Popularne stvari koje ne kontam
- dječak sa šibicama
#38026 Re: Popularne stvari koje ne kontam
Nije bas isto, za balkanca auto jeste statusni simbol ali bolji auto -> sigurniji auto, brzi, pouzdaniji, moze zivot spasiti u krajnjem slucaju. Nije isto sudariti se u Volvu i u Golvu 2.
Telefon od 500 maraka radi isto sto i telefon od 2500 maraka, ja ne vidim razliku, bolja kamera? jaka stvar, zadovoljan sam i slikama sa ovog od 400 km. Sestra od firme svaku godinu dobije zadnji krik mode iz iPhonea, ja zaista ne vidim po cemu je on tako posebno dobar da kosta 2 milje ili vise.
Telefon od 500 maraka radi isto sto i telefon od 2500 maraka, ja ne vidim razliku, bolja kamera? jaka stvar, zadovoljan sam i slikama sa ovog od 400 km. Sestra od firme svaku godinu dobije zadnji krik mode iz iPhonea, ja zaista ne vidim po cemu je on tako posebno dobar da kosta 2 milje ili vise.
-
suspect_zero
#38027 Re: Popularne stvari koje ne kontam
Koristim ga sve dok me ne počne dobro zajebavati, lediti, resetovati sam, usporavati igricu,....znači 5 godina izdrži
Ali ne havizam kako se uspije 5000 slika naslikati, jbt sta radis po vazdan
šolja kafe, komad pice, zdjela makarona, dijete na tuti, nožni prsti....
Ali ne havizam kako se uspije 5000 slika naslikati, jbt sta radis po vazdan
- darius_maximus
#38028 Re: Popularne stvari koje ne kontam
A onda bi svi vozali Toyotu Landcruiser od prije 20-30 godina, s manje (ili nikako) elektronike, koji neće iznevjeriti ni na najtežim terenima.dječak sa šibicama wrote: ↑12/09/2024 12:05 Nije bas isto, za balkanca auto jeste statusni simbol ali bolji auto -> sigurniji auto, brzi, pouzdaniji, moze zivot spasiti u krajnjem slucaju. Nije isto sudariti se u Volvu i u Golvu 2.
Što se telefona tiče, osjeti se razlika nakon 3-4 godine, pogotovo kada se softver prestane updatetati i kada developeri ne optimiziraju aplikacije za starije operativne sisteme, ali definitivno ti ne treba uvijek najnoviji telefon.
Zato postoji kategorija "najbolji" (koji je obično najnoviji) i "best buy" (obično prethodna generacija koja je sada odjednom jeftinija, a zviždi telefon). Ja sam obično u kategoriji best buy.
- Ateista
#38029 Re: Popularne stvari koje ne kontam
Ma sve je skoro danas statusni simbol, uzima se da se pokaze da imas i da mozes. Stvar je u tome sto je za auta malo teze kupiti neki bas skup, trebas stvarno imati para i moci ga odrzavati, jer ono sto je kod auta ekvivalent najskupljim mobitelima bi bili neki supersportski modeli koji kostaju u stotinama hiljada, mozda i miliona KM, a za najskuplji telefon skoro svako ko ima kakvu takvu redovnu platu moze nekako skuckati par hiljada ili dici kredit, jer su puno manji iznosi u pitanju i nema skupog odrzavanja.
Sve to sto ima razliku u cijeni ima i razluku u kvalitetu i mogucnostima, samo sto je pitanje do koje mjere nam je sta potrebno.
Zavisi puno i od toga ko se cime bavi, kakvi su mu hobiji i zanimanja, neko ce stvarno iskoristiti mogucnosti tih skupih stvari ili je zaljubljenik u to i veliki mu je cejf da to ima, to mi je OK i to postujem, dok ce neko kupovati samo kao statusni simbol i da se dokaze a u stvari niti iskoristi mogucnosti niti vidi razliku, pojma nema sta je kupio, samo da pokaze drugima da moze, to je preseravanje.
