Smartphone diskusije

Hardware, software, mobiteli, programiranje, internet...

Moderator: Benq

Post Reply
shalla

#3801 Re: Smartphone diskusije

Post by shalla »

Joj priče.......

Nego, ima li ko ideju kako riješiti problem zvani "Facebook mi ne prikazuje onaj unread count badge...
zdruzdjo

#3802 Re: Smartphone diskusije

Post by zdruzdjo »

Ma realno gledajuci uopste ne vidim nikakav razlog za nestavljanje podrske za karticu, za bt file transfer, za audio jack.....
Jedini razlog za ovakve poteze je namicanje para. Znaci kupi telefon, pa ako ti treba vise prostora, kupi drugi sa vise gb.

Zar nije cool ubacis otg kablcic i snimis nekom nesto ili sebi na usb sa mobitela.
diablobih

#3803 Re: Smartphone diskusije

Post by diablobih »

supercali wrote:Meni recimo da mobitel ima i terabajt meni je sd utor potreban
Hocu da prebacim nekome na komp ili sl prebaci na karticu i nosi ili imas na kartici a meni treba prebaciti
Sad ce reci imas bt
Bt izbjegavam koliko mogu zbog par razloga nebitno tako da je meni sd utor pod moranjem
Da, jebeno je ponijeti usb kabal sa sobom i prebaciti, ali zato nosis adapter od micro SDa, i svi imaju taj utor u racunaru i laptopu.

sarcasm
diablobih

#3804 Re: Smartphone diskusije

Post by diablobih »

Ocigledno ne shvatate, vise od 64 GB na mobitelu je preseravanje, ako ces snimati neke filmove od molim te lijepo 30 GB, to je uvijek islo na USB ili eksterne diskove. Znaci to jos vidio nisam da neko drzi filmove po desetine GB na mobitelu.
supercali

#3805 Re: Smartphone diskusije

Post by supercali »

Pa sta ce mi adapter prebacim njemu na karticu a nek se on bavi adapterom i ostalim
supercali

#3806 Re: Smartphone diskusije

Post by supercali »

diablobih wrote:Ocigledno ne shvatate, vise od 64 GB na mobitelu je preseravanje, ako ces snimati neke filmove od molim te lijepo 30 GB, to je uvijek islo na USB ili eksterne diskove. Znaci to jos vidio nisam da neko drzi filmove po desetine GB na mobitelu.
Ne shvatas ti da nisu svi isti
Ja imam jedan film koji mi je drag i kojeg imam na telefonu
Nije hd format i te fore al zauzima gigu
Muzike imam pofino programa imam mali milion i kad to sve saberes sa sadrzajem aplikacija prelazi 64 gige
diablobih

#3807 Re: Smartphone diskusije

Post by diablobih »

Shvatam ja da nisu svi isti, ali to je mali procenat ljudi koji su uspjesni u namjeri da napune toliko prostora. Ti filmici po gigu je sasvim normala, ali ne vidim koje aplikacije mogu nanijeti toliku "stetu" pa da popune citavu memoriju. 10 giga za mape, ovo ono, ali opet nije ni blizu 64 GB.
avaks

#3808 Re: Smartphone diskusije

Post by avaks »

