ti se zaista svako malo toliko prospes, da cak i kada nesto ubodes niko ti ne vjeruje. ovdje pokazujes jako veliki nivo neznanja, cak i da ti je mrsko provjeriti koliko je tacno ono sto sam napises. Boze Petra!prog321 wrote:A ti mislis da je radio frekvencija i GPS frekvencija jedno te isto ?![]()
Prestani dok jos mozes.
Ja sam napisao:Nemaju veze sa radio frekvencijama.prog321 wrote: Americki Predatori su navodjeni GPSom.
Znaci, nemaju veze sa frekvencijama . Ne mogu tradicionalni radio valovi odraditi taj posao.
GPD koristi mikro valove, mikrovalne frekvencije. Tradicionalni radio valovi ne mogu odraditi taj posao.
Hajde,sad , promjeni temu dok jos imas casti..
BH vojna industrija i naoruzanje
-
belfy
#3801 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
-
prog321
#3802 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
O cemu pricas ?
Gdje sam se prosuo ?
Ne slusaj ovog PM , vidis da ima problema sam sa sobom. Puka neznalica ali me prati na svakoj temi. Odavno je na bloku ali mu to ne smeta da me proziva svaki put. Neki psihicki problem,.
Gdje sam se prosuo ?
Ne slusaj ovog PM , vidis da ima problema sam sa sobom. Puka neznalica ali me prati na svakoj temi. Odavno je na bloku ali mu to ne smeta da me proziva svaki put. Neki psihicki problem,.
-
PM72
#3803 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
ja kako znam za sebe znam i za Bejrut,Palestinu,Jasera Arafata,PLO,Šimona Peresa,Mosad,rakete ,bombe...Izrael je u konstantnoj "borbenoj gotovosti" bez obzira što ja smatram da su oni glavni izvor zla na bliskom istoku.Ja recimo nemam apsolutnu potrebu za oružjem niti me zanima (gadi mi se) dok je u Izraelu M16 kod domaćina češći od hemijske olovke.Prave i rade sranja pa nije ni čudo što strepe.Nama su izviđački dronovi potrebni radi potrage za nestalima dok su njima svakodnevno potrebni u potrazi za borcima za prava Palestine ili teroristima,kako ko gleda.mehoxy wrote:Ne znam je li ovo neki sarkazam ili ?PM72 wrote:U Izraelu svaki punoljetni muškarac i žena služi vojni rok i to višegodišnji.Kod nas u zadnjih 10 godina niko od omladine nije ni puške vidio.Izrael ima konstantan konflikt i potrebu za naoružavanjem a mi samo od izbora do izbora.Njihov vojni budžet je veći od svih naših budžeta i ukupnog duga.Njima ti izviđački dronovi trebaju a nama jok.
I na balkanu je skoro pa konstantan konflikt.
Imamo mi itekako potrebu za naoruzavanjem, ali to se ne radi uglavnom zato sto oni koji bi trebali izdvajati lovu za to nisu i nikad nece biti ni u najmanjoj opasnosti pa smatraju da je pametnije ulagati u poljine hills, mocne automobile, vile, jahte i slicne esencijalne stvari potrebne za zivot jednog covjeka...
-
PM72
#3804 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
Ovo sam iznio jutros pa neka ostali ocjene je li neko lažov i neznalica.Ja služio i JNA i doprovoljac MUP-RBiH pa sam neznalica i imam psihičkih problema dok se on svako malo prospe ko riža...tupko koji nije vidio pušku van play stationa a palamudi o strategijama i ratu.Zajednička osobina svim dezerterima i pobjeguljama.PM72 wrote:prog321 wrote:gdje sam to rekao?Boletus edulis wrote:Ovaj prica price o muslimanskim oficirima iz one vojske koji su kao hodali po svijetu pa prodavali arapima oruzje.
.Postby prog321 » 27/02/2017 16:37
i za vrijeme Juge JNA je slala muslimanske oficire i vise funkcionere da lobiraju prodaju oruzja u arapskom svijetu.
nama ne igra ulogu ali njima sigurno
-
prog321
#3805 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
Ovog pacijenta se ne mogu rijesiti. Moram ovo pojasniti iako je na bloku.
