IRAN

Post Reply
simpozijum delirijum

#3801 Re: IRAN

Post by simpozijum delirijum »

amoninan wrote:
Intimus wrote:
amoninan wrote:Pa, u slučaju da ove psihološke igrarije pređu u nešto ozbiljnije, Rusi a i Kinezi će bez svake sumnje opskrbiti Iran svojim sistemima koji Iranu budu neophodni. Tako da, i u slučaju da nemaju S300 trenutno, šanse da će ga imati kad bude trebalo su jako izgledne. I ne samo S300. Uglavnom, goriće cjeli region pa i šire.
Od Kine bi se možda i mogla očekivati neka pomoć, a od Rusije vrlo teško. Od raspada SSSR-a pa naovamo Rusi se baš i nisu pokazali kao pouzdan saveznik.
Ne mogu tvrditi (i ne želim da ovo shvatite kao još jednu u nizu "teorija zavjere"), ali mi se čini da su Amerika i Rusija poodavno napravile nekakav deal o nenapadanju i razgraničenju teritorija i interesa, onako u stilu onog stiha: "...kralj na cara udariti neće..."! U posljednjih 20-ak godina sve njihove konfrontacije i vojne intervencije bilo Amerike ili Rusije završavale su "izražavanjem zabrinutosti", "žaljenja" i sl., kao i najčešće suzdržanošću jedne od strana prilikom glasanja u VS UN-a.
Burazeru, upravo taj balans o kojem govoriš bi bio narušen američkom invazijom na Iran s ciljem promjene režima.
Rusija i Kina u slučaju rata sigurno neće ostati po strani, i izražavat zabrinutost.

oko Irana se zakuhalo pravo , naravno da postoji crvena linija koju niti Kina niti Rusija vise nece tolerirati zapadu
a trenutno je Ahmo ' kod jarana Chaveza u Venecueli , :D , naravno , obadvojica su sasuli drvlje i kamenje po USA :lol: , Iranski predsjednik je na Latino-Americkoj turneji
posjetice jos i Ekvador , Nikaragvu i Kubu sve drzave ( ali i Brazil ) koje ne hebu sankcije prema Iranu vec masovno potpisuju i ugovaraju i ekonomsku i kulturnu a i vojnu saradnju sa Iranom
usput ; sve ovo desavanje u zadnjih par sedmica i zveckanje oruzjem je i posljedica velike nervoze Americke elite
zasto ?
zato sto od prije koju sedmicu Iran ne prodaje naftu za dolare , a i Kina je sa Indijom takodjer izbacila dolar iz opticaja
Iran, Kina, Rusija, Brazil i Venecuela su nakupovali velike kolicine zlata i smjestili u svoje trezore
Venecuela je poslije napada na Libiju vratila sve svoje zlatne rezerve iz stranih banaka
USA je sada ostalo samo da panicno zvecka oruzjem , dolar je jos uvijek glavni ali ? atmosfera se mijenja
dok joj ostatak svijeta polagano okrece ledja USA sada ima i problema sa pobunama naroda i ekonomskom krizom i kod sebe , a Iran samo sklapa medjudrzavne ugovore poput ugovora sa Indijom o velikom gasovodu do Indije takodjer i opet bez placanja dolara , sankcije prema Iranu su propast , Turska takodjer ne sljivi sankcije ,,
http://www.informationclearinghouse.inf ... e30192.htm
Only1

#3802 Re: IRAN

Post by Only1 »

Tesko onom koga stite Rusi i Kinezi.
simpozijum delirijum

#3803 Re: IRAN

Only1 wrote:Tesko onom koga stite Rusi i Kinezi.
a jadna majka onome koga "oslobode " Americke i NATO trupe ;
reportaza iz Iraka poslije povlacenja Americkih vojnika ,poslije 8 godina i stotina potrosenih milijardi,( u privatnim dzepovima ) 1.3 miliona mrtvih , 4 miliona raseljenih , 2 miliona ranjenih Iracana ...
procenat od 600 % radjanja defektne djece ( municija sa osiromasenim uranijumom i ko zna sta jos )
redukcije struje , 43 % Iracana nema pitke vode , sektasko nasilje , korupcija i tako dalje
potpuno razumijem Irance sto zele atomsku bombu
a i nemaju izbora ako ne zele takvu "slobodu" , kao sto se sada desava i u Libiji , Siriji , Nigeriji i svuda gdje se "oslobodioci" sa zapada upetljaju ..i Hitlera bi postidili :x
evo sta covjek pise o Iraku danas ;
http://www.informationclearinghouse.inf ... e30188.htm
moa

