Kod nas radi do 4 subotom.zincx wrote:Kod nas pošta radi do 8...BJB wrote:Posta se zatvorila, a zasto 8.5KM za otvaranje paketa, paket nije za preprodaju vec je sve za licnu upotrebu.
Zasto se carini nesto sto je ispod 1500KM sto je kupljeno za licnu upotrebu, a propustaju se isti takvi iznosi kad neko prelazi granicu..
Iz inata sam danas sve isto narucila i dobicu to za 5-7 dana, i necu im platiti ni marke, nek crknu. A pare za ovaj paket cu dobiti nazad..Neko ce mi donijeti sve ovo.
Na osnovu cega oni odlucuju da li je otvaranje paketa 3.5, 8.5 ili 11KM?
Ako im je osnova bila 161KM, a PDV je 17%, zar na taj iznos PDV nije 27.37 KM a ne 30?
Ako su uveli novi elektronski sistem, zasto nije moguce sve ovo platiti elektronskim putem?![]()
200 maraka je limit na granici, prilikom putovanja, iz čega je isključena lična prtljaga.
Zavisi od toga kako im je paket registrovan, ako je pismo, to je 2,5 + uplatnica 1, paket je 8,5 + uplatnica 1...
PDV ide na cijenu + carinu...
Da, i ja mislim da bi trebali naći način da dostave fakturu, ja je platim i onda dostave robu...
CARINA U BiH
Moderator: anex
-
BJB
#3801 Re: CARINA U BiH
-
jahac96
#3802 Re: CARINA U BiH
Prvo moras shvatiti da posta nema nikakve veze sa tim oni samo dostavljaju stvari.BJB wrote:Posta se zatvorila, a zasto 8.5KM za otvaranje paketa, paket nije za preprodaju vec je sve za licnu upotrebu.
Zasto se carini nesto sto je ispod 1500KM sto je kupljeno za licnu upotrebu, a propustaju se isti takvi iznosi kad neko prelazi granicu..
Iz inata sam danas sve isto narucila i dobicu to za 5-7 dana, i necu im platiti ni marke, nek crknu. A pare za ovaj paket cu dobiti nazad..Neko ce mi donijeti sve ovo.
Na osnovu cega oni odlucuju da li je otvaranje paketa 3.5, 8.5 ili 11KM?
Ako im je osnova bila 161KM, a PDV je 17%, zar na taj iznos PDV nije 27.37 KM a ne 30?
Ako su uveli novi elektronski sistem, zasto nije moguce sve ovo platiti elektronskim putem?
Drugo prvo racunas carinu i onda na taj iznos sa carinom eh na to sve ti ide pdv.
Oni određuju koliko ce naplatiti otvaranje u zavisnosti od toga sta je paket ili pismo i ja mislim u zavisnosti od velicine (nikome se ne svidja ali je tako)
Preko granice mozes unijeti nesto vrijednosti do 200KM a da ne platis carinu, a to sto neko uvozi do 1500KM je ili sreca sto ti to ne nađu ili skines etikete i uvezes kao da je to vec tvoje. Moze se desiti da kupis mobitel i da ti ga dostave postom od 1500KM i da opet ne platis carinu. To je sve puka sreca.
I da jos jedna stvar, ako nesto po izvodu kosta 0,00KM to ne znaci da mu je to vrijednost, dakle tebi tetka iz njemacke posalje laptop kao poklon to ne znaci da neces platiti carinu i pdv oni imaju pravo da daju svoju procjenu... Ako su ti nesto izracunali pogresno dostavi im izvode i neka izracunaju opet, ali koliko sam vidio to je taj iznos koji trebas da platis. Na to moras biti spremna kada narucujes nesto skuplje i odma sebi izracunas oko 30ak % da ces jos platiti
- SONY_91
#3803 Re: CARINA U BiH
Jučer mi router plaćen 17 USD otišao na carinu pa me zanima koja je sada procedura. Da li je kao i ranije da mi traže izvod sa paypala da im faxam ili se nešto promijenilo?