Vec sam ranije napisao da muslimanski oficiri nisu isli sami okolo, nego kao dio citavog programa prodaje zajedno sa ambasadorima i drugim diplomatskim atasheima i vojnim prestavnicima.
To je opste poznati fakt.
Imate izjave Jugo politicara kada su slali muslimanske KPJ funkcionere da lobiraju u arapskim zemljama za svrhu Nezavisnih. Sve u istom principu.
Nigdje nisam rekao da su oficiri isli sa kuferima u rukama i prodavali kao seoski pijacari. Sta vam je.
Vec sam ranije napisao da muslimanski oficiri nisu isli sami okolo, nego kao dio citavog programa prodaje zajedno sa ambasadorima i drugim diplomatskim atasheima i vojnim prestavnicima.
To je opste poznati fakt.
Imate izjave Jugo politicara kada su slali muslimanske KPJ funkcionere da lobiraju u arapskim zemljama za svrhu Nezavisnih. Sve u istom principu.
Nigdje nisam rekao da su oficiri isli sa kuferima u rukama i prodavali kao seoski pijacari. Sta vam je.
-
PM72
#3806 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
ne vadi se jer ispadaš još...dokazao sam tvoje nebuloze i površnost a ti tumači do sutra šta si mislio reći...
-
belfy
#3807 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
ako vec zelis pricati, red je replicirati, a ne glumiti gerilu. evo ti post od gore:prog321 wrote:O cemu pricas ?
Gdje sam se prosuo ?
pa provjeri prvo sta su UHF, sta VHF, pa onda procitaj nesto i o GPS. onda sam reci ovdje gdje postoji greska... moze?belfy wrote:ti se zaista svako malo toliko prospes, da cak i kada nesto ubodes niko ti ne vjeruje. ovdje pokazujes jako veliki nivo neznanja, cak i da ti je mrsko provjeriti koliko je tacno ono sto sam napises. Boze Petra!prog321 wrote:A ti mislis da je radio frekvencija i GPS frekvencija jedno te isto ?![]()
Prestani dok jos mozes.
Ja sam napisao:Nemaju veze sa radio frekvencijama.prog321 wrote: Americki Predatori su navodjeni GPSom.
Znaci, nemaju veze sa frekvencijama . Ne mogu tradicionalni radio valovi odraditi taj posao.
GPD koristi mikro valove, mikrovalne frekvencije. Tradicionalni radio valovi ne mogu odraditi taj posao.
Hajde,sad , promjeni temu dok jos imas casti..
-
prog321
#3808 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
sta to ima sa GPS om?
jesi li to slučajno guglao riječ frekvencija i ispalo ti UHF i VHF a nemaš pojma o čemu je riječ ?
jesi li to slučajno guglao riječ frekvencija i ispalo ti UHF i VHF a nemaš pojma o čemu je riječ ?
-
BISCANIN2
#3809 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
Svabe su za obuku i opremu tih vojinika i oficira ,uložili y 1000x1000 $, pa za vozila i opremu ulozili opet z 1000x1000$ pa imaju računa da naprave jammer vozilo koji vrijedi n1000x1000$, i koje opet može uništiti mina od 42$ sa PDV.Drvosjeca iz Dejcica wrote:prog321 wrote:Za izvidjanje kupis Quadcopter sa kamerom za 50 maraka u kineskoj prodavnici.
Imas na ebaju za 25 dolara.
Neces potrositi nekoliko miliona za tu svrhu ako ga ne mozes gps om navoditi i zakaciti par raketa.Nisi čuo za drones jammere? Takvi komercijalni dronovi se ne mogu koristiti u ozbiljnom sukobu i ratu.
Gledao sam jednu reportažu na Njemačkoj televiziji gdje jedan njihov oficir priča o iskustvima u Avganistanu. Kada idu u patrolu sa vozilima u patroli je i specijalno vozilo koje ometa gotovo sve radio signale u krugu od par kilometara tako da te komercijalne verzije dronova nemaju nikakve šanse da išta postigneš sa njima.
