Vaše voljene PC igre (piraterija će rezultirati banom!)

Hardware, software, mobiteli, programiranje, internet...

Moderator: Benq

Da li ste za posebnu temu o računarskim konfiguracijama za igre?

da
245
44%
ne
30
5%
od*ebi Chmoljo, naporan si
282
51%

Total votes: 557

foxlife

#38101 Re: Vaše voljene PC igre (piraterija će rezultirati banom!)

Post by foxlife »

Averus wrote: 30/09/2021 11:04
FunkyzeitGames wrote: 30/09/2021 10:45
Spoiler
Show

Hvala ti puno, i hvala na podršci u vidu kupovine igre. Ideja mi je došla od zezancija sa nekih fitness foruma i njihovog alfa-beta mačo prcanja koji furaju, tako da je igra mala parodija toga u osnovi i sirovi Bošnjo sa hrapavim glasom je bio idealan lik za takvu igru. Priča je nastajala usput ali od početka je to bio astronaut BOSA-e jer sam htio da malo zakoračimo u neki žanr koji nije ratna drama, i dizajn odijela i logoa sam posebno uradio. Kompletan proces je trajao 9 mjeseci do publishing verzije igre i imao sam sreće što se bavim fotografijom pa sam vizuelni stil sa gomilom pomalo starih free modela mogao da dovedem na neki relativno moderan nivo. Sve sam sam radio u UE4 i prilično diskretno (ni porodica mi nije imala pojma da pravim igru dok nisam došao na build mjesec dana prije publishinga) što mi je i greška jer sam vremenom shvatio koliko kontinuiran marketing može pomoći. Kada sve završiš, testiraš koliko god možeš, poraviš i zategnež, kupiš slot na Steamu i postaviš build, za mjesec dana klikneš publish i eto ga. Nakon toga šalješ keyeve streamerima i youtuberima da probaju i pokažu igru. 80% ti neće odgovoriti ali onih 20% te mogu baš staviti na mapu. Razmišljam da na svom youtube kanalu počnem serijal o gamedevu za početnike pa će ti nešto od tih videa možda pomoći da hobi postane profesija, jer je industrija jako isplativa a proces pravljenja igre je pravo zabavan ako zagrizeš i istraješ.

Svi koji nisu uhvatili key, imam manji broj ključeva kojih želim da se riješim tako da mi pošaljite PP da vam dam. Bolje nekom domaćem ko će mi dati iskreniji feedback nego da valjam ključeve Amerima i Rusima.

Ako je neko slučajno zainteresovan da bude tester sljedeće godine, pravim novi fantasy FPS smješten u Tvrtkovo doba. Produkcija je u jako ranoj fazi tako da će izgledati bolje i testiranje neće početi za barem još koju godinu. Nije za malo osjetljivije jer igra neće imati nikakav filter, bit će psovanja, krvi, komadanja tijela i full golotinje, ali sve smješteno u simpatično nevin art style. Planirano je da bude u stilu Supralanda, ali na našem prostoru na kraju 14. vijeka, sa Tvrtkom, Lazarom, Turcima, i perkovima za svaki narod ako im se pridružiš. Eto, da ne vazim previše.

Image

Image

Image
Vrlo je bitno od ranih buildova već pomalo davati ljudima da isprobaju - bili to članovi porodice, prijatelji ili neki alfa testeri.
Feedback je vrlo bitan :)
Super si ti odradio prvu igru, a jedva čekam da vidim sljedeću :bih:

Pošto imam gamerski community, pokušaću naći barem 5-10 kandidata koji redovno streamaju, da malo zaigraju i tvoju igru :)
A što se tiče novog projekta, super ideja - imao sam sličnih (ali znanje ni blizu hahaha). Mislim da je to veliki projekat da sam radiš, možda ne bi bilo loše naći još par ljudi da sarađujete. Biće ti lakše držati fokus i podijeliti poslove i zadatke.