-
IstinitaPoruka
#3804 Re: CARINA U BiH
Moguce da ti nista nece naplatiti, eventualno otvaranje paketa -3.5KM..ne znam jos kakav je novi sistem, i na cemu se uopste zasniva..SONY_91 wrote:Jučer mi router plaćen 17 USD otišao na carinu pa me zanima koja je sada procedura. Da li je kao i ranije da mi traže izvod sa paypala da im faxam ili se nešto promijenilo?
-
miki27A
#3805 Re: CARINA U BiH
Kupila sestri udzbenik (used) na betterworld books cijena $4 besplatna postarina (racun u paketu treba da je), sutra ce biti 21 radni dan od kako su ga poslali za Bosnu. Pita sestra dokle je, a paket nema tracking nikakav koliko skontah. Moze li biti da je paket u Bosni vec, a da zbog ovog novog/starog carinjenja je negdje zaturen. Da cekam jos sutra i da se zalim ili sta? Sta vi predlazete?
- hemed
#3806 Re: CARINA U BiH
sumnjam da je paket dosao u Bosnu,jer nasi brzo isporuce paket kad dodje u Bosnu u roku najvise 5 dana kad dodje, rekla si da je postarina besplatna, moguce da zbog toga cekas toliko zato sto je besplatna postarina, jos ako je posiljka iz azije (kina,hong kong i tako te drzave) to je normalno da toliko cekas jer i ja kad narucim robu iz kine besplatna je postarina i dodje mi u roku od mjesec, inace kad se plati postarina paket brze dodje,bar ja imam takva iskustva, npr iz njemacke kad narucim robu platim postarinu 8 eura i dodje mi u roku 7-10 dana najvise,i posiljka ne prelazi 50 KM tako da ne podlijeze carinjenju, tako da nemoj se brinuti doci ce udzbenikmiki27A wrote:Kupila sestri udzbenik (used) na betterworld books cijena $4 besplatna postarina (racun u paketu treba da je), sutra ce biti 21 radni dan od kako su ga poslali za Bosnu. Pita sestra dokle je, a paket nema tracking nikakav koliko skontah. Moze li biti da je paket u Bosni vec, a da zbog ovog novog/starog carinjenja je negdje zaturen. Da cekam jos sutra i da se zalim ili sta? Sta vi predlazete?
- zlo zlo
#3807 Re: CARINA U BiH
da upitam , izbjegavam dhl inače pa nemam blage.... ali zanima me artikl na kome piše da je besplatna dostava putem dhl-a, nekih 60 dolara je paket,.. tko to carini pošta ili oni?? i ima li uz tu besplatnu dostavu skrivenih troškova osim carine još?
-
miki27A
#3808 Re: CARINA U BiH
Iz Amerike je paket poslat. Nema trackinga jer oni to ne salju sa trackingom kad je besplatna postarina (a nije bilo opcije da se doda postarina kad sam placala). Ovi iz better world books su mi javili da sacekam jos sedam dana i onda se opet javim ako ne dodje (valjda posalju opet).hemed wrote:sumnjam da je paket dosao u Bosnu,jer nasi brzo isporuce paket kad dodje u Bosnu u roku najvise 5 dana kad dodje, rekla si da je postarina besplatna, moguce da zbog toga cekas toliko zato sto je besplatna postarina, jos ako je posiljka iz azije (kina,hong kong i tako te drzave) to je normalno da toliko cekas jer i ja kad narucim robu iz kine besplatna je postarina i dodje mi u roku od mjesec, inace kad se plati postarina paket brze dodje,bar ja imam takva iskustva, npr iz njemacke kad narucim robu platim postarinu 8 eura i dodje mi u roku 7-10 dana najvise,i posiljka ne prelazi 50 KM tako da ne podlijeze carinjenju, tako da nemoj se brinuti doci ce udzbenikmiki27A wrote:Kupila sestri udzbenik (used) na betterworld books cijena $4 besplatna postarina (racun u paketu treba da je), sutra ce biti 21 radni dan od kako su ga poslali za Bosnu. Pita sestra dokle je, a paket nema tracking nikakav koliko skontah. Moze li biti da je paket u Bosni vec, a da zbog ovog novog/starog carinjenja je negdje zaturen. Da cekam jos sutra i da se zalim ili sta? Sta vi predlazete?