Istorija nas uči da balkanski ratovi su poznati po brutalnosti, i masovnom korištenju najjeftinijih i najdostupnijih sredstava, gdje je minoobacač i laka artiljerija kao najeftinija, kraljica rata i ratovanja.
Siguran sam da na većini BiH gudura među običnim linijašima neće biti jammera, možda će ih negdje biti ali na većini neće, što znači da dronovi bez gps upravljanja imaju šansu.
Danas imaju dronovi koji imaju navigaciju na sebi, znači ukucaju se tačke koje drone treba obići da se vrati na početnu tačku, kamere i sve snima na karticu. Kad se vrati očita se kartica. Ne znam kako bi jammer ovom dronu bio problem. Jeftinoća bi bila glavni adut. Pošto sam u periodu92-95 bio izviđač, a kratko vrijeme i priučeni artiljerijski izviđač, znam koliko su važni kvalitetni izviđački podaci.
Deformacija, kad sam vidio prvog drona odmah sam pokušao da namislim kako ga prepraviti u izviđačko sredstvo.
-
Bobi
- Forum administrator
- Grijem se na: J.P."Grijanje"Zenica
- Vozim: TDI sve crveno
#3810 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
Izvini, ali fizika ti ocito nije bolja stranaprog321 wrote:sta to ima sa GPS om?
-
belfy
#3811 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
i opet me ne citiras, valjda da prodje ispod radara. daj ne sramoti se po hiljaditi put. znas i sam da sam elektrotehnicke struke. ti si onaj koji ovdje nema pojma o cemu se prica. ako ti nije jasno ja ti to mogu objasniti, ali ako ces se svima nakon toga izviniti. no, i ja i ti znamo da neces, jel tako? (nadalje cu ti samo napisati da si napisao glupost, jer rasprava sa tobom to, upravo, i jeste).prog321 wrote:sta to ima sa GPS om?
-
prog321
#3812 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
objasni mi koju ulogu UHF i VHF imaju za rad sa GPSom i obecavam da cu se svima izvinuti.belfy wrote:i opet me ne citiras, valjda da prodje ispod radara. daj ne sramoti se po hiljaditi put. znas i sam da sam elektrotehnicke struke. ti si onaj koji ovdje nema pojma o cemu se prica. ako ti nije jasno ja ti to mogu objasniti, ali ako ces se svima nakon toga izviniti. no, i ja i ti znamo da neces, jel tako? (nadalje cu ti samo napisati da si napisao glupost, jer rasprava sa tobom to, upravo, i jeste).prog321 wrote:sta to ima sa GPS om?
nisam fizičar ali volim uvijek nešto novo naučiti
jedino ako si mislio na UHF i EHF ? ali to nije isto.
-
kiligonzales
#3813 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
Samopicece haubice.155_mm wrote:kiligonzales wrote:Nije bas. Rat je narusio odnose SRJ sa mnogim arapskim zemljama. Dosta kontakata danas pokusavaju uspostaviti preko Bosnja po arapskom svijetu. Nama u BiH uslozena politicko-ekonomska situacija, kao i more tudjih uticaja, Arape drzi na rezervi sto se tice ulaganja, bez obzira na to mnogi ulazu. Masu nasih uticajnih ljudi vodi posao za njih ovdje sa nekim korporativnim pristupom. Glume preponase, koriste rupe u zakonu.Gojeni H wrote:
![]()
Kao i Alzir, Kuvajt, mozda i Egipat ... biznis je biznis nema tu bratskih-sestrinskih odnosa. Srbija je naslijedila sve kontakte iz Jugoslavije.
I nisu nesto posebno uradili u kakvoj su poziciji bili.
Sto se tice nase namjenske, mnogima je interesantna, prvo mnogima iz vodece zelene stranke, koji se bore za svoje interese u njoj, do Amera koji dosta prodaju za nas i kupuju od nas, Saudijaca, Pakistanaca, Turaka, Malezijaca i nekih drugih...
Pakistanci su usli u par zajednickih projekata, jedan objelodanjen iako nije trebao biti, Turci bi rado u veci angazman sa nasom namjenskom, ali ih malo koce Ameri u tome, jos imaju jak uticaj na nasu namjensku.
