Sirija
- insomnia78
#38226 Re: Sirija
Tanak si skroz od kako si se vratio, izgnanstvo je lose djelovalo na tebe
- husein_kapetan
#38227 Re: Sirija
Mislim da mnogo griješiš..Fantassin wrote:Gledaj samo ovo... Savoxxx tvrdi da Amerika i Izrael pomazu Iranu i "Siitskim milicijama" sa druge strane ti tvrdis da pomazu pobunjenicima i ISISu.Challenger__ wrote:Hajde ba ne lupaj. Nismo majmuni da se ne sjećamo izraelskih avio udara po Siriji, izvještaja posmatrača UN sa Golana koji govore o saradnji terorista (Al-Nusre i srodnih formacija) i IDF u Kuneitri. Vojnoj pomoći, medicinskoj pomoći, političkoj pomoći, Peresovog plača nad sudbinom "rebela" u evropskom parlamentu u Strasburu, Benjaminovu "amneziju" po pitanju AQ i ISIL-a pred američkim Kongresom... Sad bi ti da nam ispiraš mozak kao Sa'vox.Tel Aviv nema nista sa ovim
Neće moći.
Koliku je stetu nanijelo bombardovanje Izraela prema SAA u vojno taktickom smislu ? Nikakvu jer su samo dali upozorenje (par "odmjerenih" zracnih udara) da se prestane sa prebacivanjem "osjetljivog" oruzija Hezbollahu... zar te nije zacudilo sto SAA uopste ne odgovara na napade?
Gledanje pobunjenika sa 10 metara se smatra vojnom saradnjom? Dje je to Izrael vojno saradjivao sa pobunjenicima u napadu na SAA ? IDF nije nikada presao vise od 100 metara (i u tom slucaju je postavljen sator bolnica na zahtjev CK) i to ti i UN ovi posmatraci potvrdjuju.
Medicinsku pomoc upucuju skoro sve zemlje pa cak i Sirijska vlada prema nekim enklavama koje kontrolisu pobunjenici.
Naravno de je u interesu Izraela da pobunjenici opstanu sto duze i produze agoniju Sirije jer tako za Izrael jedan neprijatelj duze ostaje osakacen i u pogledu politicke "pomoci" Izrael je samo izrazio isto stajaliste kao i vecina zapadnih zemalja ukljucujuci i Ameriku.
Sto se tice kongresa i Natanyahuovog govora tamo logicno je da je predstavio svoje glediste i pokusao uticati na Americku politiku prema onoj strani koju smatra ozbiljnim i sposobnim neprijateljem... ISIS je boranija u vojnom smislu i ne predstavlja prijetnju za Izrael.
Razumijem ja taj stav "Izrael je sa neprijateljima" u Arapskom svijetu.. jer im je usadjeno u mentalitet da je Izrael neprijatelj i izvor svih problema... to je inace i odlicno preusmjeravanje krivice sa Arapskih vodja pa i naroda na odlicnu i pogodnu "metu" Izrael... kojeg Arapi mrze... i jednostavno je dovoljno reci "oni saradjuju sa Izraelom" i automatski se stvara mrznja i zelja za unistenjem pomenutih "onih"
To što ti, ja ili bilo ko ovdje nešto "tvrdi" je apsolutno irilevantno.. svak ima vlastite motive za "tvrditi" bilo šta to ne odgovara niti jednim slovom bilo čemu što se tamo događa..
Ostaju međutim fakti.. nepobitni i neupitni.. o njima možemo diskutovati.. a ne o nekakvim vlastiti ubjeđenjima koji u tvom slučaju apsolutno ne odgovaraju istini i ne reflektuju minimalno situaciju na terenu.. ipak minimizirati na ovaj način utjecaj izraela i njegov uradak tamo treba hrabrosti..
Veoma aprosimativna i tendenciozna analiza djelovanja jednog od "aktera" u ovom sukobu rekao bih a ostatak klasična retorika dobra za one koji je žele vidjeti kao nekakvo objašnjenje.. Svaki dio tvog "izlaganja" "curi".. i mislim da se sasvim pristojno može obrazložiti zašto..