-
AkumAone
#3809 Re: CARINA U BiH
Zavisi koju uslugu koriste. Ako posalju kao Express posiljku, onda DHL carini. Ako posalju kao DHL Paket International(kao obicni paket u Njemackoj Posti), onda nasa posta carini. Mislim da jedino njemacke radnje koriste Paket International; svi ostali koriste express uslugu; ali i kod njih provjeri da nije slucajno express usluga.zlo zlo wrote:da upitam , izbjegavam dhl inače pa nemam blage.... ali zanima me artikl na kome piše da je besplatna dostava putem dhl-a, nekih 60 dolara je paket,.. tko to carini pošta ili oni?? i ima li uz tu besplatnu dostavu skrivenih troškova osim carine još?
- zlo zlo
#3810 Re: CARINA U BiH
hvala, preskoči ću ipak i ovaj put dhl, naletila gdje ima bez njihAkumAone wrote:Zavisi koju uslugu koriste. Ako posalju kao Express posiljku, onda DHL carini. Ako posalju kao DHL Paket International(kao obicni paket u Njemackoj Posti), onda nasa posta carini. Mislim da jedino njemacke radnje koriste Paket International; svi ostali koriste express uslugu; ali i kod njih provjeri da nije slucajno express usluga.zlo zlo wrote:da upitam , izbjegavam dhl inače pa nemam blage.... ali zanima me artikl na kome piše da je besplatna dostava putem dhl-a, nekih 60 dolara je paket,.. tko to carini pošta ili oni?? i ima li uz tu besplatnu dostavu skrivenih troškova osim carine još?
-
zokislav
#3811 Re: CARINA U BiH
Ko se jednom na DHL opekne i u jogurt duva, kaže stara narodna
-
prefontaine
#3813 Re: CARINA U BiH
Može li me netko uputiti u sljedeće:
dobio sam danas sljedeće pismo

jedino što sam zadnjih dana naručivao preko interneta jeste ovo http://www.ebay.com/itm/322455082013
to je u biti pjena za krpljenje gume. za tu narudžbu nisam dobio nikakav tracking broj
e sad, šta ja trebam njima dostavit, koliko para će me sve to doći, koja je uopće procedura?
također me zanima kakav je ovo tracking broj koji završava na BA, zar ne bi trebao biti iz engleske, obzirom da je proizvod od tamo?
dobio sam danas sljedeće pismo

jedino što sam zadnjih dana naručivao preko interneta jeste ovo http://www.ebay.com/itm/322455082013
to je u biti pjena za krpljenje gume. za tu narudžbu nisam dobio nikakav tracking broj
e sad, šta ja trebam njima dostavit, koliko para će me sve to doći, koja je uopće procedura?
također me zanima kakav je ovo tracking broj koji završava na BA, zar ne bi trebao biti iz engleske, obzirom da je proizvod od tamo?
- un1ted
- Location: Tema onih koji zaradjuju do 500KM viewtopic.php?f=77&t=82867&p=17676078#p17676
#3814 Re: CARINA U BiH
Ako je to sto si narucio stiglo, kada prebacis u BAM kosta nesto iznad 50KM. Jbga, za to si mogao kupiti cijelu gumu, jer ces platiti jos oko 30tak KM troskova ka drzavi.
Za vise informacija o posiljci trebas kontaktirati carinu.
Za vise informacija o posiljci trebas kontaktirati carinu.