Koliko me dobro sjecanje sluzi oni su nam bili i najbolji kupci svih ovih godina nakon rata.
koji?
-
prog321
#3814 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
objasni mi profesore ?Bobi wrote:Izvini, ali fizika ti ocito nije bolja stranaprog321 wrote:sta to ima sa GPS om?
jesi li to slučajno guglao riječ frekvencija i ispalo ti UHF i VHF a nemaš pojma o čemu je riječ ? :
-D, nece ljudi da se smaraju s tobom
.
-
kiligonzales
#3815 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
Imam par kataloga iz nase namjenske, nije to ni toliko losa ponuda,svakako da moze biti bolja, ali trazi se ulaganja. Problem je sto ono sto je od nje sacuvano nije dovoljno da se uhvati trend sa ostalima, posto je svijet gladan municije, Amerika je imala i nestasicu iste prosle godine, prodajemo vise nego ikada nakon rata. Treba nam dosta ulaganja da bi odrzali korak sa ostalima, masine su stare, modernizacija je neophodna, da ne govorim da svaka od firmi nema ni web stranicu da valja, menadzment stao u vremenu, inzinjere koje ne smiju poslat u penziju, a ubrzo nece biti ljudi koji ce ih moci nasljediti.Treba nam i novih proizvoda, sto u civilne sto u vojne svrhe, proizvoda za siru upotrebu, malo inovativniji pristup u ni, a njega nema.155_mm wrote:udio proizvodnje municije u BiH NI je upravo to sto je cini toliko vaznom kao stub odbranbenih mogucnosti. na podrucju municije ima jos mjesta za rast. u malim kalibrima prvenstveno u povecanju proizvodnih kapaciteta a u velikim kalibrima u uvodjenju novih proizvoda za tenkove, artiljeriju i raketni program.kiligonzales wrote:Prodajemo im mi dosta. Nas proizvodnja municije popravlja opasno, da toga nema, mogli bi namjensku ugasiti.prog321 wrote:vojni budzet Saudijske Arabije je skoro isti vojnim budzetu Rusije. Potencijal je ogroman ali dzaba kad nase firme nemaju pojma o promociji i prezentaciji kao taj gore sto je opisao.
eno srbija samo sto je uspostavila proizvodnnju raketnog programa poradala robe 20 mio. dolara.
na potezima koje vuce srbija u svojoj NI se moze vidjeti da to rade jer smatraju da na ovim prostorima po pitanju granica jos nije sve rijeseno. iako su ekonomski gledano jednaki sa federacijom ipak mnogo vise i pametnije ulazu u svoju NI.
Srbija je sacuvala svoje pogone, politicki uticaj na ni nije kao kod nas, kod nas koliko jedna stranka ima klanova toliko u ni ima i verzija sta sa ni dalje, a mnoge se guraju u nju sto nasi sto strani, niciji uticaj da prelomi. Na desetke privatnih firmi imamo koje mesetare oko nje, a sama ni ne djeluje jedinstveno.
Nasa namjenska je izgubila mnogo s ratom, Unis, Pretis Vogosca, BNT Travnik,Igman Konjic, PobjedaRudet, Ginex Gorazde, TRZ Hadzici,Vitezit, Trz Bratunac, Soko Mostar, Koteks, Zrak Sarajevo, Kosmos Banja Luka, Orao Bjeljina i td, prvo je pukla po nacionalnom savu, drugo danas 25 godina kasnije to funkcionise i dalje odvojeno, trece pukla je i po stranackim savovima, cetvrto na nju ima dosta i stranog faktora. Ovo sto smatramo BH NI su sve firme iz Federacije BiH uglavnom one su te koje prave posao, ne praveke sve jednako dobro. Od njih trenutno najbolje posluje Igman koliko mi je poznato. BiH je bila okosnica NI u Jugi. Dosta je radila sama, dosta u saradnji sa drugim kompanijama NI u Jugi. Sada sama to je u mnogome prezivljavanje, neka preduzeca vise u zraku, privatizacija se namece ko rijesenje ili gasenje, ko radi dobro radi, drugi su gotovo goli.