U svakom slučaju, samo nastavi - vjerujem da ovdje skoro svi podržavaju to što radiš :thumbup:

@foxlife
Svi mi koji učimo ili smo učili game dev/design imamo isti problem - započnemo igru i ne završimo je
A onda nakon nekog vremena započnemo drugu, pa ni nju ne završimo

I sve tako u nedogled :lol:
ma ja sam odustao zbog drugih stvari
moj problem je sto vise stvari pocnem u isto vrijeme pa se ne posvecujem svima 100% nego se okrenem onome sto mi lici na najuspjesnije pa se vjerovatno tu nekad i zeznem pa odustanem od mnogo boljih stvari

ova igra koju sam ja poceo je jednostavna igra i uglavnom klikanje kao sto je u biti sa svim simulatorima tycoonima i sl :D
Averus

#38102 Re: Vaše voljene PC igre (piraterija će rezultirati banom!)

Post by Averus »

"Vodim te na kafu Simulator" :D
foxlife

#38103 Re: Vaše voljene PC igre (piraterija će rezultirati banom!)

Post by foxlife »

Averus wrote: 30/09/2021 11:18 "Vodim te na kafu Simulator" :D
i ja tebe na popravljanje ogrebotina simulator :D

ma u biti bilo je ono tipa drug tycoon
kupi jeftino prodaj skuplje iz kvarta u kvart bez ikakve pokretne grafike nego mapa sa tackama svrakino alipasino dobrinja kosevsko itd
al nisam bio ni blizu realizacije i odustanem
Averus

#38104 Re: Vaše voljene PC igre (piraterija će rezultirati banom!)

Post by Averus »

Ja što se programiranja tiče mogu već napraviti nešto koliko-toliko igrivo
Nije mi problem ni muzika/zvuk jer sam u prošlosti ono "pokvasio nogice" u muzici i audio produkciji
Mene samo jebe grafika tj. vizuelni asseti, jer sam što se tiče crtanja, modeliranja itd. totalna taraba

Evo npr ovo sam napravio za jedan dan, kao vježbu na Unity Learn platformi.
https://play.unity.com/mg/other/webgl-builds-103819
(Znam da ima typo 'Bals' umjesto 'Balls', radim na sljedećem buildu, pa će i to biti popravljeno :D)

Sve sam assete sam napravio (beepbox za zvuk, photoshop za 'art')
Daleko je to od onoga što bih ja htio da radim, međutim negdje se mora početi :)

Najjači su indijci - svako drugo pitanje u communityma je "How to make GTA" i "How to make MMO" :lol:

ovo sam nekad radio 3d level design vježbu
https://www.youtube.com/watch?v=mWuYMEYFV_k
nekome

#38105 Re: Vaše voljene PC igre (piraterija će rezultirati banom!)

Post by nekome »

@FunkyzeitGames cestitke

filozofija: mozda si i zavrsio jer nisi nikome govorio; naravno zavisi od osobe ali jedno "sto ce ti to" ili "sta igru, ti?!" "sta ce ti to" "e cuj igru haha" je dovoljno da te baci u krizu identiteta a kamo li da odustanes od igre

je li bolje kupiti na steamu ili nekako drugacije jer ocigledno i steam uzima sebi proviziju
Averus

#38106 Re: Vaše voljene PC igre (piraterija će rezultirati banom!)

Post by Averus »

Da, baš tako - sve se bolje i uspješnije odradi kad se šuti o tome.
Štaviše, postoji psihološki momenat gdje doslovno prevarimo svoj mozak kada se pohvalimo nečim.

Zato mnogo ljudi koji krenu npr u teretanu, brzo prestanu. Jer imaju potrebu da kažu "hej krenuo sam" i time već mozgu daju određeni nivo satisfakcije - da se nečim pohvali. I onda mozak kaže "eto ga, gotovo". Ako se dobro sjećam, objasnili su to kao da mozak samohvalu shvata kao posljednji korak nekog posla i zato dođe do takvih momenata... :D
foxlife

#38107 Re: Vaše voljene PC igre (piraterija će rezultirati banom!)

Post by foxlife »

upravu si ovo za samohvalu
to je ta psihologija
znam da sam milion puta nesto poceo i kad uspijem prestanem umjesto da usavrsavam npr
nekome

#38108 Re: Vaše voljene PC igre (piraterija će rezultirati banom!)