#3804 Re: IRAN

Post by moa »

Stvar je vrlo jednostavna.
Radi se o novoj valuti koju je Al-Gadafi trebao da izbaci a to je tzv Zlatni dollar, skojim bi se kupovala nafta, cime bi dollar kao valuta vjerovatno sveo na vrijednost KMa, tako da se ovo moralo zaustaviti.
Ulaskom u iran otvorilo bi se novo trziste za zapadne kompanije koje su sve gladnije i gladnije.
Uspotavaom vlade koja bi odgovarala diktaturi USA bi time zapecatila sigurnost Izreala narednih 20tak godina cime
bi izreal u potpunom miru mogao da gazi palestince.
Sama prica da Iran ima nuklerano naoruzanje pokazuje da je Iran tehnoloski razvijena zemlja. Sto naravno zapadu ne odgovara jer samo oni imaju pravo na tehonoloski razvoj.
Jedina drzava koja je imala daMu da ispustim nukleranu bombu je USA.

Helem prema starim zapisima Iran prvu bitku gubi a poslije toga slijedi pobjeda muslimana. Samo nisam siguran da ce to krenuti iz Perzije jer i Turska ima veliku ulogu u globalnoj prici. Sve u svemu meni ovo ne mirise na dobro ali mislim da USA nema trenutno snage da finansira jos jedan rat. Eventualno za nekih 5 godina sada jock.
nellington

#3805 Re: IRAN

Post by nellington »

Kindzadza wrote:@amoninan, @nellington, hvala za odgovore.

Sta mislite da li su S-300 sa videa (strana 152) neka montaza, ili su im Rusi uprkos obecanju zapadu da nece, isporucili naruceni sistem PVO-a?
Svi svakako pričaju da Iran ima S-300 još od 1993. U kakvom su stanju i koliko ih je, to je drugo pitanje - ali ne iznenađuje da imaju poneki sistem za provozati.

Što se tiče nove isporuke, možda su Rusi o istom trošku isporučili Irancima kada su isporučivali i Bašaru poklon od Ahmedinedžada u formi S-300. To ne možemo znati - Obamin Gary Samore još ništa ne kaže (zadnji put prije par dana je rekao - iranski nuklearni program i nije toliko brz koliko smo vjerovali, a ako Rusi isporuče S-300 mi ćemo se naljutiti).
Comrad

#3806 Re: IRAN

Post by Comrad »

Samo tako Iranci. Ne dajte se. :thumbup:

Amerika svoju nosurdu mora svugdje pojavit, volio bih da ih ovdje malo opauce, pa da vise dodju pameti. Pa i nek bude treci svjetski, mi ionako tu nemamo sta trazit, mozda se malo opet pomakljamo sa bracom susjedima i to je to. :D
AlienBiH

#3807 Re: IRAN

Post by AlienBiH »

Comrad wrote:Samo tako Iranci. Ne dajte se. :thumbup:

Amerika svoju nosurdu mora svugdje pojavit, volio bih da ih ovdje malo opauce, pa da vise dodju pameti. Pa i nek bude treci svjetski, mi ionako tu nemamo sta trazit, mozda se malo opet pomakljamo sa bracom susjedima i to je to. :D

Ako mislis da ces samo nijemo sa strane posmatrat to sve, grdno si se prevario.

Nas ovde do sukoba samo sprecava dejtonski sporazum, a cije sprovodjenje vise niko nece kontrolisat, kad usa udje u sukobe svjetskih razmjera. Sto znaci, otisao je big PAPA koji je opaljivao samare onima koji se nisu pridrzavali slova na papiru.