-
kiligonzales
#3816 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
Arapi i Bosnje itekako imaju dosta koristi jedni od drugih, prije rata smo bili na vecem industrijskom nivou od mnogih zemalja toga dijela svijeta, pa nase firme su njima prodavale usluge, mislim kome nismo, bili smo servis mnogima i danas sa gubitcima u industriji kakve imamo zbog rata,mozemo dosta usluga izvesti za njih, pa i proizvoda. Nisu sve zemlje toga dijela svijeta Turska, Iran, Malezija, Pakistan, pa da more proizvoda u domenu vlastite industrije razvijaju i proizvode sami, na kraju krajeva i po tudjoj licenci. Kad mala Crna Gora ima toliko znacaja na strateskom polju, pa Rusi u njoj sa Srbima pokusavaju napraviti dar mar, po cemu BiH nije nikome vazna, a oko nas lome koplja mnogi? Mi smo Arapima danas, sto je Estonija ili CG nekada bila Rusima. Jos da smo im se ulizivali zakonima tipa investiras milion maraka dobijas papire, otvorili bi mnogima vrata ka Evropi, da ne govorim koliko strane investicije tjera nivo korupcije u BiH i losi zakoni. Doduse sama politicka situacija uslozila je nase odnose s njima, domaci i strani uticaji. Nemojmo pricu banalizovati pa rijec ljubav uvaljivati bukvalno, sami arapsko - islamski svijet u mnogo cemu imaju vise dodirnih tacaka s nama nego sa Srbima, nismo im nebitni, oni bi svi da svoj uticaj pomjere ovdje, uvaljivali su se u ratu kroz humanitarne organizacije, kojekakve fondove, domace firme i gazde s kojima su saradjivali, s kojima i danas itekako imaju uticaja na stvari u BiH. Mi pratimo pricu samo oko ovih nekretnina, a veze su puno slozenije.155_mm wrote:drndalo wrote:to i jeste najveci problem bosnji. oni nikako da skontaju da u biznisu nema ljubavi. po tom principu bosnjine ljubavi GINEX bi trebao poklanjati kapisle IGMANU.kiligonzales wrote: Dok god mi kontamo da je "ljubav" (mada su moja iskustva s Arapima da ni mater bas ne vole onako kako mi ocekujemo) vaznija od interesa, mo's nas **bat...
arapi su rekli da su spremni poduplati narudzbu ako su bosnje u stanju da isporuce. e to je sad pitanje da li bosnje jesu.
inace da nije rata u jemenu ne vjerujem da bi poduplali narudzbu.
Sto se tice namjenske, Arapi bi uletili u nju rado, ali ubi nas strani monitoring, Uncle Sam se vise pita nego oni.
- drndalo
#3817 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
Izvini, nas OSNOVNI problem i jeste sto se svakoj halashi pokusavamo ulizati ! Ko ne cijeni sebe, ne moze nista dobro ocekivati... Otvorili bi vrata mnogima...? *ebali bi nam iz EU znanje 1/1... I mi sami sa svojim pasosima bi se tada mogli (opet) *ebat, ni vize nam vise u ambasadama ne bi davali...kiligonzales wrote:Jos da smo im se ulizivali zakonima tipa investiras milion maraka dobijas papire, otvorili bi mnogima vrata ka Evropi,
sami arapsko - islamski svijet u mnogo cemu imaju vise dodirnih tacaka s nama nego sa Srbima, nismo im nebitni, oni bi svi da svoj uticaj pomjere ovdje,
uvaljivali su se u ratu kroz humanitarne organizacije, kojekakve fondove, domace firme i gazde s kojima su saradjivali, s kojima i danas itekako imaju uticaja na stvari u BiH. Mi pratimo pricu samo oko ovih nekretnina, a veze su puno slozenije.
Sto se tice namjenske, Arapi bi uletili u nju rado, ali ubi nas strani monitoring, Uncle Sam se vise pita nego oni.
Dodirne tacke ? Bitni smo im ? Jesmo, samo u proporciji sa parama koje mozemo zavrtiti, ili neki drugi interes sprovesti... Pogledati iduci red...