Post by nekome »

Averus wrote: 30/09/2021 13:18 Da, baš tako - sve se bolje i uspješnije odradi kad se šuti o tome.
Štaviše, postoji psihološki momenat gdje doslovno prevarimo svoj mozak kada se pohvalimo nečim.

Zato mnogo ljudi koji krenu npr u teretanu, brzo prestanu. Jer imaju potrebu da kažu "hej krenuo sam" i time već mozgu daju određeni nivo satisfakcije - da se nečim pohvali. I onda mozak kaže "eto ga, gotovo". Ako se dobro sjećam, objasnili su to kao da mozak samohvalu shvata kao posljednji korak nekog posla i zato dođe do takvih momenata... :D
Ma ja sam vise ciljao na nase okruzenje ali ima dosta i kako se mi nosimo sa tim. Kontra tome, mnogo je lakse kad sa nekim radis i kad imas koga pitati.
foxlife

#38109 Re: Vaše voljene PC igre (piraterija će rezultirati banom!)

Post by foxlife »

a to za okruzenje si 99% upravu
sta god da pocnes pola ce ih reci ma ne znas ti to drugo pola ce ono ma ne mozes ti to itd
Tito_i_Partija

#38110 Re: Vaše voljene PC igre (piraterija će rezultirati banom!)

Post by Tito_i_Partija »

ExNihilo wrote: 30/09/2021 09:02
Tito_i_Partija wrote: 29/09/2021 13:33

Ma kakvi, i to je razmazeni stil za razmazene mase. Samo ASCII igre ili nista. :D

Sta ti igras ovih dana?
Ništa, jarane. :(
Kako ba? :(

Ako je stvarno "pregorila psiha", k'o sto kazes, onda je to jos veci razlog da sebi nadjes neki escape u obliku igre. Igre su fakat terapija, u to sam se licno uvjerio, jer bi bez njih ja davno prolup'o. Daleko bolje i ucinkovitije od filmova, knjiga i ostalih medija.

Reci koji zanr preferiras da ti slozim koju preporuku. Ne daj se, jaro. :)
ExNihilo

#38111 Re: Vaše voljene PC igre (piraterija će rezultirati banom!)

Post by ExNihilo »

Tito_i_Partija wrote: 30/09/2021 13:51
ExNihilo wrote: 30/09/2021 09:02

Ništa, jarane. :(

Ako je stvarno "pregorila psiha", k'o sto kazes, onda je to jos veci razlog da sebi nadjes neki escape u obliku igre. Igre su fakat terapija, u to sam se licno uvjerio, jer bi bez njih ja davno prolup'o. Daleko bolje i ucinkovitije od filmova, knjiga i ostalih medija.

Vazda sam RPG igrao, ali nemam više volje, vremena, ni konzistentnosti u igranju potrebnog za isti. Tako da mi preporuči nešto kratko i slatko, bez obzira koji je žanr. :D
FunkyzeitGames

#38112 Re: Vaše voljene PC igre (piraterija će rezultirati banom!)

Post by FunkyzeitGames »

Averus wrote: 30/09/2021 11:04
FunkyzeitGames wrote: 30/09/2021 10:45
Spoiler
Show

Hvala ti puno, i hvala na podršci u vidu kupovine igre. Ideja mi je došla od zezancija sa nekih fitness foruma i njihovog alfa-beta mačo prcanja koji furaju, tako da je igra mala parodija toga u osnovi i sirovi Bošnjo sa hrapavim glasom je bio idealan lik za takvu igru. Priča je nastajala usput ali od početka je to bio astronaut BOSA-e jer sam htio da malo zakoračimo u neki žanr koji nije ratna drama, i dizajn odijela i logoa sam posebno uradio. Kompletan proces je trajao 9 mjeseci do publishing verzije igre i imao sam sreće što se bavim fotografijom pa sam vizuelni stil sa gomilom pomalo starih free modela mogao da dovedem na neki relativno moderan nivo. Sve sam sam radio u UE4 i prilično diskretno (ni porodica mi nije imala pojma da pravim igru dok nisam došao na build mjesec dana prije publishinga) što mi je i greška jer sam vremenom shvatio koliko kontinuiran marketing može pomoći. Kada sve završiš, testiraš koliko god možeš, poraviš i zategnež, kupiš slot na Steamu i postaviš build, za mjesec dana klikneš publish i eto ga. Nakon toga šalješ keyeve streamerima i youtuberima da probaju i pokažu igru. 80% ti neće odgovoriti ali onih 20% te mogu baš staviti na mapu. Razmišljam da na svom youtube kanalu počnem serijal o gamedevu za početnike pa će ti nešto od tih videa možda pomoći da hobi postane profesija, jer je industrija jako isplativa a proces pravljenja igre je pravo zabavan ako zagrizeš i istraješ.

