MUNAFIK wrote: ↑29/05/2023 01:39
Turska je bez ovih ljudi bila jedna zaostala nerazvijena drzava sa velikom diskriminacijom prema svom stanovnistvu gdje se silom vojske i policije gasio svaki glas protesta.
Turska je sad sve suprotno od toga!
Turska je imala jedan period kad je bila ovo sto pricas. To je bio period od 2010 do 2016 i pokusaja drzavnog udara. Erdogan je do tada gradio drzavu ali je tada odlucio da resurse koje je koristio za gradnju drzave usmjeri u gradnju vlastite imperije. Prije samo par godina, za jedan euro si mogao dobiti 5 lira a danas dobijes 23 lire. To znaci da je rad turskog radnika obezvrijedjen za 75%. Ja mogu u turskoj kupiti 4 puta vise robe danas nego prije cetiri godine za iste pare.
Ti mozes ovdje koliko hoces prosipati bombe kako je u turskoj lijepo i divno, ali brojevi te poricu. Inflacija 50% u odnosu na proslu godinu, kamatne stope 8,5% od centralne banke prema komercijalnim bankama. To znaci da u privatnom sektoru one iznose oko 10%. To automatski podize cijenu stanarine. Kod god zivi pod kirijom uzima mu se preko 50% mjesecnog prihoda samo na stanovanje. Dolazak rusa i ukrajinaca je dodatno poskupio stanarine.
Biti turista u turskoj je veoma lijepo. Biti stanovnik u turskoj je veoma iscrpljujuce.
Ipak, ostaje fascinantno zasto je Erdogan dobio izbore. Ja vjerujem da je u pitanju igranje na kartu religije. Turska je dosta podijeljeno drustvo izmedju sekularista i islamista i oni jednostavno igraju na tu kartu. Bas kao sto se kod nas igra na kartu opasnosti od druga dva naroda, tako u njih igraju na kartu sekularista koji su brat bratu vladali 70 godina i nista znacajno nisu napravili, osim nanijeli zulum vjernicima. Ja razumijem njihov strah i stvarno je zalosno da nacija od 85 miliona ne moze iznjedriti trecu alternativu. Ovaj izbor je bio izmedju loseg i goreg, bas kao i kod nas.