- japin_mutapi
- Location: Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.
#38228 Re: Sirija
jel to ona većina što je asad iz dana u dan ubija izgladnjuje i protjerujeChallenger__ wrote:Nedjelovanje ali u *urcu. Ima nas koji ovaj konflikt pratimo od prvoga dana.
Većina naroda Sirije je uz SAA. To se ne zove "veliki Iran". Ta frata je spin advokata politike Tel Aviva i Ankare. "Vas dva brata skupa ratujete".japin_mutapi wrote:pa onda se asad kupa u krvi sirijskog naroda i zajedno sa iranskim liderima nazdravlja za veliki iran
nazdravlja krvlju naroda sirije
Ha,ha!
____
Laku noć-
kojoj ruši kuće i škole pali i razara
o velikom iranu(šiitski polumjesec) se govori odavno a ovih dana se ubrzano realizuje
hiljade oficira i vojnika iz irana i dobrovoljaca u siriji nisu spin čak su ih pojedini proasad-ovski forumaši pominjali
Last edited by japin_mutapi on 13/03/2015 00:13, edited 1 time in total.
- Challenger__
#38229 Re: Sirija
husein_kapetan wrote:ipak minimizirati na ovaj način utjecaj izraela i njegov uradak tamo treba hrabrosti..
Drskosti prijatelju, drskosti. Drskosti i bezobrazluka.
_____
Laku noć želim.
- husein_kapetan
#38230 Re: Sirija
Mnogo pametniji i od mene i od tebe napisaše i podastriješe veoma pozamašnu količinu fakata o (in)direktnom učešću i aspiracijama izraela u ovom sukobu.. zašto bi se nekakva irilevantna tvrdnja antem bilo kog ovdje trebala uzimati kao fakat.. ili možda treba..?insomnia78 wrote:Zato sto ti nesto tvrdis to je cinjenica dok je ovo sto on tvrdi fraza?
Osim toga decko ti iznosi svoje profesionalno vidjenje (ne)djelovanja Izraela u Sirijskom sukobu
- Fantassin
#38231 Re: Sirija
Pa gledaj forum je da diskutujemo (konstruktivno izmosenjem misljenja koje smo formirali informisanjem itd. naravno ne lupanjem propagande loseg kvaliteta i jeftinih fraza) i ja volim kada mis neko cinjenicama i ukaze da sam u krivu , znaci da sam tada nesto naucio,spoznao ili nadopunio ono sto znam. Isto tako volim da je i druga strana otvorena za diskusiju (normalnu i konstrultivnu a ne "ispran mozak" stav.husein_kapetan wrote:Mnogo pametniji i od mene i od tebe napisaše i podastriješe veoma pozamašnu količinu fakata o (in)direktnom učešću i aspiracijama izraela u ovom sukobu.. zašto bi se nekakva irilevantna tvrdnja bilo kog ovdje trebala uzimati kao fakat.. ili možda treba..?insomnia78 wrote:Zato sto ti nesto tvrdis to je cinjenica dok je ovo sto on tvrdi fraza?
Osim toga decko ti iznosi svoje profesionalno vidjenje (ne)djelovanja Izraela u Sirijskom sukobu
Kao sto si rekao ima geopolitickih analiticara koji se ne slazu sa ovakvim stavovima... ali jednako ima i onih koji se itekako slazu.A na nama je da diskutujemo (konstruktivno jeste li culi challanger i sarajevoxxx
- husein_kapetan
#38232 Re: Sirija
Ma ne.. kakvi.. ono sto se u normalnim uslovima zove "otvorena agresija" na jednu suverenu zemlju ovdašnji običavaju u svome predstaviti kao "upozorenje" jer ipak u konačnici ovi nemaju "blage veze" sa ovim sukobom a ovo i ovakvo mu dođe nešto kao "diplomatska nota"... pa ti vidi..Challenger__ wrote:husein_kapetan wrote:ipak minimizirati na ovaj način utjecaj izraela i njegov uradak tamo treba hrabrosti..
_____
Laku noć želim.