- nepass1
#38030 Re: Popularne stvari koje ne kontam
I kod mene nakav xiaomi, cini mi se 380KMdječak sa šibicama wrote: ↑12/09/2024 10:47 Ja i danas koristim Redmi Note 9 Pro, star nekoliko godina placen nekakvih 400 km ili manje
Mozda ja nisam normalan ali dati za telefon 1500 ili 2000 km![]()
- nepass1
#38031 Re: Popularne stvari koje ne kontam
Posto mi buraz nosa iphone 15 onaj veliki jedino sto sam ja skontao, dosta bolja fluidnost. Npr otvoris kartu nema onog ucitavanja to leti sve. I bolja kamera.dječak sa šibicama wrote: ↑12/09/2024 12:05 Nije bas isto, za balkanca auto jeste statusni simbol ali bolji auto -> sigurniji auto, brzi, pouzdaniji, moze zivot spasiti u krajnjem slucaju. Nije isto sudariti se u Volvu i u Golvu 2.
- Ateista
#38032 Re: Popularne stvari koje ne kontam
Sta god da kupujes u nekom donjem i srednjem cjenovnom rangu je vecinom linearan odnos povecanja cijena i kvaliteta, ili koliko para toliko i muzike. Kada idemo prema najvecem kvalitetu, cijena raste drasticno vise u odnosu na kvalitet, platis duplo vise za mozda 10% bolji kvalitet, sto se vise ide prema vrhu to je ta razlika veca, razlika u kvalitetu minimalna i samo su u pitanju nijanse, a cijena drasticno raste.dječak sa šibicama wrote: ↑12/09/2024 12:05 Nije bas isto, za balkanca auto jeste statusni simbol ali bolji auto -> sigurniji auto, brzi, pouzdaniji, moze zivot spasiti u krajnjem slucaju. Nije isto sudariti se u Volvu i u Golvu 2.
Razlika kod telefona i auta je prvenstveno u iznosima o kojim govorimo, pomenuo sam u prethodnom postu da je ekvivalent najskupljih telefona auto koji kosta stotine hiljada ili koji milion, niko od obicnih ljudi uopste razmislja o tom cjenovnom rangu kad kupuje auto. Vecinom je to pitanje hoces li kupiti neki polovan auto od 4-5K ili neki od 30-50k, i razlika izmedju tih je kao da biras telefon izmedju nokie 3310 i nekog Redmia od 400-500KM, svakako da ces dobiti puno vise opcija sa ovim Redmijem i mogucnosti, da je tu razlika itekako primijetna, kao i izmedju auta od 5k i od 40k gdje ce ovaj sigurno biti puno sigurniji, udobniji, i imati vise mogucnosti. Poredjenje Redmia od 500KM i najnovijeg iPhona ili Samsunga je kao da poredis jedan dobar auto od 50K i nekog napucanog Mercedesa i BMW-a od 500.000, obicni ljudi ce tesko iskoristiti prednosti i jednog i drugog u najvisem cjenovnom rangu, u ovom nizem i srednjem ce svako primijeiti razliku i moci je iskoristiti.
- nepass1
#38033 Re: Popularne stvari koje ne kontam
Ma djeca od 10g to nosaju i ako nemas iphone nece da se druze stobom.Ateista wrote: ↑12/09/2024 15:13Ma sve je skoro danas statusni simbol, uzima se da se pokaze da imas i da mozes. Stvar je u tome sto je za auta malo teze kupiti neki bas skup, trebas stvarno imati para i moci ga odrzavati, jer ono sto je kod auta ekvivalent najskupljim mobitelima bi bili neki supersportski modeli koji kostaju u stotinama hiljada, mozda i miliona KM, a za najskuplji telefon skoro svako ko ima kakvu takvu redovnu platu moze nekako skuckati par hiljada ili dici kredit, jer su puno manji iznosi u pitanju i nema skupog odrzavanja.
Sve to sto ima razliku u cijeni ima i razluku u kvalitetu i mogucnostima, samo sto je pitanje do koje mjere nam je sta potrebno.
