A Ibra nam je u ovoj situaciji više nego živahan.
Kao kad Inzagi ostane u ofsajdu i mora mirovati nekoliko sekundi pa tek onda može zaganjati odbranbenog igrača. Ako ga zaganja prije nego se ovaj dohaviza i ima kontrolu nad situacijom(primiri loptu), onda je ofsajd.
- Logovan
#3830 Re: Champions League 2012-13
Na osnovu komentara (vjerujem dosta onih koji su gledali utakmicu) i pregleda. Jest da na osnovu ovoga ja ne mogu baš skroz zaključiti ko je bio bolji, ali ipak to u neku ruku nešto govori. PSG je sigurno dominirao jednim dijelom utakmice, dok su u drugom bili bare-bare.tendzera wrote:Ti na osnovu pregleda odlucio ko je bolji ??_terminaš_ wrote:Sad sam odgledao pregled i koliko sam vidio, bili su u pravu. Prije će biti da ti ne možeš podnijeti kada neko bolje od Barcelone odigra utakmicu, nego što je njima trn u oku.
- LoveIsGone
#3831 Re: Champions League 2012-13
Ofsajd k'o vrata.
- MaroonBrigade
#3832 Re: Champions League 2012-13
Jesi l' skont'o?Yahel wrote:Ne znam sta smatras pod tim deranjem ?MasaCHusaC wrote:znaci deremo juve
-
palermo
#3833 Re: Champions League 2012-13
Hmmm....ipak bih volio da sam čuo Matu Beusana...sutra ga na HRT-u uhvatim pa javim šta je rekaop206 wrote:Nije.palermo wrote:Znači, ovo je u domeni slobodne procjene sudije ?p206 wrote:Pa kad je igrač u pasivnom ofsajdu znači da se može uključiti nakon nekoliko sekundi, a ne odmah ko Ibra. Koliko sekundi, zavisi od situacije i procjene sudije.
Sam naziv ti kaže, kad je neko u pasivnom ofsajdu, znači da je u ofsajdu i da mora biti pasivan, da ne utiče na igru i dešavanja na terenu. A Ibra nam je u ovoj situaciji više nego živahan.
Kao kad Inzagi ostane u ofsajdu i mora mirovati nekoliko sekundi pa tek onda može zaganjati odbranbenog igrača. Ako ga zaganja prije nego se ovaj dohaviza i ima kontrolu nad situacijom(primiri loptu), onda je ofsajd.
- p206
#3834 Re: Champions League 2012-13
U ovim situacijama se svira ofsajd 100%, jer su svi, što bi Šaban reko, došli sa namjerom u veliki grad da budu aktivni, a ne pasivni. Onaj primjer Inzagija je negdje na 30 metara od gola, kad mu Pirlo pošalje dugu loptu. Toga sam se nagledao milion puta.palermo wrote:
Hmmm....ipak bih volio da sam čuo Matu Beusana...sutra ga na HRT-u uhvatim pa javim šta je rekao
- Idemedosumom
#3835 Re: Champions League 2012-13
Mozes li navesti neki pouzdan izvor koji potvrđuje ovo sto si gore naveo?p206 wrote:Pa kad je igrač u pasivnom ofsajdu znači da se može uključiti nakon nekoliko sekundi, a ne odmah ko Ibra. Koliko sekundi, zavisi od situacije i procjene sudije.
- Layne
#3836 Re: Champions League 2012-13
Brkate pojmove, ovo nije pasivni ofsajd nego ofsajd.
- Riddle
#3837 Re: Champions League 2012-13
Pasivni ofsajd bi bio da je ovaj drugi igrac (i on ne smije biti u ofsajdu) primio loptu nakon sto se odbila od stative i asistirao Ibrahimovicu.
Cist ofsajd.
Cist ofsajd.
- izgrebano
#3838 Re: Champions League 2012-13
Smješno kranje. Bayern i PSG dali golove iz čistih ofsajda. Dok je ovih konja iz UEFE i FIFE što štele, fudbal ne treba ni pratit... Ovo veze sa pameću nema. Utakmice teške milione eura i eto kao slučajne greške su dopustive.
- skenderija04
#3839 Re: Champions League 2012-13
Upravo toLayne wrote:Brkate pojmove, ovo nije pasivni ofsajd nego ofsajd.