- Fantassin
#38233 Re: Sirija
Pa dali si ti primjetio da komsije Izrael i Arapi poslednjih 50 godina nemaju narocite diplomatske odnose (recimo za sve osim Egipta Izrael ne postojihusein_kapetan wrote:Ma ne.. kakvi.. ono sto se u normalnim uslovima zove "otvorena agresija" na jednu suverenu zemlju ovdašnji običavaju u svome predstaviti kao "upozorenje" jer ipak u konačnici ovi nemaju "blage veze" sa ovim sukobom a ovo i ovakvo mu dođe nešto kao "diplomatska nota"... pa ti vidi..Challenger__ wrote:husein_kapetan wrote:ipak minimizirati na ovaj način utjecaj izraela i njegov uradak tamo treba hrabrosti..
_____
Laku noć želim.
Medjunarodno pravo i politika du veoma fleksibilne stvari... jasno je mislim svima sta je napisano a kako se radi na terenu svugdje... tako da je pomalo smijesno pozivati se na "agresiju na medjunarodno priznatu zamlju" ... mozemo to zakljuciti iz prijasnjih primjera:Koreja,Afghanistan,Vijetnam,Iran-Irak,Bosna,Cecenija,Azerbeijan Jermenija,Kuvajt,Irak,Afganistan opet,Gruzija....... i jos mnoge koje ne spomenu... u sve i jednom sukobu su pravila krsena sa svih strana.... tako da je rezonski reci da u stvarnosti nema pravila nego samo neki "bonton".
- Klavikula
#38234 Re: Sirija
moj prilog trenutnoj raspravi: http://www.al-monitor.com/pulse/origina ... nusra.html
- japin_mutapi
#38235 Re: Sirija
izraelsko bombardovanje saa i hezbolaha je friendly fire
-
sumirprimus
#38236 Re: Sirija
spin,Challenger__ wrote:Hajde ba ne lupaj. Nismo majmuni da se ne sjećamo izraelskih avio udara po Siriji, izvještaja posmatrača UN sa Golana koji govore o saradnji terorista (Al-Nusre i srodnih formacija) i IDF u Kuneitri. Vojnoj pomoći, medicinskoj pomoći, političkoj pomoći, Peresovog plača nad sudbinom "rebela" u evropskom parlamentu u Strasburu, Benjaminovu "amneziju" po pitanju AQ i ISIL-a pred američkim Kongresom... Sad bi ti da nam ispiraš mozak kao Sa'vox.Tel Aviv nema nista sa ovim
Neće moći.
-
sumirprimus
#38237 Re: Sirija
i to je netacno..nisu im ni do koljena,pogotovu na obavjestajnom planu...japin_mutapi wrote:izraelsko bombardovanje saa i hezbolaha je friendly fire
- arman1
- Grijem se na: ljubav bližnjih svoj
- Vozim: šta klepim
- Horoskop: BOG
#38238 Re: Sirija
Pojedini Sirijsk mediji objavili da je u bombardovanju sjedište jedne od terorstičkih jedinica poginuo i oficir IDF-a. Navodno su neposredno nakon ovog događaja izraelski avioni ušli u Sirijski zračni prostor ali nisu borbeno djelovali.
- Fantassin
#38239 Re: Sirija
Jeli to kakav pouzdan izvor? Ima li link ? ... Postavlja se pitanje i da je poginuo IDF oficir zasto slati avione koji nisu uradili nista?arman1 wrote:Pojedini Sirijsk mediji objavili da je u bombardovanju sjedište jedne od terorstičkih jedinica poginuo i oficir IDF-a. Navodno su neposredno nakon ovog događaja izraelski avioni ušli u Sirijski zračni prostor ali nisu borbeno djelovali.
- arman1
#38240 Re: Sirija
Pa vjerovatno su kasno saznali da je ugrožen, a onda kad je sve gotovo gubi smisao. Ovako će lakše sve opovrgnuti.Fantassin wrote:Jeli to kakav pouzdan izvor? Ima li link ? ... Postavlja se pitanje i da je poginuo IDF oficir zasto slati avione koji nisu uradili nista?arman1 wrote:Pojedini Sirijsk mediji objavili da je u bombardovanju sjedište jedne od terorstičkih jedinica poginuo i oficir IDF-a. Navodno su neposredno nakon ovog događaja izraelski avioni ušli u Sirijski zračni prostor ali nisu borbeno djelovali.
