ma ja sam odustao zbog drugih stvariAverus wrote: ↑30/09/2021 11:04Vrlo je bitno od ranih buildova već pomalo davati ljudima da isprobaju - bili to članovi porodice, prijatelji ili neki alfa testeri.FunkyzeitGames wrote: ↑30/09/2021 10:45SpoilerShow
Hvala ti puno, i hvala na podršci u vidu kupovine igre. Ideja mi je došla od zezancija sa nekih fitness foruma i njihovog alfa-beta mačo prcanja koji furaju, tako da je igra mala parodija toga u osnovi i sirovi Bošnjo sa hrapavim glasom je bio idealan lik za takvu igru. Priča je nastajala usput ali od početka je to bio astronaut BOSA-e jer sam htio da malo zakoračimo u neki žanr koji nije ratna drama, i dizajn odijela i logoa sam posebno uradio. Kompletan proces je trajao 9 mjeseci do publishing verzije igre i imao sam sreće što se bavim fotografijom pa sam vizuelni stil sa gomilom pomalo starih free modela mogao da dovedem na neki relativno moderan nivo. Sve sam sam radio u UE4 i prilično diskretno (ni porodica mi nije imala pojma da pravim igru dok nisam došao na build mjesec dana prije publishinga) što mi je i greška jer sam vremenom shvatio koliko kontinuiran marketing može pomoći. Kada sve završiš, testiraš koliko god možeš, poraviš i zategnež, kupiš slot na Steamu i postaviš build, za mjesec dana klikneš publish i eto ga. Nakon toga šalješ keyeve streamerima i youtuberima da probaju i pokažu igru. 80% ti neće odgovoriti ali onih 20% te mogu baš staviti na mapu. Razmišljam da na svom youtube kanalu počnem serijal o gamedevu za početnike pa će ti nešto od tih videa možda pomoći da hobi postane profesija, jer je industrija jako isplativa a proces pravljenja igre je pravo zabavan ako zagrizeš i istraješ.
Svi koji nisu uhvatili key, imam manji broj ključeva kojih želim da se riješim tako da mi pošaljite PP da vam dam. Bolje nekom domaćem ko će mi dati iskreniji feedback nego da valjam ključeve Amerima i Rusima.
Ako je neko slučajno zainteresovan da bude tester sljedeće godine, pravim novi fantasy FPS smješten u Tvrtkovo doba. Produkcija je u jako ranoj fazi tako da će izgledati bolje i testiranje neće početi za barem još koju godinu. Nije za malo osjetljivije jer igra neće imati nikakav filter, bit će psovanja, krvi, komadanja tijela i full golotinje, ali sve smješteno u simpatično nevin art style. Planirano je da bude u stilu Supralanda, ali na našem prostoru na kraju 14. vijeka, sa Tvrtkom, Lazarom, Turcima, i perkovima za svaki narod ako im se pridružiš. Eto, da ne vazim previše.
Feedback je vrlo bitan
Super si ti odradio prvu igru, a jedva čekam da vidim sljedeću![]()
Pošto imam gamerski community, pokušaću naći barem 5-10 kandidata koji redovno streamaju, da malo zaigraju i tvoju igru
A što se tiče novog projekta, super ideja - imao sam sličnih (ali znanje ni blizu hahaha). Mislim da je to veliki projekat da sam radiš, možda ne bi bilo loše naći još par ljudi da sarađujete. Biće ti lakše držati fokus i podijeliti poslove i zadatke.
U svakom slučaju, samo nastavi - vjerujem da ovdje skoro svi podržavaju to što radiš
@foxlife
Svi mi koji učimo ili smo učili game dev/design imamo isti problem - započnemo igru i ne završimo je
A onda nakon nekog vremena započnemo drugu, pa ni nju ne završimo
I sve tako u nedogled![]()
moj problem je sto vise stvari pocnem u isto vrijeme pa se ne posvecujem svima 100% nego se okrenem onome sto mi lici na najuspjesnije pa se vjerovatno tu nekad i zeznem pa odustanem od mnogo boljih stvari
ova igra koju sam ja poceo je jednostavna igra i uglavnom klikanje kao sto je u biti sa svim simulatorima tycoonima i sl