Svi koji nisu uhvatili key, imam manji broj ključeva kojih želim da se riješim tako da mi pošaljite PP da vam dam. Bolje nekom domaćem ko će mi dati iskreniji feedback nego da valjam ključeve Amerima i Rusima.

Ako je neko slučajno zainteresovan da bude tester sljedeće godine, pravim novi fantasy FPS smješten u Tvrtkovo doba. Produkcija je u jako ranoj fazi tako da će izgledati bolje i testiranje neće početi za barem još koju godinu. Nije za malo osjetljivije jer igra neće imati nikakav filter, bit će psovanja, krvi, komadanja tijela i full golotinje, ali sve smješteno u simpatično nevin art style. Planirano je da bude u stilu Supralanda, ali na našem prostoru na kraju 14. vijeka, sa Tvrtkom, Lazarom, Turcima, i perkovima za svaki narod ako im se pridružiš. Eto, da ne vazim previše.

Image

Image

Image
Vrlo je bitno od ranih buildova već pomalo davati ljudima da isprobaju - bili to članovi porodice, prijatelji ili neki alfa testeri.
Feedback je vrlo bitan :)
Super si ti odradio prvu igru, a jedva čekam da vidim sljedeću :bih:

Pošto imam gamerski community, pokušaću naći barem 5-10 kandidata koji redovno streamaju, da malo zaigraju i tvoju igru :)
A što se tiče novog projekta, super ideja - imao sam sličnih (ali znanje ni blizu hahaha). Mislim da je to veliki projekat da sam radiš, možda ne bi bilo loše naći još par ljudi da sarađujete. Biće ti lakše držati fokus i podijeliti poslove i zadatke.

U svakom slučaju, samo nastavi - vjerujem da ovdje skoro svi podržavaju to što radiš :thumbup:

@foxlife
Svi mi koji učimo ili smo učili game dev/design imamo isti problem - započnemo igru i ne završimo je
A onda nakon nekog vremena započnemo drugu, pa ni nju ne završimo

I sve tako u nedogled :lol:
Hvala puno na podršci. Da, ovaj projekat je malo veći zalogaj, većinu mogu sam da uradim ali vjerovatno će mi trebati modeleri eventualno za NPC-jeve i bossove. Može biti da neki crowdfunding organizujem čim funkcionalan demo bude spreman, tada ću znati gdje je igra šuplja i koliko bi mi koje pomoći tebalo.
nekome

#38113 Re: Vaše voljene PC igre (piraterija će rezultirati banom!)

Post by nekome »

ExNihilo wrote: 30/09/2021 13:58 Vazda sam RPG igrao, ali nemam više volje, vremena, ni konzistentnosti u igranju potrebnog za isti. Tako da mi preporuči nešto kratko i slatko, bez obzira koji je žanr. :D
https://oldgamesdownload.com/virtua-tennis/

old but gold :lol:
FunkyzeitGames

#38114 Re: Vaše voljene PC igre (piraterija će rezultirati banom!)

Post by FunkyzeitGames »

nekome wrote: 30/09/2021 12:10 @FunkyzeitGames cestitke

filozofija: mozda si i zavrsio jer nisi nikome govorio; naravno zavisi od osobe ali jedno "sto ce ti to" ili "sta igru, ti?!" "sta ce ti to" "e cuj igru haha" je dovoljno da te baci u krizu identiteta a kamo li da odustanes od igre

je li bolje kupiti na steamu ili nekako drugacije jer ocigledno i steam uzima sebi proviziju
To mi je otprilie i bila filozofija u početku jer sam imao dosta tih "kakvi mi i igre, pusti se toga" ljudi u okruženju, takve sam eventualno distancirao od sebe. Međutim čovjek postane imun na obeshrabrenja nakon što sebi dokaže da je moguće napraviti samostalno nešto.