diablobih wrote:Ocigledno ne shvatate, vise od 64 GB na mobitelu je preseravanje, ako ces snimati neke filmove od molim te lijepo 30 GB, to je uvijek islo na USB ili eksterne diskove. Znaci to jos vidio nisam da neko drzi filmove po desetine GB na mobitelu.
Bošnjo zna koje su to potrebe drugih ljudi :thumbup:
Evo ti drug, čisto informativno, na Samsungu S7 od 32GB memorije, ti na korištenje imaš 24GB... Neka su instalirane samo osnovne aplikacije (dodatne) nekih 15ak uzmemo neki prosjek (viber, whatsapp, preglednik, youtube, office, mape) jer ko god ima smartphone to koristi, znači super ispodprosječan korisnik i na to ti sigurno ide 500MB do 1GB.
Navigaciju dosta ljudi koristi i mape zauzimaju podosta prostora (na nokia here maps sada here wego samo Evropa ti uzme 10ak GB).
Raja igra i igrice, sigurno više nego što koristi navigaciju pa uzmi da ti u prosjeku 3-4 igre uzmu 500MB do 1GB (dok imaš i ove hd 3d kako već hoćeš pa ti jedan GTA SA uzme 2,4GB Asfalt 8 1,5GB Real Racing 3D oko 3GB, pa ima i većih ali kontaš poentu).
Znači super prosječan korisnik S7ce od 24GB koliko ima na korištenje već je iskoristio 1GB na aplikacije i 1GB na "obične" igrice te ima nekih 22GB za korištenje s tim da ne igra 3D igre i ne koristi navigaciju jer bi mu to već pojelo svu memoriju (32GB telefon) iako i to spada u prosječnog korisnika.
Isti taj superprosječni korisnik će ubaciti recimo 2GB muzike sebi, čisto da mu se nađe pa ćemo primjera radi uzeti da mu je na korištenje ostalo još 20GB prostora na telefonu.
Jedna motion fotografija na S7 je u prosjeku 9MB (12mpx), dok je minuta videa u 4K rezoluciji 350MB pa kada to preračunamo imamo nekih 1000 fotografija i pola sata videa :mrgreen: Prdimahovina znači tih 32GB ali pošto je u pitanju jedan super prosječan korisnik isključen mu je motion photo pa jedna fotka sada u prosjeku teži 5MB i snima po defaultu video na FHD i minuta videa je 150MB pa će taj isti korisnik imati za pohranu 2000 fotografija i nekih 70ak minuta videa :mrgreen:
Kada uzmemo u obzir da superprosječan korisnik neće snimati i fotografisati toliko ali će da koristi viber, whatsapp, facebook pa sve fotografije i video koji dođu idu isto u memoriju, mogu reći da je tih 32GB dovoljno ali za prosječnog korisnika i svakog i malo naprednijeg je poželjno 64GB.
Preseravanje danas nije imati ni 256GB karticu pa da možeš imati i filmove i muziku a vala i fotografisati i snimati rahat + igrati igre i imati navigaciju.
Znači po meni je preseravanje govoriti da je više od 64GB na telefonu preseravanje čak i za prosječnog korisnika.
Živ ti meni bio i pozdrav (istu ovakvu raspravu sam imao i sa Zateznim u vezi LG G2 jer sam uzeo 32GB a ne 16 jer sve preko 16 je prije par godina bilo preseravanje :lol: ) :mrgreen:
diablobih

#3809 Re: Smartphone diskusije

Post by diablobih »

I sve to sto si naveo, ne prelazi 32 GB. Sto znaci da je opet moja konstatacija bila tacna.
Mega Man X

#3810 Re: Smartphone diskusije

Post by Mega Man X »

Diablo šta je sljedeća konstatacija? Da je 2GB RAMa na PC-u dovoljno?

Mani se te "šta će vam to/šta će vam toliko" priče. Postaje smaranje..
avaks

#3811 Re: Smartphone diskusije

Post by avaks »

diablobih wrote:I sve to sto si naveo, ne prelazi 32 GB. Sto znaci da je opet moja konstatacija bila tacna.
Tako je prijatelju :thumbup:
Sve bolje od Golf 2 je preseravanje kao i imati više od 32GB memorije na telefonu, ista logika :izet:
zdruzdjo

#3812 Re: Smartphone diskusije

Post by zdruzdjo »

Uvijek ali bas uvijek je bolje imati a da ti ne treba nego nemati pa da ti zatreba. Krenem autom na more pa napunim pun rezervoar.
Ok mi je kad neko ne ganja neke gige prostora jer smatra da mu ne treba. Pa eto ok. Nece da baca pare na nesto sto zna da nece iskoristiti ni 10% pa ok. Na poslu imam 10-ak prijatelja koji su svi tu negdje generacijski sa mnom. Malo sam im proanalizirao aplikacije i zakljucio da nikome od njih ne treba vise od 16gb jer nikome nije ni izbliza popunjena memorija sa onim sto koriste.
Ali tvrditi da je suvisno imati preko xx mb mi je plitko. Pogotovo mi je plitko tvrditi da je ok kad telefon nema sd podrsku i da ti je dovoljno 64gb. Daaaaaj ba.
Pa evo covjek savrseno elaborirao gore.
avaks

#3813 Re: Smartphone diskusije

Post by avaks »

Puniti auto više od 20KM je preseravanje, bolje ide za cenera pa ako stane, stane :lol:
diablobih

#3814 Re: Smartphone diskusije

Post by diablobih »

Opet oni mene svrstavaju u bosnje, tvrdnja da je bas dovoljno 64 GB prostora za prosjecnog i iznad prosjecnog usera je tacna, a to sto vi pokusavate srati kako neki ljudi vole staviti filmova od 30 GB na mobitel, hej na mobitel, je suvise smijesna. U redu je staviti par giga filmova, 10 giga slika, 10 giga snimljenih klipova, onda imati nekih 15tak GB aplikacija, i to je to. Znaci iznad prosjecan user, a ostali spadaju pod 1-2% ljudi koji rade druge gluposti sa mobitelom. Tj. koriste ga kao USB ili eksterni HD.
avaks

