Ljetne gume

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
L u c i f e r

#3801 Re: Ljetne gume

Post by L u c i f e r »

sime_cipol wrote:
L u c i f e r wrote:vehicle manufacturers recommend that tires be replaced every six years regardless of use.

Remember, it is always wise to err on the side of caution if you suspect your vehicle has tires that are over six years of age.

After about five years, the rubber becomes hard and, even if the tires are looking good, the traction reduces and weakens quite dramatically, actually. Some people don't realize that, they think their tires are fine just by looking at them, but they're not.

https://www.theglobeandmail.com/globe-d ... le1358907/

:nasolji1:
Proizvodjac automobila preporucuje 6 godina, proizvodjac guma (Conti, Michelin, GY) 10 godina. Hm...
Idemo ponovo, evo i da si u pravu. Covjek ce kupiti gume stare 3 godine. Za jos 3g ce preci oko 30k km. Svakako ce biti za baciti, a ustedit ce 30%. Rizika nema :D
Eh ako ce ih potrositi za 3g onda ok
Ili prodati auto kao sto mescini covjek rece
Nego principijelno tabirimo kolko bi godina guma mogla biti ok
Ja je ope ne bi uzo staru nego bi radije vozo frisku

Neki strucnjaci s foruma vele i linkuju 10
A ne znaju procitati vlastite linkove dje im veli da gumu od 5e moraju pregledati strucnjaci, a da je 10g max max po stavu proizvodjaca
I ne znaju citati moj prvi post dje ja uopste nisam govorio o max max
Al necu se se sad maxuz citirat
Nek listaju malo, ko hin jebe

A to za izjave proizvodjaca guma
Pa svaki cigo svoga konja hvali
Samohvala i reklama proizvodjaca je jedno a praxa i istina nesto sasvim drugo
Npr izjave proizvodjaca auta o potrosnji goriva se mogu okacit macku o rep
Ili o izduvnim gasovima itd, bio bas clanak mescini juce kako su se svapski proizv bili tajno udruzili da muljaju oko toga i sad ce popusiti goleme kazne

Helem nejse
Ko hoce da vjeruje da je guma vjecna nek vjeruje i nek pere jedan kurton citav zivot

:pliska:
vjeshalica

#3802 Re: Ljetne gume

Post by vjeshalica »

isx wrote:Zasto su na svim Kramarovim vozilima celave premium gume, zar i njih ne servisiraju redovno?
Zato sto:
1.ima kramar naljepnica
2.imaju okvir za table

Dakle nema potrebe za budalešćinom tj.stavljanjem novih guma ili barem solidnih guma
Throttle

#3803 Re: Ljetne gume

Post by Throttle »

Opet Lucifer lupa gluposti :mrgreen: :mrgreen:
Piše da se pregledaju nakon 5 godina vožnje ili korištenja , a ne nakon 5 godina os proizvodnje. Bar tako miselin tvrdi. Ima li još kakvih lijevih stranica il sve temeljiš na tzv iskustvu a nisi odgovorio na par pitanja koja sam ti postavio :lol:
problemnatravunu

#3804 Re: Ljetne gume

Post by problemnatravunu »

Definitivno je razlika izmedju (manje više) ispravno lagerovanih guma 3 godine, i nekih na autu koje se vrte ili stoje 3 godine pod težinskim opterećenjem i raznoraznim vanjskim atmosfersko temperatuzrnim uticajima sa minimalnom kilometražom
L u c i f e r

#3805 Re: Ljetne gume

Post by L u c i f e r »

problemnatravunu wrote:Definitivno je razlika izmedju (manje više) ispravno lagerovanih guma 3 godine, i nekih na autu koje se vrte ili stoje 3 godine pod težinskim opterećenjem i raznoraznim vanjskim atmosfersko temperatuzrnim uticajima sa minimalnom kilometražom
To se slazem naravno
Ali je razlika i izmedju 3g lagerovane i nove
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#3806 Re: Ljetne gume

Post by _BataZiv_0809 »

Kupi Tigar High Performance i zavrsi pricu.
L u c i f e r

#3807 Re: Ljetne gume

Post by L u c i f e r »