- hemed
#3815 Re: CARINA U BiH
ne prelazi posiljka 50 KM jer je 22.5$ oko 48 KM i to ne podlijeze carinjenju, ne vidim razlog zbog kojeg te zovu jer si narucio robu ispod 50KM nema mi logike,jedino da ih nazoves i pitas o cemu je rijec koji artikal mozda je nesto sto si prije narucivao pa je zapalo i tek je sad doslo u bih, vidi ne znam sta da ti kazem drug, mene su neki dan oderali ti sa carine narucio sam patike 56 KM da bi na to platio jos 52KM znaci hiljadu nekakvih djavola su mi uracunali njihovih troskova,pdv, taksi i jos svasta nesto
- hemed
#3816 Re: CARINA U BiH
meni pise da je free shiping http://imgur.com/a/XCa3tPovuci Me Za Prst wrote:Prelazi preko 50KM jer mu je shiping 5 funtihemed wrote:ne prelazi posiljka 50 KM jer je 22.5$ oko 48 KM i to ne podlijeze carinjenju, ne vidim razlog zbog kojeg te zovu jer si narucio robu ispod 50KM nema mi logike,jedino da ih nazoves i pitas o cemu je rijec koji artikal mozda je nesto sto si prije narucivao pa je zapalo i tek je sad doslo u bih, vidi ne znam sta da ti kazem drug, mene su neki dan oderali ti sa carine narucio sam patike 56 KM da bi na to platio jos 52KM znaci hiljadu nekakvih djavola su mi uracunali njihovih troskova,pdv, taksi i jos svasta nesto
- hemed
#3817 Re: CARINA U BiH
aha evo i meni sad pise 5 funti,nisam se bio prijavio na ebay pa mi pisalo free shipingPovuci Me Za Prst wrote:Shiping 5 funtihemed wrote: Prelazi preko 50KM jer mu je shiping 5 funti
meni pise da je free shiping http://imgur.com/a/XCa3t
-
prefontaine
#3818 Re: CARINA U BiH
Shipping mi je bio 2.95, a ne 4.95. Ukupna vrijednost je 20.94£
- holowey
#3819 Re: CARINA U BiH
posaljes im bankovni izvod te transakcije i tu u fening pise tacno koliko je placeno u markama...prefontaine wrote:Shipping mi je bio 2.95, a ne 4.95. Ukupna vrijednost je 20.94£
-
jahac96
#3820 Re: CARINA U BiH
Fino pogledas na izvodu ili na paypalu koliko si platio, ja po ovome vidim da prelazi preko 50KM dakle morat ces platiti pdv i carinu....hemed wrote:ne prelazi posiljka 50 KM jer je 22.5$ oko 48 KM i to ne podlijeze carinjenju, ne vidim razlog zbog kojeg te zovu jer si narucio robu ispod 50KM nema mi logike,jedino da ih nazoves i pitas o cemu je rijec koji artikal mozda je nesto sto si prije narucivao pa je zapalo i tek je sad doslo u bih, vidi ne znam sta da ti kazem drug, mene su neki dan oderali ti sa carine narucio sam patike 56 KM da bi na to platio jos 52KM znaci hiljadu nekakvih djavola su mi uracunali njihovih troskova,pdv, taksi i jos svasta nesto
Trebas im izlistati izvod iz banke zaokruziti tu transakciju, i izvaditi izvod iz paypala za tu transakcije i poslati im faxom ili licno njima, ako je sve ukupno ispod 50KM zajedno sa shippingom onda ces platiti samo pregled 3,5KM-8,5KM zavisi, a ako je preko 50KM, racunaj jos nekih 30ak % na tu cijenu, zavisno od carinske stope za taj proizvod
- zincx
#3821 Re: CARINA U BiH
Meni već od srijede pokušavaju navući 20 funti na 50 maraka. Prvo su poslali pismo, da im pošaljem dokaz o cijeni, poslao paypal izvod, jučer traže izvod iz banke, dobili i to, roba još nije puštena.