#3815 Re: Smartphone diskusije

Post by avaks »

A inače imam dosta FLAC muzike koju u zadnje vrijeme mijenjam sa MP3 320kbps pa i ona zauzima dosta, a šta je 10GB muzike na telefonu ništa :lol:
Nisi ni svjestan koliko se brzo memorija napuni samo kod fotografisanja i snimanja da ne staviš niti jedan film na telefon :lol:
Ili si jedan od onih koji ne koriste kameru? Možda imaš DSLR (mada je i to preseravanje pored smartfona danas :lol: ).
64GB je i više nego dovoljno prosječnom korisniku a kupovati više nije preseravanje nego potreba, tebi ne treba nekome treba (meni recimo) imam 32GB telefon i 64GB karticu, mada se kontam da bi mogla i 128GB leći čisto da se ima za backupa :lol:
exampLe.

#3816 Re: Smartphone diskusije

Post by exampLe. »

Ja na Iphoneu imam 16GB interne, preko 100 slika, 4 igrice, 50 pjesama i imam opet 3GB free. :D
avaks

#3817 Re: Smartphone diskusije

Post by avaks »

Ja bih konstatovao da se preseravaš sa tim Iphone :lol:
Ja sam ono gore za android pisao tako da za tebe ne važi... 16GB za Iphone je kao 32GB za android :-)
diablobih

#3818 Re: Smartphone diskusije

Post by diablobih »

Pa vidis, ti ga volis proseravati, to je tvoj problem sto si u 1-2 %, i treba ti vise prostora, jer mrzis vidjeti prazan prostor ocigledno :D
exampLe.

#3819 Re: Smartphone diskusije

Post by exampLe. »

avaks wrote:Ja bih konstatovao da se preseravaš sa tim Iphone :lol:
Ja sam ono gore za android pisao tako da za tebe ne važi... 16GB za Iphone je kao 32GB za android :-)
Ne preseravam, kazem da je nekome to dosta jer ima onih koji izbjegavaju Iphone 16GB jer im je to malo prostora.

Suma sumarum, rasprava vam je glupa. :D
avaks

#3820 Re: Smartphone diskusije

Post by avaks »

Konstatujem da mi neko ne može reći šta je meni dovoljno a šta ne a pogotovo da mi govori da se preseravam i to tako ležerno :lol:
@ exampLe. a u toku diskusije sam sarkastično odgovorio na tvoj post tako da se ne ljutiš ili ne daj Bože krivo shvataš, razumijem te u potpunosti za razliku od ovog gore :thumbup: :lol:
exampLe.

#3821 Re: Smartphone diskusije

Post by exampLe. »

avaks wrote:Konstatujem da mi neko ne može reći šta je meni dovoljno a šta ne a pogotovo da mi govori da se preseravam i to tako ležerno :lol:
@ exampLe. a u toku diskusije sam sarkastično odgovorio na tvoj post tako da se ne ljutiš ili ne daj Bože krivo shvataš, razumijem te u potpunosti za razliku od ovog gore :thumbup: :lol:
Ok, nisam puno pratio temu pa nisam ni shvatio sarkazam s tim "preseravanjem" :D
avaks

#3822 Re: Smartphone diskusije

Post by avaks »

Taj sistem rada:
Image
Mega Man X

#3823 Re: Smartphone diskusije

Post by Mega Man X »

Najvažnije je da je TT tu. :lol:
citroen xm

#3824 Re: Smartphone diskusije

Post by citroen xm »

Nešto gledam ponudu ovih mobitela i zapade mi za oko jeftinoća mobitela Lenovo K80M. U čemu je štos? Specifikacije veoma solidne, a cijena 250 KM. A ni Lenovo nije neki šklj brend. Jedina bitna mana koju vidim je kompletno plastično kućište.
konektovan
Vozim: Francusku kantu

#3825 Re: Smartphone diskusije

Post by konektovan »

citroen xm wrote:Nešto gledam ponudu ovih mobitela i zapade mi za oko jeftinoća mobitela Lenovo K80M. U čemu je štos? Specifikacije veoma solidne, a cijena 250 KM. A ni Lenovo nije neki šklj brend. Jedina bitna mana koju vidim je kompletno plastično kućište.
Ne vrijedi vise. Ovi ukiteli, uhansi, leagoo, doogee, umi, svi su izradom daleko bolji, a i hardwerom nisu losiji, a jeftiniji.
Post Reply