Hum. organizacije..? Jasta... Ili su dolazili da poginu kao sehidi, ili da druge ubijede da to budu, ali klanjajuci na "pravi" nacin... A sve u svemu nije se moglo desiti da nisu bili agenti svojih posiljalaca, ko god oni bili... A sto smo mi bili u *urcu, pa smo "primali" svakoga, vise govori o nama... Ne samo da smo potkupljivi, nego smo jeftino potkupljivi...
Nije moguce da nas ujka Sem nadgleda? Mozda bi trebali pustiti nas da radimo sta mi mislimo da je OK...? Dobro jutro...
-
mehoxy
#3818 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
Ne osporavam ja to sto si napisao o Izraelu i bliskom istoku, ali u svom prethodnom postu si implicirao da mi nemamo potrebe za naoruzavanjem i hi-tech vojnom tehnologijom sto je daleko od istine. Naprotiv, posto nas ima daleko manje od srba/hrvata na ovim prostorima trebali bi smo biti mnogo bolje naoruzani.PM72 wrote:ja kako znam za sebe znam i za Bejrut,Palestinu,Jasera Arafata,PLO,Šimona Peresa,Mosad,rakete ,bombe...Izrael je u konstantnoj "borbenoj gotovosti" bez obzira što ja smatram da su oni glavni izvor zla na bliskom istoku.Ja recimo nemam apsolutnu potrebu za oružjem niti me zanima (gadi mi se) dok je u Izraelu M16 kod domaćina češći od hemijske olovke.Prave i rade sranja pa nije ni čudo što strepe.Nama su izviđački dronovi potrebni radi potrage za nestalima dok su njima svakodnevno potrebni u potrazi za borcima za prava Palestine ili teroristima,kako ko gleda.mehoxy wrote:Ne znam je li ovo neki sarkazam ili ?PM72 wrote:U Izraelu svaki punoljetni muškarac i žena služi vojni rok i to višegodišnji.Kod nas u zadnjih 10 godina niko od omladine nije ni puške vidio.Izrael ima konstantan konflikt i potrebu za naoružavanjem a mi samo od izbora do izbora.Njihov vojni budžet je veći od svih naših budžeta i ukupnog duga.Njima ti izviđački dronovi trebaju a nama jok.
I na balkanu je skoro pa konstantan konflikt.
Imamo mi itekako potrebu za naoruzavanjem, ali to se ne radi uglavnom zato sto oni koji bi trebali izdvajati lovu za to nisu i nikad nece biti ni u najmanjoj opasnosti pa smatraju da je pametnije ulagati u poljine hills, mocne automobile, vile, jahte i slicne esencijalne stvari potrebne za zivot jednog covjeka...
@Za ove iznad o kakvim vi investicijama/ulaganjima pricate ? Zasto mislite da to opet ne bi zavrsilo u necijem dzepu ? Vec su prevarili pakistance/ukrajince a mozda i druge, doduse to nije imalo veze sa investicijama vec s isporukom narucene robe, ali svejedno pokazuje koliko im je stalo za reputaciju i izgradjene odnose.
Last edited by mehoxy on 02/03/2017 11:20, edited 1 time in total.
- Drvosjeca iz Dejcica
#3819 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
Vezano za dronove, čitao sam prije desetak godina da su u ratu u Visokom uz pomoć radio i modelarskog kluba koji je postojao prije rata u Visokom u toku rata napravili jedan avion model sa daljinskim upravljanjem i na njega montirali VHS kameru te radili izviđanja. Kvalitet snimka je bio loš, kamera nezgodno montirana tako da na kraju nije bilo neke koristi od toga ali eto interesantan podatak. Ako ima neko iz Visokog možda provjeri da li postoji taj članak još negdje.