Pasivni ofsajd: Zlatanova vecerasnja pozicija a pretpostavimo da udarac glavom Thiaga Silve ulazi u gol. Dakle, iako se nalazi u nedozvoljenoj poziciji Zlatan ne utice na tok akcije, ne ometa golmana i ne koristi se nedozvoljenom pozicijom
Ofsajd: Vecerasnja situacija. Zlatan se koristi nedozvoljenom pozicijom i utice na tok akcije. Da ne bude zabune, nakon sto lopta udari u stativu nastavlja se ista akcija tako da se Zlatanov sut ne smatra novom akcijom.
Ali ni to nije problem, sudija vidi ili ne vidi. Roura se na konferenciji za stampu nakon utakmice zalio na materijalno krsenje pravila igre. Naime, kada se dva igraca iz iste ekipe sudare (Mascherano i Alba) sudija NE SMIJE odstraniti sa terena ta dva povrijedjena igraca. Mora dozvoliti da im se ukaze pomoc na terenu. Sudija je izbacio sa terena i Albu i Mascherana i Barcelona je akciju kod prvog gola PSG-a branila sa devet umjesto sa jedanaest igraca. Stark ce u zamrzivac zbog ove situacije a ne zbog ofsajda.
- Idemedosumom
#3840 Re: Champions League 2012-13
Svi navode neke zamisljene primjere kako bi dokazali da jest ili nije ofsajd. Al niko ne navodi izvor informacije koji isto to sa sigurnoscu potvrđuje.
Ja ne mogu tvrditi da jest ili nije, jer nisam siguran, nemam izvora. Ali moje "misljenje" je da je Ibra bio u pasivnom ofsajdu jer igrac PSG-a glavom salje loptu u gol. Njegova je (pretpostavljam) namjera bila da uputi direktan sut na gol. Lopta pogađa okvir gola i sasvim slucajno se odbija prema Ibri koji jest bio u ofsajdu? prilikom upucivanja istog udarca.
Ja ne mogu tvrditi da jest ili nije, jer nisam siguran, nemam izvora. Ali moje "misljenje" je da je Ibra bio u pasivnom ofsajdu jer igrac PSG-a glavom salje loptu u gol. Njegova je (pretpostavljam) namjera bila da uputi direktan sut na gol. Lopta pogađa okvir gola i sasvim slucajno se odbija prema Ibri koji jest bio u ofsajdu? prilikom upucivanja istog udarca.
- p206
#3841 Re: Champions League 2012-13
Nemam izvor, pregledao sam preko 1000 utakmica od 1995. pa na ovamo, bježao iz škole iz druge smjene da gledam prijateljske utakmice reprezentacije sa Iranom.., ispisao 3 rokovnika i 2 sveske sa taktikama Brazila iz 1998. god, Arsenala sa Henryem, Milana sa Ševčenkom, Barcelone s Guardiolom, osvojio 2 puta master ligu na PES 6 samo sa onim levatima što dođu i mislim da sam relevantanIdemedosumom wrote:Mozes li navesti neki pouzdan izvor koji potvrđuje ovo sto si gore naveo?p206 wrote:Pa kad je igrač u pasivnom ofsajdu znači da se može uključiti nakon nekoliko sekundi, a ne odmah ko Ibra. Koliko sekundi, zavisi od situacije i procjene sudije.
I vidio puno puta da sudije nakon duge lopte prema napadaču koji je u ofsajdu, puste da je odbrana prihvati i smiri situaciju (nekoliko sekundi) i onda napadač može ganjati odbranu koliko hoće. Što se tiče ove situacije Ibrahimović se vraća iz ofsajda i daje gol, to je čist ofsajd, viđeno milion puta.
- Layne
#3842 Re: Champions League 2012-13
'ajd sad vozdra.Offside is a law in association football which states that if a player is in an offside position when the ball is touched or played by a teammate, he may not become actively involved in the play.