Throttle wrote:Opet Lucifer lupa gluposti :mrgreen: :mrgreen:
Piše da se pregledaju nakon 5 godina vožnje ili korištenja , a ne nakon 5 godina os proizvodnje. Bar tako miselin tvrdi. Ima li još kakvih lijevih stranica il sve temeljiš na tzv iskustvu a nisi odgovorio na par pitanja koja sam ti postavio :lol:
Bitno je nek si ti metno kreveljeci smajli
Belcem si ondak i u prOvu.
Eo priznajem da jesi.
Gume su vjecne i treba hin mjenjati 10g od koristenja.
Natocito ako hin micahelin proizvede i tako rekne

Et a sad odjebaus
Lijepo vrijeme, nedelja, proljece
Treba zivjeti a ne naduravat se intelektealno calendziranijem po netu
Margaritas ante porcos
Urbi et orbi
Et cetera

:autic:
L u c i f e r

#3808 Re: Ljetne gume

Post by L u c i f e r »

_BataZiv_0809 wrote:Kupi Tigar High Performance i zavrsi pricu.
Takoe bato
Djes ti jbt jesi ziv
isx

#3809 Re: Ljetne gume

Post by isx »

vjeshalica wrote:
isx wrote:Zasto su na svim Kramarovim vozilima celave premium gume, zar i njih ne servisiraju redovno?
Zato sto:
1.ima kramar naljepnica
2.imaju okvir za table

Dakle nema potrebe za budalešćinom tj.stavljanjem novih guma ili barem solidnih guma
I jedno i drugo sam uklonio u roku odmah po kupovini vozila. Ne vidim svrhu besplatnog reklamiranja na mom vozilu.

Ali zato kad sam zimus montirao nove zimske gume i kad sam skinuo one ljetne premium sa vozila, vidio sam da su za smeca, te ovih dana gledam kako cu istresti jos jednu hiljadarku na set novih ljetnih.

Toliko prazne price na temi, a niko da mi odgovori moze li Hankook parirati Contiju u mom izboru iznad navedenom? Vala sam dosta istresao na zimske, da bar malo ustedim na ovima.
Throttle

#3810 Re: Ljetne gume

Post by Throttle »

L u c i f e r wrote: Et a sad odjebaus
Tako ukućanima piši :thumbup:
Sve što sam napisao je argumentovano od dva najveća proizvođača, koji znaju bolje od nas obojice.
Ti reče pun forum tvrdoglavih, vidim :lol:
Haj sad papa
vjeshalica

#3811 Re: Ljetne gume

Post by vjeshalica »

Imaju neke Hankook na Bestdrajv stranici reklamiraju gume pa vidi mogu li ti cijenom parirat
vjeshalica

#3812 Re: Ljetne gume

Post by vjeshalica »

Niko nece da navede konkretne uslove eksploatacije tih guma koje mogu po 10 godina ?
Jesul tamo sjebane ceste zimi a i bogami i ljeti pune šodera?
Ima li soli i govana po cesti?
Throttle

#3813 Re: Ljetne gume

Post by Throttle »

10 godina se navodi kao datum proizvodnje, znači mogu stajat 5 pa da ih voziš 5 i tu im je maksimum, životni vijek im može bit samo kraći a nikako duži kad sabereš vrijeme stajanja i vrijeme upotrebe
Nakon 5 godina upotrebe potrebna je inspekcija guma od strane profesionalca jednom godišnje
A evo genijalac iznad tvrdi da su nakon 5 godina od proizvodnje gume za smeća
tj. da su smeće gume koje su od proizvodnje stajale 3 godine uskladištene (po njegovoj logici bi ih mogao voziti još samo 2 godine :-) )
Još kaže da proizvođači lažu, kao u cilju im da trljaš jedne gume duže vremena :lol: :lol: :lol:
Vezano za ekspoloataciju, vozi makadamom stalno i te gume su za smeća nakon godinu, znači tu nema pravila da li ćeš je prije potrošit ili uništit
Isto tako, neko pređe 10.000 za 5 godina i treba bacit uslovno rečeno nove gume? Treba ih pregledat i ako su ok nastavit trljat
Neću se više javljat na ovu temu, očito brđani širom Bosne znaju bolje od inžinjera koji žive od guma :thumbup:
Dzontra_Volta

#3814 Re: Ljetne gume

Post by Dzontra_Volta »

vjeshalica wrote:
Zato sto:
1.ima kramar naljepnica
2.imaju okvir za table

Obično su ćelave premium gume na čeličnim felgama, iz razloga što su prije prodaje skinuli aluminijske originalne felge sa dobrim gumama i prodali ih posebno nekom vulkanizeru, a ovaj nakacio čelične felge i ćelave bačene gume. Sve je biznis.
isx