-
prefontaine
#3822 Re: CARINA U BiH
holowey wrote:posaljes im bankovni izvod te transakcije i tu u fening pise tacno koliko je placeno u markama...prefontaine wrote:Shipping mi je bio 2.95, a ne 4.95. Ukupna vrijednost je 20.94£
A sta ako uopće nisam plaćao preko banke iz BiH nego iz hrvatske? Naime, hrvatsku karticu imam od vremena dok sam tamo radio, i sve internet kupovine obavljam putem nje. U ovom slučaju s računa mi je skinulo 190.62 HRK. A i to je, koliko znam, manje od 50 BAM.
- zincx
#3823 Re: CARINA U BiH
7 feningaPovuci Me Za Prst wrote:to je tačno 50.0665164642BMprefontaine wrote:U ovom slučaju s računa mi je skinulo 190.62 HRK. A i to je, koliko znam, manje od 50 BAM.
tako da nemaš se šta žalit.
- holowey
#3824 Re: CARINA U BiH
nebitno koja banka, bitan je iznos i na osnovu iznosa kada se pretvori u marke bice izvrsen obracun uvoznih davanja...prefontaine wrote:holowey wrote:posaljes im bankovni izvod te transakcije i tu u fening pise tacno koliko je placeno u markama...prefontaine wrote:Shipping mi je bio 2.95, a ne 4.95. Ukupna vrijednost je 20.94£
A sta ako uopće nisam plaćao preko banke iz BiH nego iz hrvatske? Naime, hrvatsku karticu imam od vremena dok sam tamo radio, i sve internet kupovine obavljam putem nje. U ovom slučaju s računa mi je skinulo 190.62 HRK. A i to je, koliko znam, manje od 50 BAM.
-
hungalas
#3825 Re: CARINA U BiH
E ovako, treba mi pomoć, haos.
Planiram kupiti katanu (japanski samurajski mač). On košta $265. Eh sad, koliko bi mene carina na to izašla, i postoji li još išta što bih ja morao platiti (osim shippinga, to rješavam sa ljudima od kojih kupujem)? Stranica je Swords of Northshire. Rade iz Texasa, ali se mačevi prave u Longquan, Kini. Ne znam jel mač ide to Texasa pa onda vamo ili kako, nisam mogao saznati to.
Čitao sam na http://www.uino.gov.ba/download/Dokumen ... fa_BiH.pdf da je carinska tarifa na mačeve 5%, ali idalje nisam siguran. Još jedno pitanje, da li mi može ikakav problem biti pri unosu u zemlju? Nemam nikakvu dozvolu (i dobio sam informaciju da ne treba, jer je ne planiram nositi vani, planiram je držat na zidu), jesam punoljetan, i mač je oštar. Bez ikakvih problema je moguće ubiti sa njim (ne planiram, al eto hahahahaha).
Jel ja sad onda moram platiti samo 5% ove cijene, ili još 17% PDV-a, ima li išta na težinu, veličinu stvari koja se uvozi i ne znam više šta bi mi mogli naplatit?
Hvala.
Planiram kupiti katanu (japanski samurajski mač). On košta $265. Eh sad, koliko bi mene carina na to izašla, i postoji li još išta što bih ja morao platiti (osim shippinga, to rješavam sa ljudima od kojih kupujem)? Stranica je Swords of Northshire. Rade iz Texasa, ali se mačevi prave u Longquan, Kini. Ne znam jel mač ide to Texasa pa onda vamo ili kako, nisam mogao saznati to.
Čitao sam na http://www.uino.gov.ba/download/Dokumen ... fa_BiH.pdf da je carinska tarifa na mačeve 5%, ali idalje nisam siguran. Još jedno pitanje, da li mi može ikakav problem biti pri unosu u zemlju? Nemam nikakvu dozvolu (i dobio sam informaciju da ne treba, jer je ne planiram nositi vani, planiram je držat na zidu), jesam punoljetan, i mač je oštar. Bez ikakvih problema je moguće ubiti sa njim (ne planiram, al eto hahahahaha).
Jel ja sad onda moram platiti samo 5% ove cijene, ili još 17% PDV-a, ima li išta na težinu, veličinu stvari koja se uvozi i ne znam više šta bi mi mogli naplatit?
Hvala.