Trudnjače i porodilje online

Sve o zdravlju...

Moderator: anex

Post Reply
radenska

#3801 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by radenska »

Eh ove sto su se porodile ili su blizu, koliko cesto ste osjecale bebu poslije 28. sedmice. Ja sam sad 29.ta sedmica i zadnjih 3 dana je beba toliko mirna, nekad imam osjecaj da nisam trudna uopce. Mozda je trunkicu osjetim ujutro i nikako vise preko cijelog dana. A citam na internetu kao da treba barem 10 udaraca dnevno u ovom periodu trudnoce ili se u protivnom javiti doktoru. Halalite ako sam malo dosadna, ali kako vrijeme odmice ja samo vise panicarim.
otherside

#3802 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by otherside »

radenska wrote:Eh ove sto su se porodile ili su blizu, koliko cesto ste osjecale bebu poslije 28. sedmice. Ja sam sad 29.ta sedmica i zadnjih 3 dana je beba toliko mirna, nekad imam osjecaj da nisam trudna uopce. Mozda je trunkicu osjetim ujutro i nikako vise preko cijelog dana. A citam na internetu kao da treba barem 10 udaraca dnevno u ovom periodu trudnoce ili se u protivnom javiti doktoru. Halalite ako sam malo dosadna, ali kako vrijeme odmice ja samo vise panicarim.
bebe se najvise sutaju kad je mama mirna, npr.kad lezi.
haj' se ti malo koncentrisi kad legnes pa ako fakat ne osjecas nikakav pokret, javi se ginekologu jos danas.
nista te ne kosta a vrijedi puno :wink:
max07

#3803 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by max07 »

@radenska - ne brini, normalno je da beba nije svaki dan hiperaktivna. i ja sam je nekada osjećala češće i intenzivnije, a nekada rjeđe i slabije. tamo negdje iza 30. sedmice beba obično već uspostavlja neki ritam. ja sam mog bebača recimo skoro uvijek osjećala navečer oko 10 - 11 sati. iza 35.sedmice njegovo vrpoljenje je bilo skoro pa neizdrživo bolno. da znaš da se pripremiš :D
možeš ti blago stomak potapšati i možda ti se javi. kod mene ovo obično nije palilo. ono što je palilo je da legnem na ledja, opustim se i počnem duboko disati. to bebama obično ne odgovara tako da se odmah počnu vrtiti. u biti, nije dobro ovo raditi previše često zbog protoka krvi u posteljicu.
naravno, ukoliko bebu ne osjetiš nikako, brzo kod doktora.
budi opuštena, misli pozitivno i sve će sigurno biti u redu. i ne brini, nema ni jedne trudnice koja se barem jednom (ali prije stotinu puta) nije zapitala zašto se beba ne miče ili danas miče slabije nego jučer :D

ja da prijavim da je s mlijekom već puno bolje stanje. pripisujem to najviše mom opuštanju. dragog sam upregnula maksimalno, a ja sam se trudila da više spavam i odmaram.
sinoć mi je donio nekoliko piva - radlera (različite vrste). ni jedna nema više od 2 % alkohola. cijelu večer sam oblijetala oko njih :-) :D kud ne volim ni okus ni miris piva, kud mi je bilo totalno bezveze da pijem alkohol a dojim, ali sam se jutros sabahile nakon izdajanja odvažila i sasula jednu od pola litre :D
uglavnom, ništa ne osjetim :D a brinula sam se da će me i najmanji postotak napiti kako alkohola nisam takla od početka godine
sad me strah i ne znam da li bebaču smijem dati mlijeko koje sam izdojila nakon piva. znam da je najveća koncentracija alkohola u mlijeko oko pola sata - sat nakon konzumacije, ali kako je to kasnije? da li alkohol nestaje iz mlijeka ili šta se događa?
vanad

#3804 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by vanad »