Steam je malo bolji jer tu review kupljene kopije ulazi u score igre, itch.io je za nijansu bolji za moj profit ali ta nijansa mi ne znači previše trenutno, igra je isplatila uloženo odavno i bitnije mi je da se formira neki opipljiv rejting na Steamu.
ExNihilo

#38115 Re: Vaše voljene PC igre (piraterija će rezultirati banom!)

Post by ExNihilo »

FunkyzeitGames wrote: 30/09/2021 14:33
nekome wrote: 30/09/2021 12:10 @FunkyzeitGames cestitke

To mi je otprilie i bila filozofija u početku jer sam imao dosta tih "kakvi mi i igre, pusti se toga" ljudi u okruženju, takve sam eventualno distancirao od sebe. Međutim čovjek postane imun na obeshrabrenja nakon što sebi dokaže da je moguće napraviti samostalno nešto.

Steam je malo bolji jer tu review kupljene kopije ulazi u score igre, itch.io je za nijansu bolji za moj profit ali ta nijansa mi ne znači previše trenutno, igra je isplatila uloženo odavno i bitnije mi je da se formira neki opipljiv rejting na Steamu.
Kakav si sa C#? :D Jesi li ulagao u marketing? I kakvi su troškovi bili vezani za produkciju?
Tito_i_Partija

#38116 Re: Vaše voljene PC igre (piraterija će rezultirati banom!)

Post by Tito_i_Partija »

Chmoljo wrote: 30/09/2021 09:00
ferratilis wrote: 29/09/2021 19:24

:lol: :thumbup:

Ovo je vise probni build za prvi put. Nesto lagano dok ne vidim sta je novo i kakvi su kompanjoni, pa poslije cu igrati kao Magus, Slayer ili Cavalier. Htio sam Paladina, ali prvi NPC kojeg upoznas je paladin/tank pa zato nisam.
al fkt, što će ti tolika karizma pored željeznog nakurnjaka. sa onakvim itemom karizma je maksimizirana :D
Hoce Fero da bude poput Aresa iz serije Xena, da ih ubija dobrim izgledom. :D

Image
FunkyzeitGames

#38117 Re: Vaše voljene PC igre (piraterija će rezultirati banom!)

Post by FunkyzeitGames »

ExNihilo wrote: 30/09/2021 14:35
FunkyzeitGames wrote: 30/09/2021 14:33

Kakav si sa C#? :D Jesi li ulagao u marketing? I kakvi su troškovi bili vezani za produkciju?
Unreal radi sa C++ logikom, tako da tu upijam znanje i volim da kažem da sam prilično solidan ali vazda naleti čovjek na neku banalnost koja ga spusti na zemlju, tako da ću reći da sam ok. :D Marketing nisam puno iskreno ali planiram da malo aktiviram dok igra nije postala "stara", isto tako i za ulaganje u projekat, kompletna igra je urađena za oko 150-200$ ulaganja u assete i na Steam ID, plus rad naravno.
foxlife

#38118 Re: Vaše voljene PC igre (piraterija će rezultirati banom!)

Post by foxlife »

ExNihilo wrote: 30/09/2021 13:58

Vazda sam RPG igrao, ali nemam više volje, vremena, ni konzistentnosti u igranju potrebnog za isti. Tako da mi preporuči nešto kratko i slatko, bez obzira koji je žanr. :D
red light district simulator
Tito_i_Partija

#38119 Re: Vaše voljene PC igre (piraterija će rezultirati banom!)

Post by Tito_i_Partija »

Moze. Kratko, slatko, a i prelijepo. :)

https://www.thealtocollection.com/
ExNihilo

#38120 Re: Vaše voljene PC igre (piraterija će rezultirati banom!)