Prema tome, nije zgoreg biti spreman na najgore.
Znaci, zastekati se osnovnim namirnicama za narednih bar godinu. (sjetite se Ikara koji cak i bio odlican)
nije sala.

(Ocistiti i nauljitit sarca na tavanu, iskopati onu S-300 sto mi prosle godine kinez utrpa... :D)
add

#3808 Re: IRAN

Post by add »

Ne bih volio da ovo eskalira vihse nego jest... al ono kkkkkk amerike mi vec odavno ide na zivce, dosta ba tog izgovora od demokratije i p.m. mi smo je dobili (iako je nismo ni trazili) pa sta imamo poslije 17 godina, da nam se politicari kkkkk kakko hoce, rade nam sta im kkkkkk cejf, nista nisu poduzeli u vez toga... Siguran sam da Iranci milion puta bolje zive nego bilo koji obicni amer ili stanovnik neke od drzava koje je amerika spasila od strasne tiranije.
Zbog toga svega bi volio da grdno al ono fkt grdno nahebu sa iranom i oni i braca im izraelci....
Samo je zalosno sto ce opet ginuti ljudi koji su to najmanje mozda i zasluzili al el tako to biva u ratovima...
Kindzadza

#3809 Re: IRAN

Post by Kindzadza »

Britanski ministar spoljnih poslova Vilijam Hejg upozorio je južnoameričke zemlje da ne sarađuju sa Argentinom u ometanju brodova sa zastavom Foklandskih ostrvaBritanija više od 180 godina - iz kolonijalnog vremena, upravlja Foklandskim ostrvima koje Argentina naziva Malvinskim. Ta ostrva su na sapadu Atlantika, 460 kilometara od obale Argentine. Dve zemlje su zbog toga nakratko ratovale 1982. godine.
U decembru 2011. godine Argentina i susedne zemlje su se dogovorile da u svojim lukama ne dozvole pristajanje brodova koji plove pod zastavom Foklanda.
Kako je Hejg danas izjavio, zabrana pristajanja je ilegalna, te tako ni druge južnoameričke zemlje ne treba da slede pokušaj Argentine "da kroz ekonomski pritisak ponižava nevino civilno stanovništvo". izvor: b92
....................................................................................................................

Malo je van teme, ali usko vezano sa problemom Irana...
Obratite paznju sta ovaj licemer govori, a da se ni ne osvrne na to sta VB radi diljem sveta. :x
Kada Argentina blokira "komsijske" trgovacke brodove, onda je to nehumano, a, kada Britanci ubijaju, siluju, plackaju, pale i zare diljem sveta, onda je to humano i nuzno. :evil:

Iran upravo zbog ovakvih idiota mora imati, ne samo nukleranu energiju, vec i +95% obogaceni Uran.
Only1

#3810 Re: IRAN

Post by Only1 »

simpozijum delirijum wrote:
Only1 wrote:Tesko onom koga stite Rusi i Kinezi.
a jadna majka onome koga "oslobode " Americke i NATO trupe ;
reportaza iz Iraka poslije povlacenja Americkih vojnika ,poslije 8 godina i stotina potrosenih milijardi,( u privatnim dzepovima ) 1.3 miliona mrtvih , 4 miliona raseljenih , 2 miliona ranjenih Iracana ...
procenat od 600 % radjanja defektne djece ( municija sa osiromasenim uranijumom i ko zna sta jos )
redukcije struje , 43 % Iracana nema pitke vode , sektasko nasilje , korupcija i tako dalje
potpuno razumijem Irance sto zele atomsku bombu
a i nemaju izbora ako ne zele takvu "slobodu" , kao sto se sada desava i u Libiji , Siriji , Nigeriji i svuda gdje se "oslobodioci" sa zapada upetljaju ..i Hitlera bi postidili :x
evo sta covjek pise o Iraku danas ;
http://www.informationclearinghouse.inf ... e30188.htm
Sta te sve zemlje imaju zajednicko? Rusija i Kina im bili prijatelji. Upravo je to moja poenta. Kad su oni koga gdje zastitili? Nikad.
add

#3811 Re: IRAN

Post by add »