-
kiligonzales
#3820 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
Sad sta bi se dešavalo i kako na relaciji mi i svijet, to je upitno, niko ne traži od BiH , da bude ono što je CG bila za osobe poput Šinavatre.Mnoge zemlje nude insvestitorima ekonomske pasoše i BiH može, ako želi mjenjati zakone i olakšavati investitorima ulaganja u nju, ali mi smo zbog nas samih zemlja bez vizije šta dalje, pa je lakše političku poziciju čuvati sijanjem straha i nacionalizmom, nego baviti se na pravi način državom, stvarati pravnu drzavu i jacati vladavinu prava i ekonomiju.drndalo wrote:Izvini, nas OSNOVNI problem i jeste sto se svakoj halashi pokusavamo ulizati ! Ko ne cijeni sebe, ne moze nista dobro ocekivati... Otvorili bi vrata mnogima...? *ebali bi nam iz EU znanje 1/1... I mi sami sa svojim pasosima bi se tada mogli (opet) *ebat, ni vize nam vise u ambasadama ne bi davali...kiligonzales wrote:Jos da smo im se ulizivali zakonima tipa investiras milion maraka dobijas papire, otvorili bi mnogima vrata ka Evropi,
sami arapsko - islamski svijet u mnogo cemu imaju vise dodirnih tacaka s nama nego sa Srbima, nismo im nebitni, oni bi svi da svoj uticaj pomjere ovdje,
uvaljivali su se u ratu kroz humanitarne organizacije, kojekakve fondove, domace firme i gazde s kojima su saradjivali, s kojima i danas itekako imaju uticaja na stvari u BiH. Mi pratimo pricu samo oko ovih nekretnina, a veze su puno slozenije.
Dodirne tacke ? Bitni smo im ? Jesmo, samo u proporciji sa parama koje mozemo zavrtiti, ili neki drugi interes sprovesti... Pogledati iduci red...
Hum. organizacije..? Jasta... Ili su dolazili da poginu kao sehidi, ili da druge ubijede da to budu, ali klanjajuci na "pravi" nacin... A sve u svemu nije se moglo desiti da nisu bili agenti svojih posiljalaca, ko god oni bili... A sto smo mi bili u *urcu, pa smo "primali" svakoga, vise govori o nama... Ne samo da smo potkupljivi, nego smo jeftino potkupljivi...
Nije moguce da nas ujka Sem nadgleda? Mozda bi trebali pustiti nas da radimo sta mi mislimo da je OK...? Dobro jutro...
Pa eto ti otidji negdje i pogini ko sehid, gdje nekoga realno boli kurac za to, mala je to pomoc, pa makar neki od njih bili i agenti na zadatku neke sluzbe, oni su bili tu, dok je mnogo domace raje bjezalo od puske, bilo je i dosta pomoci humanitarnih organizacija toga dijela svijeta napacenim Bosnjama, jebe se Bosnji sto je puco iz oruzja koje je kupio mnogim donacijama iz islamskog svijeta, sto su mu u ratu pomagali more islamskih zemalja od Irana, Saudije, Pakistana, Kuvajta, Katara i drugih, sto su dobijali novac koji su ovdje nemilice zloupotrebljavale same Bosnje, bitnije je primjetiti kako se isti mole u zemlji gdje se niko ne moli, a tvrdi da su veliki vjernici, gdje se necija brada vise vaga nego neciji kriminal i raspravljati jesu li nam valjali ili nisu. Ni poslje rata nisu otisli, tu su mnogi i danas jos pomazu, ko da je grijeh imati u svemu tome i svoje interese. Uvlacis me u glupu raspravu, njima se ulizuju i veci svijetski igraci, ko kad cuce na dobrom postotku svijetskih bogatstava, samo je Bosnjo glup sto ima dosta prijatelja u tome dijelu svijeta kojima grize ruku, iako su mu valjali i mogu mu realno valjati i danas. Bosnje inace nemaju granice ni u cemu, pa ni u ulizivanju, pa ni u potkupljivoscu, to su nase mane, a ne njihove. Ko nam je kriv sto smo takvi kakvi jesmo.