Radenska, prije nego se uspanicis, probaj sa nekim visokim tonom. Moj mali je mrzio kad mu se sestra uhvati ksilofona :D . Ako ti nista bolje nepadne na um, uzmi serpu i udari kasikom. Sto je veca beba, manje se mice. Nema toliko prostora i vise spava.
safran

#3805 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by safran »

radenska wrote:Eh ove sto su se porodile ili su blizu, koliko cesto ste osjecale bebu poslije 28. sedmice. Ja sam sad 29.ta sedmica i zadnjih 3 dana je beba toliko mirna, nekad imam osjecaj da nisam trudna uopce. Mozda je trunkicu osjetim ujutro i nikako vise preko cijelog dana. A citam na internetu kao da treba barem 10 udaraca dnevno u ovom periodu trudnoce ili se u protivnom javiti doktoru. Halalite ako sam malo dosadna, ali kako vrijeme odmice ja samo vise panicarim.
Hm, a osjetiš li naveče? Moj bebe II je bio izuzetno miran u jutarnjim satima pa mi je dr. Mišeljić zadao zadaću da pratim broj pokreta u sat vremena tokom dana. To znači da sam baš mirovala i samo osluškivala bebu i registrovala pokrete. Kad sam konačno otišla na spavanje imala sam pun list tarabica s tim da se broj pokreta kretao od 4-5/sat do 3-4 sata po podne pa do preko 100/sat registrovanih u periodu oko 23:00-24:00. Kad sam bila normalno aktivna ja 80% ovih pokreta nisam ni osjetila.

Fino me panika bila uhvatila - rekoh još jedna noćna ptica.
duboka_misao

#3806 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by duboka_misao »

oo imala taj stres neki dan, mali slinio pa smo se citavu noc ganjali po krevetu jer su ga sline gushile i osjetim ja da se mala puno ne mrda hajd kontam ne panici, sutra opet citavo jutro nista do negdje 11 kada sam se hitno spremila da idem u bolnicu na ctg i sjedem u auto upalim kad ona raspali svom snagom , obisla sam djir po gradu nako ona udarala nisam ni otisla u bolnicu.
safran

#3807 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by safran »

max07 wrote: ja da prijavim da je s mlijekom već puno bolje stanje. pripisujem to najviše mom opuštanju. dragog sam upregnula maksimalno, a ja sam se trudila da više spavam i odmaram.
PRAVILNO
sinoć mi je donio nekoliko piva - radlera (različite vrste). ni jedna nema više od 2 % alkohola. cijelu večer sam oblijetala oko njih :-) :D kud ne volim ni okus ni miris piva, kud mi je bilo totalno bezveze da pijem alkohol a dojim, ali sam se jutros sabahile nakon izdajanja odvažila i sasula jednu od pola litre :D
uglavnom, ništa ne osjetim :D a brinula sam se da će me i najmanji postotak napiti kako alkohola nisam takla od početka godine
sad me strah i ne znam da li bebaču smijem dati mlijeko koje sam izdojila nakon piva. znam da je najveća koncentracija alkohola u mlijeko oko pola sata - sat nakon konzumacije, ali kako je to kasnije? da li alkohol nestaje iz mlijeka ili šta se događa?
Eno nje, ja fino rekla podijeli na 2-3 porcije a ona po litre mlatnula :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: Šalim se, ne boj se, nije problem - pa ne ide sav alkohol pravo u mlijeko.
Ali ozbiljno, drugi put razgodi - pola litre 2 % je 10 ml čistog odn. oko 25 ml nekog žestokog pića (obično su 38 - 40 % čini mi se). A prosječna čajna kašičica je oko 5 ml. Sve u svemu to nije puno ali podijeli u 2 porcije.
safran

