Demokratska fronta Željko Komšić

palermo

#38026 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by palermo »

El_comadante wrote:
da je recimo Huesin Živalj (SDA) glasao za aprilski paket Hare ga nebi mogao sam oboriti kad več spominješ
Ili NIjaz Duraković da je glasao....

al kako god da je netko glasao, mene opet začuđuje spremnost da se izjavi da su Hare i Željka najveći kočničari reformi...a još me više iznenađuje spremnost da se ta teza i prihvati samo zbog toga što su u ovom trenutku na istoj političkoj strani sa onim ko ovo izjavi...
El_comadante

#38027 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by El_comadante »

palermo wrote:
El_comadante wrote:
da je recimo Huesin Živalj (SDA) glasao za aprilski paket Hare ga nebi mogao sam oboriti kad več spominješ
Ili NIjaz Duraković da je glasao....

al kako god da je netko glasao, mene opet začuđuje spremnost da se izjavi da su Hare i Željka najveći kočničari reformi...a još me više iznenađuje spremnost da se ta teza i prihvati samo zbog toga što su u ovom trenutku na istoj političkoj strani sa onim ko ovo izjavi...
hoče kazati da sam Hare nije mogao oboriti ovaj zakon nego njegovi plus Živalj i neki iz HDZ1990. a neznam za Durakovica da li je tada sjedio u tom parlamentu koji je odličivao o tome
kluz franjo

#38028 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by kluz franjo »

Evo da završimo pokušaj zabacive...
- Mirsad Ćeman – za,
- Šefik Džaferović – za,
- Hazim Felić – za,
- Izet Hadžić – za,
- Fatima Leho – za,
- Nadžida Mlaćo – za,
- Mirsad Sipović – za,
- Mubera Ušenović – za,
- Mehmed Žilić – protiv,
- Beriz Belkić – protiv,
- Nijaz Duraković – protiv,
- Azra Hadžiahmetović – protiv,
- Adem Huskić – protiv,
- Mehmed Suljkanović – protiv,
- Filip Andrić – protiv,
- Vlatka Komšić – za,
- Martin Raguž – protiv,
- Ruža Sopta – protiv,
- Vinko Zorić – protiv,
- Selim Bešlagić – za,
- Zlatko Lagumdžija – za,
- Jozo Križanović – za,
- Sead Avdić – protiv,
- Muhamed Altić – za,
- Ibrahim Džedović – za,
- Ivo Lozančić – protiv,
- Muhamed Moranjkić – protiv,
- Mladen Potočnik – protiv,
- Miloš Jovanović – za,
- Ljiljana Milićević – za,
- Nenad Mišić – za,
- Momčilo Novaković – za,
- Marija Perkanović – za,
- Dušanka Majkić – za,
- Nikola Špirić – za,
- Milorad Živković – za,
- Jelina Đurković – za,
- Petar Kunić – za,
- Mirko Blagojević – protiv,
- Tihomir Gligorić – za,
- Elmir Jahić – za,
- Senija Kapetanović – protiv
kluz franjo

#38029 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by kluz franjo »

Mene manje interesuje čija će se imena spominjati za 10-ak godina, zbog odluka koje danas donose.
Mene više interesuje koliko stotina hiljada ljudi će manje živjeti na ovim prostorima za 10-ak godina, zbog odluka koje se danas donose?
I kako će živjeti? I sa kim će živjeti?
Nije sve u dnevnoj politici i trenutnim naslovima u medijima...
drug_profi

#38030 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by drug_profi »

Djecu vani spremit da ti mogu slati 300-400 eura kad ostaris jer penzija nece biti...
kluz franjo

#38031 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by kluz franjo »

Ka'e "prosječna plata skočila na preko 900 KM". Ka'e "Super, napredujemo!"
Napredujemo klinca.
Ovi ne mogu naći vozača autobusa, tamo fali rudara...
Jedino budžetskih uhljeba ne fali.

Totalno nekonkurentni privatni sektor mora povećavati troškove radne snage, JER IH NEMA, a ovih patriJotskih zaštitnika na buĐetu sve više i više. I sve više i više nameta treba da ih nahraniš.
I džaba sve objašnjavati. Crtati. Logički ukazivati.