Kindzadza wrote:Britanski ministar spoljnih poslova Vilijam Hejg upozorio je južnoameričke zemlje da ne sarađuju sa Argentinom u ometanju brodova sa zastavom Foklandskih ostrvaBritanija više od 180 godina - iz kolonijalnog vremena, upravlja Foklandskim ostrvima koje Argentina naziva Malvinskim. Ta ostrva su na sapadu Atlantika, 460 kilometara od obale Argentine. Dve zemlje su zbog toga nakratko ratovale 1982. godine.
U decembru 2011. godine Argentina i susedne zemlje su se dogovorile da u svojim lukama ne dozvole pristajanje brodova koji plove pod zastavom Foklanda.
Kako je Hejg danas izjavio, zabrana pristajanja je ilegalna, te tako ni druge južnoameričke zemlje ne treba da slede pokušaj Argentine "da kroz ekonomski pritisak ponižava nevino civilno stanovništvo". izvor: b92
....................................................................................................................

Malo je van teme, ali usko vezano sa problemom Irana...
Obratite paznju sta ovaj licemer govori, a da se ni ne osvrne na to sta VB radi diljem sveta. :x
Kada Argentina blokira "komsijske" trgovacke brodove, onda je to nehumano, a, kada Britanci ubijaju, siluju, plackaju, pale i zare diljem sveta, onda je to humano i nuzno. :evil:

Iran upravo zbog ovakvih idiota mora imati, ne samo nukleranu energiju, vec i +95% obogaceni Uran.
svaka cast drug.
moa

#3812 Re: IRAN

Post by moa »

Stvar je vrlo jednostavna, sve zemlje bogate naftom dovoljno bi bilo da predju na prodaju nafte za Eure ali to Ameri nece dozvoliti zato i ruse sve te zemlje da bi uspostavili upravo taj odnos nafta za dolare. Inace Amerika se urusava kao kula od karata, zato su oni spremni ratovati na svim frontovima. Trenutno nemaju para ali ce za 4-8 godina sigurno napasti. Da su licemjeri to je vishe jasno i djetetu.

Ovo je borba za dolar a ne protiv nukleranog naoruzanja.
simpozijum delirijum

#3813 Re: IRAN

ko drugome jamu kopa ? taj je grobar :D ili tacnije ;
jos jedan dobar text kako pod pritiskom Izraelskoga lobija Americka korumpirana elita sama sebe ukopava i svoj malesni preostali ugled i najvaznije svoju ekonomiju zajedno sa krahirajucom Evropskom unijom
gdje mogu zamijeniti 2.5 miliona barela nafte iz Irana ? odgovor ?
nigdje
barel je vec presao 110 dolara a u ovoj ekonomskoj situaciji tacnije krizi sami sebe ranjavaju
drzave koje ne hebu ni 1% sankcije prema Iranu su ;
Juzna Koreja ( 10 % nafte je iz Irana )
Indija ( potpisani ugovori od milijardi dolara )
Kina , naravno skinula je Amerikance sa nokta i to vrlo nediplomatski kada su se usudili da zamole Kineze da podrze sankcije , ionako Kinezi drze najvise dolara na planeti i kreditori su za USA
Turska
Venecuela, Rusija .. i jos par manjih drzava samo da nabrojim ove velike
Ahmo i Chavez se trenutno sprdaju u Venecueli , Chavez je izjavio danas ; "imam ogromnu nuklearnu bombu zakopanu u svojoj basti:" :D
uz smijeh okupljenih zvanica
i Rusiji odgovara velika cijena nafte i gasa , griju pola Evrope trenutno i zadovoljno trljaju ruke !
a mi obicni narod trebamo iz svoje crkavice izdvajati za litru benzina ili grijanje zbog sake cionista i poludjelih neo-konzervativaca i korporacija
http://www.informationclearinghouse.inf ... e30199.htm
AlienBiH