#3815 Re: Ljetne gume

Post by isx »

Dzontra_Volta wrote:
vjeshalica wrote:
Zato sto:
1.ima kramar naljepnica
2.imaju okvir za table

Obično su ćelave premium gume na čeličnim felgama, iz razloga što su prije prodaje skinuli aluminijske originalne felge sa dobrim gumama i prodali ih posebno nekom vulkanizeru, a ovaj nakacio čelične felge i ćelave bačene gume. Sve je biznis.
Na vecini vozila iz Kramara dolaze tvornicke alu felge, na kojima dodju premium potrosene gume.
vjeshalica

#3816 Re: Ljetne gume

Post by vjeshalica »

Nije potrosena ako nije stara 10 godina selam
vjeshalica

#3817 Re: Ljetne gume

Post by vjeshalica »

Throttle wrote:10 godina se navodi kao datum proizvodnje, znači mogu stajat 5 pa da ih voziš 5 i tu im je maksimum, životni vijek im može bit samo kraći a nikako duži kad sabereš vrijeme stajanja i vrijeme upotrebe
Nakon 5 godina upotrebe potrebna je inspekcija guma od strane profesionalca jednom godišnje
A evo genijalac iznad tvrdi da su nakon 5 godina od proizvodnje gume za smeća
tj. da su smeće gume koje su od proizvodnje stajale 3 godine uskladištene (po njegovoj logici bi ih mogao voziti još samo 2 godine :-) )
Još kaže da proizvođači lažu, kao u cilju im da trljaš jedne gume duže vremena :lol: :lol: :lol:
Vezano za ekspoloataciju, vozi makadamom stalno i te gume su za smeća nakon godinu, znači tu nema pravila da li ćeš je prije potrošit ili uništit
Isto tako, neko pređe 10.000 za 5 godina i treba bacit uslovno rečeno nove gume? Treba ih pregledat i ako su ok nastavit trljat
Neću se više javljat na ovu temu, očito brđani širom Bosne znaju bolje od inžinjera koji žive od guma :thumbup:
Da li je kvalitet gume isti koji se prodaje u BiH ili u Ameriki?
I da li u Ameriki stoje na nekom skladistu memljivom na kamari te gume kao kod nas? 5 godina? U kakvim onda uslovima te gume stoje?
nivla

#3818 Re: Ljetne gume

Post by nivla »

poslije 5 godina gume se mogu samo naloziti i prodati zica kad odgore
BarbaDue

#3819 Re: Ljetne gume

Post by BarbaDue »

beni-bu-man

#3820 Re: Ljetne gume

Post by beni-bu-man »

BarbaDue wrote:Alu felge (300 KM)
https://www.olx.ba/r/33404450/608266
Imas li kake ljetne gume da mi prodas :mrgreen:
drug_profi

#3821 Re: Ljetne gume

Post by drug_profi »

L u c i f e r wrote: Margaritas ante porcos
Urbi et orbi
Et cetera

Quidquid latine dictum sit altum videtur

:mrgreen:

šala mala. živio šejtane.
L u c i f e r

#3822 Re: Ljetne gume

Post by L u c i f e r »

drug_profi wrote:
L u c i f e r wrote: Margaritas ante porcos
Urbi et orbi
Et cetera

Quidquid latine dictum sit altum videtur

:mrgreen:

šala mala. živio šejtane.
:lol: :evil:
BarbaDue

#3823 Re: Ljetne gume

Post by BarbaDue »

beni-bu-man wrote:
Imaš tu ljetne gume ili ljetne alu felge pa biraj :mrgreen: :lol:
beni-bu-man

#3824 Re: Ljetne gume

Post by beni-bu-man »

BarbaDue wrote:
beni-bu-man wrote:
Imaš tu ljetne gume ili ljetne alu felge pa biraj :mrgreen: :lol:
felUge mi me odgovaraju jer su ljetne (5x100)
BarbaDue

#3825 Re: Ljetne gume

Post by BarbaDue »

U stvari nisam siguran za gume. Ali ako želiš mogu se raspitati. Mislim da su 2017 godište. 7mm šara.
Post Reply