Većina, skoro milion glasača "svih boja" u glas viče "svi su isti ili u pet deka, a pošto su svi isti ja glasam za onog sa dužim... patriJotskim stažom."
Hebem ga, doći će momenat kada će se privrednici obradovati "četnicima, ustašama i mudžahedinima" na Vracama, Ivanu, Komaru i Vlašiću. Reći će: "Može i "ustaša", ako zna i hoće variti. Daj šta daš."

Sve dok je patriJotskog tronošca u glavama ljudi, biće borba do zadnjeg Bošnjaka, Srbina, Hrvata.
Bukvalno zadnjeg.
Ali...
"Ako vam je dobro, onda ništa". A Skajpa, Vibera i Western Uniona će biti i za 10 godina.
Ja ovaj i ovakav patriJotizam "svih boja" množim sa nulom.
muzicar_iz_parka

#38032 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by muzicar_iz_parka »

Što je više dijaspore više se gotovih para sliva u BiH. Još kad zaživi onaj porez od 10% na doznake iz inostranstva.
Ja bi išao korak dalje pa i na graničnim prijelazima kontrolisao ko koliko para ima i uzimao 10% poreza na unešene pare.

PS: Nadam se da ovo ne čita niko iz vlasti, možda se usvoji. :mrgreen:
kluz franjo

#38033 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by kluz franjo »

Znam da je ironija, ali "zvanična" država i patriJotske buĐetlije ozbiljno računaju sa tim prilivima.
Ne kontaju idiJoti, da i to podliježe privrednim i emotivnim zakonima.
Privredne smo vidjeli prije 10-ak godina. Krah svjetske ekonomije, krah priliva.
A emotivni...
Koliko njih će imati emociju upumpavati 300 evrića mjesečno u bh potrošnju kada mater i ćaća umru?
Jahali su razni okupatori, zločinci i agresori po ovim prostorima, ali šta patriJote "svih boja" napraviše zadnjih skoro četvrt vijeka "svojim narodima"...
Takav zulum nije zapamćen.
General War

#38034 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by General War »

kluz franjo wrote:Ka'e "prosječna plata skočila na preko 900 KM". Ka'e "Super, napredujemo!"
Napredujemo klinca.
Ovi ne mogu naći vozača autobusa, tamo fali rudara...
Jedino budžetskih uhljeba ne fali.

Totalno nekonkurentni privatni sektor mora povećavati troškove radne snage, JER IH NEMA, a ovih patriJotskih zaštitnika na buĐetu sve više i više. I sve više i više nameta treba da ih nahraniš.
I džaba sve objašnjavati. Crtati. Logički ukazivati.

Većina, skoro milion glasača "svih boja" u glas viče "svi su isti ili u pet deka, a pošto su svi isti ja glasam za onog sa dužim... patriJotskim stažom."
Hebem ga, doći će momenat kada će se privrednici obradovati "četnicima, ustašama i mudžahedinima" na Vracama, Ivanu, Komaru i Vlašiću. Reći će: "Može i "ustaša", ako zna i hoće variti. Daj šta daš."

Sve dok je patriJotskog tronošca u glavama ljudi, biće borba do zadnjeg Bošnjaka, Srbina, Hrvata.
Bukvalno zadnjeg.
Ali...
"Ako vam je dobro, onda ništa". A Skajpa, Vibera i Western Uniona će biti i za 10 godina.
Ja ovaj i ovakav patriJotizam "svih boja" množim sa nulom.
Patriotski tronozac nije rezultat vec plan koji je gotov serviran, nikad nije ovdje bilo istinske demokratije...rat je poceo da bi se ucvrstili i samo ratom im se moze oduzet to.
malakh
Location: šeher rajvosa - http://aqicn.org/city/bosnia-herzegovin ... s-embassy/
Grijem se na: ćumur
Vozim: opel vektru

#38035 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by malakh »

pemanapemani wrote:
malakh wrote:
izvrsni direktor wrote: ma naravno da nije, valja nas odbraniti od rata, sprijeciti dodika da se otcijepi, sprijeciti komsica da osnuje treci entitet. ima ih koji pretenduju na pola teritorije bih, valja zbiti redove. svi moraju zajedno biti, nema se vremena jedni protiv drugih sad. pusti lazne diplome, glad, lose obrazovanje, odlazak mladih, to sad nije prioritet ljudi moji!!!
ti pokazuješ probleme, a ne nudiš rješenje niti pominješ osobe, stranke koje bi pomenute probleme mogli riješiti?