#3808 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by safran »

duboka_misao wrote:oo imala taj stres neki dan, mali slinio pa smo se citavu noc ganjali po krevetu jer su ga sline gushile i osjetim ja da se mala puno ne mrda hajd kontam ne panici, sutra opet citavo jutro nista do negdje 11 kada sam se hitno spremila da idem u bolnicu na ctg i sjedem u auto upalim kad ona raspali svom snagom , obisla sam djir po gradu nako ona udarala nisam ni otisla u bolnicu.
crveni luk izreckati, staviti u najlonku i privezati iznad glave slinavku ---- i pripremiti slinosrk - teku ko Mošćanica ali se ne zadržavaju
otherside

#3809 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by otherside »

sjooo, samo vi udarite po pivama, bice novih beba uskoro :D
safran

#3810 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by safran »

otherside wrote:sjooo, samo vi udarite po pivama, bice novih beba uskoro :D
Moja mama vazda govorila "To bilo, gore ne bilo ..." :lol: :lol: :lol: :lol:
Alhemicarkaa

#3811 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by Alhemicarkaa »

A što uzimate alkoholne pive, ja sam pila bezalkoholne. Mislim, koliko god mali procenat bio zamislite koliko je to za bebu od nekih 3-4 kg, pa i 5. Ne znam, ja se ne bih usudila.
krompir i riza

#3812 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by krompir i riza »

Je l' ovo AA il' trudnjače? :D
otherside

#3813 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by otherside »

krompir i riza wrote:Je l' ovo AA il' trudnjače? :D
razbijamo predrasude o trudnjacama antialkoholicarkama :D
max07

#3814 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by max07 »

safran wrote: Eno nje, ja fino rekla podijeli na 2-3 porcije a ona po litre mlatnula :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: Šalim se, ne boj se, nije problem - pa ne ide sav alkohol pravo u mlijeko.
Ali ozbiljno, drugi put razgodi - pola litre 2 % je 10 ml čistog odn. oko 25 ml nekog žestokog pića (obično su 38 - 40 % čini mi se). A prosječna čajna kašičica je oko 5 ml. Sve u svemu to nije puno ali podijeli u 2 porcije.
Ma to ja kad sam se već odvažila :D Kažem sebi, Bog zna hoćeš li opet uspjeti skupiti dovoljno hrabrosti :D
Šalim se, ali iskreno me malo strah. Sad sam malo guglala i vidim da su manje više svi složni da jedno pivo ne može napraviti baš neku štetu. Malo me je to smirilo ali, iskreno, ne treba mi još i taj stres. Ostajem kod ječmenih pahuljica i onog (dječijeg) piva od hmelja pa šta bude :lol:
A i ja sam neka, pivo mi smrdi, bozu ne volim, od blitve mi se povraća ... Nije ni čudo što mi mlijeko šteka :lol:

radenska - čekamo da nam javiš da ti se beba javila i da je sve ok :)
duboka_misao

#3815 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by duboka_misao »

posto kod mene muz radi u pivnoj industriji,toga uvijek ima u kuci mlatnem jednu dnevno ako mi naumpadne radler ili somersbaj cirkala sam i kada se sin rodio....mozda je zato ovako nakvasao...
safran

#3816 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by safran »

duboka_misao wrote:posto kod mene muz radi u pivnoj industriji,toga uvijek ima u kuci mlatnem jednu dnevno ako mi naumpadne radler ili somersbaj cirkala sam i kada se sin rodio....mozda je zato ovako nakvasao...
Dobro se udala .... ;-)
radenska

#3817 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by radenska »

Ma jasta je nego se javio, cim ja udjem u amfiteatar na ispit, on se razlupa ne da mi zadatak da uradim kako treba :D sunce moje ne voli skolu nikako :D Ista prica kad ucim :D
U nedjelju aBd idem doktoru, valjda ce sve biti ok. Voljela bih da mi onda doktorica s Jezera malo ukljuci 3D da vidim fino bebicu ali me nesto sramota da pitam.
Mi smo sad kupovali madrac za bracni krevet, pa sam usput gledala i za krevetac. Da li je neko slucajno kupovao krevetac u onoj prodavnici na socijalnom, pored mone. Kreveci su solidni, sa madracem i postaljinom kostaju oko 450-500 KM. DA li je bolja ta varijanta ili sve odvojeno kupovati.