#3814 Re: IRAN

Post by AlienBiH »

simpozijum delirijum wrote:ko drugome jamu kopa ? taj je grobar :D ili tacnije ;
jos jedan dobar text kako pod pritiskom Izraelskoga lobija Americka korumpirana elita sama sebe ukopava i svoj malesni preostali ugled i najvaznije svoju ekonomiju zajedno sa krahirajucom Evropskom unijom
gdje mogu zamijeniti 2.5 miliona barela nafte iz Irana ? odgovor ?
nigdje
barel je vec presao 110 dolara a u ovoj ekonomskoj situaciji tacnije krizi sami sebe ranjavaju
drzave koje ne hebu ni 1% sankcije prema Iranu su ;
Juzna Koreja ( 10 % nafte je iz Irana )
Indija ( potpisani ugovori od milijardi dolara )
Kina , naravno skinula je Amerikance sa nokta i to vrlo nediplomatski kada su se usudili da zamole Kineze da podrze sankcije , ionako Kinezi drze najvise dolara na planeti i kreditori su za USA
Turska
Venecuela, Rusija .. i jos par manjih drzava samo da nabrojim ove velike
Ahmo i Chavez se trenutno sprdaju u Venecueli , Chavez je izjavio danas ; "imam ogromnu nuklearnu bombu zakopanu u svojoj basti:" :D
uz smijeh okupljenih zvanica
i Rusiji odgovara velika cijena nafte i gasa , griju pola Evrope trenutno i zadovoljno trljaju ruke !
a mi obicni narod trebamo iz svoje crkavice izdvajati za litru benzina ili grijanje zbog sake cionista i poludjelih neo-konzervativaca i korporacija
http://www.informationclearinghouse.inf ... e30199.htm
svaka cast za postove... i prevod istih u kracim crtama odlican. :thumbup:
Kindzadza

#3815 Re: IRAN

Post by Kindzadza »

Teroristicki napad u Teheranu!
Mucki ubijen univerzitetski profesor i vodja tima za obogacivanje Urana u Natancu.

http://www.index.hr/vijesti/clanak/u-ir ... 93013.aspx

Varvari, "civilizovani"!!!! :x
jeza u ledja

#3816 Re: IRAN

Post by jeza u ledja »

Murat Sabanovic wrote: zar zaista mislis da smo slobodni?! razmisli malo ...internet, kreditna kartica,navigacioni sistem,mobilni,biometrijski dokumenti. mi smo non stop pod lupom . iranci su 10 puta slobodniji nego amerikanci,englezi,francuzi,nijemci.eh, sad sto na zapadu covjek moze paradirati ulicom i pokazivati anus je druga stvar.
Evo razmisljam. Ne mogu da dokucim ovo tvoje nikako.

De nam deder objasni sta za tebe znaci biti "slobodan"? :shock:
cyprus

#3817 Re: IRAN

Post by cyprus »

jeza u ledja wrote:
Murat Sabanovic wrote: zar zaista mislis da smo slobodni?! razmisli malo ...internet, kreditna kartica,navigacioni sistem,mobilni,biometrijski dokumenti. mi smo non stop pod lupom . iranci su 10 puta slobodniji nego amerikanci,englezi,francuzi,nijemci.eh, sad sto na zapadu covjek moze paradirati ulicom i pokazivati anus je druga stvar.
Evo razmisljam. Ne mogu da dokucim ovo tvoje nikako.

De nam deder objasni sta za tebe znaci biti "slobodan"? :shock:
Pa, nemati internet, kreditne kartice, navigacijski sistem, mobitel, biometrijske dokumente... :D Sasvim logično.
jeza u ledja

#3818 Re: IRAN

Post by jeza u ledja »

Mislim ja razumijem ono, mi smo "robovi" tehnologije, kredita, izvora informacija i tako to, ali reci da su u Iranu ljudi slobodniji (u Iranu gdje isto tako imas internet, kredite i ostale palce) mi nikako ne ide u glavu.