Ipak je ovo tema o namjenskoj, nebi bilo glupo nastavljati raspravu dalje. Ujka Sem je Ujka Sem, oni sve drze pod kontrolom, da drzi Evropa, mi bi mozda i danas bili u ratu ili nas nebi ni bilo. Imali bi narod bez svoje države. Što čika Džo reće neki dan, kad smo mi krenuli drugi nisu mogli reći ne
-
belfy
#3821 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
prvo da se posjetimo sta si gore lupao:prog321 wrote: objasni mi koju ulogu UHF i VHF imaju za rad sa GPSom i obecavam da cu se svima izvinuti.
nisam fizičar ali volim uvijek nešto novo naučiti
jedino ako si mislio na UHF i EHF ? ali to nije isto.
prog321 wrote: Americki Predatori su navodjeni GPSom.
a dovoljno je da si samo provjerio sa googlom ili wiki-em (ono sto sam ti rekao u prvom ili drugom odgovoru) da uocis:prog321 wrote: Nemaju veze sa radio frekvencijama.
Radio frequency (RF) is any of the electromagnetic wave frequencies that lie in the range extending from around 3 kHz to 300 GHz, which include those frequencies used for communications or radar signals.
pa posto si sada pomenuo i EHF:In the case of the original GPS design, two frequencies are utilized; one at 1575.42 MHz (10.23 MHz × 154) called L1; and a second at 1227.60 MHz (10.23 MHz × 120), called L2.
i kao sto vidis u sve i jednom slucaju se radi o radio-talasima. mikrovalovi i mikrovalne frekvencije su isto, pa ne vidim zasto ih dva puta pominjes, ali su jos uvijek radio-talasi. ja lijepo rekoh da se dzaba prosipas. eto, jesi nesto naucio...ili ces se i dalje natezati?Radio- talasi sa frekvencijama iznad UHF raspona spadaju u SHF (Supervisoka frekvencija) i EHF (Ekstremno visoka frekvencija) opsege, a svi spadaju u opseg mikrotalasnih frekvencija.
-
prog321
#3822 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
Belfy,
znaci, provedes čitav dan guglajuci i potvrdiš samo ono što sam ja rekao?
GPS se sastoji od mikro talasa , mikrovalnih frekvencija a u to ne spadaju one tvoje gluposti o UHF, VHF.
Ti talasi se koriste za vanjske i kućne tv antene.
Izjavio si nonsense i još se izblamirao..
ja sam tačno rekao da obični radio talasi ne mogu odraditi posao za GpS.
i sa ovim sam tu pricu zavrsio.
volio bih da me ne kvotas vise
znaci, provedes čitav dan guglajuci i potvrdiš samo ono što sam ja rekao?
GPS se sastoji od mikro talasa , mikrovalnih frekvencija a u to ne spadaju one tvoje gluposti o UHF, VHF.
-
PM72
#3823 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
Belfy,
Trudi se jadničak.
24 sata mu je trebalo da rastumači šta je šta.Srećom pa postoji tražilica inače bi se javio 2018.Al hidžretske. 
Trudi se jadničak.
- Drvosjeca iz Dejcica
#3824 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
prog321 wrote:Belfy,
znaci, provedes čitav dan guglajuci i potvrdiš samo ono što sam ja rekao?![]()
Ja mislio GPS nema veze sa frekvencijama kad ono ipak ima.prog321 wrote: Americki Predatori su navodjeni GPSom.
Znaci, nemaju veze sa frekvencijama
Nego reci ti meni kako oni GPS-om prebaciju signal slike i zvuka, kako šalju komande Predatoru?
Eto ti domaći zadatak pa istraži javi.
Mala pomoć...

-
prog321
#3825 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
nemaju veze sa običnim radio frekvencijama.
radio valovi su previše slabi . Mikrovalovi su nesto posebno.
Jer pričali smo o radio frekvencijama i kako one navode električne helikoptere. Onda sam ja napisao GPS nema veze sa tim frekvencijama.
Mislim, to je nešto sto se uči u osnovnoj i srednjoj školi.
da sam znao ispisat cete dvije stranice podebljao bih ono RADIO Frekvencijama
radio valovi su previše slabi . Mikrovalovi su nesto posebno.
Jer pričali smo o radio frekvencijama i kako one navode električne helikoptere. Onda sam ja napisao GPS nema veze sa tim frekvencijama.
Mislim, to je nešto sto se uči u osnovnoj i srednjoj školi.
da sam znao ispisat cete dvije stranice podebljao bih ono RADIO Frekvencijama