pod probleme podrazumijevam sve što si naveo. otcjepljenje rsa, treći entiet, glad, loše obrazovanje, odlazak mladih, lažne diplome, ja bih tu dodao i loša radnička prava, sindikalni kolaps, siva ekonomija, korumpiranost, visoka stopa kriminaliteta, korupcija, nerješena ubojstva.

već sam par puta rekao da ja jedino rješenje vidim u ulasku u vlast na svim nivoima, naoružani hrabrošću i krenuti u rješavanja dio po dio. kako i na koji način, ja znam, a ti nisi konkretno odgovorio.
Gasiti požar sa piromanima, pravni sistem popravljati sa kriminalcima i ubicama, Zakon o saobraćaju dograditi u suradnji sa uličnim trkačima i onima koji imaju hiljade KM neplaćenih kazni...

Ako navedeno nije logično i najbolje rješenje, onda ne znam šta jeste.

Željko to radi već treći put SDP (2010.), DF (2014.) i DF (2018.).

Kad se samo sjetim kako je naoružan hrabrošću krenuo u rudarski posao prethodna dva puta. Danas beremo plodove njegovog pregalaštva.
ti pokazuješ probleme, a ne nudiš rješenje niti pominješ osobe, stranke koje bi pomenute probleme mogli riješiti?

hoćeš li makar jednom konkretno odgovoriti, ili ćeš nastaviti sa paušalnostima? izvini druže, ali ja konkretna pitanja postavljam, niša ne uvijam i valjda i ti možeš konkretno odgovoriti. razmio sam ja da ti ne vidiš komšića kao nekoga tko bi riješio problem, niti njegovu stranku, ali za koga misliš da je sposoban to odraditi?
pemanapemani

#38036 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by pemanapemani »

malakh wrote:

hoćeš li makar jednom konkretno odgovoriti, ili ćeš nastaviti sa paušalnostima? izvini druže, ali ja konkretna pitanja postavljam, niša ne uvijam i valjda i ti možeš konkretno odgovoriti. razmio sam ja da ti ne vidiš komšića kao nekoga tko bi riješio problem, niti njegovu stranku, ali za koga misliš da je sposoban to odraditi?
Jebi ga, čitaj malo ko šta piše. Sto puta sam ponovio svoj stav.

SDP, NS, DF, pojedinci i grupacije. Formirati vlast gdje se god može bez SDA i HDZ u FBiH.
Forsirati proBiH Hrvate u Dom naroda. Posebno se fokusirati na ZDK i SBK.

Na državnom nivou kopati i rukama i nogama da Dodik nema 4 zastupnika u Domu naroda.

Može i koalicija sa nekim desnim strankama (NiP, dio SBB...), ali samo da budu manjinski partneri. Strogo ih kontrolisati, pa makar i ucjenama.

Onda se, kako ti kažeš, naoružati hrabrošću i krvnički raditi.

Ovaj izborni ciklus se to moglo uraditi u 4 kantona. Sljedeći je moglo na nivou FBiH i BiH.

Ali, eto, Komšić smatra da je bolje po treći put ići sa SDA. On će ih kontrolisati i popraviti (ko one lude žene koje misle da mogu popraviti i ispraviti kretena). On će koalirati sa Rdončićem, a ti si nas uvjeravao kako je osnovni cilj ulaska u vlast sa SDA taj da petokolonaš Radončić ne uđe. :-)

A sad nastavi izmišljati razloge kako je kolicija sa SDA bila neminovnost i kako Komšić sve ovo što je "uradio" ne bi mogao da je ostao, kako on kaže, u tzv. BH bloku.
Hafis

#38037 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by Hafis »

pemanapemani wrote: Forsirati proBiH Hrvate u Dom naroda. Posebno se fokusirati na ZDK i SBK.
Normalno, to forsiranje proBiH Hrvata u Dom naroda izvesti proBiH bošnjačkim glasovima.
I onda se čude što država ne ide naprijed i zašto se godinama vrtimo u krug. Zlo planirati a dobru se nadati.
Škobo Habu