I polahko s tim pivama, da se ne navucete :D Meni se tako pije vino kako sam trudna, obecala sam sebi da cu se jednom napiti da ubijem volju kad se porodim :D
Alhemicarkaa

#3818 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by Alhemicarkaa »

Uzmi madrac posebno, u Nobilu, odlični su. 80 km je onaj najtanji. Nije tanak, debeo je 12 cm, ali oni što su deblji od njega prelaze ivice kreveta i puno su skuplji. Teo košta oko 80 km, ortopedski su, dok su u onoj radnji na socijalnom 60 km i obični. Mi smo uzeli odvojeno.
affidavit

#3819 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by affidavit »

Pozdrav svima,
Ovako, počela sam raditi prve nalaze koje mi je dr. Divanovic dao zadatak da uradim do ponovnog vidjenja i kako sam i ocekivala krvna slika je losa. Tek sam u osmoj sedmici trudnoce i uvijek sam imala losiju krvnu sliku. Dr. u domu zdravlja mi je rekla da se konsultujem sa ginekologom oko uzimanja preparata zeljeza, ranije sam uvijek uzimala tothemu pa mi je dr. Divanovic rekao da je ponovo uzimam. Takodjer u ovim nalazima je nizak i globulin, razumjela sam da je on jedan od pokazatelja imuniteta. Ono sto mene interesuje jeste da li ste vi koristile neke prirodne preparate za poboljsanje imuniteta, znam da svi kazu hrana, ali ja konstantno imam mucnine, obicno navecer povracam tako da mislim da hranom ne mogu bas unijeti dovoljno hranjivih sastojaka. Takodjer se osjecam jako slabo, kao poslije neke gripe, konstantna tezina u glavi, mucnina, los apetit, samo bih da prilegnem. Nekada ranije sam za krvnu sliku koristila jaje i med ujutro, nesto me strah sad to uzimati jer se jaja uzimaju onako termicki neobradjena. Znam i da je ovo vrijeme nezgodno, okolo svi ljudi smrcaju i kisu, ali ipak ne mogu se zatvoriti u stan jer moram na posao svaki dan i to tramvajem koji je inace rasadnik razlicitih virusa. :) Tako, ukoliko znate za neki preparat u apoteci koji je vama pomogao ako ste bile u slicnoj situaciji, ili prirodni koji se napravi kuci bila bih vam zahvalna. Da, zaboravila sam reci da vec tri sedmice pijem sok od cvekle i konszumiram dosta meda, takodjer uzimam maticnu mlijec u fiolama, ali i dalje se osjecam slabo.
Alhemicarkaa

#3820 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by Alhemicarkaa »

affidavit, imaš li mogućnost otići malo na bolovanje ili odmor? Više da se ti malo bolje osjećaš, nego zbog bebe.
Ovako - ne sikiraj se, bebi neće biti ništa. Meni je moja direktorica kad sam imala tvoje muke rekla jednu vrlo pametnu - djeca su sebičma, uzmu šta njima treba, a tebi šta ostane. Navikni se odmah da će ti tako biti od sada pa nadalje :D Sve preparate uzimaš da bi se ti bolje osjećala, beba dobiva sve što joj treba i koliko joj treba. Za imunitet pokušaj i sa tahin smjesom pomješan sa medom (dobro je i za željezo).

Samo se opusti, beba je mrva, njoj ne treba puno i imaš sasvim dovoljno da joj daš (ako i ne daš, oteće :razz: )
affidavit

#3821 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by affidavit »

Alhemicarkaa wrote:affidavit, imaš li mogućnost otići malo na bolovanje ili odmor? Više da se ti malo bolje osjećaš, nego zbog bebe.
Ovako - ne sikiraj se, bebi neće biti ništa. Meni je moja direktorica kad sam imala tvoje muke rekla jednu vrlo pametnu - djeca su sebičma, uzmu šta njima treba, a tebi šta ostane. Navikni se odmah da će ti tako biti od sada pa nadalje :D Sve preparate uzimaš da bi se ti bolje osjećala, beba dobiva sve što joj treba i koliko joj treba. Za imunitet pokušaj i sa tahin smjesom pomješan sa medom (dobro je i za željezo).