Post by ExNihilo »

FunkyzeitGames wrote: 30/09/2021 14:47
ExNihilo wrote: 30/09/2021 14:35

Unreal radi sa C++ logikom, tako da tu upijam znanje i volim da kažem da sam prilično solidan ali vazda naleti čovjek na neku banalnost koja ga spusti na zemlju, tako da ću reći da sam ok. :D Marketing nisam puno iskreno ali planiram da malo aktiviram dok igra nije postala "stara", isto tako i za ulaganje u projekat, kompletna igra je urađena za oko 150-200$ ulaganja u assete i na Steam ID, plus rad naravno.
Koliko košta slot na Steamu?

Mislio sam da si radio u Unity, pa zato upitah za C#. Jesi inače developer ili si učio C++ specifično za ove potrebe?
ExNihilo

#38121 Re: Vaše voljene PC igre (piraterija će rezultirati banom!)

Post by ExNihilo »

Tito_i_Partija wrote: 30/09/2021 14:48

Moze. Kratko, slatko, a i prelijepo. :)

https://www.thealtocollection.com/
Hvala Titaga. :D
FunkyzeitGames

#38122 Re: Vaše voljene PC igre (piraterija će rezultirati banom!)

Post by FunkyzeitGames »

Averus wrote: 30/09/2021 11:53 Ja što se programiranja tiče mogu već napraviti nešto koliko-toliko igrivo
Nije mi problem ni muzika/zvuk jer sam u prošlosti ono "pokvasio nogice" u muzici i audio produkciji
Mene samo jebe grafika tj. vizuelni asseti, jer sam što se tiče crtanja, modeliranja itd. totalna taraba

Evo npr ovo sam napravio za jedan dan, kao vježbu na Unity Learn platformi.
https://play.unity.com/mg/other/webgl-builds-103819
(Znam da ima typo 'Bals' umjesto 'Balls', radim na sljedećem buildu, pa će i to biti popravljeno :D)

Sve sam assete sam napravio (beepbox za zvuk, photoshop za 'art')
Daleko je to od onoga što bih ja htio da radim, međutim negdje se mora početi :)

Najjači su indijci - svako drugo pitanje u communityma je "How to make GTA" i "How to make MMO" :lol:

ovo sam nekad radio 3d level design vježbu
https://www.youtube.com/watch?v=mWuYMEYFV_k
Sa ove tačke ih većinu možeš ubaciti. :D

Image

Prijedlog da dodaš objekte/prepreke koji se kreću lijevo-desno, ili da recimo spawna random upgrades tipa teža lopta, lopta koja ignoriše pokretne objekte, šire posude, x2 multiplier posude, sporije kretanje prepreka, zaustavljanje pokretnih prepreka na 5-10s itd., i da te upgrades budu na mjestima gdje će igrač možda da rizikuje da izgubi loptu ali ih može pokupiti loptom loptom ako je malo vještiji. Čak i vrijeme od recimo 2min pa da možeš da pokupiš upgrades od +20s. Fin ti je i jednostavan koncept i sa dosta potencijala za širenje.
Last edited by FunkyzeitGames on 30/09/2021 15:07, edited 1 time in total.
FunkyzeitGames

#38123 Re: Vaše voljene PC igre (piraterija će rezultirati banom!)

Post by FunkyzeitGames »

ExNihilo wrote: 30/09/2021 14:50
FunkyzeitGames wrote: 30/09/2021 14:47

Koliko košta slot na Steamu?

Mislio sam da si radio u Unity, pa zato upitah za C#. Jesi inače developer ili si učio C++ specifično za ove potrebe?
100$ je objava igre na platformi. Bio sam kao neki web developer ali kada sam prije tri godine dobio šansu da učim game development bez razmišljanja sam se prebacio na to.
ProgramskiJezik

#38124 Re: Vaše voljene PC igre (piraterija će rezultirati banom!)

Post by ProgramskiJezik »

Da mi je dozivit da nije que u new world..
REDDEVILS

#38125 Re: Vaše voljene PC igre (piraterija će rezultirati banom!)

Post by REDDEVILS »

Hvala @FunkyzeitGames preuzeo sam igru 🙂💪🏻😎
Image
Last edited by REDDEVILS on 30/09/2021 15:49, edited 1 time in total.
Post Reply