#38038 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by Škobo Habu »

Hafis wrote:
pemanapemani wrote: Forsirati proBiH Hrvate u Dom naroda. Posebno se fokusirati na ZDK i SBK.
Normalno, to forsiranje proBiH Hrvata u Dom naroda izvesti proBiH bošnjačkim glasovima.
I onda se čude što država ne ide naprijed i zašto se godinama vrtimo u krug. Zlo planirati a dobru se nadati.
Jebo to ba, Hafise, ima l' šta na belegiju?
pemanapemani

#38039 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by pemanapemani »

Hafis wrote:
Šta ćeš, mora se igrati vašim metodama (HDZ i SDA).

Ne znam primjećuješ li apsurd - pro BiH =planiranje zla. :-)
Hafis

#38040 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by Hafis »

pemanapemani wrote:
Hafis wrote:
Šta ćeš, mora se igrati vašim metodama (HDZ i SDA).

Ne znam primjećuješ li apsurd - pro BiH =planiranje zla. :-)
Vidiš, sama ideja gubi svoju smisao kada staviš ispred oba aktera radnje prefiks ''pro'', hoću reći dobije se drugi smisao.
Jedan narod u startu smatrati ''pro'' a drugi dijeliti na one koji su ''pro'' i one koji nisu ''pro'' blizu je težeg oblika fašizma...u stvari tu ste mi riječ (fašizam) nepotrebnom i čestom uporabom upravo vi ''pro'' toliko ogadili da ću ovo nazvati šovinizmom, i to ekstremnog tipa.

Ne može se sretno društvo graditi na temeljima izbornog inžinjeringa i na temeljima prosudbe većinskog naroda tko je ''pro'' a tko nije ''pro'' među pripadnicima drugog naroda.
I nije mi jasno, zašto proBiH Srbe ne spominješ u tom planu?? Vjerojatno što je njihovo pitanje ''riješeno'' u FBiH, i samo se još ovi ''neproBiH'' Hrvati ne daju....ali neće još dugo, jel' tako?

I nema apsurda. ProBiH ne mora uvijek značiti nešto pozitivno.
pemanapemani

#38041 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by pemanapemani »

Sa proBiH Srbima dosad nije bilo problema u DN FBiH. Sa pro BiH Bošnjacima je bilo manjih problema, jer su ih znali nadjačati SDA Bošnjaci, kojima je stranka važnija od države.

SDA i HDZ su se uvijek dogovarali da klub Hrvata popune onima koji nisu pro BiH.

Ne razumijem šta je nejasno?

Tu priču o dehumanizaciji Hrvata verglaj sa onim svojim kolegama koje nazivaš "prašinari". Fino se nadopunjavate. :)

Hajd vozdra.
Hafis

#38042 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by Hafis »

Aha, znači imam čast s proBiH Bošnjakom.
Nova terminologija, tko će vas više skontati. E hajd, onda vozdra
Hafis

#38043 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by Hafis »

Prvo je krenulo od terminologije multietnićara, pa onda je bila era patrijota, pa onda gradžana, i zadnji modni trend je proBiH.... to be continued.
A znaš kako kaže narod: vodu vari, vodu hladi, vazda voda.
pemanapemani

#38044 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by pemanapemani »

Hafis wrote:Prvo je krenulo od terminologije multietnićara, pa onda je bila era patrijota, pa onda gradžana, i zadnji modni trend je proBiH.... to be continued.
A znaš kako kaže narod: vodu vari, vodu hladi, vazda voda.
Ne znam, nisam u trendu, niti sam nekad bio.

Termin proBiH sam upotrijebio da razdvojim Hrvate, Srbe i Bošnjake kojima je BiH domovina, od onih kojima je stranka najvažnija u životu ili onih kojima su domovine preko Une i Drine, kao i onih kojima je ferman iz Ankare sveto slovo.

Naravno, ti ćeš i dalje po svom i svjestan sam da je besmisleno sa tobom voditi bilo kakvu argumentiranu raspravu.
drug_profi

#38045 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by drug_profi »

Ne znam. Ja ne bih takvu selekciju pravio.

Za mene je prvo: želim BiH kao zajedničku državu ravnopravnih građana.