Nego, anoniman, posto govoris o narusavanju ravnoteze izmedju velikih sila, de mi reci sta mislis o tome kakav stav imaju Rusi i Kinezi o nuklearnoj proliferaciji i da li njima na primjer smeta sto S. Koreja ima bombicu ili bilo ko drugi? Sta mislis je li njima svejedno? Tesko da jeste. Pa do cega je onda? Da li im je manje bitno hoce li im susjedi imati bombice ili to hoce li biti bolje globalno pozicionicarni u odnosu na SAD? Prije ce biti da je nesto trece. Prije ce biti da nisu ni vojno ni diplomatski sposobni nositi se sa ovakvim problemima.
Baudelaire

#3819 Re: IRAN

Post by Baudelaire »

Ja samo postavljam pitanje po kom osnovu Amerika ima pravo na nuklearno oružje a Iran nema. Ma jasno je kao dan, ne treba tu postavljati previše pitanja.
Bosanski_kralj

#3820 Re: IRAN

Post by Bosanski_kralj »

Baudelaire wrote:Ja samo postavljam pitanje po kom osnovu Amerika ima pravo na nuklearno oružje a Iran nema. Ma jasno je kao dan, ne treba tu postavljati previše pitanja.
Valjda po nekom nepisanom pravilu se ne može desiti da Amerika baci atomsku bombu (iako su već dvije bacili :shock: ), dok bi Iran u trenutku nabavljanja bombe, istu poslao ka Izraelu. :-)
snaga_znanja

#3821 Re: IRAN

Post by snaga_znanja »

Opaka ova iranska obavjestajna sluzba. :lol:
snaga_znanja

#3822 Re: IRAN

Post by snaga_znanja »

Baudelaire wrote:Ja samo postavljam pitanje po kom osnovu Amerika ima pravo na nuklearno oružje a Iran nema. Ma jasno je kao dan, ne treba tu postavljati previše pitanja.
Zasto najveci klinac u skoli ne dopusta da postoji jos jedan koji otima lovu za sendivce?
Ukratko zato sto mu se moze...
Baudelaire

#3823 Re: IRAN

Post by Baudelaire »

Pa pošteno, to ne sporim. Samo mi smiješno kad masa forumaša uzme braniti američku vanjsku politiku kao nešto opravdano. Možda i jeste, ali samo s aspekta Amerikanaca.
Intimus

#3824 Re: IRAN

Post by Intimus »

snaga_znanja wrote:
Zasto najveci klinac u skoli ne dopusta da postoji jos jedan koji otima lovu za sendivce?
Ukratko zato sto mu se moze...
Kroz istoriju, propadala su i veća i dugotrajnija carstva i to baš u trenutku kad su bila najveća i najmoćnija. Uopšte ne tvrdim da će Iran biti taj koji će mu "zadati smrtni udarac". U zadnjih desetak godina izmišljen je i potaknut sukob protiv muslimana (napravljen je odličan scenario zvan 9/11 kako bi se muslimani širom svijeta prozvali teroristima...). Bio je to sasvim dovoljan povod da se pokrenu novi ratovi i da vojna industrija - glavni pokretač američke ekonomije "ubaci u petu brzinu"!
Može im se sad zasad, ali neće dovijeka. Kad tad će se ovaj kabadahija ("najveći klinac u školi") namjeriti na dostojnog protivnika.
A kad mu ponestane državica nad kojim se može iživljavati, onda će i u njegovoj avliji doći proljeće...
snaga_znanja

#3825 Re: IRAN

Post by snaga_znanja »

Intimus wrote: Kroz istoriju, propadala su i veća i dugotrajnija carstva i to baš u trenutku kad su bila najveća i najmoćnija. Uopšte ne tvrdim da će Iran biti taj koji će mu "zadati smrtni udarac". U zadnjih desetak godina izmišljen je i potaknut sukob protiv muslimana (napravljen je odličan scenario zvan 9/11 kako bi se muslimani širom svijeta prozvali teroristima...). Bio je to sasvim dovoljan povod da se pokrenu novi ratovi i da vojna industrija - glavni pokretač američke ekonomije "ubaci u petu brzinu"!
Može im se sad zasad, ali neće dovijeka. Kad tad će se ovaj kabadahija ("najveći klinac u školi") namjeriti na dostojnog protivnika.
A kad mu ponestane državica nad kojim se može iživljavati, onda će i u njegovoj avliji doći proljeće...
Kad tad taj klinac se oda kriminalu, a onda glavu izgubi jer je podcjenio osvetu smokljana. :lol:
Post Reply