Samo se opusti, beba je mrva, njoj ne treba puno i imaš sasvim dovoljno da joj daš (ako i ne daš, oteće :razz: )
Samo mi je to vazno, da znam da beba ima sve sto joj treba. Inace imam 46 kg, visoka sam 160 cm, uvijek sam bila najmanje dijete u razredu iako su moji roditelji stvarno bili 100% posveceni da budem zdrava, ali uvijek sam bila bolesljikava. Jednostavno sam navikla da zivim s tim, dok sam studirala mogla sam da izdrzim bas ludjacki tempo, sada mogu da radim 12 sati ako treba, jer nekako navikla sam da zivim s losim imunitetom. Malo mi bude lose, pa malo bolje i sve tako. Nekako me strah da li ce nesto sto ima nekoliko milimetara biti u stanju da se na sve to navikne, Boga molim da ima hromozome mog muza koji je zdrav ko' dren i nace susta suprotnost u odnosu na mene. Vidjecu mozda da uzmem godisnji odmor.
duboka_misao

#3822 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by duboka_misao »

probaj sa feroglobinB12 sirupom meni je pomogao sa imunitetom i povecanjem zeljeza tothema mi se zgadila vise.
nova_korisnica

#3823 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by nova_korisnica »

za poboljsanje zeljeza je moja mama pila sjeme zare pomjesano sa medom...kasicicu svako jutro...nakon 2 mjeseca krvna slika joj je bila super...prije toga je pila nekakvih preparata (iz apoteke) tonu i nista nije pomagalo...probaj to...
sto se tice umora, ja ti samo mogu reci da sam ja na pocetku trudnoce bila non-stop umorna...gdje god bih naslonila glavu, zaspala bih...u voznji od 10-ak min, ja bih uspjela da odspavam...kuci takodjer...glavna mi je bila recenica: necu ja spavati, samo malo glavu da naslonim...dvije sec kasnije :zzzz: :zzzz: nikad bolje nisam spavala! eh, zadnjih par sedmica se to totalno promjenilo...znala sam samo po 3-4h spavati i ne moze vise i gotovo...sad je onako normalno :)

za imunitet neki preparat ti ne bih znala preporuciti (nisam hvala bogu nikad problema imala stim), ali se u svakom slucaju konsultuj sa ljekarom...
za bebu se ne sekiraj, ona ce sebe namiriti...a tebi sta ostane :) sto bi Alhemicarka rekla: tako ti je to..od sada, pa nadalje i ubuduce :)
Alhemicarkaa

#3824 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by Alhemicarkaa »

affidavit, sve smo mi to prolazile, iscrpljenost, mučnine, pospanost, slabost. To je sve normalno za drugo stanje (zato se i zove drugo stanje). Moj doktor se radovao kad sam mu se žalila, govorio je dobro je to, beba napreduje. Ja sam sanjala kako ću samo zdravo jesti, unositi samo ono što bebi treba, a onda sam dva mjeseca živjela na hrenovkama u tjestu (a nikad to nisam jela ni voljela), a beba napredovala mašala. Samo se opusti, čim uđeš u četvrti mjesec bićeš puno bolje. Neću ti reči uživaj jer znam da je nemoguće uživati u tim mučninama, ali se opusti.
vanad

#3825 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by vanad »

Betaglukan je dobar za imunitet samo ne znam smije li se uzimati u pocetku trudnoce. Upitaj doktora. Ja ga pijem dok dojim jer mi je imunitet oslabljen vjecitim nespavanjem.
Inace cvekla zakon.
Post Reply