- Zmijuga loma
#3843 Re: Champions League 2012-13
Jesi li žensko da bezveze ne objašnjavam?palermo wrote:E, jebo ga ti, ja samo potvrdio da se dorbo sjećam situacije, a pitao sam da li pravilo pasivnog ofsajda ovdje primjenjuje, a ono kaže da igrač koji je bio u pasivnom ofsajdu i nije u tom trenutku utjecao na igru, ima pravo da se uključi kasnije u igru.........dakle, je li vodje to važi, ili je ovo nešto drugo, odnosno klasični ofsajd505sCrtom wrote:prosudi sam.palermo wrote:A recite mi, onaj Ibrin gol, što je bio kao iz ofsajda, zar nema ono pravilo, da ako je igrač u pasivnom ofsajdu, ima pravo da se kasnije aktivira ......znam da je Mate Beusan o tome trubio dosta puta.....ovo je više pitanje, ne znam je li se to primjenjuje u ovom slučaju, čini mi se da Ibro kad je opucao na gol nije bio u ofsajdu
I usput, u FIFA Laws of the Game ne postoji termin pasivnog ofsajda tako da ne znam na kakva pravila se ti pozivaš u postu. Proguglaj malo šta se podrazumjeva pod pasivni ofsajd. I mene zanima šta je Beusan rekao, iako sam siguran da nema veze sa ovom situacijom jer ovo nije pasivni ofsajd.
Idemedosumom wrote:Svi navode neke zamisljene primjere kako bi dokazali da jest ili nije ofsajd. Al niko ne navodi izvor informacije koji isto to sa sigurnoscu potvrđuje.
http://www.fifa.com/mm/document/worldfo ... w11_en.pdfIn the context of Law 11 – Offside, the following defi nitions apply:
• “nearer to his opponents’ goal line” means that any part of a player’s head,
body or feet is nearer to his opponents’ goal line than both the ball and the
second-last opponent. The arms are not included in this defi nition
• “interfering with play” means playing or touching the ball passed or
touched by a team-mate
• “interfering with an opponent” means preventing an opponent from
playing or being able to play the ball by clearly obstructing the opponent’s
line of vision or movements or making a gesture or movement which, in
the opinion of the referee, deceives or distracts an opponent
• “gaining an advantage by being in that position” means playing a ball that
rebounds to him off a goalpost or the crossbar having been in an offside
position or playing a ball that rebounds to him off an opponent having
been in an offside position
Ženama treba zabraniti pristup ovom podforumu.
- BHF_Manijak
#3844 Re: Champions League 2012-13
Da pokusam laicki objasniti. Dakle, ako je igrac u momentu upucivanja lopte u ofsajdu, a ona ne ide njemu vec skroz drugom igracu, a on se tek nakon toga vrati u akciju i postigne npr gol, onda nema ofsajd.
Medjutim ovdje je u trenutku akcije Ibrahimovic bio u ofsajdu i odmah se aktivirao, bez da se ta "akcija" prekinula.
Da ti lakse objasnim na slikovitom primjeru:
Ide kontra. 3 na 1. Jedan od saigraca je u ofsajdu, drugi ne. Ide lopta do ovog koji nije u ofsajdu. Prima loptu, ide na golmana i dodaje onom koji je prethodno bio u ofsajdu ali sada nije. Daje gol, koji se racuna. Dakle prva akcija je "prekinuta" i zapocela je nova situacija, sto dakle nije ofsajd.
Druga situacija:
Suta igrac. Saigrac mu je ispred golmana u ofsajdu. Golman brani i saigrac postize na odbijenu loptu gol. Ofsajd je, jer se nije stvorila nova situacija tj. jos uvijek traje ta zapoceta akcija bez da se neko u nju upetlj'o ko nije bio u ofsajdu.
Medjutim ovdje je u trenutku akcije Ibrahimovic bio u ofsajdu i odmah se aktivirao, bez da se ta "akcija" prekinula.
Da ti lakse objasnim na slikovitom primjeru:
Ide kontra. 3 na 1. Jedan od saigraca je u ofsajdu, drugi ne. Ide lopta do ovog koji nije u ofsajdu. Prima loptu, ide na golmana i dodaje onom koji je prethodno bio u ofsajdu ali sada nije. Daje gol, koji se racuna. Dakle prva akcija je "prekinuta" i zapocela je nova situacija, sto dakle nije ofsajd.
Druga situacija:
Suta igrac. Saigrac mu je ispred golmana u ofsajdu. Golman brani i saigrac postize na odbijenu loptu gol. Ofsajd je, jer se nije stvorila nova situacija tj. jos uvijek traje ta zapoceta akcija bez da se neko u nju upetlj'o ko nije bio u ofsajdu.