Što se tiće izvora sačekat će mo da se ili digne prašina ili sve zaboravi.
-
sumirprimus
#38241 Re: Sirija
cc ja ba imaju al nece. 
- japin_mutapi
- Fantassin
#38243 Re: Sirija
arman1 wrote:Pa vjerovatno su kasno saznali da je ugrožen, a onda kad je sve gotovo gubi smisao. Ovako će lakše sve opovrgnuti.Fantassin wrote:Jeli to kakav pouzdan izvor? Ima li link ? ... Postavlja se pitanje i da je poginuo IDF oficir zasto slati avione koji nisu uradili nista?arman1 wrote:Pojedini Sirijsk mediji objavili da je u bombardovanju sjedište jedne od terorstičkih jedinica poginuo i oficir IDF-a. Navodno su neposredno nakon ovog događaja izraelski avioni ušli u Sirijski zračni prostor ali nisu borbeno djelovali.
Što se tiće izvora sačekat će mo da se ili digne prašina ili sve zaboravi.
"tiće" se pise sa ch.
"će mo" se pise sastavljeno.
A sad sto se tice izvora
Sta ti mislis dali Izrael ima potrebu da salje jednog oficira u stab na neprijateljsku teritoriju ? Pored toliko kanala i mogucnosti za komunikaciju...
Jos se postavlja pitanje kako su to ga onda mislili spasiti avionima kada su isti stigli prekasno (IDF je ipak takticki potkovan kao i zapadne vojske tako da nebi dozvolio marginu u kojoj se daje prostor da Sirijska avijacija izvrsi bombardovanje te lokacije prije nego Izraelska avijacija moze djelovati.
- japin_mutapi
- Fantassin
#38245 Re: Sirija
japin_mutapi wrote:
- arman1
#38246 Re: Sirija
S..nja se dešavaju. Greške nisu ništa novo. Šta će taj debil tamo? Instruktor, oficir za vezu, ispitivanje zarobljenih SAA pripadnika itd.Fantassin wrote:
"tiće" se pise sa ch.
A sad sto se tice izvora
Sta ti mislis dali Izrael ima potrebu da salje jednog oficira u stab na neprijateljsku teritoriju ? Pored toliko kanala i mogucnosti za komunikaciju...
Jos se postavlja pitanje kako su to ga onda mislili spasiti avionima kada su isti stigli prekasno (IDF je ipak takticki potkovan kao i zapadne vojske tako da nebi dozvolio marginu u kojoj se daje prostor da Sirijska avijacija izvrsi bombardovanje te lokacije prije nego Izraelska avijacija moze djelovati.
Jedan zaločinac manje.
- Fantassin
#38247 Re: Sirija
"Ja cuo da je Chuck Norris prisupio redovima SAA.A Izrael to sve finansirao..arman1 wrote:S..nja se dešavaju. Greške nisu ništa novo. Šta će taj debil tamo? Instruktor, oficir za vezu, ispitivanje zarobljenih SAA pripadnika itd.Fantassin wrote:
"tiće" se pise sa ch.
A sad sto se tice izvora
Jedan zaločinac manje.
Bas me zanima za koliko para se prodade"
Tako ti ide rezonovanje....zasljepljen si mrznjom prema Izraelu i primas propagandu usmjerenu prema pobunjenicima od pro-vladinih izvora zdravo za gotovo jer su ti bacili malo prasine u oci sa Izraelom.
Ne zaboravi da sve strane vrse propagandno informisanje
- japin_mutapi
#38248 Re: Sirija
nije to bio izraelski oficir nego ruski dvostruki špijun
-
sumirprimus
#38249 Re: Sirija
kako neprovjerenu vijest uzme ko fakat..sa jednim sitnim problemom..nije istina... 
- Fantassin
#38250 Re: Sirija
A moguce i Americki trostrukijapin_mutapi wrote:nije to bio izraelski oficir nego ruski dvostruki špijun