Zavisi puno i od toga ko se cime bavi, kakvi su mu hobiji i zanimanja, neko ce stvarno iskoristiti mogucnosti tih skupih stvari ili je zaljubljenik u to i veliki mu je cejf da to ima, to mi je OK i to postujem, dok ce neko kupovati samo kao statusni simbol i da se dokaze a u stvari niti iskoristi mogucnosti niti vidi razliku, pojma nema sta je kupio, samo da pokaze drugima da moze, to je preseravanje.
Prosjecni bosnjo ne zna ni napisati iphone
- Ateista
#38034 Re: Popularne stvari koje ne kontam
Ma naravno, to je postao obicni statusni simbol i nista drugo. Sve ecentualne prednosti tog telefona jedan desetogodisnjak ne moze iskoristiti, osim donekle za igrice da bolje rade.nepass1 wrote: ↑12/09/2024 15:36Ma djeca od 10g to nosaju i ako nemas iphone nece da se druze stobom.Ateista wrote: ↑12/09/2024 15:13Ma sve je skoro danas statusni simbol, uzima se da se pokaze da imas i da mozes. Stvar je u tome sto je za auta malo teze kupiti neki bas skup, trebas stvarno imati para i moci ga odrzavati, jer ono sto je kod auta ekvivalent najskupljim mobitelima bi bili neki supersportski modeli koji kostaju u stotinama hiljada, mozda i miliona KM, a za najskuplji telefon skoro svako ko ima kakvu takvu redovnu platu moze nekako skuckati par hiljada ili dici kredit, jer su puno manji iznosi u pitanju i nema skupog odrzavanja.
Prosjecni bosnjo ne zna ni napisati iphone
-
izvrsni direktor
- Vozim: Premium
#38035 Re: Popularne stvari koje ne kontam
To sto je tebi nebitno kakve su slike, ne treba da znaci da nikome ne treba biti bitnodječak sa šibicama wrote: ↑12/09/2024 12:05 bolja kamera? jaka stvar, zadovoljan sam i slikama sa ovog od 400 km.
- Ateista
#38036 Re: Popularne stvari koje ne kontam
Meni je malo besmisleno da neko daje tolike pare zbog malo boljih slika i onda kupuje TELEFON sa kamerom.izvrsni direktor wrote: ↑12/09/2024 15:52To sto je tebi nebitno kakve su slike, ne treba da znaci da nikome ne treba biti bitnodječak sa šibicama wrote: ↑12/09/2024 12:05 bolja kamera? jaka stvar, zadovoljan sam i slikama sa ovog od 400 km.
- Velkoski
- ModeratorNaBezCenzure
- Vozim: Golf 7 GTI
#38037 Re: Popularne stvari koje ne kontam
100x fluidniji rad, 60 fps 4k klipovi, dobra baterija, u mnogim slučajevima radim s telefona i to bi mi bila patnja sa starog Poca, sa Dexom mogu napraviti i desktop varijantu gdje zatreba
poštujem da vama ne treba, ali lupetate
poštujem da vama ne treba, ali lupetate
- Ateista
#38038 Re: Popularne stvari koje ne kontam
100x fluidniji sigurno nije, mozda 10-20% maksimalno. 60fps i 4k ima i moja kanta.
Opet, ako radis ozbiljno na telefonu i iskoristis njegove prednosti, onda postujem. Malo ko stvarno iskoristi i vecinom je preseravanje.
Meni ne treba, posao koji radim se svakako ne moze raditi na telefonu, ali itekako iskoristim dobru konfiguraciju kompjutera i tu mi jako znaci razlika izmedju kompjutera od 1k i od 7k.
- Ozimician
#38039 Re: Popularne stvari koje ne kontam
I Dacia Sandero te preveze od tacke A do tacke B.
I stan u Svrakinom je mozda bolji od skupljeg stana u Centru.
O ukusima se ne raspravlja.
I stan u Svrakinom je mozda bolji od skupljeg stana u Centru.
O ukusima se ne raspravlja.
- Dope_Man
#38040 Re: Popularne stvari koje ne kontam
Samo sto S klasa kosta kao stan, pa se zadovoljis i Sanderom.
Sto za stan u Centru ne da ni banka lovu, pa moze i u Svrakinom.