- Idemedosumom
#3845 Re: Champions League 2012-13
Auu, pa ti bi se trebao javiti UEFA-i ili FIFA-i, sramota da tako strucan pojedinac ne radi tamo gdje mu je mjesto. U najmanju ruku vidi sa nasim savezom, jer ipak, dva puta osvojiti master ligu na PES 6 je dostignuci kojim se tek rijetki mogu pohvaliti.p206 wrote:Nemam izvor, pregledao sam preko 1000 utakmica od 1995. pa na ovamo, bježao iz škole iz druge smjene da gledam prijateljske utakmice reprezentacije sa Iranom.., ispisao 3 rokovnika i 2 sveske sa taktikama Brazila iz 1998. god, Arsenala sa Henryem, Milana sa Ševčenkom, Barcelone s Guardiolom, osvojio 2 puta master ligu na PES 6 samo sa onim levatima što dođu i mislim da sam relevantanIdemedosumom wrote:Mozes li navesti neki pouzdan izvor koji potvrđuje ovo sto si gore naveo?p206 wrote:Pa kad je igrač u pasivnom ofsajdu znači da se može uključiti nakon nekoliko sekundi, a ne odmah ko Ibra. Koliko sekundi, zavisi od situacije i procjene sudije.
I vidio puno puta da sudije nakon duge lopte prema napadaču koji je u ofsajdu, puste da je odbrana prihvati i smiri situaciju (nekoliko sekundi) i onda napadač može ganjati odbranu koliko hoće. Što se tiče ove situacije Ibrahimović se vraća iz ofsajda i daje gol, to je čist ofsajd, viđeno milion puta.
Šalu na stranu, zmijuga je fino citirao, stvar je sada i vise nego jasna. Zlatan je bio u ofsajdu, Stark je po ko zna koji put zabrljo.
Citao sam da su se pravila ofsajda ili neka druga pravila vezana za fudbal mijenjala kako bi isla na ruku onoj ekipi koja napada, ali eto ipak je ofsajd bio. Iskreno mi je drago sto je priznat Ibrin gol, jer po mom viđenju Barsa nije zasluzila pobjedu u onoj utakmici.
- Saian
#3846 Re: Champions League 2012-13
povrijediche se coek, ne nagoni ga na hazarderske poteze505sCrtom wrote:prosudi sam.palermo wrote:A recite mi, onaj Ibrin gol, što je bio kao iz ofsajda, zar nema ono pravilo, da ako je igrač u pasivnom ofsajdu, ima pravo da se kasnije aktivira ......znam da je Mate Beusan o tome trubio dosta puta.....ovo je više pitanje, ne znam je li se to primjenjuje u ovom slučaju, čini mi se da Ibro kad je opucao na gol nije bio u ofsajdu
'ebo majku svako gleda ovaj fudbal
-
palermo
#3847 Re: Champions League 2012-13
O stručnjaka 'ebo te život, rek'o bi čojek gledali ste nešto i fudbala:)
Javim vam šta Mate kaže:)
Javim vam šta Mate kaže:)
- Dugi nožni nokti
#3848 Re: Champions League 2012-13
Ovdje bi sva priča trebala stati. Najjednostavnije i najbolje objašnjena ova situacija oko Ibrinog gola. Da je Gameiro došao do lopte i proslijedio je Ibri, onda bi se govorilo o tom pasivnom ofsajdu u kojem je bio Ibra prilikom Silvinog šuta.Riddle wrote:Pasivni ofsajd bi bio da je ovaj drugi igrac (i on ne smije biti u ofsajdu) primio loptu nakon sto se odbila od stative i asistirao Ibrahimovicu.
Cist ofsajd.
- MOSALJOZE
#3849 Re: Champions League 2012-13
Da vas podsjetim samo je jedna ekipa uspjela da nadoknadi 2:0 odnnosno prodje dalje
- DonVito
#3850 Re: Champions League 2012-13
Nema sanse, evo ja cu se odjaviti sa foruma ako Bajern ispadne.MOSALJOZE wrote:Da vas podsjetim samo je jedna ekipa uspjela da nadoknadi 2:0 odnnosno prodje dalje
Jel posteno.