Ko se tako deklariše za mene je saveznik. A koji način ko preferira, i koje metode zaštite prava, o tome se može i treba diskutovati, ali definitivno NIJE način da se to postigne da se etnija stvalja u prvi plan.
izvrsni direktor
Vozim: Premium

#38046 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by izvrsni direktor »

Hafis wrote:
Ja glasam za onog koji je po meni najbolji i koji zastupa interese koji se slazu sa mojim. Je li on hrvat srbin ili bosanac ili bosnjak meni je apsolutno svejedno. I ne zelim da me nacionalisti takvi kao ti tjeraju da glasam prema torovima.
ultima_palabra

#38047 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by ultima_palabra »

Zlo su Dretelj, Heliodrom, Ahmici itd... ovo o cemu govoris je politicko nadjebavanje.
malakh
Location: šeher rajvosa - http://aqicn.org/city/bosnia-herzegovin ... s-embassy/
Grijem se na: ćumur
Vozim: opel vektru

#38048 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by malakh »

Hafis wrote:
@pemanapemani :thumbup: :thumbup: za većinu gore navedenog posta. slažem se i sve je napisano kako treba da se dogodi i što da se čini.

@hafis priča o neravnopravnosti, nametanju i diskriminaciji već počinje blijediti. tri izborna ciklusa se koristi ta retorika, tri izborna ciklusa prošla, poslije svih pomenutih ciklusa hdz bio duboko u vlasti na apsolutno svim nivoima i ništa se po tom pitanju, na osnovu čega su i dobili glasove, nije promijenilo. što bi naš narod rekao, ni prstom da mrdnu.

nego ima li ti gdje onog rudara karamatića?
Hafis

#38049 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by Hafis »

ultima_palabra wrote:Zlo su Dretelj, Heliodrom, Ahmici itd... ovo o cemu govoris je politicko nadjebavanje.
Da, također su zlo i Grabovica, Uzdol, Stipića livade, Kazani i itd.

Jebo ga, u vas sviju uvijek samo jedna žica na šargiji, i pleti po njoj do beskonačnosti. Jeboga, ili sviraj kako treba ili ne počinji nikako.

I ne znam otkud ove priče na temi posvećenoj jednoj intelektualnoj gromadi. Jesi li ih malo pričepio, odmah Heliodrom ide na red.
Hafis

#38050 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by Hafis »

malakh wrote:
Hafis wrote:
@pemanapemani :thumbup: :thumbup: za većinu gore navedenog posta. slažem se i sve je napisano kako treba da se dogodi i što da se čini.

@hafis priča o neravnopravnosti, nametanju i diskriminaciji već počinje blijediti. tri izborna ciklusa se koristi ta retorika, tri izborna ciklusa prošla, poslije svih pomenutih ciklusa hdz bio duboko u vlasti na apsolutno svim nivoima i ništa se po tom pitanju, na osnovu čega su i dobili glasove, nije promijenilo. što bi naš narod rekao, ni prstom da mrdnu.
Pa nije baš da je potpuno bez rezultata. U zadnja četiri izborna ciklusa imamo u tri navrata u predsjedništvu bošnjačkog nacionalistu koji dolazi njihovim glasovima iz ''reda'' Hrvata.
Ako smo se sad izvukli u Domu naroda, tko može jamčiti da ćemo to uspjeti za tri godine, ako se ne izmjeni zakon. Dobar primjer je devet Hrvata u skupštini ZDK a u KS Sarajevo jednog ili nijednog. Zatim dva Bošnjaka koji izigravaju Hrvate u Domu naroda F BiH i jednog polusrbina/polubošnjaka koji izigrava Hrvata u Domu naroda PS BiH. Uostalom, evo i ovi ''proBiH'' delegati na ovoj temi to jasno i predviđaju.

Da sam kojim slučajem dio bošnjačkog establišmenta to bi trebao biti primarni cilj bošnjačke politike u BiH, iz razloga što jedini kratkoročno ostvarljiv, čak i u slijedećem izbornom ciklusu.
A ne šuplja priča...hajdemo mi proBiH gazije izabirati proBiH Hrvate u Dom naroda . Stvari treba nazvati pravim imenom, ta nije nitko naivan ovdje.
Post Reply