A fotnel, sto rece kolega iznad, svako sa platom moze bar uzeti na kredu i mazati pastetu al ce ga do sljedece godine otplatiti... pa onda ajmo jovo nanovo jer vec izasla 17ka. Ljudi se qurche tamo gdje mogu. Najkice, iPhone i sila.
Sto za stan u Centru ne da ni banka lovu, pa moze i u Svrakinom.
A fotnel, sto rece kolega iznad, svako sa platom moze bar uzeti na kredu i mazati pastetu al ce ga do sljedece godine otplatiti... pa onda ajmo jovo nanovo jer vec izasla 17ka. Ljudi se qurche tamo gdje mogu. Najkice, iPhone i sila.
Last edited by Dope_Man on 12/09/2024 16:37, edited 1 time in total.
- Ozimician
#38041 Re: Popularne stvari koje ne kontam
Zato kazem, svakom svacije, ja imam kolegicu u Njemackoj koja kupuje iPhone na rate (imamo ista primanja), dok je meni van pameti auto kupiti na kredit, ali svako valjda zna sta je za njega najbolje.
-
izvrsni direktor
#38042 Re: Popularne stvari koje ne kontam
Ne radi se o MALO boljim slikamaAteista wrote: ↑12/09/2024 15:56Meni je malo besmisleno da neko daje tolike pare zbog malo boljih slika i onda kupuje TELEFON sa kamerom.izvrsni direktor wrote: ↑12/09/2024 15:52To sto je tebi nebitno kakve su slike, ne treba da znaci da nikome ne treba biti bitnodječak sa šibicama wrote: ↑12/09/2024 12:05 bolja kamera? jaka stvar, zadovoljan sam i slikama sa ovog od 400 km.![]()
- Sanjarko
#38043 Re: Popularne stvari koje ne kontam
Gulio laptop 10 godina skoro dok nije počela slika da titra i plastika popucala i varničit pomalo, trebao, ne morao uzeti novi i uzmem jeftino dobar neki prije ove inflacije u Korona njesra, gulim ga već 2 ili jače od 2 godine.
Mobitel uzeli jeftino isto ali prije njega za manje od 200 ili oko 200 KM, Redmi neki, gulio ga i vidio akciju i jeftino poslije skoro ili oko 4 godine uzmemo Samsung neki od 200 i nešto KM.
Crkli mobiteli. Prvo moj, pa starin. A gulili prethodne od 100 i nešto KM godinama i to 6 i 8 godina.
Taj Redmi ja dao staroj i koristi ga ona još, a ona meni prepustila Samsung.
Jednostavno crklo sve, nije više se moglo se upotrebljavati, a potreba su danas mobiteli i uređaji mnogi, auta pogotovo za mnoge.
Čak i kompjuter.
Mobitel uzeli jeftino isto ali prije njega za manje od 200 ili oko 200 KM, Redmi neki, gulio ga i vidio akciju i jeftino poslije skoro ili oko 4 godine uzmemo Samsung neki od 200 i nešto KM.
Crkli mobiteli. Prvo moj, pa starin. A gulili prethodne od 100 i nešto KM godinama i to 6 i 8 godina.
Taj Redmi ja dao staroj i koristi ga ona još, a ona meni prepustila Samsung.
Jednostavno crklo sve, nije više se moglo se upotrebljavati, a potreba su danas mobiteli i uređaji mnogi, auta pogotovo za mnoge.
Čak i kompjuter.
- Sanjarko
#38044 Re: Popularne stvari koje ne kontam
Ja ne kontam koji je đavo ušao u narod? Postao zavidan/ljubomoran pravo.
Primjerice na mene i staru što ona ima minimalnu penziju, a ja primanje na bolest.
Dva primanja kao nečije jedno.
Primjerice na mene i staru što ona ima minimalnu penziju, a ja primanje na bolest.
Dva primanja kao nečije jedno.
- Ateista
#38045 Re: Popularne stvari koje ne kontam
Koliko god da su bolje, to je i dalje telefon sa kamerom. Za te pare mozes solidan dslr i objektiv kupiti kome je do boljih slika, jedino sto ga treba znati i koristiti.izvrsni direktor wrote: ↑12/09/2024 16:44Ne radi se o MALO boljim slikamaAteista wrote: ↑12/09/2024 15:56Meni je malo besmisleno da neko daje tolike pare zbog malo boljih slika i onda kupuje TELEFON sa kamerom.izvrsni direktor wrote: ↑12/09/2024 15:52
To sto je tebi nebitno kakve su slike, ne treba da znaci da nikome ne treba biti bitno![]()
- ultima_palabra
- Velkoski
- ModeratorNaBezCenzure
- Vozim: Golf 7 GTI
- Sanjarko
-
izvrsni direktor
#38049 Re: Popularne stvari koje ne kontam
Prosjecan korisnik koji zeli da ima kvalitetne slike i po danu i po mraku umjedto da uzme mobitel koji pravi kvalitetne slike treba da nosa sa sobom dsl, i 2-3 objektiva, da provede par mjeseci uceci o otvoru blende zizinoj daljini ISO i sl ? I sve to samo da ne bi bio pacenik u ocima onih koji su zadovoljni jeftinim mobitelom?Ateista wrote: ↑12/09/2024 17:37Koliko god da su bolje, to je i dalje telefon sa kamerom. Za te pare mozes solidan dslr i objektiv kupiti kome je do boljih slika, jedino sto ga treba znati i koristiti.![]()
Ma bravo
A smijesno je reci da je mala razlika slika izmedju nekog redmi od 300KM i samsunga koji npr ima kamere sa razlicitim objektivima u sebi. Ili sony sa zeiss optikom? Ustvari nije smijesno, vec se gluposti valjaju sa tim poredjenjem.
A pogotovo kao neko ko se citav zivot bavi fotografijom i sljepa ruksak pun opreme, mogu ti reci da se blamiras.
- Ateista
#38050 Re: Popularne stvari koje ne kontam
Nisam ni za koga rekao da je pacenik, samo mi je to sve malo cudno, tema i jeste stvari koje nam nisu jasne, ne znaci da je to ismijavanje nekoga.izvrsni direktor wrote: ↑12/09/2024 19:39Prosjecan korisnik koji zeli da ima kvalitetne slike i po danu i po mraku umjedto da uzme mobitel koji pravi kvalitetne slike treba da nosa sa sobom dsl, i 2-3 objektiva, da provede par mjeseci uceci o otvoru blende zizinoj daljini ISO i sl ? I sve to samo da ne bi bio pacenik u ocima onih koji su zadovoljni jeftinim mobitelom?
Ma bravo
A smijesno je reci da je mala razlika slika izmedju nekog redmi od 300KM i samsunga koji npr ima kamere sa razlicitim objektivima u sebi. Ili sony sa zeiss optikom? Ustvari nije smijesno, vec se gluposti valjaju sa tim poredjenjem.
A pogotovo kao neko ko se citav zivot bavi fotografijom i sljepa ruksak pun opreme, mogu ti reci da se blamiras.
Ko ne zeli prosjecne slike i spreman je dati preko 2.000KM zbog dobrih fotografija, valjda bi trebao biti spreman i da nauci nesto o tome, nije nuklearna fizika, a ne vidim sto bi bio problem kad hoce dobru fotografiju da ponese opremu, ne uvijek naravno. Ne znam, mozda je danas drugacije vrijeme i ljudi zele sve instant i bez truda, ja sam navikao da mi nije problem ako zelim nesto dobro i da se potrudim malo.
Sto se tice poredjenja, ne znam sa kojim ti tacno telefonima poredis, ali danas i neki srednji cjenovni rang skoro svaki ima po nekoliko objektiva, moj ih ima 4 i slike su sasvim dobre. Ne kazem da sa Samsung S serijom nece biti bolje, ali ne toliko drasticno bolje kako se predstavlja, bar ne u odnosu na telefone srednjeg cjenovnog ranga, ne poredimo sa onim najjeftinijim. Svako zna svoje i svako ima pravo da svoje pare trosi na sta hoce, samo i ja imam pravo da se cudim nekim stvarima, siguran sam da se i meni mnogi cude za razne stvari.